Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-17. Старт: 14 октомври 2020 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Союз МС-17 е на стартовата площадка

2020-soyuz-ms-17-launch-pad.jpg

На снимката: пилотираната ракета "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-17" е на стартовата площадка. Фото: Роскосмос

12 октомври 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Подготовката за изстрелване на космическата ракета "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-17" и трима души на борда е вече в ход, след като вчера, на 11-ти октомври, ракетата бе изведена на стартовата площадка.

Изстрелването е планирано за 14-ти октомври в 08:45 ч. българско време. Скачването с Международната космическа станция ще е в 11:52 ч. на същия ден.

Командирът на кораба е Сергей Рижиков. Това е втори космически полет за него - предишният бе по време на мисията на "Союз МС-02" в края на 2016 година. Тогава космонавтът прекара в орбита около шест месеца.

Новакът е Сергей Куд-Сверчков. Младият космонавт е роден през 1983 г. в Байконур, тогава част от Казахска ССР. През 2010 година е избран официално за член на отряда на космонавтите към Роскосмос.

Заедно с тях в космоса ще се отправи и американската астронавтка Кейтлийн Рубинс. Тя също е с една предходна мисия зад гърба си, "Союз МС-01" през 2016 година. 

Най-важният въпрос, който мнозина си задават, е дали това ще е последният път, когато руски космически кораб ще извози астронавт на САЩ до МКС. Към настоящия момент отговор няма, макар че се носят слухове за преговори руски космонавти да летят на борда на "Старлайнър" или "Крю Драгън", докато американските астронавти ще продължат да летят на "Союз"-ите. Дали преговорите ще се увенчаят с успех, остава да видим.

Изстрелването на следващия "Крю Драгън" с четирима души на борда сега е прехвърлено от 31-ви октомври за началото на ноември. Лекото отлагане се налага поради необходимост от наземните техници да извършат диагностика на ракета "Фолкън 9", която преди броени дни не успя да изведе GPS спътник в орбита заради неочаквана промяна на налягането в турбопомпата на един от двигателите. Този полет не е свързан с предстоящия пилотиран старт, но въпреки това си струва да се направи цялостна проверка на системите за всеки случай. 

За повече информация относно идния полет на "Союз МС-17": Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3597-2020-soyuz-ms-17-launch-pad 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-17 излетя и се скачи с МКС!

2020-soyuz-ms-17-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

14 октомври 2020 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. Блестящо начало на мисията на руския пилотиран космически кораб "Союз МС-17"! Изстрелването беше осъществено тази сутрин, на 14-ти октомври, в 08:45 ч. българско време посредством ракета-носител "Союз-2.1а". Девет минути по-късно корабът се отдели успешно от горната степен на ракетата и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция. На борда на "Союз МС-17" пътуваха руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, както и американската астронавтка Кейтлийн Рубинс. 

Преди старта членовете на екипажа изпълниха всички традиционни за руската космонавтика обичаи. Те оставиха своите автографи върху вратата на хотел "Космонавт", след което напуснаха хотела под съпровода на песента на Земляне "Трава у дома" (още известна като "Земля в иллюминаторе") и се качиха на специално оборудвания автобус, който ги закара на Площадка №254. 

Повече за обичаите на космонавтите можете да чуете в интервюто на Светослав Александров за БНР, което беше излъчено през септември

Днешният полет беше втори пилотиран за руската космическа ракета "Союз-2.1а". До 2019-та година руснаците изпращаха космонавтите в орбита посредством старата ракета "Союз-ФГ", която обаче притежаваше аналогови украински системи за управление. За разлика от нея "Союз-2.1а" е изцяло цифровизирана и изцяло руска. 

"Союз МС-17" се скачи с МКС само след 3 часа и 3 минути - рекордно кратко време за полет на кораб до станция в орбита. Въпреки всичко това все още не е абсолютен рекорд в космонавтиката, като първите три места за най-кратки полети до цел в околоземна орбита продължават да се заемат от съветските мисии "Космос-213", "Космос-188" и американската "Джемини 11". Абсолютните рекорди, включващи излитане и скачване, независимо откъде докъде, се държат от пилотираните лунни модули на програмата "Аполо" на НАСА, които са излитали от лунната повърхност и са се скачвали с командните модули. 

Ето кои са тримата нови членове на екипажа на МКС:

Сергей Рижиков, командир на кораба "Союз МС-17". Това е втори космически полет за него - предишният бе по време на мисията на "Союз МС-02" в края на 2016 година. Тогава космонавтът прекара в орбита около шест месеца.

Новакът е Сергей Куд-Сверчков - първи полет за него. Младият космонавт е роден през 1983 г. в Байконур, тогава част от Казахска ССР. През 2010 година е избран официално за член на отряда на космонавтите към Роскосмос.

Кейтлийн Рубинс е американска астронавтка. Тя също е с една предходна мисия зад гърба си, "Союз МС-01" през 2016 година.

Голямата въпросителна днес е дали това бе последното изстрелване на руски пилотиран кораб с американски астронавт. За съжаление отношенията между САЩ и Русия през последните месеци и години са силно влошени, а поведението на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин въобще не е дипломатично и не помага. След въвеждането на корабите "Крю Драгън" в експлоатация американските астронавти вече не зависят от руските ракети, но въпреки това е хубаво сътрудничеството да продължи. Надеждите са, че скоро ще бъде финализиран договор за полети на разменни начала. В такъв случай американците ще позволят да използват "Союз"-ите, докато периодично руски космонавти ще летят на кораби на САЩ. 

Иначе следващият полет на "Крю Драгън" трябва да е факт през първата половина на ноември, стига да няма допълнителни отлагания. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3601-2020-soyuz-ms-17-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-17 се завърна на Земята!

2021-soyuz-ms-17-returns-earth.jpg

На снимката: американската астронавтка Кейтлийн Рубинс след пристигането си на Земята. Photo credit : NASA

17 април 2021 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 17 април, в 07:55 ч. българско време, пилотираният космически кораб "Союз МС-17" се завърна на Земята след 185-дневен полет. 

У дома се прибраха руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, както и тяхната американска колежка Кейтлийн Рубинс.

Напомням на читателите, че "Союз МС-17" беше изстрелян на 14 октомври 2020 година. Скоро след пуска корабът се скачи с Международната космическа станция след само две обиколки около Земята - рекордно кратко пътешествие на пилотирана мисия до орбитална станция! 

След днешното завръщане екипажът на МКС вече не е десетчленен. В орбита остават да работят седем души - екипажът на "Крю Драгън", състоящ се от Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи, както и екипажът на наскоро пристигналия "Союз МС-18" - Олег Новицки, Пьотър Дубров и Марк Ванде Хай.

Следващото изстрелване на пилотиран кораб е насрочено за следващата седмица, 22 или 23 април, когато в орбита ще излети "Крю Драгън" с астронавтите Шейн Кимброу, Меган Макартър (НАСА), Акихико Хошиде (Япония) и Тома Песке (ЕКА). 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3928-2021-soyuz-ms-17-returns-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...