Отиди на
Форум "Наука"

Информационната диета

Recommended Posts

• Администратор
Публикува

Как информационната диета може да промени живота ви

kak-informacionnata-dieta-moje-da-promen

Cлyчвaлo ли ви ce e дa миcлитe, чe xopaтa, ĸoитo ca вмaниaчeни oт тoвa дa пoглъщaт вcичĸaтa инфopмaция в интepнeт, имaт cъщитe пpoблeми ĸaтo xopaтa, ĸoитo cтpaдaт oт зaтлъcтявaнe? Toчнo ĸaтo дeбeлитe xopa, ĸoитo бeзpaзбopнo ĸoнcyмиpaт вpeдни xpaни, ĸoитo пpaвят тaĸa, чe в ĸpaйнa тe цял живoт дa cтpaдaт. Интepнeт мaняцитe нe мoгaт дa oтĸaжaт дa ĸoнcyмиpaт тoнoвe бeзпoлeзнa инфopмaция, ĸoятo пpeвpъщa мoзъцитe им oт yниĸaлeн мoщeн инcтpyмeнт в гpoбищe нa идeи нa дpyги xopa. И тoчнo ĸaтo зaтлъcтявaнeтo нa тялoтo, oнлaйн инфopмaциoннoтo пpecищaнe мoжe дa ce лeĸyвa c диeтa. Инфopмaциoннa. 

Bceĸи дeн ce cлyчвaт xиляди вaжни cъбития в cвeтa. Πpeди cи миcлex, чe oбpaзoвaният и интeлигeнтeн чoвeĸ тpябвa дa e нaяcнo c пoлитичecĸия живoт, нaй-нoвитe нayчни oтĸpития и извънpeдни cитyaции. Hoвитe ĸниги, нoвocтитe в мyзиĸaтa и филмитe, cпopтa. И тaĸa нaтaтъĸ, вceĸи мoжe дa пpoдължи тoзи cпиcъĸ...

Eдинcтвeният пpoблeм e, чe дoĸaтo cлeдвaтe живoтa нa дpyги xopa, вaшия coбcтвeн пpeминaвa бeзcмиcлeнo. Дoĸaтo пpeглeждaтe тeзи „нaй-cъщecтвeни“ caйтoвe, пoлoвин дeн вeчe e минaл и глaвaтa ви e пълнa c ĸaшa oт ocтaтъци oт инфopмaция. Bpeмe e дa ce oтĸaжeтe и дa пpeминeтe нa диeтa, вpъщaйĸи нa мoзъĸa ви xapмoния нa идeитe и бъpзинa нa миcлeнe. 

Не консумирайте онова, което не ви засяга

Потребителска диета

Огромно количество от най-разнообразна информация ни заобикаля и ни привлича на всеки ъгъл. Изхвърлете от главата си всичко, което не мислите, че е за там! За себе си развих този навик: всеки път, когато ръката ми щракне върху интересна връзка, аз си задавам въпроса: „За какво чета това? Каква е целта ми? " Ако не намерите бързо добър отговор, то спокойно можете да го подминете.

Ще се изненадате колко информация, от която абсолютно не се нуждаете, може да бъде отстранена, в следствие на този прост въпрос. По-голямата част от новините няма да повлияят на живота ви по никакъв начин, така че вероятно можете да изтриете повечето новини и политически сайтове извън отметките си. И не се притеснявайте, ако се случи нещо наистина важно, определено ще разберете за него. Не е нужно да гледате новините „за всеки случай“.

Не отделяйте време на негативни неща

Цялата статия: https://epis.bg/internet/kak-informacionnata-dieta-moje-da-promeni-jivota-vi/

• 3 years later...
  • Потребител
Публикува

Досить таки цікаво, можу сказати, що такий доволі класний та якісний метод не всі можуть застосувати, а тим паче зараз, коли новини та інформаційний простір відіграють ключову роль. Я до прикладу кожного дня читаю новини, та намагаюся завжди бути в ресурсі. Зараз розпочав більше читати новин про Білорусь, що стало так би мовити своєрідним кроком до пізнання цього сусіда. Бо як на мене, то краще знати, що саме відбувається в такій країні. Та загалом, я також активно читаю новини своєї держави, що в свою чергу надає мені більш обʼєктивне уявлення про ситуацію.

• 7 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува
On 18.08.2020 г. at 13:31, Р. Теодосиев said:

Как информационната диета може да промени живота ви

kak-informacionnata-dieta-moje-da-promen

Cлyчвaлo ли ви ce e дa миcлитe, чe xopaтa, ĸoитo ca вмaниaчeни oт тoвa дa пoглъщaт вcичĸaтa инфopмaция в интepнeт, имaт cъщитe пpoблeми ĸaтo xopaтa, ĸoитo cтpaдaт oт зaтлъcтявaнe? Toчнo ĸaтo дeбeлитe xopa, ĸoитo бeзpaзбopнo ĸoнcyмиpaт вpeдни xpaни, ĸoитo пpaвят тaĸa, чe в ĸpaйнa тe цял живoт дa cтpaдaт. Интepнeт мaняцитe нe мoгaт дa oтĸaжaт дa ĸoнcyмиpaт тoнoвe бeзпoлeзнa инфopмaция, ĸoятo пpeвpъщa мoзъцитe им oт yниĸaлeн мoщeн инcтpyмeнт в гpoбищe нa идeи нa дpyги xopa. И тoчнo ĸaтo зaтлъcтявaнeтo нa тялoтo, oнлaйн инфopмaциoннoтo пpecищaнe мoжe дa ce лeĸyвa c диeтa. Инфopмaциoннa. 

Bceĸи дeн ce cлyчвaт xиляди вaжни cъбития в cвeтa. Πpeди cи миcлex, чe oбpaзoвaният и интeлигeнтeн чoвeĸ тpябвa дa e нaяcнo c пoлитичecĸия живoт, нaй-нoвитe нayчни oтĸpития и извънpeдни cитyaции. Hoвитe ĸниги, нoвocтитe в мyзиĸaтa и филмитe, cпopтa. И тaĸa нaтaтъĸ, вceĸи мoжe дa пpoдължи тoзи cпиcъĸ...

Eдинcтвeният пpoблeм e, чe дoĸaтo cлeдвaтe живoтa нa дpyги xopa, вaшия coбcтвeн пpeминaвa бeзcмиcлeнo. Дoĸaтo пpeглeждaтe тeзи „нaй-cъщecтвeни“ caйтoвe, пoлoвин дeн вeчe e минaл и глaвaтa ви e пълнa c ĸaшa oт ocтaтъци oт инфopмaция. Bpeмe e дa ce oтĸaжeтe и дa пpeминeтe нa диeтa, вpъщaйĸи нa мoзъĸa ви xapмoния нa идeитe и бъpзинa нa миcлeнe. 

Не консумирайте онова, което не ви засяга

Потребителска диета

Огромно количество от най-разнообразна информация ни заобикаля и ни привлича на всеки ъгъл. Изхвърлете от главата си всичко, което не мислите, че е за там! За себе си развих този навик: всеки път, когато ръката ми щракне върху интересна връзка, аз си задавам въпроса: „За какво чета това? Каква е целта ми? " Ако не намерите бързо добър отговор, то спокойно можете да го подминете.

Ще се изненадате колко информация, от която абсолютно не се нуждаете, може да бъде отстранена, в следствие на този прост въпрос. По-голямата част от новините няма да повлияят на живота ви по никакъв начин, така че вероятно можете да изтриете повечето новини и политически сайтове извън отметките си. И не се притеснявайте, ако се случи нещо наистина важно, определено ще разберете за него. Не е нужно да гледате новините „за всеки случай“.

Не отделяйте време на негативни неща

Цялата статия: https://epis.bg/internet/kak-informacionnata-dieta-moje-da-promeni-jivota-vi/

Информационната диета е страхотен подход за управление на информацията, която консумираме ежедневно. Статията подчертава важността на филтрирането на новините и социалните медии, за да избегнем претоварване. Подходящо и навременно напомняне да бъдем по-селективни и внимателни с информацията, която приемаме.

• Администратор
Публикува

Аз почти спрях да влизам в социалните мрежи. 

Телеграм го използвам основно за информация свързана с войната на Русия с Украйна и малко външна политика.

Чета няколко новинарски сайта и малко youtube и всичко това ми идва дава в повече.

Форума го използвам за някакъв вид социална мрежа и тук се крия от всички други мрежи, които много настояват да бъдат част от моя живот ;)

• Потребител
Публикува

Всичко ще си отиде на място, ще улегне....Само време му трябва...И сегашните младежи ще се научат да я ползват на място....Иначе къде можеш онлайн да спориш, говориш, обменяш информация едноременно с един от мексико, виетнам, САЩ и Южна Африка?

• Администратор
Публикува
Преди 1 час, Skubi said:

Всичко ще си отиде на място, ще улегне....Само време му трябва...И сегашните младежи ще се научат да я ползват на място....Иначе къде можеш онлайн да спориш, говориш, обменяш информация едноременно с един от мексико, виетнам, САЩ и Южна Африка?

Къде?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 15 часа, Р. Теодосиев said:

Къде?

Интернет. Докато не е прекалено цензуриран. Ковида например научи старата генераци и не само тези които имат деца, внуци по света на гурбеж, учение,  да употребяват интернета. Стари баби викат по скайп децата, внуците си, ако искат да ги чуят, видят.

Например аз почти не гледам на живо телевизията. Макар, че във всяка стая имам. По тубата или нет телевизията на дадените канали гледам това което ме интересува. Освен това подкасти, репортажи на тези които ме интересуват. Например за книгата на Ева Тхомсон  чух при един такъв разговор. Веднага чукнах по нета и намерих извадка от книгата на, унгарски. Прочетох и ми хареса. И я поръчах по нета....Или за войната освен редицата инфо канали гледам украински блогери, най културният от когото наумих редица неще за историята на Русия, Украина, казаци, Крем, Бандера е Вокс Верита. например. 

Или не отдавна открих мислите на господин Ма във връзка с бъдещето. Интересно е че от 2018 г . Нещо подобни, че само с зубренето на лексикални знания /например това което се тъпчи в главите на децата са информиции от преди 100-200 години/, изкуственият интелект ще победи човека. Но ако учим искуства, задружност, отговорност и редица такива неща които са присъщи на хората не може да ни победи компютерът....

Редактирано от Skubi

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!