Отиди на
Форум "Наука"

Как ще се отразят санкциите на Русия и как на останалия свят?

Recommended Posts

• Потребители
Публикува (edited)
Преди 17 часа, Atom said:

А как да стане номера със собствената идентичност?  Или я имаш, или я нямаш. Русия е част от запада, макар и на неговата периферия и колкото да се опитва, да търси и експериментира, не може да измисли нищо друго освен западни идеи.  Отказът от "западното влияние" е отказ от себе си. Тогава съвсем ще се спихнат.  

Преди 15 часа, Atom said:

Сега уж са тръгнали най-накрая да намират някакъв си собствен уникален път, но в него няма нищо уникално.  Просто Путин повтаря стъпките на Хитлер и е на път на направи някакъв фашистки или фашизоиден режим. Нищо ново под слънцето.  Накрая вместо те да денацифицират украинците ще се наложи тях да ги дефашизират и депутинизират. 

Накъде ще тръгне Русия е  интересно и от научна гледна точка

Путин както  е демонстрирал е привърженик на някой от идеите на Иван Илин, а Иван Илин е идеологът на  руската държава  от фашистки тип.

https://kultura.bg/web/бог-е-руснак/

Пионтковски от друга страна нарича Русия "фашистка държава без фашистка партия".

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 2
  • Мнения 1,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

И като стана въпрос за фашизъм, едно старо клипче провокирано от предходната руска акция на територията на Украйна:

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 59 минути, Янков said:

Аз също не съм в кухнята на събитията и няма как да направя бизнес план въз основа на поднесените тук факти. Просто от началото на тази война, започнах да се замислям за последствията от нея в глобален мащаб и резултатите изобщо не ми харесват.

Последствията ще са като след всеки по-голям военен конфликт. Както за Украйна, така и за страните търгуващи с нея. Освен износител на храни, Украйна бе и голям износител на желязо и стомана. В момента най-големите заводи в Мариупол са неизползваеми заради разрушенията по тях. Т.е. в Европа ще има дефицит на метали. Последствията ще са с континентално значение.

Цитирай

Това до някъде е успокоително, но мисля че изключването на Русия от системата SWIFT ще ускори нещата. Аз поне се питам, коя ще е следващата страна изключена от нея. Предполагам че и някои държавни лидери се питат същото.

Русия не е изключена напълно от SWIFT и едва ли ще бъде.

Цитирай

Засега няма данни Русия да иска да спре доставките, но трябва да се запитаме, докъде може да стигне Путин, когато е максимално притиснат до стената. А че ще се наложи да изхранва Украйна, това много вероятно. Това обаче не е чак толкова притеснително.

По-притеснително за мен е, ако се наложи да я изхранва и следващата стопанска година (да поясня -в земеделието годината започва от 1.10 и приключва на 30.09 - това е стопанска година). Тогава Русия и да иска, няма да може да изнася храни. Което означава че ще трябва да се яде от резервите. Колко страни имат сносни резерви е съвсем друг въпрос. Нали разбирате, че в страни като Мароко, Египет, Алжир и др. имащи малки резерви, хората изобщо не ги интересува с колко ще намалее производството на Мерцедес и Гучи, а какво има за ядене. Това което ме притеснява е да не се стигне до нова Арабска Пролет и нова бежанска вълна от там.

Можем само да гадаем, но едва ли ЕС и САЩ ще допуснат такъв сценарий.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 17 часа, bulgaroid said:

Откъде е информацията?

Не помня вече по кои сайтове го четох, но Вучич вече е проплакал заради това: 

Вучич към България: Трябва да попитате и нас, ако ще спирате транзита на газ от Русия

https://m.dnes.bg/balkani/2022/03/14/vuchich-kym-bylgariia-triabva-da-popitate-i-nas-ako-shte-spirate-tranzita-na-gaz-ot-rusiia.523362?fbclid=IwAR0R1acjydpP8c2QjHgRRMuKTNmRCz2zbuhjpQM0oqa_qT0bg5_1IliIH90

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, новорегистриран2 said:

Можем само да гадаем, но едва ли ЕС и САЩ ще допуснат такъв сценарий.

Дано, но едва ли някой ще ги пита. Преди години бях чел един анализ, според който Арабската Пролет  е следствие на намалената реколта и полските пожари в Русия и Украйна, заради които двете страни преустановиха износа на пшеница. Тогава за броени дни цената и се удвои, че и отгоре.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 16 минути, Янков said:

Дано, но едва ли някой ще ги пита. Преди години бях чел един анализ, според който Арабската Пролет  е следствие на намалената реколта и полските пожари в Русия и Украйна, заради които двете страни преустановиха износа на пшеница. Тогава за броени дни цената и се удвои, че и отгоре.

Напълно възможно е това да е бил катализатора на обществено недоволство.

А междувременно Русия временно е забранила износа на зърно за страните от бившия СССР.

https://www.reuters.com/business/russia-may-suspend-grain-exports-until-june-30-interfax-2022-03-14/

Което още веднъж идва да покаже, че всичко написано във форума е строго дискусионно.

• Потребител
Публикува (edited)

Скок на цените в всеки сектор ,удар върху световната икономика, инфлация,глад , бунтове , големи маси от хора се местят от една посока в друга.Има го написано в книгата на книгите,който е умен ,ще разбере. 

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Напълно възможно е това да е бил катализатора на обществено недоволство.

Именно. Точно за това говореха. Аз може би се изразих прекалено директно.

А междувременно Русия временно е забранила износа на зърно за страните от бившия СССР.

https://www.reuters.com/business/russia-may-suspend-grain-exports-until-june-30-interfax-2022-03-14/

Което още веднъж идва да покаже, че всичко написано във форума е строго дискусионно.

Това не ме притеснява, стига да спре дотук. В Европа има достатъчно зърно, а и ние сме износител. Ако забрани обаче износа и за Турция, пиши ме паниран.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

https://generico.ru/2022/03/16/media-bmw-and-volkswagen-stopped-factories-in-europe-due-to-lack-of-parts/

Като гледам колегите са прехвърлили бойните действия и в тази тема, но както и да е. Ще цитирам само името на мой любим филм- "Има ли пилот в самолета?!" Днес май концерните BMV и VW са спрели работа. Строителите у нас прогнозират поскъпване на жилищното строителство с поне 30%, за сега.. Нещата почват да стават неконтролируеми..

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Yuan Jumps After Report on Saudis Weighing Its Use in Oil Deals

The talks with China over yuan-priced oil contracts have been off and on for six years but have accelerated this year as the Saudis have grown increasingly unhappy with decades-old U.S. security commitments to defend the kingdom, Dow Jones reported, citing people familiar with the matter. The offshore yuan erased a loss of as much as 0.3%, and traded slightly stronger at 6.39 per dollar. 

Offshore yuan fell toward 200-day average before erasing loss on Saudi headline

The outbreak of the Ukraine war and the swath of sanctions imposed on Russia as a result has brought to the fore questions about alternatives to U.S. currency-based markets, and the yuan is one in particular focus in light of China’s relationship with Russia. Saudi Arabia’s relationship with the U.S., meanwhile, has been buffeted by various issues ranging from Yemen’s civil war to potential negotiations around Iran’s nuclear program.

“Many sovereigns, including U.S.-aligned countries, have realized owning massive amounts of dollars lead to an illusion of stability,” said Victor Xing, principal at Kekselias Inc. “In any moment, a political decision could lead to that dollar reserve being frozen or seized. The Saudis could be anticipating this shift, and pricing crude in yuan would increase their trade surplus in yuan and reduce dollar holdings in an organic way.”

The bump for the yuan comes at a time when Chinese assets more broadly have been under some strain. The renminbi has come under tremendous selling pressure over the past couple days amid a rout in the country’s stocks. The offshore yuan fell more than 1.1% against the dollar in the three days through March 14, its worst such drop in a year. The offshore yuan’s 200-day moving average at 6.4116 per dollar remains key near-term support for the currency.

There was no indication from the Dow Jones report on the likelihood of Saudi Arabia making such a switch nor how much of its sales might be denominated in yuan if it were to change. It does, however, signal that the conversation around alternatives to the greenback is very much a live debate.

“Perhaps it’s more of a sentiment boost to the potential for wider use of the renminbi,” said Sacha Tihanyi, head of emerging-market strategy at TD Securities in Toronto. “I see ‘some’ of its oil, so I’m not sure how relevant it is.” 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
On 15.03.2022 г. at 10:32, Б. Киров said:

Най-вероятно ще последва дефолт по руския външен дълг, който е с падеж на изплащане над 120 млрд. долара, ако не го погасят в 30-дневен срок в долари, а не в рубли. Не съществуват опции в договорите за изплащане да се плаща в рубли. А какво ще последва от този дефолт вече е друг въпрос, предстои да видим.

САЩ били казали, че блокираните валутни средства могат да се използват за обслужване на външния дълг. Не знам колко е вярно, сега не мога да проверя.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Значи Русия кредитира враговете си! Това не е бизнес,а извиване на ръцете... На Путин...

• Потребител
Публикува
Преди 2 часа, deaf said:

Значи Русия кредитира враговете си! Това не е бизнес,а извиване на ръцете... На Путин...

Може и да изглежда така, но погледни изявленията на Путин. Той подържа идеята за "поет ангажимент, изпълнен ангажимент". По този начин, той демонстрира последователност в поведението си. Освен това, ако САЩ бяха блокирали това плащане, се превръщат в лошите. Ситуацията щеше да се превърне в - парите са готови, но едни гадини ги задържат. Оправяйте се с тях.

Съвсем друг е проблема, че той не може да използва блокираните средства по друг начин. Така че - две в едно.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 часа, Янков said:

Неизбежно. Слезващото е мое мнение,при това не съм икономист, така че го приемайте с резерви, но:

Според мен, в основата си долара и системата SWIFT(за която в интерес на истината не бях чувал до началото на войната), гарантират сигурност. Със санкциите, които бяха наложени на Русия, сигурност все още има, но липсва гаранцията. Както казах в един пост по-напред, нормално е лидерите на държавите да се замислят, коя държава ще е следващата и за какво ще бъде този път. В тази ситуация е нормално да се замислиш за алтернативи и ако не разполагаш с такива, да ускориш създаването им. В този смисъл е неизбежно да търсиш алтернативни варианти с цел да гарантираш икономическата си независимост.

Със своите непремерени и недообмислени санкции към Русия, Запада си вкара един страхотен автогол.

Горе-долу е така, особено ако държавите като С. Арабия имаха право на избор. А в момента нямат такова, защото единствено САЩ разполагат с военната мощ да ги защитят или прегазят. Когато се появи някой конкурент на американците с достатъчен експедиционен капацитет, тогава ще се променят нещата. Дотогава долара няма да има реална алтернатива. За това си мисля, че руснаците са тръгнали да създават подобен капацитет, за да могат да предпазват васалите си.

Редактирано от новорегистриран2
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, новорегистриран2 said:

Горе-долу е така, особено ако държавите като С. Арабия имаха право на избор. А в момента нямат такова, защото единствено САЩ разполагат с военната мощ да ги защитят или прегазят. Когато се появи някой конкурент на американците с достатъчен експедиционен капацитет, тогава ще се променят нещата. Дотогава долара няма да има реална алтернатива. За това си мисля, че руснаците са тръгнали да създават подобен капацитет, за да могат да предпазват васалите си.

Това е така. Но това което си мисля е, че към усилията за създаването на този капацитет, с оглед на тези санкции, ще се присъединят и други държави.

• Потребител
Публикува
Преди 23 минути, Янков said:

Това е така. Но това което си мисля е, че към усилията за създаването на този капацитет, с оглед на тези санкции, ще се присъединят и други държави.

Да видим как ще реагира Иран на цялата работа. Персите са заобиколени от врагове и руснаците са едни от малкото партньори, които имат.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
On 16.03.2022 г. at 12:05, Warlord said:

Вучич към България: Трябва да попитате и нас, ако ще спирате транзита на газ от Русия

Има ли вариант ако им спрем газта да дойдат с танкове, да ни обяснат нещата лично.

• Потребител
Публикува
Преди 18 минути, esox22 said:

Има ли вариант ако им спрем газта да дойдат с танкове, да ни обяснат нещата лично.

Не.

"Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област. "

https://bg.wikipedia.org/wiki/НАТО

• Благодаря! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Къде се намира Сърбия на картата на НАТО ;) те чудесно го знаят, а знаят и че единствения им съюзник - Русия в момента е толкова затънала в Украйна, че вече иска помощ от Беларус и Китай, та камо ли пък на сърбите да ходи да помага. Няма никакъв шанс на Вучич да му хрумне дори да плаши с война.

26674.jpeg

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!