Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Warlord said:

Значи или всички лекари са твърде мързеливи за да го обяснят достатъчно ясно това, или всички (потенциални) пациенти са твърде тъпи за да го схванат, или и двете? 

Аз лично не съм чувал никога лекар да е казвал на някого "не си печи храната за да не се разболееш". Всъщност лично познавам и доста медицински лица, но не се сещам някой от тях да е веган, камо ли пък и такъв дето да не си обработва термично дори растителната храна. Явно никой от тях нищо не разбира по въпроса. 

Еми нито лекарите са мързеливи, нито хората са твърде тъпи. Просто ако лекаря трябва да седне да учи всеки какво е реакцията на Маяр, какво се случва при нея, как се променят захарите и белтъците, как се получава акриламида, бензопирена и останалите неща, и съответно като трябва да ти цитира минимум 65 научни проучвания, които доказват вредите, ще му трябва да ти отдели минимум 4-5 часа, като в края на тази консултация пак ще си възприел само 10% от материята. И това е не защото си тъп, а защото материята е достатъчно сложна и обикновено на лекциите по биохимията хората заспиват. 

Лекарите при това както казахме работата им не е да те предпазят от това да не се разболееш, а работата им е когато си се разболял вече да те лекуват. Те евентуално могат да ти предпишат някаква диета и някакъв хранителен режим, които да ти помогнат на състоянието, но съветите им стигат единствено до момента, в който излезете от кабинета. По натам не ги интересува много много какво се случва с вас. 

Лекарите може и да не ти кажат да не ядеш печено, но по медицинските списания и най-вече в специализираните научни списания, където се публикуват проучванията всички тези неща ги пише. Четат ги обикновено най-често жените и затова ще видите много жени преминали основно на растителна храна, преминали на готвене само на пара или максимум на варене... и те го правят не защото са се вманиачили, а просто защото искат да се грижат за себе си и спазват препоръките. 

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, Шпага said:

Значи столетниците сред веганите-суровоядци би трябвало да са много, много повече, отколкото сред месоядните-"готвеноядци"🙃 Има ли някаква статистика по въпроса? Някакви процентни съпоставки?

Еми тъй като хората отскоро започнаха да наблягат на вегетарянството и на веганството ще е малко трудно днес да се извадят статистики специално относно столетниците. Подобни статистики може да има след 50 години примерно когато съвремените вегетарянци и вегани наближат стоте години. Към момента хората пишат, че вегетарянския режим на хранене при мъжете може да доведе до удължаване на живота с 10 години, а при жените с 6 сравнено с останалите хора, като при това тази удължена продължителност на живота е и по-качествена, тоест хората живеят с по-малко хронични болести. 

Статистиките показват, че процентът на вегетарянците и веганите по света расте доста бързо, като същевременно в Западна Европа това е свързано със съществен спад в сърдечно-съдовите заболявания и смъртността от тях. Примерно интересно е какво се случва в Германия, където близо 50% от населението, а това са над 40 милиона се определят като нередовни вегетарянци, тоест наблягат основно на растителните храни с малки изключения. Същото правят и много професионални спортисти, които говорят за базирана на растителната храна диета. Новак Джокович примерно, и още много други. Да не говорим, че в много от английските и немските университети студентските съвети са решили да премахнат от университетските столове храните съдържащи месо. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува

Като изключим отделните примери, които всъщност не са много релевантни - / имаме генетични дадености на отделните човешки популации, развивани поне хилядолетия ), както и разни други особености можем да заключим ( всъщност с голяма доза условност на това твърдение ) :

1. Имаме непреки предци със различен тип хранене (отделните клонки са непредставителна извадка - доколкото не могат да се определят към кой тип точно може да ги поставим ).

2. Като изходим от това че най-древните бозайници са неголеми всеядни животни, и приблизително отговарящите им на биологията днес - / гризачи и примитивни насекомоядни/всеядни / си се разпространяват безпроблемно и оцеляват във всякакви среди, можем да заключим че просперитета на човечеството като вид е основан точно на това смесено хранене - фактически голямата универсалност ни е дала големи шансове при оцеляването и приспособяването към различни местообитания и среди. Дивергенцията в храненето все пак е значителна при хората, и затова можем да даваме примери в различни посоки...и затова имаме понастоящем популации с различен толеранс към преобладаващо месна или раститетелна диета. Наблюдавам го буквално всеки ден, а и много от съфорумците сигурно са го забелязали, мисля че е отбелязано доста пъти вече...

Ето например моето елементарно наблюдение - че аз ( и близки мои роднини подобно ) чудесно си живея със големи количества хляб, тестени, плодове и зеленчуци, и млечни. Някои групи български граждани ( със подчертан азиатски произход ), просто не могат да живеят без месо, всеки божи ден, в големи количества, и при това моята диета на тях им се отразява тежко, демек не са приспособени генетично - да си говорим къде се говори за цигани-градинари или пък араби такива? Така че тук играе роля нашата генетичната приспособеност...Съответно северняците сибиряци, скандинавци могат да употребяват ( и вероятно трябва ) по-големи количества месо и риба, други хора пък друго. И не ми пука че на Север имали лактозна непоносимост, или някой не можел да яде хляб - моите деди и прадеди и баби си ядяха хляб много, и живяха дълго с малки изключения.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, makebulgar said:

Еми нито лекарите са мързеливи, нито хората са твърде тъпи. Просто ако лекаря трябва да седне да учи всеки какво е реакцията на Маяр, какво се случва при нея, как се променят захарите и белтъците, как се получава акриламида, бензопирена и останалите неща, и съответно като трябва да ти цитира минимум 65 научни проучвания, които доказват вредите, ще му трябва да ти отдели минимум 4-5 часа, като в края на тази консултация пак ще си възприел само 10% от материята. И това е не защото си тъп, а защото материята е достатъчно сложна и обикновено на лекциите по биохимията хората заспиват. 

Лекарите при това както казахме работата им не е да те предпазят от това да не се разболееш, а работата им е когато си се разболял вече да те лекуват. Те евентуално могат да ти предпишат някаква диета и някакъв хранителен режим, които да ти помогнат на състоянието, но съветите им стигат единствено до момента, в който излезете от кабинета. По натам не ги интересува много много какво се случва с вас. 

Лекарите може и да не ти кажат да не ядеш печено, но по медицинските списания и най-вече в специализираните научни списания, където се публикуват проучванията всички тези неща ги пише. Четат ги обикновено най-често жените и затова ще видите много жени преминали основно на растителна храна, преминали на готвене само на пара или максимум на варене... и те го правят не защото са се вманиачили, а просто защото искат да се грижат за себе си и спазват препоръките. 

Моята представа за здравословно хранене до голяма степен се препокрива с твоята. И все пак ние се разминаваме в тази крайност което се нарича веганство . 

Възможно е и да си прав относно веганството, ако тази практика се прилага към здрав индивид още от ранните му години . Но това не е приложимо към възрастен индивид със здравословни проблеми. Т.е човек който има проблеми със сърцето съответно със сърдечно-съдова система, ако премине на вегансто, най вероятно ще влоши ситуацията си. 

Ще разкажа случай от живота:  Човек страда от проблеми със сърцето от години - аритмия, тахикардия, проблеми със щетовидната жлеза .  Понякога проблемите се влошават и човекът стига до незабавна медицинска помощ . На човека му се правят вливки , след което всичко се нормализира. И тази нормализация се задържа в рамките на един месец, след което всичко се повтаря. Това ме озадачаваше, как след посещението на болницата човекът който има постояно проблеми със сърцето, един месец се чувства сравнително добре. В последствие разбрах че се правят вливки съдържащи калий и магнезий . И тази процедура дава запас на тези вещества за един мецес.  Следващ въпрос който възникна: защо човекът не си добавя тези важни за мускулите вещества (калий и магнезий) от храната ? 

Когато се наруши функцията на всмукването на полезни вещества във чревния тракт, трябва много внимателно да се решават проблемите и постепенно. Защото кръговратът се затваря : определна храна влошава всмукването на важни вещества в чревният тракт - това води до нарушаването на състоянието на самия чревния тракт, което води до нарушението на всмукването на полезни вещества и т.н.

 Нещата не са толкова "плоски" както изглеждат. Например да спрем месото и да се решат проблемите със сърцето. От месото идват много от полезните вещества, но също така и много вредни. Плодовете са въздух под налягане - повече реклама, "гъделичкане" на вкусовите рецепторите и "захари". Зеленчуците са добра алтернатива за добиване на важни хранителни вещества. Но без термическа обработка, зеленчуците са малко ефективни. Ядки са много добро нещо ( сурови) , но трябва да се внимава с количествата все пак. 

 

Редактирано от Orbit
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, kirasirrav said:

Ето например моето елементарно наблюдение - че аз ( и близки мои роднини подобно ) чудесно си живея със големи количества хляб, тестени, плодове и зеленчуци, и млечни. Някои групи български граждани ( със подчертан азиатски произход ), просто не могат да живеят без месо, всеки божи ден, в големи количества, и при това моята диета на тях им се отразява тежко, демек не са приспособени генетично - да си говорим къде се говори за цигани-градинари или пък араби такива? Така че тук играе роля нашата генетичната приспособеност...Съответно северняците сибиряци, скандинавци могат да употребяват ( и вероятно трябва ) по-големи количества месо и риба, други хора пък друго. И не ми пука че на Север имали лактозна непоносимост, или някой не можел да яде хляб - моите деди и прадеди и баби си ядяха хляб много, и живяха дълго с малки изключения.

Това е интересно. Аз винаги съм си мислел, че е въпрос на вкус или навик или на това как човек е израснал. Но може би има нещо повече от това. Винаги съм смайвал чужденците със количаствата на тестени продукти, които мога да изям. Например това което се брои за XXL пица, и на двама "едри" американци им е предостатъчна, аз си я хапвам и спирам от благоприличие. Сега ще мога да им го обеснявам с бъгарска генетика. Макар, че и не всички българи са като мен.

  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, makebulgar said:

Статистиките показват, че процентът на вегетарянците и веганите по света расте доста бързо, като същевременно в Западна Европа това е свързано със съществен спад в сърдечно-съдовите заболявания и смъртността от тях. Примерно интересно е какво се случва в Германия, където близо 50% от населението, а това са над 40 милиона се определят като нередовни вегетарянци, тоест наблягат основно на растителните храни с малки изключения.

Може ли източници за тези твърдения?

  • Потребител
Публикува
Преди 29 минути, sir said:

Може ли източници за тези твърдения?

In 2016, Germany was found to have the highest percentage of vegetarians (7.8 million, 10%) and vegans (900,000, 1.1%) in the modern West. A survey from "Forsa" also revealed that approximately 42 million people in Germany identify as flexitarians aka "part time vegetarians." Professionals at the German Official Agencies estimate that by 2020 over 20% of Germans will eat mostly vegetarian. The reason vegetarianism is so prevalent in Germany is not agreed upon, but the movement seems to have experienced much growth from promotion in media and the offering of more non-meat options.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_by_country

  • Потребител
Публикува

не знам от тези 25 страници ,дали някой е написал това което мисля и съм научил (защото не съм ги чел) , но за мен човека не е нито хищник, нито тревопасен а е плодояден .. зъбите ни показват това и храносмилателната ни система най общо казано .. кучешките ни зъби не са за месо, а за по лесно пробиване и отхапване на твърдата обвивка на плодовете .. зъбите след кучешките не са нито равни- като на тревопасните, които стриват растенията и преживят,за да усвоят по лесно целулозата , а нашите влизат един в друг и стават като преса - за да могат да изцедят сока от отхапаната хапка на плода .. дори не е нужно да дъвчем , а просто да пресоваме и изтискваме сока от хапката .. при хищниците знаете че са остри всички зъби ,за да могат да разкъсат плътта и да погълнат парчето месо .. за разлика от тревопасните нашите организми не могат да разграждат целулозата и тревистите растения и зеленчуци не са нашата храна.. ако някой нещо му е любопитно ,да пише :) .. успех с проучванията и бъдете здрави и живи !

  • Потребители
Публикува (edited)
Преди 6 часа, watzap said:

не знам от тези 25 страници ,дали някой е написал това което мисля и съм научил (защото не съм ги чел) , но за мен човека не е нито хищник, нито тревопасен а е плодояден .. зъбите ни показват това и храносмилателната ни система най общо казано .. кучешките ни зъби не са за месо, а за по лесно пробиване и отхапване на твърдата обвивка на плодовете .. зъбите след кучешките не са нито равни- като на тревопасните, които стриват растенията и преживят,за да усвоят по лесно целулозата , а нашите влизат един в друг и стават като преса - за да могат да изцедят сока от отхапаната хапка на плода .. дори не е нужно да дъвчем , а просто да пресоваме и изтискваме сока от хапката .. при хищниците знаете че са остри всички зъби ,за да могат да разкъсат плътта и да погълнат парчето месо .. за разлика от тревопасните нашите организми не могат да разграждат целулозата и тревистите растения и зеленчуци не са нашата храна.. ако някой нещо му е любопитно ,да пише :) .. успех с проучванията и бъдете здрави и живи !

Хората  споделят 28 уникални физически черти с плодоядните орангутани , с шимпанзетата - само две

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/orangutans-human-relative-evolution

 

John Grehan, of the Buffalo Museum of Science in New York State, and Jeffrey Schwartz, of the University of Pittsburgh in Pennsylvania, say that the DNA evidence cited by many scientists only looks at a small percentage of the human and chimp genomes.

What's more, the genetic similarities likely include many ancient DNA traits that are shared across a much broader group of animals.

By contrast, humans share at least 28 unique physical characteristics with orangutans but only 2 with chimps and 7 with gorillas, the authors say.

Редактирано от nik1
  • Потребител
Публикува
Преди 14 часа, watzap said:

не знам от тези 25 страници ,дали някой е написал това което мисля и съм научил (защото не съм ги чел) , но за мен човека не е нито хищник, нито тревопасен а е плодояден

Написаха го, даже и снимки бяха публикувани. Но формата на зъбите позволява тази прекрасна "преса" да служи е за "изстискване на сока" от остатъците на жертвата на доминиращ хищник, от който сме могли да бягаме, за да не сме ние в ролята на жертвата. Устройството на чревния тракт е важно и с какво съдържание е. 

Но пък се е налагало да "бягаме" от хищника, докато не сме се научили да го преследваме до изтощение, за да го убием, за да го елиминираме като конкурент( или да го изядем - можем да попитаме виетнамците за вкуса на кучешко). "Архетипът на ловеца" дали щеше да го има в психичните ни слоеве и да го възпроизвеждаме, ако не сме убивали, за да се храним?

Според мен дефиницията за "условно всеядни" е подходяща за консенсус. А това, че е прагматично да ориентираме менюто си в повечко към вегетариански гозби, но да не се отказваме напълно от месото си е пример наличен от доста поколения в бита и културата на етноса ни.

  • Потребител
Публикува

въпроса е , коя е най добрата храна за човешката клетка, това с което се храни тя, а не самия човек . всеки сам може да експериментира и да провери кое,как и дали . забелязали ли сте от кои храни се вдига най много енергетиката на организма ? кои храни ни вдигат и от кои ни става тежко и тегаво ? изяжте 1 кг месо и 1 кг плодове , както ако искате 1 кг зеленчуци и се наблюдавайте . 

  • Потребител
Публикува

Проблема на българина е инсулина. Той налепя холестерола по съдовете , той вмастява черния дроб, той увеличва простата.

За да не стане това , просто след като се стъмни не се смесват въглехидрати и мазнини, защото цяла нощ те  ще пускат по-малко глюкоза и инсулина ще се дига и ще променя обмяната.

Преди лягане е добре да се пие вода с 30-50 мл оцет, без сол и храна без никакви въглехидрати.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, watzap said:

изяжте 1 кг месо и 1 кг плодове , както ако искате 1 кг зеленчуци и се наблюдавайте . 

Аз го правя, но беля всичко. Килограм белени чушки със зехтин , два килограма белени домати само със сол, два килограма белени праскови и т.н.

Но всичко на гладно. Не смесвам храните.

Варено месо само с оцет и лимон, цяла норвежка скумрия.

Но мазните неща трябва все с нещо да ги смесиш ,че  става много  вискозна кръвта и боли главата.

Може само въглехидрати да се яде дълго време, ще изцедиш организма , но ще си здрав.

Само мазнини не може и само постно месо също.

Малко за размисъл:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjUr-6irvP1AhXuRvEDHZbJCHcQFnoECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.bb-team.org%2Farticles%2F4180_proteinovo-otravyane&usg=AOvVaw2XoTxBkUg6O6kcRDjSGizo

 

Редактирано от esox22
  • Потребител
Публикува
Преди 11 часа, watzap said:

въпроса е , коя е най добрата храна за човешката клетка, това с което се храни тя, а не самия човек . всеки сам може да експериментира и да провери кое,как и дали . забелязали ли сте от кои храни се вдига най много енергетиката на организма ? кои храни ни вдигат и от кои ни става тежко и тегаво ? изяжте 1 кг месо и 1 кг плодове , както ако искате 1 кг зеленчуци и се наблюдавайте . 

На моята човешка клетка най и харесва блажната мръвка. Питал съм я. Щото и се дигала енергетиката. Така рече. 

Май и тая тема има нужда от разчистване

  • Глобален Модератор
Публикува

Резултати от различни изследвания, публикувани в Journal of the American Heart Association. Генералното заключение от анализите им е, че консумацията на повече растителна храна може да намали риска от сърдечни заболявания. Но никой учен не натяква, нито че месото трябва да бъде напълно изоставено, нито другите животински продукти, нито пък и че храната не трябвало да се пече. Това, което препоръчват за консумация:

"Препоръките за диета и начин на живот на Американската асоциация по сърдечни заболявания предлагат цялостен здравословен хранителен режим, който препоръчва разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, домашни птици (без кожата), риба, ядки, бобови растения и нетропически растителни масла."

https://nauka.bg/konsumaciyata-poveche-rastitelna-hrana-da-namali-riska-sardechni-2/?fbclid=IwAR1cRZCHAKuQR0-K2NdTrTwVvKFKq5vYpkXte7YOn2V-3AegRk7KBwJzZaM

  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, Warlord said:

Но никой учен не натяква, нито че месото трябва да бъде напълно изоставено, нито другите животински продукти, нито пък и че храната не трябвало да се пече.

Еми не натякват, щото знаят, че с натякване не може да се постигне промяна, особено по отношение на нещо такова като яденето, което принципно е едно от малкото неща, които човека си мисли, че е под властта на собствения му избор. Учените основно пишат научни статии описвайки научните си изследвания и открития, а това дали и кога те ще стигнат до масата народ е вече въпрос на много различни фактори и действия, които не зависят само от учените, а зависят много и от хранителната индустрия.

Примерно относно акриламида, който се образува в нишестените храни при печене или пържене при висока температура, може да се каже, че учените отдавна са написали статиите, но процеса по асимилиране на материята от народа е по-бавен. Така вече повечето хора знаят, че пържените картофи и особено чипса са вредни, тъй като в тях се образува въпросния акриламид, и съответно много хора избягват пържените картофи. Като често ги  заменят някакъв друг вид печен чипс/брускети от царевично или пшеничено брашно, които се рекламират като по-полезни от картофения чипс. Малко хора обаче са чели научните статии за акриламида, в които пише, че и в печените при висока температура тестени изделия количеството акриламид също е високо и е съпоставимо с това в пържените картофи. Тоест за повечето хора вредни са пържените неща, но науката казва, че също толкова вредни са и печените. 

Абсолютно аналогичен е случая с бензопирена и полицикличните амини, които се образуват при печенето на месото на скара. В почернелите линии върху месото концентрацията на тези вещества е най-висока. Те се образуват във всички подобни процеси на изгаряне на въглеводороди примерно при изгаряне на катран, дизел, дърво и други подобни. Учените тия неща не ги натякват, защото едва ли ще успеят да убедят американеца да се откаже от барбекюто, а и не получават пари, за да убеждават някого в каквото и да е. Те ги пишат нещата в статиите, а който е умен ще се съобрази с тях и ще си промени храната, която си слага в чинията. 

  • Потребител
Публикува
Преди 44 минути, Warlord said:

Това, което препоръчват за консумация:

"Препоръките за диета и начин на живот на Американската асоциация по сърдечни заболявания предлагат цялостен здравословен хранителен режим, който препоръчва разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, домашни птици (без кожата), риба, ядки, бобови растения и нетропически растителни масла."

Препоръките на американците са се изменили вече доста, като хранителната чиния днес съдържа вече поне 50% зеленчуци и плодове. 

Конкретно за сърдечно-съдовите проблеми пък най-важното се оказва не толкова консумацията на растителна храна, колкото спирането на консумацията на подсладените храни и напитки. Захарта и фруктозния сироп са основни фактори за сърдечните болести и статистиките показват пряка връзка на ръста на консумацията им и ръста на сърдечно-съдовите болести. 

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, makebulgar said:

Учените тия неща не ги натякват, защото едва ли ще успеят да убедят американеца да се откаже от барбекюто, а и не получават пари, за да убеждават някого в каквото и да е. Те ги пишат нещата в статиите, а който е умен ще се съобрази с тях и ще си промени храната, която си слага в чинията. 

Ами не, в тая статия са описали точно какво препоръчват и какво не препоръчват. Кратко и ясно, като за не много умни американци. Не препоръчват примерно наситени мазнини, сладкиши и червеното месо, но нито дума, че нещо от препоръчителните или непрепоръчителните трябва да избягват да го пекат. Не виждам причина защо ако го знаят, ще го спестяват и крият от американците.

  • Потребител
Публикува
Преди 28 минути, Warlord said:

Не виждам причина защо ако го знаят, ще го спестяват и крият от американците.

Конспирация на фермерите и месопреработвателите, които плащат на лошите учени. Да цитирам от една много хубава тема тук във форума за основните псевдонаучни похвати:

2. Лошите учени - Обикновено са определяни като казионни, официални или по друг подобен начин, като те носят вината за укриването на данните и фактите"

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, Warlord said:

Ами не, в тая статия са описали точно какво препоръчват и какво не препоръчват. Кратко и ясно, като за не много умни американци. Не препоръчват примерно наситени мазнини, сладкиши и червеното месо, но нито дума, че нещо от препоръчителните или непрепоръчителните трябва да избягват да го пекат. Не виждам причина защо ако го знаят, ще го спестяват и крият от американците.

Въпросът е, че препоръките описани в статията са на Американската асоциация по сърдечни заболявания, тоест препоръките са свързани с подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система. Това е основния и първи проблем, от който хората умират и с който хората се борят от към преди 50 години насам. 

Останалите неща, които ги говорим за печенето, пърженото и веществата, които се образуват при подобни високотемпературни обработки, се отнасят до съвсем друга област от здравето - злокачествените образувания познати като рак. Тази област към момента стои на второ място в здравеопазването, тъй като при рака причините за възникването му все още са трудно доказуеми. Тоест, докато при сърдечно-съдовите заболявания си има холестерол, триглицериди и други параметри, които пряко зависят от храната и оказват пряко влияние върху резултата и сърдечно-съдовите болести, при рака да докажеш точната причина е много по-трудно и маркерите са много по-сложни. Просто там факторите могат да са повече, и освен храната фактор може да е замърсена вода, замърсен въздух, цигари, химикали на които човека се подлага ежедневно и други. 

Акриламида, бензопирена и хетероцикличните амини е доказано, че са канцерогенни и че се образуват при високо-температурната обработка на храната. Но никой учен или лекар няма да може да ти отговори коя точно е причината за рака на черния ти дроб или рака на панкреаса, тъй като те се получават след дългогодишно натрупване и употреба на вредни въздействия и окисляващи вещества. Тъй че ако ядеш всеки ден пържоли и кюфтета на скара и чипс не е сигурно, че след 15 години ще получиш рак, но е сигурното, че приемаш вредни вещества, които увеличават риска да ти се случи нещо от тоя род. Когато ти се случи нещо подобно колкото и да питаш лекаря или някой учен каква е причината, няма да получиш никога 100% твърд отговор, тъй като причините могат да са различни и ще им е трудно да разделят фактора пържена и печена храна от фактора цигари, от фактора мръсен въздух, фактора алкохол и др. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)

Гледам че вече няколко пъти се подмята тезата с холестврола и колко е вреден. За мен тази теория вече е остаряла. Не мога да си спомня точно как стоят нещата, както и да цитирам някакава статистика, затова следващо което ще напиша  може да съдържа неточности .

Холестеролът не е причината. Холестеролът е следствие. Проблемът идва от съдовата система и нейното разрушаване във вид на възпалителните процеси. Едно от вредните неща което прави месото - увеличава възпалителните процеси в организма. Когато се появи възпалителен процес в съдовата система, холестеролът има роля да го "запечата". След което на това място остава срастване, което е нееластично, така се губи елестичността в тъканите.  Плюс това на мястото на "запечатване" може да се получава струпване на холестерола, и в последствие това струпване да се откъсне и направи някаква беля. Така че на пръв поглед изглежда че холестеролът е причината за "очевидните" проблеми. 

Има два начина за попадане на холестерола в организма. Единият е директно от храната. Но в по голямо количество холестеролът се произвежда от самия организъм от въглехидратите. 

Редактирано от Orbit
  • Потребител
Публикува
Преди 6 часа, makebulgar said:

Еми не натякват, щото знаят, че с натякване не може да се постигне промяна, особено по отношение на нещо такова като яденето, което принципно е едно от малкото неща, които човека си мисли, че е под властта на собствения му избор. Учените основно пишат научни статии описвайки научните си изследвания и открития, а това дали и кога те ще стигнат до масата народ е вече въпрос на много различни фактори и действия, които не зависят само от учените, а зависят много и от хранителната индустрия.

Примерно относно акриламида, който се образува в нишестените храни при печене или пържене при висока температура, може да се каже, че учените отдавна са написали статиите, но процеса по асимилиране на материята от народа е по-бавен. Така вече повечето хора знаят, че пържените картофи и особено чипса са вредни, тъй като в тях се образува въпросния акриламид, и съответно много хора избягват пържените картофи. Като често ги  заменят някакъв друг вид печен чипс/брускети от царевично или пшеничено брашно, които се рекламират като по-полезни от картофения чипс. Малко хора обаче са чели научните статии за акриламида, в които пише, че и в печените при висока температура тестени изделия количеството акриламид също е високо и е съпоставимо с това в пържените картофи. Тоест за повечето хора вредни са пържените неща, но науката казва, че също толкова вредни са и печените. 

Абсолютно аналогичен е случая с бензопирена и полицикличните амини, които се образуват при печенето на месото на скара. В почернелите линии върху месото концентрацията на тези вещества е най-висока. Те се образуват във всички подобни процеси на изгаряне на въглеводороди примерно при изгаряне на катран, дизел, дърво и други подобни. Учените тия неща не ги натякват, защото едва ли ще успеят да убедят американеца да се откаже от барбекюто, а и не получават пари, за да убеждават някого в каквото и да е. Те ги пишат нещата в статиите, а който е умен ще се съобрази с тях и ще си промени храната, която си слага в чинията. 

На тях не им дреме как хората ще възприемат техните препоръки. Ако имаха предвид, че трябва да се изключи месото напълно и животинските продукти щяха да го напишат черно на бяло и вече хората сами да решат дали ще ги следват или ще откажат повишавайки риска за своето собствено здраве. А как вярващите вегани четат тези препоръки е ясно - както дявола чете евангелието. Ти си типичен пример за това, Маке. :) И стига си забивал на веществата, които се отделят при печене. Написа го вече поне в 5 коментара и да го пишеш във всеки един това няма да промени един факт - хората са устроени и имат нужда да се хранят с всички хранителни групи, важно е съотношението на отделните храни. Като не бива да пропускаш една подробност - в различните части на света отделните популации в течение на десетки или стотици поколения са се приспособили към различни съотношения на месо/животински продукти/растения в своята диета. Тези, които не са се нагодили към конкретните климатични условия и налична през годината храна просто са измрели. И едва в съвремието с глобалната търговия вече настъпва някаква по-голяма промяна и уеднаквяване в голяма степен на храненето, което на свой ред носи както ползи за някои популации, така и вреди заради промяна на естественото за тях хранене.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!