Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Трапезната сол - видове, състав, ползи и вреди


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 10 часа, makebulgar said:

Обикновената сол, която се добива чрез изпарение от морска и изворна  солена вода, или от преработка на изкопана каменна и езерна/морска сол,

Не може морската и езерната/каменна сол да е еднаква по съдържание. Лично аз консумирам почти само морска сол.

  • Потребител
Публикувано

Морската сол преди е била добро решение, но днес вече не е, доколкото са направени изследвания и е установено, че в нея има микропластмаси от замърсените морета и океани. Затова и пречистената бяла сол изглежда по-добрия избор, въпреки, че не е много ясно по какъв начин се пречиства и дали е напълно чиста от примеси. 

  • 1 year later...
  • Потребител
Публикувано

Основен проблем свързан със солта е прекомерната консумация. Човек изключително лесно може да прехвърли препоръчителния максимум на прием на сол за деня, който е 3 гр. 3 грама сол се съдържат в 100 гр сирене или 100 гр някакви осолени ядки, и примерно с 2 гр. сол човек си соли салатата. Тоест препоръчителната доза се взима изключително бързо само с едно от нещата, които ядеш на едно хранене. През останалото време ще изядеш още няколко пъти повече, като на ден спокойно можеш да приемеш над 20 гр. сол. Този излишък от сол на първо време задържа излишно количество вода в тялото, а след това трябва да се изчисти през бъбреците и кожата. Според учебника по физиология на човека дори и най-малкото количество сол, което се приема с храната, води до повишаване на кръвното налягане. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.