Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс и Поларис обявиха пилотирана мисия, която ще премине през поясите на Ван Алън и може да се отдалечи на повече от 1 400 километра от Земята!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс и Поларис обявиха пилотирана мисия, която ще премине през поясите на Ван Алън и може да се отдалечи на повече от 1 400 километра от Земята!

2021-inspiration-4-photo-2.jpg

На снимката: предприемачът Джаред Айзъкман по време на мисията му "Инспирейшън4" през септември. Photo credit : Inspiration4/SpaceX

15 февруари 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Спомняте ли си за пилотираната мисия "Инспирейшън4" на предприемача Джаред Айзъкман през септември, когато кораб "Крю Драгън" се отправи на 600 километра от Земята - най-отдалеченият пилотиран полет след последната обслужваща мисия на совалка до "Хъбъл" през 2009-та? Вчера СпейсЕкс и Айзъкман обявиха частната пилотирана програма "Поларис", която ще включва осъществяването на три мисии. Първата от тях ще бъде проведена най-рано през зимата на тази година. Тя ще премине през поясите на Ван Алън и ще се отправи минимум на 1 400 километра от Земята, счупвайки рекорда на "Джемини 11" за най-отдалечена от планетата ни орбитална мисия. 

Разбира се, говорейки си за най-отдалечени пилотирани експедиции, абсолютният рекорд продължава да се държи от деветте полета от програмата "Аполо" в периода между 1968 и 1972 година, когато астронавти напускат ниската околоземна орбита и се отправят към Луната. Но по отношение на орбиталните екскурзии никой никога не е бил по-далече от екипажа на "Джемини 11", състоящ се от Чарлс Конрад и Ричард Гордън. По време на своя полет през 1966 г. двамата се отдалечават на 1 368 километра от Земята - рекорд, който остава ненадминат до ден днешен.

Това ще се промени, когато в края на настоящата година бъде изстрелян корабът "Крю Драгън" на първата експедиция от програмата "Поларис". Все още не се знаят най-интересните подробности за нея, включително характеристиките на орбитата, но Айзъкман потвърждава, че тя ще е по-висока от тази на "Джемини 11".

Счита се, че когато бива изстрелян с ракета "Фалкън 9" във възвръщаем вариант (т.е. ако тя каца върху платформа в Атлантическия океан), корабът "Крю Драгън" може да се отдалечава на максимално разстояние от Земята 1 400 километра. Напълно е вероятно Айзъкман и Илон Мъск да се спрат на този вариант. Но е възможен и друг сценарий - за нуждите на полета да се използва рециклирана степен, която да бъде изхвърлена - тогава космическият кораб ще надхвърли двукратно или трикратно разстоянието, постигнато от "Джемини 11".

Знаем обаче за друг любопитен факт - дебютната мисия от програмата "Поларис" ще включва космическа разходка. Тя ще бъде осъществена чрез скафандри, проектирани от СпейсЕкс, които представляват ъпгрейд на скафандрите за вътрешно ползване, вече внедрени при мисиите до МКС. Това е много важна новина - за съжаление както НАСА, така и Русия срещат трудности при производството на нови скафандри и дори не е ясно дали ще има скафандри при следващите кацания на Луната в хода програмата "Артемис". Възможно е Илон Мъск да е разрешил още един проблем на НАСА. 

Подобно на мисията "Инспирейшън4" през септември, по време на първата мисия от програмата "Поларис" ще летят четирима души. Разбира се, най-важният участник ще е ветеранът от "Инспирейшън4" Джаред Айзъкман, основният инициатор и спонсор на "Поларис", който този път ще вземе със себе си пенсионирания военен пилот Скот Потийт и двама инженери от СпейсЕкс - младите жени Сара Гилс и Ана Менън. 

Последното нещо, което знаем за програмата "Поларис" е, че тя предвижда още две мисии. Втората, подобно на първата ще се осъществи с кораб "Крю Драгън", а третата вече ще е с новия кораб на СпейсЕкс "Старшип" и ще представлява прелюдия към "ДиърМуун" - лунното пътешествие на Юсаку Маедзава до естествения ни спътник.

Така частната космическа програма "Поларис" на Айзъкман и СпейсЕкс цели поетапно усвояване на околоземното пространство и пространството около Луната, докато в един момент човечеството се отправи към Марс. 

За повече информация: Поларис

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4368-2022-crew-dragon-to-beat-gemini-4

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Polaris Dawn си партнира с IWC за изготвянето на четири уникални хронографа с благотворителна цел

polaris-dawn-iwc.jpg Eкипажът на Polaris Dawn с хронографите на IWC. Photo credit : SpaceX/Polaris Dawn

17 септември 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Когато през месец декември или в началото на 2023 г. космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ излети на частната мисия Polaris Dawn, за пръв път от епохата на „Джемини“ и „Аполо“ човек ще се отдели от най-ниските предели на околоземна орбита и ще се отдалечи на разстояние 1 400 километра от Земята – невиждано от 60-те и 70-те години на миналия век! Тогава за пръв път в историята на космонавтиката ще бъде проведена космическа разходка в такава висока орбита. Но за изпълнението на мисията си астронавтите ще имат нужда от часовници – ето защо Polaris Dawn си партнира с IWC Schaffhausen, които изготвиха четири уникални хронографа.

Касата на часовниците е от керамика, циферблатът е тъмно-син и украсен с безброй звезди, а задният капак е от титан. Всеки един от четиримата астронавти ще получи часовника с името си, гравирано на капака.

След като „Крю Драгън“ се завърне на Земята, хронографите ще бъдат продадени на търг. Събраните средства ще се дарят за нуждите на Детската изследователска болница „Св. Юда“ в Мемфис.

Очаква се цялата мисия да продължи около пет дни, считано от изстрелването до завръщането.

Източник: IWC

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/17/polaris-dawn-iwc-partnership/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Изстрелването на частната пилотирана мисия Polaris Dawn е насрочено най-рано за 12-ти юли!

polaris-dawn-1024x808.jpg

11 юни 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Най-рано на 12-ти юли ще излети най-вълнуващата космическа експедиция, която очакваме през 2024 г. – първото пилотирано пътешествие до далечна орбита, през поясите на Ван Алън, най-голямото отдалечаване на човек от Земята след приключването на програмите “Джемини” и “Аполо”! Това е мисията Polaris Dawn, спонсорирана от Джаред Айзъкман.

Датата научихме от ютубърката и космическа инфлуенсърка Ellie in Space, която е имала шанса да интервюира Айзъкман.

Програмата Polaris, която Айзъкман осъществява съвместно с Илон Мъск и разчита на корабите на СпейсЕкс, представлява алтернативна (частна) космическа програма на САЩ. Първата съвместна мисия между двамата, Inspiration 4, бе изстреляна на 16 септември 2021 г., и тя включваше полет на четиричленен екипаж до 585-километрова височина: най-голямото отдалечаване на пилотиран кораб “Крю Драгън” от Земята към този момент. Задачата на Polaris е да поема рискове, по-големи от тези, които е способна да поема днешната тромава и бюрократизирана НАСА. А голямата цел е да бъде положено усвояването и колонизацията на Слънчевата система.

Пикът в пилотираната космонавтика е белязан през 60-те и 70-те години на миналия век от програмите на НАСА “Джемини” и “Аполо”, като единствено тогава астронавти са се отправяли отвъд най-ниската околоземна орбита (под 500 километра височина). От тогава досега положението е депресивно – човек спира да пътува в далечния космос, като най-големият рекорд за отдалечаване от Земята след края на “Аполо” е поставен през 1990 г. от совалката “Дискавъри”, по време на разгръщането на телескопа “Хъбъл”. Тогава астронавтите достигат височина 621 километра над земната повърхност.

Ето защо Polaris Dawn е толкова важна мисия. Това ще е първото отдалечаване на човек на разстояние по-голямо от 1 000 километра от Земята след приключването на “Аполо”, като се цели орбита с апогей 1 400 километра. Целта е да бъде задминат рекордът на “Джемини 11” от 1966 за мисия в околоземна орбита, при който астронавтите Пийт Конрад и Ричард Гордън се отдалечават на 1 368 километра от Земята.

Но Polaris Dawn е много повече от рекорд за отдалечаване. След като тази задача бъде изпълнена, корабът “Крю Драгън” ще влезе в 700-километрова орбита. Там екипажът ще се опита да осъществи първата комерсиална “космическа разходка” със скафандри, разработени от СпейсЕкс. Това ще е първото изпитание в космоса за тези скафандри, като фирмата на Илон Мъск планира да създаде хиляди такива – за да можем да заживеем на Марс.

Колонизацията на Слънчевата система зависи и от надеждни комуникации. Затова екипажът на Polaris Dawn ще бъде първият, който ще тества лазерната комуникационна апаратура на “Старлинк” в далечния космос.

В своята висока орбита, частните астронавти ще навлязат и във вътрешния радиационен пояс на Ван Алън – отново постижение, неизпълвано след края на “Аполо”. Там те ще направят множество медикобиологични експерименти.

Подробно на множество други космически начинания, изстрелването на Polaris Dawn бе неколкократно отлагано. Айзъкман предвиждаше мисията да лети още през 2022 г., но непрекъснато ставахме свидетели на поредното забавяне с по три месеца на всеки три месеца. Сега, при положение, че остава месец до старта, а датата се задържа, имаме уверентост, че полетът наистина ще е факт.

Основната причина за отлаганията бе свързана с трудностите при разработката на новите скафандри. Създаването на скафандър за работа в открития космос не е тривиална задача – скафандърът не е просто защитно облекло, което пази астронавта от вакуум, той по-скоро представлява миниатюрен космически кораб за един човек. Липсата на достатъчно скафандри е проблем както за НАСА, така и за Роскосмос, като двете агенции разчитат на такива, разработени през 70-те години. Те са стари, амортизират се и стават опасни за екипажа на МКС. Така че новите разработки на СпейсЕкс са добре дошли за човечеството.

Екипажът на Polaris Dawn е: Джаред Айзъкман (командир), Скот Потийт (пилот), Сара Джилис и Ана Менън (специалисти).

https://cosmos.1.bg/space/2024/06/11/polaris-dawn-scheduled-12-july/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Скафандрите на СпейсЕкс бяха одобрени за провеждането на първата комерсиална космическа разходка

2024-spacesuits-accepted-1024x683.jpg

Снимка, заснета по време на изпитанията. Photo credit : SpaceX/Polaris Program

18 юли 2024 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Наскоро екипажът на мисията “Поларис Доун” завърши последното изпитание преди изстрелването през това лято! Новите скафандри, разработени от СпейсЕкс, бяха тествани и одобрени за първата комерсиална космическа разходка.

Изпитанието е било проведено в космическия център на НАСА “Джонсън”, където астронавтите са облекли скафандрите в специална вакуумна камера.

Напомням на читателите, че мисията “Поларис Доун” включва изстрелване на пилотиран кораб “Крю Драгън” с екипаж от четирима астронавти, ръководен от милиардера Джаред Айзъкман, който ще се отправи на разстояние 1 400 километра от Земята. След края на програмите на НАСА “Джемини” и “Аполо” човешки същества не са пътували толкова далече от нашата планета!

Но също толкова важно е да се проведе първата изцяло частна космическа разходка, без условности на понятието “частен”. Това означава частен кораб, частни астронавти, частни скафандри.

СпейсЕкс потвърждава, че изстрелването остава насрочено за “това лято”, което означава, че фирмата очаква съвсем скорошно възобновяване на полетите на ракетите “Фалкън 9”.

https://cosmos.1.bg/space/2024/07/18/spacex-acceptance-test/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Пилотираният кораб Крю Драгън е на стартовата площадка, за да изпълни невиждана мисия от епохата на Аполо!

2024-crew-dragon-polaris-launch-pad-1024

… всички тръпнем в очакване! Photo credit : SpaceX

25 август 2024 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Човечеството е на прага на най-вълнуващата и най-очаквана пилотирана космическа мисия за 2024 година – мисия, невиждана от епохите на “Джемини” и “Аполо”! За пръв път след половин век прекъсване астронавти ще се отправят на разстояние повече от 1 000 километра от Земята и ще прекосят радиационните пояси на Ван Алън!

Изстрелването е насрочено за не по-рано от 27-ми август в 10:38 ч. българско време. Датата е ориентировъчна, защото, както казва милиардерът Джаред Айзъкман, който финансира мисията на име “Поларис Доун” и ще лети на борда, все още има още много работа преди изстрелването. Корабът “Крю Драгън” е на стартовата площадка и е във вертикално положение, но тепърва предстои “суха тренировка”, която включва симулация на обратното броене, както и статично огнево изпитание, което трябва да докаже, че ракетата “Фалкън 9” е в изправност. Ракетата ще изведе кораба директно (без начална паркираща орбита) в орбита с висок апогей от 1 200 километра, като по-нататък двигателите “Крю Драгън” допълнително ще повдигнат апогея до 1 400 километра.


Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Помогнете на блога и неговия автор Светослав Александров с финансово дарение на този линк!


Никога след приключването на програмата “Аполо” астронавт не е пътувал толкова далече от Земята! Рекордът за най-голямо отдалечаване след последното кацане на Луната през декември 1972 г. бе отбелязан по време на мисията “STS-31” през 1990 г., когато совалката “Дискавъри” изведе в орбита космическия телескоп “Хъбъл”. Тогава совалката стигна височина 621 километра. Преди програмата “Аполо”, рекорд за височина в рамките на околоземна орбитална мисия бе поставен от астронавтите Дик Гордън и Пийт Конрад през 1966 г. по време на полета на “Джемини 11”. Тогава двамата се отдалечиха на 1 368 километра от Земята.

Именно този рекорд ще се опитат да счупят идните дни астронавтите от мисията “Поларис Доун”.

Но за разлика от епохите на “Джемини” и “Аполо”, днес има една съществена разлика. По време на ранната космическа надпревара всички американски астронавти са били мъже. Но заедно с Джаред Айзъкман в космоса ще полетят Ана Менън и Сара Джилис – две жени, които работят в СпейсЕкс като инженери. Така че предстоящият полет предстои да постави рекорд за най-голямото отдалечаване от Земята, постигнато от жена. И тенденцията ще продължи през следващите години, тъй като жени са част и от новите екипажи, които ще напускат ниска околоземна орбита и ще се отправят към Луната.

Четвъртият член на екипажа е мъж – Скот “Кид” Потийт.

На десетия час след изстрелването, след като четиримата астронавти са постигнали орбиталния рекорд, корабът “Крю Драгън” ще снижи апогея си до 700 километра. От тази височина ще започне подготовката за космическата разходка, която ще се проточи през целия втори ден от началото на експедицията. Самата разходка, която ще е факт на третия ден, е изключително рискована – тъй като “Крю Драгън” не притежава шлюз, целият кораб ще бъде разхерметизиран. Това ще е първото изпитание на новите скафандри на СпейсЕкс, специално предназначени за космически разходки. Илон Мъск предвижда този тип скафандри да са само първата версия, а в бъдеще да бъдат произведени множество изделия, вероятно хиляди и даже милиони. Тук говорим за заселване на Марс! Мисия “Поларис Доун” се отдалечава на такова невиждано от “Аполо” разстояние, защото всичко това се прави с цел подготовка да заселим Марс!

Четвъртият ден от мисията ще е посветен на комуникационни тестове между кораба “Крю Драгън” и орбиталната групировка “Старлинк”. Подсигуряването на добри комуникации в далечния космос е също неизменна част от предстоящото колонизиране на Слънчевата система. На петия ден корабът допълнително ще снижи орбитата си с цел подготовка за завръщане, а самото кацане е насрочено за шестия ден след старта.

Мисия “Поларис Доун” става факт след двугодишно закъснение – първоначално изстрелването бе насрочено да е за 2022 година. Но макар че на нас, космическите ентусиасти, ни се иска нещата да стават по-бързо и вече е дразнещо, че половин век след кацанията на Луната ни отнема толкова време, за да напуснем най-ниската околоземна орбита, истината е, че СпейсЕкс се придвижва светкавично в сравнение с НАСА. Например безпилотният полет на “Артемис 1” бе факт през 2022 г., а първият пилотиран – “Артемис 2”, с обиколка на Луната, ще бъде осъществен не по-рано от догодина – и то само ако проблемите с топлинния щит на кораба “Орион” бъдат разрешени. Иначе нещата могат да се проточат чак до 2027 година.

Но при СпейсЕкс не е така. Както съобщи Бил Герстенмеър, който е работил четири десетилетия в НАСА, преди да се присъедини към СпейсЕкс, фирмата на Илон Мъск работи с темпове, невиждани от ранната епоха “Аполо”.

Точно така – СпейсЕкс ни донесе ново “Аполо” – и това е факт, който само може да ни радва.

https://cosmos.1.bg/space/2024/08/25/crew-dragon-launch-pad-polaris-preview/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Корабът Крю Драгън бе обявен за технически годен преди историческата мисия

2024-crew-dragon-static-fire-1024x683.jp

На снимката: Ракетата “Фалкън 9” запалва двигателите си вчера, на 25-ти август, с цел проверка на нейната готовност. Photo credit : SpaceX

26 август 2024 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Днес бе проведен техническият преглед на пилотирания космически кораб “Крю Драгън” и той бе обявен за годен за изстрелване! Предстои историческа експедиция, каквато не е виждана от епохата “Аполо”, с рекордно отдалечаване от Земята след последното пилотирано лунно кацане през 1972 година.

Стартът е насрочен предварително за утре, 27-ми август, в 10:38 ч. българско време – но Илон Мъск предупреждава, че шансът за отлагане е съществен.

“Безопасността на екипажа е от първостепенно значение. Тази мисия носи по-голям риск от обикновено, защото това ще е най-далечното разстояние от Земята, пропътувано от човек след “Аполо” и включва първата комерсиална космическа разходка! Ако възникнат каквито и да е опасения, изстрелването ще бъде отложено, докато тези опасения бъдат разрешени”, съобщава Мъск.

“Това е още една от причините, поради които имам пълна увереност и убеждение и няма да се поколебая да си затегна колана”, сподели пилотът на мисията Скот Потийт.

Напомням на читателите, че Потийт ще бъде изстрелян заедно с командира и спонсор на мисията Джаред Айзъкман, както и с работещите в СпейсЕкс Сара Джилис и Ана Менън. Четиримата ще се отдалечат на разстояние 1 400 километра от Земята. Подробно описание на полетната програма има на страниците на КОСМОС БГ на този линк. Корабът “Крю Драгън” ще прекоси вътрешния радиационен пояс на Ван Алън. След приключването на лунните експедиции в началото на 70-те астронавти не са навлизали в поясите на Ван Алън, като се изключат периодичните преминавания на орбиталните станции през Южноатлантическата аномалия.

Вчера, на 25-ти август, беше проведена “суха тренировка”, с цялостно отрепетиране на обратното броене. Малко по-късно ракетата бе заредена с гориво и подложена на статично огнево изпитание. Всичко изглежда в пълна техническа изправност.

Шансът лошо време да отложи полета е 20%

https://cosmos.1.bg/space/2024/08/26/crew-dragon-ready-for-launch/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изстрелването на Polaris Dawn се отлага поради лоши метеорологични условия

2024-crew-dragon-static-fire-1024x683.jp

Снимка от статичния огневи тест преди изстрелването. Photo credit : SpaceX

28 август 2024 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Нужно е търпение, докато станем свидетели на историческата мисия Polaris Dawn – СпейсЕкс отменя опитите за изстрелване както за днес, така и за утре. Макар че ракетата и корабът са напълно технически изправни, критериите за благоприятни метеорологични условия не са изпълнени – а те са много повече, отколкото ако това беше обикновена мисия. Ако ставаше въпрос за класически полет до МКС, “Крю Драгън” щеше да излети.

Но при Polaris Dawn предстои полет в свободна орбита с висок апогей, без да има скачване с МКС. Поради натоварената програма, на борда на кораба има животоподдържащи ресурси само за 5 дни. Ето защо още преди изстрелването трябва да бъдат покрити критериите не само за благоприятно време на стартовата площадка и в коридора за аварийно кацане, но също така прогнозата за времето на петия ден след старта също трябва да е добра. Именно този последен критерий не е изпълнен.

Екипът на Polaris Dawn ще продължи да следи прогнозата за времето през следващите дни. Докато СпейсЕкс чака, днес фирмата ще проведе две изстрелвания по програмата “Старлинк”.

https://cosmos.1.bg/space/2024/08/28/polaris-dawn-launch-delayed/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля най-отдалечената от Земята пилотирана експедиция след Аполо!

2024-Polaris-Dawn-Launches-1024x449.jpg

Снимка от днешното изстрелване на частната пилотирана експедиция Polaris Dawn. Photo credit : SpaceX

10 септември 2024 г. 12:45 ч.

Светослав Александров. За пръв път след приключването на програмата “Аполо” астронавти започнаха космическо пътешествие, което ще ги отведе през радиационните пояси на Ван Алън, на разстояние от Земята, на каквото човек не се е отправял от половин век насам! Мисията на име Polaris Dawn започна днес в 12:23 ч. българско време с успешно изстрелване на американска ракета “Фалкън 9” и пилотиран кораб “Крю Драгън”.

На борда на кораба са: Джаред Айзъкман (командир), Скот Потийт (пилот), специалист Сара Джилис и медицински офицер Ана Менън.

Космическата експедиция не се осъществява под шапката на НАСА, държавната космическа агенция на САЩ. Това е алтернативна, частна космическа програма в Щатите на име Polaris, финансирана от милиардера Джаред Айзъкман. Съобразно описанието на сайта на програмата, целта ѝ е да се отработят технологии, които ще ни отведат обратно на Луната, както и по-нататък към Марс и по-далече, като същевременно се набират средства за благородни каузи.

Първата мисия от програмата на име Polaris Dawn е вече в ход след днешното успешно изстрелване! Ракетата-носител постави кораба на траектория, която ще отведе четиримата астронавти на борда на по-голямо разстояние в сравнение с което се е отправял всеки друг космически кораб след приключването на лунните експедиции “Аполо” през 70-те години на миналия век! За огромно съжаление след като човешки крак за последно стъпва на Луната през декември 1972 г., хората спират да напускат пределите на най-ниската околоземна орбита. Международната космическа станция се намира на разстояние над Земята между 370 и 460 километра. Това е разстояние, сравнимо с разстоянието между София и Варна по въздух (377 километра). Положението в пилотираната космонавтика след 72-ра става депресивно – най-големият рекорд за отдалечаване от Земята след края на “Аполо” е поставен през 1990 г. от совалката “Дискавъри”, по време на разгръщането на телескопа “Хъбъл”. Тогава астронавтите достигат височина 621 километра над земната повърхност.

Но на днешния ден този мрачен период приключва! За пръв път след приключването на “Аполо”, астронавти се отдалечават на разстояние по-голямо от 1 000 километра от Земята. Целта е да се достигне до апогей от 1 400 километра. Така Polaris Dawn ще задмине рекорда на “Джемини 11” от 1966 за мисия в околоземна орбита, при който астронавтите Пийт Конрад и Ричард Гордън се отправиха на 1 368 километра от Земята.

Тъй като днешната експедиция е наистина невиждана от програмата “Аполо”, екипажът ѝ се успя да се срещне с астронавта от “Аполо 16” и човек, стъпил на Луната – Чарл Дюк:

Вие можете да проследявате къде се намира “Крю Драгън” на този линк: https://www.spacex.com/follow-dragon

В своята висока орбита, частните астронавти трябва да навлязат и във вътрешния радиационен пояс на Ван Алън – отново постижение, неизпълвано след края на “Аполо”. Там те ще изпълнят множество медикобиологични експерименти.

След като целта за рекорден апогей бъде постигната, “Крю Драгън” ще снижи орбитата си до 700-километрова и тогава частните астронавти ще излязат на космическа разходка. Освен че човек не е излизал на такова голямо разстояние от Земята извън космическия кораб със скафандър след приключването на програмата “Аполо”, това ще е първата изцяло частна космическа разходка, с частно разработени скафандри от СпейсЕкс. Задачата на фирмата на Илон Мъск е тези скафандри да се произвеждат в хиляди, даже милиони бройки. Нали целта е заселване на Марс? Но “космическото кръщение” на скафандрите ще е сега – в хода на мисия Polaris Dawn.

Колонизацията на Слънчевата система зависи и от надеждни комуникации. Затова екипажът на Polaris Dawn е първият, който ще тества лазерната комуникационна апаратура на “Старлинк” в далечния космос.

Подробно на множество други космически начинания, изстрелването на Polaris Dawn бе неколкократно отлагано. Айзъкман предвиждаше мисията да лети още през 2022 г., но непрекъснато ставахме свидетели на безкрайни забавяния. Най-сетне изглеждаше, че корабът ще бъде изстрелян в края на август, но това не се случи – оказа се, че времето в района на кацане е много лошо. Лошото време се задържа чак до днес и изглеждаше, че каръщината пак ще сполети Polaris Dawn, защото метеоролозите даваха само 40% шанс да има чисто небе над стартовата площадка. Но като по чудо облаците се разсеяха и корабът излетя!

В хода на мисия Polaris Dawn предстоят да бъдат счупени и още някои рекорди. По време на ранната космическа надпревара всички американски астронавти са били мъже. Днес командирът на мисията е нейният спонсор Джаред Айзъкман – отново мъж. Пилотът Скот Потийт също е мъж. Но заедно с тях в космоса излетяха Ана Менън и Сара Джилис – две жени, които работят в СпейсЕкс като инженери. Така че настоящият полет поставя рекорд за най-голямото отдалечаване от Земята, постигнато от жена. И тенденцията ще продължи през следващите години, тъй като жени са част и от новите екипажи, които ще напускат ниска околоземна орбита и ще се отправят към Луната.

На страниците на КОСМОС БГ ще отразявам как се развива експедицията с най-голям интерес, защото историята се пише пред очите ни. Днес се случват неща, невиждани от епохата на програмата “Аполо”. Днес ставаме свидетели на възраждането на пилотираната космонавтика след половинвековен застой.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/10/2024-polaris-dawn-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Рекордът на Джемини 11 падна! Астронавтите на Крю Драгън стигнаха 1 400 км от Земята!

Screenshot-2024-09-11-091639-1024x584.pn

Кадър от борда на “Крю Драгън”, заснет при разстояние от Земята 1 400 километра. Photo credit : SpaceX

11 септември 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рекордът за най-голямо отдалечаване от Земята по време на орбитална мисия, поставен от астронавтите на кораба “Джемини 11″ преди 58 години, най-после рухна! Тази нощ астронавтите на американския кораб ” Крю Драгън” се отдалечиха от нашата планета на повече от 1 400 километра!

“Драгън, вие се извисихте до над 1 400 километра и сте по-далече от Земята в сравнение с всеки друг човек след последната мисия Аполо преди повече от 50 години”, съобщи наземното ръководство към “Крю Драгън”.

“Прието, СпейсЕкс. Всички очакваме с нетърпение нашите приятели от програмата Артемис да ни отведат и до по-големи височини”, отвърна командирът и астронавт на мисията Джаред Айзъкман.

“Добре казано, Драгън”, каза наземното ръководство.

Още вчера, по време на изстрелването, ракетата “Фалкън 9” директно вмъкна кораба в издължена околоземна орбита с параметри 190 на 1 200 километра. За да може тази нощ да бъде счупен рекордът на “Джемини 11”, двигателите на “Крю Драгън” се запалиха в продължение на 8 минути. Сега орбиталният апогей е 1 400,7 километра.

Това е различна стратегия в сравнение с тази, използвана от астронавтите Чарлз (Пийт) Конрад и Ричард (Дик) Гордън през септември 1966 година. Тогава техният кораб “Джемини 11” се отдалечи на 1 368 километра от Земята, но след като първо се скачи с отделно изстреляната мишена “Аджена” и бяха използвани нейните двигатели за повдигането на орбитата.

За огромно съжаление никой от екипажа на “Джемини 11” не успя да доживее падането на рекорда им. Пийт Конрад почина през 1999 година, а Дик Гордън – през 2017 година. Но приемственост между поколенията има – някои от астронавтите на “Аполо” са все още живи. Преди изстрелването екипажът на Polaris Dawn се срещна с Чарлз Дюк, пилот на “Аполо 16”, десетият и най-млад човек, стъпил на Луната.

След приключването на програмата “Аполо” през 1972 година нито един кораб с екипаж не успява да се отдалечи на разстояние 1 000 километра от Земята, чак до днешния ден. Максималното отдалечаване на совалка на НАСА от нашата планета бе постигнато през 1990 г., по време на разгръщането на телескопа “Хъбъл”. Тогава совалката “Дискавъри” се отдалечи на 621 километра от земната повърхност.

Днес астронавтите на “Крю Драгън” са Джаред Айзъкман (командир), Скот Потийт (пилот), специалист Сара Джилис и медицински офицер Ана Менън. Тъй като през 60-те и 70-те години астронавтите на “Джемини” и “Аполо” са били само мъже, Джилис и Менън поставиха рекорд за най-голямо отдалечаване от Земята, постигнато от жени!

Частната мисия, която се казва Polaris Dawn, не е туристическа или каскадьорски номер. На такова голямо разстояние от Земята корабът “Крю Драгън” преминава периодично през вътрешния пояс на Ван Алън. Така астронавтите за няколко обиколки ще бъдат изложени на повече радиация, отколкото екипажите на Международната космическа станция поемат за няколко месеца. Ето защо сега на “Крю Драгън” се провеждат медикобиологични експерименти, които ще помогнат за напредъка на човечеството към Марс. Освен това е важно да бъдат тествани тъчскрийн дисплеите и модерните електронни компоненти на кораба, за да се види колко са устойчиви в далечния космос.

Какво следва от тук насетне за настоящата мисия? Астронавтите няма да прекарат дълго време в такава висока орбита. След като направят шест обиколки около Земята, т.е. общ престой около 10 часа, корабът “Дрю Драгън” отново ще запали двигателите си, за да сниши апогея на орбитата до 700 километра. Това, разбира се, пак е почти два пъти по-високо от височината на Международната космическа станция и по-далече, отколкото всеки друг кораб е пътувал преди Polaris Dawn. При тази височина трябва да бъде проведена частната космическа разходка, насрочена за утре.

Разходката ще потвърди надеждността на новите космически скафандри, разработени от СпейсЕкс. Изумително е, че днес Роскосмос и НАСА ползват скафандри на станцията, създадени преди повече от 40 години и срещат трудности при внедряването на новите модели… така че вероятно СпейсЕкс са решили още един проблем на модерната космонавтика.

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/11/polaris-dawn-broke-gemini-record/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американският пилотиран кораб Крю Драгън слезе до планираната 737-километрова височина за космическа разходка!

Screenshot-2024-09-11-091639-1024x584.pn

Снимка, направена от борда на “Крю Драгън” при рекордна за пилотираната космонавтика 1 400-километрова височина за околоземна орбитална мисия. Photo credit : SpaceX

11 септември 2024 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Утре, на 12-ти септември, предстои коронното събитие за историческата и рекордна частна пилотирана мисия на САЩ. А именно космическата разходка!

Като подготовка за провеждането на тази разходка, след шест обиколки около Земята при рекордна за околоземна мисия 1 400 – километрова височина, днес космическият кораб “Крю Драгън” неколкократно запали двигателите си. Целта беше смъкване до 737-километрова височина. Всичко премина успешно! Така астронавтите вече не са в обсега на вътрешния радиационен пояс на Ван Алън.

И въпреки това 737 километра e по-далече от Земята от разстоянието, изминато от всеки друг пилотиран космически кораб след приключването на лунната програма “Аполо”. В хода на утрешната космическа разходка астронавтите на частната мисия Polaris Dawn ще се намират по-далече от нашата планета в сравнение със всички други, разходили се в открития космос от началото на космическата епоха досега, като изключим трите космически разходки в пространството между Земята и Луната от началото на 70-те години, проведени в хода на мисиите “Аполо 15”, “Аполо 16” и “Аполо 17” съответно от астронавтите Ал Уордън, Кен Матингли, и Рон Евънс.

Утрешната космическа разходка ще бъде осъществена от Джаред Айзъкман и Сара Джилис. Очаква се двамата да престоят между 15-20 минути в открития космос. Уникалното в случая е, че за пръв път става въпрос за истински частно начинание. Корабът е частен, астронавтите работят в частни структури и скафандрите, които ще бъдат носени от тях, са разработени от частна компания – СпейсЕкс.

Това ще е първото космическо изпитание за тези скафандри. Илон Мъск очаква в близко бъдеще да се произвеждат хиляди, даже милиони бройки. Все пак целта е да заселим Марс!

СпейсЕкс обещава разходката да бъде излъчвана в реално време. За тази цел следете Туитър акаунта на фирмата (линк) в 09:23 ч. българско време (сутринта). Напомням, че СпейсЕкс няма официални стриймове в Youtube, което максимално ще затрудни работата на медиите, желаещи да отразят историческата разходка. Като че ли Илон Мъск не се интересува много – и вероятно това твърдение не е много далече от истината, защото предприемачът в последно време е силно разочарован от медийното отношение към него.

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/11/crew-dragon-spacewalk-preview/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

ИСТОРИЧЕСКИ МИГ: Джаред Айзъкман и Сара Гилис изпълниха първата комерсиална космическа разходка!

jared-isaacman-outside-1024x584.png

На кадъра: Джаред Айзъкман в открития космос. Photo credit : SpaceX

12 септември 2024 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. След като вчера екипажът на кораба “Крю Драгън” от частната мисия Polaris Dawn постигна рекордна височина от 1 400 километра за околоземен полет, днес отново бе сътворена история. Джаред Айзъкман и Сара Гилис стъпиха в открития космос, изпълнявайки първата комерсиална космическа разходка от началото на космическата надпревара!

“Великолепно”, съобщи Айзъкман, след като в 13:51 ч. българско време излезе в открития космос при разстояние от Земята 739 километра – два пъти по-голямо разстояние в сравнение с това, на което се намира Международната космическа станция от нашата планета. С това Айзъкман се превърна в човека, осъществил най-отдалечената космическа разходка след приключването на последната пилотирана лунна експедиция през декември 1972 година. Частният астронавт поздрави СпейсЕкс, но подчерта: “знам, че това е само началото”.

“На Земята има да вършим много работа, но отгоре изглежда като перфектен свят”, сподели Айзъкман след като видя планетата ни от орбита.

Джаред Айзъкман е милиардер, който е финансирал експедицията, но Polaris Dawn няма много общо с екскурзиите, които богатите хора си организират за тяхно забавление. Освен че мисията се провежда с благотворителна задача за набиране на средства за онкоболни деца, четиричленният екипаж работи съвместно с 30 институции за изпълняване на 40 научни експеримента. Много от тези експерименти са безпрецедентни за съвременната космонавтика, тъй като за пръв път след ерата “Аполо” кораб премина през радиационните пояси на Ван Алън.

Поведението на Айзъкман бе абсолютно хладнокръвно и професионално, нямаше нищо общо с това на търсачите на силни усещания. Спокойно изпълняваше заповедите на СпейсЕкс. Целта на космическата разходка бе да се тестват за пръв път новоразработените от фирмата на Илон Мъск скафандри в реални космически условия. Задачата на СпейсЕкс е да колонизира Слънчевата система, а за тази цел 40-годишните тромави единични бройки скафандри, които са собственост на НАСА и се ползват на МКС, не са достатъчни. Новите скафандри са от материали, сходни с текстил. Замисълът е да се произвеждат хиляди, даже милиони бройки, които ще са нужни за базите на Луната и Марс, на възможно най-ниска цена.

sarah-gilis-spacewalking.png

Сара Гилис в открития космос. Photo credit : SpaceX

Веднага след като излезе в открития космос, Айзъкман проведе предварително одобрени от СпейсЕкс движения с ръцете и краката, които трябваше да докажат гъвкавостта и надеждността на новите скафандри. Десет минути по-късно предприемачът се завърна в кораба, след което навън излезе Сара Гилис. Тя е служител на СпейсЕкс и също, подобно на Айзъкман, изпълни предварително одобрени движения.

Също както програмата от средата на 60-те “Джемини” е била предшественик на “Аполо” и разходките на Луната, така днeс програмата “Поларис” е предшественик на експедициите, чрез които човек ще се завърне на Луната, ще построи там бази и по-нататък ще се отправи към Марс. Тестват се всякакви съвременни технологии, разработени за тази цел. Нови скафандри. Нови компютри със сензорни екрани. Нови материали.

Планирани са три изстрелвания в хода на “Поларис”. Първата мисия, Polaris Dawn, до няколко дни ще приключи. След известно време трябва да бъде изстреляна и втора, но датата и нейните задачи все още не са ясни – предполага се, че ще се изяснят след като бъдат анализирани резултатите от настоящия полет. Айзъкман много искаше да финансира и да поправи телескопа “Хъбъл”, но НАСА не му позволи. Тъй че вероятно целта ще е друга. А в хода на третата мисия ни очаква първият пилотиран полет на новия кораб “Старшип”!

И така, в 14:59 ч. СпейсЕкс официално обяви космическата разходка за успешно завършила – и с това най-опасният период от мисията е зад гърба ни. Утре, на четвъртия ден от началото на полета, предстоят комуникационни изпитания между “Крю Драгън” и мрежата за спътников интернет “Старлинк” – за колонизацията на Слънчевата система ни трябват и надеждни комуникациии. А завръщането на четиримата астронавти Айзъкман, Гилис, Кид Потийт и Ана Менън, е насрочено за петия ден.

С това най-епичната и рекордна мисия след края на ерата “Аполо” ще приключи, но още дълго ще си спомняме за нея. Поне до изстрелването на “Артемис 2” догодина или през 2026, когато астронавти отново ще се отправят към Луната, за да я обиколят.

Видеозапис от днешната космическа разходка:

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/12/polaris-dawn-spacewalk-complete/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Музика от Междузвездни войни бе изпълнена в космоса от астронавтка на борда на кораба Крю Драгън и излъчена към Земята през Старлинк

starlink-star-wars-sarah.png

На кадъра: Сара Гилис изпълнява музика от “Междузвездни войни”. Photo credit : SpaceX

13 септември 2024 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Днес е третият ден от началото на историческата космическа мисия Polaris Dawn. Екипажът на борда на “Крю Драгън” изпробва комуникациите между кораба, групировката за спътников интернет “Старлинк” и Земята, като за целта астронавтката Сара Гилис изпълни на цигулка мелодия от “Междузвездни войни”.

Мелодията носи название “Rey’s Theme” и е композирана от Джон Уилямс за седмия епизод от поредицата, “Силата се пробужда”, издаден през 2015-та година. Видеото, което днес екипът на Polaris публикува в социалната мрежа X, е създадено в партньорство с болницата за лечение на онкологични заболявания при деца St. Jude. Една от задачите на космическата мисия, освен да постави невиждани от времето на програмата “Аполо” рекорди в пилотираната космонавтика, е също така да набере средства за болницата.

Докато астронавтите Джаред Айзъкман, Скот (Кид) Потийт, Сара Гилис и Ана Менън за пръв път след над половин век прекъсване (т.е. след програмите на НАСА “Джемини” и “Аполо”) прекосяваха радиационните пояси Ван Алън, там те изпълниха повече от 40 научни експеримента, организирани от 30 институции. Очаква се експериментите, извършени в условия на висока радиация, да доведат до пробив в разбиранията ни за карциногенезата (т.е. как нормалните клетки се трансформират в ракови).

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/13/star-wars-music-polaris-dawn/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Администрацията на Байдън напълно игнорира историческата мисия Polaris Dawn

jared-isaacman-outside-1024x584.png

Историческата мисия на СпейсЕкс трогна мнозина по цял свят – с изключение на Белия дом. Photo credit : SpaceX

14 септември 2024 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Тази седмица, с изстрелването на частната мисия Polaris Dawn, СпейсЕкс сложи край на половинвековния застой в пилотираната космонавтика и постави рекорди, невиждани от 60-те и началото на 70-те. Но мисията е на път да влезе в американската история и по още един начин – като първата, напълно пренебрегната от президента на САЩ. И ако Джо Байдън може би още не се е събудил и това би обяснило мълчанието му, то Камала Харис и водещи политици от Демократическата партия на САЩ също не обелват и думица.

Американската космическа програма винаги се е радвала, макар и не винаги на финансова, поне на подкрепа на думи от страна на президентите. Президентът Дуайт Айзенхауър надзирава създаването на НАСА. Президентът Джон Кенеди поставя целта човек да стъпи на Луната до края на 60-те. Много от астронавтите от проекта “Джемини” лично се срещат с президента Линдън Джонсън. Президентът Ричард Никсън се свързва с Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, докато се разхождат на Луната, и това влиза в историята като най-известното телефонно обаждане от Белия дом. В по-скорошни години Барак Обама осъществява разговори с астронавтите на совалките, а Доналд Тръмп лично посещава изстрелването на първия “Крю Драгън” с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли.

Но тази седмица, скоро след изстрелването на “Крю Драгън” с рекордната мисия Polaris Dawn, както пише сайтът Teslarati, хората в социалните мрежи започнаха да забелязват нещо изключително странно. Белият дом не обелва и думичка по темата и това е изключително непрофесионално поведение.

Мълчанието стана още по-оглушително, след като Мей Мъск, майката на Илон Мъск, написа статус, в който тагна ключови политици от Демократическата партия на САЩ, в това число президента Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис, бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, бившите първи дами Мишел Обама и Хилари Клинтън. Мей Мъск призова тези важни политически личности да признаят мисията, тъй като със сигурност би ги накарала да се усмихнат. Но до този момент нито един от тях не е написал или продумал нищичко.

Това е изключително неуместно, пише журналистът на Teslarati Саймън Алварез, който напомня, че мисията Polaris Dawn е изцяло американска. Американски граждани пътуват на рекордно разстояние от Земята след половинвековно прекъсване, като това се случва с американски космически кораб, създаден от американска компания посредством труда на американски граждани. Мисията Polaris Dawn и като цяло СпейсЕкс правят нещо, което нито една частна компания не е постигала в миналото, и човек не може да не се замисли, че по друго място и време тя би получила поне минимално признание от висшите власти в американското правителство.

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/14/biden-ignores-polaris-dawn/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън се завърна на Земята след историческа мисия!

image_2024-09-15_105021948-1024x719.png

На кадъра: космическият кораб “Крю Драгън” се завръща на Земята с четири парашута. Photo credit : SpaceX

15 септември 2024 г. 11:00 ч.

Светослав Александров. Историческата пилотирана мисия Polaris Dawn е вече в историята, след като тази сутрин в 10:36 ч. българско време американският кораб “Крю Драгън” с четирима астронавти на борда извърши меко приводняване край бреговете на Флорида!

Кацането бе последният етап от тази изключително рискована и безпрецедентна след епохата “Аполо” космическа експедиция. За да могат екипите на СпейсЕкс да се подсигурят, че то ще е успешно, те предварително трябваше да прогнозират с точност, че пет дена след началото на полета метеорологичните условия ще са достатъчно благоприятни за завръщане. Именно лошата прогноза в района на кацане доведе до почти двуседмично отлагане на изстрелването, първоначално насрочено за края на август.

Напомням на читателите, че екипажът на “Крю Драгън” се състоеше от командир Джаред Айзъкман, милиардер и спонсор на мисията, пилот Скот “Кид” Потийт и служители на СпейсЕкс Ана Менън и Сара Гилис.

Четиримата бяха изстреляни в космоса благополучно на 10-ти септември с ракета-носител “Фалкън 9”. Само ден по-късно космическият кораб “Крю Драгън” достигна орбитален апогей от 1 400 километра. С това бе поставен рекорд за най-високата околоземна орбита, постигана някога от пилотирана мисия, счупвайки рекорда на “Джемини 11” от 1966 г., когато астронавтите Пийт Конрад и Дик Гордън достигнаха височина от 1 373 километра.


Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Помогнете на блога и неговия автор Светослав Александров с финансово дарение на този линк!


Отдалечавайки се от Земята на 1 400 километра, експедиция Polaris Dawn се превърна в най-далечното пътешествие на човек след последното пилотирано кацане на Луната, осъществено от НАСА през декември 1972 година.

Също така за пръв път след половинвековно прекъсване, астронавти навлязоха сред радиационните пояси на Ван Алън. Там те изпълниха над 40 научни експеримента, организирани от 30 научни институции. Очаква се опитите, проведени в условия на висока радиация, да променят разбиранията ни за онкогенезата (произхода на раковите клетки).

На 12-ти септември астронавтът Джаред Айзъкман, докато се намираше на 739 километра над земната повърхност, излезе в открития космос, а 10 минути след него излезе и астронавтката Сара Гилис. Това бе първото изпитание в космически условия на новите скафандри на СпейсЕкс за извънбордови дейности, създадени само за две години и половина. За сравнение руснаците създадоха скафандрите “Орлан” през 1977 г., а американците “EMU” през 1981 г. и от тогава досега държавните агенции на САЩ и Русия не успяват да проектират нови скафандри. Така вече фирмата на Илон Мъск е конструирала не само нови американски космически кораби, но и нови костюми за работа в открития космос.

Космическото пътешествие на “Крю Драгън” и Polaris Dawn завърши – но в научно отношение мисията ще продължи още дълго време, докато траят анализите на събраните данни. Що се касае до нас, космическите ентусиасти, ние чакаме снимки и видеа с висока разделителна способност. Със сигурност ще има и голям документален филм, по подобие на този, излъчен след приключването на мисията Inspiration4 през 2021 г. – предишното пътешествие на Айзъкман в космоса. Тогава филмът не се прие много добре от някои критични медии като The Guardian, които сметнаха, че Айзъкман и Мъск си правят обикновен пиар. Но и тогава постиженията не бяха рекордни (макар и да бе постигната най-голяма височина след совалковата мисия до “Хъбъл” през 2009 г.).

Сега положението е различно. Рекорди, непостигани от времето на “Аполо” – това звучи по съвсем друг начин. Мисията бе готвена в продължение на две години и половина, тя доведе до технологични пробиви и създаването на нови способи за излизане в открития космос, а поведението на Айзъкман и екипажа му бе повече от професионално. Частният сектор постигна нещо, което нито НАСА, нито друга агенция в която и да е държава е постигала през последния половин век.

Браво, СпейсЕкс, браво, програма Polaris!

Видеозапис от кацането:

https://cosmos.1.bg/space/2024/09/15/crew-dragon-returns-to-earth-2/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...