Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Димитър Йорданов said:

При липса на уточнение приемаме, че са 300 по Целзий. Тук в България, а и в Европа се ползва тази система за отчитане на температурата. Такива са и уредите, които се използват масово. Не използваме нито скалата по Келвин, нито тази по Фаренхайт или Ранкин. Така, че не може да си сериозен. И не давай още идеи на Макето да се прави на не разбрал или хитрец. :D 

Не бе човек, нищо не давам, просто поствам факт.

The reaction is a form of non-enzymatic browning which typically proceeds rapidly from around 140 to 165 °C (280 to 330 °F).

Публикува

Преди 2 години ми оперираха корема. При изписване на всички казваха почти една и съща диета - най-дълго време да избягват сурови плодове и зеленчуци, бобови, печено на скара и пържено. Освен това можело да се яде всичко, дори люто и подправки, но с мярка. Това не са пишман диетолози, а коремни хирурзи. Плодовете и зеленчуците съдържат много силни киселини, които са вредни. Някога един лимон се е изтисквал в храната на цяло семейство, сега всички ядат по 3-4 мандарини след вечеря. Казвам го, защото последното, което ядох преди операциите беше мандарина и нарочно попитах дали мога да си сложа в устата един резан само за вкус, но ми отговориха, че цитрусите са най-вредни и с най-силни киселини и други вредни вещества. Всички на моите години помнят, че като бяхме малки ябълките се печаха, махаше се средата, слагаше се захар и във фурната. Всички зеленчуци без туршиите се готвеха, а печено на скара или пържено се ядеше само по празниците, основно се печеше на ниски температури във фурна или си ядаха супи. Между другото преди операциите ядах почти само месо, супи 2-3 пъти на година, но от тогава свикнах на супи и се пристрастих към тях, което въобще не очаквах, че е възможно и нито веднъж не съм имал болки или киселини въпреки много тежките операции. А, докторите казаха и да избягвам бира и вино, най-добре било концетрат, поизлъгаха малко, че трябва да е в ограничени количества, но и те са хора. Още нещо важно, било по-добре 1-2 пъти седмично да се напиеш (май не го казаха точно така), а другите дни да не пиеш, отколкото всеки ден да пиеш по малко, защото така черния дроб не можел да си почива.

  • Потребител
Публикува

Значи, както става ясно по-горе, говоря принципно, без да конкретизирам каква е точната температура на пържене или печене. Всичко над 100 градуса по Целзий вече става опасно. Но и при 90 градуса храната може да се скапе, ако я готвите достатъчно дълго. 

Онова което трябва да се схване е, че в природата животните ядат храната си винаги сурова, и че при термична обработка при високи температури веществата в храната се видоизменят химически и много от тях се превръщат във вредни и канцерогенни вещества без хранителна стойност. 

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, makebulgar said:

В пресните плодове и зеленчуци витамините са далеч от кислорода и след изяждането им имат много кратък допир с кислорода. Обаче като ги хвърлиш витамините от месото, брашното или зеленчуците във фурната, на скарата или в тигана при над 300 градуса и всичко се преобразува и  видоизменя химически, и си губи свойствата. 

Първо пишеш това. Че при 300+ градуса витамините отиват на кино. В следващ твой коментар пишеш ето това:

"По-горе говоря за печенето, пърженето и най-вече за скарата, при които термичната обработка е при по-високи температури. При тези три начина на обработка освен температурата важно е и времето. Няма голямо значение дали ще печеш 2 часа при 150 градуса във фурната или 20 минути при 600 градуса на скарата. И в двата случая в храната възникват необратими промени, които я правят вредна. Появят ли се черните ивици на кебапчетата и пържолите, и покафенеят и почернеят ли ти картофите във фурната, вече имаш промените. Тоест няма значение дали са точно 300 градуса. Важно е колко време и при каква температура."

Кое сега от двете ти твърдения е вярното? Случаен човек зачел се в темата на какво да повярва? Въртиш, сучеш, от 10 кладенеца вода ще извадиш, но по гръб няма да паднеш и че не си прав за нещо няма да признаеш. Стига си проповядвал веганството правейки се на много знаещ! Сам в тази тема поне 30 пъти те засякоха различни участници в огромни противоречия, извъртания и когато ти беше задаван елементарен въпрос ТИ го пренебрегваше, само за да не признаеш, че си сгрешил. Ти като твоя любим Спараток. :D  Като се сетя, че точно ти пусна тема за псевдонауката и псевдонаучните методи и се чудя да се смея ли или да плача.

  • Потребител
Публикува
Преди 16 минути, makebulgar said:

Значи, както става ясно по-горе, говоря принципно, без да конкретизирам каква е точната температура на пържене или печене. Всичко над 100 градуса по Целзий вече става опасно. Но и при 90 градуса храната може да се скапе, ако я готвите достатъчно дълго. 

Онова което трябва да се схване е, че в природата животните ядат храната си винаги сурова, и че при термична обработка при високи температури веществата в храната се видоизменят химически и много от тях се превръщат във вредни и канцерогенни вещества без хранителна стойност. 

Ние отдавна не сме като останалите животни и сме започнали да готвим храната си. Всъщност още от преди да станем хора! Това е прекалено дълъг период, в който храната ни в огромната си част е сготвена. Тези на които не е понасяла сготвената храна и промените свързани с готвенето са пукнали. Както и да го въртиш много хилядолетия преди да почнат да садят и сеят ядливи треви и бурени хората са яли месо. И никъде не е откривано обиталище на хора, където да липсват оръжия за лов или уреди за обработка на месо, кости и кожи, а да има само останки от растителни храни. Костилки, овъглени семена, остатъци от разни варива и т.н. 

 

  • Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Димитър Йорданов said:

Въртиш, сучеш, от 10 кладенеца вода ще извадиш, но по гръб няма да паднеш и че не си прав за нещо няма да признаеш. Стига си проповядвал веганството правейки се на много знаещ! Сам в тази тема поне 30 пъти те засякоха различни участници в огромни противоречия, извъртания и когато ти беше задаван елементарен въпрос ТИ го пренебрегваше, само за да не признаеш, че си сгрешил.

Можеш да си повториш въпроса, и може и да ти се отговори, ако въпроса има смисъл. 

Иначе до тогава може да се опиташ да се върнеш и да прочетеш отново нещата за зъбите на човека, за това каква храна ядат животните в природата, за това, което се случва с храната при печенето, за бензопирена, акриламида, полицикличните ароматни въглеводороди, хетероцикличните амини и другите неща. Всяко едно нещо е доказано научно. 

  • Потребител
Публикува
Преди 19 минути, makebulgar said:

Можеш да си повториш въпроса, и може и да ти се отговори, ако въпроса има смисъл. 

Иначе до тогава може да се опиташ да се върнеш и да прочетеш отново нещата за зъбите на човека, за това каква храна ядат животните в природата, за това, което се случва с храната при печенето, за бензопирена, акриламида, полицикличните ароматни въглеводороди, хетероцикличните амини и другите неща. Всяко едно нещо е доказано научно. 

Страница 9 коментара ми от 22 Август:


Страница 5, коментара ми от 19 Август:


Ти многократно отказа да посочиш едно единствено място в света, където наличните естествени растителни ресурси годни и достъпни за човека да могат да му осигурят физически оцеляването и да докажеш, че единствено растителната храна без животински продукти, месо, риба или насекоми е естествена за него. 
Много пъти дава примери с растения появили се или станали годни и достъпни за човека много след появата на земеделието или СЛЕД разселването му от Африка. 
Много пъти даваше примери с растителни храни пренесени от новият свят в Евразия едва след Колумб или примери че дадени храни могат да се ядат сурови или само след накисване, докато в реалността приети по такъв начин ТЕ СА ОТРОВНИ за хората. 
Ако добавя и че ти сам призна, че не си запознат с историята на появата, разпространението и култивирането на много от храните, както и с техния външен вид, достъпност и хранителни качества в диво състояние в сравнение с култивираното какво се получава? Голи проповеди, как нещо появило се днес (последните десетилетия) е естествено за нас ВЪПРЕКИ липсата на каквито е да е доказателства за думите ти, за сметка на много потвърждаващи сега приеманата научна истина. Че всички ние сме пригодени да се храним с месо, животински продукти и растителна храна. И едно малко уточнение. След разселването на хората различните популации са се приспособили към наличните източници и условия на живот и има разлики в съотношенията на приеманата храна.
Няма смисъл да извадя всеки един коментар в който съм те питал това. Така или иначе ти няма да отговориш. Както няма смисъл и да показвам всеки един мой отговор в който съм показвал твоя лъжа, незнание или опит да извъртиш нещата. Отново просто няма смисъл. Тези, които са прочели цялата тема и са участвали в нея са достатъчно добре запознати с целия спор до момента.  

  • Потребител
Публикува
On 23.08.2021 г. at 0:18, makebulgar said:

Абсолютно нищо няма да ми стане ако ям суров твърд ориз, жито или боб в продължение дори и на година. Мога цяла година да карам на сурови моркови, зеле и картофи и пак нищо няма да ми стане. А суровите плодове въобще никой не се и замисля да ги пече или пържи, а се ядат винаги сурови. Приматите не ядат груба растителна храна, тоест не ядат трева или листа на дървета, а ядат плодове, ядки и семена, като горилите ядат и меката сърцевина на някои растения, която е мека и богата на въглехидрати, но е бедна на целуоза. 

Ти може и да караш цяла година на моркови, зеле и картофи, ама за твое съжаление нашите далечни предци не е имало как.Ето ти растенията появили се от култивацията на дивото зеле. Освен тях има и още няколко в следствие на култивацията на този бурен де. :)
Морковите, които си хрупаш са хибрид на няколко диви вида. И са култивирани много след появата на цивилизацията. Див морков виждал ли си ? Ето ти по-долу. 
А картофите кога и откъде са пренесени, Маке? Преди да спориш за проклетите храни отвори няколко учебника или книги за растенията и чак тогава го прави. Да не ти припомням примерите с дините и другите небивалици, които писа.
2219-4.jpg

29339885_1764051940282763_8256598722708766720_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ep5n-9RkfFsAX8TGLq8&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT81Hjmq9ptr0-qcHfcEhZQFIHRg9upyhXbT11JEfrDPEw&oe=6238F09D

  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Димитър Йорданов said:

Страница 9 коментара ми от 22 Август:


Страница 5, коментара ми от 19 Август:


Ти многократно отказа да посочиш едно единствено място в света, където наличните естествени растителни ресурси годни и достъпни за човека да могат да му осигурят физически оцеляването и да докажеш, че единствено растителната храна без животински продукти, месо, риба или насекоми е естествена за него. 
Много пъти дава примери с растения появили се или станали годни и достъпни за човека много след появата на земеделието или СЛЕД разселването му от Африка. 
Много пъти даваше примери с растителни храни пренесени от новият свят в Евразия едва след Колумб или примери че дадени храни могат да се ядат сурови или само след накисване, докато в реалността приети по такъв начин ТЕ СА ОТРОВНИ за хората. 
Ако добавя и че ти сам призна, че не си запознат с историята на появата, разпространението и култивирането на много от храните, както и с техния външен вид, достъпност и хранителни качества в диво състояние в сравнение с култивираното какво се получава? Голи проповеди, как нещо появило се днес (последните десетилетия) е естествено за нас ВЪПРЕКИ липсата на каквито е да е доказателства за думите ти, за сметка на много потвърждаващи сега приеманата научна истина. Че всички ние сме пригодени да се храним с месо, животински продукти и растителна храна. И едно малко уточнение. След разселването на хората различните популации са се приспособили към наличните източници и условия на живот и има разлики в съотношенията на приеманата храна.
Няма смисъл да извадя всеки един коментар в който съм те питал това. Така или иначе ти няма да отговориш. Както няма смисъл и да показвам всеки един мой отговор в който съм показвал твоя лъжа, незнание или опит да извъртиш нещата. Отново просто няма смисъл. Тези, които са прочели цялата тема и са участвали в нея са достатъчно добре запознати с целия спор до момента.  

Не си прав и твърдиш че съм казвал неща, които не съм казвал. 

 

  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, makebulgar said:

Не си прав и твърдиш че съм казвал неща, които не съм казвал. 

 

Зададох ти многокатно въпроси, а и не само аз. Ще отговориш ли някой ден? Мина повече от половин година, а все още очакваме отговор. Посочи едно проклето място в Африка, където с наличните ресурси може хората или техните преки предци да са били вегани. И да са се хранели САМО с растения без никаква обработка. Сурови, без киснене, мелене, варене, сушене, ферментиране или печене. Или спри да проповядваш проклетото веганство, като нещо естествено за вида ни!
А относно яденето на неузрели плодове - само няколко примера ще ти дам. Така, както ти дадох по-рано в темата за суровия боб и за още други изредени от теб "естествени храни", които можели да се ядат сурови и без обработка. 
Ето туктуктуктуктук и тук
П.С. Чети бе, Маке. Преди да напишеш дадена простотия използвай проклетата търсачка и направи едно кратко проучване. Ще научиш много и ще спреш да се излагаш в тази тема!!! 
И като не съм прав посочи конкретно в какво! Но отговори на простите въпроси, които ти зададох не само аз, а и редица други тук! Спри да бягаш от отговори нападайки за друго, хващайки се за отделно изречение или измествайки разговора в нова посока. С бягане от конкретни въпроси показваш само пълно безсилие като всеки веган решил, че като мине на растения ще спре да е дебелак, ще стане слабичък като фиданка и безсмъртен. 

  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Димитър Йорданов said:

Ти може и да караш цяла година на моркови, зеле и картофи, ама за твое съжаление нашите далечни предци не е имало как.Ето ти растенията появили се от култивацията на дивото зеле. Освен тях има и още няколко в следствие на култивацията на този бурен де. :)
Морковите, които си хрупаш са хибрид на няколко диви вида. И са култивирани много след появата на цивилизацията. Див морков виждал ли си ? Ето ти по-долу. 
А картофите кога и откъде са пренесени, Маке? Преди да спориш за проклетите храни отвори няколко учебника или книги за растенията и чак тогава го прави. Да не ти припомням примерите с дините и другите небивалици, които писа.
2219-4.jpg

29339885_1764051940282763_8256598722708766720_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ep5n-9RkfFsAX8TGLq8&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT81Hjmq9ptr0-qcHfcEhZQFIHRg9upyhXbT11JEfrDPEw&oe=6238F09D

Тоест според теб в дивата природа не съществуват плодове, кореноплодни, зеленчуци, семена и ядки, които да бъдат достатъчни за изхранването на отделния човек!? А как става така, че има диви животни, които пре спокойно си карат на ядки, семена, плодове и растения?! Орангутана дали знае нещо за култивираните ябълки и банана, когато си живее живота по дърветата ядейки основно диви плодове?! Еми другите диви плодоядни животни дали си култивират плодовете. Плодоядните прилепи, дали разчитат на ябълки сорт червена или златна превъзходна, или са живели целия си живот през поколенията само на диви плодове. 

Култивираните растения не са измислица на съвременния човек, без прачовека да е използвал предците на тези растения. Те са просто съвременен видоизменен вариант на диви растения, които пра-човека е използвал за храна. Днес просто размерите, аромата и формите са по-различни и култивирани, и отглеждането им е по-продуктивно, но това не означава, че предшествениците на тези растения не са били ядени от човека. Напротив. За да почне да ги култивира човека преди това интензивно ги е събирал от природата. Събирал ги е, складирал ги е, сушал ги е, оцелявал е с тях през зимата, и после случайно е разбрал, че може да ги сади и отново да ги сади и да ги развива. 

За учудване и дълбоко смайване на любителите на мръвките, човека е истински добър в отглеждането на растителна храна. Отглежда много повече растителна храна отколкото животни. Отглежда дори растителна храна, за да храни животните, които отглежда. Това нямаше как да се случи, ако предците на човека бяха хищни месоядни и ако растенията бяха просто гарнитура към местната му храна. Човека става онова, което е днес заради култивирането на растенията и земеделието, а не защото е ял мамути. Цивилизацията и ръста на човешката популация е следствие от развитието на земеделието и най-вече на интензивното отглеждане на нишестени зърнени храни, а те са растения. 

Ако не бяха открили как се се сади жито, ориз, царевица, ечемик и картоф, хората днес нямаше да са 7 милиарда, а щяха да са 1 милион, и нямаше да владеят планетата. 

Тоест човека по природа е плодояден, като е ял всякакъв вид сладки, нишестени и мазни плодове (в това число ядките и семената) от растения, дървета и треви. По късно обаче променяйки хабитата си се приспособява първо към ядене на месо, за да оцелява, и след това към земеделие, за да оцелява още по-лесно. Тези промени в начина на хранене не са променили природата на предците на човека, и не са променили като цяло и човека днес. Все още нямаме нокти и зъби, с които да ядем и разкъсваме животни. 

  • Потребител
Публикува
Преди 18 минути, Димитър Йорданов said:

Посочи едно проклето място в Африка, където с наличните ресурси може хората или техните преки предци да са били вегани.

Значи според теб горилата в Африка може да живее напълно вегански в джунглите, а за човека нямало никаква растителна храна, с която да живее по този начин. Тоест в джунглите и саваните няма семена, няма плодове, няма кореноплодни, няма ядки....?! Или просто проблема е, че Йорданов не знае или не иска да знае, че в природата съществува такава храна? Ако живееш на храна купена от супермаркета вероятно няма да знаеш как да живееш без супермаркет в джунглите и саваните на Африка. 

Проблема май в случая е, че не се осъзнава това, че прачовеците са били изключително малък брой, и са можели да задоволяват нуждите си с природните ресурси без голяма конкуренция. Ако някой смята, че причината хомосапиенс да напусне Африка са оскъдните хранителни ресурси значи не разбира механизмите и не разбира количествата. 

  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, makebulgar said:

Тоест според теб в дивата природа не съществуват плодове, кореноплодни, зеленчуци, семена и ядки, които да бъдат достатъчни за изхранването на отделния човек!? А как става така, че има диви животни, които пре спокойно си карат на ядки, семена, плодове и растения?! Орангутана дали знае нещо за култивираните ябълки и банана, когато си живее живота по дърветата ядейки основно диви плодове?! Еми другите диви плодоядни животни дали си култивират плодовете. Плодоядните прилепи, дали разчитат на ябълки сорт червена или златна превъзходна, или са живели целия си живот през поколенията само на диви плодове. 

Култивираните растения не са измислица на съвременния човек, без прачовека да е използвал предците на тези растения. Те са просто съвременен видоизменен вариант на диви растения, които пра-човека е използвал за храна. Днес просто размерите, аромата и формите са по-различни и култивирани, и отглеждането им е по-продуктивно, но това не означава, че предшествениците на тези растения не са били ядени от човека. Напротив. За да почне да ги култивира човека преди това интензивно ги е събирал от природата. Събирал ги е, складирал ги е, сушал ги е, оцелявал е с тях през зимата, и после случайно е разбрал, че може да ги сади и отново да ги сади и да ги развива. 

За учудване и дълбоко смайване на любителите на мръвките, човека е истински добър в отглеждането на растителна храна. Отглежда много повече растителна храна отколкото животни. Отглежда дори растителна храна, за да храни животните, които отглежда. Това нямаше как да се случи, ако предците на човека бяха хищни месоядни и ако растенията бяха просто гарнитура към местната му храна. Човека става онова, което е днес заради култивирането на растенията и земеделието, а не защото е ял мамути. Цивилизацията и ръста на човешката популация е следствие от развитието на земеделието и най-вече на интензивното отглеждане на нишестени зърнени храни, а те са растения. 

Ако не бяха открили как се се сади жито, ориз, царевица, ечемик и картоф, хората днес нямаше да са 7 милиарда, а щяха да са 1 милион, и нямаше да владеят планетата. 

Тоест човека по природа е плодояден, като е ял всякакъв вид сладки, нишестени и мазни плодове (в това число ядките и семената) от растения, дървета и треви. По късно обаче променяйки хабитата си се приспособява първо към ядене на месо, за да оцелява, и след това към земеделие, за да оцелява още по-лесно. Тези промени в начина на хранене не са променили природата на предците на човека, и не са променили като цяло и човека днес. Все още нямаме нокти и зъби, с които да ядем и разкъсваме животни. 

Това хилядолетия и континенти за нищо ги нямаш. Къде живее орангутанът, от къде произлизат първите хора? Има няма един океан разстояние. Виж какъв е произхода на различните растения. Преди време те питах, ти даде само три плододаващи растения от Африка. Едното беше баобаб, за него съм съгласен. За другото имаше съмнения, че е култивирано в Древен Египет и едно с произход някъде из джунглите на централна Африка. Ама първите хора се появяват в сухите савани и полупустини на територията на днешните Танзания и Кения. Дай да видим какви плодове са с произход от там. Освен баобаба

 

  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, makebulgar said:

Значи според теб горилата в Африка може да живее напълно вегански в джунглите, а за човека нямало никаква растителна храна, с която да живее по този начин. Тоест в джунглите и саваните няма семена, няма плодове, няма кореноплодни, няма ядки....?! Или просто проблема е, че Йорданов не знае или не иска да знае, че в природата съществува такава храна? Ако живееш на храна купена от супермаркета вероятно няма да знаеш как да живееш без супермаркет в джунглите и саваните на Африка. 

Горилите се хранят с листа. Опитай да ядеш листа от дърветата. Да не говорим, че между обитанията на горилите и местата, където почва човешката еволюция има две три хиляди км

 

  • Потребител
Публикува
Преди 28 минути, Димитър Йорданов said:

Зададох ти многокатно въпроси, а и не само аз. Ще отговориш ли някой ден? Мина повече от половин година, а все още очакваме отговор. Посочи едно проклето място в Африка, където с наличните ресурси може хората или техните преки предци да са били вегани. И да са се хранели САМО с растения без никаква обработка. Сурови, без киснене, мелене, варене, сушене, ферментиране или печене. Или спри да проповядваш проклетото веганство, като нещо естествено за вида ни!
А относно яденето на неузрели плодове - само няколко примера ще ти дам. Така, както ти дадох по-рано в темата за суровия боб и за още други изредени от теб "естествени храни", които можели да се ядат сурови и без обработка. 
Ето туктуктуктуктук и тук
П.С. Чети бе, Маке. Преди да напишеш дадена простотия използвай проклетата търсачка и направи едно кратко проучване. Ще научиш много и ще спреш да се излагаш в тази тема!!! 
И като не съм прав посочи конкретно в какво! Но отговори на простите въпроси, които ти зададох не само аз, а и редица други тук! Спри да бягаш от отговори нападайки за друго, хващайки се за отделно изречение или измествайки разговора в нова посока. С бягане от конкретни въпроси показваш само пълно безсилие като всеки веган решил, че като мине на растения ще спре да е дебелак, ще стане слабичък като фиданка и безсмъртен. 

На прости и манипулативни въпроси отговори едва ли ще получиш. 

Обясни мисловната си дейност по-добре особено в часта за отровните плодове и растения. Според теб човека не е бил плодояден защото е имало отровни плодове и растения?! И според теб прачовека е бил тъп и не е разбирал кое растение е сладко и кое е горчиво? Съвременните способности на човека да реагира на горчиво дали са култивирани през последните 5000 години или са съществували и при хомоеректус и предците му?! 

За учудване на подобни разбирачи повечето растения съдържащи отровни алкалоиди и гликозиди са горчиви. Алкалоидите са горчиви като почнеш от кофеина, никотина, соланина, хинина, кокаина, морфина. Естествената реакция на човека на горчивите растения е да ги изхвърля и изплюва. И затова и не яде зелени и неузрели плодове и горчиви листа, тъй като често имат въпросните алкалоиди, гликозиди и повишено количество киселини. Човека обичайно чака плодовете да са узрели, сладки и вкусни, и тогава ги яде, а от растенията яде основно онези, които не са горчиви. 

  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, самотния вълк said:

Ама първите хора се появяват в сухите савани и полупустини на територията на днешните Танзания и Кения. Дай да видим какви плодове са с произход от там. Освен баобаба

Еми в една друга тема вече дадох няколко други вида плодове, които си съществуват и днес из саваните без проблем и се консумират. Наред с боабабите там има и наистина огромни смокини, които дават тонове плодове. Има и диви видове подобни на ябълките. 

Саваните днес не могат да изхранят милионите човеци, но преди 1 млн. години просто хората не са били толкова много и са можели да събират достатъчно от природата дори в саваните. 

  • Потребител
Публикува
Преди 4 минути, makebulgar said:

Еми в една друга тема вече дадох няколко други вида плодове, които си съществуват и днес из саваните без проблем и се консумират. Наред с боабабите там има и наистина огромни смокини, които дават тонове плодове. Има и диви видове подобни на ябълките. 

Саваните днес не могат да изхранят милионите човеци, но преди 1 млн. години просто хората не са били толкова много и са можели да събират достатъчно от природата дори в саваните. 

Днес може и да има огромни смокини, но смокинята произхожда от Средиземноморието. Ще минат хилядолетия, преди първите хора да стигат до нея. Опитай пак. Баобаб и? Нещо с произход от Източна Африка

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 33 минути, самотния вълк said:

Горилите се хранят с листа. Опитай да ядеш листа от дърветата.

 

Ето ти цитат от уикипедия: "горилите, като цяло са вегетарианци – хранят се с листа, плодове, семена, дървесна кора, корени и цветове, от време на време добавят мравки и термити към менюто си."

Тоест горилите не ядат само листа, а ядат и плодове и семена и корени, което е важно.

Днес като си поръчаш зелена салата или зелева салата, или като си направиш салата от коприва, лапад, глухарче, праз или зелен лук или друго подобно, ядеш листа. Тоест все пак човека може да яде листа. А това, че не яде по-грубите листа, които яде горилата, не означава, че в джунглата няма други листа, които човека може да яде. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 11 минути, самотния вълк said:

Днес може и да има огромни смокини, но смокинята произхожда от Средиземноморието. Ще минат хилядолетия, преди първите хора да стигат до нея. Опитай пак. 

Не говорим за култивираната от средиземноморието смокиня. Има и африкански смокини, примерно Ficus sansibarica.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, makebulgar said:

Не говорим за култивираната от средиземноморието смокиня. Има и африкански смокини, примерно Ficus sansibarica.

Приемаме и африканската смокиня. Станаха два вида. Мислиш ли, че хората целогодишно могат да се изхранват само с плодовете им? Няма растение, което дава плодове през цялата година. Има си вегетационен период, има сезони. Времето за плододаване обикновено е кратко. Седмица-месец. А после до следващото плододаване? 

Да, плодовете, разни ядки и семена са били част от диетата на прахората, но да се твъди, че хората са плодоядни е върховна веганска глупост

  • Глобален Модератор
Публикува

Минавам само за да оставя това тук :)

img_1_1645202540406.jpg

Публикува

Оставете ги горилите. Има норми на хранене които показват колко калории трябват на човек за да преживее дълго време без да губи телесно тегло. При нормални обстоятелства за мъж се приемат 2200-2500 ккал., като при тежък физически труд стигат до 4500-5000, а порциона на групата на Амудсен или Пири Рейс, не помня точно коя, е бил от 7500 ккал. За да ги постигнат са яли почни изключително попара със сухари и много масло. Дори да приемем, че нуждата е около 1500 ккал, което съответства на безделник-веган, това са около 6 килограма домати или 10 килограма краставици или зеле. Даже картофите са два килограма, но те не се ядат сурови. Има още нещо, човек се нуждае от една група аминокиселини, наречени незаменими, които не може да си набави само от растителна храна. Дори там, където тези киселини се срещат в малки количества в растителна храна те се усвояват в още по-малки количества и трудно. Грубо казано в едно количество бобови може да има толкова лизин и метиотин колкото в определено количество месо, но организма ще усвои малка част от бобовите и повечето от месните.

Темата е със сгрешено заглавие, защото в сериозната наука никога не е имало спор, човекът е всеядно.

  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, самотния вълк said:

Приемаме и африканската смокиня. Станаха два вида.

Има още 200. 

  • Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Петър_Пейчев said:

При нормални обстоятелства за мъж се приемат 2200-2500 ккал., като при тежък физически труд стигат до 4500-5000, а порциона на групата на Амудсен или Пири Рейс, не помня точно коя, е бил от 7500 ккал. За да ги постигнат са яли почни изключително попара със сухари и много масло. Дори да приемем, че нуждата е около 1500 ккал, което съответства на безделник-веган, това са около 6 килограма домати или 10 килограма краставици или зеле.

Интересен метод да даваш за пример калориите от най-нискокалоричните растителни храни, каквито са зелето, доматите и краставиците. Ако беше дал тревата като пример щеше да си още по-близо до манипулацията от заглавието на темата. То е все едно да дадеш като пример за калоричност при животинската храна копитата и рогата на животните. С колко килограма копита и рога ще си осигуриш 1500 килокалории?!

Иначе ако човек реши да кара на растителна храна много лесно може да си набави калориите. Даже може и да надебелява с тях. 200 гр. орехи и кило ябълки са ти 1900 ккал. Който смята, че 200 г. орехи и кило ябълки са много значи не ги е ял. Съвсем не са много, и човек може да си ги осигури лесно. Това са 5-6 ябълки и шепа орехи. А ако похапне и още разни неща през деня като хляб и картофи, лесно отиваме на 3000 ккал.

В орехите и останалите ядки и семена се съдържат всички незаменими аминокиселини, тъй че и за това не трябва да се притесняваш. И не, аминокиселините в растителната храна не се усвояват по-трудно. Усвояват се дори по-лесно. Растителната храна се задържа за по-кратко в стомаха сравнено с месото, тъй че няма място за сравнение с месото. Разбира се тук говорим за суровото месо, което човек би изял трудно с неподходящите си зъби. При печеното месо сложните белтъци са частично разградени и усвояването на аминокиселините може да е малко по-добро, но това не компенсира фактът, че при печенето много от аминокиселините се превръщат в други вещества, които нямат вече функциите на аминокиселините и не са хранителни, а са вредни. 

  • Потребител
Публикува
Преди 52 минути, Warlord said:

Минавам само за да оставя това тук :)

img_1_1645202540406.jpg

Прачовеците от рисунката от коя част на антилопата са си осигурявали витамин Ц-то - от рогата, от копитата, от мозъка или от черния дроб, щото учените казват, че в месото няма много витамин Ц? Ако на рисунката няма шипки, чушки, лимони и ябълки, означава ли това, че в телата на тия прачовеци витамин Ц-то се е синтезирало само, и означава ли че пра-дивеча е бил по-богат на витамин Ц? Днес учените казват, че в човека витамин Ц не се синтезира, тъй че трябва да очакваме да сме се изменили биологично сравнено с прачовеците антилопояди от рисунката. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!