Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Дали учените се заблуждават със скороста на светлината

Препръчано мнение

Публикувано
Преди 37 минути, Orbit said:

Цитат от посочения файл

"Принципът на работа на тази опитна установка е много прост: Сигналът, излъчен от източника на светлина 1, се разделя от входящия сплитер 3 в две рамена. Когато няма фазова разлика двата пристигащите сигнали в изходния сплитера 4 се рекомбинират и тъй като са кохерентни, те се усилват. Но когато има фазова разлика между пристигащите сигнали сега вече те са в противофаза и се рекомбинират така, че в известна част или цялата оптична мощност се губи, защото сигналите интерферират деструктивно, т.е. ако фазовата разлика е 180 градуса, изходният сигнал трябва да е минимален. Но ако фазова разлика няма, светлината ще премине с много малки загуби. Следователно хибридния на Мах-Зеддер интерферометъра преобразува промяната на фазата в промяна на амплитудата на изходния сигнал, която промяна може да се регистрира от измерителя на оптична мощност 2."

Честно казано аз нещо не схващам. Затова повдигам следния въпрос : Какво значи да се губи оптична мощност?

При излъчване на кохерентна светлина с определена мощност можем да получим усилваща интерференция или отслабваща интерференция  на светлината.  Но това усилване или отслабване се отнася до интерферентната картина , а не до оптичната мощност. Мощността не може да се променя поради интерференция на светлината .

Греша ли някъде ?

Може човека неправилно да се е изказал. Интересно дали е публикувал експеримента в някой авторитетен англоезически журнал по физика, и как е коментиран там. Предложих да го публикува и в БАН.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 38 минути, Sekynda_69 said:

Може човека неправилно да се е изказал. Интересно дали е публикувал експеримента в някой авторитетен англоезически журнал по физика, и как е коментиран там. Предложих да го публикува и в БАН.

Еми това което виждам във файла и начина на подаване на тази информация е малко слабичко.  Правя тези изводи спрямо това което съм виждал при физиците от класическата физика, които описват опитните постановки много подробно, както и резултатите. Идеята на постановката, разясненията на постановката, доказателствена част. Дори и този същия Френел койото се споменава във файла и работите му.

Не съм аз човекът койото да критикува. Но мнението ми е че не доработено до нивото за сериозни издания.

Редактирано от Orbit
Публикувано
Преди 9 часа, Orbit said:

Не съм аз човекът койото да критикува. Но мнението ми е че не доработено до нивото за сериозни издания.

Мисля че интерферометърът му е професионален , в смисъл на принцип на действие, нищо че е направен с " подръчни материали " така да се каже.

Публикувано

Младенов отдавна се кани да дава ново теоретическо опровержение на СТО, и все го бави. Хайде да го пуска или го е страх да не довтаса талъсъма скенер и да почне да го сканира за вътрешни кръвоизливи 😆 Това в кръга на шегата. Но ако Младенов наистина има ново теоретично опровержение, какво чака, и без това любимите дебати по СТО заглъхнаха.🙂

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 52 минути, Sekynda_69 said:

Но ако Младенов наистина има ново теоретично опровержение, какво чака ...

Не съм учен/физик и много бавно върви писането. Моят вътрешен срок е тази есен.
Иначе споровете за СТО може би съвсем заслужено заглъхнаха. Колко да се караме
за едно и също нещо (въпреки кефа да се замерваме с развалени яйца 😛).

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.