Отиди на
Форум "Наука"

Китай - лидер по брой ракетни изстрелвания през 2021 г., с дребна преднина пред САЩ


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китай изстреля безпроблемно новата си ракета Лонг Марч 7А с два спътника Шийян 12!

2021-23-dec-long-march-7a.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Credit: CASC/Liu Yan

23 декември 2021 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Докато в САЩ абсолютни успехи жъне частната космонавтика и докато ние си мислим, че държавните агенции и старите аерокосмически корпорации постепенно ще бъдат изместени от модерни фирми като СпейсЕкс, в Китай се случва точно обратното - държавната космонавтика е във възход! Днес китайците проведоха 52-рото си изстрелване, с което се утвърдиха като световен лидер по брой орбитални полети през 2021-ва година. Бе осъществен старт на новата ракета "Лонг Марч 7А" със сателитите "Шийян-12" №1 и №2. 

Лидерството на Китай пред Щатите е съвсем крехко - 52 спрямо 51 космически полета, т.е. само с един повече. По-интересно е да видим кой какво изстрелва в двете държави. От тези 51 американски полета общо 31 са на фирмата на Илон Мъск СпейсЕкс, 6 са на фирмата на Питър Бек РокетЛаб, 2 са на фирмата на Ричард Брансън ВърджинОрбит, 2 са на фирмата на Крис Кемп Астра, 5 са на ЮЛА, обединението между Боинг и Локхийд Мартин, 1 е на фирмата на Том Маркусич и Макс Поляков Файърфлай, 4 са на корпорацията Нортроп Груман. А сега погледнете картината в Китай - държавно-контролираното предприятие CASIC е провело четири изстрелвания, частната фирма айСпейс има два полета и компанията Галактик Енерджи - един. Всички останали мисии са на държавно-контролираната Китайската аерокосмическа и технологична корпорация (CASC) - основният изпълнител на Китайската космическа програма. В Поднебесната империя не частниците, а държавата успява. Поне засега е така. 

Днешният полет бе трети за "Лонг Марч 7А" -  модерна среднотоварна ракета с капацитет да извежда 7 тона полезен товар до геостационарна трансферна орбита. Първата мисия бе осъществена на 16 март 2020 г. и завърши с провал, а втората - през април тази година и беше успешна. Днес също нямаше отклонения от полета и той бе благополучен. Изведените два спътника "Шийян" са засекретени и почти нищо не знаем за тях освен че "изпитват нови технологии" и "изучават космическата среда".

Важно е да бъде подчертано, че старото поколение китайски ракети от серията "Лонг Марч" работеха с хиперголично гориво - комбинация от хидразин и диазотен тетроксид. То е изключително удобно, защото двата компонента се самозапалват при контакт и няма нужда от запалител. Но за съжаление хиперголично гориво е токсично и не е екологично чисто, поради което почти всички държави, в това число САЩ и Русия, предприеха стъпки за замяната на старите ракети с нови, работещи с щадящи околната среда горива. Китайците също следват тази тенденция, макар че старите носители още се ползват широко. "Лонг Марч 7А" е от новите, това е тристепенна ракета, като първите две степени работят с керосин и кислород, а третата - с течен водород и кислород. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4288-2021-china-launches-long-march-7a

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...