Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 4 минути, makebulgar said:

Естествена храна е онази, която идва от природата, тоест при която хранителните вещества са в естествен вид. Всяка преработена топлинно храна е вече нещо друго.

При тази дефиниция можем да кажем, че огромна част от естествената храна на съвременния човек е растителна. И така трябва да бъде, иначе има сериозни рискове за здравето. 

С останалото съм в голяма степен съгласен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Естествена храна е онази, която идва от природата, тоест при която хранителните вещества са в естествен вид. Всяка преработена топлинно храна е вече нещо друго. В нея са се образували ред химични съединения, които не съществуват иначе. 99,99999% от животните в природата били те растителноядни или месоядни ядат такава естествена храна.

Доколко тази храна  е "естествена" за нас хората е под въпрос.  Хората са адаптирани за консумация на смесена и обработена храна.  Здравословното растително суровоядство (без да причинява допълнителни здравни проблеми) става възможно едва през последните няколко десителетия в ерата на глобализма, когато в супермаркетите има храни от всякъде и от всеки сезон + въвеждането на всевъзможни кукхненски прибори - сокоизтисквачки, миксери, блендери и т.н. 

Въпреки това,  суровата разтителноядна диета може да се прилага безпроблемно само от ограничен кръг, сравнително заможни хора, които могат да си я позволят.  За по-голямата част от хората тя би донесла много повече вреди, отколкото ползи.  

 

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съвсем не сме се адаптирали към преработената съвременна храна, щом тя води до описаните здравословни проблеми. 

Със сигурност милионите декари плодни дръвчета, милионите декари житни култури и други зеленчукови култури не са се появили изневиделица през последните години просто така защото живеем в глобален свят. Пре спокойно можеш да си караш цяла година и само с продукцията която си си произвел на 10 декара и която си си съхранил по подходящ начин за зимата и пролетта. Това разбира се няма да е трева, а ще са стотици килограми орехи, картофи, сушени сини сливи, цвекло, репи, ябълки, тикви, круши, жито, овес.... И със сигурност с тях няма да останеш гладен зимата и пролетта. Ако днес си се откъснал от земеделската работа и не можеш да ги гледаш тия декари и не можеш да се справиш с обработката и съхранинието на тези храни пре-спокойно можеш и да си ги купиш от магазина. Днес разчитаме на внос на някои от тези храни просто защото така е по-изгодно. На нашата земя произвеждаме масово жито, което пращаме там където жито не се произвежда, а от там си внасяме банани, маслини и кашу... и всички са доволни. 

А суровата растителна храна всъщност е най-евтина в магазините, тъй че човек започва и да спестява. Разбира се ако не избира екзотичните храни, които са по-скъпи. Боба, картофите, бананите, ябълките, чушките, зелето, орехите не са чак толкова скъпи, особено като ти останат повечко пари от това, че не си си купил скъпите меса, вина и цигари. Разбира се по-евтино може да ти излезе да ядеш преработената фабрична храна, но в дългосрочен план тя вероятно ще те вкара в болницата, тъй че ще ти излезе по-скъпо.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Atom said:

Здравословното растително суровоядство (без да причинява допълнителни здравни проблеми) става възможно едва през последните няколко десителетия в ерата на глобализма, когато в супермаркетите има храни от всякъде и от всеки сезон + въвеждането на всевъзможни кукхненски прибори - сокоизтисквачки, миксери, блендери и т.н. 

Въпреки това,  суровата разтителноядна диета може да се прилага безпроблемно само от ограничен кръг, сравнително заможни хора, които могат да си я позволят.

Аха. Бих ти разкрил и една тайна даже - те храните от всеки сезон даже си растат супермаркетите и са се появили на еволюционния етап, когато са се появили вече и супермаркетите. Както и сокоизтисквачките, миксерите и блендерите и т.н. В тия условия е наистина съвсем закономерно, само сравнително заможни хора да могат да си ги позволят.

Между другото, парадоксално, едновременно с тия блага които се появиха, се оказа, че най-евтините в предшестващия еволюционен период  здравословни хранителни стоки по супермарктетите, които са същевременно и най-здравословни, изненадващо станаха най-скъпи. Такива като кафявата захар и нерафинираното олио.

Всичките тия неща обаче, не касаят по никой начин, примерно йогите, които са по манастирите на Хималаите, които от векове си живеят там без супермаркети, блендери, миксереи, сокоизтисквачки (и кво още от безусловни жизненоважно значение - да не пропуснах нещо). Немат нищо. И дрехи даже немат. Здравословна храна обаче имат. И след като съвременният човек, който е с блокирало съзнание, определено от битието му, е постановил, че според природните закони, здравословните храни растат в супермаркетите и са неусвояеми без блендери и т.н. , следователно йогите наистина са извън природните закони, неземни, нематериални - всъщност, както и самите те често се самоопределят - Небесни Бързоходци, нематериални, безплътни. Те могат и без да ядат, могат да фотосинтезират дори, доколкото все още не е постановен и обнародван и природен закон, че само дарените със сертификати да фотосинтезират във супермаркетите ще могат да се възползват от това благо на цивилизацията.

 

 

 

 

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, bgman13 said:

Аха. Бих ти разкрил и една тайна даже - те храните от всеки сезон даже си растат супермаркетите и са се появили на еволюционния етап, когато са се появили вече и супермаркетите. Както и сокоизтисквачките, миксерите и блендерите и т.н. В тия условия е наистина съвсем закономерно, само сравнително заможни хора да могат да си ги позволят.

 

Не знам и не съм срещал описана някоя човешка култура, която да е изцяло растителноядна и суровояда и да не използва изобщо термична обработка за храната си. Някъде бях срещал описание на племе които ядат предимно сурова храна, но в менюто им има страшно много риба и морски дарове. И те обаче ядат разни варени каши.  За растителноядни суровоядци не съм срещал. Може и да има, но аз не знам.   До доказване на противното растителното суровоядство за мен е съвременен феномен.

Йогите суровоядци ли са?  Дай някой линк да видим как го постигат?

 

 

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като говорим за вкусна и приятна съвременна храна ето и бяло пепси с вкус на кисело мляко... Първобитния човек дали е имал представа, че днес ще пием такова нещо спорейки какъв е бил той?

a84a5290284d9792a6778a23d0c58a00.jpg.9009fd6919d360bff861187bd754096d.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 37 минути, makebulgar said:

Като говорим за вкусна и приятна съвременна храна ето и бяло пепси с вкус на кисело мляко... Първобитния човек дали е имал представа, че днес ще пием такова нещо спорейки какъв е бил той?

 

Маке, приминаваш от едната крайност, до другата крайност.  Първобитният човек със сигурност е нямал представа за това нещо.  Със сигурност обаче и не е набивал по 7-8 часа на ден само фуражи и банани.  Това са го правили прабите му, но те не са били хора, а маймуни.  Човекът е станал човек, защото си е сменил диетата.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, makebulgar said:

Съвсем не сме се адаптирали към преработената съвременна храна, щом тя води до описаните здравословни проблеми. 

Със сигурност милионите декари плодни дръвчета, милионите декари житни култури и други зеленчукови култури не са се появили изневиделица през последните години просто така защото живеем в глобален свят. Пре спокойно можеш да си караш цяла година и само с продукцията която си си произвел на 10 декара и която си си съхранил по подходящ начин за зимата и пролетта. Това разбира се няма да е трева, а ще са стотици килограми орехи, картофи, сушени сини сливи, цвекло, репи, ябълки, тикви, круши, жито, овес.... И със сигурност с тях няма да останеш гладен зимата и пролетта. Ако днес си се откъснал от земеделската работа и не можеш да ги гледаш тия декари и не можеш да се справиш с обработката и съхранинието на тези храни пре-спокойно можеш и да си ги купиш от магазина. Днес разчитаме на внос на някои от тези храни просто защото така е по-изгодно. На нашата земя произвеждаме масово жито, което пращаме там където жито не се произвежда, а от там си внасяме банани, маслини и кашу... и всички са доволни. 

А суровата растителна храна всъщност е най-евтина в магазините, тъй че човек започва и да спестява. Разбира се ако не избира екзотичните храни, които са по-скъпи. Боба, картофите, бананите, ябълките, чушките, зелето, орехите не са чак толкова скъпи, особено като ти останат повечко пари от това, че не си си купил скъпите меса, вина и цигари. Разбира се по-евтино може да ти излезе да ядеш преработената фабрична храна, но в дългосрочен план тя вероятно ще те вкара в болницата, тъй че ще ти излезе по-скъпо.

Днес се сетих нещо. Маке, според теб месото не е естествена храна за нас, макар да го консумират хората и предтечите им от милиони години. А обработено или готвено от няколко стотин хиляди години. В такъв случай как хората заселвали нови територии и сблъсквали се с нови видове растения са "приспособени" и ядат "естествена" за вида ни храна? Хората заселили Америките са започнали да се хранят с картофи, царевица, боб, тикви и десетки различни плодове, зеленчуци, семена и какво ли още не. Америките са заселени грубо преди 18-20 хиляди години. А какво да кажем за Австралия заселена преди около 50 хиляди години? Или далечните северни райони на Евразия? 
От една страна твърдиш, че храна ползвана от хората и предците им от милиони години не е естествена за нас, а от друга растения с които сме се срещнали буквално вчера и нямат свои "роднини" в мястото от което сме произлезли са напълно естествени за нас? И не излизай с номера "ама едното е месо другото растения", защото това може да мине само пред някой веган или дете. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен като са почнали да си пекат храната хората са почнали да страдат от болестите, без значение преди колко хиляди години са започнали. Първоначално са били принудени да ядат месото сурово, тъй че това им е естествения вид на месото като храна. Който смята, че е всеяден и може да яде сурово месо като останалите хищници и като всеядните нека го направи. При това те го обичат дори и сурово-развалено. Не ферментирало, а развалено. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, makebulgar said:

Според мен като са почнали да си пекат храната хората са почнали да страдат от болестите, без значение преди колко хиляди години са започнали. Първоначално са били принудени да ядат месото сурово, тъй че това им е естествения вид на месото като храна. Който смята, че е всеяден и може да яде сурово месо като останалите хищници и като всеядните нека го направи. При това те го обичат дори и сурово-развалено. Не ферментирало, а развалено. 

Осъзнаваш ли, че ако хората спрат да мелят, киснат за да омекне или покълне, сушат, изкисват по няколко пъти за да стане безопасна за ядене, пекат, задушават, пържат, варят или оставят да ферментира вида и разнообразието на растителните храни, които ползваме ще падне десетки пъти, ако не и стотици? :) Ако премахнем и всички създадени чрез хибридизация - веднага се сещам за почти всички видове цитруси, които са на пазара и са се появили преди около 2000 години или претърпелите много усилена култивация - пример с дивото зеле и произлезлите от него карфиол, броколи, алабаш, зеле, брюкселско зеле, къдраво зеле. Та появилите се от дивото зеле, което е един бурен е отново "вчера". А примерите за негодни за ядене без обработка растителни храни са огромен брой. Както и тези, които са се появили едва след усядането на хората и целенасочената култивация. От друга страна...месо, риба, морски дарове - можеш да ги ядеш както сурови, така и обработени. Та кое казваш е естествената за нас храна в далечното минало преди да започнем да я обработваме? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Според мен като са почнали да си пекат храната хората са почнали да страдат от болестите, без значение преди колко хиляди години са започнали. Първоначално са били принудени да ядат месото сурово, тъй че това им е естествения вид на месото като храна. Който смята, че е всеяден и може да яде сурово месо като останалите хищници и като всеядните нека го направи. При това те го обичат дори и сурово-развалено. Не ферментирало, а развалено. 

При всяка промана - било на околната следа, било при поведението и т.н. се появяват  болести и всякакви други гадости. Някои индивиди оцеляват, други не, а на някакъв по-късен етап оцелелите се адаптират. На това му се вика естествен подбор.   Адаптацията ни променя и нас самите и тази промяна е необратима.  Например хората страдат много повече от гръбначни проблеми в сравнение с другите примати. Според много еволюционни биолози това е така, тъй като все още не сме преодолели напълно страса, преживян от прадедите ни когато са били принудине да се изправят и да започнат да ходят на два крака.  Проблемът обаче няма да се разреши ако се опиташ да ходиш на 4 крайника. Напротив - ще се влоши още повече и то в пъти.

Същото е и със "здравословната" суровяадна растителна диета. Шимпанзетата отделят средно  на ден 7-8 часа за дъвчене и поглъщане на храна.  Ние обаче няма как да се справим за толкова кратко време, тъй като храносмилателната ни система е променена спрямо тази на приматите. Например, според тази статия  дебелото ни черво е 20% от общия обем на червата, докато при големите маймуни дебелото черво е над 50% от общия обем на червата.  Термичната обработка на храната  и консумацията на месо са направили така, че храносмилателната ни система е станала значително по-различна от тази на другите примати. 

С други думи ако се опиташ да си подобриш здравето посредством растително суровоядство е горе долу същото като да  опиташ да разрешиш гръбначните си проблеми с ходене на 4 крака (защото това е естествения начин).  Резултатът ще е многократно по-големи и по-гадни здравни проблеми.

Не казвам, че  растителното суровоядства е невъзможно.  Напротив, възможно е, но едва в последните деситилетия със супермаркетите и глобалния пазар, съвремената кухненска техника и модерната фармация. Не знам обаче защо е нужно всичко това. 

 

 

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Димитър Йорданов said:

Осъзнаваш ли, че ако хората спрат да мелят, киснат за да омекне или покълне, сушат, изкисват по няколко пъти за да стане безопасна за ядене, пекат, задушават, пържат, варят или оставят да ферментира вида и разнообразието на растителните храни, които ползваме ще падне десетки пъти, ако не и стотици? :) Ако премахнем и всички създадени чрез хибридизация - веднага се сещам за почти всички видове цитруси, които са на пазара и са се появили преди около 2000 години или претърпелите много усилена култивация - пример с дивото зеле и произлезлите от него карфиол, броколи, алабаш, зеле, брюкселско зеле, къдраво зеле. Та появилите се от дивото зеле, което е един бурен е отново "вчера". А примерите за негодни за ядене без обработка растителни храни са огромен брой. Както и тези, които са се появили едва след усядането на хората и целенасочената култивация. От друга страна...месо, риба, морски дарове - можеш да ги ядеш както сурови, така и обработени. Та кое казваш е естествената за нас храна в далечното минало преди да започнем да я обработваме? :)

Еми въобще няма да ти намалеят храните, ако спруш да ги готвиш. Основната причина, поради която има смисъл готвенето днес е унищожаването на патогени разни, които може да са заразили храната. Иначе не е проблем да ядеш всичката растителна храна сурова (като изключим онази съдържаща отрови) без да я омекотяваш и т.н. 

 

И незнам защо някои хора обичат постоянно да премахват генно модифицираните, култивираните и хибридизираните растителни култури от рациона. Те са си съвсем нормална храна, която расте като всяка друга растителна храна. Ние просто сме дали насоката на която да се развива - по-големи и вкусни плодове и семена. Нищо лошо и нищо вредно. Който смята друго значи не може да мисли. 

 

И както казах по-горе естествена храна е онази която не е термично преработена. Месото и рибата също са естествени храни, но не са биологично свързани с хората. Нямаме рецептори за вкус към сурово месо. Не ни е вкусно. Питателно да когато глада е ударил до кокъла, но просто нямаме вкусови рецептори за месо. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 часа, Atom said:

При всяка промана - било на околната следа, било при поведението и т.н. се появяват  болести и всякакви други гадости. Някои индивиди оцеляват, други не, а на някакъв по-късен етап оцелелите се адаптират. На това му се вика естествен подбор.   Адаптацията ни променя и нас самите и тази промяна е необратима.  Например хората страдат много повече от гръбначни проблеми в сравнение с другите примати. Според много еволюционни биолози това е така, тъй като все още не сме преодолели напълно страса, преживян от прадедите ни когато са били принудине да се изправят и да започнат да ходят на два крака.  Проблемът обаче няма да се разреши ако се опиташ да ходиш на 4 крайника. Напротив - ще се влоши още повече и то в пъти.

Еми от появяващите се задължително болести в следствие на консумацията на преработените и готвени храни се вижда че няма никаква адаптация към тях при хората. Още повече като поставиме животните на нашия съвременен рацион в зоопарковете и те развиват нашите болести. Конкретно за месото е установено че при постоянната му консумация се развиват болести като подагра и други. Май нямаме метаболизъм за пикочната киселина, докато месоядните имат. 

А примера с гръбначния стълб не е коректен, тъй като болките в гърба получаваме не защото ходим изправени, а ги получаваме или защото си травмираме гърба с тежък физически труд (който е несъвместим с природата на човека) или чрез застояване и седене на стол. Основна причина е и вредната храна, която ядем. Богатата на сол и белтъчини храна, липсата на витамин ц и други витамини водят до отслабване на тъкъните на гръбначния стълб и от там и до проблемите. Пикочната киселина отделяна при разграждането на огромни количества белтъчини от месото се натрупва като кристали по ставите. 

Анатомията на човека е еволюирала през милионите години не за седене на стол и за мъкнене на торби с цимент, а за тичане, клякане, скачане и лежане. Всичко друго е пренатоварване на гръбнка. 

 

Преди 14 часа, Atom said:

Същото е и със "здравословната" суровяадна растителна диета. Шимпанзетата отделят средно  на ден 7-8 часа за дъвчене и поглъщане на храна.  Ние обаче няма как да се справим за толкова кратко време, тъй като храносмилателната ни система е променена спрямо тази на приматите. Например, според тази статия  дебелото ни черво е 20% от общия обем на червата, докато при големите маймуни дебелото черво е над 50% от общия обем на червата.  Термичната обработка на храната  и консумацията на месо са направили така, че храносмилателната ни система е станала значително по-различна от тази на другите примати. 

 

Причините, които се дават за намаляването на дебелото ни черво са хипотетични, а не доказани. Тоест храната може и да е фактор, но може и да не е. Хората освен всичко друго са се изправили и са се научили да тичат доста бързо, а това няма как да стане ако имаш голям корем. Може да попитате гепардите и хрътките, които все едно нямат корем. Човека се е научил да тича основно, за да покрива по-големи територии, което му е осигурявало предимство при намирането на храна (растителна). Както знаем с бягане трудно можем да сме конкурентни на хищниците и антилопите в саваната, тъй че не лова е причината.  

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 34 минути, makebulgar said:

Нямаме рецептори за вкус към сурово месо. Не ни е вкусно. 

Сигурен ли си? Аз например съм пробвал мозък от току що заклано теле, както и от овца. Страшно вкусно. 0 термична и каквато и да било друга обработка. Единствено сол му слагат някои според предпочитанията си, но спокойно може и без. 

Чувал съм и за други органи, че били доста вкусни сурови, но не съм пробвал лично. 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 13.11.2021 г. at 11:57, Atom said:

Не знам и не съм срещал описана някоя човешка култура, която да е изцяло растителноядна и суровояда и да не използва изобщо термична обработка за храната си. Някъде бях срещал описание на племе които ядат предимно сурова храна, но в менюто им има страшно много риба и морски дарове. И те обаче ядат разни варени каши.  За растителноядни суровоядци не съм срещал. Може и да има, но аз не знам.   До доказване на противното растителното суровоядство за мен е съвременен феномен.

Йогите суровоядци ли са?  Дай някой линк да видим как го постигат?

Значи за крайните положения, при които един човек или дори цели култури не са използвали никога през живота си животинска храна, нито пък термично обработена, не говоря. Това по принцип е невъзможно, както вече казах. Но общо взето, в много голяма и преобладаваща стенен, организмите на народите от цяла югоизточна Азия са специализирани да ядат малко животинска храна. Голяма част от тях правят това по религиозни причини. А вероятно една от главните причини е била по-голямата гъстота на населението, при което най-голямо количество храна от единица площ се постига с хранене с растителна храна. Такива са примерно и тибетците, китайците и индийците. Племето Хунза е също така известно - там ядат минимално количество млечни продукти и всяка година по няколко месеца са на диета само на стрити сушени кайсии, смесени с вода.

Известни са също и жителите  от долината на Вилкабамба в Еквадор.

Конкретно за йогите - не ги знам дали са суровоядци, щото да ти кажа, никога не съм ходил при тях. Но тяхното учение е класика и имат доста подчертано растителноядни режими, които препоръчват в книгите и местата по йога. Прочети Йога на Венцеслав Евтимов. Той твърди, че тая система и съветите които дава са от векове. Не че не мога да ти дам и други примери. Но те са толкова много, че не виждам проблем и сам да си ги намериш, ако се поинтересуваш (има и ментета, но аз те изпращам на правилното място за отскок).

 

Не знам какви доказателства точно искаш. Според мене, основното доказателство е правилното мислене, на базата на съвкупни доказателства, каквито и до сега дадох. А иначе ясно е, че няма как да знам, кво е било не само днес, щото не съм обиколил лично всяко местенце по целия свят. А ощо повече, че ти май искаш да ти дам доказателства, кво е било в миналото, искаш даже линк. Ми то ако поискаш паспорта на някой йога, който живее в Хималаите и е наистина на триста години, той няма да ти го даде, щото преди триста години, а вероятно и днес, там никой не му е издал документа.

Обаче исках да ти пусна една снимка на един хималайски йога. Да го видиш на картинка, и сам да си прецениш, с кво ли се е хранил. Но проблемът е, че системата не ми позволява да пусна файл по-голям от 1.95 мб, а моята снимка е 3.8.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 14.11.2021 г. at 19:37, fixxxsers said:

sa.jpg

Не им пука много за вашата дискусия!

Тая снмка, като я гледам е много повече байтове от моята, която е малки и черно бяла. Остава да кажеш, къв е пиниза - само не казвай, че трябва да си правоимащ, щото това значи, че си комунистическа номенклатура.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 13.11.2021 г. at 14:18, makebulgar said:

Като говорим за вкусна и приятна съвременна храна ето и бяло пепси с вкус на кисело мляко... Първобитния човек дали е имал представа, че днес ще пием такова нещо спорейки какъв е бил той?

a84a5290284d9792a6778a23d0c58a00.jpg.9009fd6919d360bff861187bd754096d.jpg

Вече има секакви фалшификати на храна. Когато гледахме филма КРИЛЦЕ ЛИ КЪЛКА, не сме и подозирали, че е възможно, това да ни се случи ама наистина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 13.11.2021 г. at 15:03, Atom said:

Първобитният човек със сигурност е нямал представа за това нещо.  Със сигурност обаче и не е набивал по 7-8 часа на ден само фуражи и банани.  Това са го правили прабите му, но те не са били хора, а маймуни.  Човекът е станал човек, защото си е сменил диетата.  

Добре де, ама аз питам точно за тоя предстадии, когато си бил сменил диетата. Що не се фокусираш върху него? Значи, в тоя момент е имало едно животно, което е било най-умно от всичките. И по твоите думи сега, ти явно признаваш, че това животно се е хранило с растителна храна (не сто процента, но преобладаващо). Как това животно е било най-умно, след като е трябвало да бъде и малко хищник, за да бъде най-умно според тебе и останалите дето са на твоя акъл? Защо някой хищник не се е оказал най-умен, още повече, че хищниците изобщо преобладаващо са много умни, а и днес, подгласниците на човека са делфините и китовете?

Значи имало едно най-умно животно, което станало най-умно, защото било вегетарианец, но след това за да стане още по-умно, трябвало да прояде месо. И ме питаш по-горе да ти дам доказателства, ми аз ти ги давам - те ти я кривата логика, която е твоя крива логика. От това по-голямо доказателство, не виждам.

Виж сега кво се получава, в периода между маймуночовека и съвременния човек, явно чоекът е променил диетата си. Но дали това го е направило по-умен? Не го е направило по-силен, защо смяташ че го е направило по-умен? По-силната храна, би трябвало да е аргумент за по-силната физика, но явно не е така. Обратното е. По-слаб е станал човекът, а освен това, да те разочаровам - става все по-глупав от поколение на поколение. Обаче па има вече и теория, според която най-умните не са непременно с най-големия мозък, което също е глупаво. Защото ако проследиш промяната на видовете от нисши животни към човека, и веднага забелязваш, че това което става все по-голямо е именно мозъкът.

 

Та започнал човекът да яде месо - и следователно по природа е месоядец. Но той започнал да употребява и алкохол и следователно по природа е пияница - по твоята логика, подчертавам.

И ти подавам и примера с горилата Тото, която още като си сменяла млечните зъби и се научила да й дават коняк, при всяка смяна на зъб. И си искала коняка, и се хранела с месо - но горилите не са нито месоядни по природа, нито пияници.

 

И тука вече, на тебе ти се образува въпрос, който може да те заведе при истинския отговор: Защо животните които имат повече ум, проявяват склонност, да употребяват за храна и даже да се пристрастяват към неща които хем не са им в естествената природа, и даже са вредни за тях? Е, аз мога да ти дам отговор и на тоя въпрос, ако не успееш да се сетиш самичък.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, bgman13 said:

Виж сега кво се получава, в периода между маймуночовека и съвременния човек, явно чоекът е променил диетата си. Но дали това го е направило по-умен?

Мозъкът му става по-голям, след като сменя диетата. Първо се увеличава, след като прояжда месо. После се увеличава втори път, след като почва да го готви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Кухулин said:

Мозъкът му става по-голям, след като сменя диетата. Първо се увеличава, след като прояжда месо. После се увеличава втори път, след като почва да го готви.

Мозъкът му е станал по-голям след като сменя диетата. А дали е ставал по-голям и преди да смени диетата. Защото изходната точка на човека след като сменя диетата е тая която е достигната за много повече време. В продължение на много повече време, десетки милиони години, мозъкът на човека е растял. Сменил диетата, и доколкото разбираме, мозъкът на човека продължил да расте. Е да, ама сега вече намалява.

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 6 минути, bgman13 said:

Сменил диетата, и доколкото разбираме, мозъкът на човека продължил да расте. Е да, ама сега вече намалява.

Ми ще намалява, къде ще ходи. От толкова моди и вегански движения какво друго да се очаква?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен това има и още нещо. Доколко е сменил диетата си с месна? Със сигурност на някои места, хората са сменили диетата в малка степен или дори изобщо не са я били сменили. Това че има следи от лов на първобитния човек, не означава, че това е бил единствения доминиращ начин на първобитните хора. Китайците и до днес не са разбрали, че оризът служи само за гарнитура, а са една от главните цивилизации.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, scaner said:

Ми ще намалява, къде ще ходи. От толкова моди и вегански движения какво друго да се очаква?

Не съм забелязал такова нещо. Още повече, че мозъкът на човека намалява не последните десетина двадесет години, а поне един два века. Ще ми е интересно, дали предположението ми, че най-засегнати са т.нар. "потребителски общества", където се яде най-много, вкл. и месо. А не са китайците и индиците. Даже в САЩ и Англия, именно индийците се славят, че са с най-висок успех в училище.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, bgman13 said:

Мозъкът му е станал по-голям след като сменя диетата. А дали е ставал по-голям и преди да смени диетата. Защото изходната точка на човека след като сменя диетата е тая която е достигната за много повече време. В продължение на много повече време, десетки милиони години, мозъкът на човека е растял. Сменил диетата, и доколкото разбираме, мозъкът на човека продължил да расте. Е да, ама сега вече намалява.

Мозъкът на човека е продължил да расте (при това нелинейно), защото челюстите му се смаляват. Ако беше продължил да расте, без да се смалят челюстите, щеше да му падне главата.

Сега (т. е. последните десетки хиляди години) обемът на мозъка намалява, обаче и вътрешната структура се променя. Не съм сигурен, но ми се струва, че сензорните области намаляваха за сметка на предните полушария. Неандерталците имат по-голям мозък в по-голямо тяло, но най-вероятно са били доста по-глупави - с по-примитивен език, по-слаба социализация и т. н.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!