Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Нереалната Теория на Относителността

Препръчано мнение

Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:00, scaner said:

Не можеш да продължаваш. Само скъсяването не е потвърдено  пряко, но индиректно е потвърдено чрез всички наблюдения - ако то не беше верно, и другите следствия на СТО щяха да се дънят.

Нямаш полезен ход, а само да тролиш и да се тръшкаш, ще тпродължавам да те правя за пет стотинки.

Тц.

Ако имаше и бледа мисъл в главата си, щеше да сметнеш 2+2 от всичко казано. А така няма смисъл да се мъча с повтаряне на известни истини :DОпитай с резултата от опита на Майкелсън...

Expand  

Без празни приказки, Според СТО 2 +2 не е равно на колкото трябва.Отново те питам да обясниш, как според СТО при различни физични дължини получаваш Еднаквост ?, Не можеш , предай се

• Мнения 1,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 8.08.2020 г. at 19:56, scaner said:

А ако няой се движи със скоростта на светлината, колко ще стане разстоянието? Безкрайност? И никога няма да стигне от София до Бургас?

ХАХАХА :)

Expand  

Не знам защо се хилиш, след като според любимата ти СТО това е точно така.

Ето зависимостта, която показах по два различни начина в първоначалния постинг:

• А'В' = γАВ, γ > 1  

За скорости, клонящи към с, коефициентът γ клони към безкрайност.
Значи разстоянието А'В' наистина клони към безкрайност.

Хич не е смешно, след като подобна тъпотия се брои за "реалната физика на нещата".

Редактирано от gmladenov
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 19:55, gmladenov said:

Ти пък сега. Сто пъти вече показах, че разстоянията само се разширяват.

Expand  

Точно това имам пред вид. Ти показваш така, а СТО показва обратното. Тоест, кривнал си някъде на кестерме и си загубил пътя.

Публикувано

Сканер мълчи по проблема, следователно мълчаливо се съгласява в абсурдността на СТО. 

При разкични физични дължини при всички случаи има различен светлинен път, което означава резонаторите не работят Еднакво !

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 8.08.2020 г. at 20:05, scaner said:

Точно това имам пред вид. Ти показваш така, а СТО показва обратното. Тоест, кривнал си някъде на кестерме и си загубил пътя.

Expand  

Ами точно затова съм сложил всичките тези таблици в първоначалния постинг: 
за да се види, че СТО ги смята така нещата.

Ако не си съгласен, ти явно не се съгласяваш със СТО, а не с мен :ag:.

Редактирано от gmladenov
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:05, gmladenov said:

За скорости, клонящи към с, коефициентът γ клони към безкрайност.
Значи разстоянието А'В' наистина клони към безкрайност.

Хич не е смешно, след като тази тъпотия се брои за "реалната физика на нещата".

Expand  

Е как да не е смешно, като колкото си по-бърз, толкова повече време ще ти трябва да изминеш някакъв път? И като се движиш със скоростта на светлината, няма да го изминеш изобщо? Тоест ще го изминеш за безкраен интервал. А ти по едно време показа, че интервалите обратно, се скъсяват :) Майка плаче направо, като ти чете сметките човек... И защо се занимаваш с толкова несвойствена дейност тогава, ти се чудя?

Не се ли сещаш, че тъпотията е в твоите редици, а не в СТО? Кога ще се научиш да отлчаваш предразсъдъците си от реалността и да не приписваш своите грешки на друг?

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:08, gmladenov said:

Ами точно затова съм сложил всичките тези таблици в първоначалния постинг: 
за да се види, че СТО ги смята така нещата.

Expand  

Тц. Твоите сметки са си твои сметки, не са СТО. Научи се да правиш разлики.

Ами аз пък повторих един линк, в който се извежда общата формула, и тя е обратна на твоята. Докато при нейният извод се вижда логиката и всичко е ясно, че няма грешка, в твоите таблици с конкретни числа е пълна скръб, и съдейки по крайния резултат, има грешки. Какво, срам те е да си ги намериш и си се хванал в глуха защита? Е какъв е смисъла на това начинание тогава?

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
  On 8.08.2020 г. at 20:13, scaner said:

Тц. Твоите сметки са си твои сметки, не са СТО. Научи се да правиш разлики.

Ами аз пък повторих един линк, в който се извежда общата формула, и тя е обратна на твоята. Докато при нейният извод се вижда логиката и всичко е ясно, че няма грешка, в твоите таблици с конкретни числа е пълна скръб, и съдейки по крайния резултат, има грешки. Какво, срам те е да си ги намериш и си се хванал в глуха защита? Е какъв е смисъла на това начинание тогава?

Expand  

Ами не, защото аз ползвам Източника: Лоренцовата трансформация.

Според Източникът излиза, че разстоянията и интервалите се увеличават, а не се свиват.
Горните таблици го показват.

Ако някой друг има друга идея как се смятат нещата, това е техен проблем, не мой.
Те да обяснят защо така смятат.

Редактирано от gmladenov
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:09, scaner said:

Expand  

On 8.08.2020 г. at 20:16, gmladenov said:

Земята и луната върху какво са нанесени?

Expand  

Върху платното на Художника.................. Върху Етерия рабира се:D

Цитирах и Сканер. Стана обаче сложно за излаганев този формат, но той може да разбере, ако искаме да запазим <С> като производна от еднакъв брой единици време , независимо от <бързината> на часовника, ние трябва да <удължим> пътя на Светлина и той е толкова , колкото би го <видякл> през погледа на неподвижния наблюдател.

• Харесва ми! 1
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:24, gmladenov said:

Според Източникът излиза, че разстоянията и интервалите се увеличават, а не се свиват.

Ако някой друг има друга идея как се смятат нещата, това е техен проблем, не мой.
Те да обяснят защо така смятат.

Expand  

Както току що написах , да запазм <С> производна на еднакъв брой единици време, е нужно <удължаване>, при приближения клонящи към <С> на подвижната система се изисква клонящи ктм безкрайност <удължавания> .

Не ти следя трансформациите, мисля го от друга страна на нещата, но уви, съвпадат !

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано

Expand  

Ама очевадно го използваш неправилно. За това е думата. Във линка който съм ти дал, използват същият източник, но получавата друг резултат. И след като там е ясно какво се прави и защо се получава, остава грешката да е при тебе - нещо си пропуснал, нещо си объркал, възможности много.

Expand  

Точно горните таблици, които са твои сметки, показват че има грешка.

Expand  

Линка който ти дадох. Не е чужд проблем да направиш грешки в своите си таблици, твой си е. Давам го за поне десети път, а ти явно още не подозираш за него? Трагедия...

Разочарова ме.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:16, gmladenov said:

Земята и луната върху какво са нанесени?

Expand  

Смяташ, че равновесието между гравитация и центробежна сила, дава точна разметка на пространството?  Да, ама в циклотроните това не се спазва. В галактиката също.  

В  циклотроните, защото масата спазва ОТО, а ОТО не може без СТО.

А за удължаването бъркаш гледната точка - разстоянието до Бургас е пръчката, която се скъсява за фотона.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:35, Exhemus said:

Смяташ, че равновесието между гравитация и центробежна сила, дава точна разметка на пространството? 

Expand  

След като скоростта на светлината в пространството е константна, това означава,
че разстоянията  в пространството не се променят (иначе скоростта на светлината
нямаше да е константна).

Така че вакуум или не, разстоянията не се разтеглят. Не знам защо ти си убеден, че
след като пространството е вакуум, то е разтегливо. Това са глупостите на СТО.

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:41, gmladenov said:

нямаше да е константна).

Expand  

Пак прибързано заключение... Какво им пречи разстоянията да се променят но така, че скоростта на светлината пак да е константа? Както показва и СТО.

Не е толкова горещо, че предразсъдъците ти толкова да кипнат и да се активизират... Що така?

• Потребител
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:41, gmladenov said:

нямаше да е константна).

Така че вакуум или не, разстоянията не се разтеглят. Не знам защо ти си убеден, че
след като пространството е вакуум, то е разтегливо. Това са глупостите на СТО.

Expand  

Пространството може да е каквото си иска. Може да е вързано на морски възел даже.  Скоростта зависи и от времето значи като разтегляме пространството и времето по подходящ начин скоростта на светлината ще си остане константа.

г x'  =  x - vt    -   въвеждаме г -някакъв коефициент, така че резултата от опита на ММ да  се получи.

г x  =  x' + vt'      - от съображения за симетрия,

също и    c = c'  - защото при завъртане на опитната постановка нищо не се променя

t = t'   не е задължително, т.е.  t<>t'

сега като решиш тази с-ма уравнения ще получиш за г точно лоренцовата формула.

Както виждаш,  СТО произлиза от експеримент, проста логика и проста математика.  По натаък може да влагаш чувства, ама природата нехае за тебе :) 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:31, scaner said:

Разочарова ме.

Expand  

Ами съжалявам, но това показват сметките.
Ето пак примера и сметките:

Две точки, А и В, се намират на разстояние (1с) километра една от друга.
В момент (t=0) от точка А е излъчен лъч светлина към точка В. Тъй като разстоянието
между А и В е (1с), лъчът ще пропътува това разстояние за една секунда и ще достигне
до точка В в момент (t=1). Ако там той бъде отразен обратно, той ще достигне до точка
А след още една секунда в момент (t=2).

Значи пътят на лъча е дълъг общо (2с) километра и отнема общо 2 секунди.

Нека сега изчислим същият този път в подвижна отправна система, която се движи със
скорост с/2 спрямо системата, в която се намират точките А и В.

А(x=0, t=0)

x' = 0, t' = 0

В(x=1с, t=1)

x' = γ(x - vt) = γ(1c - c/2) = γc/2

t' = γ(t - vx/c*c) = γ(1 - (c/2)*c/c*c) = γ/2

A(x=0, t=2)

x' = γ(x - vt) = γ(0 - (c/2)*2) = -γc

t' = γ(t - vx/c*c) = γ(2 - 0) = γ2

Това са координатите на А' и В' в подвижната система.

Съответно разстоянията, които лъчът изминава на отиване (от А' до В') и на връщане
(от В' до А') излизат:

• Δx' = (γc/2-0) = γc/2 (км) 
  • Δx' = (-γc-γc/2) = -γ3c/2 (км)

Общото изминато разстояние е сумата от абсолютните стойности на тези две разстояния:

• Δx' = γc/2 + γ3c/2 = γ2c(км) 

Значи ако в стационарната система лъчът изминава (2c) километра , то в подвижната
той изминава (γ2c).

Тоест, имаме разширение на пътя: лъчът изминава по-голямо разстояние в подвижната
система отколкото в стационарната.

Сметките са направени по учбник с правата Лоренцова трансформация.

Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 20:51, scaner said:

Пак прибързано заключение... Какво им пречи разстоянията да се променят но така, че скоростта на светлината пак да е константа? Както показва и СТО.

...

Expand  

Нямам идея какво може да им пречи, могат да се променят, но това става независимо от измервания и наблюдатели.

Обаче , простр. и времеви интервали между 2 събития , се мерят <шаблонно> от системитена едната система 10 единици шаблонен метър на другата примерно 20 единици неин шаблонен метър, за първата  2 единици време , за втората  други единици време.................... променя се нещо , но не е пространството между събитията, променят се , остава само да са самите обекти в зависимост от скоростта им, което дава илюзия за промяна на пространство в областта на 2 те събития в полето на Случване на събитията.

Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 21:08, Exhemus said:

Пространството може да е каквото си иска. Може да е вързано на морски възел даже.  Скоростта зависи и от времето значи като разтегляме пространството и времето по подходящ начин скоростта на светлината ще си остане константа.

г x'  =  x - vt    -   въвеждаме г -някакъв коефициент, така че резултата от опита на ММ да  се получи.

г x  =  x' + vt'      - от съображения за симетрия,

също и    c = c'  - защото при завъртане на опитната постановка нищо не се променя

t = t'   не е задължително, т.е.  t<>t'

сега като решиш тази с-ма уравнения ще получиш за г точно лоренцовата формула.

Както виждаш,  СТО произлиза от експеримент, проста логика и проста математика.  По натаък може да влагаш чувства, ама природата нехае за тебе :) 

Expand  

Експеримент, но как се тълкува. Защо забравяме, като  игнорираме СТО и мислим без нея, защо забравяме движенията, пътят който изминават обектите, докато светлина достигне до тях, а това означава още повече или по малко път за светлина. Отиване и връюане по ортогоналните рамена  с Еднакъв път за Светлина, това дава експеримента, но зашо става така...........? , решенията , вероятно заедно са  пътя който обектите изминават и реалните физически промени в простр. им заемане, т.е <размери>. СТО предлага друго , 

• Потребител
Публикувано

Заради чувството на печал и празнота у Младенов и Лапландеца нека въведем етер, който не трябва да се увлича, съгласно експеримента. Този етер е неоткриваем, значи той може да се крие в покой в коя да е инерциална система.   

Развала ли това СТО? - Не!

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 21:08, gmladenov said:

Expand  

Виж сега. Не ми показвай сметките, особено в този им вид.

Досега много пъти, въпреки принципите си, се намесвах да намирам и обяснявам проблеми в подобни сметки каши. Но не смятам да продължавам, особено след като имаш информация как се прави в онзи линк. От всичките ми такива опити полза нямаше, защото ти продължаваш да настъпваш същата мотика. Защо трябва да продължавам тогава?

Основният ми принцип е: всеки сам трябва да направи грешките, от които да се поучи.

Ти вече си я направил грешката, остава само да се поучиш, в какво си сбъркал, и да извадиш поука повече да не го правиш. Така че грешката ще си търсиш сам.

Подсказка: пропуснал си важна стъпка.

• Харесва ми! 1
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 21:08, gmladenov said:

Две точки, А и В, се намират на разстояние (1с) километра една от друга.
В момент (t=0) от точка А е излъчен лъч светлина към точка В. Тъй като разстоянието
между А и В е (1с), лъчът ще пропътува това разстояние за една секунда и ще достигне
до точка В в момент (t=1). Ако там той бъде отразен обратно, той ще достигне до точка
А след още една секунда в момент (t=2).

Значи пътят на лъча е дълъг общо (2с) километра и отнема общо 2 секунди.

Нека сега изчислим същият този път в подвижна отправна система, която се движи със
скорост с/2 спрямо системата, в която се намират точките А и В.

А(x=0, t=0)

x' = 0, t' = 0

В(x=1с, t=1)

x' = γ(x - vt) = γ(1c - c/2) = γc/2

t' = γ(t - vx/c*c) = γ(1 - (c/2)*c/c*c) = γ/2

A(x=0, t=2)

x' = γ(x - vt) = γ(0 - (c/2)*2) = -γc

t' = γ(t - vx/c*c) = γ(2 - 0) = γ2

Това са координатите на А' и В' в подвижната система.

Съответно разстоянията, които лъчът изминава на отиване (от А' до В') и на връщане
(от В' до А') излизат:

• Δx' = (γc/2-0) = γc/2 (км) 
  • Δx' = (-γc-γc/2) = -γ3c/2 (км)

Общото изминато разстояние е сумата от абсолютните стойности на тези две разстояния:

• Δx' = γc/2 + γ3c/2 = γ2c(км) 

Значи ако в стационарната система лъчът изминава (2c) километра , то в подвижната
той изминава (γ2c).

Тоест, имаме разширение на пътя: лъчът изминава по-голямо разстояние в подвижната
система отколкото в стационарната.

Сметките са направени по учбник с правата Лоренцова трансформация.

Expand  

Заключението за <разширението> на пътя е убийственно за СТО !

• Глобален Модератор
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 21:18, Exhemus said:

Заради чувството на печал и празнота у Младенов и Лапландеца нека въведем етер, който не трябва да се увлича, съгласно експеримента. Този етер е неоткриваем, значи той може да се крие в покой в коя да е инерциална система.   

Expand  

СТО не я разваля само етер, лишен от качеството "движение". Тогава термините увлекаем и неувлекаем се изпразват от съдържание и свеждат до нулев терм, който се съгласува със СТО :)

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 8.08.2020 г. at 21:08, Exhemus said:

Както виждаш,  СТО произлиза от експеримент, проста логика и проста математика. 

Expand  

Всичко, което си написал, е абсолютно вярно ... освен, че бъркаш причина и следствие.

Ето редът на нещата:

1. Опитите на Майкелсън/Морли и другите не откриват движението на земята в етъра.
  2. Физиците ... погрешно ... решават, че скоростта на светлината е еднаква за всички.
  3. Физиците извеждат Лоренцовата трансформация (ЛТ), която пази скоростта на светлината
    постоянна във всички отправни системи.

Значи първо идва погрешното заключение, че скоростта на светлината е еднаква за вскички.
А след това идва ЛТ.

За следното нещо си 1000% прав:

• разтегляме пространството и времето по подходящ начин скоростта на светлината ще си остане константа

Значи ти перфектно си разбрал трика на ЛТ: тя разтегля пространството и времето така, че скоростта на светлината
да остане константна. Само че ти си мислиш, че това е реалността ... и тук се разминаваме.

Ако приемем, че скоростта на светлината е еднаква за вскички, то СТО и ЛТ са верни. Няма спор.

Само че в действителност скоростта на светлината не е еднаква за всички наблюдатели. Това е грешката на СТО.
Припомни си дългата тема от миналата година. Там надълго и нашироко се бихме за тези неща :ag:.

Редактирано от gmladenov
Публикувано
  On 8.08.2020 г. at 21:18, Exhemus said:

Expand  

Ако доказано има Етер, разваля и още как,няма простр./време, етера е  онова което дава съществуване на събития и светлина, няма относителност на Айнщайн, има друг вид, като е важна скорост спрямо Етер и относит. скорости между обектите, по сложна система със зависима относителност.

• Харесва ми! 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.