Отиди на
Форум "Наука"

Събитията в село Бойник и участието на 13 пех. полк

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
On 25.12.2020 г. at 23:02, borkoto said:

. Но аз успях да намерия една заповед от военните архиви на 22 дивизия. Сега я публикувам тук за да няма повече коментари от типа : нЕроден съд , комунисти - югопартизани и т.н. Заповедта е на германския комендант на Зайчар - майор Мюлер до 3 етапен полк на 22 дивизия от 1943 година. И докато тази заповед не се отнася директно до събитията в село Бойник, тя все пак ни дава представа за общия тон в командването на частите от 1-а Българска армия, и ясно говори че много от решенията са се вземали на ниво немско командване, а мръсната работа е била оставяна на българските военни части. Как човек може да изтълкува текста  : "подозрителните да бъдат избити и безогледно унищожавани "?! Нека да чуем вашите комнтари.

И къде и кога е клането приписвано на 3 етапен полк ?Автора май не е помирисвал армия и изобщо няма идея какво е бойна заповед ? :D  И е потресен от тая заповед, щеше да е смешно ако не беше плачевно,хайде да намерим заповеди и да ги поразгледаме и да ги попрочетем най-вече,да се не излагаме.:lol: Само да подскажа във всяка бойна заповед противника се унищожава и изтребва безпощадно,за да няма неразбрали после. 

On 25.12.2020 г. at 23:36, borkoto said:

Какво "разследвам" е точно написано в заглавието на темата. Наясно съм че ВСВ е най-жестокият конфликт в историята. 

Ми до скоро не беше и още не е, не е лошо първо автора да реши какво точно търси а не ние простите участници да му подсказваме и на нашите подсказки да гради търсенето,най-малкото  е не етично. Защото се оказа в село Бойник нищо не се е случило и ни мажат очите с 3 етапен полк. Лошото е,че и там няма много за показване.

On 25.12.2020 г. at 23:39, Skubi said:

"...а кащитъ или селата изгаряни."

И колко са тия къщи и села? Къде са? 

On 25.12.2020 г. at 23:52, borkoto said:

Няма наистна как, не е само Бойник, оказва се че и Зайчар, и Лесковац и Сливар и Гърлище. И защо ви притеснява тази тема? Нали открито трябва да гледаме на историята. Или на вас ви е по-удобно отделни събития да ги замитаме в общото сметище на ВСВ, там където видите ли всички са жертви на една идеологическа война ? Ни лук яли, ни лук мирисали. Обаче има още една такава  стара и хубава поговорка : "Казвай на попа - поп и на боба - боб"

Как така се оказа,къде се оказа,кой го оказа? Документи нещо ? Няма ли какво ли,пак свободни съчинения? Защо ли питам, и аз.... 

On 26.12.2020 г. at 18:56, borkoto said:

Само да уточним, капитализмът е икономическа система, а не политическа идеология . По този начин, комунизмът също може да се разглежда като форма на капитализъм, но държавен. Фашизмът и Болшевизмът са идеологии.

Сериозно? 

On 26.12.2020 г. at 21:05, dora said:

Браво за този документ, отдавна си задавам въпроси по темата, но не ми е стигала настойчивост да потърся. Не разбирам защо част от участниците в разговора някак не желаят да отчетат обстоятелството, че заповедта реално нарежда на българските войски да извършват военнопрестъпления. Да, разбирам, че не е приятно, разбирам и аргумента "Ми то и другите така правят", но това не намаляа нито отворноста, нито изличава вината. За най-скандално намирам обаче, че първо, тези обстоятелства като цяло не са известни на обществото, тоест оставам с впечатлението, че историческата ни наука се опитва да ги зарови под килима, и  второ,че държавата ни никога не се е извинила. Ако български войски са избивали и тероризирали цивилно население - под какъвто и да било претекст - такова извинение е силно наложително. Изпълняването на престъпна заповед е престъпление.

Кое обстоятелство не желаят  да отчетат? Къде по точно  "българските войски да извършват военнопрестъпления" Изобщо имате ли представа по какви закони се воюва и как,има ли правила, няма ли, защо са такива? Явно не,но ви разкъсва благороден гняв,:lol: И къде са  отговорноста и вината, за какво са , не е ясно, важно е да ги има и повечко. Та за какво търсим вина и отговорност, или не е важно? Явно не! Важното е да се извиним,пък за какво после ще му мислим,ами сега е модерно да се стой на колене препоръчам да се извините лично и на колене. Не е важно за какво извинения да има и повечко.:bigwink:

On 26.12.2020 г. at 22:03, dora said:

Не у войниците, у офицерите. Oбикновеният войник не е длъжен да знае, че има Хагски конвенции, барабар с военни трибунали след първата война, където офицери са осъдени за това, че изпълняват заповеди, нарушаващи международното право. Офицерът обаче не може да се преструва, че не знае. Отговорността си е отговорност. От гледна точка на международното право днес, имаме и персонална криминална отговорност, защото всеки е длъжен да знае, войниците също.

Я глей ти,и къде по-точно открихте вината ако може информация нещо? Чак пък персонална, ами ако може поименния списък тогава? :lol: 

On 26.12.2020 г. at 22:18, dora said:

Народният съд не е точно военен трибунал, за жалост.

Наследници на жертвите все още могат да бъдат издирени. Моят интерес преди години беше събуден точно от един такъв наследник. Обаче тогава какво, извинение ще има ли? Не знам защо се приема, че сръбските източници, за които се говореше в темата, обезателно лъжат. Дори частично прави да са, това е достатъчна причина за извинение от българската държава.

Народният съд е разправа над българските граждани за него комунистите трябва да се извиняват,това е документирано избиване на десетки а може и стотици хиляди невинни. А избитите без съд и присъда? Там за разлика от вашите "доказателства" всичко е документирано,нали,усещаме ли тънката разлика ? Не ? И ние не приемаме,че сърбите лъжат, това е аксиома в историята,досега не съм срещал сръбски източник да не послъгва а на места и се омазва от лъжи. Като е хубаво да се прави разлика между сръбски източник и черногорски,хърватски и т.н. Горещо препоръчвам да се чете за исторически събития и да се сравняват источниците,нещо невероятно е, историята написана от сърби и например черногорци,...нищо общо,ама нищо, или например хървати, чак съм се чудил за едни и същи събития ли става въпрос,препоръчвам голямо забавление е.:D Та преди да говорим е хубаво да погледнем аджеба, за какво иде реч,да се не излагаме. Ако може де!

On 26.12.2020 г. at 22:35, dora said:

Не ние, държавата ни. А защо? Защото така се прави. 70-80 години не са толкова много време за зарастване на раните. Докато са отворени, за извинение има място.

Прави се ако има за какво.Когато няма не се прави.Или да обясня пак?

On 26.12.2020 г. at 22:48, borkoto said:

За съжаление нито Германия нито България прилагат Хагските и Женевските Конвенции подписани по-рано в 1929 спрямо югопартизаните. Те са считани за терористи и диверсанти а не като формална пара-военна организация. Това разбира се е неправилно защото определнието за такива неармейски части е залегнало в конвенциите, подписани от двете страни.

Ами не е за съжаление защото партизаните не ги спазват тия конвенции. И избиват безогледно и наред,като познай кой е пострадал най-много? Обикновените сърби. Отделно партизаните нямат никаква правна основа за оправдание,те не признават дори бившата власт в Югославия. Те са платени агенти на Москва и защитават нейните интереси,как да постъпят властите в случая?  Как се постъпва с криминална организация избиваща наред? Малко снимки 

http://www.ww2incolor.com/d/551995-5/criminislavi

Italian soldiers recovering bodies of people killed and thrown by the partisans in natural holes typical of northern Yugoslavia orography.

Сърби убиват друг сърбин.

2f42642a03de6f8e5b4e59fecdfe8c9d.jpg

Редактирано от bulgaroid
  • Мнения 785
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
On 27.12.2020 г. at 17:51, borkoto said:

И какво общо имат вашите рога, софистиката и капитализма с темата? Вижте, имайте си мнение, нека то си остане ваше, но ако обичате,  спестете ми (ни) своите опити да го легитимирате тук.

Това тук е форум и участниците имат право да си изразяват мнението. Хайде по-спокойно. Темата като цяло е изсмукана от незнам къде (автора си знае) :D Ама ви оказваме честта да ви обръщаме внимание.

• Потребител
Публикува
On 27.12.2020 г. at 21:48, dora said:

Намирам източник, според който са 2-3 хиляди (https://books.google.nl/books?id=CI5Wm8771EYC&redir_esc=y).  Цитира се и австроунгарски офицер от 11 армия (Солун): http://www.austro-hungarian-army.co.uk/biog/lustig.html

Избиването на сърбите се разглежда от гледна точка на етническо прочистване (опит за българизация) на западните покрайнини, където по него време вече имало сърбизация - хора със сръбско самосъзнание. В което има логика.

За сравнение, в Сребреница са избити около 8000 мъже и момчета. 2000 не е малко.

Това, което мен ме занимава, като българка и  български гражданин, е защо за тези неща не научавам от български историци, а трябва да попадна на тях случайно. Намирам го за крайно обидно, лично към мен, като български гражданин. Това е като в семейството ти, в собствения ти дом, някой, носещ твоята кръв, да е извършил престъпление, а вместо от него, да го научаваш случайно от съседите или, не дай си боже, от напълно несвързани източници. Също като с това, за което говорим в настоящата тема. Не настоявам, че сръбските източници задължително са непротиворечиви. Притеснява ме мълчанието на българските. Затова ми се ще да го науча от тях. Но не "ама ние само малко, далеч не чак толкова, лъжат, мамицата им", "ама аз само веднъж", "ми той започна пръв", "ми то така си беше, да докажат, че не е вярно",  или какъвто и да било друг еквивалент на "скъпа, не е това, което си мислиш", ако позволите аналогията. Защото на това ми прилича, вкл. някои от аргументите в темата.

Намирате източник ! :lol: При положение,че има официални данни за тия събития и какво точно се е случило :lol: Но всъщност нямате никаква идея кои са тия събития и с какво са свързани, и се почва, етническо прочистване избити сърби, и ужаси без край?! :lol: Абе хора, сто пъти съм го казал, ЧЕТЕТЕ я тая история бре,не се излагайте. Намерили източник...... :bu: Сега тепърва да разказваме историята ли кво ли? За някой разобличители тука първоначален курс! :lol:

On 28.12.2020 г. at 13:25, dora said:

Първо, защото тогава това не е историческа наука, а кръстоска между червената шапчица и славния оловен войник за възрастни, но в комплексарския вариант: ако сме жертви, то светът е ужасно място. Ако сме герои, сме неоценените герои. Рационалният агент във всичко това се губи, нанасяйки тежки последствия върху националното самосъзнание: заучена пасивност и бягство от всякаква отговорност за собствената съдба, себепричинено лузърство. Искаме ли и следващите поколения да са същото?

И второ, още по-зло, защото е средство за индоктриниране на маси хора в една доста проблемна идеология.

Мда... явно трябва да почваме първоначалния курс.

• Потребител
Публикува
On 19.12.2020 г. at 21:37, bulgaroid said:

Проблема е такъв,в 17 пехотна дивизия няма 13 полк, и никога не е имало, там са 48,49,56 пехотни и 17 артилерииски полкове.

Тъкмо мислех че сте забравили моята тема и вие се появихте отникъде. Аз имам чуството че вие имате повече от един профил, но няма да правя предположнения. И какво викате за 13 полк? Kак изведнъж се появи 13 полк в 17 дивизия след като него го няма там според вас? Само ще отбележа че вие не говорите за мото или пехотен - вие казвате че въобще няма 13 полк в тая дивизия. Няма лошо човек да си признае - но вие, ми се чини, не сте от тези хора - съдейки по съдържнието на вашите постове.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, bulgaroid said:

И къде и кога е клането приписвано на 3 етапен полк ?Автора май не е помирисвал армия и изобщо няма идея какво е бойна заповед ? :D  И е потресен от тая заповед, щеше да е смешно ако не беше плачевно,хайде да намерим заповеди и да ги поразгледаме и да ги попрочетем най-вече,да се не излагаме.:lol: Само да подскажа във всяка бойна заповед противника се унищожава и изтребва безпощадно,за да няма неразбрали после. 

А къде е написано че това е "бойна" заповед? - там пише заповед. Аз в казармата заповеди не съм чел - бил съм редови.Като гледам вие колко сте "на ти" с военната терминология, сигурно сте бил поне команадир на рота в чин капитан най-малко.

Редактирано от borkoto
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, bulgaroid said:

И по въпроса с Ястребино е май време да се спре да се спекулира защото например имаме документална книга в която се доказва,че партизаните всъщност избиват децата за да не ги издадат,много е интересно препоръчвам я http://knigabg.com/index.php?page=book&id=55609

Заглавието на тази книга вдъхва толкова доверие колкото и името на писателката, чакала толкова време за да ни разкрие тази съкрушителна истина след повече от 75 години 

P.S. Вие пак нещо не сте разбрали или просто не четете какво публикувате и какво е написано като обзор към книгата :
"По същия начин не войската, а партизаните са убили децата от Ястребино, за да не издадат накъде бягат. Истината за тази насаждана десетилетия лъжа ще разкрия в следващата си книга. " 

Aха, значи тази книга още я няма  - аз се басирам, че следваща книга няма да има - какви са тези партизани? откъде са дошли и защо въбще са казали на децата къде ще бягат? Координатните точки ли са им дали, плана за бягство с децата ли са обсъждали? Там около Ястребино е един пущинак, в радиус 15 км нема населено място. Там ако решиш да се криеш, нема намиране ! Още повече на някои партизани там в района смействата са им били имено от Ястребино, та те собствените деца и комшии ли ще избиват? А самият разстрел е на 18 човека от които 6 деца - останалите са възрастни, а тях за какво са ги убили ? Що за глупости !

Имам един въпрос към вас -  Вашия любим литературен герой не е ли случайно доктор Уотсън?

Редактирано от borkoto
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, borkoto said:

Заглавието на тази книга вдъхва толкова доверие колкото и името на писателката, чакала толкова време за да ни разкрие тази съкрушителна истина след повече от 75 години, преровила стотици архиви, които според нея самата липсват. Дали уважаемата дама най-накрая е намерила този бивш партизанин столетник, който със сълзи на очите си е признал : Аз бях, аз ги убих  !

Аз издържах 10 мин от "истината ". Само някои от нейните бисери: "Овчарките чревясали и се самообесили", "Двама са живи ама те наскоро умряха", "съветско робство " "и тея комунисти са още на власт - всички са за тепане ",  "Всичко съм публикувала в Народния съд - ще видите" , "Партизаните бегали в гората, видели децата как си играели и за да не ги издадат ги застреляли", "Ястребино се е случило пролета или лятото на 1944",  "Никой до тогава не е споменавал за убита деца, ама те били убити",  "Как били убити родителите, ама то е друга история, много дълга",  "МВР са много нагли и  крадат архивите от селата и общините "

Редактирано от borkoto
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 часа, bulgaroid said:

И великолепни доводи от сорта ама "я глейте Ястребино "са леко казано смешни и нелепи на фона на атентата в Света Неделя

И как ще сравните атента в "Света Неделя" - една дълго  планирана терористическа акция срещу политическия елит на България и разстрела на 18 селяни? Или вие просто нахвърляте ей так квото ви хрумне, само да е вашто?  И защо ми цитирате някви измислени книги от тази самозвана писателка - "национал-консерва" от книжарницата в подлеза на Филибето, която още не може да върже две смислени изречения поред. Пак ви съветвам - не замърсявайте темата с вашия квази-патриотизъм. Ако вие четете и вярвате в тези книги на ниво жълта преса - ок. Не ги разнасяйте по форумите че ше ви се смеят. Вие постоянно търсите от другите доказателства ама едно досега от вас не сме видели освен няква снимка на заклан четник. Докажете, че Бойник не се е случвал.Докажете, че Ястребино, както твърди вашата любима "писателка" в още неиздадената си книга, е бил дело на партизаните и се е случил през лятото на 1944, ей така докато децата си "играели в гората" . Давайте чакам.

Редактирано от borkoto
  • Потребител
Публикува (edited)

Цитати от друг форум, с някои податки, които могат да бъдат проверени при интерес:

"If this thread is still about Bulgarian War Crimes Proceedings and who among those tried were REALLY war criminals and not just political enemies of the Communists, then I would like to note that the Yugoslav postwar literature is full of material on alleged Bulgarian war crimes committed in Macedonia and Serbia by the Bulgarian occupation troops and police. Since many of the Yugoslav accusations match up with accounts that can be found in the German military occupation records of Komm. Gen. und Befehlshaber in Serbien and Heeresgruppe E, then at least some of them are likely to be genuine. The alleged war crimes were the same kind as those committed by the Germans in Yugoslavia but fewer in number because Macedonia and Serbia were relatively peaceful until spring 1944. There were far fewer anti-partisan operations there than in Croatian and Bosnia, and those that did occur in 1944 were small by comparison. Most of the Yugoslav postwar accusations concerned the torturing of Partisan prisoners during interrogation by the Bulgarian police and the shooting of hostages for acts of sabotage and assassinations. The total figures given in the New York Times article of 14 May 1945 is absolutely preposterous. They sum to 5,050 "war criminals" while the Bulgarian-hating postwar Yugoslav government only accused around 100. Outrageous!"

"Bulgarian war crimes have been very well documented in Serbia but what has been missing so far was information if these crimes were prosecuted. I'll give you information for my little town Crvena Jabuka - 64 killed civilians in only one day ( my grandfather, grandmother and aunt were among them ). I will also give you accurate information in numbers for surrounding villages ( number is in thousends - not hundreds )."

Линк: https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=7979

Редактирано от dora
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 36 минути, dora said:

Цитати от друг форум, с някои податки, които могат да бъдат проверени при интерес:

"If this thread is still about Bulgarian War Crimes Proceedings and who among those tried were REALLY war criminals and not just political enemies of the Communists, then I would like to note that the Yugoslav postwar literature is full of material on alleged Bulgarian war crimes committed in Macedonia and Serbia by the Bulgarian occupation troops and police. Since many of the Yugoslav accusations match up with accounts that can be found in the German military occupation records of Komm. Gen. und Befehlshaber in Serbien and Heeresgruppe E, then at least some of them are likely to be genuine. The alleged war crimes were the same kind as those committed by the Germans in Yugoslavia but fewer in number because Macedonia and Serbia were relatively peaceful until spring 1944. There were far fewer anti-partisan operations there than in Croatian and Bosnia, and those that did occur in 1944 were small by comparison. Most of the Yugoslav postwar accusations concerned the torturing of Partisan prisoners during interrogation by the Bulgarian police and the shooting of hostages for acts of sabotage and assassinations. The total figures given in the New York Times article of 14 May 1945 is absolutely preposterous. They sum to 5,050 "war criminals" while the Bulgarian-hating postwar Yugoslav government only accused around 100. Outrageous!"

"Bulgarian war crimes have been very well documented in Serbia but what has been missing so far was information if these crimes were prosecuted. I'll give you information for my little town Crvena Jabuka - 64 killed civilians in only one day ( my grandfather, grandmother and aunt were among them ). I will also give you accurate information in numbers for surrounding villages ( number is in thousends - not hundreds )."

Линк: https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=7979

Да ама господин ник David Thompson  вади информациите си от

72 Bulgarians sentenced to death by Karnobat People's Court; 31 more by the Vidin People's Court; all 103 executed; announced 22 Feb 1945. (NYT 23 Feb 1945:4:8)
60 Bulgarians sentenced to death 4 Mar 1945 by Novo Seltai People's Court; 39 get jail terms; 13 acquitted; 54 persons await trial by Pirdop People's Court; 109 in Bargovishte. (NYT 6 Mar 1945:5:6)
50 Bulgarian traitors sentenced to death 12 Mar 1945 at Novo Selo. (NYT 13 Mar 1945:8:5)
30 Bulgarian Army officers sentenced to death; 83 to jail 15 Mar 1945 by Bulgarian People's Court at Sofia. (NYT 17 Mar 1945:4:4)
16 Bulgarians sentenced to death 4 Apr 1945; 70 others get prison terms. (NYT 6 Apr 1945:6:3)
17 Bulgarian army officers sentenced to death; 17 to imprisonment; 32 acquitted at Sofia 21 Apr 1945. (NYT 24 Apr 1945:5 & 6)
1,986 Axis war criminals executed to date in Bulgaria; 3,064 imprisoned. (NYT 14 May 1945:2:7)

Значи всичко черпи от https://www.nytimes.com/search?dropmab=false&query=NYT 14 May 1945%3A2%3A7&sort=best

Незнам колко е компетентен един вестник и каква информация дава....Но който има достъп до архива може да провери....

Но е доста добре информиран щом като по име може да тегли/ имам съмнението, че жертвите са на окупаторите, роялистите и четниците/ по ими списъци. http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 50#p304250

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Skubi said:

Да ама господин ник David Thompson  вади информациите си от

72 Bulgarians sentenced to death by Karnobat People's Court; 31 more by the Vidin People's Court; all 103 executed; announced 22 Feb 1945. (NYT 23 Feb 1945:4:8)
60 Bulgarians sentenced to death 4 Mar 1945 by Novo Seltai People's Court; 39 get jail terms; 13 acquitted; 54 persons await trial by Pirdop People's Court; 109 in Bargovishte. (NYT 6 Mar 1945:5:6)
50 Bulgarian traitors sentenced to death 12 Mar 1945 at Novo Selo. (NYT 13 Mar 1945:8:5)
30 Bulgarian Army officers sentenced to death; 83 to jail 15 Mar 1945 by Bulgarian People's Court at Sofia. (NYT 17 Mar 1945:4:4)
16 Bulgarians sentenced to death 4 Apr 1945; 70 others get prison terms. (NYT 6 Apr 1945:6:3)
17 Bulgarian army officers sentenced to death; 17 to imprisonment; 32 acquitted at Sofia 21 Apr 1945. (NYT 24 Apr 1945:5 & 6)
1,986 Axis war criminals executed to date in Bulgaria; 3,064 imprisoned. (NYT 14 May 1945:2:7)

Значи всичко черпи от https://www.nytimes.com/search?dropmab=false&query=NYT 14 May 1945%3A2%3A7&sort=best

Незнам колко е компетентен един вестник и каква информация дава....Но който има достъп до архива може да провери....

Но е доста добре информиран щом като по име може да тегли/ имам съмнението, че жертвите са на окупаторите, роялистите и четниците/ по ими списъци. http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 50#p304250

Постингът не е на Дейвид Томсън.

В Ню Йорк Таймс има доста интересни неща.

Поствам няколко.

Screenshot 2020-12-30 at 10.04.24.png

Screenshot 2020-12-30 at 09.59.25.png

• Потребител
Публикува (edited)

И още едно, разделено в два скрийншота от архива на вестника.

Oт там: "Why should Bulgarians loot and murder Macedonians if the Macedonian people are Bulgarians?"

Screenshot 2020-12-30 at 10.14.19.png

Screenshot 2020-12-30 at 10.14.39.png

Редактирано от dora
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Една книга, налична онлайн - "Bugarska vojska u Jugoslaviji 1941—1945". В авторския колектив се мъдрят и имената на двама ФИРОМ-ляни. Тях всеки ги знае как пишат "история", но все пак.

Тук поне правилно са нацелили, че 13-ти полк е пехотен, а не моторизиран, както се твърди на други места. Отделно и за жертвите данните са различни. Не могат дори да се разберат поне да лъжат еднакво тия сладури. Данните са различни и сред цитираните различни източници в самата книга. На едно място пишат, че в с. Бойник са били убити 400 души, сведението за тази цифра е взето от "доклад на военния комендант на Сърбия". Друг изследовател на тези събития - М. Перович, дава цифрата 470 убити; а трети - Д. Кулич - 560 убити. По какъв метод всеки от тях ги е изчислявал, никой ти не казва, явно на око и на кой както му е кеф.
Уточнява се обаче, че в селото влезли само "единици" от този български полк. Как тия единици са изловили 500 души (включително и мъжете) и са ги изпозастреляли, оставям на вашата фантазия, изглежда нашите са били някакви чутовни Рамбо-вци.
Нататък сведенията продължават в същия дух - полкът продължил към селата Kosančić, Stubal, Belanovce i Petrovac, където избили още 150 селянина, а след това - към Pasjač, където разстреляли 400 души за назидание, защото предния ден партизани нападнали 14 полк и убили 35 войника. И така нататък - у всяко село по няколко стотин души. Въобще цифрите за нищо ги нямат, направо не знам ако тръгна да събирам всички посочени числа за жертви, дали няма накрая да станат повече от самото население на Югославия.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, Warlord said:

Една книга, налична онлайн - "Bugarska vojska u Jugoslaviji 1941—1945". В авторския колектив се мъдрят и имената на двама ФИРОМ-ляни. Тях всеки ги знае как пишат "история", но все пак.

Тук поне правилно са нацелили, че 13-ти полк е пехотен, а не моторизиран, както се твърди на други места. Отделно и за жертвите данните са различни. Не могат дори да се разберат поне да лъжат еднакво тия сладури. Данните са различни и сред цитираните различни източници в самата книга. На едно място пишат, че в с. Бойник са били убити 400 души, сведението за тази цифра е взето от "доклад на военния комендант на Сърбия". Друг изследовател на тези събития - М. Перович, дава цифрата 470 убити; а трети - Д. Кулич - 560 убити. По какъв метод всеки от тях ги е изчислявал, никой ти не казва, явно на око и на кой както му е кеф.
Уточнява се обаче, че в селото влезли само "единици" от този български полк. Как тия единици са изловили 500 души (включително и мъжете) и са ги изпозастреляли, оставям на вашата фантазия, изглежда нашите са били някакви чутовни Рамбо-вци.
Нататък сведенията продължават в същия дух - полкът продължил към селата Kosančić, Stubal, Belanovce i Petrovac, където избили още 150 селянина, а след това - към Pasjač, където разстреляли 400 души за назидание, защото предния ден партизани нападнали 14 полк и убили 35 войника. И така нататък - у всяко село по няколко стотин души. Въобще цифрите за нищо ги нямат, направо не знам ако тръгна да събирам всички посочени числа за жертви, дали няма накрая да станат повече от самото население на Югославия.

Tочно с оглед на това, че на Югославските източници не може да се вярва безрезервно, е добре да се направи независимо проучване. Това, че не са им верни цифрите или интерпретациите, не означава, че нищо такова не се е случвало.

• Глобален Модератор
Публикува

Случвало се е разбира се, но това са били отделни инциденти, а не планомерна норма прилагана масово и повсеместно от българското командване, както се мъчат да го изкарат сърбите с тия книги. А това просто не отговаря на реалността и изкривява историческата истина.
Много ще се радвам да видя независими проучвания, но такива едва ли могат да бъдат намерени. Доколкото има западни и те са взимали данните пак от сърбите.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 53 минути, Warlord said:

Случвало се е разбира се, но това са били отделни инциденти, а не планомерна норма прилагана масово и повсеместно от българското командване, както се мъчат да го изкарат сърбите с тия книги. А това просто не отговаря на реалността и изкривява историческата истина.
Много ще се радвам да видя независими проучвания, но такива едва ли могат да бъдат намерени. Доколкото има западни и те са взимали данните пак от сърбите.

Ето тук се различаваме. Ако войници грабят, плячкосват, палят къщи, тероризират и убиват цивилни, това не са инциденти, а военни престъпления. "Инцидент" е нещо, което се случва по силата на обстоятелствата, примерно човешка грешка. Приятелски огън е инцидент. Убиване и измъчване на цивилни, рушене на тяхното имущество, плячкосване и т.н.  (дали по заповед, без значение от кого), извършено в пълно съзнание не е инцидент, а престъпление.

За войниците пък отговорност носят техните офицери. Дали са действали по заповед от немското командване или не, пак носят. Те са длъжни да са ги инструктирали, че това е нередно. Както и да го прекратят, когато го видят, и да накажат извършителите.

Издирената от автора на тази тема заповед дава достатъчни основания тези "инциденти" да се разследват като военни престъпления, независимо от бройката.

Редактирано от dora
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Със сигурност е имало и престъпления. Престъпления се случват навсякъде по света и във всяка армия и нашата не е някакво изключение.
Сърбите обаче се напъват да го изкарат, че абсолютно всеки "фашистички" български войник е престъпник, който постоянно е вършел престъпления. И повтарям и потретям - това просто не е вярно.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, dora said:

Ето тук се различаваме. Ако войници грабят, плячкосват, палят къщи, тероризират и убиват цивилни, това не са инциденти, а военни престъпления. "Инцидент" е нещо, което се случва по силата на обстоятелствата, примерно човешка грешка. Приятелски огън е инцидент. Убиване и измъчване на цивилни, рушене на тяхното имущество, плячкосване и т.н.  (дали по заповед, без значение от кого), извършено в пълно съзнание не е инцидент, а престъпление.

За войниците пък отговорност носят техните офицери. Дали са действали по заповед от немското командване или не, пак носят. Те са длъжни да са ги инструктирали, че това е нередно. Както и да го прекратят, когато го видят, и да накажат извършителите.

Издирената от автора на тази тема заповед дава достатъчни основания тези "инциденти" да се разследват като военни престъпления, независимо от бройката.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, deaf said:

Темата отива към една позабравена ниша:"Съветски филм за войната".

Хей Ухнем е песента на тези хора които са влачели корабите на Волга на горе срещу течението....Този безпощаден, монотонен робски труд символизира песента Хей Ухнем! И с пследният пост на Дора стигнахме на ново там, че на ново и на ново и на ново да се повтаря, само с общо желание и независими специалисти може тозир тези въпроси да се разяснят....Иначе, хеееей ухнем, хееей ухнем, ишчо раз, иишчо многа, многа рааааз....Понял?

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, dora said:

Tочно с оглед на това, че на Югославските източници не може да се вярва безрезервно, е добре да се направи независимо проучване. Това, че не са им верни цифрите или интерпретациите, не означава, че нищо такова не се е случвало.

Е хубава работа! И след 70 години мир и любов пак да спорим кой крив кой прав. След тяхната гражданска война .... ще е глупоста на века, целия полуостров ще пламне. И накрая като се затвърди че сърбите са жертвите, може да им възстановят Югославия.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Conan said:

Е хубава работа! И след 70 години мир и любов пак да спорим кой крив кой прав. След тяхната гражданска война .... ще е глупоста на века, целия полуостров ще пламне. И накрая като се затвърди че сърбите са жертвите, може да им възстановят Югославия.

Пълни сме с такива подкожни абсцесси които ужким зарасли рани....Но и най-внезапно могат да избухнат и не само температура и течащи рани да причинят ами и по-сериозни проблеми....Така, че е по-добре да се прочистят раните да се вземат под контрол и с много търпение и засилване на имунитета за да зарастнат окончателно раните....Белег все ще си остане но .....Който е имал такъв вид заболевание, знае....Другите пък да слушат....СМСМ

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 4 часа, Conan said:

Защо да спорим? Германия спорила ли е с Полша кой в чия територия е навлязъл с военни намерения и кой чие население е тероризирал?

Няма причина за спорене, бих нарекла това "fact-finding mission". Военните престъпления не се въпрос на интерпретация, за да пораждат спорове. Престъплението си е престъпление.

Редактирано от dora
  • Потребители
Публикува
Преди 23 минути, dora said:

Няма причина за спорене, бих нарекла това "fact-finding mission". Военните престъпления не се въпрос на интерпретация, за да пораждат спорове. Престъплението си е престъпление.

ОК така е, но нали са наказани тези политици и офицери за това престъпление, репарациите са платени. Сега какво повече? Още веднъж да платим репарации ли предлагате?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!