Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Неизброимо, неизмеримо, безкрайно

Препръчано мнение

• Мнения 413
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Публикувано (edited)
  On 29.04.2020 г. at 7:11, Шпага said:

............

-- За разликата между неизброимо и безбройно. Струва ми се, че ако човек задълбае, може да стигне до извода, че тези две понятия не само, че не са сходни, но дори и че са противоположни.

.........

Expand  

Какво разбираш под безбройно, да не би го бъркаш с безкрайно. Според моите възгледи безкрайно не съществува, неизброимото ми се струва съставно на безбройното.  Има ли безбройно, със сигурност включва неизброимо ( такова при което не сме в състояние поради субективни фактори да му определим <елементите> ),  Има ли неизброимо, не задължава да има и безбройно ( такова при което поради обективни фактори не можем да му оределим <елементите> ).

Има ли Безкрайно със сигурност има безбройно и неизброимо, има ли безбройно , не задължава да има безкрайно ( такова което принципно, независимо от всякаква субективност и обективност Никога и при никакви случаи има дефиниран брой елементи, във всякакъв смисъл, брой, вид и пр.). Както казах за мен безкрайно е само с теоретичен живот.

Редактирано от laplandetza
Публикувано

Не се изразих добре за разликата между Безбройно и Безкрайно, мисля следващото нагледно обяснение ще е твърдо.

Безбройно, представете си ако можехте да имата <моментна снимка на Всичко  > на безбройното . то бихте го дефинирали. Поради <природни> обективни причини  не можете да имате такава.

Безкрайното / напълно невъзможна такава <моментна снимка на Всичко> непостижимо теоретично.

• Потребител
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 8:32, laplandetza said:

Не се изразих добре за разликата между Безбройно и Безкрайно, мисля следващото нагледно обяснение ще е твърдо.

Безбройно, представете си ако можехте да имата <моментна снимка на Всичко  > на безбройното . то бихте го дефинирали. Поради <природни> обективни причини  не можете да имате такава.

Безкрайното / напълно невъзможна такава <моментна снимка на Всичко> непостижимо теоретично.

Expand  

Ето и друг пример. Числото пи е ограничено някъде между 3 и 4, Корен от 2 между 1 и 2, Имат краища, ограничени са, но са с безбройни уточнения. Безкрайното е по- голямо от всяко, което ни дойде на ум. Пък може и да греша ...

• Харесва ми! 2
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 9:24, Втори след княза said:

Ето и друг пример. Числото пи е ограничено някъде между 3 и 4, Корен от 2 между 1 и 2, Имат краища, ограничени са, но са с безбройни уточнения. Безкрайното е по- голямо от всяко, което ни дойде на ум. Пък може и да греша ...

Expand  

Може и така , въпрос на вложен смисъл в думата. ако е само смисъл на количество, бройка без край, без прекъсване  , без граници, то не е както го мислиш. Но в смисъл дали има <над  , под, по малко, по голямо и пр. ) от разглежданото, тогава да. Така както разглеждаш стигаш до идеята за Абсолюта, и абсолюта на вселената, абсолюта на някакъв единствен бог, обаче как го съчетаваш, безкраен с абсолют , а още по малко само с един единствен бог. за мен е пълно противоречие безкрайност и всичко, абсолют.

• Неясен 1
  • Потребител
Публикувано

Мисля, че разликата между неизброимо и безбройно може да се тълкува и така:

Неизброимо е това, което има брой, но не може да бъде изброено, например защото непрестанно променя бройката си. Частиците, йоните в плазмата или молекулите във врящата вода... Или звездите във Вселената. Или живите клетки в мозъка - докато ги преброиш и хоп, те станали по-малко🙄, а защо не и повече?

Безбройно - т. е. без брой. Например можем да говорим за един човек, двама, десетки, милиони и т.н. Но е нелепо да кажем един Айнщайн, един Хокинг... Или един Пенчо, ако имаме предвид конкретна личност. Нелепо е да кажем и едно куче Рекс, ако става дума за нашето си куче Рекс, въпреки че има и хиляди други кучета със същото име.

Безкрайно - мисля, че когато нещо е безкрайно, то не може да има брой. В смисъл че щом е безкрайно, значи е и безбройно, а не просто неизброимо.

Естествено, нямам претенции, че не греша. Но тази тема ще е по-интересна, ако човек не се притеснява, че може да изръси някоя глупост🙂

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 10:46, Шпага said:

можем да говорим за един човек, двама, десетки, милиони и т.н. Но е нелепо да кажем един Айнщайн, един Хокинг.

Expand  

Всичко на този свят едновременно прилича на нещо друго,но и се различава. Например,всички хора имат лица,но и всеки човек има УНИКАЛНО лице,тоест черти на лицето по които се/го различават другите. Същото се отнася и за тембъра на гласа. И т.н. Следователно е вярно да се каже,че Айнщайн е единствен поне що се отнася до чертите на лицето...

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 29.04.2020 г. at 9:54, laplandetza said:

Така както разглеждаш стигаш до идеята за Абсолюта, и абсолюта на вселената, абсолюта на някакъв единствен бог, обаче как го съчетаваш, безкраен с абсолют , а още по малко само с един единствен бог. за мен е пълно противоречие безкрайност и всичко, абсолют.

Expand  

Разглеждайки безкрайното уточняване на числото пи не се стига до бог.

Не съм и размислял за някаква идея за Абсолют. Не я познавам и бих попитал Какво е то Абсолют? Моля, обяснете.

(чел съм Балзак "В търсене на абсолютното", героят пропилява имота си в преследване на мечта)

Редактирано от Втори след княза
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 14:43, Втори след княза said:

Разглеждайки безкрайното уточняване на числото пи не се стига до бог.

Не съм и размислял за някаква идея за Абсолют. Не я познавам и бих попитал Какво е то Абсолют? Моля, обяснете.

(чел съм Балзак "В търсене на абсолютното", героят пропилява имота си в преследване на мечта)

Expand  

Много художествена литература, полезна е в детството и младините, след това зареждайки получаваш <бъгове>😷

Ти го започна, безкрайното, числото Пи , но то било<оградено> от <горе> и от <долу> , според теб безкрайното , нещо без граници, нито <огоре> нито <отдолу> нито от никъде. Това разширявайки в анализа те води право към модела за безкрайна Вселена,т.е Абсолюта на Съществуване или/и към Единствен Бог/ Абсолют, безграничен.

• Потребител
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 15:38, laplandetza said:

Ти го започна, безкрайното, числото Пи , но то било<оградено> от <горе> и от <долу> , според теб безкрайното , нещо без граници, нито <огоре> нито <отдолу> нито от никъде.

Expand  

Точно това е най-интересното в примера с числото Пи -- нещо, което НЕ е безгранично, т. е. има си граници, но същевременно е безкрайно. Безкрайност, затворена в доста тесни граници! 

Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 16:07, Шпага said:

Точно това е най-интересното в примера с числото Пи -- нещо, което НЕ е безгранично, т. е. има си граници, но същевременно е безкрайно. Безкрайност, затворена в доста тесни граници! 

Expand  

Ами не е ли нормална безкрайност според теб. Виждам го като точен пример за теоретична математическабезкрайност.Ти може и да мислиш безкрайност като за примерно числов ред, но и приближението към Нишото, т.е Нула е също безкрайност, според теб ограничена.

Предполагам изхождате от <малкото> , <голямото> като за Голямо си мислите като <неограничена> безкрайност, нещо като Космос, но според мен няма малко голямо, по вероятно за мен е <малкото> в един елементарен хипотетичен <квант> да е всъщност много по голямо от вашето Голямо. Като Голямо/Малко го мисля заложено в сравнение на Количество Промени.

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 16:07, Шпага said:

Expand  

Какво му е безкрайното на числото ПИ? След като е ограничено?

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 17:23, laplandetza said:

Ей го на , напиши го тва число де , Точно колко е

Expand  

Числото е точно ПИ. Има си име, така както и другите числа: например пет, осем и т.н.

Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 17:32, scaner said:

Числото е точно ПИ. Има си име, така както и другите числа: например пет, осем и т.н.

Expand  

Хубаво си има име иииииии, какво от това. Име си има и безкрайност, даже си има знак.  Корен квадратен от 2 и пр. 

Кажи ми Точно колко части от 1 десета до 2 десети след трите единици е Числото.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
  On 29.04.2020 г. at 17:35, laplandetza said:

Хубаво си има име иииииии, какво от това. Име си има и безкрайност, даже си има знак. 

Expand  

Безкрайността не е число.

On 29.04.2020 г. at 17:35, laplandetza said:

Кажи ми Точно колко части от 1 десета до 2 десети след трите единици е Числото.

Expand  

Ти явно акцентираш на представянето на числото ПИ в десетична система? Ми същият проблем има и представянето в нея да речем на две трети.. Това обаче е само проблем на представянето, не на самите числа. Числото ПИ е крайно по дефиниция.

Редактирано от scaner
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 17:40, scaner said:

Безкрайността не е число.

Ти явно акцентираш на представянето на числото ПИ в десетична система? Ми същият проблем има и представянето в нея да речем на две трети.. Това обаче е само проблем на представянето, не на самите числа. Числото ПИ е крайно по дефиниция.

Expand  

Айде бе, сравняваме числата някак, в случая десетична система, измисли си и друга система , все тая,Винаги ще имаш някакво число , което не е дефинирано в тази система, пораи <безкрайност>. Така с две трети и безкрайно други.Какво не разбираш тука, про0сти са нещата. Избираш системата и между 2 съседни единици на системата има безкайно теоретино пространство (математическо), от тук идва, няма най малко представяне, те са безкрайни.

• Потребител
Публикувано

Не съществува число само за себе си. То винаги се използва във връзка с нещо от реалността. Например изчисляване на реколтата от ябълки.

Второ,едно число не следва друго число,(номера). В реалността няма такава поредица.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 17:47, laplandetza said:

Айде бе, сравняваме числата някак, в случая десетична система, измисли си и друга система , все тая

Expand  

Изобщо не е все тая. Ако си избера система с основа например константата на Гелфонд, то всяко цяло чисо по-голямо от единица в нея ще се представя с безкраен брой цифри. Тоест, в случая ясно имаме проблем на представянето, не проблем на самите числа.

Трябва ли да повтарям?

Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 18:00, scaner said:

Изобщо не е все тая. Ако си избера система с основа например константата на Гелфонд, то всяко цяло чисо по-голямо от единица в нея ще се представя с безкраен брой цифри. Тоест, в случая ясно имаме проблем на представянето, не проблем на самите числа.

Трябва ли да повтарям?

Expand  

Трябва да повтаряш за да стане истина твоето говорене.Дефинирай Пи, примерно като античното определение, дефиниция , обиколка диаметър, сравняваш пространство, а пространството е безкрайно в нищожността си и в големината си.С други думи за дефиниция ползваш нещо което съществува с безкрайности.Можеш да промениш скалата и Пи да е Точно число, тогава обаче други ще са неопределени.

Всичко това обаче е с третостепенна роля, примера беше с Пи за един вид <ограничена> безкрайност. За да се съгласиш и ти , приправяме примера и ето друга такава безкрайност, математическа , недостижимост на най точното приближение до 3,14 от към <долната> страна, т.е клонящо към 3, 14 без никога да го достига, никой не може да намери най точното приблжение, винаги има и по точно ,т.е Безкрайност.

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 18:15, laplandetza said:

Трябва да повтаряш за да стане истина твоето говорене.Дефинирай Пи, примерно като античното определение, дефиниция , обиколка диаметър, сравняваш пространство, а пространството е безкрайно в нищожността си и в големината си.

Expand  

Пий някква студена вода да ти минат безкрайностите. Числото ПИ е по-голямо от 3, но е по-малко от 4, следователно то е крайно. Затова и се нарича число, ако беше безкрайно, нямаше да е число, няма безкрайни числа по определение - безкрайността е граница, не е число, тя затова и не участва в математически действия.

От тук нататък всичките ти проблеми идват от представянето му. Използвай бройна система с основа ПИ, в нея то ще се представи като 1. Къф ти е проблема че циклиш като банциг на сухо?

• Харесва ми! 1
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 18:21, scaner said:

Пий някква студена вода да ти минат безкрайностите. Числото ПИ е по-голямо от 3, но е по-малко от 4, следователно то е крайно. Затова и се нарича число, ако беше безкрайно, нямаше да е число, няма безкрайни числа по определение - безкрайността е граница, не е число, тя затова и не участва в математически действия.

От тук нататък всичките ти проблеми идват от представянето му. Използвай бройна система с основа ПИ, в нея то ще се представи като 1. Къф ти е проблема че циклиш като банциг на сухо?

Expand  

Съжелявам, не е крайно в тази скала, десетичната, никой не може да го постави точно на мястото му там, заема безкрайно много деления в скалата за сравнение, която принципно е онована на базкрайни разделения. Принципно са равнопоставени безкрайности  неограничени към нарастване, като тази която смяташ за класическа и неограничени към приближение към някаква граница, което прилича на безкрайност към <намаляне> , но намаляне към граница.

Май нищо не схващаш с Безкрайностите.Къде си расъл😷

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 18:29, laplandetza said:

Съжелявам, не е крайно в тази скала, десетичната, никой не може да го постави точно на мястото му там, заема безкрайно много деления в скалата за сравнение, която принципно е онована на базкрайни разделения.

Expand  

Това че заема безкрайно много деления, както многократно повторих, е проблем на скалата. Ако вземеш друга скала, основана на числото ПИ, в нея то ще заеме само едно деление. Всичко тук със скалите се прави от удобство. Щом в една скала имаш безкрайности (както си мислиш), а в друга нямаш, очевадно проблемът е в скалата, не в самото число. Което повтарям вече за пети път.

Всичко идва от неуспешният опит на маймуните да опишат всичко само с десетте пръста с които разполагали :) Ми светът се оказва по-сложен...

• Харесва ми! 1
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 18:37, scaner said:

Това че заема безкрайно много деления, както многократно повторих, е проблем на скалата. Ако вземеш друга скала, основана на числото ПИ, в нея то ще заеме само едно деление. Всичко тук със скалите се прави от удобство. Щом в една скала имаш безкрайности (както си мислиш), а в друга нямаш, очевадно проблемът е в скалата, не в самото число. Което повтарям вече за пети път.

Всичко идва от неуспешният опит на маймуните да опишат всичко само с десетте пръста с които разполагали :) Ми светът се оказва по-сложен...

Expand  

Ами отново не, не позна. Не е в скалите , зложено е в Природата, т.е математика е градена като основа върху Природа.т.е Материя, кочто минимално сме докоснали.

Разбирането за физическо пространство преди повече от век е включвало Бескрайно малко пространство и Безкрайно Голямо пространство, от тук идва. Съшо и с Времето.

В случая с числата, дали ще дближаваш абсолштния минимум, който все още е Нещо т.е. различно от Нула, но я приближава, или пък дали ше приближваш до Пи , е в крайна сметка принципно намаляваща безкрайност и има . или по точно е имала за времето си физически смисъл, не е била само математика.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
  On 29.04.2020 г. at 18:37, scaner said:

Щом в една скала имаш безкрайности (както си мислиш), а в друга нямаш, очевадно проблемът е в скалата, не в самото число.

Expand  

Напротив. Проблемът е в самото число:

• Между всеки две произволно избрани рационални числа p и q (p<q) винаги има безбройно много други рационални числа – например числата s = p + (qp)/n, където n = 2, 3,... Ако рационалните числа се разглеждат като принадлежащи на реалната числова права, те са разположени навсякъде гъсто между реалните числа, тъй като във всяка околност на реално число има рационални числа, и то безбройно много.

А проблемът на представянето е, че Пи трябва да се представи като крайно число, защото безкрайна скала не може да съществува.
Иначе самото Пи е безкрайно.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.