Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 86
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 15 минути, Димитър Йорданов said:

От около 1 час нямам достъп до фейсбук и месинджър. Нито от телефона, нито от лаптопа. Някой друг има ли подобен проблем в момента?

По телеграм каналите съобщават, че е световен проблем в момента за Facebook, Instagram и WhatsApp.

• Модератор антропология
Публикува

f*** m**...., гаврата е сериозна - ако някой ще купува, сега е момента, докато зук гледа в друга посока. П.С. скрийншотът е истински, направих го току що. Така че -

вадете парите, веднъж се става милиардер. Купувате и зук е ваш.

image.png

• ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Голямо мазало настава... Твърди се, че това е най-големият срив от 15 години насам.

Всичко почнало от някаква проста промяна в конфигурацията на Facebook-мрежата. Това обаче довело до изтриване на адреса на сърверите от DNS сърверите, както и до закучване с отстраняването на проблема. Това от друга страна довело до масов отлив на потребителите към други средства за комуникация, което води пък до тяхно претоварване. Twiter кляка и работи  на много места с провлачване. Претоварват се телефонните мрежи на много места. Това засяга цялостно инфраструктурата, и Амазон започва да забавя. Започва да се отразява по борсовите индекси. Нещо като ефект на доминото се наблюдава в момента.

Редактирано от scaner
  • Глобален Модератор
Публикува

Лудница. Това може да скапе и маса бизнеси, които разчитат на продажби и комуникация през ФБ и месинджър.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 минути, Warlord said:

Лудница. Това може да скапе и маса бизнеси, които разчитат на продажби и комуникация през ФБ и месинджър.

Аха. Много хора се оплакват, че са си нагласили нещата да влизат по разни сайтове и услуги  с регистрацията във Facebook (в Щатите това е почти като втори паспорт), и сега ядец. Дори в Русия се чувства. Там народът се е юрнал по местните мрежи ВКонтакте, Однокласники, а там за да влезеш се минава авторизация която е закачена на МосГорУслуги, и той почва да дава тайм аут, което пречи на хората да ползват и другите услуги.

Малко след Фейсбук и TikTok е паднал съвсем, и се изправя само инцидентно в Щатите, Snapchat и той, дори съобщават че и Netflix изпитва сериозни затруднения...

• Потребител
Публикува

И един ден стана невъзможното...И хората дигнаха глави от малките екранчета и се почуствуваха много-много самотни и изоставени....

• Тъжен 1
  • Модератор Космически науки
Публикува

Ако има един-единствен урок, който трябва да извлечем от тази ситуация, е следният : централизираният интернет е нещо много лошо.

Липсват ми времената отпреди 20 години, когато разчитахме на децентрализирани услуги като mIRC, форумите. Не всичко беше цветя и рози и тогава, разбира се. Местни модераторчета и операторчета дерибействаха и цензурираха наред. Да кажем, че си 30-40 години, искаш да вършиш работа, а зависиш от капризите на 15-годишно пишлеме, което модерира сайта... 

Но поне имаше възможност да създадеш своя собствена общност и да не зависиш от мегакорпорациите.  

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, SAlexandrov said:

Ако има един-единствен урок, който трябва да извлечем от тази ситуация, е следният : централизираният интернет е нещо много лошо.

Липсват ми времената отпреди 20 години, когато разчитахме на децентрализирани услуги като mIRC, форумите. Не всичко беше цветя и рози и тогава, разбира се. Местни модераторчета и операторчета дерибействаха и цензурираха наред. Да кажем, че си 30-40 години, искаш да вършиш работа, а зависиш от капризите на 15-годишно пишлеме, което модерира сайта... 

Но поне имаше възможност да създадеш своя собствена общност и да не зависиш от мегакорпорациите.  

Лудница....Нали навремето идеята на интернета беше отстраняването на този проблем...Тоест рухването на един комуникационен възел да не засяга цялосната комуникационна мрежа....А сега....Нали в америка точно заради това има един закон, че една фирма ако е прекалено голяма е задържително да я раздробят...Тоест фейса си показа, че е време да го раздробят....

• Модератор Космически науки
Публикува
Преди 1 минута, Skubi said:

Лудница....Нали навремето идеята на интернета беше отстраняването на този проблем...Тоест рухването на един комуникационен възел да не засяга цялосната комуникационна мрежа....А сега....Нали в америка точно заради това има един закон, че една фирма ако е прекалено голяма е задържително да я раздробят...Тоест фейса си показа, че е време да го раздробят....

А би ли работила една децентрализирана социална мрежа? 

НЕ ме разбирай погрешно, има такива. Било ми е любопитно, пробвал съм. Мастодон. Не бих казал, че работи толкова добре. 

• Потребител
Публикува
Преди 34 минути, SAlexandrov said:

Ти пък, на мен ми липсва времето когато телефоните имаха шайба.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Малко клюки от кухнята на Фейсбук :)

Проблемът с многото време нужно да се оправят сървърите се оказал чисто механически.

Системата на сигурност за достъп до сървърите и другите важни системи се основавала на специален сървис на вътрешните системи, който паднал като паднало всичко останало. Затова инженерите не можели да работят дистанционно, а трябвало да влязат в стаите на сървърите. Но възникнал нов проблем - електронните ключове, с които се влизало в тези стаи, също се управлявали от сървис, който бил спрял. Затова се наложило да се режат вратите с флексове, и намирането им забавило съществено решаването на проблема :)

• ХаХа 4
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 часа, самотния вълк said:

Никой няма достъп. Но чак пък за тема в научен форум

Аз затова и я пуснах в свободния раздел. Не намерих информация до момента на пускането (на български) и реших да попитам тук. Поне научих някои интересни неща. 
Всъщност се замислям, ако социалните мрежи се сринат не за няколко часа, а за седмици или месеци или изведнъж бъдат спрени изцяло какви ли ще са последствията за отделните хора, бизнеса, отношенията между хората. Много хора разчитат на автоматичното логване в различни форуми и блогове чрез някоя от социалните мрежи, други изцяло развиват своя бизнес чрез тях. Една подобна алтернативка би била интересна с начало - спирането вчера. :)

П.С. Поне вчера се наспах добре. Като си легнах около 20:00 алармата ме събуди чак в 7:00 сутринта. :D 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

ако социалните мрежи се сринат не за няколко часа, а за седмици или месеци или изведнъж бъдат спрени изцяло какви ли ще са последствията за отделните хора, бизнеса, отношенията между хората.

Това може да стане само при световна война...

• Потребител
Публикува
Преди 11 часа, deaf said:

И това ще дойде....Тоест и сега тече, но още с "мирни" средства...

• Харесва ми! 1
  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува
On 5.10.2021 г. at 18:58, deaf said:

И когато световната война дойде, баш тогава администрацията на фейса ще скрие една огромна база данни, която е събрала. А останалите балъци остават на сухо. Като мене де, и аз съм същия балък, въпреки че ми беше напълно ясно, че може да ме сполети. Как мислиш ще бъде през предстоящата война, при която монопоният център ще има огромна база данни, а останалите няма да могат да вършат много неща, няма да могат да използват дори собствените си натрупани от няколко години материали, контакти и т.н.?

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!