Отиди на
Форум "Наука"

Парадоксът на тризнаците


gmladenov

Recommended Posts

Преди 1 час, Gravity said:

Това е относителноста на едновременността. Какво те притеснява. Събития с ено и също t по Ана са едновременни в нейната система. И са неедновременни в другата система.

Защо ?

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 1,5k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 7 минути, scaner said:

Да, това е добро приближение за да се проследят само ефектите на СТО. Величината на ускорението само по себе си не влияе на часовниците според СТО (а и експериментално е потвърдено), така че това опростяване е допустимо - разглеждането на процеса на ускорение само усложнява задачата. Вече, когато самият процес на ускоряване е от значение, не може да се пренебрегне.

Надявам се, че  Relinquishmentor  ще прочете отговора ти🙂

Link to comment
Share on other sites

<<<<  

Искам сега ти мъдри ми Великане на Науката да Докажеш , яе една Система в Айнщайнов Покой, не може да има Едновременност по всичките си часовници по Ос Х, където няма разлики . ос Х ос Ъ. ос Зет, все тая. Покой! и навсякъде часовници цъкат в Едновременност, Щом един отчота Т = 0 и, друг също Т = 0, Това Означава Едновременност. Точно В Този Момент са Свеени и Часовници на Система К1 , Подвижна, в Т1 = 0 , и за Трите наблщдателя Т1 = 0  и това е също Едновременност в Система К1/ Подвижна 

Докажи Противното?!

Не разбрахте ли, Сверяването е изцяло по СТО, защото всичко било наред, такава била природата, добре допускаме, но после..........

При пристигане Доказваме Неедновременност на Приеманията при Центр. Наблюдател и то отново да напомня при сверени часовници и Едновременно излъчване., Което е Парадокс !

 

Ето го казуса.Система в Айнщайнов Покой, което означава състояние на Абсолютен Покой. Система К. В Нея има безкрайно множество наблщдател детектор/часовници, сверени и синхронноработещи.

Подвижна система К1 в Нея Има   Централен наблюдател/детектор/часовник и отражатели. Има и Ляв и Десен Наблюдатели/детектор/часовници и лазарни системи.

В Един Момент отчетен от ИОС Покой , система К, нека да е Т=0 , има Общи точки 3 на брой с Централен, Ляв и Десен Наблюдатели, точно в този момент се сверяват Часовниците на 3 мата наблюдатели в Система К1 и работят синхронно по между си, в същия този момент Пулсове от Лазери, Ляв и Десен към Централен Наблюдател Разбира се И според Двете Системи К и К1 Няма едновременно пристигане при Централен Наблюдател 2 различни момента са, обозначете си ги, че ме мързи. После, първо Дясното отражение(десния е по посока на относит. скорост) и след това Лявото отражение. 

Двете Отражения , обаче пристигат в Един и същи момент и по Двете Системи в Десен и Ляв Наблюдател. Момент Т = К1 приемане. Това се доказва фасулски лесно. При излъчване, безпорно едновременно от Лазери Според К и Еднакъв път на светлина при фиксирани разстояния и относителна скорост, , цикъла <отиване/връщане е с Еднакъв Времеви интервал Ляв и Десен. >>>

 

<<<<<

Имаш Две ИОС. 
Едната е в Айнщайнов Покой, и е Система К , Другата е Подвижна с относ. скорост 0,5 С  примерно и  в нея има двама наблюдатели на разстояние по Ос Х и те имат Светлинни Резонатори в системата си са разположени Вертикално по Ос У , дълги са примерно 1 метър. 
Общи точки на Двата Подвижни Наблюдателя с двама неподвижни, неподвижните м разбира се са със сверени часовници. Случва се така, че Започват от Т  е Нула, 0 ,  и съответно Т1 и Т2 са сверени и са Нуа, 0 . Точно в Този Момент в Покаящата система се пуска импулс в резонаторите. Според Неподвижната система докато всеки реонатор направи 1 цикъл, те се преместват и се преместват на Еднакво разстояние от Общите точки. Това идва Безусловно ако искаме да запазим Постулатите. Точно на готов 1 цикъл, при момента на отражение, подвижните Наблюдателиимат малка тайна, имат лазери насочени Към Общата точка,т.е. Назад по движението. В Този Един Момент, общ за Покаящата се система, те изпращат импулс къмсъответния Неподвижен Наблюдател в Общата точка. Приемат се импулсите, които са излъчени от еднакви рзстояния и пътя на светлина е еднакъв.Приемането също Става в Един Единствен Общ момент за Покаящата се система. 
Продължаваме , 2 ри цикъл, разстоянията отново са равни, пътя на светлина отново е равен , едни и същи, Излъчването иПриемането Отново са в Общ Един Момент.
Трети цикъл- Същото.
Четвърти цикъл - Същото
10 цикъл-Същото
-....
1000 цикъл - Същото

Резонатора е Часовник!, т.е. Отмерва в Общото Време на Подвижната Система.
Събитията на Излъчване на Импулси от лазерите се Случват на Абсолютно Равен Брой Цикли.Те са Едновременни в Покаящата се система.
Заключение. Едновременност и в Подвижната система

Всъщност  допълнение към темата на Младенов. Парадокс !  >>>

Link to comment
Share on other sites

Преди 6 минути, Ниkи said:

Май обърка термините

Не е. Винаги при мигновенна проверка, с безкрайна скорост. Това не може да стане, но такова е обяснението.Разбира се при идеално сверени часовници, което става само при ИОС Покой по Айнщайн, Състоянието на Абсолютен Покой, което  на практика е непостижимо, няма такова, всички ИОС са Подвижни.

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 минути, Ниkи said:

Шпага, цитирам ти Сканер, за да разбереш какво имам предвид

Не слушай СкаФанатика , ако не са сверени никакви трансформации не ползваш, освен това както казах Лоренц трансформация, разсверява Нарочно часовниците, инак се Погазват Постулатите и теорийката.

Link to comment
Share on other sites

Преди 4 минути, Ниkи said:

...

Осмисляш ли какво ти написах като доказателство, с резонаторите и лазери, необоримо логично по ТО доказателство срещу носителя на тази логика пак ТО.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 29 минути, Ниkи said:

Шпага, цитирам ти Сканер, за да разбереш какво имам предвид

С това Скенер казва, че една система винаги има общо време. Ние това го вече уточнихме.

Несъгласието идва от следното:

  • След като за всяко t в системата на Ани, Лоренцовата трансформация връща различни
    времена за Боби и Васил, значи Боби и Васил никога нямат общо време.
  • Скенер не мисли така.

Какъв е пробемът тук?

Скенер не разбира, че моментите от време между всеки две системи са 1:1. Тоест, няма момент
от време, който съществува само в едната система, но не и в другата.

Ако това не беше така, значи дадени събития в едната система нямаше да се случват в другата ... което
е абсурдно. Следователно, няма такъв момент в нито една отправна система, който да съществува
само в тази система. Напротив, всеки момент в една система има съответен момент във всяка
друга система.

Значи когато се каже, че за всяко t в системата на Ани, Лоренцовата трансформация връща
различни времена за Боби и Васил, това изчепрва всички възможни моменти и в двете системи.

Следователно, според Лоренцовата трансформация, времената на Боби и Васил от примера
никога не са еднакви. Но след като двамата са в покой, техните времена по условие са еднакви.

Именно това е противоречието тук и неразбирането със Скенер.

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, Ниkи said:

На Лоренц въобще не му пука дали стрелките на часовниците сочат еднакво

Не, колега.  Ти не разбираш същото нещо като Скенер.
Виж ми предишия постинг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, gmladenov said:

Несъгласието идва от следното:

  • След като за всяко t в системата на Ани, Лоренцовата трансформация връща различни
    времена за Боби и Васил, значи Боби и Васил никога нямат общо време.
  • Скенер не мисли така.

Какъв е пробемът тук?

Скенер не разбира, че моментите от време между всеки две системи са 1:1". Тоест, няма момент
от време, който съществува само в едната система, но не и в другата.

Значи когато се каже, че за всяко t в системата на Ани, Лоренцовата трансформация връща
различни времена за Боби и Васил, това изчепрва всички възможни моменти и в двете системи.

Колко пъти вече ти казвам, че не разбираш бъкел от лоренцовите трансформации? И трябва да питаш батковците, вместо да повтаряш врели некипели?

Тая работа не се състои само да заместваш числа във формули и да се пуйчиш с резултата, а изисква мисъл - какво точно въвеждаш и какво точно очакваш да се получи.

В конкретният случай: ти визираш две събития в системата на Ани - ускоряването на Васил в друга система, и след време ускоряването на Боби със същата скорост. Разликата на времената на тези събития какво ще ти даде? Ще ти даде интервалът време между тях в системата на Ани, който по условие е 1 година.

Какво ни дава резултата от лоренцовите трансформации? Дава ни моментите на съответните събития в другата система, в системата на Васил и Боби. Какво ни дава разликата между тези моменти? Дава ни интервала време между събитията в тази нова система. В началото - разликата в моментите на спиране на Васил и Боби в тази система, според условието на задачата

Е, когато и да решиш в системата на Ани да възпроизведеш две събития със същият интервал, те ще имат резултатният интервал в системата на Васил и Боби. Винаги. И това показват сметките, дето не разбираш.

Поуката от всичко това? Грам информация за някакви различни "времена" на Васил и Боби няма.  Просто става дума за интервали между две произволни, несвързани с Васил и Боби събития в двете системи. Васил и Боби  случайно попадат в същата схема, и то само веднъж.

 

Е, сега твоето упорвство да не схванеш за какво се използват лоренцовите трансформации, не е ли тъпанарщина?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, scaner said:

Поуката от всичко това? Грам информация за някакви различни "времена" на Васил и Боби няма. 

Тц. Продължаваш да не разбираш логиката. Ще пробвам да го обясня със събития,
да видим какво ще излезе.

Link to comment
Share on other sites

Преди 11 минути, scaner said:

Колко пъти вече ти казвам, че не разбираш бъкел от лоренцовите трансформации? И трябва да питаш батковците, вместо да повтаряш врели некипели?

Тая работа не се състои само да заместваш числа във формули и да се пуйчиш с резултата, а изисква мисъл - какво точно въвеждаш и какво точно очакваш да се получи.

В конкретният случай: ти визираш две събития в системата на Ани - ускоряването на Васил в друга система, и след време ускоряването на Боби със същата скорост. Разликата на времената на тези събития какво ще ти даде? Ще ти даде интервалът време между тях в системата на Ани, който по условие е 1 година.

Какво ни дава резултата от лоренцовите трансформации? Дава ни моментите на съответните събития в другата система, в системата на Васил и Боби. Какво ни дава разликата между тези моменти? Дава ни интервала време между събитията в тази нова система. В началото - разликата в моментите на спиране на Васил и Боби в тази система, според условието на задачата

Е, когато и да решиш в системата на Ани да възпроизведеш две събития със същият интервал, те ще имат резултатният интервал в системата на Васил и Боби. Винаги. И това показват сметките, дето не разбираш.

Поуката от всичко това? Грам информация за някакви различни "времена" на Васил и Боби няма.  Просто става дума за интервали между две произволни, несвързани с Васил и Боби събития в двете системи. Васил и Боби  случайно попадат в същата схема, и то само веднъж.

 

Е, сега твоето упорвство да не схванеш за какво се използват лоренцовите трансформации, не е ли тъпанарщина?

Колко празни приказки изписа и отново избяга от умишленото изкриваване на моментите,т,е, разсверяване на часовниците при лоренц трансформации.

Link to comment
Share on other sites

Преди 3 минути, gmladenov said:

Тц. Продължаваш да не разбираш логиката. Ще пробвам да го обясня със събития,
да видим какво ще излезе.

Тоя е толкова остър, че как е станал физик ............мистерия и то социалистическа.

Link to comment
Share on other sites

Преди 3 минути, Ниkи said:

И общото време не задължава да са сверени часовниците. 

Не задължава, но без сверени часовници, какво правим?. Примерно ние тримата ти,аз ,Младенов сме неподвижни по между си. Твоя часовник не е свеерен. става събитие, едновременно е за ман и Младенов, ти показваш друг момент, по твоя часовник. Така Разбихме Физиката!, Отиваме за Нобела. Разбра ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, gmladenov said:

ц. Продължаваш да не разбираш логиката. Ще пробвам да го обясня със събития,
да видим какво ще излезе.

Тя логиката е ясна, лоренцовите трансформации това правят - смятат моменти на събития. А разликите в моментите са интервали, не времена. Няма нищо особено за разбиране :D

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 минута, scaner said:

Тя логиката е ясна, лоренцовите трансформации това правят - смятат моменти на събития. А разликите в моментите са интервали, не времена. Няма нищо особено за разбиране :D

Хайде бе , гризко, смятат с нарочно отклонение и деформационно прехвърляне на моменти , което е с ефект на нехомогенно <време> по координати.

Нищо особенно, ами да, просто Измама...........

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 минути, Ниkи said:

Това е друго. Ако тримата искаме да се уговорим за нещо, да ще си сверим часовниците

Кое му е другото. Щеш, нещеш и тримата сме в Едно Състояние, Едно Общо Време. Ао искаш обаче да сравняваме моменти, трябва да си свериш часовника, или да знаеш точно как да преобразуваш, което е същото.

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 минути, Ниkи said:

Е... аз това казвам. А Общо време е друго

"Общо време" не е само скоростта на въртене на секундата стрелка. Това са темповете на протичане на физични, химични и т.н. процеси не зависещи от намеренията на трима ни

Хубаво, изследвай сега Лоренц трансформация. Представи си онея пичове в Подвижна ИОС си се мислят , че са в Покой и си сверяват часовниците и тези часовници, не бива нито да изостават , нито да избързват по вектор на скорост. Ако наистина е така и те наистина се движат в Пространство, тогава Втори постулат не може да бъде запазен, нарушава се, за това има измамен похват, научно престъпление и лоренц трансформации вменяват по вектор на скорост часовниците да се разсверяват по начин компенсиращ движението на часовниците. Просто и ясно, остава да осмислиш.

Link to comment
Share on other sites

Преди 13 минути, Ниkи said:

Е... аз това казвам. А Общо време е друго

"Общо време" не е само скоростта на въртене на секундата стрелка. Това са темповете на протичане на физични, химични и т.н. процеси не зависещи от намеренията на трима ни

Трябва да покрият теоретичните разглеждания,  Покоя наблюдава Движението и после смяната по същата схема. Нарочно фалшифицирани трансформации, в СТО има само 2 състояния с нюанси при разглеждане на 2 системи. Едната система Покой, другата Подвижна, но реалноста е различна почти винаги и двете системи са Движение и за това <Собственното движение> е теоретично лесно откриваемо.

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 минута, Ниkи said:

Чакай малко, ЛТ ги изчислява Ана, онея пичове са далече и... 

Ани ги изчислява (ани, добре звучи, имах такова гадже), но каквото и да изчисли трябва да съвпадне с измереното в Подвижната система, задължително, а подвижната система се е приеала в състояние на Покой и там сверяванията уж трябва да са Идеални, времето е хомогенно и не зависи изобщо от простр. разположение, изобщо никакви координати не влияят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, Ниkи said:

Няма идеални сверявания, ако имаше, няма да мерят скоростта на светлината общо за отиване и връщане

Има, стига часовниците да са точни и да не се влиаят от външни услвия.

Link to comment
Share on other sites

Преди 29 минути, Ниkи said:

Няма идеални сверявания, ако имаше, няма да мерят скоростта на светлината общо за отиване и връщане

Има на теория, В реалност няма нищо идеално.

Меренето общо за отиване и връщане е Начин да се избегне разбиване на ТО, цикъла отиване връщане не зависи от ориентацията спрямо вектора на относ. скорост.

Link to comment
Share on other sites

Преди 24 минути, Ниkи said:

Никои не мери нищо в Подвижната система, и тя си се е приела в покой без да чака някои да сверява нещо

Напротив в много теоретични експерименти си мерят и сверяват преди това, системите уж са напълно равноправни, тъй че няма привелигирована гледна точка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Общо време по дефиниция означава че два или повече набдателя, имат общо настояще, а не че часовниците им показват едно и също време като цифра. Избухването на свръхнова звезда става едновременно за всички набдатели на земното кълбо, независимо че часовниците им показват различно часово време. За един наблюдател движещ се със скороста на светлината , избухването на свръхновата, трябва да стане не едновременно, сравнено с покоящ се наблюдател, това означава и множественност на настоящите моменти , всеки наблюдател, да си има свое настояще.  Значи няма общо време за всички наблюдатели, а това означава нарушение на хронологията на събитията във вселената.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...