Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, makebulgar said:

Дракула и той бил вегетарянец или веган според последните проучвания: https://www.vesti.bg/lyubopitno/iznenada-drakula-veroiatno-e-bil-vegan-6177598

Е, тъй, тъй. Само откачалки - от Средновековието та до днес. :)

  • Потребител
Публикува
Преди 54 минути, sir said:

Е, тъй, тъй. Само откачалки - от Средновековието та до днес. :)

Не знам кое е откачено и кое не. Зависи от гледната точка сигурно. Човекът традиционно оприличава с рай градината, която дава плодове, докато кланницата за добитък обичайно е във филмите на ужасите.

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

Ето още едно доказателство, че месото е вредно. 

Ново проучване публикувано през септември - Dietary fatty acids differentially impact phagocytosis, inflammatory gene expression, and mitochondrial respiration in microglial and neuronal cell models, показва, че консумацията на месо, млечни храни и други храни с високо съдържание на наситени  мастни киселини и по-конкретно на палмитинова киселина, води до нарушения във функциите на мозъка и до по-къса памет. Палмитиновата киселина водела до възпалителна реакция в нервните клетки, която нарушавала предаването на сигнали между клетките, намалявал броя на синапсите и т.н. 

Палмитиновата киселина е една от най-често срещаните наситени мастни киселини при животните и растенията. Палмитиновата киселина е първата мастна киселина, произведена по време на синтеза на мастни киселини и е предшественик на по-дълги мастни киселини. В резултат на това палмитиновата киселина е основен компонент на тялото на животните. При хората,  анализ установи, че тя съставлява 21-30% (моларни) от човешката мазнина, и е основен, но силно променлив, липиден компонент на човешката кърма. Тя е основен компонент на маслото от плодовете на маслодайните палми (палмово масло), съставлявайки до 44% от общите мазнини. Месото, сирената, маслото и други млечни продукти съдържат палмитинова киселина, възлизаща на 50-60% от общите мазнини. Палмитиновата киселина се произвежда от широк спектър от други растения и организми, обикновено в ниски нива. В говеждата лой, свинската мас, зехтина, и какаовото масло се съдържа около 25% палмитинова киселина. В пилето е 23%. В останалите растителни масла е по-нисък процент – царевично олио 12,2%, фъстъчено масло 11,6%, кокосово 8,4%,  рапично 3,6%.

Добре прието е в медицинската общност, че палмитиновата киселина от хранителни източници повишава липопротеините с ниска плътност (LDL) и общия холестерол. Световната здравна организация заяви, че има убедителни доказателства, че палмитиновата киселина увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Преглед от 2021 г. показва, че замяната на диетичната палмитинова киселина и други наситени мастни киселини с ненаситени мастни киселини, като олеинова киселина, може да намали няколко биомаркера на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Редактирано от makebulgar
  • 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Нов лабораторен анализ на човешки зъби може да разреши една от най-големите загадки, свързани с нашите предци: колко важно е било месото за тях и дали това е бил пробивът, направил възможен прехода към съвременния човек?

https://m.dnevnik.bg/sviat/2024/09/01/4669738_otkoga_iadem_meso_i_to_li_ni_e_napravilo_takiva/

  • Потребители
Публикува
Преди 41 минути, vandu said:

Нов лабораторен анализ на човешки зъби може да разреши една от най-големите загадки, свързани с нашите предци: колко важно е било месото за тях и дали това е бил пробивът, направил възможен прехода към съвременния човек?

https://m.dnevnik.bg/sviat/2024/09/01/4669738_otkoga_iadem_meso_i_to_li_ni_e_napravilo_takiva/

 

  • Потребител
Публикува (edited)

Една "теория" в стил Мейк. 

Имало едно време някакви примати от които след много хилядолетия щели да се пръкнат хората. Та тия примати като пълни плодояди (според макето) много обичали да си хапват добре узрели плодове. Ама точно тия плодове за пуст късмет съдържат и алкохол, особено ако са добре ферментирали (а изключително много бозайници ги избират пред по-малко узрелите). Всичко хубаво, ама пак според макето алкохола в каквито и да е количества ни прави глупави, щото бялото и сивото ни мозъчно вещество намалява.  Значи какво излиза - нашите предци - пълни плодояди са се правели по-тъпи с естествената за тях храна (плодове). 

И един ден какво се случило - променило се нещо в климата и околната среда и хората почнали да ядат "неестествена" за тях храна. И точно поради нея и по-малкото алкохол дето приемат с храната - взели, че поумнели. 😁

И какво излиза накрая - "естествената" за нас храна - изцяло плодове ни прави по-тъпи и ни държи на нивото на животните, а видиш ли неестествената и вредна за нас храна на спасява от това постоянно оглупяване и ни е направила човеци. 😁

Та моя извод е че ако хората не ядат каквото ядат - а именно всичко достъпно и усвоимо от организма в тяхната среда ще се върнат на новото на животните. Заради пустите ферментирали плодове 😁

Това е само моя "хипотеза", "теория" или както там искате го наречете, защото не съм много запознат нито с хранителните навици на хората, нито с източниците на ресурси, а всичко, което противоречи на моята теория го смятам само за спекулация и неподкрепено от доказателства. Така, че както и да искате да ме оборите - не си губете времето, аз така мисля и съм решил значи е така 😁😁

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикува
Преди 21 минути, Димитър Йорданов said:

Една "теория" в стил Мейк. 

Имало едно време някакви примати от които след много хилядолетия щели да се пръкнат хората. Та тия примати като пълни плодояди (според макето) много обичали да си хапват добре узрели плодове. Ама точно тия плодове за пуст късмет съдържат и алкохол, особено ако са добре ферментирали (а изключително много бозайници ги избират пред по-малко узрелите). Всичко хубаво, ама пак според макето алкохола в каквито и да е количества ни прави глупави, щото бялото и сивото ни мозъчно вещество намалява.  Значи какво излиза - нашите предци - пълни плодояди са се правели по-тъпи с естествената за тях храна (плодове). 

И един ден какво се случило - променило се нещо в климата и околната среда и хората почнали да ядат "неестествена" за тях храна. И точно поради нея и по-малкото алкохол дето приемат с храната - взели, че поумнели. 😁

И какво излиза накрая - "естествената" за нас храна - изцяло плодове ни прави по-тъпи и ни държи на нивото на животните, а видиш ли неестествената и вредна за нас храна на спасява от това постоянно оглупяване и ни е направила човеци. 😁

Това е само моя "хипотеза", "теория" или както там искате го наречете, защото не съм много запознат нито с хранителните навици на хората, нито с източниците на ресурси, а всичко, което противоречи на моята теория го смятам само за спекулация и неподкрепено от доказателства. Така, че както и да искате да ме оборите - не си губете времето, аз така мисля и съм решил значи е така 😁😁

 

Опитите ти да иронизираш и да ме представиш като псевдоучен са също толкова слаби като опитите ти да мислиш научно. :)

Похвално е обаче, че следиш творчеството ми и си попил поне малко от научните статии, които съм цитирал.

За приматите, от които са произлезли хората е ясно, че са били плодоядни когато са били на дърветата, но до тук свършва това, което си разбрал от историята. Напълно наненаучно манипулираш с твърдението, че "изключително много бозайници" избирали ферментиралите плодове пред добре узрелите, които не са ферментирали, като целта им била да се напият. Няма такова нещо изключително много бозайници, които избират ферментирали плодове. Има някои, които ги ядат, но не защото ги предпочитат, а защото иначе ще умрат от глад. Вкуса на повечето ферментирали и полу-развалени плодове става горчив както заради алкохола, така и заради други вещества, а горчивите неща са сигнал че са вредни. Това, че алкохола убива мозъчните клетки и свива сивото вещество е научно доказан чрез проучвания факт, колкото и да не се харесва това на пиячите. И очевидно няма как да поумнееш като пиеш алкохол или като ядеш ферментирали плодове.

Онова, което ти се губи манипулативно в историята е че пропускаш фактът, че проточовеците от плодоядни дървообитаващи примати след това са станали двукраки ходещи животни, които наред с плодовете са яли и много семена, ядки, грудки и други растения. Именно семената и грудките, богати на нишесте и от там на глюкоза, са позволили развитието на мозъка на човека, тъй като учените смятат, че бързите дози глюкоза, която се усвоява директно от мозъчните клетки са способствали за развитието на мозъка и мисленето. Учените установили, че всъщност прачовекот е ял доста нишестени семена, а неандерталците си варили каша от ечемик.

Тъй че историята на еволюцията може да се проследи, и наред с изследването на зъбния емайл има и други методи, които са използвани до момента - полени, състав на костите и други.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 14 минути, makebulgar said:

 

Опитите ти да иронизираш и да ме представиш като псевдоучен са също толкова слаби като опитите ти да мислиш научно. :)

Похвално е обаче, че следиш творчеството ми и си попил поне малко от научните статии, които съм цитирал.

За приматите, от които са произлезли хората е ясно, че са били плодоядни когато са били на дърветата, но до тук свършва това, което си разбрал от историята. Напълно наненаучно манипулираш с твърдението, че "изключително много бозайници" избирали ферментиралите плодове пред добре узрелите, които не са ферментирали, като целта им била да се напият Вкуса на повечето ферментирали и полу-развалени плодове става горчив както заради алкохола, така и заради други вещества, а горчивите неща са сигнал че са вредни. Това, че алкохола убива мозъчните клетки и свива сивото вещество е научно доказан чрез проучвания факт, колкото и да не се харесва това на пиячите. И очевидно няма как да поумнееш като пиеш алкохол или като ядеш ферментирали плодове.

Странно. Тук се казва, че редица примати целенасочено избират презрели и ферментирали плодове и нещо важно ИМСТ МЕХАНИЗМИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА АЛКОЛОХА В ТЯХ и то ефективни и за оползотворяване то му за енергия. Преди в тази и в друга свързана тема много примери са давани и за редица други бозайници ядящи в дивата природа точно ферментирали плодове (предпочитани пред само узрели). Както и примери за афинитета на много видове маймуни специално към алкохола в различни форми. 🙂

 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/kakvo-e-evoliutcionnoto-predimstvo-na-konsumatciata-na-plodove-s-alkoh-182860.html

Допълнение. Ето и статия за документирани пияни шимпанзета в дивата природа целенасочено търсещи алкохол. 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/dokumentirani-sa-51-sluchaia-na-pianstvo-na-shimpanzeta-video-12570.html

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 8 часа, Димитър Йорданов said:

Странно. Тук се казва, че редица примати целенасочено избират презрели и ферментирали плодове и нещо важно ИМСТ МЕХАНИЗМИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА АЛКОЛОХА В ТЯХ и то ефективни и за оползотворяване то му за енергия. Преди в тази и в друга свързана тема много примери са давани и за редица други бозайници ядящи в дивата природа точно ферментирали плодове (предпочитани пред само узрели). Както и примери за афинитета на много видове маймуни специално към алкохола в различни форми. 🙂

 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/kakvo-e-evoliutcionnoto-predimstvo-na-konsumatciata-na-plodove-s-alkoh-182860.html

Допълнение. Ето и статия за документирани пияни шимпанзета в дивата природа целенасочено търсещи алкохол. 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/dokumentirani-sa-51-sluchaia-na-pianstvo-na-shimpanzeta-video-12570.html

И в двете статии единствено изказват предположения за причините защо маймуните ядат ферментирали плодове или пият ферментиралия палмов сок. Учените само са предположили, че причините са свързани с алкохола в тези плодове, калориите от него или други подобни, като съответно не анализират напълно поведението на маймуните, а по-скоро търсят паралели с човека, който пие като казак и се алкохолизира. 

Реално по-смислено и по-оправдано предположение е това, че и маймуните и разни други като плодоядните прилепи, ядат ферментирали плодове просто защото са много по-сладки от просто узрелите плодове. Плодовете зреят, като в началото са богати на киселини и животните не ги ядат, после узряват и постепенно стават сладки, като най-сладки са накрая точно преди да се развалят. Примерно дивите джанки са най-сладки когато са презрели и когато са се спаружили от жегата, като вкуса им е буквално на сладко. 

В конкретния случай с маймуните, които пият ферментиралия палмов сок малка подробност е, че този сок е супер сладък. Захарността му е 66%(!), което е в пъти повече от захарността на гроздето или други плодове. Този сок дори и да ферментира пак си остава супер сладък и животните го пият именно заради сладостта му. Ако от тези 66% захари ферментират примерно 1/3, за да се получи 7% алкохол пак ще имаме почти 45% захарност, което е много. Подобна захарност ще има коктейл с 250 мл натурален сок (в който има по принцип 30 гр. захар), към който добавяш още 80 грама захар (!) и 20 мл водка. Ще е супер сладък коктейл и алкохола почти няма да го усетиш. 

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!