Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 16 минути, skiahtro said:

Дай пример! Какъв предмет са мощите? Глава, ръка, кост, нокът, зъб? Избери си, да видим що за вещ-фетиш е и колко е ценно за религиозните...!

Реликварият с мощите на Св. Йоан Кръстител, открит при разкопките в Созопол:

2011-01-06-070_1.jpg.11cf531b0499a780e404ce121c2f042f.jpg

• Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Just now, skiahtro said:

Що не кажеш тогава просто кокали, ами се обясняваш, какво и що?

Чакай сега, ти наистина ли не знаеш какво са мощи? Аз мислех, че ме изпитваш
дали аз знам какво са мощи.

Мощите са останките от светец. Най-вече кости.

Публикува
Just now, gmladenov said:

Чакай сега, ти наистина ли не знаеш какво са мощи? Аз мислех, че ме изпитваш
дали аз знам какво са мощи.

Мощите са останките от светец. Най-вече кости.

🙂

Ами от теб, сега го научавам, че било така просто...

Ми да ти дам още едни кости тогава, ей така за фетиш, да ти вършат работа?

• Потребител
Публикува
Just now, skiahtro said:

Ми да ти дам още едни кости тогава, ей така за фетиш, да ти вършат работа?

Да де, ама трябва да са на светец. Иначе не става.

Именно това различава фетиш от не-фетиш. Костите на светец са чудодейни (тоест, фетиш),
а тези на дядо ми не са. Значи те не са фетиш. 🙂

Публикува
Преди 3 минути, gmladenov said:

Да де, ама трябва да са на светец. Иначе не става.

Именно това различава фетиш от не-фетиш. Костите на светец са чудодейни (тоест, фетиш),
а тези на дядо ми не са. Значи те не са фетиш. 🙂

😇

Виш ти... Значи не били просто кости, а имало нещо друго определящо, различно от кости (тоест фетиш)...🤗

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, skiahtro said:

Виш ти... Значи не били просто кости, а имало нещо друго определящо, различно от кости (тоест фетиш)...🤗

Разговорът почна с това, че мощите са фетиш ... и те са.

А сега разговорът стигна до мястото, където се раказва следният виц:
Манго отива да си купи безалкохолно и поръчва:
- Една кока кола и двама-трима швепса.
- Какви да бъдат швепсовете - бели или жълти?
- Няма смисъл, няма смисъл.

😎

Публикува (edited)
Преди 9 минути, gmladenov said:

Разговорът почна с това, че мощите са фетиш ... и те са.

А сега разговорът стигна до мястото, където се раказва следният виц:
Манго отива да си купи безалкохолно и поръчва:
- Една кока кола и двама-трима швепса.
- Какви да бъдат швепсовете - бели или жълти?
- Няма смисъл, няма смисъл.

😎

Ми точно за това те накарах да дадеш пример за мощи-фетиш и ти ми даде кости.. Съответно аз ти предложих други също така кости като фетиш, пък ти ми отказаш, с оправданието, че не било същото... Не можеш да ми обясниш обаче, защо не е същото, въпреки че не можеш да отречеш. че аз ти давам същото...

Вица в случая е за твоя употреба и обърни внимание по-особено на последното изречение...

🙂

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 24 минути, deaf said:

Вицът не го разбрах? 🙂

"Няма смисъл, няма смисъл" ... да говорим повече по темата за мощите.
Това е смисълът на вица. 🙂

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, skiahtro said:

Той и гмладенов не разбра, дали става въпрос, за кости или шфепс.... Бъркат му се понятията...🙂

На циганите понякога не може да им се разбере точно какво искат да кажат...🙂 Във вицът ромът казва,че му е все тая дали ще му даде жълт или бял швепс...

Публикува
Преди 1 минута, deaf said:

На циганите понякога не може да им се разбере точно какво искат да кажат...🙂 Във вицът ромът казва,че му е все тая дали ще му даде жълт или бял швепс...

Значи, може да му дадеш и фанта, едва ли ще забележи разликата....🙂

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 28 минути, deaf said:

Точно това му е смешното на вица.

Вместо да каже "няма значение" (дали швепсовете са бели или жълти), Манго казва "няма смисъл"
... което придава неподозиран екзистенциален смисъл на репликата му. 😛

Редактирано от gmladenov
Публикува (edited)
Преди 4 часа, gmladenov said:

Точно това му е смешното на вица.

Вместо да каже "няма значение" (дали швепсовете са бели или жълти), Манго казва "няма смисъл"
... което придава неподозиран екзистенциален смисъл на репликата му. 😛

🙂

Бе ти ного го подценяваш тоя Манго... Ти едва ли си ходил казарма, като те усещам колко ти е розово по повърхността, ма я питай Манго, за смисъла на значението, кога екзистенциално му се е налагало с искрени фетишиски чувства, да целува знамето, уместо нечии пражки... Питай го, па може и да научиш нещо ново и значението да придобие неподозиран смисъл, що касае шфепса, кокалите, фетишизма и екзистенциализма, както и що търсиш ти измежду тях...🙂

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 часа, skiahtro said:

Хората са склонни да изработват някакви автоматизми, като понякога се стига до психиатрични състояния и изработването на цели ритуали...

Кръстенето е автоматизъм, който се възприема за нормално и е допустимо, като традиция.

Напълно съвместимо, няма нищо общо с вещоманството или кумиропоклоничеството... Не е важна вещта, предмета, важна е божията сила която притежава или божието чудо

Допустимо, но според кого? 
Православните и католиците приемат поклонението пред мощи, почитането на светци, при православните и моленето на икони. Но протестантите отричат всичко това, както и всички религиозни царемонии присъщи за католици и православни. За мнозина от тях това е идолопоклонничество, вещерство или вяра в магичното и съответно е строго забранено. А хората, които се молят на икони, почитат светци, палят свещи или извършват нкакви църковни ритуали са неверници, заблудени от дявола или обикновени безбожници, които ще отидат в ада.

Редактирано от Димитър Йорданов
Публикува
Преди 6 часа, Димитър Йорданов said:

Допустимо, но според кого? 
Православните и католиците приемат поклонението пред мощи, почитането на светци, при православните и моленето на икони. Но протестантите отричат всичко това, както и всички религиозни царемонии присъщи за католици и православни. За мнозина от тях това е идолопоклонничество, вещерство или вяра в магичното и съответно е строго забранено. А хората, които се молят на икони, почитат светци, палят свещи или извършват нкакви църковни ритуали са неверници, заблудени от дявола или обикновени безбожници, които ще отидат в ада.

Допустимо е според Нашите традиции.

...Да това което казваш, горе-долу е така, но това не променя нас, като православни. Различни хора, различни ценности, а например китайците в това отношение, могат да се разглеждат, като отделен човешки вид...

Ние си имаме свой бит и култура от хилядолетия и едвали заради някой друг, че мислил или интерпретирал различно, ще трябва да ги променяме. Реално всички са наши деца и творение и на запад и на изток...🙂

• Потребител
Публикува
On 25.05.2022 г. at 8:44, skiahtro said:

Допустимо е според Нашите традиции.

Какво имаш предвид под "нашите"? Чии са тези "наши"? Май слагаш всички в един кюп🙄

И за какво ли уважение - почит - към светците може да става дума в тези случаи? Взимаш с одобрението на църквата части/кости/ от тялото на покойника и тръгваш да ги разнасяш насам-натам, съпроводен от тълпи фанатизирани поклонници. Грубо, но точно казано, това е оскверняване на труп. И никой не ги е питал светците, например Кирил и Методи, дали са съгласни тленните им останки да служат за такива... ритуали🥴

Публикува
Преди 50 минути, Шпага said:

Какво имаш предвид под "нашите"? Чии са тези "наши"? Май слагаш всички в един кюп🙄

И за какво ли уважение - почит - към светците може да става дума в тези случаи? Взимаш с одобрението на църквата части/кости/ от тялото на покойника и тръгваш да ги разнасяш насам-натам, съпроводен от тълпи фанатизирани поклонници. Грубо, но точно казано, това е оскверняване на труп. И никой не ги е питал светците, например Кирил и Методи, дали са съгласни тленните им останки да служат за такива... ритуали🥴

Под "наши" имам в предвид нашите традиции и нашите ценности, характерни за нас християните и по-специално в случая, тук на Балканите...

А ние нямаме нищо против Вас и Вашите ценности, стига да заставате зад истинските си имена и да не се криете зад чужди. Само така можем да си имаме уважението.

Публикува (edited)

Не знам какво не ти е ясно.. Мнението ти може да се характеризира единствено като антихристиянско. Изясни си позицията, гледната точка!

Правиш някакви интерпретации, изказваш мнение, обвиняваш, което е характерно..

По същия начин, като променяш смисъла,  могат да се обвиняват, както и да се характеризират, всичко и всички...

Разбира се предполагам, че на теб ти липсва разбирането за същността, реакцията ти е спонтанна и ти липсват лошите намерения. За щастие това е поправимо, стига да не се поддаваш на облъчване от чужди влияния, които имат лоши намерения...

Редактирано от skiahtro
  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, skiahtro said:

Не знам какво не ти е ясно.. Мнението ти може да се характеризира единствено като антихристиянско. Изясни си позицията, гледната точка!

Правиш някакви интерпретации, изказваш мнение, обвиняваш, което е характерно..

По същия начин, като променяш смисъла,  могат да се обвиняват, както и да се характеризират, всичко и всички...

Разбира се предполагам, че на теб ти липсва разбирането за същността, реакцията ти е спонтанна и ти липсват лошите намерения. За щастие това е поправимо, стига да не се поддаваш на облъчване от чужди влияния, които имат лоши намерения...

Благодаря ти, че не ме обвини в заяждане и лоши намерения. Просто изразих мнението си - то е крайно негативно и граничи с отвращението, но, разбира се, съвсем не е насочено срещу теб.

• Глобален Модератор
Публикува
On 24.05.2022 г. at 22:07, Шпага said:

Е, защо Светия дух ще зарежда с мощ и Божествена сила някакви си тленни останки?🙄 В крайна сметка това принизява - опредметява - самата същност на християнството.

Не разбираш ти нещата... :)

Логиката е обратна. След като Бог е съхранил тленните останки от разложение, това е знак че той е вложил в тях своята сила (без такава сила останките естествено се разлагат), и с това сигнализира че това са останките на светец. Който не е светец, не му се полага такава чест.

И от тук божествената енергия в мощите на светците, както и възможността те да творят чудеса ако им се молиш или ги целуваш... И вече нататък зависи от интерпретацията и изданието на съответната Библия...

• Потребител
Публикува
Преди 41 минути, scaner said:

Не разбираш ти нещата... :)

Логиката е обратна. След като Бог е съхранил тленните останки от разложение, това е знак че той е вложил в тях своята сила (без такава сила останките естествено се разлагат), и с това сигнализира че това са останките на светец. Който не е светец, не му се полага такава чест.

И от тук божествената енергия в мощите на светците, както и възможността те да творят чудеса ако им се молиш или ги целуваш... И вече нататък зависи от интерпретацията и изданието на съответната Библия...

Е, не. Ти грешиш🙃 Не на всички светци Бог е съхранил тленните останки от разложение. Явно и той си има своите фаворити. Или някои са се уредили с връзки... да не им съхранява останките, та после и да не ги разнасят ритуално миряните😉

• Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 9 минути, Шпага said:

Е, не. Ти грешиш🙃 Не на всички светци Бог е съхранил тленните останки от разложение. Явно и той си има своите фаворити. Или някои са се уредили с връзки... да не им съхранява останките, та после и да не ги разнасят ритуално миряните😉

На всички, на всички ги е съхранил. Това е едно от правилата на църквата при обявяване на светец - ако няма мощи, значи Господ не го е признал. Това е част от индиректният език между Бог и Църквата. Там където не са съхранени е виновен човешкият фактор и небрежността на хората.

Е, стават и грешки, така Църквата е обявила за светец крал Стефан Урош II (Милутин). Той е бил доста своенравен, войнолюбив и голям пияница и гуляйджия, никакъв праведен живот не е водил . Обявен е обаче за светец и мощите му се намират в черквата Света Неделя в София. Съвременната наука обяснява наличието на мощи в случая с голямата консумация на алкохол - човекът просто се е хербаризирал... :) 

Редактирано от scaner

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!