Отиди на
Форум "Наука"

Богиня майка, или бог на дъжда?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Наскоро писаха по новините, че е открит странен предмет в Солниците, Провадия от халколитния период. Това е нещо като амулет, който може би се е закачал на верижка и не могат да определят кое е това същество.

Image_8961705_128.jpg

https://www.24chasa.bg/region/article/8961679

На мен този образ много ми напомни за едни други находки от Капитан Андреево, които бяха описани като "богинята с кока" и обявени за уникални през тази епоха. 

Тя е с големи бадемовидни очи, релефно очертан нос и изумителна за времето прическа: косите на дамата са оформени в кок! Макар да е прието, че възрастта на една жена обикновено деликатно се „прескача”, в случая трябва да надмогнем суетата и етикета. Правим го по изключение, заради науката археология. Там правилата са други и една от най-важните задачи е определянето на възрастта. В случая, находката на Великата богиня с кока отвежда  към 5 200 - 4 600 г. пр. Хр. А мястото на провежданите разкопки е Праисторическият обреден комплекс край Капитан Андреево, Свиленградско. Специалистите са единодушни, че изображението на Великата богиня с кока няма аналог!

https://bnr.bg/hristobotev/post/100786778/svetilishteto-na-velikata-bogina-s-koka

Ето снимки на два антропоморфни съда, намерени там. Ясно се виждат същите големи бадемовидни очи, които "плачат" и въпреки, че на съда има място, те нямат уста!. На мен тези черти не ми напомнят за жена, а по-скоро за някакво "джендър" същество, защото духовете в поверията на много народи нямат пол. Ясно личи, че това е свързано с дъжда или водата, което е било много важно за древните неолитчици. Може би заблудата идва от този "кок" което може даже да е само дръжка, но при всички случаи и мъжете тогава може да са имали такива прически. 

ulian-popov-cum-da-priuti-neolita-snimki

arhe_201216_2.jpg?x29143

Вие какво мислите?

• Потребител
Публикува

Аз ако кажа на какво ми прилича, ще трябва да местим темата в мистерии и загадки. :)

Иначе сериозно, прилича по някои черти на долните съдове - главно по очите и евентуално по тези линии, които излизат от тях надолу, макар че последното е трудно да се прецени дали е така. Може ли малко повече информация за тази "богиня с кок"?

• Потребител
Публикува

Не знам повече, от което може да се намери по интернет. Заинтересувах се от Капитан Андреево по повод на откритите останки от Железния век с хаплогрупа E-V13. Оказва се, че там съществува голям обреден комплекс с жертвени ями още от неолита. Повечето се разкриват съвсем наскоро при спасителмни разкопки по прокарване на магистралата. 

Там действа и проф. Васил Николов, който е главен археолог на Солниците, така че това са може би негови теории.

https://stmost.info/obshtestvo/kultura/2906-ogromen-kultov-obekt-krai-kapitan-andreevo-otkriha-arheolozite.html

• Потребител
Публикува

Въпросът е защо всако изображение на лице или човек го интерпретираме като божество?! В гръцката и накои други митологии имаме антропоморфни богове, но не навсякъде е така. Кои са неоспоримите доказателства, че всяка статуйка на човек от неолита на балканите е икона на божество? Ако след 10 000 години археолози изкопаят някой днешен музей със скулптури на хора дали ще ги пишат статуи на богове?

• Потребител
Публикува

При съдовете има определена стилизация, ясно се вижда, че от очите тече нещо, така че едва ли е портретно изображение. При амулета също има черта, слизаща от очите, може да се изтълкува като сълзи. Също носът е странен, но това може и да е традиция в изображенията. Вероятно това е свързано с културата Хаманджия от късния Неолит/Халколит, към която се причисляват и Варна и Солниците. От там има открити интересни фигурки, които не приличат на предишни изображения на Богинята майка с пищни форми.

Това са изглежда неолитчици втора вълна, които идват направо от Анадола и не са свързани с предишните, които минават през Гърция, Западна България и Сърбия към Средна Европа. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamangia_culture

• Потребител
Публикува

Може да е и на египетския бог Хорус.

https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Seth#/media/Fichier%3AHorus%2C_Theben_1360_v._Chr._Aegyptisches_Museum%2C_Muenchen-2.jpg

По нашите земи най-популярна е фигурата на богинята майка с лице на човеко-птица - сова.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 часа, genefan said:

... и въпреки, че на съда има място, те нямат уста!

Ето две фигурки от нашия археологичски музей в София, които също нямат усти.
На мен лично това ми изглежда по-скоро като някакво стилизиране, отколкото като
специален умисъл.

От друга страна стилизираните сълзи горе определено имат специално значение.
Също така долните фигурки са сходни по стил с тези от Винчанската култура, докато
горните фигурки на мен поне ми изглеждат по-различни по стил.

IMG-0928.thumb.jpg.c50dc905407ace556dd4e1d4bdebba81.jpg

IMG-0926.thumb.jpg.a4d5932214c6e5c88cecdedc66605b1e.jpg

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикува

Културата Винча, от която са останките в София и Враца е Ранен Неолит, те са  мигранти от първата вълна през Гърция. Предметите и керамиката са много по-примитивни, защото всяко село си ги е правило сами, не е било ефективно да се носят на големи разстояния.

През Късния Неолит-Халколит грънците са понякога професионално изработени, глазирани и с разни апликации, даже златни, като съда от Варна. Личи добрата изработка на съдовете от Капитан Андреево, то е било на брега на Марица, която тогава е била много по-пълноводна и плавателна. Търговията се е извършвала основно с лодки по вода, нямало е никакви впрегатни животни и колелото не е било още открито.

• Потребител
Публикува (edited)

Доколкото намирам аналози и тълкувания, някои оприличават образа на овен (заради ушите), а други мислят, че това е вариант на Богинята-птица (заради носа и очите), позната от културата Винча. Наистина, ако това символизира птица, обяснява много просто защо образите нямат уста.

Наистина има нещо общо и с тези фигурки:

991629_8943efccb85d47e68deeb78bfbaed468.

vinca_01.jpg

b1b66aa0464e26a2257bfd9d00c7ce95.jpg

Редактирано от genefan

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!