Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
On 23.08.2021 г. at 19:57, Atom said:

Маймуните от които произлиза човека преди милиони години са живеели във вечно зелени гори. Това е хабитат в който целогодишно има някаква свежа (млада) зеленина и узрели плодове. При това положение е нормално основната част от менюто на тези маймуни да са тъкмо плодовете и разни свежи зелентии. 

Ще те разочаровам обаче. Това не е "природата" на човека, а природата на маймуната от която произлиза човека.  Излизайки в саваната където няма вечнозелена растителност, а сезонна, маймуната е трябвало да промени диетата си да оцелее.  Животинската храна (месо, мозък...)  и подземната част на растенията (корени, грудки...) са двата източника на храна, които са налични целогодишно в саваната и е нормално нашата маймуна да се ориентира и към тях. Тя не е пригодена анатомично нито лесно да лови животни,  нито лесно да се добира до корените на растенията. Ще, не ще започва да зависи от разни инструменти и оръдия за да се добере до тази храна. 

Когато уменията и в тази посока - изготвяне на оръдия, ловни умения, умения за намиране и добиване на корени и грудки и т.н. стават достатъчно добри, маймуната може да напусне саваната и става човек.  Животни има навсякъде и по всяко време, корени има навсякъде и по всяко време, а светът е пред краката на човека. Разбира се, човекът продължава да консумира плодове и зелентии, но вече не зависи от тях, а те са просто една приятна добавка.

Дори вечнозелените гори нямат достатъчно плодове за ядене през цялата година. И в крайна сметка всички бозайници произхождат от малки хищни животни, които се хранят с малки животни и насекоми)). Те били нощни, спали през деня и ловували през нощта. Ето кои са нашите предци)). Всичко зависи от какъв период от време кой какво е ял. Ето защо всички бозайници имат нарушено зрение, дори и хората. Птиците имат четворно зрение. когато човек има трикомпонентен, а при повечето бозайници двукомпонентен. 

  • Потребител
Публикува (edited)
On 23.08.2021 г. at 10:29, makebulgar said:

Всеяден си ако можеш да ядеш сурово или загнило и смръдливо месо без да получиш никакви стомашни, рецепторни или други проблеми. Повръщането в следствие на аромата на загнило месо не е малък проблем. Всичко останало са празни приказки. Може да харесвате печени пържоли и кюфтета, но това не е точно истинско месо. И именно затова и лъвовете, тигрите и мечките нямат рак или и сърдечни проблеми, а хората имат. Тоест ако говорим за месо трябва да говорим за суровото месо без обработки и консервации. 

От друга страна хората ядат дори и загнилите плодове, които понякога са най-вкусни именно тогава. А престояли 5, 10, 30 дни плодове не са никакъв проблем. 

Ракът е сравнително често срещан при кучета. Ракът на стомашно -чревния тракт се среща в 10 процента от случаите. Мисля, че тези учени ще могат да докажат в бъдеще, че кучетата не могат да ядат месо)))).

Редактирано от SSlava
  • Потребител
Публикува
Преди 7 часа, SSlava said:

И в крайна сметка всички бозайници произхождат от малки хищни животни, които се хранят с малки животни и насекоми)). Те били нощни, спали през деня и ловували през нощта. Ето кои са нашите предци))

Слона, коня и бивола също са бозайници и произлизат от онези малките прото-бозайници, но днес са тревопасни. Месо не ядат. Хората са еволюирали по друг път, и първоначално изглежда са били плодоядни. 

  • Потребител
Публикува

Спори се ..., спори се... и за месоядството:

...

от коментарите:

Вот откуда растут уши у фразы "Первые 40 лет дества для мужчин самые тяжелые".

(Оттук израстват ушите на фразата „Първите 40 години от детството на мъжете са най -трудните“.)🙄

...

  • Потребител
Публикува

Да побутна малко темата. Както и при предишни спорове засягащи веганството по една или друга причина щом се зададат конкретни въпроси или се изиска точен и ясен пример Makebulgar се покрива. Маке, все още очакваме пример. Не се дръж като, тези които постоянно оплюваш в един друг раздел. 

  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Димитър Йорданов said:

Да побутна малко темата. Както и при предишни спорове засягащи веганството по една или друга причина щом се зададат конкретни въпроси или се изиска точен и ясен пример Makebulgar се покрива. Маке, все още очакваме пример. Не се дръж като, тези които постоянно оплюваш в един друг раздел. 

 

Кажи си какъв пример желаеш и ще ти го дам... нещо явно съм изпуснал дискусията и не се сещам кой какви нужди има...

А иначе тоя номер с тези обобщения, че всички вегани като им се зададяли някакви неудобни въпроси били бягали по тъча и се покривали, си е един от похватите характерни за псевдонауката. Всеки си е за себе си, и зависи кой пита и кой отговаря бил той веган или свинскоядец.

 

  • Потребител
Публикува
On 23.08.2021 г. at 20:25, Димитър Йорданов said:

Маке, в този случай и готвенето, кисненето, стриването или сушенето на растителната храна също не е природно. Защото пак е "сготвена" или обработена. За пореден път - дай един единствен пример за район на земята в далечното минало преди ползването на огъня в който може да се оцелее и преживее без да се поболееш разчитайки единствено на дивите и некултивирани плодове, ядки, семена и листни растения. Издири само един такъв район и посочи годните за ползване растения целогодишно. За твое улеснение добави към диетата на тези хора също така гъби, яйца, насекоми, ларви и други гадинки, каквито има в диетата на шимпанзета, орангутани, горили, боново. 
Ако за пореден път се направиш на приятно разсеян губи само твоята кауза. И се доближаваш с още една стъпка към вярващите, които така силно презираш.
П.С. Вземи под внимание и какъв е бил климата по това време в избрания от теб район, валежите, какви животни и растения са го населявали според палео ботаниците и зоолозите, какви хищници е имало там, освен наличните растения осигуряващи оцеляването ни, дали изобщо хората са го достигнали по това време или там е имало някои наши "братовчеди" с които по-късно сме си омесили шапките и сме станали още по-приспособени към специфичните условия и т.н. Нахвърлях ти само някои от основните неща, за които да гледаш. Направи едно изследване по въпроса и ти обещавам, че с огромно удоволствие ще го прочета, а и не само аз.

Ще се самоцитирам, Маке. Пример за това по-горе. 

И като бонус една интересна статия за дивите ядивни растения. Кое от тях може да се яде, кога и при каква обработка.

http://konsumuvai.org/wp-content/uploads/2020/08/patevoditl-yadlivi-rastenia-2020.pdf

  • Потребител
Публикува
Преди 31 минути, Димитър Йорданов said:

Ще се самоцитирам, Маке. Пример за това по-горе. 

Значи ти искаш пример за някакво място на което да имаш целогодишно растителна храна, а аз ще ти дам пример с катериците. Катериците си складират ядки, тъй че да имат за зимъска. И оцеляват някак. Хората и те си складират храна и оцеляват. Тъй че питането ти и желанието ти е некоректно и твърде необмислено. Човекът се е научил доста отдавна на първо време да събира растителна храна и да я съхранява за по-оскъдни времена. 

И между другото в зората на човечеството, когато е имало различни видове изправени маймуно-човеци, за някои от тях се казва, че са били растителноядни. И те са изчезнали не толкова заради невъзможността да оцелеят на растителна храна, а просто защото ареала им е бил покрит от по-умни маймуно-човеци, и са били избити. 

  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, makebulgar said:

Значи ти искаш пример за някакво място на което да имаш целогодишно растителна храна, а аз ще ти дам пример с катериците. Катериците си складират ядки, тъй че да имат за зимъска. И оцеляват някак. Хората и те си складират храна и оцеляват. Тъй че питането ти и желанието ти е некоректно и твърде необмислено. Човекът се е научил доста отдавна на първо време да събира растителна храна и да я съхранява за по-оскъдни времена. 

И между другото в зората на човечеството, когато е имало различни видове изправени маймуно-човеци, за някои от тях се казва, че са били растителноядни. И те са изчезнали не толкова заради невъзможността да оцелеят на растителна храна, а просто защото ареала им е бил покрит от по-умни маймуно-човеци, и са били избити. 

Не ми давай пример с катериците, дай ми пример с хората. С някоя група, която е било възможно ( или е възможно днес ) да се справя само с растителна храна и да се храни именно така. Само с това, което намери в своето местообитание и БЕЗ обработка на храната. Така както според теб всички хора са били в началото, защото...Било естествено за вида ни. Дай такъв пример или спри да говориш небивалици.

Публикува
Преди 39 минути, Димитър Йорданов said:

И като бонус една интересна статия за дивите ядивни растения. Кое от тях може да се яде, кога и при каква обработка.

http://konsumuvai.org/wp-content/uploads/2020/08/patevoditl-yadlivi-rastenia-2020.pdf

Много хубави рецепти, особено тези в комбинация с месо!🤐

..Една трева която е пропусната..

Глухарчето или по-точно само листата..

radikia-nostima-xorta-sti-diatrofi-900x4

Първата вода след варене се изхвърля, за да се махне горчивия вкус, след второто варене, се подправя с зехтин и оцет и става чудесна салата. Една от любимите ми...

  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, skiahtro said:

Много хубави рецепти, особено тези в комбинация с месо!🤐

..Една трева която е пропусната..

Глухарчето или по-точно само листата..

radikia-nostima-xorta-sti-diatrofi-900x4

Първата вода след варене се изхвърля, за да се махне горчивия вкус, след второто варене, се подправя с зехтин и оцет и става чудесна салата. Една от любимите ми...

Мои познати правят салата и от пресни листа без попарване или варене. Но ги измиват много добре и ги киснат преди това в студена вода. Опитвал съм вкуса не е много по-различен от марулята като са на салата ( заради всички подправки с които се овкусява ).

  • Потребител
Публикува
Преди 52 минути, Димитър Йорданов said:

Не ми давай пример с катериците, дай ми пример с хората. С някоя група, която е било възможно ( или е възможно днес ) да се справя само с растителна храна и да се храни именно така. Само с това, което намери в своето местообитание и БЕЗ обработка на храната. Така както според теб всички хора са били в началото, защото...Било естествено за вида ни. Дай такъв пример или спри да говориш небивалици.

Тоест според теб прачовеците са били тъпи и не са си съхранявали ошав, семена и ядки за зимата, и е трявало да ядат само прясно обран зеленчук и мръвка. 

И между другото рехидратирането на сушени растителни продукти не е преработка на храната, а е връщането й в естествено състояние. Боба и лещата ги варим по простата причина, че при варенето им стават готови за нула време, докато накисването им във вода изисква повече време за достигане подходящо състояние. 

  • Потребител
Публикува
On 1.09.2021 г. at 19:29, makebulgar said:

 

Кажи си какъв пример желаеш и ще ти го дам... нещо явно съм изпуснал дискусията и не се сещам кой какви нужди има...

А иначе тоя номер с тези обобщения, че всички вегани като им се зададяли някакви неудобни въпроси били бягали по тъча и се покривали, си е един от похватите характерни за псевдонауката. Всеки си е за себе си, и зависи кой пита и кой отговаря бил той веган или свинскоядец.

 

По това време на човешката еволюция, когато той започва да съхранява храна, месото в диетата на човешките предци е било около 40-80 процента. В същото време човек започва да яде както преработена растителна, така и животинска храна, като размерът на червата започва рязко да намалява, а дебелото черво рязко намалява и тънките черва се увеличават. И нито един примат не съхранява храна за зимата. Почти всички те живеят в тропиците, с изключение на маймуни от Япония. 

  • Потребител
Публикува (edited)
On 1.09.2021 г. at 21:21, makebulgar said:

Тоест според теб прачовеците са били тъпи и не са си съхранявали ошав, семена и ядки за зимата, и е трявало да ядат само прясно обран зеленчук и мръвка. 

И между другото рехидратирането на сушени растителни продукти не е преработка на храната, а е връщането й в естествено състояние. Боба и лещата ги варим по простата причина, че при варенето им стават готови за нула време, докато накисването им във вода изисква повече време за достигане подходящо състояние. 

готвим го поради причината, че сурово не е много вкусно и освен това е по -малко смилаемо. някои хора изобщо не могат да ядат сурови зеленчуци и веднага започва подуване на корема. като има предвид, че няма проблем с месото. като цяло суровите плодове или дори зеленчуци в големи количества водят до диария.

Редактирано от SSlava
  • Потребител
Публикува
On 1.09.2021 г. at 21:21, makebulgar said:

Тоест според теб прачовеците са били тъпи и не са си съхранявали ошав, семена и ядки за зимата, и е трявало да ядат само прясно обран зеленчук и мръвка. 

И между другото рехидратирането на сушени растителни продукти не е преработка на храната, а е връщането й в естествено състояние. Боба и лещата ги варим по простата причина, че при варенето им стават готови за нула време, докато накисването им във вода изисква повече време за достигане подходящо състояние. 

но като цяло нямам проблеми с плодовете. понякога може да има диария, ако ядете килограм кайсии наведнъж)). но приматите ядат 3-10 килограма прясна зеленина на ден и нямат проблеми. като има предвид, че дебелото черво на човек вече не може да се справи с голямо количество груби фибри. голям брой хора имат проблеми от малко количество сурови зеленчуци. Все още мога да ги ям в големи количества)) 

  • Потребител
Публикува
On 1.09.2021 г. at 20:19, makebulgar said:

Значи ти искаш пример за някакво място на което да имаш целогодишно растителна храна, а аз ще ти дам пример с катериците. Катериците си складират ядки, тъй че да имат за зимъска. И оцеляват някак. Хората и те си складират храна и оцеляват. Тъй че питането ти и желанието ти е некоректно и твърде необмислено. Човекът се е научил доста отдавна на първо време да събира растителна храна и да я съхранява за по-оскъдни времена. 

И между другото в зората на човечеството, когато е имало различни видове изправени маймуно-човеци, за някои от тях се казва, че са били растителноядни. И те са изчезнали не толкова заради невъзможността да оцелеят на растителна храна, а просто защото ареала им е бил покрит от по-умни маймуно-човеци, и са били избити. 

Въпреки че, разбира се, можете по някакъв начин да тренирате стомаха с растителна храна (може би в стомаха има по -необходима микробиота). Но въпреки това човек не може да извлече от сурови зеленчуци, богати на фибри, толкова полезни вещества, колкото маймуните, дори и да не се появи диария. И не може да извлече толкова много енергия. Следователно, без зеленчуково „месо“ - варени зърнени храни, картофи, соя, захар и така нататък на зеленчукова диета, на повечето хора им е трудно да живеят. В Индия те също ядат много преработени енергийни зеленчуци и растителни храни, а също така имат много млечни продукти. Хората не са адаптирани към растителна диета по същия начин, както повечето примати. 

  • Потребител
Публикува (edited)
On 1.09.2021 г. at 21:21, makebulgar said:

Тоест според теб прачовеците са били тъпи и не са си съхранявали ошав, семена и ядки за зимата, и е трявало да ядат само прясно обран зеленчук и мръвка. 

И между другото рехидратирането на сушени растителни продукти не е преработка на храната, а е връщането й в естествено състояние. Боба и лещата ги варим по простата причина, че при варенето им стават готови за нула време, докато накисването им във вода изисква повече време за достигане подходящо състояние. 

Повечето суровоядци изглеждат някак не много здрави и много слаби)). Нездравословно тънък. 

Може би не всички, разбира се, и ще ми предоставите снимки на напомпани суровоядци. Но повечето от тях, уви, са такива)).

И най -вероятно такива подути хора ядат много мазни плодове - банани и така нататък. В противен случай е трудно да оцелеете)). 

И малко хора са в състояние да издържат на такава диета за дълго време, дори сред вегетарианците. 90 процента се провалят. 

Редактирано от SSlava
  • Потребител
Публикува (edited)
On 1.09.2021 г. at 21:21, makebulgar said:

Тоест според теб прачовеците са били тъпи и не са си съхранявали ошав, семена и ядки за зимата, и е трявало да ядат само прясно обран зеленчук и мръвка. 

И между другото рехидратирането на сушени растителни продукти не е преработка на храната, а е връщането й в естествено състояние. Боба и лещата ги варим по простата причина, че при варенето им стават готови за нула време, докато накисването им във вода изисква повече време за достигане подходящо състояние. 

Тоест тялото и стомашно -чревния тракт често не могат да издържат на такава диета (суровоядство).. И е много трудно да се намери правилната диета, а също така може да бъде и много скъпа (с изключение на това, че бананите са евтини, но яденето само на банани едва ли е здравословно за вашето здраве).
За истинските ядки мога да кажа, че са много скъпи. Дори орехите, които растат в нашия град, са доста скъпи. Тъй като растат само тук, в южната част на Русия, те се изнасят от нашия регион и се продават в Москва за 15 евро или повече за килограм.
Но можете да отглеждате собствена градина с орехи и да ги ядете през зимата. Но отново не всеки може да направи това)).

 И така, за да ядете ядки - имате нужда от много пари)). Фъстъците са бобови растения, а не ядки.
Следователно такава диета определено не е подходяща за повечето хора.

Редактирано от SSlava
  • Потребител
Публикува
On 1.09.2021 г. at 21:21, makebulgar said:

Тоест според теб прачовеците са били тъпи и не са си съхранявали ошав, семена и ядки за зимата, и е трявало да ядат само прясно обран зеленчук и мръвка. 

И между другото рехидратирането на сушени растителни продукти не е преработка на храната, а е връщането й в естествено състояние. Боба и лещата ги варим по простата причина, че при варенето им стават готови за нула време, докато накисването им във вода изисква повече време за достигане подходящо състояние. 

От плодове имаме банани, портокали, мандарини, лимони, киви на нормални цени през зимата (в диапазона от 1-3 евро за килограм). Продават и оранжерийни домати и краставици (но те вече струват няколко пъти повече, отколкото през лятото - 3-4 евро за килограм и са отвратителни - трудно е да се ядат без сол, също се изпомпват с нитрати).
От евтините зеленчуци все още можете да ядете сурови моркови и лук.
А останалите отвъдморски плодове и зеленчуци не се продават във всички магазини и вече са по -скъпи. А за да ядете ядки, трябва като цяло да печелите добри пари (това ще ни отнеме много пари за храна). 

Следователно не всичко е толкова просто. Яденето на 300-500 грама истински ядки всеки ден е скъпо. Все още зависи от географската ширина, където живее човекът, и наличието на храна. Дори ако е много полезно да се ядат ядки, те се получават трудно поради високата цена. 

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 7 часа, SSlava said:

По това време на човешката еволюция, когато той започва да съхранява храна, месото в диетата на човешките предци е било около 40-80 процента.

Искаш да кажеш, че хората първо са били ловци и след това са станали събирачи? Учените са на друго мнение. Прачовеците са били растителноядни и след това са преминали на мърша и лов. До откриването на огъня са били растителноядни, но са били човеци вече. Не маймуната, а човека е открил огъня.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 42 минути, makebulgar said:

Искаш да кажеш, че хората първо са били ловци и след това са станали събирачи? Учените са на друго мнение. Прачовеците са били растителноядни и след това са преминали на мърша и лов. До откриването на огъня са били растителноядни, но са били човеци вече. Не маймуната, а човека е открил огъня.

 

Това не е така, човешките предци са започнали да ядат месо преди 2,3 милиона години, докато огънят е открит преди 400-800 хиляди години. И какво означава това))? 

Най -ранните доказателства за използването на огън са преди 1,5 милиона години (когато хората са яли месо от 800 хиляди години). И тогава човек по това време не знаеше как целенасочено да запали огън, както смятат много учени. Това най -накрая се случи само преди 800-400 хиляди години. 

Или само определени популации от човешки предци са знаели как да разпалят огън. Навсякъде по всички континенти огънят започва да се използва редовно едва преди 400 хиляди години.

Учените смятат, че няма доказателства, които да доказват, че човек преди по -рано от един милион години може целенасочено да разпали огън. С известни резерви някои човешки популации са се научили да правят това преди 800 хиляди години. 

 Като цяло структурата на човешкото тяло всъщност е доста архаична, ако вземем древните предци - същите проконсули, които са живели преди 27 милиона години, тогава човекът е по -скоро като тях, отколкото шимпанзето. Произходът на двуногите придвижвания е бил вече преди 9 милиона години на нивото на общия прародител на шимпанзетата и хората, а според някои източници - дори на нивото на общия прародител на хората, горилите и шимпанзетата. Тоест, предците на човека са комбинирали катерене по дървета и изправено ходене. Шимпанзетата и горилите се развиват отново на четири крака, докато хората продължават да развиват предшествените умения да ходят изправени. Двуногите придвижвания най -накрая освободиха човешките ръце и запазиха древната им форма - което е по -подходящо за хващане и манипулиране на предмети, отколкото шимпанзетата. 

Редактирано от SSlava
  • Потребител
Публикува
Преди 21 минути, makebulgar said:

Искаш да кажеш, че хората първо са били ловци и след това са станали събирачи?

Естествено, че е така. Маймуната от която произлиза човека е била консуматор на растителни храни, а не събирач.  Намира някакви плодове и ги яде на място.  Събирачеството е "отложена консумация". Събираш разни неща и ги носиш в леговището/жилището където ще ги консумираш по-късно. Най-вероятно тази "отложена консумация" възниква едва когато храната започва да се готви на огън. 

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 19 минути, Atom said:

Естествено, че е така. Маймуната от която произлиза човека е била консуматор на растителни храни, а не събирач.  Намира някакви плодове и ги яде на място.  Събирачеството е "отложена консумация". Събираш разни неща и ги носиш в леговището/жилището където ще ги консумираш по-късно. Най-вероятно тази "отложена консумация" възниква едва когато храната започва да се готви на огън. 

Това не е така, човешките предци са започнали да ядат месо преди 2,3 милиона години, докато огънят е открит преди 400-800 хиляди години. И какво означава това))? 

Най -ранните доказателства за използването на огън са преди 1,5 милиона години (когато хората са яли месо от 800 хиляди години). И тогава човек по това време не знаеше как целенасочено да запали огън, както смятат много учени. Това най -накрая се случи само преди 800-400 хиляди години. 

Или само определени популации от човешки предци са знаели как да разпалят огън. Навсякъде по всички континенти огънят започва да се използва редовно едва преди 400 хиляди години.

Учените смятат, че няма доказателства, които да доказват, че човек преди по -рано от един милион години може целенасочено да разпали огън. С известни резерви някои човешки популации са се научили да правят това преди 800 хиляди години. 

Редактирано от SSlava
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 17 минути, SSlava said:

Това не е така, човешките предци са започнали да ядат месо преди 2,3 милиона години, докато огънят е открит преди 800 хиляди години. И какво означава това))? 

Това е големият дебат.  Едната хипотеза е, че мозъкът на човека се е  увеличил по обем, а челюстта му се е смалила благодарение на консумацията на сурово месо и мозък.  При тази хипотеза единствените кулинарни методи в продължение на милион и половина години са разрязването на месото на удобни за дъвчене парчета и начукване на корените пак за по-лесно дъвкане. 

Другата хипотеза е "кулинарната хипотеза". Според нея още преди 1.9 милиона години хората започват да готвят храната, но на топлинна обработка се подлага основно растителната храна - печени корени, грудки, луковици и т.н. докато месото и мозъкът се консумират основно сурови.  Именно затова и няма остатъци от обгорели кости, които да доказват ранно готвене на месо.  При тази хипотеза мозъкът на човека се увеличава по обем, а челюстите му се смаляват именно защото растителната храна се готви и се усвоява много по-лесно, а в същото време е богата на нишесте и захари.  

И при двете хипотези обаче тезата, че суровата растителна храна е "природна" за човека е несъстоятелна.  Суровата растителна храна е природна за маймуните. Само с нея човекът щеше да си остане маймуна и нямаше да има и една крачка към очовечаване. 

Редактирано от Atom

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!