Отиди на
Форум "Наука"

Най- лютите растения и вещества


fixxxsers

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 40 минути, Шпага said:

Тези растения сигурно нямат врагове:) в смисъл че едва ли има животни, които да си "похапват" от тях.

Птиците нямат проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 11.04.2021 г. at 15:18, fixxxsers said:

От август 2017 г. сорта Carolina Reaper  беше признат за най- лют с 1 641 186 SHU.

Имаше някакъв изверг в тубата, дето си правеше експерименти с това чудо. Сипва една купчинка стрито на прах, половината я гълта, половината я шмърка, а каквото остане - втриваше си го в очите. После пет минути нокаут :D

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Тук ще се съберем феновете на лютото :)

Всяка есен си правя мариновани люти чушки:

Последния път дори в общата туршия си сложих люти чушки и стана уникална :) (люта).

И последно време съм голям фен на Халапеньо (Jalapeno):

Jalapeno.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-лютото растение е Смолистата млечка (Euphorbia resinifera). Съдържа резинифератоксин, който е 1000 пъти по лют от капсицина на лютите чушки. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Последния път дори в общата туршия си сложих люти чушки и стана уникална :) (люта)

Аз съм ти казвал навремето че имам голяма градина в Кипър. Много дървета маслини, даже орех пекан, всяккави по чифт цитруси че даже гуава и маракуя и етцетера. Сея си и бахча, гледам си животинки, даже три кучета имам. Та прочее правя си туршия регулярно два пъти в месеца. Всеки път различна, според сезона. Мариновам кнот израстя и квот купя. Марината ми винаги е еднаква и винаги слагам люти чушлета  Capsicum chinense като есенция да е. Да речем мариновани яйца, или смес туршийка тип "царска салата" или туршия "златна ябълка" Нали съм голям педагог научих и жената да яде люто. Тя е рускинче блондинче, с манекенски форми и крака, бивща олимпийская надежда, бивша от сборная с прекратена спортна кариера. Аз! Та представи си тази мацка си сяда с мене на верандата наливаме си водчица кога има и ракийка пийваме си и си мезим с я златна ябълчица туршийка  я мариновано ячи;е то пъдпъдъче то кокоше, щраусово не съм пробвал, няма да влезе в буркана. Ние пием по руски. Освен туршийка има и"закуска" черен гляб с сланинка или селедка или с червено хайверче; След третата стопка, рюмка е със столче а стопката е права чашичка, нашите са по петдесет грама, замезваме чушле мариновано от сорта  Capsicum chinense. Аз много го харесвам защото усещам вкус на ванилно докато ми горят ушите от люто. Представи си "Красавица, спотсменка, комсомолка отличница"  пердаши лютото чушле и съска така й е люто а аз винаги казвам "не съскай аз от пепелянки не плаша"!

Опитай следната туршийка тя е бърза по приготвяне. а може и да я смесиш златни ябълки може да сложиш още що душа обича, между ябълчиците всъщност нарязани на парчета за една двойна хапка слагам чушлета но не всички са от любимия ми сорт, е така е защото съм готин и пия в компания а не всички държат на това люто. Та в един буркан измити, почистени ябълки на парчета със кожата заедно, после заливам с кипяща марина, затварям веднага тип амния с винтова капачка, обръщам наопъки да се херметизира капачката а след като поизстине поставям вече нормално но слънчево и топличко. След два дни на дъното на хладилника. След още три извади буркана, отвори, насипи си в чинийка налей си ракийка задържително в две чашчици, чукни едната в другата чашка с думите "наздраве капитане" пийни замези и се наслади на живота След третата чашчица можеш да земезваш само с чушлета.Марината ми е простичка.  на два буркана омния ми отива половин чаша малко по малко от половината оцет винен 6 % аз харесвам винен ароматен, балсамико. Чаша и половина вода две чаени лъжички сол едра, каменна, до десетина зрънца домашен цветен пипер имам си дърво. До пет шест зрънца чер пипер, едно две зрънца бахар, листче дофиново, няколко листчета целина барабар със стръкчето, две три склидки чесън две лъжици захар три мед. Всичкото това кипи и докато закипи се сещам че съм забравил да мушна няколко почистени чесънчета и стръкчета от стеблото целина в буркана. Понеже целината я правя в чаеварката налага се втори път да закипя марината докато набутам чесънчета   стръкчета цебина губя време и се охлажда. Кипящата марина заливам каъто се старая всичко що трява да влезе в буркана.

Наздраве от капитана!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Р. Теодосиев said:

И последно време съм голям фен на Халапеньо (Jalapeno):

И на мен са ми любимите. Не са прекалено остри и същевременно имат достатъчно за ядене, че да ги ядеш като зелени чушки.   Много вървят със сирене. Освен това 5-8000 е приемлива лютивина, дори за деца.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И така част втора:

Най- лютото растение (беше споменато ) е вдин вид млечка- Euphorbia resinifera. Това растение се среща по склоновете ( до 1500 м) на Атласките планини в Мароко. Макар и да прилича на кактус, това всъщност е многогодишно сукулентно растение, което достига до около 1 - 1.2 м височина, а на ширина може да се разпери на повече от 2 метра. То е около 8 000 пъти по- люто от най- лютите чушки.

475529d2491e3058dcb4ba2c7cd868ea.jpg

Веществото, което е отговорно за лютия вкус е резинифератоксин, който всъщност се среща и в една друга млечка от северна Нигерия - Euphorbia poissonii, която обаче съдържа и тиниатоксин - вторият по сила след резинифератоксина.

Да се върнем към резинифератоксина. Докато pepper X има 3 180 000 SHU, то чистия резинифератоксин е с 16 000 000 000 SHU! Токсина убива нервните окончания, което автомачично го прави обект на изследване за негово евентуално използване в медицината.

1024px-Resiniferatoxin.svg.png

резинифератоксин

Резинифератоксина активира ванилоидните рецептори TRPV1, които участват във възприемането на болка, температура и във възпалителния процес. Стимулирането на TRPV1 води до десензибилизация и обезболяване. По подобен начин действа и капсаицина, но тук говорим за 500 до 1000 пъти по- силно действие! При това действието на веществото продължава изключително дълго. Вече са правени опити с приложение на резинифератоксина върху кучета със ставни болки. Установява се, че болката и куцотата при подопитните изчезва средно за около 5 месеца! Един от собствениците на куче дори е съобщил, че неговия любимец не е усещал болка за цели 18 м!

При това резинифератоксина действа само так където е въведен, няма привикване, няма и страничните ефекти каквито имат опиоидите. Все пак има още предизвикателства пред учените:

1. Свръхефективност - токсина обезболява и се губи чувсвото за температура до такава степен, че човек може да се травмира или изгори без да усети ( все пак чувството за болка е много важен еволюционен механизъм за самозащита)

2. Въвеждането на резинифератоксина е изключително болезнено и трябва да се извършва под анестезия!

26c0c8a109d51ab06bd6ceaac1e274c7.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето и една класация на най- лютите вещества. На руски е, но добре се разбира кое какво е.

scalla.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!