Отиди на
Форум "Наука"

"Парадокси" в теорията на относителността

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 49 минути, Kоко said:

Подчертано, като превод на български не ми е много ясно

Преди 1 час, Джереми said:

Например правилната скорост е равна на импулс на единица маса

Просто отношение на импулс към маса. Вярно че превода не е точен но се подразбира че това е - P/m

Преди 44 минути, scaner said:

Ти тръгваш с презиумпцията, че другите не знаят защото не съответства резултатът на представите ти

Не е така, грешно впечатление си създаваш, винаги съм ценил чуждото мнение. Никой не е роден научен.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 минути, Джереми said:

Не е така, грешно впечатление си създаваш, винаги съм ценил чуждото мнение. Никой не е роден научен.

Ти сериозно ли? :) Кой ли ми създава грешното впечатление, при това толкова години вече... За толкова години тапа да беше, щеше да поумнееш.

Ми огледай се, хората ти обясняват, ама полза от това никаква, както си знаеш, се тръшкаш. Повтаряш едно и също до втръсване, търсейки всякакви оправдания, вместо да спреш и да помислиш. Научи се - първо трябва да се мисли, после да се изказва мнение.

Щом не си роден научен - ми научи се. Но това не става съвс задаване на глупави въпроси по форумите и изказване на въздухарски мнения, а с четене на учебници.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, scaner said:

Ти сериозно ли? :) Кой ли ми създава грешното впечатление, при това толкова години вече... За толкова години тапа да беше, щеше да поумнееш.

Ми огледай се, хората ти обясняват, ама полза от това никаква, както си знаеш, се тръшкаш. Повтаряш едно и също до втръсване, търсейки всякакви оправдания, вместо да спреш и да помислиш. Научи се - първо трябва да се мисли, после да се изказва мнение.

Щом не си роден научен - ми научи се. Но това не става съвс задаване на глупави въпроси по форумите и изказване на въздухарски мнения, а с четене на учебници.

Пак ти казвам, погрешно мнение си създаваш за хората. 😃

• Потребител
Публикува
On 27.08.2023 г. at 7:05, Kоко said:

Километража няма как да скъсява времето. Той мери изминато разстояние в отправната система на земята и дели на времето от отправната система на колата. Той не получава информация за времето на земята, както GPS

Прав си. Ако калибрираме километража, докато колата е в покой, той ще показва разстоянието в покой. Тук обаче възниква въпросът как ще изглеждат оборотите на двигателя в системата на колата и в системата на Земята. Това е реално измерима величина (за разлика от изчислителната скорост) и ако излети към безкрайност... Не знам, интересен казус.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Кухулин said:

Прав си. Ако калибрираме километража, докато колата е в покой, той ще показва разстоянието в покой. Тук обаче възниква въпросът как ще изглеждат оборотите на двигателя в системата на колата и в системата на Земята. Това е реално измерима величина (за разлика от изчислителната скорост) и ако излети към безкрайност... Не знам, интересен казус.

Оборотите на двигателя (да приемем, че са константи) можем да ги приемем все едно е часовника на колата. В системата на земята, времето на колата ще тече по бавно, следователно оборотите на часовника ще са по бавни, следователно оборотите на двигателя ще се забавят

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Kоко said:

Оборотите на двигателя (да приемем, че са константи) можем да ги приемем все едно е часовника на колата. В системата на земята, времето на колата ще тече по бавно, следователно оборотите на часовника ще са по бавни, следователно оборотите на двигателя ще се забавят

Окей, но се пита какви ще са тези константни обороти за шофьора на колата, когато скоростта наближи светлинната. За земния наблюдател положението ще изглежда примерно така:

20 оборота/с при 10 метра/с,

20к оборота/с при 10 км/с,

20 млн оборота/с при 10к км/с,

500 млн оборота/с при 250к км/с (гама около 2).

В този момент шофьорът държи газта до ламарината и времето му тече двойно по-бързо. А оборотите?

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Кухулин said:

Окей, но се пита какви ще са тези константни обороти за шофьора на колата, когато скоростта наближи светлинната. За земния наблюдател положението ще изглежда примерно така:

В този момент шофьорът държи газта до ламарината и времето му тече двойно по-бързо. А оборотите?

Защо времето му тече двойно по-бързо? Времето на колата е забавено в системата на земята.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, Кухулин said:

Моя грешка. Не съобразих, че посочените обороти са в системата на земята

Да, оборотите ще са х2

Редактирано от Kоко
  • Потребител
Публикува
Преди 13 часа, Kоко said:

В системата на земята, времето на колата ще тече по бавно, следователно оборотите на часовника ще са по бавни, следователно оборотите на двигателя ще се забавят

Измереното количество обороти за единица време в подвижната ОС ще се запази. Отношенията са производна на формата на закона. Измерените количества в различните ОС може да са различни, но отношенията се запазват ..... Теорема на Ньотер...

"Оборотите на двигателя ще се забавят", ама мерено спрямо системата на земята....

• Потребител
Публикува
On 24.08.2023 г. at 21:08, Кибик said:

Примката на парадокса, пълна поезия. Става за име на поп група.

Според мен по-подхожда за име на хеви метъл група. Та и за припев на траш метъл песен - Примкатъъааа на параддоксъъъаааа, гррррраааааа, дуф дуф, джжжжж.

• Потребител
Публикува
Преди 31 минути, kipen2 said:

Измереното количество обороти за единица време в подвижната ОС ще се запази. Отношенията са производна на формата на закона. Измерените количества в различните ОС може да са различни, но отношенията се запазват ..... Теорема на Ньотер...

"Оборотите на двигателя ще се забавят", ама мерено спрямо системата на земята....

Не съм казал нищо по-различно

• Потребител
Публикува
Преди 45 минути, kipen2 said:

Това съм го уточнил:

Преди 13 часа, Kоко said:

Оборотите на двигателя (да приемем, че са константи) можем да ги приемем все едно е часовника на колата. В СИСТЕМАТА НА ЗЕМЯТА, времето на колата ще тече по бавно, следователно оборотите на часовника ще са по бавни, следователно оборотите на двигателя ще се забавят

С главни букви съм го написал, защото съм с телефон и не мога да го подчертая

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, kipen2 said:

Измереното количество обороти за единица време в подвижната ОС ще се запази.

Тоест, според теб колко оборота в секунда ще отчете шофьорът на колата, след като ускори до 250к км/с?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Кухулин said:

Тоест, според теб колко оборота в секунда ще отчете шофьорът на колата, след като ускори до 250к км/с?

С пренебрежима (нищожна, в рамките на грешката от измерването) разлика същото количество колкото и наблюдател, останал неподвижен с мястото на тръгване на колата. Сам знаеш, че релативистките ефекти се проявяват доста над скорости от 50%С.

Но пък, ако приемем, че автомобилът(както "цистерната" от другата тема) може да се движи със скорост, измерена спрямо неподвижният наблюдател от 0,866с, но и да запази целостта си, е вече друго. Разликите в отчетите за изтекли времена и изминато разстояние ще са различни в различните ОС. Колкото по-близо е до С относителнато скорост на автомобила, толкова по-значими ще са разликите с измерването в ОС на останалият неподвижен на мястото на тръгване.

Но пък в ОС на ускорилият се вече автомобил пък отношението на път/завъртане на колелото или оборотите ще са съответстващи на скоростта, с която се движи спрямо други обекти, съществуващи и в двете ОС....иначе няма с какво да се съпостави.

(и все пак като условие е нужно да приемем, че е възможно колелото да достигне скорост на въртене синхронизирана с изминаваното разстояние. Макар, че при такива скорости на въртене около собствена ос, вероятно няма да има колело на автомобил, а отворена "червеева дупка" 🤔)

Редактирано от kipen2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 23 минути, kipen2 said:

с която се движи спрямо други обекти, съществуващи и в двете ОС....иначе няма с какво да се съпостави.

Присетих се и за станалата прословута "собствена скорост". Като се почне да се сравнява с измерено разстояние от една ОС и със собствено време на движещ се обект е важно не само какво се сравнява като наблюдаване(измерване), но и контекста на случването. Особено при предлаганите в примерите скорости на движение, които се задават спрямо неподвижен наблюдател. Щото в последващото мисловно разиграване на постановката, ми се струва, че остават на "заден план" параметрите на средата и май не се взема предвид напълно, че си остават като измерените в ОС на неподвижния наблюдател. Ала те не са такива за подвижния....

....Примерно - при нужно собствено време за измерване от 1 микро сек, тоз подвижният обект ще е отишъл на язовир "Искър", ама всяко камъче по пътя му ще е в пъти по-скъсено в пространството по оста му на движение, защото светлината ще и трябва различно време, за да изминава разстоянията от съответно предния и задния край на друг обект... та аз поне не мога да си представя детайлно как ще се извършват измервания в тази ОС, спрямо кои и какви обекти, в смисъл как ще изглежда цялата картинка...

Редактирано от kipen2
  • Потребител
Публикува

Страх го е да ти отговори

1 000 000 000

Преди 12 минути, kipen2 said:

Присетих се и за станалата прословута "собствена скорост". Като се почне да се сравнява с измерено разстояние от една ОС и със собствено време на движещ се обект е важно не само какво се сравнява като наблюдаване(измерване), но и контекста на случването. Особено при предлаганите в примерите скорости на движение, които се задават спрямо неподвижен наблюдател. Щото в последващото мисловно разиграване на постановката, ми се струва, че остават на "заден план" параметрите на средата и май не се взема предвид напълно, че си остават като измерените в ОС на неподвижния наблюдател. Ала те не са такива за подвижния....

....Примерно - при нужно собствено време за измерване от 1 микро сек, тоз подвижният обект ще е отишъл на язовир "Искър", ама всяко камъче по пътя му ще е в пъти по-скъсено в пространството по оста му на движение, защото светлината ще и трябва различно време, за да изминава разстоянията от съответно предния и задния край на друг обект... та аз поне не мога да си представя детайлно как ще се извършват измервания в тази ОС, спрямо кои и какви обекти, в смисъл как ще изглежда цялата картинка...

Тази скорост се изчислява

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 минути, Kоко said:

1 000 000 000

Баси, докато се занимавам с глупостите на рибаря и съм прочел 250 км/ч ..... Такова е! Кът се боря с прасе е нормално и аз да се превърна в такова.....

Редактирано от kipen2
  • Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Kоко said:
Преди 19 минути, kipen2 said:

Тази скорост се изчислява

Така е - изчислява се! Но за какво ти е освен да определиш спрямо неподвижния. Ако е за колко време подвижиният обект ще достигне определено местоположение в пространството са ти достатъчни измеряемите параметри в ОС на неподвижния. Но ако е, за да смяташ енергии на елементарни частици, то няма нужда на подвижния обект да му се придават характеристики на макрообект.

• Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Kоко said:

1 000 000 000

Значи пак се връщаме там, откъдето започнахме разговора. Според тази постановка с наближаването на светлинната скорост (крайна величина) шофьорът ще вижда обороти, клонящи към безкрайност. И това няма да е изчисление като "собствената скорост", а директно наблюдение. Лично аз намирам подобна логическа конструкция за странна, макар в момента да не се сещам за формално противоречие. Може би наистина реалното противоречие се крие в ОТО. Не знам.

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Кухулин said:

Значи пак се връщаме там, откъдето започнахме разговора. Според тази постановка с наближаването на светлинната скорост (крайна величина) шофьорът ще вижда обороти, клонящи към безкрайност. И това няма да е изчисление като "собствената скорост", а директно наблюдение. Лично аз намирам подобна логическа конструкция за странна, макар в момента да не се сещам за формално противоречие. Може би наистина реалното противоречие се крие в ОТО. Не знам.

Да, това е цената на безкрайната скорост... Има и още една гледна точка, но там ще разлаем кучетата

• Потребител
Публикува (edited)

На мен лично, ми е малко странно защо трябва да намесваме колела на автомобил с оборотите им?!? Дори и да не си променят местоположението по осите в ОС на шофьора, а само да се въртят около една точка, с тази скорост на въртене се стига (предполагам) до нещо подобно на "цилиндъра на Типлер" или решението на Кер за въртяща се черна дупка... за какъв автомобил, за какви колела тогава да коментираме?!? Отделно пък откъде ще се вземе енергията, за да се ускоряват колелата до подобна скорост... също и проблемът с Born rigidity...

А иначе и нещо друго ми направи впечатление... в постановката, колелото играе ролята на "връзка" между един параметър от ОС на неподвижния, който се транслира в ОС на шофьора. В случая линейно разстояние в количество обороти. Така си игнорира разликата в измерваните времена между събития в различните ОС?!? Като се вземе предвид и тази разлика - няма безкрайни скорости на движение на обект в една ОС. Има такива възможности само при съпоставяне на измерваните параметри на движение в различни ИОС....само дето сингулярностите, които излизат в сметките са недостижими за наблюдаване в ОС, в която са изчислени (има си "хоризонт на събитията", все пак)

Редактирано от kipen2
  • Потребител
Публикува
Преди 19 минути, kipen2 said:

На мен лично, ми е малко странно защо трябва да намесваме колела на автомобил с оборотите им?!? Дори и да не си променят местоположението по осите в ОС на шофьора, а само да се въртят около една точка, с тази скорост на въртене се стига (предполагам) до нещо подобно на "цилиндъра на Типлер" или решението на Кер за въртяща се черна дупка... за какъв автомобил, за какви колела тогава да коментираме?!? Отделно пък откъде ще се вземе енергията, за да се ускоряват колелата до подобна скорост... също и проблемът с Born rigidity...

А иначе и нещо друго ми направи впечатление... в постановката, колелото играе ролята на "връзка" между един параметър от ОС на неподвижния, който се транслира в ОС на шофьора. В случая линейно разстояние в количество обороти. Така си игнорира разликата в измерваните времена между събития в различните ОС?!? Като се вземе предвид и тази разлика - няма безкрайни скорости на движение на обект в една ОС. Има такива възможности само при съпоставяне на измерваните параметри на движение в различни ИОС....само дето сингулярностите, които излизат в сметките са недостижими за наблюдаване в ОС, в която са изчислени (има си "хоризонт на събитията", все пак)

Никой, никъде не споменава колелата на колата

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, Kоко said:

Никой, никъде не споменава колелата на колата

А само някакви "обороти", които безстрашно даже и пресметна ти самия?!? Добре!

Редактирано от kipen2
  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, kipen2 said:

А само някакви "обороти", които безстрашно даже и пресметна ти самия?!? Добре!

Обикновено, който отговаря смело, греши. Ако можеше от земята да снимат оборотомера на колата, колко ли ще показва? 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!