Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън на мисия Crew-1. Старт 16 ноември 2020 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима души на борда излетя към МКС!

2020-16-nov-crew-1-launch.jpg

Снимка от днешното пилотирано изстрелване. Photo credits : NASA/Joel Kowsky

16 ноември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ, на 16-ти ноември, в 02:27 ч. българско време от космическия център Кенеди във Флорида излетя ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9" с пилотирания космически кораб "Крю Драгън" и четирима астронавти на борда. Това е първата оперативна мисия на кораба, свързана с редовен превоз на постоянен екипаж до Международната космическа станция (МКС), както и първият полет на чуждестранен астронавт (т.е. не е гражданин на САЩ) на комерсиален космически кораб.

Ето кратка информация за астронавтите: 

За Майкъл Хопкинс това е вторият полет в космоса. Неговата предишна мисия е тази на "Союз ТМА-10М" като член на екипажа на МКС през 2013 и 2014 година. Хопкинс е 51-годишен, женен, с двама сина, християнин и член на Католическата църква.

Шанон Уокър също има една експедиция в космоса зад гърба си - през 2010 година на борда на кораба "Союз ТМА-19". Уокър е 55-годишна, женена за астронавт (Анди Томас). 

Новакът от днешния полет е Виктор Гловър. 44-годишният астронавт се очертава да е първият чернокож член на постоянния екипаж на МКС. Женен с четири деца. Влиза в астронавтския корпус сравнително наскоро, през 2013 г., докато работи за републиканския политик Джон МакКейн.

Чуждестранният астронавт е Соичи Ногучи от Япония с два предходни полета зад гърба си - през 2005 г. със совалката "Дискавъри" и през 2010 г. със "Союз ТМА-17". Ногучи ще се превърне и в първия астронавт, пътувал до МКС посредством три различни кораба. Женен е с три деца. 

Подготовката за изстрелването, излитането и първите часове от мисията минаха гладко със съвсем дребни проблеми. Първо, след качването на екипажа на "Крю Драгън", вратата не можеше да се затвори плътно заради случайно попаднал боклук. След това, когато беше достигната орбита, имаше проблем с горивните нагреватели. Проблемът се оказа софтуерен - понеже корабът е все още твърде нов, зададените параметри са консервативни и задействат алармите дори и когато няма хардуерна авария. След като параметрите бяха променени, НАСА и СпейсЕкс потвърдиха, че всичко на борда на кораба е в изправност. Освен горепосочените факти, полетът на ракетата-носител "Фолкън 9" мина гладко, като първата степен извърши кацане върху плаваща платформа в океана. Степента ще се използва догодина за ново пилотирано изстрелване. 

2020-baby-yoda-crew-dragon.jpg

Бебе Йода е играчката-индикатор за безтегловност. Photo credit : NASA TV

И още нещо любопитно - играчката - индикатор за безтегловност на "Крю Драгън" е бебе Йода :)

Скачването с МКС е насрочено за 17-ти ноември, вторник, в 07:00 ч. българско време. 

Ако всичко мине нормално, четиримата членове на Крю Драгън ще се присъединят към сегашните трима жители на станцията, които бяха доставени посредством руския кораб "Союз МС-17" през октомври - Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и Кейтлийн Рубинс. С това постоянният екипаж на МКС ще стане седемчленен за пръв път от началото на експлоатацията! Това е много важен момент, тъй като за съжаление досегашните шестчленни екипажи прекарваха времето си основно по поддръжката на компонентите на станцията и малка част от графика оставаше посветена на наука. С добавянето на седми член времето за научни опити ще се удвои, смятат експерти. А на МКС се вършат важни опити, включително такива с биомедицинска насоченост - например, работи се по създаването на нови имунотерапевтични методи и ваксини. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3650-2020-16-nov-nasa-crew-dragon-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, SAlexandrov said:

Подготовката за изстрелването, излитането и първите часове от мисията минаха гладко със съвсем дребни проблеми.

"Батут работает" :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с четирима души на борда се скачи с МКС!

2020-17-nov-crew-dragon-docked.jpg

Кадър, заснет от вътрешната страна на кораба "Крю Драгън" към момента на скачването му с МКС. Photo credit : NASA TV

17 ноември 2020 г. 13:15 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 07:00 ч. българско време пилотираният космически кораб на САЩ "Крю Драгън" извърши успешно скачване с Международната космическа станция (МКС). Два часа по-късно астронавтите Виктор Гловър, Майк Хопкинс, Шанон Уокър и Соичи Ногучи се присъединиха към заживелите преди месец на станцията Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков. 

С това за пръв път постоянният екипаж на МКС става седемчленен - увеличението е с 1 човек. Доскоро превозът на астронавти се осигуряваше само с руските кораби "Союз" (общо четири изстрелвания годишно, по две шестмесечни експедиции), но техният максимален капацитет е от трима души. "Крю Драгън" е с капацитет от общо седем души, макар че НАСА ще качва само по четирима астронавти, а останалата част от кораба ще се запълва с полезен товар. 

Това не е първото скачване на пилотиран комерсиален кораб с орбиталната станция. По-рано през годината на борда на МКС пристигнаха астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Тяхната мисия беше историческа - за пръв път кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" летя с хора на борда. Това бе и първият орбитален полет на САЩ след приключването на епохата на космическите совалки. Освен "Крю Драгън", в Щатите има само още един пилотиран космически кораб - "Юнити" на Върджин Галактик. Но "Юнити" може да лети в космоса само по суборбитална траектория. Той проведе първите си два пилотирани полета през 2018-та и 2019-та година. Третият полет бе запланиран за края на ноември, но заради наложените рестрикции покрай коронавируса мисията се отмества за по-нататък.

Очаква се Гловър, Хопкинс, Уокър и Ногучи да престоят шест месеца в космоса, за разлика от мисията на Бенкен и Хърли, която продължи само два месеца. Но настоящият полет на "Крю Драгън" е и първата оперативна експедиция на СпейсЕкс, свързана с превозването на редовни екипажи до орбита. 

Илон Мъск планира отсега нататък към МКС винаги да има постоянно скачен кораб от серията "Драгън 2", било то "Крю Драгън" (пилотиран) или "Карго Драгън" (товарен). Догодина са предвидени общо седем пилотирани и товарни изстрелвания. 

Една от тези мисии ще превози комерсиални астронавти и космически туристи, сред които са Том Круз и Дъг Лайман. Полетът, подготвян по поръчка на частната компания Аксиом, ще включва заснемането на филм в космоса.

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3652-2020-crew-dragon-docks-iss-4-astros

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

САЩ е единствената държава, която изпраща в космоса повече от трима астронавти наведнъж

17 ноември 2020 г. 14:30 ч. Омаловажаването на постиженията на СпейсЕкс от страна на някои хора продължава с пълна сила, дори и след вчерашното пилотирано изстрелване на четирима души посредством кораба "Крю Драгън". Но както винаги реакцията е очаквана и е в стил "гроздето е кисело". Истината е, че до ден днешен САЩ си остава единствената държава, изпратила в космоса наведнъж по четирима, а и повече души. Русия не разполага със способността да изстрелва повече от трима астронавти. Единствено държавата САЩ е могла да го прави в миналото и отново може да го прави и сега. Не Русия. САЩ. 

Като изключим началото на космическата надпревара, когато съветските кораби "Восток" и американските "Мъркюри" изпращат по един човек до околоземна орбита, през първите две десетилетия от космическата ера САЩ и Русия могат да изстрелват екипажи единствено от двама или трима души. Това се променя на 11-ти ноември 1982 година, когато излита совалката "Колумбия". На борда ѝ са четирима астронавти - Ванс Бранд, Робърт Овърмеър, Джоузеф Алън и Уилиам Леноар. Оттук насетне совалките на НАСА редовно летят с по шест-седем души едновременно.

Истината е, че до ден днешен в космоса са летяли общо около 576 души (стига да включваме и суборбиталните мисии), но от тях 355 са го извършили на космически совалки. Сметнете сами какъв е процентът. Дори и Щатите да не бяха възобновили пилотираните си изстрелвания чрез "Крю Драгън", десетилетия щяха да изминат, преди руските кораби "Союз" да наваксат. 

И преди някой да се размрънка, че 14 души са загинали с тези совалки, спомнете си, че никой друг кораб не е извел толкова хора в космоса, колкото те. Иначе светла памет на героите, проправили на други пътя към звездите. 

Разбирам също така, че единствените български космонавти са летяли в орбита посредством кораби "Союз", но това е минало-свършено. Днес никой няма да направи нова програма Интеркосмос специално заради нас. "Братската взаимопомощ" си е отишла с един друг режим. Ако искаме мечтата за трети български космонавт да не увяхва, трябва да приветстваме новото време и сами да се присъединим към него. В този ред на мисли кораби с капацитет да извеждат множество астронавти са крайно необходими. Ще дойде отново времето да полети българин. Ако не със съдействието на държавата, то като частно лице. 

Останалото е немощна злоба. 

2020-16-nov-crew-1-launch.jpg

Снимка от вчерашното пилотирано изстрелване. Photo credits : NASA/Joel Kowsky

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3653-2020-usa-only-country-launch-more-3-people

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ето защо астронавтите на Крю Драгън взеха със себе си бебе Йода

baby-ioda-iss.jpg

На кадъра: бебето Йода се рее във вътрешността на Крю Драгън след достигането на орбита. Photo credit : NASA TV

23 ноември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Играчките-индикатори за безтегловност са важна част от традицията при провеждането на пилотиран космически полет, така че не бива да ни учудва, че когато корабът "Крю Драгън" излетя миналата седмица, астронавтите бяха избрали свой собствен талисман. Изненадващото бе, че той се оказа бебе Йода - или Детето от нашумелия сериал на Дисни "Мандалорецът", част от поредицата Междузвездни войни. 

По време на дебютния полет на "Крю Драгън" в края на май, когато астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли първи излетяха до МКС на борда на частен пилотиран космически кораб, те бяха взели със себе си плюшен динозавър. Играчката бе специално подбрана от двамата сина на Бенкен и Хърли. За разлика от тях, екипажът на излетелия този месец кораб не е предоставил решението на друг. Също както избраха специалното име "Резилиънс" като позивна на мисията, което означава "устойчивост", така те сами решиха, че бебето Йода е подходящ талисман за тяхното пътешествие.

"Беше тежка година", каза командирът на мисията Майк Хопкинс на специалната следполетна конференция. "И отчитайки факта, че СпейсЕкс и НАСА бяха способни да приведат ракетата и кораба ни в готовност по време на тази трудна година, в условия на пандемия, ние бяхме вдъхновени от усилията на всички. Ето защо именувахме мисията си "Резилиънс" с надеждата, че ще видим усмивки на лицата на хората, че това ще им донесе надежда. Същото е и с бебето Йода. Аз си мисля, че всеки, който го забележи, трудно би устоял да не се усмихне, ето защо изглеждаше подходящ за нашия екипаж. Обичаме да се забавляваме и определено доста се забавлявахме".

Смеейки се, Хопкинс също така поясни, докато малкият Йода е пътувал към космоса на борда "Крю Драгън", е друсало много повече, отколкото обичайно героят от "Мандалорецът" е свикнал.

Напомням на читателите, че освен Майк Хопкинс, "Крю Драгън" изведе на път към МКС Шанон Уокър, Виктор Гловър и Соичи Ногучи. Четиримата астронавти ще престоят около половин година в орбита. 

Изслушайте интервюто на Светослав Александров по БНР за традициите и суеверията на астронавтите на този линк

Запис от следполетната пресконференция - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3663-2020-why-baby-ioda

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Красота: Японският астронавт Соичи Ногучи засне кораба си Крю Драгън на фона на Луната!

1 декември 2020 г. 20:00 ч. Ако все още не сте последвали профила на японския астронавт Соичи Ногучи в Туитър, време е да поправите тази грешка. Ногучи е отличен фотограф, който понастоящем изпълнява шестмесечна космическа мисия на борда на Международната космическа станция. 

През последните няколко дни астронавтът публикува страхотна фотосесия на Луната, заснета от околоземна орбита. Ногучи е заснел прекрасни снимки на естествения ни спътник на фона на неговия космически кораб "Крю Драгън". 

Напомням на читателите, че американският кораб "Крю Драгън" излетя на 16-ти ноември. За пръв път на борда му летяха четирима души и за пръв път един от тях не бе гражданин на САЩ - това бе именно Соичи Ногучи. Останалите от екипажа са астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанон Уокър. 

Завръщането на кораба на Земята заедно с екипажа му е планирано за месец май 2021 г. 

Линк към снимките: https://twitter.com/Astro_Soichi 

noguchi-crew-dragon-1.jpg

noguchi-crew-dragon.jpg

noguchi-moonrise-1.jpg

Photo credits : NASA/JAXA/Soichi Noguchi

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3680-2020-soichi-noguchi-moon-crew-dragon

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА отложи връщането на ноемврийския екипаж на Крю Драгън за 1 май поради лошо време

27 април 2021 г. 08:00 ч. Екипажът на Международната космическа станция ще остане 11-членен за по-дълго от очакваното, тъй като лошо време отложи завръщането на изстреляния през ноември "Крю Драгън". То беше предвидено за утре, 28 април, но сега НАСА е насрочила нова дата - 1 май.

Според информацията, предоставена от космическата агенция, "Крю Драгън" ще се приводни в Мексиканския залив в събота в 18:36 ч. българско време.

Процедурите по извеждане от орбита и кацане ще се излъчват в реално време по НАСА ТВ на този линк

2020-17-nov-crew-dragon-docked.jpg

Кадър, заснет от вътрешната страна на изстреляния през ноември кораб "Крю Драгън" към момента на скачването му с МКС. Photo credit : NASA TV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3949-2021-nasa-delays-crew-dragon

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотиран космически кораб Крю Драгън извърши нощно приводняване за пръв път от мисията Аполо 8!

2021-2-may-crew-dragon-returns-earth.jpg

На кадъра: четирите основни парашута на "Крю Драгън", които се разгърнаха по време на днешното спускане към Земята. Photo credit : NASA TV

2 май 2021 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. За пръв път от 27-ми декември 1968 г., когато на Земята се завърна пилотираният космически кораб "Аполо 8" с астронавтите Уилям Андерс, Франк Борман и Джеймс Ловъл след окололунно пътешествие, нов кораб извърши нощно приводняване в океана! Американският "Крю Драгън" с първия дългосрочен екипаж за мисия до МКС, състоящ се от Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи, се спусна в Мексиканския залив в 09:57 ч. българско време - когато в Щатите е все още тъмно. 

Това е поредният триумф за основаната от Илон Мъск фирма СпейсЕкс. През последната една година компанията е изстреляла 10 души в космоса и от тях е върнала безопасно на Земята шестима. В орбита продължава да лети прикачен към МКС друг "Крю Драгън", изстрелян на 23-ти април, с астронавти Шейн Кимброу, Меган МакАртър (НАСА), Акихико Хошиде (Япония) и Тома Песке (ЕКА). Този кораб тепърва изпълнява своята дългосрочна експедиция и ще се завърне на Земята след шест месеца.

Хопкинс, Гловър, Уокър и Ногучи престояха 168 дни в орбита преди днешното завръщане.

Нощните приводнявания, каквото беше днешното, се случват рядко. Освен американският кораб "Аполо 8", в миналото съветският "Союз 23" с космонавтите Вячеслав Зудов и Валерий Роджественский са извършили нощно спускане в езерото Тенгиз заради проблем с кораба, който не му е позволил да се скачи с орбиталната станция "Салют 5".

След днешното завръщане на Хопкинс, Гловър, Уокър и Ногучи, екипажът на МКС остава седемчленен. Освен четиримата астронавти, доставени в орбита от кораба "Крю Драгън" по време на втората му дългосрочна експедиция през април, на станцията живее и екипажът на изстреляния на 9-ти април "Союз МС-18", състоящ се от Олег Новицкий, Пьотр Дубров (Роскосмос) и Марк Ванде Хай (НАСА). 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3958-2021-2-may-crew-dragon-returns-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...