Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Здравейте.

Отворих нова тема, защото не открих каквото ми трябваше. 

Какъв заряд има въздуха в обикновена стая?

Може ли да се създаде вакуум в отворена среда от магнитно поле (ел.магнитно поле), например или по дргуг начин и да се контролира къде и колко време да стои?

Как може звук да бъде спрян в отворено пространство? (без тапи, слушалки)

Извинявам се предварително, ако въпросите ми изглеждат глупави, но не успях да намеря отговори сама и ще съм благодарна ако тук има такива.

Редактирано от Велислава
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 5 часа, Велислава said:

Какъв заряд има въздуха в обикновена стая?

Може ли да се създаде вакуум в отворена среда от магнитно поле (ел.магнитно поле), например или по дргуг начин и да се контролира къде и колко време да стои?

По принцип - няма заряд, ако няма излъчватели, но може временно (от триене в изкуствени материали) да има положително или отрицателно заредени йони. С времето рекомбинират и като цяло средата е неутрална - батерийките😎 се разреждат от влагата например, която "тушира" потенциалните разлики.

За вакуум, почти всичко:https://bg.wikipedia.org/wiki/Вакуум

"Вакуум

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Във физиката и в ежедневната употреба вакуум е отсъствието на вещество в определен обем от пространството. Думата идва от латински – vacuum (pl. vacua) и означава празно пространство. Колкото и да е „празно“ едно пространство обаче, абсолютен вакуум няма, затова се говори за различни степени на вакуум. Понятието вакуум се прилага, когато налягането е значително по-ниско от атмосферното налягане.[1]

..."

Звукът е механична вълна и "принуждава" околните, сравнително твърди предмети, да вибрират (а това също  "издава" звук - с друга честота, но ако са "меки" преградите - одеала примерно като прегради, ако затворят пространство - честотите стават достатъчно ниски, а и децибелите намаляват, и "излизат" извън зоната на чуване на човек в това пространство).

(Ако е известна честотата на звука, може да се направи устройство, което да излъчва в противофаза и се нулира шума в част от пространството.)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Вълна

...

Редактирано от Малоум 2
  • Потребител
Публикува

Магнитното поле въздейства на заредените частици. Неутралните въздушни молекули не се съобразяват с него. Но ако в дадена точка създадеш плазма, т. е. йонизираш всички частици, след това ще можеш да ги махнеш оттам и да постигнеш  някакъв вакуум. 

Плазма се създава примерно със силно нагряване.

В някаква малка зона можеш да "убиеш" звука с "контразвук".

https://en.wikipedia.org/wiki/Active_noise_control

• Потребител
Публикува (edited)

Много ви благодаря за отговорите. Четох и за "контразвука", тоест с обратна вълна да тушираш тази с определини децибели, но такива устройства са скъпи, ако трябва по-голям диапазон да се неутрализира. И за Вакуума четох какво е и знам...просто се чудя дали ако даден твърд предмет се "накара" да вибрира по определен начин дали няма да може да отблъсне молекулите във въздуха от себе си като така да създаде достатъчно разредено пространство, за да може звука да няма в какво да се удря и да спре? Начертах схема, дано успявам да обясня...

primer.jpg

Редактирано от Велислава
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Велислава said:

Много ви благодаря за отговорите. Четох и за "контразвука", тоест с обратна вълна да тушираш тази с определини децибели, но такива устройства са скъпи, ако трябва по-голям диапазон да се неутрализира. И за Вакуума четох какво е и знам...просто се чудя дали ако даден твърд предмет се "накара" да вибрира по определен начин дали няма да може да отблъсне молекулите във въздуха от себе си като така да създаде достатъчно разредено пространство, за да може звука да няма в какво да се удря и да спре? Начертах схема, дано успявам да обясня...

primer.jpg

Не знам каква е целта на това проучване, но звукът може да спре при досег с твърд предмет, без да изпадаме в разни трептящи схеми. Да речем при досег със звукоизолиращ гипсокартон.

https://polaris-bg.com/bg/gipskarton-knauf-silentboard-gkfi-13-625-2000-mm/p233.html

Ако се монтира правилно, нищо няма да чуваш през него. Казваш какво искаш, идват едни хора с уредите и мерят нивата на  звука. Не че е много евтино, но все ще е по-добре от динамичния вакуум :) 

• Потребител
Публикува

Да, разбирам и знам, че има много материали, който могат да намалят и дори спират шума, но това първо е, ако жилището е твое, иначе почти никой не дава, а и не си струва вложените средства и после ако прозорците са отворени пак не става, но ако може да се постигне този като лек Вакуум (поне за сега за това мисля), дори и върху по-тънки повърхности (мрежа например), ще може да се ползва навсякъде, дори в палатка ...

• Потребител
Публикува

Да, разбирам и знам, че има много материали, който могат да намалят и дори спират шума, но това първо е, ако жилището е твое, иначе почти никой не дава, а и не си струва вложените средства и после ако прозорците са отворени пак не става, но ако може да се постигне този като лек Вакуум (поне за сега за това мисля), дори и върху по-тънки повърхности (мрежа например), ще може да се ползва навсякъде, дори в палатка ...

Няма такива варианти, Велислава. Технологиите срещу уличния шум засега включват хубава дограма и/или мощен хард рок :) 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!