Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Администратор
Публикува

Аз като дете съм свикнал винаги сепрември и октомври да се прави сериозна подготовка за замината. Правят се компоти, сладка, лютеница, апетитка, различни видове "манджи" в буркани. След това се започва с туршиите, там те също бяха много видове, от обикновенна обща туршия в бидон, до пълнени камби и зелени динчета. Последните две бяха много вкусни, баба ми и дядо ми ги правиха по някаква невероятна рецепта и не съм ги опитвал с години.

Лично аз последните години си правя само туршии и затварям люти чушки: сорови и пукани.

Тази година направих най-малко от всякога и се дудя дали няма да стане тенденция и да се спре с традицията, но лично мен ме кефи да си се занимвам :)

Ето и част от това, което сглобих събота и неделя:

turshiq.jpg

А вие правите ли си зимнина и ако не правите каква зимнима сте правили преди?

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 26 минути, Р. Теодосиев said:

апетитка,

В Англия се продава българска "Апетитка",на която англичаните и казват анемумка. Така четат етикета на който пише "Аnemumka". Ха-ха...

Ние от десетина години спряхме да правим зимнина,но се замисляме отново да продължим... Иначе суджуци всяка година сушим. Сега само чакаме времето да захладнее както си трябва...

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
Публикува

За този сезон правя мое си сирене, трушии, ябълков оцет, много сокове, плодово вино , сайдер, сладка , чушки. Тази година е по слабо, имам на разположение двор с дървета и храсти, където нещата на север трудно виреят.

В БГ ми правят и имам <доставчик>  , пращат всичко каквото се сетите 2 пъти годишно, имам вина, ракии, луканки, филета, сирена, асчак, компоти , разни консерви, мезета и т.н.т и т.н.т. При нас са малките <северни> балкани, но имам да изхранвам освен моите , още 8 човека.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, Р. Теодосиев said:

Но въпреки всичко - добре, че е селото да зареди малко градЪ ;)

Аз (все още) живея у градО, но от наше село по-убаво нема 😜.
Събуждат те птички вместо автомобили и дишаш планински въздух вместо смог.
В един момент тези неща почват да имат значение.

• Харесва ми! 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!