Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Трябва ли Холивуд да се откаже от възрастните екшън актьори

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

Въпросът възниква от новите части на филми като Матрицата, Топ гън и други подобни, в които ще участват вече поостарелите актьори участващи в първите части преди 20-30 години. По-възрастни със също 20-30 години актьори като Киану Рийвс и Том Круз не са онези 25-30 годишни, които правеха филмите вълнуващи и с истинско действие. На кино може някак да заблудиш човек, че на 60 години някой може на е екшън герой, но знаем, че в реалността нещата са други. Например Киану Рийвс вече се вижда, че физически не е много добре, а Том Круз колкото и да има желание не би издържал боен полет в истребител. 

Същата е ситуацията и с други актьори като Клинт Истууд, Ал Пачино, Робърт Дениро, за които се пишат специални сценарии за да имат роли въпреки, че вече са на 80-90 години. 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 24 минути, makebulgar said:

Въпросът възниква от новите части на филми като Матрицата, Топ гън и други подобни, в които ще участват вече поостарелите актьори участващи в първите части преди 20-30 години. По-възрастни със също 20-30 години актьори като Киану Рийвс и Том Круз не са онези 25-30 годишни, които правеха филмите вълнуващи и с истинско действие. На кино може някак да заблудиш човек, че на 60 години някой може на е екшън герой, но знаем, че в реалността нещата са други. Например Киану Рийвс вече се вижда, че физически не е много добре, а Том Круз колкото и да има желание не би издържал боен полет в истребител. 

Същата е ситуацията и с други актьори като Клинт Истууд, Ал Пачино, Робърт Дениро, за които се пишат специални сценарии за да имат роли въпреки че вече на на 80-90 години. 

Значи трябва да се пишат по-интелектуални сценарии за тези филми. И от това всички ще спечелят :)

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

На кино може някак да заблудиш човек, че на 60 години някой може на е екшън герой, но знаем, че в реалността нещата са други.

Проблемът с тези филми е същият като проблемът със старите рок-банди.

Кой ще отиде на концерт на Ролинг Стоунс, например, ако Мик Джагър и
компания са подменени от млади музиканти? Това вече няма да са Ролинг
Стоунс, а някакава друга банда, носещата същото име.

Същото с Матрицата, Мисията Невъзможна и тем подобни. Без Киану Рийвс
и Том Круз това няма да са същите филми. Затова продълженията на тези
филми се правят с оригиналните актьори и актриси, въпреки напредналите
години.

За младите актьори и актриси се правят нови филми. В Отмъстителите героите
се играят предимно от млади актьори и актриси, които са много успешни.
Но ако след 15-20г някой реши да направи продължение, те ще имат същия
проблем като Матрицата днес. Железният Човек (Iron Man) ще трябва да го
преименуват на Железният Дядо :ag:.

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, gmladenov said:

Проблемът с тези филми е същият като проблемът със старите рок-банди.

Кой ще отиде на концерт на Ролинг Стоунс, например, ако Мик Джагър и
компания са подменени от млади музиканти? Това вече няма да са Ролинг
Стоунс, а някакава друга банда, носещата същото име.

Същото с Матрицата, Мисията Невъзможна и тем подобни. Без Киану Рийвс
и Том Круз това няма да са същите филми. Затова продълженията на тези
филми се правят с оригиналните актьори и актриси, въпреки напредналите
години.

За младите актьори и актриси се правят нови филми, но както се вижда не
всички млади могат да се конкурират успешно със старите. Така върви
животът.

Ами в Междузвездни войни нещата се получават с въвеждането на новите герои. И в крак с модата вкарват много жени, негри, азиатци и гейове. Същото е и с разни филми като Батман, Спайдърмен и други. 

• Потребител
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Ами в Междузвездни войни нещата се получават с въвеждането на новите герои. И в крак с модата вкарват много жени, негри, азиатци и гейове. Същото е и с разни филми като Батман, Спайдърмен и други. 

Абсолютно си прав, но това сигурно не работи за всички филми. Не знам.

• Потребители
Публикувано

Същата е ситуацията и с други актьори като Клинт Истууд, Ал Пачино, Робърт Дениро, за които се пишат специални сценарии за да имат роли въпреки, че вече са на 80-90 години. 

За "Холивид" има само един въпрос: 

Budget @ Box office: $$ 

:)

Цитирай

Том Круз колкото и да има желание не би издържал боен полет в истребител. 

Kaк? Къде си прочел, че Том Криз наистина  ще пилотира боен  изтребител?

Цитирай

Например Киану Рийвс вече се вижда, че физически не е много добре.

Той сам си е преценил, вярвам не миспиш друго. 

• Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, nik1 said:

:)

Именно и това обяснява защо 60-годишни актьори играят роли, които не са им за годините.

• Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, nik1 said:

Kaк? Къде си прочел, че Том Криз наистина  ще пилотира боен  изтребител?

Щом прави филма значи иска да си мислим, че на неговата възраст хората могат да понасят натоварванията в истребителите.

Преди 20 минути, nik1 said:

Той сам си е преценил, вярвам не миспиш друго. 

Киану си е преценил и ще си вземе милионите за филма, но като го гледаме се вижда, че нещо се е схванал, куца, пъшка... не е на 30. 

• Потребители
Публикувано

Тези тримата ще играят до края на дните си. Клинт Иистууд скоро му гледах три от последните филми - Трафикантът, Гран Торино и 15:17 до Париж /в него не играе, но е режисьор/, няма грешка, става все по-добър като режисьор и многостранен и дълбок като актьор.

Дениро също е много добър в последните си филми, той има рядко срещана дарба на комик, която с възрастта развива. Ал Пачино е гений, макар и зъл, мрачен, той с възрастта става все по-жлъчен и саркастичен, но и тримата са от една велика школа.

Също следя филмите и ролите на Уди Алън - той, според мен, е много по плосък като актьор с неговите еднотипни герои на нюйоркски еврейски интелектуалец, но като режисьор в последните години надмина себе си.

От нашите актьори Калата и Стоянка бяха добри до последните си години.

Има и еднопластови актьори за щампови холивудски роли - за мен лично Том Круз, Силвестър Сталоун и Шварценегер са такива актьори - те са силни в щампата наложена им от Холивуд и минат ли възраст, мъка е да ги гледаш в старото им амплоа.

Преди 33 минути, nik1 said:

Така е по правило, но големите се спасяват като стават сами продуценти и режисьори и правят каквото искат, над тях само небето. Клинт Иистуд е типичен пример, той си продуцира и режисира филмите сам от почти 50 години, тази година чукна 90-те, да е жив и здрав. Уди Алън е същият чешит, Мел Гибсън беше, преди да го съсипят медиите. Традицията тръгва някъде от времето на Чарли Чаплин, даже мисля той е пионерът в това.

• Потребители
Публикувано (edited)

Мейки, ами не ги гледай, и не ги мисли толкова, ха-ха-ха-ха

Аз няма да ги гледам.

Киану Рийвс ми "остаря" отдавна, Том Круз  го харесвам във всичките му роли досега  и не бих си "причинил това" (както казва Иван Гешев), да гледам такава "перверзия" (гледах  трейлъра)

Перверзия е : )

Това е естественото:

Дори във фантастиките пилотите на бойни джетове са пилоти на бойни джетове :

6de171950b8f41b8e4f84955d4a2213d.jpg

Да, има пилоти, пенсионирани военни, който пилотират  частни  (бивши военни) реактивни изтребители, но това е друго

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикувано
Преди 24 минути, Б. Киров said:

Има и еднопластови актьори за щампови холивудски роли - за мен лично Том Круз

"Далече, далече"  с Никол Кидман, "Рейнман", "Мъже на честта"  

• Потребители
Публикувано
Преди 13 минути, nik1 said:

"Рейнман",

Специално в "Рейман" наистина направи добра роля, но си мисля, че ако не беше Дъстин Хофман да го тегли нагоре, щеше да си е Топ Гън и нищо повече:) Не знам, може да е на лична основа, не го харесвам този човек, студен и като восъчна фигура ми е, играе както трябва, но ми изглежда външно - съветската школа, не Бродуейска, не съм му чел  биографията и не знам дали е минал през театъра, но ми се струва, че не е и му личи. В "Рейнман" и режисурата беше много добра, просто в неговата роля всеки добър актьор би се справил, говоря за изключителната роля, която направи Дъстин Хофман.

Някъде четох интервю на Ричард Гиър за партньорството му с Джулия Робъртс в "Хубава жена", та там казва нещо приблизително такова /не от скромност или оригиналничене, мисля че е бил искрен/: "Ами аз не трябваше нищо да правя в моята роля, Джулия изигра и нея, аз само я следвах." Нещо подобно за Том Круз за партньорството му с Дъстин Хофман в "Рейнман", той само вярно го следваше, голямата роля в големия филм направи Дъстин Хофман.

Разбира се, много съм субективен тук, но си обсъждаме впечатления, не сме лицензирани кинокритици.

• Потребител
Публикувано

Говорим за екшън героите, които не могат да се справят физически вече с натоварванията и скоростта на екшъна, а не за комици или драматични актьори. 

• Потребители
Публикувано

Говорим за екшън героите, които не могат да се справят физически вече с натоварванията и скоростта на екшъна, а не за комици или драматични актьори. 

Е да де, ама ти сам посочи Истууд, Де Ниро и Ал Пачино. Истууд и Дениро си играят перфектно екшън герои и на стари години, а Ал Пачино никога не е бил екшън герой, посочи ми една екшън роля на Пачино. Както и да е, разбрах те.

• Потребители
Публикувано
Преди 1 минута, Б. Киров said:

Специално в "Рейман" наистина направи добра роля, но си мисля, че ако не беше Дъстин Хофман да го тегли нагоре, щеше да си е Топ Гън и нищо повече:) Не знам, може да е на лична основа, не го харесвам този човек, студен и като восъчна фигура ми е, играе както трябва, но ми изглежда външно - съветската школа, не Бродуейска, не съм му чел  биографията и не знам дали е минал през театъра, но ми се струва, че не е и му личи. В "Рейнман" и режисурата беше много добра, просто в неговата роля всеки добър актьор би се справил, товоря за изключителната роля, която направи Дъстин Хофман.

Някъде четох интервю на Ричар Гиър за партньорството му с Джулия Робъртс в "Хубава жена", та там казва нещо приблизително такова /не от скромност или оригиналничене, мисля че е бил искрен/: "Ами аз не трябваше нищо да правя в моята роля, Джулия изигра и нея, аз само я следвах." Нещо подобно за Том Круз за партньорството му с Дъстин Хофман в "Рейнман", той само вярно го следваше, голямата рола в големия филм направи Дъстин Хофман.

Разбира се, много съм субективен тук, но си обсъждаме впечатления, не сме лицензирани кинокритици.

"На вкусове и предпочитания приятели  няма"

Не казвам че е велик актъор или че е по-добър от Р де Ниро или Клинт Истууд, имах предвид че е сравнително "универсален".

• Потребители
Публикувано

Ако приемем, че уестърните са екшън, сещам се за един изключителен актьор в този жанр, който играе добре и след 70-та си година, Джон Уейн в "Стрелецът", например,на 73 години.

По принцип обаче няма много такива актьори, а и не би трябвало и да има, според мен.

• Потребители
Публикувано

Само мое мнение:

Щампата номер 1 на Холивуд - Клинт Инстууд (голям актъор) - "коравия мъж с пистолета"

Какво би изиграл на тези години? Гран Торино 2? :) 

Аз Пачино - или злибен, или неразбрам и/или прецакан, или влюбен, най-често в съчетания :)
(сори , не искам такива типове около мен :) )

Де Ниро - тотален гений, но на по млади  години

От "Разяения Бик",  до трето-разяден комик, срамота, Трябваше е да се оттегли от актъорството, ако имаше достойнство, и малко повече ум. Най - дългото "пътуване" надолу..
По младите ще казват , "аха сетих се кой е тоя - един стар, шибан,  грозен и егоистичен  идиот" :)

Киану Рийивс- обещаващавото  момче се оказа  обикновено (Simple) :)

Том Круз -  Късен и неизживян пуберетет, най-после си намери мястото, но е на път  да го  изгуби  :)

• Потребители
Публикувано
Преди 1 минута, nik1 said:

Щампата номер 1 на Холивуд - Клинт Инстууд (голям актъор) - "коравия мъж с пистолета"

Какво би изиграл на тези години? Гран Торино 2? :) 

В Гран Торино и Трафикантът малко силно е да се каже "екшън герой" - по-скоро "бивш екшън герой", някога корав мъж, който си остава такъв и на стари години, нещо като Сантяго от "Старецът и морето" на Хемингуей - един вид "остарява красиво като стара катедрала, а не като стар галош", както казваше Кеворкян. Физически дадености - нула, то и какви при възраст над 80 - но дух и ум на голям герой, даже е по-красиво, отколкото ако го изиграе млад актьор. При това сам си пише сценария и режисурата. Истууд с първите му филми започва случайно в спагети-уестърните на Серджо Леоне, иначе дотогава е бил напълно незабележим на американските екрани.

Какво би изиграл, и аз се чудя - след 90-те... освен ако сам не си измисли роля и сюжет. В 15:17 до Париж въобще не се появи на екрана, но направи много приличен филм като режисьор с млади актьори и то по действителен случай с американски войници, които спасяват пътниците във френски влак от терорист. Ако не знаех, че е на Истууд никога не бих предположил, че го е правил толкова възрастен режисьор.

Преди 9 минути, nik1 said:

Аз Пачино - или злибен, или неразбрам и/или прецакан, или влюбен, най-често в съчетания :)
(сори , не искам такива типове около мен :) )

Ал Пачино се пробва в класиката на Шекспир, има и други роли след това /2004/, но и много откровено слаби - единствено голямото име пречи на критиката да ги оцени като провали.

Преди 14 минути, nik1 said:

Де Ниро - тотален гений, но на по млади  години

От "Разяения Бик",  до трето-разяден комик, срамота, Трябваше е да се оттегли от актъорството, ако имаше достойнство, и малко повече ум. Най - дългото "пътуване" надолу..
По младите ще казват , "аха сетих се кой е тоя - един стар, шибан,  грозен и егоистичен  идиот

Де Ниро скоро направи едно силно завръщане в типичната му роля на мафиот в "Ирландецът", мисля че беше много голям касомв успех, а и според мен страхотна роля направи на наемен убиец на мафията, но това му се получава с режисурата на Мартин Скорсезе. Иначе си прав, че повечето му роли са комични в последните години, лично аз много се забавлявам с него в тази му светлина.

На Киану Рийвс честно казано не му следя филмографията, спомням си че преди няколко месеца гледах негов филм в който играеше ролята на адвокат, който спасява момче от несправедливо обвинение в убийство, и беше много добре.

• Потребители
Публикувано
Преди 7 часа, nik1 said:

"Жега" приемаш ли я?

Напълно, и двамата направиха големи роли - маниакалното ченге и мафиотът. Големите италиански злодеи.

Ал Пачино и в "Серпико" направи голяма роля на честното ченге и на латино-бандит в "Белязания"; има още един филм, в който играе банков обирджия, "Кучешки следобед", също силна екшън роля, но той винаги драматизира, понякога болезнено дълбае навътре.

• Потребители
Публикувано
Преди 1 час, Б. Киров said:

В 15:17 до Париж въобще не се появи на екрана, но направи много приличен филм като режисьор с млади актьори и то по действителен случай с американски войници, които спасяват пътниците във френски влак от терорист. Ако не знаех, че е на Истууд никога не бих предположил, че го е правил толкова възрастен режисьор.

Не съм го гледал, но нещо си спомням за сличая или филма (чек съм или съм гледал трейлър)

Доколкото  разбирам 3-та актъори, изпълняващи ролите  на американските момчета, са самите те:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_15:17_to_Paris

58f9c0fcd3a20.jpg

• Потребители
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, makebulgar said:

Киану си е преценил и ще си вземе милионите за филма, но като го гледаме се вижда, че нещо се е схванал, куца, пъшка... не е на 30. 

В "точка  на пречуване" е първата му екшън роля. Филмът от 1991 има един римейк от 2015 г. и една адаптация от 2016

https://filmisub.com/filmi/ekshani/4412-point-break-kritichna-tochka-1991.html

Редактирано от nik1
  • Потребители
Публикувано
Преди 5 часа, nik1 said:

Доколкото  разбирам 3-та актъори, изпълняващи ролите  на американските момчета, са самите те:

Сега разбирам, ако не ми беше обърнал внимание, никога нямаше да предположа - играят като професионалисти. Което, според мен, е и заслуга на режисьора Истууд. На 86 години, дай-боже всекиму, такива филми с непрофесионални актьори по принцип се правят много трудно успешни.

Гледам че критиката и зрителите не са го оценили много високо - критиката най-вече, което е дръпнало зрителските оценки надолу в началото, но сега се покачват. Лично на мен ми хареса.

Преди 6 часа, nik1 said:

Имах  предвид "Доблестни мъже" ("A Few Good Men")

Пропуснал съм го, "Мъже на честта" е със силна роля на Робърт Де Ниро като военен инструктор на водолази.

Е, като говорим за Де Ниро и Ал Пачино, няма начин да не споменем "Кръстникът" - те и двамата май оттам стартират като звезди. Де Ниро през 70-те е блестящ - "Шофьор на такси", "Ловецът на елени" и разбира се, шедьовърът му - "Разяреният бик" през 1980, за мен това е върхът на кариерата му.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.