Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 часа, Р. Теодосиев said:

Проблема е че такива неща в университетите им преподават ;)

нормално, създават си нова идеология за бъдеща експанзия.

• 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува
On 4.02.2020 г. at 13:24, Skubi said:

И когато успеем да съченим няколко въпроса почват да се съвземат.. .............................. ........................... ........................ Или защо замълчават, че богомилството е било фактически официалната религия на балканите до идване на турците. И че те самите предпочели да вземат ислама, вместо православието?

Богомилството никога не е било официална(та) религия на Балканите, а е намерило най-добра почва в Босна от XI-XII век нататък. След християнизирането на Римската империя, официалната религия (в случая - конфесия) по Балканите (почти по всяко време) е било православието, с изключение на кратки периоди, когато арианството надделява.

Турците (т.е. огузо-туркмените, че турци много по Азия) са сплав от някогашни езичници, които след X-XI век приемат исляма (визирам огузите, с най-ярки представители от династията на Селджуките, а много преди тях - родът Ашина) и иранизирани или омешани с иранци-мюсюлмани огузи-мюсюлмани (т.е. туркмените).

Пред турците никога не е седяла дилемата православие или ислям. Нито в Азия, нито в Европа.

Или въобще искаше да кажеш, че сърбите-богомили и хърватите-богомили по Босна предпочели исляма? Скуби, изразявай се по-точно, ако обичаш. Десет години си в този форум; толкоз ли не си припомни българският?

• Потребители
Публикува (edited)

Да, по форумите също е пълно с такива ...

Особено частта с това колко много японците знаят за нас, па и ние как знаем за тях ...

Редактирано от Kujiro
Добавка
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 часа, monte christo said:

Богомилството никога не е било официална(та) религия на Балканите, а е намерило най-добра почва в Босна от XI-XII век нататък. След християнизирането на Римската империя, официалната религия (в случая - конфесия) по Балканите (почти по всяко време) е било православието, с изключение на кратки периоди, когато арианството надделява.

Турците (т.е. огузо-туркмените, че турци много по Азия) са сплав от някогашни езичници, които след X-XI век приемат исляма (визирам огузите, с най-ярки представители от династията на Селджуките, а много преди тях - родът Ашина) и иранизирани или омешани с иранци-мюсюлмани огузи-мюсюлмани (т.е. туркмените).

Пред турците никога не е седяла дилемата православие или ислям. Нито в Азия, нито в Европа.

Или въобще искаше да кажеш, че сърбите-богомили и хърватите-богомили по Босна предпочели исляма? Скуби, изразявай се по-точно, ако обичаш. Десет години си в този форум; толкоз ли не си припомни българският?

872 година се заселват арменските ереси павликените. Те оказват влиание върху раждащото се окло 950 година богумилство.  Тази дата е позната от писмото на Theophylact Lacapenus към цар Петърр където той пита как да се отнася с тях, че ереса от микстурата на павликените и манихейството,  не заслужават друго освен смърт, но желаното е да бъдат приютени към християнството.  Първите 100 години минават без особенни препятствия. Тогава почват да смущават официалната църква когато им нараства количеството и се разпространяват из цялата империя. Стигат до манастира на Euthümiosz, който станал техният най-зъл враг. Стига се до там, че католическата църква организилва с помоща на унгарският цар християнски поход срещу богомилизираният боснянски цар Кулин /1180-1204/. Въпреки това богумилите се засилват не само в Босния ами и в България. 1211 цар Борис издава строги закони против ересите. 1218 година  Иван Асен с помоща на богумилите сваля от престола Борис. Това подпомага значително богумилите. В 14. почва отпадъка на богумилството благодарение на упоритото гонене от западната и източната християнска църква и смесването им с напредващото   мессалианство. Когато османските турци завземат в 1371-87 година Македония, Сърбия и средната част на България много от тях приемат исляма. До краят на 15 век напълно се сплотяват с ислама.

Превод от книгата на Bohumil Vurm Тайната история на Европа унгарско издание, XXII. Глава Богумилите стр.224-229.

ПС. Преведох Борис но според мен и викито тогава Борил е бил. 

ПС2. "Десет години си в този форум; толкоз ли не си припомни българският?" Аз съм вече на път към "Облакът", нямам вече никой освен Вас с които да обменям мисли на родният ми език....Така, че от ден на ден не да си припомням а забравям....Ден след ден....

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Skubi said:

Въпреки това богумилите се засилват не само в Босния ами и в България. 1211 цар Борис издава строги закони против ересите. 1218 година  Иван Асен с помоща на богумилите сваля от престола Борис. Това подпомага значително богумилите. В 14. почва отпадъка на богумилството благодарение на упоритото гонене от западната и източната християнска църква и смесването им с напредващото   мессалианство. Когато османските турци завземат в 1371-87 година Македония, Сърбия и средната част на България много от тях приемат исляма. До краят на 15 век напълно се сплотяват с ислама.

Превод от книгата на Bohumil Vurm Тайната история на Европа унгарско издание, XXII. Глава Богумилите стр.224-229.

ПС. Преведох Борис но според мен и викито тогава Борил е бил. 

Борил, Борил е: https://bg.wikipedia.org/wiki/Борилов_синодик

Болднатото от мен (и преведено от теб) твърдение на чешкият историк е пресилено (поне аз не знам извори, в които изрично се твърди това). 

Добре, че си превеждал думи като богомили и богомилство, защото като си стигнал до османските турци си изкарал точно тях прозелити и неофити в исляма, понеже не си споменал самите богомили. Караш ни да използваме излишна логика в и извън контекста 🙂

• Потребител
Публикува

Аз също съм имал подобни случаи на приятелски разпри след втората-третата ракия. Например, преди време си чешим езиците с банков служител и бивш надзорник на студентски общежития. Интелигентни хора, плашещо залитащи към комунизма на Сталин и обзети от носталгично минало, но от средни векове и османска власт по Балканите не разбират нищо.

Не могат да направят разлика между кланета по време на бунтове и своеволие на османската администрация от една страна, и статутът на българите в Османската империя от друга страна. Щом, нали, турците са клали българите, значи последните са несли тежко робство...

Славяните пък, към 680-681 г. са най-верни съюзници на българите, според моите събеседници. Аз им опонирам и им разказвам за някои си там хронисти (Теофан Изповедник и патриарх Никифор). Как тези хронисти твърдят, че българите покорили славяните по Мизия. Не било вярно... От ГИБИ им извадих страниците - фалшификат били....

Аз като син на народен враг им твърдя, че Сталин винаги е бил в добри взимоотношения с Рокфелерови, и без американска помощ Съветска Русия я пиши бегала след 1941 г. - не са никак съгласни. Разправям им също: Уолстрийт е вашият господар, а не  — Москва. Що не ме попържат чак... 😜 

• Потребител
Публикува
On 4.02.2020 г. at 10:07, bulgaroid said:

Всичко описано е напълно нормално за обикновен човек без пристрастия към историята, получаващ сведения от разговори и пресата.Така е навсякъде,не само в България.

Точно. Хората навсякъде са хора.

Цитирай

Ние тука гледаме малко отвисоко на другите ...

На това му се вика интелектуален материализъм, които много начетени хора с удоволствие практикуват.
Подиграват се на неукия, вместо да му помогнат.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува
On 3.03.2020 г. at 20:00, monte christo said:

Аз като син на народен враг им твърдя, че Сталин винаги е бил в добри взимоотношения с Рокфелерови, и без американска помощ Съветска Русия я пиши бегала след 1941 г. - не са никак съгласни. Разправям им също: Уолстрийт е вашият господар, а не  — Москва. Що не ме попържат чак... 😜 

И аз им казвам на някои, че евреите са на четвърто място по герои на СССР след руснаци, украинци и белоруси през ВСВ, ма се пулят...

• Потребител
Публикува
Преди 16 минути, kramer said:

И аз им казвам на някои, че евреите са на четвърто място по герои на СССР след руснаци, украинци и белоруси през ВСВ, ма се пулят...

Не само в СССР.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, kramer said:

Еее по тая логика аз ти казвам че Пушкин е еритреец. Не дей да се пулиш обяснявам. Ако поданник на Сталин наполовина руснак а другата половина еврейн извърши някакво геройство в защита на родината си....? А. Той е герой израелтянин. Б. Пиян руснак не знаещ къде се намира.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!