Отиди на
Форум "Наука"

Как ще се отразят санкциите на Русия и как на останалия свят?

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 38 минути, новорегистриран2 said:

https://t.me/boris_rozhin/35625

Газта в рубли или няма да има газ.

Това не го очаквах. Дали няма да се опита да наложи рублата, като втора валутна резерва?

Интересно, кои още стоки ще последват газта?

Редактирано от Янков
  • Мнения 1,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува

Luke Gromen:

They basically said your FX reserves, Russia are no longer money good. And that to me was… I think this is, we will look back in a few years time and realize that was every bit as big as Nixon closing the gold window in August of ‘71. Because if you’re a central bank, you can’t store… Basically that was the US saying take your money elsewhere. Take your money elsewhere. And people say, “Well, it’s just for bad actors.”

Путин: САЩ и ЕС обявиха дефолт пред нас и искаме руската газта да се плаща в рубли...

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, Янков said:

Това не го очаквах. Интересно, кои още стоки ще последват газта?

Списъкът с потенциални ресурси и стоки е толкова дълъг, че докато ги изредим всички и вече ще са въвели рублено разплащане за повечето. :)

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
On 9.03.2022 г. at 21:45, Warlord said:

Сътресението ще се отрази, но западния пазар ще се намести сравнително бързо и ще намери ресурси от другаде (ако газоподаването от Русия въобще спре). Докато на руснаците им предстои да поживеят в една огромна Северна Корея. 

Ефектът върху рублата от авантюрите на Путя:

received_497228645186447.jpeg

Гледам, че рублата седи на 100 за долар.

https://www.google.com/search?q=usd+rub+exchange+rate

• Потребител
Публикува

Ценообразуването и котировките на на руския газ също ли ще е в рубли или става въпрос само за разплащанията?  Така както е написано излиза, че ценообразуването продължава да е в долари, а само разплащанията в рубли. Т.е. държавата прецаква Газпром и валутата срещу която клиентите ще купуват газ остава директно в ЦБ, докато доставчикът получава рубли.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

А вообще, читаешь вот новости про убегающего Чубайса, продажу газа за рубли, а над домом боевые самолеты идут гасить бандерлогов на Украине.
Мир изменился...

Не е лъжа  :D  

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Atom said:

докато доставчикът получава рубли.

А купувачът (България,например) откъде ще намери и закупи рубли?

• Потребител
Публикува
Just now, deaf said:

А купувачът (България,например) откъде ще намери и закупи рубли?

Е, нали пишат, че Путин е наредил на ЦБ да измислят механизъм по който клиентите да купуват рубли:   "Он поручил ЦБ и правительству за неделю определить порядок операций по приобретению рублей на внутреннем рынке РФ покупателями российского газа." - https://www.interfax.ru/business/830835

Договорил си се например с Газпром за покупка на газ на стойност 1000000 долара. Превеждаш доларите в ЦБ на РФ, купуваш там рубли по курс какъвто ти определи ЦБ и от там рублите отиват по сметката на Газпром.  Нещо подобно ще да е.

• Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Atom said:

Е, нали пишат, че Путин е наредил на ЦБ да измислят механизъм по който клиентите да купуват рубли:   "Он поручил ЦБ и правительству за неделю определить порядок операций по приобретению рублей на внутреннем рынке РФ покупателями российского газа." - https://www.interfax.ru/business/830835

Договорил си се например с Газпром за покупка на газ на стойност 1000000 долара. Превеждаш доларите в ЦБ на РФ, купуваш там рубли по курс какъвто ти определи ЦБ и от там рублите отиват по сметката на Газпром.  Нещо подобно ще да е.

Това е пълен нон сенс и безумие! 🤣 Путин фактически нищо не е променил. Руският нефт и газ пак ще се купуват в долари. Само че превъртени през рублата.

• Потребители
Публикува
Преди 42 минути, Atom said:

Да, ама по тази схема виж какво става:

курс на рубла към долар днес на руската ЦБ - USD1Доллар США 104.0741-0,6078

Курс на долар към рубла ФОРЕКС - 97.46248 Russian Rubles

Значи какво става - разликата от около 7 рубли за 1 долар става актив за Газпром, с тези 7 рубли умножени по 1 млн. долари - 7000000 млн. рубли Газпром си купува долари от ФОРЕКС като чиста печалба от курсовите разлики, просто руската ЦБ ги е напечатала от въздуха

Ами ако утре на Путин му скимне да каже "купувате петрол и газ само срещу физическо злато"? Което, разбира се може да стане на практика, когато рублата се фиксира към злато, и ако...

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Б. Киров said:

по тази схема

Хубаво предположение заедно с това то ще води и до укрепване на рублата спрямо долар и евро.  Има и други страни този медал, стимул на инфлацията в Европа и САЩ и подъл удар под кръста на санкциите...

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Capitainofmarine said:

Хубаво предположение заедно с това то ще води и до укрепване на рублата спрямо долар и евро.  Има и други страни този медал, стимул на инфлацията в Европа и САЩ и подъл удар под кръста на санкциите...

Преди 6 минути, Б. Киров said:

те са на второ място в света по производство

Не че откривам топлата вода, то си върви от обявяването на решението веднага.

Да подхвърля една бомбичка. В РФ започва експроприяция вече - напусналите страната не могат да се разпореждат с имуществото си находящо се на територията на РФ. Горките руски олигарси навсякъде ги бомбят в ЕС им конфискуват сметки, яхти, имоти същото и в РФ - направо да ги съжалиш. Слуховете вървят че само Алишер се изтарикатил и отдавна е прехвърлил всичко на подставени лица.

Мисля си :

Байдан просра всичките успехи от управлението на Тръмп. Но най-важното е че окончателно тласна Русия в прегръдка дружествена и съюз с Китай и продаде резултатие от успешната търговска война и забавянето на латинизирането на САЩ. А това първото е за САЩ по-опасно от врагове двама поотделно или един враг и един приятел...

Това с което започнах този пост ме кара да допускам мисълта че е възможен курс на РФ към китайско ляво. Тоест две системи и в единна Русия. Една лява партия Единоросите на Путин ще преорентират на ляво - масите го искат. Ако помниш навремето в една тема писах че действията на неолиберализма ще доведат до олевяване на масите по целият свят. Ще се допълня: Там където медиите и интеренет са много силни и ангажирани в поритиката с пропаганда засега все още олевяването не е приело резки очертания но го има, пропагандата разбира се работи насочвайки вината за поскъпването и неудачният икономически живот върху Путин...

Путин вече яхна вълната на руското олевяване и навярно ще гледаме руският модел на китайската две в едно система...

Какво мислиш. Може и желателно на лично че аз съм прокажен русофил да не ти лепнат етикетче със русофилия...

РФ може би, иначе в руски ръце е около малко над 50% от световният добив и продажби на енергийни ресурси имам предвид съвместното натрупване газ - нефт - въглища. Не знам следил ли си но венецуелският нефт го продават те, азербайджанският газ /на който разчитат нашите доморасли политици, за да получат енергийна независимост е собственост на смесена компания с 75% руско участие/, ще го подхвърля имам данни и за голямо дялово участие в добива на въглища извън старите континенти също - но сега не го твърдя, трябва да прехвърля голям куп информация, за да съм сигурен...

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

В момента продължават всякакви призиви за сключване на мир, за прекратяване на войната.  Възможно ли е прекратяване на войната и какво би означавало това?

Нека да поразсъждаваме.  Исканията на Украйна са за запазване териториалната цялст за цялата Украйна, включително и Крим.  Но при условие че в Крим и в отцепилите се републики вече има проведени референдуми, то какво би означавало Русия да обърне гръб на тези територии , на тези хора и да ги остави самостоятелно да се разбират с украйнците?

Дори и да разположат бели каски на границата и да прекъснат връзката между Русия и Крим / Донбас - то едва ли Украйна би си върнала толкова лесно и бързо контрола след цели 8 години самостоятелност. Тоест евентуален мир между Русия и Украйна не би довел до спиране на бойните действия в Източна Украйна при сегашните искания от страна на Украйна..  С други думи - призивите за мир в момента са чиста пропаганда и нямат никаква стойност , никакъв принос  за постигане на реален мир. 

• Потребител
Публикува
Преди 25 минути, Capitainofmarine said:

Слуховете вървят че само Алишер се изтарикатил и отдавна е прехвърлил всичко на подставени лица.

Разправят, че и Абрамович е на път да отърве кожата, вероятно по еврейска линия.

https://nv.ua/world/geopolitics/voyna-v-ukraine-zelenskiy-poprosil-baydena-ne-vvodit-sankcii-protiv-abramovicha-50227741.html

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, tantin said:

Но при условие че в Крим и в отцепилите се републики вече има проведени референдуми, то какво би означавало Русия да обърне гръб на тези територии , на тези хора и да ги остави самостоятелно да се разбират с украйнците?

Русия не може да обърне гръб на Крим, защото той юридически е част от РФ. Примерно като Владивосток. Под ядрен чадър и  всичко останало. Това е принципно невъзможно. Там въпросът е дали Украйна ще го признае, около това могат нещо да се пазарят.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 14 минути, Кухулин said:

Русия не може да обърне гръб на Крим, защото той юридически е част от РФ. Примерно като Владивосток. Под ядрен чадър и  всичко останало. Това е принципно невъзможно. Там въпросът е дали Украйна ще го признае, около това могат нещо да се пазарят.

Юридически си е част от Украйна.

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, resavsky said:

Юридически си е част от Украйна.

От гледна точка на международното право е така, но това в случая няма никакво значение.

• Потребител
Публикува

Арестович @ФЕЙГИН LIVE 28 день войны. 23 марта

83,684 views
23 Mar 2022
 Главния идеолог и стратег.  Относно Киев:  потвърждава моите подозрения че обкръжаващата руска войска е малобройна и е сложена само за сплашване.  Около Киев по груби сметки съотношението е 1:10 или 1:20 в полза на Киев.  Задаваме си въпроса за какво превземане на Киев тогава може да се говори?  
(Аз вече го споменах - че обкръжаващата Киев групировка вероятно има за задача само да тормози и да задържа многобройната украинска армия в столицата, докато руските и Донбаските части зачистват Юг и Изток. )
  • Потребител
Публикува

В САЩ живеят 36млн мексиканци. Това дава ли основание на Мексико да поиска територия от САЩ??
Не работят така нещата.

Руските претенции към Украйна са напълно неоснователни от правна гледна точка.
Русия дефакто иска Украйна да сдаде своя територия ... по причина на това, че на руснаците
така им се иска. Егаси нахалството.

Освен териториални претенции, другите претенции на Русия също са неоснователни.
Те имаха смисъл преди войната, но сега вече нямат.

Защо украинците да се де-милитиразират, например? За да може следващият път руската
армия без съпротива да достигне до Киев? Хехе.

Примирие ще има тогава, когато украинската армия плени руската армия или когато Русия
започне пълно унищожение на Украйна.

Ако се случи второто, Украйна евентуално ще трябва сдаде спорните територии ... но Русия
какво ще е спечелила от цялата работа? Парче украинска територия ... на цената на
дългогодишна икономическа изолация и омраза от целия свят. Честито на "победителите"!

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 28 минути, resavsky said:

Юридически си е част от Украйна

простете за ОТ

По същият юридически казус Косово си е част от Сърбия.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Б. Киров said:

Ако се заиграят с имперски и великоруски амбиции, ще ги отстрелят лесно.

По същите пунктири съм мислил...

Според мен това е и една от причините Путин да търпи онова чучело за глава на република, при това образцово до сега лоялен...

Само провинциалната  родово-племенна аристокрация на татарстан се инати и иска както през време на съвместното управление на РФ от Ел и CIA "суверенитет колкото може да носи". Защо родово племенна аристокарция а не партийно политическа - погледни родословията им там - един ден случайно се порових и се вцепених. Там даже има хора които не са се стеснили да се пишат потомци на "чингизиди" а други са от рода "дуло". В тая връзка съм си мислил за разрушаващата роля на провинциалната върхуща жаждуща да бъде столична - една от сериозните причините за разпада на СССР примерно. Тя баба ми едно време казваше "толкова много са се ояли че вече си ядат гов––––а за да усетят някакъв вкус" мъдра жена си беше...

Лека нощ - с ограниченията на руският интернет не мога да работя на черния руски пазар и скучая тука във форума - тука въобще не умеят да се гъбаркат, даже старите муцуни са толкова остарели и закостенели... Дано по-бързо да падат ограниченията, че е трудно с тези нови руски ru.ресурси иначе добре си бях до три заглавия в година на известната тема и по кибакс на заглавие, купуват хората. Отточих си руският и планирам да се върна на български и руски за себе си. Но ще ти пиша съхранил съм преписката ни.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Срещам мнения, че купуването на рубли от руските банки попада под санкциите. Интересен кръг се получава.

/ТАСС/. Оплата за поставляемый российский природный газ в рублях технически возможна, но это вынудит ЕС обходить свои же санкции.

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!