Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Китайските компании започват да се махат от американските фондови борси

Препръчано мнение

• Администратор
Публикувано

0000007711.jpg

Отношенията между САЩ и Китай са най-влошените от десетилетия насам, а борсата изглежда е един от най-новите фронтове, където напрежението между двете страни нараства.

Китайските компании започват да се махат от американските фондови борси. Първа е най-старата листната компания Sina Weibo, която от 20 години беше там. Практически е завършен процеса на делистване при нея и се очаква да изкупи всички акции за от американския пазар за около $2,6млрд. долара. На опашката са Alibaba, JD.com и другите.

Най-голямото фондово привличане, което планира Alibaba за дъщерната си Ant Group ($200 млрд.), ще бъде на азиатските фондови пазари, вместо Америка.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kitaiskite-kompanii-byrzat-da-napusnat-amerikanskiia-fondov-pazar-306446/

https://www.businessnews.bg/ikonomika/8810-zasho-e-bezsmisleno-da-se-otpisvat-kitajskite-kompanii-ot-amerikanskite-fondovi-pazari.html

https://pogled.info/svetoven/amerika-zapochva-ruskiya-stsenarii-za-osnovniya-si-vrag.116686

• Харесва ми! 1
  • Потребители
Публикувано

Хм, на базата на общите цифри, малко бомбастичен ми изглежда такъв извод. Ето:

854e2973a3956c3b73f44e89c844d952.jpg.1c44e5e96fff41a6eb1c92887f87aef8.jpg

Има около 230 китайски компании - на обща стойност около 1,8 трилиона долара пазарна капитализация - изброени на фондовата борса Nasdaq и Ню Йорк, отбелязва докладът. Той посочи, че американските фирми за частен капитал изкупуват изброените китайски компании. Пример за това са Warburg Pincus и General Atlantic, които наскоро сключиха сделка за поемане на частна китайска технологична фирма, съобщи PIIE.

https://www.businessnews.bg/ikonomika/8810-zasho-e-bezsmisleno-da-se-otpisvat-kitajskite-kompanii-ot-amerikanskite-fondovi-pazari.html

Значи с темповете на делистване от 2020, които се считат за големи, само да се делистнат на китайстите компании ще им е необходимо време от 180 години. Доста дълъг период, според мен.

По- скоро става въпрос за някакви очаквания и страхове на борсите пред изборите, но дори ако вземем това като индикатор, цифрите от 2015, преди да е имало ново законодателство дискриминиращо китайските фирми, са по-високи от 2020 три пъти.

После има нещо друго, капиталите граници нямат - тези фирми като се делистнат от американските борси, ще отидат на азиатските или Лондонската, където същите инвеститори отново ще могат да си купят техни акции, само че, както находчиво е отбелязал авторът в статията си от горния линк, вече на подбита надолу цена, така че знаещите получават подарък във вид на по-ниска цена.

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

Съгласен съм - заглавието е кликбейт ;) 

За мен тази година е поредната от интересни събития и процеси, които се случват в глобален план. Някак в прекалено интересни времена живеем. Китай порасна много и вече Америка се чувства застрашена. Не само икономически ;)

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.