Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, vvarbanov said:

 Ескимосите са на друго мнение.Или те не са хора щом ядат сурово месо? Някои хора пък обичат сурова кайма и от мисълта за нея не им се обръщат стомасите. Смени си гледната точка!

Е как да нямаме нокти. Ленивеца също е растителнояден и има нокти.Ами коалата и пандата имат ли нокти?Как се потят?

 

Ама те и всички растителноядни ядат тревата, плодовете, грудките,... сурови.И какво доказва това? Кучетата пък си хапват печени кебапчета с удоволствие.Прасетата също плющят остатъците от нашата готвена на огън храна.  Извод, някои животни биха яли сготвена храна , но не могат да запалят огън да си я приготвят.

Ти като искаш яж само суров фасул, или сурови картофи, тиква. Нали растителноядните животни само сурова храна ядат.

Храната като мине през огъня по лесно се усвоява от организма. Освен това ние сме открили различни начини на приготвянето на храната за да разнообразим вкуса и. За тая цел имаме вкусови рецептори. Имунитета на хората спада ако не поемат различни витамини и минерали. За това обичаме разнообразна храна.

 Сещам се за интересен случай от казармата.  Един месец давахме непрекъснато наряд, та ни питаха какво искаме да ядем. Естествено поискахме всеки ден пържоли. Издържахме само една седмица. И помолихме да ни сготвят боб.

 Ти представяш проблема като черно - бял. Какво трябвало да яде човек, растителна или местна храна?  Отговора е различна. Еднообразната не само омръзва, но и имунитета спада. 

Значи ти сравняваш разнообразната растителна диета, с употребата само на месо. Защо не ядеш само краставици, аз ще ям само месо и да видим кой как ще се чувства физически? Ами искаш да ползваш цялата гама от растителни продукти.

 

 

Хм имаме нокти и зъби ама не стават. Айде иди пробвай убий едно прасе без оръжие. С нокти и зъби като всеки нормален хищник.

 

 

  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, vvarbanov said:

Ескимосите са на друго мнение.

Ескимосите не могат да пият алкохол,защото нямат екзим който да го разгражда.

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, vvarbanov said:

Ти представяш проблема като черно - бял. Какво трябвало да яде човек, растителна или местна храна?  Отговора е различна. Еднообразната не само омръзва, но и имунитета спада. 

Въпросният текст, който съм дал е превод от статията посочена с линк най-отдолу. И съм го превел чрез Гугъл, но явно Гугъл подобно на аторът на темата тук грешно превежда herbivore като "тревопасни", а не като "растителноядни" и трябваше да коригирам превода. Авторът на темата явно е несериозен и просто е превеждал с Гугъл или пък е чел разни преведени статии чрез Гугъл. Никаква наука.  

 

Проблемът тук е, че се опитвам да ви насоча, към онова, което учените са измерили, изчислили и доказали, а вие си баете старите баячки за месото и всеядството. В статията се дава мнението на Американската диетична асоциация, а по-горе дадох и едно име - Валтер Лонго, и разработката му - Хранителен режим (Диета) за дълголетие, но никой не започна да го коментира и обсъжда, а започна да се изсипва традиционната мантра, как прачовека бил всеяден. Насочвам ви към тези статии, диети и мнения не просто защото искам да споря, а защото чрез тях представям научната гледна точка по въпроса за това коя храна е най-добра за здравето, дълголетието и силата на човека. Това не са някакви препоръки от гуру-диетолози, пишман-вегано-вегетарянци, и гладуващи дами, а са резултати от научни проучвания, статии, докторати, клинични изследвания направени през последните години и препоръчвани от специалистите по въпроса и от американските здравни институти. 

Разработената "диета за дълголетие" от проф. Валтер Лонго и съавторът на някои от публикациите му проф. Розалин Андерсън [Nutrition, longevity and disease: from molecular mechanisms to interventions, Cell (2022). DOI: 10.1016/j.cell.2022.04.002] е направена, чрез анализ на всякакви видове диети с гладуване, на проучвания на храненето, болестите и дълголетието при лабораторни животни и хора. Валтер Лонго е италиано-американски биоентеролог и клетъчен биолог, известен с изследванията си върху ролята на гените при глад и хранителния отговор върху стареенето и болестите. Директор е на Института по дълголетие на Университета на Южна Калифорния. Разработената от него диета спада към диетите имитиращи гладуване, които се приемат за периодичен пост, като през 2018 г. публикува "Диета за дълголетие" (The Longevity Diet). Розалин Андерсън е професор в Училището по медицина и обществено здраве на Университета на Уисконсин и изучава стареенето и ограничаването на калориите при приматите. 

 

Като насочвам към тези разработки, проучвания и автори, не казвам, че те са най-добрите и най-точните, и че авторите им са най-големите авторитети по темата, а просто насочвам към някакви научни разработки, които изглеждат нови и авангардни, подкрепят някои стари теории и развиват науката. Който иска може да чете и да се учи и обсъжда. Според тях най-добрата храна е разнообразната растителна храна с добавяне от време на време на риба и с редовно гладуване.  

Ето една графика от проучванията им:

gr2.jpg

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 16 минути, makebulgar said:

Проблемът тук е, че се опитвам да ви насоча, към онова, което учените са измерили, изчислили и доказали, а вие си баете старите баячки за месото и всеядството.

Становището което дадох преди 1-2 страници за развитието на челюстта и зъбите не е моя, а на учените (ама не диетолози, а учени).

  • Потребител
Публикува
Преди 32 минути, vandu said:

Веганите ако не пият витамини на таблетки са си чао.

На въпросното бебе са му липсвали минерали - желязо и калций. Родителите му явно или са го хранили по-бедно от нужното, или просто са пример за градски хора, които въобще не излизат на слънце. Реално ако се яде достатъчно растителна храна с достатъчно ядки в нея подобни недоимъци на желязо и калций не би следвало да се получават, ако човек е активен и постоянно слънцето го пече. Това се отнася и за кърмещата майка.

Недоимъците и лошото усвояване на минералите от този тип се получават не толкова заради това, че не се приема достатъчно богата храна, а защото хората имат недоимък на хормонът "витамин D", който се синтезира от кожата при излагане на слънчевите ултравиолетови-Б лъчи. Витамин D можем да си го добавим и от животинската храна, но най-лесно е ако излизаме на слънце. Когато нивата на някои от производните му са ниски в кръвната плазма минералите не се усвояват добре в червата.  

Друг витамин от който се получава недоимък е B12, като той се синтезира от бактерии в почвата, и преди време хората са се снабдявали с него както всички растителноядни - приемайки храната си от природата без да я мият с прахоляка и бактериите върху нея. Днес като мием всичко нямаме и тия бактерии с витамина. Кравите имат тия бактерии в стомаха си и нямат недоимък от витамина. Така е и с всички останали растителноядни животни, които не страдат от недоимък на B12. Бактериите в червата ни са доста важни, и е установено, че микробиома при хората ядящи основно растения е съвсем различен от този на хората постоянно ядящи месо.  

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 35 минути, vandu said:

ама не диетолози, а учени

Много просто и манипулативно изказване основано на логическата заблуда, че диетолозите не можело да са учени, и че няма учени занимаващи се с храненето. 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Кухулин said:

Проблемът в дискусията е по-дълбок и се заключава в това, че дълголетието само по себе си е антиприродно. Всички мерки, които прилагаме за дълъг и качествен живот, са антиприродни. От гледна точка на биологичното (а и на социалното) еволюционно развитие са вредни. Но от индивидуална гледна точка са доста продуктивни :)

Е как дълголетието ще е антиприродно, при положение, че колкото по-дълго живееш и колкото по-дълго си здрав, толкова по-голямо поколение ще създадеш. От еволюционна гледна точка е полезно.  Преди жените са раждали на 20-30 години, а сега раждат и на 40-50. 

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 6 часа, vvarbanov said:

 Ескимосите са на друго мнение.Или те не са хора щом ядат сурово месо? Някои хора пък обичат сурова кайма и от мисълта за нея не им се обръщат стомасите. Смени си гледната точка!

Е как да нямаме нокти. Ленивеца също е растителнояден и има нокти.Ами коалата и пандата имат ли нокти?Как се потят?

 

Ама те и всички растителноядни ядат тревата, плодовете, грудките,... сурови.И какво доказва това? Кучетата пък си хапват печени кебапчета с удоволствие.Прасетата също плющят остатъците от нашата готвена на огън храна.  Извод, някои животни биха яли сготвена храна , но не могат да запалят огън да си я приготвят.

Ти като искаш яж само суров фасул, или сурови картофи, тиква. Нали растителноядните животни само сурова храна ядат.

Храната като мине през огъня по лесно се усвоява от организма. Освен това ние сме открили различни начини на приготвянето на храната за да разнообразим вкуса и. За тая цел имаме вкусови рецептори. Имунитета на хората спада ако не поемат различни витамини и минерали. За това обичаме разнообразна храна.

 Сещам се за интересен случай от казармата.  Един месец давахме непрекъснато наряд, та ни питаха какво искаме да ядем. Естествено поискахме всеки ден пържоли. Издържахме само една седмица. И помолихме да ни сготвят боб.

 Ти представяш проблема като черно - бял. Какво трябвало да яде човек, растителна или местна храна?  Отговора е различна. Еднообразната не само омръзва, но и имунитета спада. 

Значи ти сравняваш разнообразната растителна диета, с употребата само на месо. Защо не ядеш само краставици, аз ще ям само месо и да видим кой как ще се чувства физически? Ами искаш да ползваш цялата гама от растителни продукти.

 

Точно закусвах сандвич с нетермично обработена луканка и чета как макето ми обеснява, че само при мисълта от него ми се били обръщали червата. Е не се обръщат.

После чета, че съм нямал нокти - поглеждам. Е имам нокти. Благодаря за дето ме подсети с това, че трябва да ги изрежа, ама все пак имам.

Имам също така и чувството, че споря не с форумното маке, а с някое вардарско. Гоце Делчев сам си пише, че е българин- те: НЕ, не е.

 

  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, makebulgar said:

Е как дълголетието ще е антиприродно, при положение, че колкото по-дълго живееш и колкото по-дълго си здрав, толкова по-голямо поколение ще създадеш. От еволюционна гледна точка е полезно.  Преди жените са раждали на 20-30 години, а сега раждат и на 40-50. 

Първо, това твърдение не е вярно. Дълголетието не означава по-голямо поколение. Огледай се наоколо.

Второ, дълголетниците заемат екологичната ниша на младите. Пречат им. В природата има специални механизми, които ни карат да умираме. Иначе еволюцията щеше да ни направи безсмъртни. 

Трето, има специален феномен при хомо сапиенс, наречен "хипотеза на бабите" (ползата от бабите), но там механизмът е съвсем различен.

Относно здравето, хубаво е да си здрав, но от гледна точка на еволюцията преди всичко стои генетичното здраве. Нивата на холестерол зарази наситените мазнини не са фактор, особено в репродуктивна възраст.

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 19 минути, makebulgar said:

Е как дълголетието ще е антиприродно, при положение, че колкото по-дълго живееш и колкото по-дълго си здрав, толкова по-голямо поколение ще създадеш. От еволюционна гледна точка е полезно.  Преди жените са раждали на 20-30 години, а сега раждат и на 40-50. 

Има изследвания, че при възрастни двойки честотата на деца с дефекти - Даун и др. - започва силно да расте. Някога това не е било фатално, но при сегашната медицина която ги поддържа дълго това е път към катастрофа. А да разчиташ на медицината не е като да рупаш тревици.

Човек не е приспособен към дълголетие, нито за създаване на поколение става, нито умственото му състояние е цвете, честотата на раковите образувания естествено започват да се увеличават след 40 години. Статистически, разбира се, някои могат да оцелеят, но и без да рупат тревица такива си има.

Човек не е приспособен еволюционно към дълголетие. Трябва да си измине пътя. Еволюционно погледнато, дълголетните хора са пречка, забавят процеса.

  • Глобален Модератор
Публикува

То реално в дивото, природата те иска мъртъв до 40 години макс. Без медицина дотогава все от нещо ще си се гътнал. А ако не просто ще са ти изпопадали зъбите и най-вече физически няма да си достатъчно бърз и издръжлив за да живееш като ловец-събирач.

Така че и самият живот след 40 на практика е противоестествен феномен от последните 10 000 години, на фона на всичките 2 милиона през които са съществували човеците. Като сме тръгнали да се отказваме от противоестествените неща спрямо някога си трябва ли и от това да се откажем ;)

  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Warlord said:

Точно закусвах сандвич с нетермично обработена луканка и чета как макето ми обеснява, че само при мисълта от него ми се били обръщали червата. Е не се обръщат.

После чета, че съм нямал нокти - поглеждам. Е имам нокти. Благодаря за дето ме подсети с това, че трябва да ги изрежа, ама все пак имам.

Имам също така и чувството, че споря не с форумното маке, а с някое вардарско. Гоце Делчев сам си пише, че е българин- те: НЕ, не е.

Луканката ти е вкусна и си привикнал към нея, заради солта и подправките в нея. Самото сухо месо е вкусно не повече от гьон. 

Останалите ти небивалици няма смисъл да ги коментирам. Все едно не съм във форум за наука, а съм на кръчмарска раздумка.  

  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Кухулин said:

Първо, това твърдение не е вярно. Дълголетието не означава по-голямо поколение. Огледай се наоколо.

Второ, дълголетниците заемат екологичната ниша на младите. Пречат им. В природата има специални механизми, които ни карат да умираме. Иначе еволюцията щеше да ни направи безсмъртни. 

Трето, има специален феномен при хомо сапиенс, наречен "хипотеза на бабите" (ползата от бабите), но там механизмът е съвсем различен.

Относно здравето, хубаво е да си здрав, но от гледна точка на еволюцията преди всичко стои генетичното здраве. Нивата на холестерол зарази наситените мазнини не са фактор, особено в репродуктивна възраст.

Никой не говори, за раждане на ново поколение на 80 или 90 години. Удължаването на живота чрез по-добра храна и начин на живот увеличава периода в който настъпва менопаузата, която зависи от хормоните. Хормоните зависят от здравето на тялото. 

А нивата на мазнини в кръвта всъщност са много важни за генетичното здраве. Установено е, че възпалението, до което водят излишните мазнини пряко влияе на мутациите, и много от вариантите рак, които сполетяват човек всъщност са следствие от затлъстването. Особено рак на гърдата, панкряса, черния дроб, бъбреците..

  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, scaner said:

Има изследвания, че при възрастни двойки честотата на деца с дефекти - Даун и др. - започва силно да расте. Някога това не е било фатално, но при сегашната медицина която ги поддържа дълго това е път към катастрофа. А да разчиташ на медицината не е като да рупаш тревици.

Човек не е приспособен към дълголетие, нито за създаване на поколение става, нито умственото му състояние е цвете, честотата на раковите образувания естествено започват да се увеличават след 40 години. Статистически, разбира се, някои могат да оцелеят, но и без да рупат тревица такива си има.

Човек не е приспособен еволюционно към дълголетие. Трябва да си измине пътя. Еволюционно погледнато, дълголетните хора са пречка, забавят процеса.

Това е вярно само при съвременния начин на живот със съвременната западна диета, или пък за първобитния човек, който е живял навън на стихиите. 

При здравословен живот, без алкохол, със спокойствие и добра храна, без човек да се затормозява с мазнини и без да е дебел, повечето от болестите просто няма да го сполетят на 40, 50 или 60 годишна възраст, ще е с бистър ум и ще е по-добър в много неща дори от младите дебелаци, които ядат постоянно сланина и месо и пият по 3 бири на ден.  

  • Глобален Модератор
Публикува (edited)
Преди 27 минути, makebulgar said:

Луканката ти е вкусна и си привикнал към нея, заради солта и подправките в нея. Самото сухо месо е вкусно не повече от гьон. 

Останалите ти небивалици няма смисъл да ги коментирам. Все едно не съм във форум за наука, а съм на кръчмарска раздумка.  

А все едно към салатата не сме привикнали заради солта и подправките в нея, без които е безвкусен треволяк? Да не говорим и за термичната обработка на картофите, тиквите и др., за което вече не веднъж стана въпрос. 

Освен това има огромна разлика между това нещо да ти е бевкусно и това да ти се обръща стомаха от нещо. И освен това говорехме вече, че има и сурови меса, които се консумират и без никакви подправки.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Warlord said:

То реално в дивото, природата те иска мъртъв до 40 години макс. Без медицина дотогава все от нещо ще си се гътнал. А ако не просто ще са ти изпопадали зъбите и най-вече физически няма да си достатъчно бърз и издръжлив за да живееш като ловец-събирач.

Така че и самият живот след 40 на практика е противоестествен феномен от последните 10 000 години, на фона на всичките 2 милиона през които са съществували човеците. Като сме тръгнали да се отказваме от противоестествените неща спрямо някога си трябва ли и от това да се откажем ;)

Е айде сега природата искала нещо си. Доколкото знам природата иска за едни животни в природата едно и живеят 2 години, а пък за другите иска друго и живеят 200 години. Причините за продължителността на живота явно са други, а не са желанието на богинята-майка Природа.  

Не е ясно кой установи, че за хората природата искала на 40 години да умираме от инфаркт, диабет, атеросклероза и рак?! Може би някои от хранителната индустрия, който иска да ни пробута сандвич с луканка, хамбургер, фафла или кола!? 

Animal-Lifespan.jpg?resize=529,750

 

Безсмъртни медузи - живот теоритично безкраен. 

Черен корал - живот 4000 години.  

Гренландска акула - живот до 500 години. 

Игуана Туатара - живот 300 години. 

Гренландски кит - живот 200 години. 

Галапагоска гигантска костенурка - живот 150 години. 

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 5 минути, makebulgar said:

Е айде сега природата искала нещо си. Доколкото знам природата иска за едни животни в природата едно и живеят 2 години, а пък за другите иска друго и живеят 200 години. Причините за продължителността на живота явно са други, а не са желанието на богинята-майка Природа.  

Не е ясно кой установи, че за хората природата искала на 40 години да умираме от инфаркт, диабет, атеросклероза и рак?! Може би някои от хранителната индустрия, който иска да ни пробута сандвич с луканка, хамбургер, фафла или кола!? 

Animal-Lifespan.jpg?resize=529,750

 

Безсмъртни медузи - живот теоритично безкраен. 

Черен корал - живот 4000 години.  

Гренландска акула - живот до 500 години. 

Игуана Туатара - живот 300 години. 

Гренландски кит - живот 200 години. 

Галапагоска гигантска костенурка - живот 150 години. 

Не е ли достатъчно очевидно, че не говоря за някакви богини-майки или за другите животни, а за човека и това докога той е способен да живее в диви условия, поради чисто физико-биологичните параметри на съответната възраст?

  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Warlord said:

А все едно към салатата не сме привикнали заради солта и подправките в нея, без които е безвкусен треволяк? Да не говорим и за термичната обработка на картофите, тиквите и др., за което вече не веднъж стана въпрос. 

Принципно отклонението на въпроса за вкуса на месото към вкуса на "треволяка" е логическа заблуда. Отговори, защо ни се налага да слагаме подправки (растения!) и сол на сушеното месо?!

Иначе тиквите, картофите и треволяка, включително житото, които да ядем, наред с плодовете и ядките, ако ги сдъвчеш ще са ти вкусни, и ще те заредят с вода и витамини. 

Нишестето от "треволяка" ти става вкусно още в устата, тъй като имаме амилаза в слюнката, която започва да го разгражда до глюкоза още в устата. 

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, makebulgar said:

Отговори, защо ни се налага да слагаме подправки (растения!) и сол на сушеното месо?! 

Не се налага, както вече казах може и без тях. Просто те го правят по-вкусно и разнообразно. А както неведнъж също споменахме - всеядните се нуждаем от разнообразна храна. Не само нишесте от тревички, колкото и да са ти вкусни.

  • Потребител
Публикува
Преди 21 минути, Warlord said:

А както неведнъж също споменахме - всеядните се нуждаем от разнообразна храна.

Проблемът е че човек обикновено под разнообразна храна разбира всичко, което може да се яде, включително всичко в магазина излязло от фабриките за храна. Специалистите диетолози от университетите и институтите по хранене за добро здраве и дълъг живот препоръчват разнообразна растителна храна с минимално количество животински продукти при това трябва да са риба или разни морски дарове, а не пържоли, луканки, сланина и кюфтаци на скара. Разбира се това е препоръка за градския човек, който се е изолирал от природата и който слънце вижда веднъж годишно, а почва не е докосвал с години. Хората, които са всеки ден навън на слънце и които работят в праха на градината или на нивата могат да минат с още по малко животинска храна. 

Двата хранителни режима, които в момента се препоръчват от диетолозите от университетите на САЩ, за населението по света, което вече е основно градско, са средиземноморската диета и диетата за дълголетие. 

Средиземноморската диета е флекстарианска - основно вегетарянска с рядко включване на месо. 

Диетата за дълголетие е вегетарянска или по-скоро пескетаранска с включване освен на растителна храна, но и на риба. 

 

Останалите начини на хранене с "разнообразна" храна не са невъзможни, но са по-лоши, и в крайна сметка водят до инфаркти, инсулти, диабет, рак, запек и други тежки заболявания.

Който не приема тези неща значи е тотално изостанал от науката в сферата на храненето и медицината.  

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 55 минути, makebulgar said:

При здравословен живот, без алкохол, със спокойствие и добра храна, без човек да се затормозява с мазнини и без да е дебел, повечето от болестите просто няма да го сполетят на 40, 50 или 60 годишна възраст, ще е с бистър ум и ще е по-добър в много неща дори от младите дебелаци, които ядат постоянно сланина и месо и пият по 3 бири на ден.  

Тая работа не работи със "ще". Това са само боси надежди. Липсват доказателства за такава теза. Тук играят генетичните заложби - който може, го може.

 

По повод тази тема и дълголетието, ето една много полезна според мен статия за ролята на инсулина в организма, която засяга и механизмите на хранене, с какво и защо (малко е длъжка, но си заслужава):

Инсулинът и въздействието му върху метаболизма

Виждането на авторът е, че стареенето е болест, а главният "диригент" на тази болест е инсулинът. Разглежда и вредата от много въглехидрати в храната, които се появяват ако само се храним с плодове и зеленчуци (не че те не са полезни в известна степен :))

Накрая авторът съветва: 

Препоръчвам до 20% от калориите да идват от въглехидрати
в зависимост от ръста на човека, 25 до 30% от калориите да идват от белтъчини,
а 60 до 65% - от мазнини.

Една от забележките му е, че не е добре да се яде месо от животни, хранени със зърно, и там обяснява защо. Иначе никакъв проблем за месото - еволюционно то ни дава дългосрочен източник на енергия под формата на мазнини.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!