Отиди на
Форум "Наука"

Най-важното за коронавируса в България


Recommended Posts

  • Администратор

От бюлетина на Капитал (19.03.2021)

Очакваното през последните дни решение за нов национален локдаун дойде, но бизнесът и по-специално хотелите, ресторантите и големите магазини ще имат на разположение един дълъг уикенд за последни поръчки. Нови мерки за компенсиране на затворените фирми пък не се предвиждат, тъй като ще продължат да действат старите.

Заради резкия ръст на заболеваемостта и пълните болници България все пак ще влезе в почти пълен национален локдаун за десет дни от понеделник, 22 март, до 31 март. Това обявиха здравният министър и щабът на редовната си пресконференция в четвъртък. Решението идва след няколко дни на колебливи мерки, включително налагане на локални ограничения в някои от най-засегнатите от третата вълна области, които обаче издържаха едва няколко дни под натиска на местните общности и бизнес. Мерките, които бяха обявени в четвъртък сутрин, са:
  • децата от детските градини и училищата ще останат у дома и ще се обучават дистанционно
  • затварят се заведенията, които ще работят само за доставки по офиси и домове
  • затварят се моловете, всички големи магазини и фитнесите
  • преустановяват се всички конгреси, културният живот, състезанията пред публика и организираните екскурзии
  • затварят се и хотелските ресторанти
  • сватби и частни празненства могат да се провеждат с не повече от 15 посетители.
Те бяха официализирани по-късно в четвъртък със заповед на здравния министър. Нетипично краткият срок на ограниченията - само 10 дни, вероятно е съобразен с предстоящите на 4 април избори.

Вчера следобед Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви официално, че смята ваксината на AstraZeneca за безопасна (виж по-долу). Малко след това българските здравни власти съобщиха, че подновяват имунизациите с продукта от петък, като от тази сутрин работата си възобнови и електронната система за записване за ваксинация. Решението на ЕМА дойде почти едновременно със заключенията на българската Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), която проверяваше една от партидите на продукта паралелно с провеждането на съдебно-медицинска експертиза на смъртта на пациентка в Пловдив, след която ваксинирането беше спряно. На извънреден брифинг в четвъртък следобед изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов съобщи, че заключението от аутопсията е, че няма тромбози и няма причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта. Това е и основанието заповедта за блокиране на ваксината да бъде отменена.

Също в четвъртък за първи път беше представен и прототипът на българската ваксина срещу COVID-19. В петък пред "Нова телевизия" проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) разказва малко по-подробно за разработката, която на този етап е "ваксина в епруветка", която "може да се впръсква". "Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса", посочи микробиологът. За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита дарителска сметка.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 19.03.2021 - 18 ч.): 

В България: 
  • 4 008 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 295 777 общо заразени 
  • 11 817 (общо) жертви 
  • 232 041 излекувани

По света:
  • 552 082 нови случая (за 24 часа до 03:00 ч. българско време)
  • 122 602 864 общо заразени 
  • 2 706 549 общо жертви
  • 98 825 584 излекувани
 
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 128
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Администратор

От бюлетина на Капитал (24.03.2021 19:18)

Ваксините и растящата в голяма част от Европа трета вълна на епидемията за пореден ден доминира новинарския поток. България отбеляза нов рекорд по брой случаи и хоспитализациите от началото на епидемията досега. За сметка на това според социолози нагласите и желанието за ваксиниране в страната леко се повишава, но доставките все още са оскъдни. Страната ни се надява на утрешната среща на лидерите на ЕС да получи добри новини за голяма преждевременна пратка от Pfizer за нашата и няколко други източноевропейски държави, които имат затруднения с темповете на имунизация.

Ако това се потвърди, България може да получи в идното тримесечие над милион ваксини, но засега решението е несигурно, тъй като не всички членки са съгласни с него. От днес хората в изолация или под карантина могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към момента над 120 хил. души са в това положение в цялата страна. Вероятно част от тях няма да могат да упражнят правото си на глас, защото ЦИК има трудности да формира мобилни избирателни екипи поради липса на на желаещи. Заявления иначе се подават до 31 март, което означава, че изолираните в последните три дни преди вота изобщо няма да имат възможност да гласуват.

Областите Силистра и София-град вече са двата региона в страната с най-висока заболеваемост от COVID-19, показват данните от седмичния анализ на здравните власти. В Силистра към 23 март числата сочат 914 потвърдени случаи на коронавируса на 100 хил. души население за 14-дневен период, а в столицата числото е 913. Следва Бургас, където стойността на показателя е 891 души. Така трите области се приближават до т.нар. от здравните власти "черна зона", до която региони в България са стигали само по време на есенния пик.

Здравните власти в област Бургас затягат противоепидемичните мерки от 18 ч. на 25 март до края на месеца. Според новите правила в областта, която е сред най-силно засегнатите в страната, се прекратява плановият прием в болниците и се забранява посещението на пазари и базари, с изключение на тези, които са за храни и са постоянни. Освен това се въвежда изискване за носене на правилно поставена маска и на открито, с изключение на децата до 6 г., както и забрана за непълнолетни да са навън между 20 ч. и 6 ч. без придружител.

Хората, които са се лекували в болница от коронавирус и след изписването си подлежат на 14-дневна домашна изолация, могат да съкратят срока й на една седмица, ако имат два отрицателни резултата от PCR тест в два последователни дни. Това става възможно с поправка в заповед на министъра на здравеопазването от 22 март, съобщава в. "Сега". Мотиви за промяната в заповедта не са приложени, но желаещите да се възползват трябва да платят стойността на двата теста (по около 100 лв.), тъй като направление за изследванията могат да се издават от личните лекари при наличие на симптоми, както и евентуално доплащане за домашно посещение на представител на лаборатория, който да вземе пробите, тъй като в противен случай задължителната изолация би била нарушена.

Близо 100% е разпространението на британския вариант на вируса в 8 области на страната, откъдето са изследвани проби през последните 24 часа в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът й доц. Иван Иванов пред БНТ. Засега нигерийският, южноафриканският, бразилският и други варианти, за които има несигурност дали ваксините са достатъчно ефективни, не са засичани у нас, но и обемът на изследваните проби не е твърде голям.

България е в горните места в неприятна класация за смъртността от коронавирус, изготвена от университета "Джон Хопкинс". По смъртност на 100 хил. души от населението България е на 10-о място в света. С 4% дял на официалните смъртни случаи от COVID-19 сред всички диагностицирани България е втора сред 20-те най-засегнати страни от епидемията, а сред всички страни в света пък е на 15 позиция, като в челната двадесетица има само още една европейска държава - Босна и Херцеговина. Освен за лош здравен статус на населението, което го прави уязвимо за усложнения от COVID-19, неприятната статистика говори и за недостатъчно ниво на тестване в страната ни.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 4 851 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 312 741 общо заразени 
  • 12 307 (общо) жертви 
  • 239 602 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

 

От бюлетина на Капитал (26.03.2021 19:04)

Само часове след като  в четвъртък икономическото министерство излезе с правила как частично да работят и по-големи магазини, премиерът Бойко Борисов ги отмени. Хронологично сутринта с указания на икономическия министър Лъчезар Борисов се даде право на самостоятелните магазини в моловете и останалите търговски центрове, които имат обособен вход откъм улица или паркинг, да работят, а на хипермаркетите с площ над 300 кв. м, които предлагат нехранителни стоки, да обособят и ограничат площ до 300 кв. м, в която да се допускат клиентите, или да изнесат стоки за продажба на открити площи. Но в късния следобед след остра реакция от страна на собствениците на заведения премиерът отмени облекчението. Същата организация поиска и получи от Борисов по-мащабния локдаун тази пролет. Сега за разлика от декември бяха затворени почти всички търговски обекти без хранителните и най-малките магазини, както и всякакви зали за спорт, басейни и др.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи в петък в Сливен, че в рамките на деня ще издаде заповед всички налични дихателни апарати да бъдат разположени до болничните легла, да бъдат включени в системата и съответно леглата да бъдат превърнати в реанимационни. "Няма да стигнем дотам, но да бъдем готови", коментира заповедта си министъра. По думите му в страната има 48 хил. легла за активно лечение и няма притеснение, че те могат да свършат и да има човек, който да не бъде настанен.

От Българския лекарски съюз съобщиха, че на среща в Министерство на здравеопазването е постигнато съгласие в анекса към националния рамков договор (2020-2022), който ще бъде подписан на 29 март, да залегнат нови договорености. Те предвиждат антигенните тестове да се признават при отчитането и заплащането на някои клинични пътеки като изследване за доказване на COVID-19; в случаите, когато се е наложило пациенти с COVID-19 да бъдат преместени от една болница в друга поради влошаване на състоянието им, да се плащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения; всички медици от извънболничната помощ, ангажирани с имунизацията срещу коронавируса, ще получават по 10 лв. за поставена доза ваксина. 

Експертен консултативен съвет, съставен от акушери, гинеколози и неонатолози, ще подпомага медиците от болниците в страната в случаи на усложнения от COVID-19 при бременни и родилки. Съветът, чийто председател ще е проф. Асен Николов от "Майчин дом" в София, се създава със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, след като станаха ясни случаи на усложнения при три жени с коронавирус в Бургас. Сред задачите на експертния съвет ще е да се информира за добри практики от България и чужбина за COVID-19 при бременните и родилките, както и да дава становища по конкретни случаи, когато мнението е поискано.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 3 988 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 321 104 общо заразени 
  • 12 512 (общо) жертви 
  • 244 472 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Коронавирусът в България:

4497 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 23.15% от направените 19 424 теста. В болница са 9679 пациенти, 752 се нуждаят от интензивни грижи.

За последните 24 часа най-много заразени има в София-град 1183, следвана от Пловдив с 391 и Варна с 264.

203 души са починали. Излекуваните са 3112.

През изминалото денонощие са поставени 9006 дози ваксини. Така общият брой на поставените дози вече е 445 547.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/30/4191602_koronavirusut_v_bulgariia_sobstvenicite_na_zavedeniia/?ref=home_mainStory

 

Днес пристигаха 51 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна". Вчера пристигнаха 30 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а утре се очакват 151 000 дози от "АстраЗенека". Здравните власти обявиха, че за април България очаква общо 700 000 дози ваксини.

От 1 април:

  • театрите ще отворят при 30% от капацитета си
  • фитнесите ще работят при 30% капацитет
  • моловете няма да бъдат отворени
  • големите магазини няма да бъдат отворени, освен ако не могат да осигурят пространство на открито
  • отварят ресторантите само с открити градини
  • нощните заведения остават затворени
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

От бюлетина на Капитал (07.04.2021 - 19:14ч.)

Здравните власти започнаха във вторник разпределянето и на иРНК ваксини към личните лекари, които до момента работеха само с векторната ваксина на AstraZeneca. Количествата обаче са ограничени - по два флакона с по шест дози от препарата на Pfizer/BioNTech и по два от този на Moderna, който съдържа 10 дози във флакон. От третата одобрена за ползване в ЕС ваксина - тази на AstraZeneca, джипитата могат да вземат каквото количество са заявили предварително. Самите лекари ще трябва да преценят на кои от пациентите си коя ваксина да поставят, като с приоритет следва да се ползват хората с хронични заболявания и възрастните.

Правителството отпусна 46.4 млн. лв. за закупуването на 1 533 037 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Количествата бяха предоставени, след като ЕС реши да компенсира държавите, които не поръчаха достатъчно през есента. Кабинетът реши още, ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена след 30 април, да бъдат осигурени условия за продължаване на заплащането на допълнителните 1000 лв. месечно за медицинския и немедицинския персонал на първа линия, както извънредните средства и за поставянето на ваксини.

В столичната болница "Св. Иван Рилски" от днес работи първият специализиран кабинет за ваксинация срещу COVID-19 на хора над 65 г. Той ще приема пациенти от 10:00 до 16:00 ч., като за момента са налични само ваксини на AstraZeneca. За да се избегнат струпвания на хора, ваксинирането ще става след предварително записване на телефон 0885 94 73 50.

ОББ и Райфайзенбанк подновяват приема на документи по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно са останали без работа заради епидемията. В края на март заявления по схемата на Българската банка за развитие (ББР) започнаха отново да приемат и Уникредит Булбанк, Инвестбанк и Първа инвестиционна банка. Програмата е насочена към хора на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. Чрез ББР те могат да получат гарантиран от държавата заем до 6900 лв. с максимален срок на погасяване 5 години и между 6 и 24 месеца гратисен период, като кредитите са без такси, комисиони и неустойки. В края на януари от ББР съобщиха, че предвидените през миналата година гаранционни лимити от страна на държавата са изчерпани, а в началото на март бюджетът на програмата беше увеличен с нови 100 млн. лв.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 4 004 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 360 863 общо заразени 
  • 13 918 (общо) жертви 
  • 276 188 излекувани

По света:

  • 587 182 нови случая (за 24 часа до 03:00 ч. българско време)
  • 133 240 439 общо заразени 
  • 2 890 082 общо жертви
  • 107 425 457 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Втори след княза said:

Този месец обикновено излизат данните за предходната година на НСИ- раждания, смъртност. Чакам ги с нетърпение за да видя с колко се е повишила смъртността.

Смъртността НСИ си я публикува най-редовно, само с месец изоставане:

Умирания в България по седмици

Има възможност да сравняваш с предишни години. На моменти достигаме двойно и повече от предишната година...

  • Харесва ми! 3
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Втори след княза said:

Много моля, дайте, ако знаете, линк за статистиката на САЩ! Колко е смъртността през 2020 и 2019? Има ли разлика от повече от половин милион?

За Щатите не знам, трябва да се търси в техния статистически институт. Тук имам от Британския Office for National Statistics справка за миналото лято, когато там беше големият пик:

Deaths registered weekly in England and Wales, provisional: week ending 22 May 2020

В същият сайт ако се поразрови човек, има и актуална информация за сега, например ТУК.

  • Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Разхлабването на мерките продължава и от днес отвориха изцяло заведенията за хранене и големите нехранителни магазини. Условието е да има осигурени 8 кв. метра на един посетител, а закритите части на ресторантите да са запълнени не повече от 50% от капацитета си. Присъствено е и обучението за всички ученици до 4 клас и на още няколко класове по-големи ученици.

Първата доставка от 14.4 хил. дози от ваксината на Janssen ще пристигнат в България на 16 април, а на 26 страната ще получи още 24 хил. дози, съобщи на брифинг днес здравният министър Костадин Ангелов. По думите му за момента не е известно на какъв принцип ще бъдат разпределени те, тъй като количеството им е символично. Препаратът на Janssen (фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson) е първият и за момента единствен, одобрен в ЕС, който се поставя само в една доза.

Възможността за избор на ваксина ще стане факт от началото на май, обяви здравният министър. Това е поредно изместване на срока - първоначално властите твърдяха, че то ще стане през март, а впоследствие - през април. В момента наличните дози от ваксината на Pfizer/BioNTech се разпределят за имунизирането на хората от 1 до 3 фаза от националния ваксинационен план, но от следващия месец се очакват по-големи доставки - от днес до края на април всеки понеделник в страната ще пристигат по 64 хил. дози от препарата, а от началото на май - 1 млн. дози, посочи Ангелов. Той коментира още, че след сигналите от различни страни за проблеми с ваксината на AstraZeneca интересът към нея е символичен и ако това остане така, тя ще бъде изтеглена и съхранявана в хладилници.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 462 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 371 993 общо заразени 
  • 14 418 (общо) жертви 
  • 286 258 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Janssen временно е спрян да се ваксинира защото причинявал микро тромбоцити в кръвта. Абе хора ужасен експеримент правят върху живи хора тези международни фирми. С ужасен натиск от страна на медиите върху политиците, те пък върху разните разрешителни институции за внедряването на полуфабрикати върху хора, без задължителните тестове и проби....Надали е имало подобно мероприятие в историята на човечеството...Сякаш нарочно правят, посред пандемията ваксинират, сякаш изпълняват последната фаза на един план, тоест помагат на вирусът в своята еволюция да се изроди най-най-супер вирус издържащ на всякакви имунитетни и лечебни нападки. Нещо микс от супер спин и ебола в едно.....Вече сме успели да го развъдим да напада за аламинут младите хора и сега сме на път за развъждането на от 0-5г възраст. Даже почнахме и бремените рисковайки да ваксинираме и тях за неплодотворност.....какво става тук?

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9.04.2021 г. at 7:12, Втори след княза said:

D_2_2021_W12.pngОт графиките си личи, че нещо е станало след 42 седмица миналата година и след 9-та тази. Иначе умиранията не впечатляват с разлики. Не бих искал да ги свързвам с началото на изборната кампания тази година и това, че на 3 октомври е обявено „Велико народно въстание 4“. миналата, но въпросът е КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО!

Може да е свързано с лятото. Вируса е малко “вампир”. Оказа се, че е 8(!) пъти по-чуствителен на слънчева светлина, отколкото предполагаха миналата година. Това естествено обеззаразяване от слънцето през летните месеци, явно видимо влияе на пандемията. 

От друга страна, средата в хладилника е супер за него - окло 4 градуса и ниска влажност. Изкарвал по 28 дни! Та не е лоша идея да се минават под чешмата опаковките преди да се сложат в хладилника. 

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не точно светлината, а по-силното UV-лъчение тормози вирусите през лятото ;)

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Бюлетина на Капитал от вчера:

Федералните здравни агенции в САЩ препоръчаха във вторник да се направи пауза в използването на ваксината на Johnson&Johnson, предаде Reuters. Причината е информация за шест случая на рядък проблем с кръвни съсиреци при получили ваксината, какъвто в някои европейски страни бе регистриран и при AstraZeneca. Всички шест случая са при жени на възраст между 18 и 48 г. От тях една е починала, а друга е хоспитализирана в тежко състояние. Очаква се утре експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ да обсъдят темата. Към 12 април най-малко 6.8 млн. дози от ваксината на Johnson&Johnson са поставени в САЩ.

След препоръката на здравните власти в САЩ от компанията обявиха, че ще спрат временно доставките си за ЕС, предава AP. "Проучваме тези случаи съвместно с европейските здравни власти. Взехме решение проактивно да забавим доставките на ваксината си в Европа", посочват от Johnson&Johnson. До края на юни в ЕС се очакват 55 млн. дози от еднодозовата ваксина.

В сряда пък италианският в. La Stampa съобщи, като се позова на здравното министерство в страната, че Европейската комисия е решила да не подновява контрактите си догодина за ваксини от AstraZeneca and Johnson & Johnson. Според изданието Брюксел ще фокусира вниманието си към иРНК ваксините. Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел е договорил допълнително 50 милиона дози от Pfizer за второто тримесечие. Също така комисията сключва договор с производителя за 1.8 милиарда дози до 2023 г.

В България пък здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ваксинираните с AstraZeneca, които желаят да си поставят и втора доза от нея, ще я получат, а на тези, които не желаят, ще бъде предложена алтернатива, която е все по-вероятно да бъде Pfizer/BioNTech или Моderna.

А алиансът на 13 браншови организации в туризма поиска в писмо 10 спешни мерки от парламентарните сили за спасяване на летния сезон, които на пръв поглед изглеждат твърде скъпи. Искат се приоритетна ваксинация на персонала, субсидия от 2000 лв. за хотелска стая, безплатни PCR-тестове за чуждестранните гости и евтини експресни визи за руснаци.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 2 944 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 378 059 общо заразени 
  • 14 746 (общо) жертви 
  • 293 351 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само 6 случая на съсиреци от 6 800 000 ваксинирани и я спират?! Това медийната истерия определено ще ни затрие някой ден...

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

И аз много се чудя на тея учени дето ги вземат тея решения ;)

Все се чудя защо някакви неграмотници, които пищят най-силно имат по-голямо значение от всички нормални хора...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото създават истерия, която моментално подвежда масата от по-тъпичките хора, които винаги са били мнозинство, както и част от останалите. Като постоянно ти вие латерна на главата, в някакъв момент откачаш и се връзваш на общоприетото, наложено вследствие на истерията. Нищо че вероятността за съсиреци (ако въобще има нещо общо, защото доказателства продължава да няма никакви) при Джонсън е 1 към повече от милион - или горе-долу колкото вероятността да те уцели гръм или метеорит. 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Бюлетина на Капитал от днес:

 

Ваксината на "Астра Зенека" ще продължи да се поставя в България, обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ. "На този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага", обясни Кирилов. При хората, при които няма сериозни нежелани реакции след първата доза и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от същия препарат. На останалите Кирилов препоръча да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза от друга ваксина. 

Здравният министър Костадин Ангелов поиска днес депутатите да излъчат нов състав за Национален оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса, който да отговаря на вижданията им. За структуриране на нов съвет, който да управлява пандемичната криза у нас, се обяви и и пулмологът проф. Коста Костов, който оглавяваше алтернативния експертен медицински съвет в началото на коронакризата у нас. Той смята, че евентуален новосформиран щаб трябва да е надвластова, независима институция, структурирана по друг начин, и излъчена от Народното събрание. Той смята, че органът трябва да е разделен на две части - едната да управлява мерките и втората да се занимава с диагностично-лечебните процеси.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев  вече е дошло времето за отпадане на карантината за влизащите в страната. До края на седмицата ще бъде представен на план за допускане на територията на България. В него ще отпадне поставянето под карантина, като най-вероятно в страната ще влизат само хора с отрицателен PCR тест или със сертификат за поставена ваксина. 

Трябва да започне ваксиниране и на децата срещу новия коронавирус, смята д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и университетски преподавател в Медицински университет, Пловдив. Тя даде пример с включването на подрастващите във ваксинационните планове на САЩ и Австралия. "На фона на ваксинираните и преболедували възрастни, децата ще останат незащитена група", обобщава Бацелова.


Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 418 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 386 381 общо заразени 
  • 15 195 (общо) жертви 
  • 306 678 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Бюлетина на Капитал от вчера:

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви по време на заседанието на Министерския съвет в сряда, че епидемичната обстановка се удължава до края на месец май. Правителството в оставка отново се похвали, че е преборило успешно третата вълна на епидемията. В петък отново ще има зелени коридори за ваксинации, предимно с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech, а здравният министър в оставка Костадин Ангелов съобщи, че в област Варна е започнала ваксинация на работещите в туризма, за да се "спаси сезонът".

От днес, след повече от половин година забрана, нощните заведения могат официално да приемат клиенти - като използват не повече от 50% от капацитета на помещенията, а персоналът носи маски. 

От събота, 1 май, пък отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват "коридор" за пазаруване на хора над 65 г. в часовия диапазон от 8:30 ч. до 10:30 ч. Това става с издадена днес заповед на министъра на здравеопазването. С нея се регламентира и графикът за присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас. 

Също от 1 май временно се забранява влизането в България на хора, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и някои държави и територии в Африка. Изключение се прави само за българските граждани и постоянно пребиваващите, които обаче ще бъдат поставени под 10-дневна карантина. Това предвижда друга заповед на здравния министър от днес. В нея се определя и редът за приемане на чужденци от останалите държави от началото на май. Това ще става срещу:

  • негативен PCR тест, направен до 72 ч. преди пристигане, или негативен антигенен тест, направен до 48 ч. преди пристигане;
  • положителен PCR или антигенен тест за преболедуване, не по стар от 6 месеца преди пристигане; 
  • документ за завършена ваксинация поне 14 дни преди пристигане.

Правителството в оставка отпусна допълнителни 83 млн. лв. за осигуряването през май и юни на допълнителните плащания от по 1000 лв. към заплатите на работещите на първа линия в борбата с коронавируса. Отделно от това финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че през следващата седмица заедно със социалната министърка Деница Сачева ще внесат проект за отпускането на допълнителни 240 млн. лв., с които да се обезпечат помощите за бизнеса и хората в условията на пандемия, отново до края на юни.

Кабинетът в оставка ще внесе за одобрение в Европейската комисия Планът за възстановяване и развитие, по който България трябва да получи 12.5 млрд. лева до 2025 г. Това стана ясно на заседанието на Министерския съвет в сряда. Първоначалното намерение на вицепремиера Томислав Дончев беше да остави това на следващото правителство, но впоследствие Борисов заяви, че планът ще замине в този вариант.

С 12 гласа "за" здравната комисия прие проектозакон за определяне на критерии за въвеждане или отменяне на ограничения срещу разпространението на дадена зараза. В текстовете не се споменава конкретно COVID-19, но е ясно, че коронавирусът е поводът. Един от най-често критикуваните аспекти от управлението на COVID кризата досега е, че не е известно на какво основание се въвеждат строги ограничения и за кои сектори.

На заседанието си в сряда парламентарната здравна комисия одобри и искане на БСП, с което се възлага на кабинета "да предприеме всички необходими действия", за да осигури достъп до руската ваксина "Спутник V". Такова искане бе внесено от социалистическата партия още през февруари, но тогава бе отхвърлено. Решението да бъде окончателно гласувано и в пленарната зала. На работно съвещание с премиера в оставка Бойко Борисов здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов коментира, че решението е противозаконно, "защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина". 

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 1 382 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 402 491 общо заразени 
  • 16 278 (общо) жертви 
  • 335 431 излекувани

По света:

  • 894 104 нови случая (за 24 часа до 02:00 ч. българско време)
  • 150 562 356 общо заразени 
  • 3 168 436 общо жертви
  • 128 549 674 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Бюлетина на Капитал от преди 2 дни:

Зелените коридори да продължат да действат, като същевременно се изпълняват и отделните фази от националния ваксинационен план. Това разпореди премиерът в оставка Бойко Борисов по време на работно съвещание с министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов днес. По думите на министъра, нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени, а "с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет". 

В четвъртък на традиционния брифинг на здравните власти Ангелов отчете спад на настанените в болница пациенти с COVID-19, като цитира данни, според които половината от предвидените легла за тях в страната са заети: 47% от местата за болни с коронавирус в неусложнено състояние и 51% от местата за пациентите в интензивни отделения. За сравнение, цитираните данни миналата седмица показваха съответно 53% и 58% заетост, припомня "Дневник".

"В момента 100% от пробите в страната са с британския вариант на вируса", каза по време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев. "Освен мутациите на британския, не сме открили индийски, бразилски, южноафрикански вариант на вируса в България", посочи той.

На частни събития вече могат да се събират по повече от 15 души, като това е поредното разхлабване на ограниченията срещу разпространението на коронавируса в България. Заповедта на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов за това е публикувана на 5 май, стана ясно в четвъртък.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 545 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 408 372 общо заразени 
  • 16 800 (общо) жертви 
  • 345 489 излекувани

По света:

  • 861 099 нови случая (за 24 часа до 02:00 ч. българско време)
  • 156 989 404 общо заразени 
  • 3 273 761 общо жертви
  • 135 151 501 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Бюлетина на Капитал от вчера (10 May 2021, 18:42):

Нов двуцифрен спад на случаите (-35%) на коронавирус на седмична база отчитат официалните данни за почвата неделя. Те са 241 за последното денонощие при направени 5853 теста, т.е. малко над 4% позитивни тестове, което е най-ниския дял от месеци. Доста по-бавно спада броят на хоспитализациите обаче. В болници се лекуват малко под 6000 души, като 562 от тях са в интензивни отделения. Починали са 27 души, което е намаление с около 25% на седмична база. Поставените ваксини за последното денонощие са около 5600. Днес пристигна доставка от над 273 хил. дози от ваксината на Pfizer и е подновена ваксинацията на записаните през електронния регистър. Ще останат отворени и зелените коридори, които работеха през празничните дни.

Шестокласниците и единайсетокласниците се връщат към присъствено обучение от днес поне до края на месеца. До края на тази седмица заедно с тях продължават да учат в клас и учениците от 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците завършват на 14 май. Следващата седмица ще има нова ротация. След нея 5 и 9 клас преминават онлайн, а в класните стаи се връщат учениците от 7, 8 и 10 клас. Най-малките - до 4 клас, продължават да учат присъствено.

България ще се включи в петък в европейското тестване на системата за цифрово зелено удостоверение, което ЕС се готви да въведе от лятото, за да улесни пътуването в Европа. Това съобщава "Дневник". 18 европейски държави и Исландия, която е член на Шенген, ще проведат изпитвания на системата за връзка с общия сървър през следващите две седмици, като "българският ден" е на 14 май. Изпитванията ще включват обмяна на кодове за удостоверение на автентичността на сертификатите, възможност за свързване с общия европейски сървър и съвместимост на данните.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 241 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 410 202 общо заразени 
  • 16 929 (общо) жертви 
  • 348 392 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Бюлетина на Капитал от днес (Mon, 17 May, 18:58):

Служебното правителство е взело решение България да се включи в договора на Европейската комисия (ЕК) за получаване на ваксини срещу COVID-19 на производителите Pfizer/BioNTech за 2022 г. и 2023 г., обяви здравният министър Стойчо Кацаров. От думите му стана ясно, че България смята да се възползва от максималните количества според квотата на страната като дял от населението на Европейския съюз. Квотата на страната е 1.55% от общото количество ваксини. Предвид информацията, че договорката между Pfizer и ЕК е за 900 милиона дози до 2023 г. с опция за допълнителни други 900 милиона дози, следва да се заключи, че дозите за България може да са 14 млн. и евентуално да достигнат 28 млн. дози.

Новите случаи на коронавирус в страната за неделя са 151, което е с 37.3% по-малко на седмична база. Делът на положителните тестове е 3.5% от 4309 изследвани през денонощието проби. Продължава да спада и броят на хората в болници - те са 4858, от които в интензивни отделения - 499. За последното денонощие са починали 9 души, а оздравелите са 148.

Присъственото обучение в университетите ще бъде възстановено до няколко дни, но всеки ректор ще решава сам как и дали ще върне напълно присъствените занятия. Това обяви служебният образователен министър професор Николай Денков на брифинг. По думите му все още се обсъжда връщането на всички ученици в класовете.

Ето и ситуацията с коронавируса в числа (към 18 ч.): 

В България: 

  • 151 нови случая (от 00:00 ч. вчера до 00:00 ч. днес)
  • 414 192 общо заразени 
  • 17 259 (общо) жертви 
  • 362 475 излекувани
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Възрастните и хронично болните най-после ще получат приоритет за ваксиниране

Най-уязвимите и рискови за усложнения от коронавируса групи на обществото - възрастните хора над 60 години и хронично болните, най-после ще получат предимство при ваксинациите. Според издадената в понеделник заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров всички ваксинационни пунктове и личните лекари ще поставят ваксини само на тези групи от понеделник до четвъртък, а в петък, събота и неделя - всички останали желаещи по реда на записването. Промяната е важна, защото България бе единствената страна в ЕС, която без ясни мотиви избра да не приоритизира първо най-рисковите групи.

Друга важна промяна, която се прави със заповедта, е в досегашния ред за логистика на ваксините към личните лекари, който принуждаваше медиците да чакат с часове на дълги опашки, за да получат символично количество дози. Сега РЗИ-тата ще са задължени да доставят дозите в логистичните пунктове, които до утре (18 май) трябва да бъдат определени във всяка община, а когато е необходимо - и в отдалечени населени места. Обемът на доставките ще се съобразява с предварителните заявки на личните лекари. Ще бъдат формирани и мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и на целеви групи в отдалечени населени места.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/05/17/4210523_vecherni_novini_novite_izbori_shte_struvat_pone_60_mln/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кога отварят морето?

Тоест: "10. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ по т. 5 или 6 се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

11. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на лицата по т. 10, при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 или от бърз антигенен тест от посочените в Приложение № 2. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване."/https://www.mfa.bg/bg/covid19map/

Независимо, че имаш и двете ваксинации и си направил и ПСА тест, те осъждат на 10 дена карантена. НО ако потърсиш регионалната инспекция тя може да отмени забраната? 

Значи отивам в хотелът предавам документите за ваксинация и ПСР, тест и те ми ореждът при инспекцията отмяната. Мога да ходя на плажа а не в стаята да седя 10 дена?

Link to comment
Share on other sites

Не! Ако имаш валиден сертификат, за ваксинация, сертификат че си преболедувал или отрицателни тестове, не влизаш карантина.

Мисля че т.11 я махнаха. Т.е. ако нямаш горните, дори и да изкараш отрицателен тест, след влизането в страната, пак си карантина.

В сайта на министерството на здравеопазването има актуална информация.

Редактирано от skiahtro
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...