Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Кухулин said:

Кой подскача?

Направете си експеримент: споменете някому за средновековен български империализъм и вижте какво ше се случи :))

(Пазете се да не ви бият, това сериозно)

• Мнения 3,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува (edited)
Преди 32 минути, dora said:

Културно самоопределение има само когато идеята за общност по някакъв показател се разпространява дифузно (хаха, с този коронавирус полудяхме) посредством обща образоателна система, която реално налага тази идентичност, този - официален - и приет за обвързващ всички - език. Защото иначе културата на нашето село е различна от културата на вашето село, че и при нас казваме на това еди как си, а вие го наричате по друг начин, и се делим на наши и другоселци.

Преди това има регионални идентичности, няма централна - национална - идентичност, ако няма нация. Нация от модерен тип е възможна само след създаването на национална държава с нейните атрибути и институции. Ние национална държава преди освобождението нямаме.

Това, че Паисий е изразител на просвещенски идеи, изобщо не означава, че съществува българска нация, нито че населението дори разбира, че съществува нещо като официален  български език. Паисий може да е изразител на каквото и да е, но преди огромната част от населението да е прочело на какво е изразител той, това няма никакво значение.

Изградена нация от съвременен тип има, когато грамотността достигне до всяко село и паланка, затвърждавайки официален национален език.

Македония - за наш лош късмет - остава изолирана от това.

Не знам колко пъти написах nation-building в тази тема, мъ понеже на мен не вярвате, а аз следвам официалната дефиниция, ето вижте тук:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nation-building

Какво пиша по-горе - точно същото.

Това не съм го измислила аз. Това е разбирането на учените днес, научният консенсус.

Да бе, не ни харесва научният консенсус, когато се прилага към нас и особено много не ни харесва, когато се прилага към Македония.

Ами, ОК. Какво трябва да напиша тогава? Някакви угодни фантасмагории?

И какво от това всичко следва? Или как аз го отричам?

Нашата съвременна (настояща) приказка изключва ли Паисии?

Моделът етническа нация променен ли е гражданска например (затвирена в границите и гражданството,. и небазирана на етноса, макар хомогенна) 

Не. 

Мислете!

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува
Преди 21 минути, Atom said:

Така е. Нациите обаче не се изграждат за един ден, а в процес. Завършването на процеса е когато образователната система обхване болшинството от масите и националната идентичност се изпълни със съдържание, сравнително еднакво разбирано и тълкувано от цялата нация. До тогава имаме лашкане от една към друга идентичност- от водещо значение на религиозна към водещо на национална или обратно, от регионална към национална и обратно и т.н.  Имаме различно разбиране за това какво представлява и какво съдържа "националната идентичност" и т.н.  

Например и украинците и руснаците дълго време се идентифицират като руси.  Само дето влагат различно съдържание на думата. Украинците възприемат себе си като руси, но тези в Москва за московци.  По-същия начин московците възприемат себе си за руси, но украинците като нещо различно. Едва в по-късни времена възниква концепцията за руси, като сбор от велико, мало и белоруси. Същото е положението с дойчовците. И холандците и германците употребяват тази дума за идентифициране на своя език, но не и за езика на другия. По-късно холандците ще се откажат от Duytsch защото германците окупират думата за своя език.

Развитието на нацията ни е станало така, че процесът извън границите на България все още не е завършен, когато Македония попада в рамките на три различни държави.  При това точно в периода когато образованието започва да се масовизира.  Българската приказка ни разказва, че процесът е вече завършен, но ако се погледне обективно това не е така.  Колкото и да се големи успехите на Екзархията в областта на образованието, все още не може да се каже, че то е масово, а още по-малко "българско масово". Все пак преди балканските войни в Македония действат и други образователни системи.  

Това лесно може да се провери като се види какво е положението в Гърция. Там повечето хора са  напълно елинизирани, но все пак има хора които се декларират като македонци,  при това местни.  За българи се декларират хора от новата имиграция, а в най добрия случай може да срещнеш някой грък от източната част на тяхната Македония, който да ти каже, че дядо му или баба му са били българи. В западната обаче ако ти кажат  нещо подобно ще е, че дядо му или баба му са били македонци. Имало ли е в Гърция Тито, насилствена македонизация и т.н.?  - нямало е. Имало е обаче партизанско движение, имало е и гражданска война където много от участниците са били с македонска идентичност.  По това време обаче тя няма нищо общо нито с Тито, нито с Югославия.  Македонизмът в неговия антибългарски юго-вариант започва да пробива в Гърция едва към края на 20-ти век благодарение на контактите от двете страни на границата. 

п.п. Гледам Дора ме е изпреварила и вече и писала за същото.

Нашата съвременна (настояща) приказка изклчючва ли Паисии?

Моделът етническа нация променен ли е гражданска например (затворена в границите и гражданството,, и небазирана на етноса, макар и хомогенна)

Не. 

Значи аз съм прав  (аз шефа тука, както казваше Алвата :) )

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 минути, nik1 said:

Моделът етническа нация променен ли е гражданска например (затвирена в границите, и небазирана на етноса)

Не. 

Не ми губете врето Дора

Мислете!

Нашата национална приказка включва и това, че сме най-старата държава в Европа. Както и че сме изобретили компютъра и какви ли не други неща.

Това вярно ли е? Наукосъобразно ли е?

Какво става, когато научният консенсус оспорва нашата национална приказка?

И т.н.

С това "мислете" ме обиждате, но това е без значение, защото знам, че сме съмишленици и това не се променя с един разговор.

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува
Just now, nik1 said:

Моделът етническа нация променен ли е гражданска например (затворена в границите и гражданството,, и небазирана на етноса, макар и хомогенна)

Нищо не следва. Може би го казвам вече за N-ти път, но въпросът е какво точно искаме. Защо правим това което правим?  Аз смятам, че нашата национална идентичност е достатъчно утвърдена и не може да се разколебае  току-така. Т.е. действията ни не са мотивирани от защита на "националната идентичност".  Тя не е застрашена от изчезване или ако е застрашена е заради демографията, а не заради македонците. Няма нито реална, нито дори теоретична  заплаха за "македонизиране" на населението в Пиринска Македония.  По-времето на социализма действително е съществувала такава заплаха, заради  по силната икономика и сравнително по-либералния режим в Югославия, но в момента "макеностващите" елементи у нас са маргинализиарани.  Няма и риск икономиката на Македония да дръпне с такава скорост, че да ни изпревари 2-3 пъти и македонската гражданство да стане привлекателно.

Може би целта не е защита на българската национална идентичност, а защита и консолидиране на македонската. На практика с ветото и неговите мотиви направихме точно това. Може би искаме да имаме на границата враг и дразнител, който да отклонява вниманието от вътрешни проблеми. Наистина не знам каква е идеята на всичко това. 

Не ме разбирай погрешно. Въобще не ги защитавам македонците, нито ме интересуват. Това което ме интересува живо обаче е какво точно правим и защо. Досега не съм видял и грам смисъл от цялата македонска авантюра. Цялото нещо за мен е абсолютно безсмислено. Досега не съм видял нито една полза, но за сметка на това цялата тази работа ми се вижда като генератор на вреди.

• Потребители
Публикува
Преди 1 минута, dora said:

Нашата национална приказка включва и това, че сме най-старата държава в Европа. Както и че сме изобретили компютъра и какви ли не други неща.

Това вярно ли е? Наукосъобразно ли е?

И т.н.

С това "мислете" ме обиждате, но това е без значение, защото знам, че сме съмишленици.

"булгар, булгар" (бай Ганьо),
Приписано положение - (Минков - Хофстеде)

---------------------------

Всъщност не целях да ви обидя, това беше по скоро това закачка към интелекта ви (винаги тествам хората , чието мнение ценя)

През цялто време се опитавм да ви кажа нещо такова:  опитайте се се да мислите като българска българка, а не като експат/интегрирана личност - ( от български етнос разбира се) в страна с гражданска нация (Холандия)

• Потребител
Публикува
Преди 48 минути, dora said:

Изградена нация от съвременен тип има, когато грамотността достигне до всяко село и паланка, затвърждавайки официален национален език.

Това означава ли че е имало Българска нация по времето на княз Борис  и Симеон Велики? Струва ми се че в друга тема твърдеше обратното.

Преди 1 час, deaf said:

Не се поддавайте на глупавите и злобни провокации на македонците и техните платени пропагандатори у нас. Ще се изкажа по-грубо. Ако някой нарече сестра ви "курва",(а всички други хора по света знаят,че нямате сестра),трябва ли яростно да отричате че сестра ви е курва?! 🙂 Какво значение има,че македонците ни наричат "фашисти",когато ние и всички други знаят че не сме? Какво значение има,че македонците определят Цар Самуил като "македонец",когато всички знаят че не е такъв?

Като ти излезне приказка че спиш със сестра си, върви доказвай че нямаш сестра. Стара поговорка.

Преди 43 минути, Atom said:

Това лесно може да се провери като се види какво е положението в Гърция. Там повечето хора са  напълно елинизирани, но все пак има хора които се декларират като македонци,  при това местни.  За българи се декларират хора от новата имиграция, а в най добрия случай може да срещнеш някой грък от източната част на тяхната Македония, който да ти каже, че дядо му или баба му са били българи. В западната обаче ако ти кажат  нещо подобно ще е, че дядо му или баба му са били македонци. Имало ли е в Гърция Тито, насилствена македонизация и т.н.?  - нямало е. Имало е обаче партизанско движение, имало е и гражданска война където много от участниците са били с македонска идентичност.  По това време обаче тя няма нищо общо нито с Тито, нито с Югославия.  Македонизмът в неговия антибългарски юго-вариант започва да пробива в Гърция едва към края на 20-ти век благодарение на контактите от двете страни на границата.

По-добре провери как е протичало елинизирането в Гърция. Няма много разлика от това което днес се случва в РСМ.

• Потребители
Публикува
Just now, Atom said:

Нищо не следва.

И аз това казвам, какво не се разбира?

Цитирай

Може би го казвам вече за N-ти път, но въпросът е какво точно искаме.

Мнозинството според мен много добре "знае"  - усеща го със същността си, какво иска, (разказът ни е ясен)- македонците да са колкото може "повече българи"

Ако говорим за политиците (и казионната наука, която по принцип е малко или повече клиентлистка при двете  страни) - те най-вероятно искат "всичко или нищо"

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 23 минути, Atom said:

Не ме разбирай погрешно. Въобще не ги защитавам македонците, нито ме интересуват. Това което ме интересува живо обаче е какво точно правим и защо. Досега не съм видял и грам смисъл от цялата македонска авантюра. Цялото нещо за мен е абсолютно безсмислено. Досега не съм видял нито една полза, но за сметка на това цялата тази работа ми се вижда като генератор на вреди.

Има ли Русия полза от консолидирането на европейския континент? България вече е пробита, ранена е, и то нелеко. Не смъртоносно, но пак не е ясно доколко. Вижте какво правим. Според военния министър държава от НАТО е против сили на Нато на собствена територия. Ерго е против сили на себе си на своята си територия. Ами, да поканим руснаците освен да ни пазят държавата? Колко време му отне на Янев да се осафери? А защо?

Външната министърка назначава стари ДСта като директори в министерството. Военното разузнаване не е лустрирано. ВМРО, което дори не е във властта, гастролира победоносно по телевизиите. Защо?

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, nik1 said:

опитайте се се да мислите като българска българка, а не като експат/интегрирана личност - ( от български етнос разбира се) в страна с гражданска нация (Холандия)

Ако не мислех като българка, нямаше да се тревожа толкова за това, което правим.

• Потребител
Публикува
Just now, nik1 said:

Мнозинството според мен много добре "знае"  - усеща го със същността си, какво иска, (разказът ни е ясен)- македонците да са колкото може "повече българи"

Не мисля че е това.  Извън икономика, привлекателност и т.н., начинът по който може да стане това е с пробългарския  македонизъм. Няма друг начин. Ние сме обаче тези, които бягаме като дявол от тамян от тази възможност. Само в този вариант може да имаш македонец, който е в максимална степен българин.  Другото е или / или.  Или македонец който няма нищо общо с българите, или българин който няма нищо общо с македонците. Това което правим е с обратен ефект. Тези които се чувстват за българи ще си останат такива.  Другите обаче ще ги отблъснем още повече.  Виж Георгиевски, човек който може да се опише като пробългарски македонец. Човекът в прав текст го каза и пред македонски и пред български медии, че ветото е грешка.  Като положителна стъпка го отчитат хора като Канзуров, които са с ясно българско съзнание, но не живеят вече в Македония. За тези в Македония няма да има нищо положително.  

• Потребители
Публикува
Преди 1 минута, Atom said:

Не мисля че е това.  

хубаво, за мен е това

Цитирай

Извън икономика, привлекателност и т.н., начинът по който може да стане това е с пробългарския  македонизъм. Няма друг начин. Ние сме обаче тези, които бягаме като дявол от тамян от тази възможност. Само в този вариант може да имаш македонец, който е в максимална степен българин. 

Да. 

Не виждам противоречие със "Мнозинството според мен много добре "знае"  - усеща го със същността си, какво иска, (разказът ни е ясен)- македонците да са колкото може "повече българи"

Ти априори влагаш РАЗУМ + ПОЗНАНИЕ  в уравнението (което  сам вероятно ще се съгласиш че е погрешно)

Цитирай

Или македонец който няма нищо общо с българите, или българин който няма нищо общо с македонците. 

Не мисля."Искаме" (с нагласите си и чустватата си) "макледонците да са колкото може повече българи"

• Потребители
Публикува (edited)
Преди 35 минути, dora said:

Ако не мислех като българка, нямаше да се тревожа толкова за това, което правим.

Мога да съм ядосан иили разочарован от политиците и дейните действия, но защо да се срамувам за това, че мнозинството български българи искат македонците да са колкото може "повече българи"?

Аз също желая  да имаме "общност" и "близкост" (да кажем , от моя страна- като сърби и черногорци), и не  се страмувам от това.

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува
Преди 16 минути, nik1 said:

Ти априори влагаш РАЗУМ + ПОЗНАНИЕ  в уравнението (което  сам вероятно ще се съгласиш че е погрешно)

Не е погрешно. Пропусна след изречението с "искаме" следващото:  Защо правим това което правим?  Ако народът може само да иска, правенето го правят управляващите, а те би трябвало да знаят защо го правят и да го правят с разум.  Исканията са едно, а действията друго. Те и от прокуратурата ни казаха след като подгониха Баневи, Иванчева, Бобокови  и т.н., че целта е правова държава, да няма хора над закона, включително и олигарси и т.н..  Вярва ли им някой, че точно това искат и затова го правят?

Хайде народът нека е балама и няма разум, а управляващите?  Самите министри или там тези от които зависи може и да са безкрайно тъпи, но около тях винаги има чиновници, които би трябвало да разбират за какво става въпрос. Няма как да е вярно, че искат или - или.  С тези действия няма или, а само  един резултат - още по-твърд  антибългарски македонизъм.  За да се прогнозира това  не е нужно да си някакъв Айнщайн или друг супер ителект. 

• Потребители
Публикува (edited)
Преди 1 час, Atom said:

Не мисля че е това.

Да помислим какво означава това,  че при признаването на независмостта Македония не признахме езика им.

Да видим   - според нас той е кодифицирана  норма на българския книжовен език

За една етническа нация, казано на "нашата норма"това значи чисто и просто  "Пичове (майнички) правете, струвайте,  вие  сте за нас българи с политическа нация"

Алтернативатата: Не ни се дава българската азбука (или какво) на чужди македцонци. Тогава тряваше да я искаме от сърбите и русите

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 21 минути, Atom said:

Не е погрешно. Пропусна след изречението с "искаме" следващото:  Защо правим това което правим?  Ако народът може само да иска, правенето го правят управляващите, а те би трябвало да знаят защо го правят и да го правят с разум.  Исканията са едно, а действията друго. Те и от прокуратурата ни казаха след като подгониха Баневи, Иванчева, Бобокови  и т.н., че целта е правова държава, да няма хора над закона, включително и олигарси и т.н..  Вярва ли им някой, че точно това искат и затова го правят?

Хайде народът нека е балама и няма разум, а управляващите?  Самите министри или там тези от които зависи може и да са безкрайно тъпи, но около тях винаги има чиновници, които би трябвало да разбират за какво става въпрос. Няма как да е вярно, че искат или - или.  С тези действия няма или, а само  един резултат - още по-твърд  антибългарски македонизъм.  За да се прогнозира това  не е нужно да си някакъв Айнщайн или друг супер ителект. 

Борисов беше изградил персоналистки автократичен режим, (нямаше новичок и полонии, но имаше всички бухалки и пари), питал ли ги чиновниците? 

А ако  ги питал, дали е разбрал идеята? 

А ако я е разбрал, дали се е съгласил или си казал "ще го направя някак"?

Договорът беше подписан  в периода малко преди   българското председателство, това беше страхотна пи-ар работа и му гарантираше висок рейтинг, подкрепа от ЕС (ЕНП), и следващо управление (поне според него)

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 13 минути, nik1 said:

Борисов беше изградил персоналистки автократичен режим, (нямаше новичок и полонии, но имаше всички бухалки и пари), питал ли ги чиновниците?

Да приемем, че е така. Хайде Борисов каквото направил - направил.  Защо продължаваме да поддържаме тази малоумна  политика? Тук в този форум 90%  казват, че тя е правилна, да държим до дупка,  да не отстъпваме на македонците,  да не се поддаваме на натиск и т.н..    Кое точно е "правилното" в цялата работа и на какво точно държим?  Същите 90% казват, че времето работело за нас. Каква точно работа върши това време и  какъв ще е резултата от неговата работа?

Георгиевски в едно от интервютата казва, че македонците изглеждат като чипирани. Когато чуят "българин" чипът им изключва мозъка и престават да мислят. Ние сме абсолютно същите. Ако управляващите ни кажат "Македония" чипът ни изключва мозъка и спираме да мислим. Каквато и простотия да ни предложат сме твърдо за и подкрепяме на 90%.  Пък дори простотията да прави реално точно обратното на това за което говорят самите управляващи. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува
Преди 22 минути, nik1 said:

Алтернативатата: Не ни се дава българската азбука (или какво) на чужди македцонци. Тогава тряваше да я искаме от сърбите и русите

Сърбите и Русите нямат претенции киралицата да е сръбска и или руска. В това е разликата.

• Потребители
Публикува
Преди 4 минути, Atom said:

Да приемем, че е така. Хайде Борисов каквото направил - направил.  Защо продължаваме да поддържаме тази малоумна  политика? Тук в този форум 90% процента казват, че тя е правилна, да държим до дупка,  да не отстъпваме на македонците,  да не се поддаваме на натиск и т.н..    Кое точно е "правилното" в цялата работа и на какво точно държим?  Същите 90% казват, че времето работело за нас. Каква точно работа върши това време и  какъв ще е резултата от неговата работа?

При това положение, полиците са длъжни да продължават същата игра. 

а пък "народът" няма как си смени мнеинето (да си игради нянакво политически разумно и достижимо), ако не му предположи ясна алтернатива от политжиците.

Никои от политиците не я предлага, за да не загуби гласове..

Затворен кръг

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Atom said:

Да приемем, че е така. Хайде Борисов каквото направил - направил.  Защо продължаваме да поддържаме тази малоумна  политика? Тук в този форум 90% процента казват, че тя е правилна, да държим до дупка,  да не отстъпваме на македонците,  да не се поддаваме на натиск и т.н..    Кое точно е "правилното" в цялата работа и на какво точно държим?  Същите 90% казват, че времето работело за нас. Каква точно работа върши това време и  какъв ще е резултата от неговата работа?

Хайде сега, пак ние сме виновни за всичко. Позицията ни не била премислена. РСМ са си виновни за ветото, а не някакво хипотетично решение взето в кенефа по време на запек.

Не забравяйте - има три ноти от външно министерство до РСМ с предупреждение че трябва да възстановят изпълнението на договора. Също така два месеца преди ветото, РСМ си изтегля посланика от България. Дипломатическите отношения между двете страни на практика са замразени и то вина на РСМ.

Някои хора сега се опитват да прехвърлят вината на нас, но това не е вярно. Ветото е крайна мярка и тя не се взима ей-така.

• Потребители
Публикува
Преди 6 минути, Янков said:

Сърбите и Русите нямат претенции киралицата да е сръбска и или руска. В това е разликата.

Имах предвид използването на кирилицата

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 24 минути, nik1 said:

При това положение, полиците са длъжни да продължават същата игра. 

И това не е така. Те са длъжни да продължат играта, но въобще не е задължително играта да е същата.  Радев имаше избор - да продължи същата игра или/или, да промени играта и да наложи нов фокус (което направи реално) или да се върне на оригиналния замисъл от  2012 с "общата история" (наистина обща, а не частния българския разказ).  

Общественото мнение за коя от всички тези възможности е, че иска да се държи "до дупка"

Преди 22 минути, Янков said:

Някои хора сега се опитват да прехвърлят вината на нас, но това не е вярно. Ветото е крайна мярка и тя не се взима ей-така.

И теб да питам същото. Кое от трите е правилно и за кое трябва да "държим до дупка". Щото трите са  ама мноооого  различни.  Иначе сигурно Ν пъти вече казвам, че въобще не ме интересуват македонците, а това какво правим ние.  Ако изобщо става въпрос за вина, това го разглеждам през призмата български управляващи / български избиратели. Т.е. ако управляващите са виновни пред някой това е пред нас, а не  пред някой друг. 

Като чуем Македония спираме да мислим и виждаме вини там където няма.  За сметка на това оправдаваме  управляващите каквото и да направят.   Ако беше друг въпрос сигурно щеше да има сто алтернативни предложения.  Сега обаче всичко е правилно, всичко е шест. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 16 минути, Atom said:

И това не е така. Те са длъжни да продължат играта, но въобще не е задължително играта да е същата.  Радев имаше избор - да продължи същата игра или/или, да промени играта и да наложи нов фокус (което направи реално) или да се върне на оригиналния замисъл от преди 2012 с "общата история" (наистина обща, а не частния българския разказ).  

Общественото мнение за коя от всички тези възможности е, че иска да се държи "до дупка"

И теб да питам същото. Кое от трите е правилно и за кое трябва да "държим до дупка". Щото трите са  ама мноооого  различни.  Иначе сигурно Ν пъти вече казвам, че въобще не ме интересуват македонците, а това какво правим ние.  Ако изобщо става въпрос за вина, това го разглеждам през призмата български управляващи / български избиратели. Т.е. ако управляващите са виновни пред някой това е пред нас, а не  пред някой друг. 

Като чуем Македония спираме да мислим и виждаме вини там където няма.  За сметка на това оправдаваме  управляващите каквото и да направят.   Ако беше друг въпрос сигурно щеше да има сто алтернативни предложения.  Сега обаче всичко е правилно, всичко е шест. 

Ами ветото даде резултат - принуди РСМ да възстанови двустранните отношения. Доколко това ще продължи обаче след падането на ветото е друг въпрос. Това което трябва да се направи, е на първо място да популяризираме нашата позиция както в Европа, така и в РСМ. Да дадем ясен и категоричен сигнал на всички, че сме готови да свалим ветото при определени условия (това вече се прави). Да покажем на всички, че България ще поддържа категорично тази позиция и при нов опит от страна на РСМ да замразят отново двустранните отношения ще последва ново вето. Относно култура и история съм писал по-горе. И следва отпадане на ветото.

Голямата грешка, която допуснахме с това вето беше, че то не беше предизвестено публично. Ако обществото знаеше предварително за тези проблеми, то и макетата и всички останали щяха да знаят че предстои вето, както и причините за него. А то дойде като гръм от ясно небе. Ту вината си е наша.

Редактирано от Янков
  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 17 минути, Atom said:

Радев имаше избор - да продължи същата игра или/или, да промени играта и да наложи нов фокус (което направи реално) или да се върне на оригиналния замисъл от преди 2012 с "общата история" (наистина обща, а не частния българския разказ).  

След като е гласувано в ЕП че "историята" е аут ( не може да се поставя  вето поради  исторически спорове), то дали в новия фокус "5+1"  ще има историческа комисия или не, и как точно ще работи, няма значение за конкретния изход.  

Пред Радев има други приоритети  и трудности в това 5+1 и вероятно не вижда смисъл да поставя въпроса за историята нас този етап

/Въпросите дали това 5+ 1 е "работещо", как и защо е подготвено такова, са друга бира мисля/

Но нищо чудно ако това "5+1" сработи, то  комиситята по история да проработи в правилната посока ( това следва от тезата, че все пак администрацията има някакъв полезен капацитет) 

Редактирано от nik1

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!