Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Типични левашки фантазии. Как беше - всеки според възможностите, на всеки според потребностите.

Равнището на заплатите се определя от пазара на труда. Като има евтина работна ръка защо да вдигам заплати? За общото благо (ха-ха-ха)? Заплати се вдигат само ако няма хора. Точно поради недостига на хора, в последните години заплатите се увеличиха доста (естествено за специалистите, за общаците не толкова). 

• Мнения 231
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Цитирай

С други думи в момента  50% от работещите в България живеят доста по-зле, отколкото  50% от работещите в Сърбия и Македония, да не говорим за колегите им от Румъния и останалите страни в ЕС

Според теб на какво се дължи това?

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 27 минути, Dobri_I said:

Равнището на заплатите се определя от пазара на труда. Като има евтина работна ръка защо да вдигам заплати? За общото благо (ха-ха-ха)? Заплати се вдигат само ако няма хора.

Именно.  Пазарът на труд обаче е общоевропейски и всеки може да работи където си иска. Да говориш за български пазар на труда е горе-долу същото като за пазар на труда в Тутракан или Любимец. Пазарът на труда в Любимец например е 550-700 лева и всеки с акъла си и способности отива в Европа, София или най-малкото в Хасково. Питай Лапландеца.  

В момента в София липсите не се усещат защото се изпомпва човешки потенциал от провинцията. Рано или късно това ще свърши. 

Като дойде време да няма хора, няма да има от къде да намериш.  За да наемеш една медицинска сестра например, тя трябва да е учила 4 години и и след това да изкара някъде поне една година стаж. За да има наплив от ученици които искат да учат за медицински сестри  трябват още 4-5 години да се настроят родителите и самите деца, че в тази професия има "хляб".  С други думи когато изчезнат медицинските сестри от пазара на труда и да вдигаш заплатите ще е късно. Няма от къде да ги вземеш и ще трябва да чакаш поне 10 години да се появи новата кохорта.  

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, и аз да кажа said:

Според теб на какво се дължи това?

Алчност, липса на визия по-далеч от края на носовете ни, непукизъм, травми и изкривено мислене наследство от социализма и т.н.  Виж например Добри И.   За него всякакви стратегии и политики са "левашки фантазии".   Подобно мислене е породено от травмиране по време на соца. Соцът с неговото планиране е зло, следователно добър е антипода на соца, а това е крайното либертарианство.  Т.е. доброто са пазарните механизми без каквато и да е намеса, без стратегии или политики. Стратегиите и политиките се възприемат като планиране, следователно са социализъм, следователно са зло. 

Това обаче са учебникарски, заучени схеми и шаблони които са много далеч от действителността. Проблемът е, че тъкмо либертарианството за Европа и ЕС е фантазия и няма нищо общо с реалностите в които сме принудени да живеем. Искаме или не, ЕС е пълен със стратегии, политики, регулации и т.н.  Искаме или не, пазарът на труда в ЕС е отворен за всички граждани на ЕС.  Що се отнася до либертарианството, то в Европа го е хванала липсата и да се позовава човек на неговите принципи наистина е пълна фантазия, без грам връзка с реалността.  Либертарианство има в Сомалия, но не не и в Европа. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Dobri_I said:

Като има евтина работна ръка защо да вдигам заплати? За общото благо (ха-ха-ха)? Заплати се вдигат само ако няма хора. Точно поради недостига на хора, в последните години заплатите се увеличиха доста (естествено за специалистите, за общаците не толкова). 

По тази причина скоро няма да има хора. Тук е ролята на държавата, да принуди алчните работодатели да вдигат заплатите. Ако мислиш, че не работи ти препоръчвам да се разходиш до Нидерландия, държавата с най-висока минимална заплата в Европа. Обещавам ти, че по-добра държава няма да намериш, освен може би Дания, където данъците на "добрите" 20% от обществото са 75-80%. 

Зле живее този, който не работи. Работиш ли трябва да можеш да си позволиш жилище, храна, почивка. Когато работещите не могат да си позволят тези основни неща държавата се превръща в България, Босна, Хърватска, Украйна, Молдова и тн. Държавата се превръща в корумпирана дупка.

Те дори ромите вече не искат да живеят в България и в чужбина взимат повече отколкото един "специалист" в България, а с поскъпването на живота в България в чужбина и стандарта на живот е доста по-висок.

Просто няма как един човек в България да взима 1000 лева, а в чужбина да взима 2000 евро за същата работа и да остане в България. ААА, чакай, в повечето европейски държави данъчното облагане е прогресивно и тоя, който е на 1000 лева бруто в България взима 700, а този на 2000 евро взима 1930. 

После слушам хора в Нидерландия, които гласуват за Възраждане "да им е гадно на ония боклуци в България, Коцето ще ги смачка всичките". Нуждите на държава са по-важни от благосъстоянието на някаква малка част от обществото. Държавата, за да я има първо и основно има нужда от хора.

• Потребител
Публикува

Аз друго питах, каква е причината бедните в България да са по-зле от бедните в Сърбия?
Техните чорбаджии са по-малко алчни, харчат по-малко по силиконки, не са живели през соца и не въздишат по Тито или какво?
Какво е различното в двете държави?

Цитирай

Алчност, липса на визия по-далеч от края на носовете ни, непукизъм, травми и изкривено мислене наследство от социализма и т.н. 

Цитирай

С други думи в момента  50% от работещите в България живеят доста по-зле, отколкото  50% от работещите в Сърбия и Македония, да не говорим за колегите им от Румъния и останалите страни в ЕС

• Потребител
Публикува
Преди 43 минути, и аз да кажа said:

Аз друго питах, каква е причината бедните в България да са по-зле от бедните в Сърбия?
Техните чорбаджии са по-малко алчни, харчат по-малко по силиконки, не са живели през соца и не въздишат по Тито или какво?

Ами знам ли. И аз се питам същото. То не е въпроса в сърбите. Въпросът е ние защо сме така. Ние сме шампионите по демографски спад в света, а не сърбите, чехите, словаците  или някой друг.  И при тях имаше соц, но ние сме лидерите, а не те.   Може би от социализъм (свят уж на общото) минахме към атомизъм (интересуваме се само от себе си и от никой друг).   

Кога е станал този преход нямам никаква идея.  Като дете си спомням, че баба ми метеше всеки ден тротоара пред къщата заедно с частта от улицата пред нас. Никой не я караше да го прави. И не беше само тя. Правеха го всички баби по цялата дължина на улицата. Баба ми не е била възпитавана при соца, а преди 9 септември.  Явно тогава "общото" наистина се е възприемало като общо. Т.е. всеки индивид притежава част от "общото", съответно то се възприема като "наше" и естествено като такова се поддържа и пази.  Сега "общото" се възприема като чуждо или ничие. Общото благо не е нещо което засяга индивидите, а е някаква абстракция, някаква смешка или виц.  

Навлязох в някакви философски отклонения, но наистина и аз не знам защо е така.

• Потребител
Публикува
On 1.06.2022 г. at 17:50, и аз да кажа said:

Ако те разбирам правилно, предпочиташ медианата, защото тя слага ударение върху преобладаващата част от населението, като замазва крайностите?

НСИ публикува медианната на всеки 4 години, но не публикува колко е средната нетна заплата. Из интернет има разни калкулатори, които изчисляват някаква нетна, но това е примерна извадка, а не цялостно изчисляване базиращо се на всички данни. Така че цялата дискусия е просто да се чешат клавиатурите.

• Потребител
Публикува
Преди 21 часа, Dobri_I said:

Типични левашки фантазии. Как беше - всеки според възможностите, на всеки според потребностите.

Равнището на заплатите се определя от пазара на труда. Като има евтина работна ръка защо да вдигам заплати? За общото благо (ха-ха-ха)? Заплати се вдигат само ако няма хора. Точно поради недостига на хора, в последните години заплатите се увеличиха доста (естествено за специалистите, за общаците не толкова).

Ако някой бизнесмен или меринджей разсъждава по този начин, то той непременно ще остане без работна сила.

Всичко зависи от структурата на икономиката и до колко всеки един бизнес има достатъчен паричен поток, за да може да си позволи по-високи разходи за заплати.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 часа, и аз да кажа said:

Всичко е относително. Преди 15 години средната заплата в Сърбия беше двойна на нашата. После дойде кризата, сърбите свършиха парите и трябваше да девалвират динара и да намаляват пенсиите. Малко факти от наши дни:

1. Сърбия фалшифицира статистиката си.

2. Сръбският динар е поддържан изкуствено по-скъп отколкото е.

3. Българският лев е държан изкуствено по-евтин отколкото е.

4. Сърбите харчат своите ЗВР, за да поддържат сегашния курс на валутата си. Като почнат да привършват ще се наложи да девалвират динара за пореден път.

5. Българските пенсионери са по-богати.

6. От догодина ще има рязък скок на МРЗ у нас.

7. При нас има масова сезонна заетост в сектори като хотелиерство и ресторантьорство, където заплатите по принцип са ниски. Т.е. има и структурен елемент в това една голяма част от работещите у нас да вземат ниски доходи. Същото важи и за преработващата промишленост, в която около 1/5 от заетите са в сектори като шивачество и текстил. При сърбите тези сектори са слаби, за сметка на заетостта по партийна линия в държавната администрация.

-----

Едно е да харчиш милиарди за кръг от олигарси, които да крепят диктатурата на сръбския президент, друго си е 25 години да спазваш дисциплина и спестяваш, за да се използват тези пари за инвестиции в икономиката. Сравняването на едно потьомкинско село с друго, което систематизирано работи по създаването на собствена класа от капиталисти е меко казано неуместно.

Редактирано от новорегистриран2
  • Потребител
Публикува (edited)
Цитирай

Преди 15 години средната заплата в Сърбия беше двойна на нашата.

Бил съм няколко пъти в Сърбия и личните ми впечатления, които естествено не са мерило, но все пак са някаква отправна точка, са че от 10-15 години насам Сърбия бавно но монотонно изостава от нас. Защо е така не се наемам да обяснявам, но в факт. Затова ми е чудно твърдението какво  в една видимо по-огрухана държава бедните са по-добре.
Останалите неща като курса на динара и лева и тяхното изкуствено държане ниски или високи не разбирам и не мога да преценя.

Редактирано от и аз да кажа
  • Потребител
Публикува
Преди 22 часа, Konche said:

По тази причина скоро няма да има хора. Тук е ролята на държавата, да принуди алчните работодатели да вдигат заплатите. Ако мислиш, че не работи ти препоръчвам да се разходиш до Нидерландия, държавата с най-висока минимална заплата в Европа. Обещавам ти, че по-добра държава няма да намериш, освен може би Дания, където данъците на "добрите" 20% от обществото са 75-80%. 

Зле живее този, който не работи. Работиш ли трябва да можеш да си позволиш жилище, храна, почивка. Когато работещите не могат да си позволят тези основни неща държавата се превръща в България, Босна, Хърватска, Украйна, Молдова и тн. Държавата се превръща в корумпирана дупка.

Те дори ромите вече не искат да живеят в България и в чужбина взимат повече отколкото един "специалист" в България, а с поскъпването на живота в България в чужбина и стандарта на живот е доста по-висок.

Просто няма как един човек в България да взима 1000 лева, а в чужбина да взима 2000 евро за същата работа и да остане в България. ААА, чакай, в повечето европейски държави данъчното облагане е прогресивно и тоя, който е на 1000 лева бруто в България взима 700, а този на 2000 евро взима 1930. 

После слушам хора в Нидерландия, които гласуват за Възраждане "да им е гадно на ония боклуци в България, Коцето ще ги смачка всичките". Нуждите на държава са по-важни от благосъстоянието на някаква малка част от обществото. Държавата, за да я има първо и основно има нужда от хора.

Работил съм в Германия и мога да ти кажа че сметките ти не излизат чак толкова. Като приспаднеш наеми и други разходи, сметките излизат само за нискоквалифицирани работници (общи работници) и пестиш пари, защото не ти остава време да ги харчиш. За данъците да не говорим. Когато платиш 680 евро данък, можем да коментираме. Защото аз съм го плащал.

On 6.06.2022 г. at 22:16, Atom said:

Алчност, липса на визия по-далеч от края на носовете ни, непукизъм, травми и изкривено мислене наследство от социализма и т.н.  Виж например Добри И.   За него всякакви стратегии и политики са "левашки фантазии".   Подобно мислене е породено от травмиране по време на соца. Соцът с неговото планиране е зло, следователно добър е антипода на соца, а това е крайното либертарианство.  Т.е. доброто са пазарните механизми без каквато и да е намеса, без стратегии или политики. Стратегиите и политиките се възприемат като планиране, следователно са социализъм, следователно са зло. 

Това обаче са учебникарски, заучени схеми и шаблони които са много далеч от действителността. Проблемът е, че тъкмо либертарианството за Европа и ЕС е фантазия и няма нищо общо с реалностите в които сме принудени да живеем. Искаме или не, ЕС е пълен със стратегии, политики, регулации и т.н.  Искаме или не, пазарът на труда в ЕС е отворен за всички граждани на ЕС.  Що се отнася до либертарианството, то в Европа го е хванала липсата и да се позовава човек на неговите принципи наистина е пълна фантазия, без грам връзка с реалността.  Либертарианство има в Сомалия, но не не и в Европа. 

Доста точно. Пропуснал си само, че болшинството от големите работодатели са партийни фирми. Нямат си на идея с какво се захващат и съответно нямат манталитет на работодатели. Фирмата върви докато сме на власт. След това, шаш и паника.

Не съм гледал предните страници на темата, но е добре да се сравни съотношението производителност на работник и каква част от тази производителност се заделя за заплати.Доколкото знам в България е най-ниската в ЕС - около 25% от това което изработим. Говоря за бруто, а не за нето. Сами си правете сметката.

• Потребител
Публикува
Преди 52 минути, Янков said:

Работил съм в Германия и мога да ти кажа че сметките ти не излизат чак толкова. Като приспаднеш наеми и други разходи, сметките излизат само за нискоквалифицирани работници (общи работници) и пестиш пари, защото не ти остава време да ги харчиш. За данъците да не говорим. Когато платиш 680 евро данък, можем да коментираме. Защото аз съм го плащал.

Честно казано имах(оставих я на синовете), агенция за заетост и инженери или други специалисти не са идвали да търсят работа. 90% от емигрантите са общи работници, сервитьори, берачи, шофьори, шлосери, заварчици, миячи, чистачи и тн. Силно се съмнявам, че в Германия е много различно. И казвам, че в Нидерландия от 1500 евро минимална заплата ти удържат 100-200 евро в зависимост дали си плащаш за отпуска. За да получиш това, което получават в България (здравеопазване, болнични, платен отпуск, безработни) плащаш 300 евро (100 евро здравна застраховка) от 1500 и ти остават 1200. Плащаш 20%.

В България, също съм имал бизнес (неуспешен) и работници. За да вземе работникът ти 1000 лева ти трябва да извадиш от джоба ти 1500, защото имаш осигуровки "за сметка на работодателя". Ама те не са за сметка на работодателя, аз като мога да си позволя да извадя 1500 лева за заплата ще ги извадя и не ме вълнува, колко ще стигнат до работника, защото повече не мога да плащам. От тези 1500, 978 стигат до работника. Т.е. от 1500 лева ти взимат над 500, или 35%.

Ако държавата не беше толкова несправедлива, до работника от тия 1500 щяха да стигнат 1200-1300, а за сметка на това някой, който получава бруто 4-5000 да си плаща 50-60% данък и осигуровки, както е в цяла Европа. 

В България, колкото повече взимаш, толкова по-малко плащаш, защото има измишльотините наречени максимален осигурителен доход и плосък данък. Отделно липсва диференцирано ДДС за стоките ползвани от най-бедните. Такава простотия няма никъде в Европа. Дори в САЩ, където се имат за най-либертански настроени има прогресивно облагане. 

• Потребител
Публикува
On 6.06.2022 г. at 18:08, Atom said:

Не. Никой не смятам да хрантутя.  Не смятам и от никого да вземам.  Става въпрос за заплати. Т.е. за нещо изработено, а не за социални помощи.  Кому е нужно работно място с 550.94 лева заплата (чисто)? Ти сериозно ли мислиш, че човекът който ще получава такава сума ще мисли за "кариерно развитие", а не как да изкара от ден за ден?  А работодателят има ли стимул да въвежда иновации, да оптимизира нещо си в тази фирма, да повишава производителност на труда и т.н.  Нищо няма да оптимизира, защото няма да вижда  смисъл. Има евтина работна ръка, а всичко друго е много по-скъпо. Затова печалбата ще се инвестира в скъпи коли, къщи, вили и апартаменти, почивки, цици за любовницата,  бижута за жената и т.н.

Заплатата и на най-бедния работещ би трябвало да му позволи наем (па макар и за дупка), да си плаща сметките - ток, вода, топло, храна и да му остава някакъв минимум за други елементарни цели (на годината веднъж да си купи някоя дреха, за здравеопазване, образование и т.н.).  Това не е измислено самоцелно, а де се осигури някакъв социален ред и стабилност, да се намалят предпоставките за кражби и друга престъпност, да се намали риска от социални бунтове и т.н.  Заплата от 550,94 лева (чисто) обаче не може да осигури нищо от изброеното.  

В темата става въпрос за демография и за нищо друго.   Всеки малко с акъла си и някакви способности няма да стои на 550,94 и ще търси начин да си задоволи потребностите. Когато едно малко населено място деградира от него си отиват и високо-образованите, дисциплинираните и работохолиците. От една страна в деградиралото място вече няма  кой да им  плати.  От друга, самите условия за живот там стават не особено приятни. Някои от високо-образованите ще отидат в областния град, но други в чужбина. След това и областният град ще деградира и съответно неговите високо-образовани, дисциплинирани и работохолици ще отидат в София, а други в чужбина. Накрая ще деградира и самата София и нейните високо-образовани, дисциплинирани и работохолици също ще отидат в чужбина. 

В една отворена икономика това е неумолимия ход на събитията. Не можеш да откъснеш високо-образованите, дисциплинираните и работохолиците от средата. 

Има страни в които никой не "хрантути" никого и бедните наистина работят за една кора хляб. Сигурно ще се чувстваш щастлив в такава страна, но ще трябва и да заделяш една солидна чест от дохода си  за охрана, защото не се знае знае ли се.  Сомалия например е точно едно такова хубаво място. Направо либертариански  рай. 

Има и нещо друго. Навярно ако се разровят старите теми ще излезе, но едва ли някой ще тръгне да търси. В България голяма част от населението работи в туристическия, хранително преработвателния и други подобни сектори. Основната характеристика е, че всички тези са бизнеси с ниска добавена стойност. Т. е. пари за високи заплати няма кой знае колко. Потенциал за бързо увеличение на дохода също. Не се изискват високи квалификации, което не означава, че всички заети в тези отрасли са ниско квалифицирани. Причината за дози дисбаланс между човешкия ресурс и работните места е в държавната политика. Проблема не е от вчера, а напротив, той е наследство от комунизма. 

За миг си представете държавата да е лидер по стартъпи в Европа, или дори в света. Тогава вероятно ще се обсъжда защо минималната заплата е само 1500 евро. 

• Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Konche said:

Честно казано имах(оставих я на синовете), агенция за заетост и инженери или други специалисти не са идвали да търсят работа. 90% от емигрантите са общи работници, сервитьори, берачи, шофьори, шлосери, заварчици, миячи, чистачи и тн. Силно се съмнявам, че в Германия е много различно. И казвам, че в Нидерландия от 1500 евро минимална заплата ти удържат 100-200 евро в зависимост дали си плащаш за отпуска. За да получиш това, което получават в България (здравеопазване, болнични, платен отпуск, безработни) плащаш 300 евро (100 евро здравна застраховка) от 1500 и ти остават 1200. Плащаш 20%.

В България, също съм имал бизнес (неуспешен) и работници. За да вземе работникът ти 1000 лева ти трябва да извадиш от джоба ти 1500, защото имаш осигуровки "за сметка на работодателя". Ама те не са за сметка на работодателя, аз като мога да си позволя да извадя 1500 лева за заплата ще ги извадя и не ме вълнува, колко ще стигнат до работника, защото повече не мога да плащам. От тези 1500, 978 стигат до работника. Т.е. от 1500 лева ти взимат над 500, или 35%.

Ако държавата не беше толкова несправедлива, до работника от тия 1500 щяха да стигнат 1200-1300, а за сметка на това някой, който получава бруто 4-5000 да си плаща 50-60% данък и осигуровки, както е в цяла Европа. 

В България, колкото повече взимаш, толкова по-малко плащаш, защото има измишльотините наречени максимален осигурителен доход и плосък данък. Отделно липсва диференцирано ДДС за стоките ползвани от най-бедните. Такава простотия няма никъде в Европа. Дори в САЩ, където се имат за най-либертански настроени има прогресивно облагане. 

В Германия е по-различно. Имаш 5 данъчни класа в зависимост от семейно положение, деца под 18 години и т.н. Двама работника с една и съща заплата, но в различни класове вземат различни заплати. Но в общи линии си прав.

• Потребител
Публикува
Преди 10 часа, Янков said:

Не съм гледал предните страници на темата, но е добре да се сравни съотношението производителност на работник и каква част от тази производителност се заделя за заплати.Доколкото знам в България е най-ниската в ЕС - около 25% от това което изработим. Говоря за бруто, а не за нето. Сами си правете сметката.

Отваряш тема, по която няма консенсус и която се използва от всеки според както му е по-удобно.

Някои бивши другари, по случайност назначени за капиталисти, от години настояват ръста на МРЗ да се обвърже с "ръста на производителността"... Ама тая година, когато "производителността" расте ще нарасне с около 20% заради инфлацията, тея бивши другари ги няма никъде. Искат още държавна помощ.

Най-общо казано производителността е стойността произведена от един работник за единица време. Дълбоко се съмнявам работещите в заводите за кабели в Чехия или Словакия да работят в пъти повече от българските си колеги, същото важи и за заетите в другите сектори. Всичко опира до политиката, която ние следваме вече 25 години, а именно създаване на класа от капиталисти, които да инвестират и създават продукция с по-висока добавена стойност. Затова лева е държан по-евтин отколкото е, което се отразява на номиналната производителност.

-----

Както вече писах сравнението на България със Сърбия е неуместно, защото на западната си граница имаме едно голямо потьомкинско село. И от поддръжката на илюзията на сърбите, естествено печели местната путлерастка олигархия. А натрупаните дългове кой ще ги плаща не е важно, след путлерастите потоп...

• Потребител
Публикува
Преди 13 часа, и аз да кажа said:

Бил съм няколко пъти в Сърбия и личните ми впечатления, които естествено не са мерило, но все пак са някаква отправна точка, са че от 10-15 години насам Сърбия бавно но монотонно изостава от нас. Защо е така не се наемам да обяснявам, но в факт. Затова ми е чудно твърдението какво  в една видимо по-огрухана държава бедните са по-добре.
Останалите неща като курса на динара и лева и тяхното изкуствено държане ниски или високи не разбирам и не мога да преценя.

По-зле са и разликата само ще се увеличава, защото сърбите не са осъзнали, че те са поредната малка държавица на края на Европа, ние поне си го знаем това отдавна. И затова българската политика и бизнес се адаптира много по-лесно към промени, отколкото витаещите в облаците наши съседи. Което с времето се отразява и на икономиката. Къде бяха гърците преди 2009 и турците преди 2016, къде бяхме ние...

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, новорегистриран2 said:

Всичко опира до политиката, която ние следваме вече 25 години, а именно създаване на класа от капиталисти, които да инвестират и създават продукция с по-висока добавена стойност.

Хубаво, но това са сметки без кръчмар.  Поддържането на ниски заплати не води автоматично до създаването на бизнеси с по-висока добавена стойност.  Няма такава корелация.  При равни други условия  корелацията е:  ниски разходи на труд - увеличаване печалбите на капиталиста.  Какво ще прави с тези печалби капиталиста си е негова работа.

Освен това ние не сме изолиран остров или супер голяма самодостатъчна икономика която може да си позволи всякакви политики.  Икономиката на България е отворена и е част от много по-голяма и развита икономика. Това е все едно "политиците" на област Силистра  да решат, че ако държат заплатите в областта достатъчно ниски в сравнение с останалите области,  местните капиталисти ще натрупат значителен капитал с който  да разкриват в област Силистра производства и бизнеси с висока добавена стойност. Естествено нищо подобно няма да се случи. Резултатът ще е, че населението на област Силистра ще избяга във Варна, Пловдив или София.  Накрая, поради липсата на човешки потенциал, местните силистренски капиталисти също ще се преместят някъде другаде. 

Същото се получава и за страната ни като цяло.  Като добавим към горното, че по-голямата част от най-едрите местни капиталисти  са тъкмо от котилото на т.н. "назначени капиталисти", то резултатът от подобна политика предварително е ясен. Всеки с някакви способности и малко акъл в главата бяга от тази страна с 200. 

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикува
On 12.02.2022 г. at 14:09, Atom said:

През януари излязоха предварителните данни от  последното преброяване.   Според тях населението на България е общо 6 милиона 520 хиляди души. Какво представлява това число - голямо ли е, малко ли е, или пък е съвсем нормално?  Всички знаем, че населението в България намалява. Следователно тук няма изненади. Изненадващ обаче се оказва темпът на това намаление. За периода между двете преброявания през 1992 и 2011г. населението намалява с 6,57%. Между  2001 и 2011 намалението е в размер на 7,11% , а между 2011 и последното преброяване - 11,47%. С други думи скоростта с която намаляваме се увеличава.  

Тази скорост обаче е извън всякакви прогнози. Тук НСИ са публикували прогноза за населението на България в три варианта. Условно може да ги наречем неутрален, добър и лош:  https://www.nsi.bg/bg/content/2994/прогноза-за-населението-по-пол-и-възраст  Данните от  последното преброяване са по-лоши и от най-лошата прогноза.

Защо избрах такова заглавие на темата и какво общо имат демографията, доходите и производителността? Връзката е пряка. Всички знаем, че  теоретично  би трябвало с увеличаване на производителността  да има и увеличаване на доходите, включително и доходи от заплати. С други думи трябва да се работи за увеличаване на производителността на труда, а другото ще дойде от само себе си.   Това обаче не винаги е така. По някога връзката се губи. Например ако населението на едно градче започне да намалява и му липсва лекар или учител, за да се привлече такъв специалист от близкия областен град, трябва да му се предложи не само по-добра заплата от тази която получава там, но и други екстри - например общинско жилище със символичен наем. Т.е. заплатите на тези хора няма да имат никаква пряка връзка с производителността на труда в конкретното градче. 

Не е ли време да осъзнаем, че България не е някаква изолирана икономика на Марс, а просто един обикновен град (образно казано) в рамките на ЕС. За да спре градът ни да се топи, освен базовите неща - работата на градската полиция, градската администрация, инфраструктура и т.н. не трябва ли да помислим и за доходите и заплатите на обикновените граждани. Най-малкото  за да не се изнасят на талази, на талази към съседния град, където заплатите  са много по-високи. 

Ако не се замислим по  този въпрос сега, както се движим с тези темпове, много скоро ще се окажем в положението на малкото градче. Тогава няма да има никакво значение какви са макро показателите на малката ни градска икономика.  На никой няма да му пука колко ни е БВП, производителността на труда в градчето и т.н. Тогава за да накараме който и да е специалист с акъла си  да дойде да работи в градчето ни, ще трябва да му даваме повече отколкото му дават в големия град.     

Смятам че към Демография, доходи и производителност, трябва да се добавят образование и историческо развитие. 

Ако се направи една ретроспекция на предходните 250 години, би се получила следната картина:

Турско робство

По време на Турското робство, гърците и сърбите ( без да считаме турците, след чието настъпление в България унищожават 50 % от българското население ) се опитват с всички средства да асимилират българския народ, който населява една не малка част от Балканския полуостров. В този период българите нямат възможността да напуснат Османската империя и да се заселят на Запад, поради ред причини, които знаете. Българите произвеждат стоки, търгуват и имат многодетни семейства, което обуславя увеличението на населението през XIX век. Самата нужда от работна ръка, довежда до увеличаването на населението ( това е връзката между икономическите нужди и демографията ). Промените в Османската империя ( кризите, които тя преживява). Индустриалната революция и усвояването на Новия свят, също допринасят до увеличаване на благосъстоянието ( в най - голямата условност на тази дума) на българите, което довежда до развитие на книжовното дело, образованието, борбите за национална и църковна независимост. Десетки богати и образовани българи даряват личните си средства за строенето на читалища, училища, книжовна дейност и пр. 

1878 - 1944 г. 

През този период, също се наблюдава едно увеличаване ( бавно ) на населението. Причините са няколко:

1. Свободната държава дава повече възможности за развитие;

2. Нуждата от трудоспособно население, тъй като все още, една голяма част от населението (  80 - 85 % ) е селско;

3. Освобождаването на Македония и Тракия и присъединяването на територии към България;

4. Множеството войни, по време на които, голяма част, които живеят и учат в чужбина, се прибират в България. 

5. Бежанските напливи от Македония и Тракия. 

6. Икономическият напредък през 20 -те и 30 - те години на ХХ век и др. 

В този период се забелязва напредък във всички сфери на обществения живот, което за пореден път показва как си влияят икономиката, образованието, историческото развитие, държавната политика и демографията. 

1944 - 1989 г. 

За социалистическия период не може да се каже, че факторът Икономика оказва някакво голямо влияние върху увеличаването на населението, тъй като " икономическият скок" който някои историци описват, няма нищо общо с икономическия скок на западните държави, което си пролича в целия Източен блок  в края на 80 -те години, но това е друга тема. Икономическият фактор повлия само върху урбанизацията и обезлюдяването на селата [ лъжа е, че "Демокрацията" обезлюди селата! Истината е, че плановата икономика, ниското заплащане на кооперативния и неособено производителен селски труд и необмисленото индустриализиране на страната, доведоха до масови премествания на население от селата към градовете. На този линк, може да проследите населението на всяко населено място НСИ • НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА • (nsi.bg) 

Идеологическата война с капитализма и осигуряването на най - малките, но най - желани нужди на населението ( храна; дом, след 5-10 години; автомобил, след 5-10 години, почивки на море и планина и прочие) доведоха до почти 10 млн. население в края на 80 -те. 

Особено важен е следващия период, т. нар. "Преход"

1989 г. - до наши дни

Този период, аз лично го считам, като най - лошия и унищожителен за българската нация. Какво се случи ?

След разпадането на Социалистическата система и налагането на западните "ценности" и "демокрация" ( нищо общо с реалните понятия ) частите от Икономиката на страната, които бяха печеливши, преминаха в ръцете на комунистическите функционери и отявлените престъпници, създадени и издигнати от ДС ( 90 % от мутрягите бяха фиктивни сътрудници на службите). Финансовата система също беше ударена от мафията, чрез разни финансови схеми - инфлация, девалвация, продажба на бонови книжки ( най - големия цирк!!! Българинът си помисли, че като си купи 10 акции от фалиралото преди 10 години предприятие в село Горно Нанадолнище, ще стане баровец и ще взема дивиденти всяка година, без да работи), създаването на банки и отпускането на кредити без гаранции и прочие, изсмукаха парите на българите от банките и ги направиха най - бедните в Европа. По времето на управлението на Костов, също се направиха едни от най - големите кражби, в които освен българската мафия, участие взеха и западните капиталисти, които на ниски цени получиха най - големите предприятия - БГА Балкан, Кремиковци, Нефтохим Бургас и много други. Което може да работи - работи. Което не може - реже се на части и се продава на скрап. В този период от 10 - 15 години милиони българи останаха без работа и се  наложи да напуснат страната. Дори и при положение, че им бяха върнати земите от ТКЗС-тата, българите нямаха шанс да развиват земеделие и животновъдство. 

Мафията също изигра важна роля в прогонването на българите, както и връзкарщината. Нормалните хора се трудеха без пари, а простаците и дебели връзкари си правеха каквото си искат. 

Англосаксонските неправителствени организации от своя страна повлияха за моралното и умствено пропадане на населението. Алкохол, наркотици, проституция, просташки телевизии с просташки предавания и прочие, доведоха до там, че голяма част от младите хора не искат да имат деца, а да си живея живота и да щракат с пръсти, доколкото е възможно ( Да са живи мама, тате, баба и дядо да ми дават парички, да ми плащат сметките и да ми купуват дрешки 🙏

Има още какво да се каже по тази тема, тъй като тя е всеобхватна и пространна. 

За да се спре изчезването на българския народ, първо трябва да се създаде една силна ДЪРЖАВА ( ТВЪРДО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ), след което да се премине към останалите неща - стимулиране на раждането с по - високи доходи и социални помощи; осигуряване на евтини жилища, насърчаване данъчни облаги при заселването в обезлюдени населени места и още много други. 

• Потребители
Публикува
On 11.05.2022 г. at 16:12, Atom said:

Намаляват жителите на София и големите градове

Населението на София намалява за втора поредна година.  През последните 20 години населението на София непрекъснато се увеличаваше.  През 2020 имаше намаление с около 20000 спрямо 2019.  Сега спадът е много по-малък, но все пак спад. 

Не може да се разчита само на вътрешната миграция за развитие на демографията на столицата. София, като столица би трябвало да привлича и достстъчно чуждестранни резиденти (бизнес и трудова миграция). 

В алтернативния форум има една тема за България през 2050-та

Не искам да съм пророк на лошото, но в момента наблюдавам тази България. В Ахтопол съм, сезонът още не е открит. В събота имше празник на града. 60 или 70 процента от децата и хората в детеродна възраст бяха роми. Етничесните българи, макар и мнозинство, са предимно пенсионери, хора на средна възраст и такива над 45 години.

Българския икономически модел изглежда се очертава да е подобен на този в ЮАР (трябва да забравим за прескачането на капанана средните доходи) , но пък столицата София не може да достигне развитието на Йоханесбург. 

• 6 месеца по късно...
  • Администратор
Публикува

Като четох тази тема се сетих за един от подкастите на Капитал преди месеци:

Националният статистически институт съобщи, че по предварителни данни България е намаляла с 844 хил. души. Какво стои зад тази статистика, къде са отишли тези хора и има ли как да си ги върнем са въпросите, на които се опитваме да отговорим в този епизод на подкаста "Гласът на "Капитал".

• Потребител
Публикува
On 28.12.2022 г. at 17:50, Р. Теодосиев said:

Като четох тази тема се сетих за един от подкастите на Капитал преди месеци:

Националният статистически институт съобщи, че по предварителни данни България е намаляла с 844 хил. души. Какво стои зад тази статистика, къде са отишли тези хора и има ли как да си ги върнем са въпросите, на които се опитваме да отговорим в този епизод на подкаста "Гласът на "Капитал".

https://bg.wikipedia.org/wiki/Стъкмистика 

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Economic.bg  са опитали да разберат защо България е толкова бедна. За целта са питали ChatGPT.  Ето и отговора:

Защо икономиката на България е толкова малка?

1. Исторически фактори: България е преминала през множество исторически събития, които са влияели върху икономическото ѝ развитие. Например, като социалистическа държава, България е имала централизирана и контролирана от държавата икономика, която е довела до малка иновативност и забавяне на икономическия растеж.

2. Ниска продуктивност на труда: България има ниска продуктивност на труда в сравнение с други по-развити страни. Това се дължи на множество фактори, като ниска образователна степен на работната сила, ниска технологична осведоменост и ниско ниво на иновативност.

3. Ниска инвестиционна активност: България има ниско ниво на инвестиции в икономиката. Това се дължи на множество фактори, като липса на достъп до кредити, ниски доходи на населението и липса на стимули за инвестиции в някои сектори.

4. Корупция: Корупцията е сериозен проблем в България и оказва отрицателно въздействие върху икономическото развитие. Тя може да увеличи разходите за бизнеса, да намали ефективността на публичния сектор и да подкопае доверието на инвеститорите.

5. Ниски доходи на населението: България има една от най-ниските медиани на доходите в Европейския съюз. Това означава, че консумацията на стоки и услуги е ограничена, като резултат от което се намалява размерът на икономиката.

https://www.economic.bg/bg/a/view/zashto-bylgarija-e-tolkova-bedna-chat-gpt-ima-otgovor

Какво ни показва този отговор в контекст на темата:

Историческите фактори, така както са отбелязани тук не са специфични проблеми само за България.
Ниската продуктивност без съмнение се дължи на посочените фактори, но тя е в пряка корелация и с ниските доходи. Трудно е да се каже кое в България е първичното - ниските доходи или ниската производителност.
За останалите фактори - корупция, ниска инвестиционна активност и ниски доходи на населението е ясно. 

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, Atom said:

Economic.bg  са опитали да разберат защо България е толкова бедна. За целта са питали ChatGPT.  Ето и отговора:

Защо икономиката на България е толкова малка?

1. Исторически фактори: България е преминала през множество исторически събития, които са влияели върху икономическото ѝ развитие. Например, като социалистическа държава, България е имала централизирана и контролирана от държавата икономика, която е довела до малка иновативност и забавяне на икономическия растеж.

2. Ниска продуктивност на труда: България има ниска продуктивност на труда в сравнение с други по-развити страни. Това се дължи на множество фактори, като ниска образователна степен на работната сила, ниска технологична осведоменост и ниско ниво на иновативност.

3. Ниска инвестиционна активност: България има ниско ниво на инвестиции в икономиката. Това се дължи на множество фактори, като липса на достъп до кредити, ниски доходи на населението и липса на стимули за инвестиции в някои сектори.

4. Корупция: Корупцията е сериозен проблем в България и оказва отрицателно въздействие върху икономическото развитие. Тя може да увеличи разходите за бизнеса, да намали ефективността на публичния сектор и да подкопае доверието на инвеститорите.

5. Ниски доходи на населението: България има една от най-ниските медиани на доходите в Европейския съюз. Това означава, че консумацията на стоки и услуги е ограничена, като резултат от което се намалява размерът на икономиката.

https://www.economic.bg/bg/a/view/zashto-bylgarija-e-tolkova-bedna-chat-gpt-ima-otgovor

Какво ни показва този отговор в контекст на темата:

Историческите фактори, така както са отбелязани тук не са специфични проблеми само за България.
Ниската продуктивност без съмнение се дължи на посочените фактори, но тя е в пряка корелация и с ниските доходи. Трудно е да се каже кое в България е първичното - ниските доходи или ниската производителност.
За останалите фактори - корупция, ниска инвестиционна активност и ниски доходи на населението е ясно. 

Просто България никога не е била колониална империя, за да смучи чужди богатства и да осъществи "първоначалното натрупване на капитала" на чужд гръб. Това е истината. Западът е богат, защото има натрупан капитал, валутите му са най-силни и може да си позволи да раздува инфлационни балони, които изкуствено да надуват БВП и покупателната способност на западняците. Последният подобен пример го наблюдавахме между 2020 и 2023.

Глупостите колко е ниска производителността на българските работници няма защо да се обсъжда. Същото важи и за инвестиционната активност. За 2021 инвестициите са за 18 млрд. лева. Това малко ли е?

Доходите. Една от основните опорки на червените куфарчета е, че производителността на българите е ниска, следователно и заплатите им трябва да са такива. Обаче, заради ускорения ръст през 2021 и 2022 плюс инфлацията, производителността на работник скочи с поне 1/3. Нормалните работодатели ще наваксат и ще увеличат заплатите на служителите си с толкова (ако не са го сторили вече, де). Все пак има период на нагаждане и на бизнеса. Обаче червените куфарчета ще реват и ще се дърпат до последно, защото времето на ниските доходи вече е в миналото. А от догодина започва преминаване на икономиката към по-високи заплати, което ще изисква от бизнесите да бъдат по-конкурентноспсобни и да предлагат по-суфистицирани продукти.

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, новорегистриран3 said:

Просто България никога не е била колониална империя, за да смучи чужди богатства и да осъществи "първоначалното натрупване на капитала" на чужд гръб. Това е истината. Западът е богат, защото има натрупан капитал, валутите му са най-силни и може да си позволи да раздува инфлационни балони, които изкуствено да надуват БВП и покупателната способност на западняците.

Само едно вмъкване - целта на темата не е да се сравняваме със запада, а със страните от централна и източна Европа. Все пак "историческите фактори" на България не са чак толкова уникални, а и няма как да ги променим. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!