Отиди на
Форум "Наука"

И най-малката консумация на алкохол води до загуба на сиво и бяло мозъчно вещество


Recommended Posts

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 27 минути, Евристей said:

Правилно си чел. И то не само по малко червено вино, а пият традиционните си напитки в съответните региони. Японските дълголетници от Окинава  си пийват саке, французойките - вино особено божоле - младото вино с дъх и богато-натрапчив аромат на плод....

Гърците по островите също се радват на дълголетие дължащо се на морска храна, зехтин и леката ароматна бяла рецина 

..........................................................................................................................................................................................

Традициите в производството и употребата на вина, напитки, бири се коренят в хилядолетията. Заемат своето място във фолклора, бита, историята, културата на народите и очертават ... тяхната визия

Полша, Русия и Скандинавието с водката си, Шотландия със скоча, Англия с джина, Франция и Италия с вината си, Германия, Холандия и Чехия с бирата си, Испания със Сангрията, Гърция с узото, България и Сърбия с плодовите си дестилати и т. н...

Да отидеш /посетиш/ в чужда страна/регион/град ....и след като я разгледаш и се запознаеш със забележителностите ѝ, вечерта да не опиташ от традиционната ѝ кухня ..... ми това на какво прилича ? 

И....идват такива като Мейк влачещи "най-нови изследвания" които доказват колко вредни са бира, вино и ...животински продукти. 

И...ако само ги поства - добре, но се започва и от досадна реклама прерастваща в агресивна агитация. 

Значи хората много ясно са описали какви са причините (общите характеристики) за дълголетието в тези така наречени сини зони. Ето ги изредени според Укипедия: 

  • Семейството е най-важно
  • Непушачи
  • Полу-вегетарианство - по-голямата част от консумираната храна е растителна
  • Постоянната умерена физическа активност е неразделна част от живота
  • Социална ангажираност и интегрирани в своите общности
  • Бобови растения са често консумирани

Чиста логическа манипулация е твърдението, че чашата вино или чашата саке е причината за дълголетието в тези зони, като се пренебрегват всички останали фактори. 

Ако в тези зони хората пият чаша червено вино, но същевременно пушат, ядат мазна сланина и месо, тлъстеят пред телевизора и психически са зле, дали ще станат столетници? Надали. Чашата червено вино абсолютно нищо няма да им помогне. И причината е, че не чашата алкохол е причина за дълголетието. Тя по-скоро е един от отрицателните фактори, които често си позволяват и хората прилагащи положителните. Просто сред многото положителни фактори една отрицателна чаша вино минава незабелязана. 

Според настоящето изследване за сивото вещество и алкохола, би следвало един столетник обитаващ Синя зона, който не пие чаша вино всеки ден, да живее с 4 години повече от съседа си столетник, който пие чаша вино. 

Редактирано от makebulgar
  • Мнения 180
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 часа, Димитър Йорданов said:

Имаш ли доказателства, че чашата вино намалява и скапва живота им?  А не носи някакви ползи за които ТИ НЕ ЗНАЕШ или не желаеш да признаеш, за да не пострада твоята теза?

Еми според проучването дори чаша червено вино или по скоро етанола съдържащ се в него, намалява сивото вещество, а намаленото сиво вещество принципно и по логическо-следствена връзка води до намаляване и скапване на живота. Който не го приема това и го отхвърля явно вече е загубил доста такова сиво вещество и вече не мисли трезво, логически и умно. Тоест доказателства има. 

 

Чаша червено вино съдържа 87% вода, 11-12% етанол, 1-2% захари и останалото са минерали някакви в минимални количества. Тоест, като изключим етанола във виното няма нещо химично или биохимично, което е по-различно от състава на гроздето, от което се прави виното. В гроздето я има и водата и захарите (в по-големи количества), има ги и минералите, като при това има и доста витамини, повечето от които във виното ги няма, тъй като са отдавна окислени. Така излиза, че за човек ще е по добре да изяде чепка грозде, а не да изпие чаша вино. Чисто биохимически.

Същото е и при бирата, в която няма нещо повече от 95% вода, 4% етанол и минимални количества минерали и други хранителни вещества. Всички съставки на бирата, като изключим етанола, човек може да си ги набави при пълноценно хранене, и тя не съдържа нещо повече от онова, което го има в ечемика, хмела и дрождите. Ако ядете пълноценна растителна храна, която включва и различни видове треви и билки (които също са треви), ще си ги набавяте много лесно съдържащите се в тези съставки вещества при това в пъти по-големи количества, а ще приемете и достатъчно количество дрожди, тъй като по растенията те така или иначе си се намират. 

При дестилираните алкохоли разликите в състава спрямо изходните продукти са още по-големи в негативен смисъл, и в напитките основни съставки и са почти единствено 40-65% вода и 35-60% етанол. Така при тях не може да се говори за някакви ползи по-големи от ползите, които носи водата и от ползата от етанола като дезинфектант за устата и гърлото. Негативите, които носи етанола обаче са в пъти по-големи тук. 

Това, че хората не се замислят какъв е биохимичния състав на нещата и са склонни да вярват на препоръки и твърдения на продавачите и производителите на алкохол не прави състава на тези напитки по-различен и по-богат и по-полезен от съставките, от които са направени. Няма магично вещество в тези алкохолни напитки, което да ви донесе някакви по-големи ползи от хранителната стойност на съставките, от които са направени. А тази хранителна стойност човек лесно си я набавя при хранене с разнообразна растителна храна без термична обработка. 

 

Генералния извод, който може да се направи от всичко това, е че всички тези приказки за това, колко били полезни тези алкохолни напитки, колко голям фактор били при дълголетниците и т.н. са просто оправдание за това да си вземете следващата доза етанол. Той ще ви отпусне и ще ви разбърка малко потока на нервните сигнали, както всеки наркотик и опият, но също така, тъй като е клетъчен токсин, ще ви убие някои мозъчни клетки, ще накара черния ви дроб да работи усилено, за да го преработи и премахне, ще отнеме значителни количества биохмични ресурси от черния дроб, и с отпадните си продукти ще натовари бъбреците ви. 

 

Смешно и направо комично е да се приписват на алкохолните напитки някакви неизвестни магични здравословни ползи, които не съществуват в хранителния състав на нещата, от които са произведени. А ако храната ви е толкова бедна и чак толкова искате да приемете онзи минимален хранителен състав съдържащ се в алкохолните напитки, доколкото те са произведени от семената треви, от плодове и от билки, много по-лесно ще е просто да ядете тези треви, плодове и билки. Каша от ечемик, купа с грозде, шепа стафиди, и салата или чай от горски треви/билки са ви напълно достатъчни, за да си набавите онези "магичните" неща или онези "ТИ НЕ ЗНАЕШ" какви ползи. 

 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 22 минути, makebulgar said:

Еми според проучването дори чаша червено вино или по скоро етанола съдържащ се в него, намалява сивото вещество, а намаленото сиво вещество принципно и по логическо-следствена връзка води до намаляване и скапване на живота. Който не го приема това и го отхвърля явно вече е загубил доста такова сиво вещество и вече не мисли трезво, логически и умно. Тоест доказателства има. 

 

Чаша червено вино съдържа 87% вода, 11-12% етанол, 1-2% захари и останалото са минерали някакви в минимални количества. Тоест, като изключим етанола във виното няма нещо химично или биохимично, което е по-различно от състава на гроздето, от което се прави виното. В гроздето я има и водата и захарите (в по-големи количества), има ги и минералите, като при това има и доста витамини, повечето от които във виното ги няма, тъй като са отдавна окислени. Така излиза, че за човек ще е по добре да изяде чепка грозде, а не да изпие чаша вино. Чисто биохимически.

Същото е и при бирата, в която няма нещо повече от 95% вода, 4% етанол и минимални количества минерали и други хранителни вещества. Всички съставки на бирата, като изключим етанола, човек може да си ги набави при пълноценно хранене, и тя не съдържа нещо повече от онова, което го има в ечемика, хмела и дрождите. Ако ядете пълноценна растителна храна, която включва и различни видове треви и билки (които също са треви), ще си ги набавяте много лесно съдържащите се в тези съставки вещества при това в пъти по-големи количества, а ще приемете и достатъчно количество дрожди, тъй като по растенията те така или иначе си се намират. 

При дестилираните алкохоли разликите в състава спрямо изходните продукти са още по-големи в негативен смисъл, и в напитките основни съставки и почти единствени са 40-65% вода и 35-60% етанол. Така при тях не може да се говори за някакви ползи по-големи от ползите, които носи водата и от ползата от етанола като дезинфектант за устата и гърлото. Негативите, които носи етанола обаче са в пъти по-големи тук. 

Това, че хората не се замислят какъв е биохимичния състав на нещата и са склонни да вярват на препоръки и твърдения на продавачите и производителите на алкохол не прави състава на тези напитки по-различен и по-богат и по-полезен от съставките, от които са направени. Няма магично вещество в тези алкохолни напитки, което да ви донесе някакви по-големи ползи от хранителната стойност на съставките, от които са направени. А тези хранителна стойност човек лесно си я набавя при хранене с разнообразна растителна храна без термична обработка. 

 

Генералния извод, който може да се направи от всичко това, е че всички тези приказки за това, колко били полезни тези алкохолни напитки, колко голям фактор били при дълголетниците и т.н. са просто оправдание за това да си вземете следващата доза етанол. Той ще ви отпусне и ще ви разбърка малко потока на нервните сигнали, както всеки наркотик и опият, но също така, тъй като е клетъчен токсин, ще ви убие някои мозъчни клетки, ще накара черния ви дроб да работи усилено, за да го преработи и премахне, ще отнеме значителни количества биохмични ресурси от черния дроб, и с отпадните си продукти ще натовари бъбреците ви. 

Отговори крайно избирателно само на част от един абзац за да продължиш с пропагандирането на веганството и въздържанието от алкохол. Моля те, отговори на целия ми коментар и на останалите неудобни за теб въпроси в него. 
П.С. Лягам да спя, довечера се надявам да прочета нещо интересно по темата от теб. :) 
И понеже пак избирателно пишеш за виното и то само лоши неща - прочети това:
https://bul.drinkpinkonline.com/4184620-the-chemical-composition-of-wine-color-taste-beneficial-and-harmful-properties

И ако не си съгласен - изнеси данни, които да опровергават написаното в тази статия за съдържанието или някакви изследвания, че вредите са повече от ползите и това, че столетниците пият алкохол само им скъсявало живота и го правел по-лош. :)

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 24 минути, Димитър Йорданов said:

Отговори крайно избирателно само на един абзац за да продължиш с пропагандирането на веганството и въздържанието от алкохол. Моля те, отговори на целия ми коментар и на останалите неудобни за теб въпроси в него. 
П.С. Лягам да спя, довечера се надявам да прочета нещо интересно по темата от теб. :) 
И понеже пак избирателно пишеш за виното и то само лоши неща - прочети това:
https://bul.drinkpinkonline.com/4184620-the-chemical-composition-of-wine-color-taste-beneficial-and-harmful-properties

И ако не си съгласен - изнеси данни, които да опровергават написаното в тази статия за съдържанието или някакви изследвания, че вредите са повече от ползите и това, че столетниците пият алкохол само им скъсявало живота и го правел по-лош. :)

Еми какво да ти отговарям отново на безсмислените въпроси и линковете, които принципно са дадени избирателно, като се пропускат всички онези медицински стати и публикации говорещи за вредите от алкохола! Онова, което описват в интернет публикациите хвалещи виното не е нещо повече от онова, което се знае за виното, и за което написах вече. Всички полезни хранителни вещества, минерали, витамини, които се съдържат във виното ги има в по-големи количества в гроздето, тъй че какво повече да се напише и отговори. "Магичните", "ТИ НЕ ЗНАЕШ" неща, са именно тези хранителни вещества, витамините и минералите, за които всъщност знаем много добре всичко, и които преспокойно можеш да изядеш с гроздето.

Така че, единствената разлика остава в етанола, а той не е полезен, както учените вече са доказали:

"Действа като тъканна отрова в цялата нервна система, води до тежка атрофия на мозъчната кора, която е абсолютно нелечима, практически смалява мозъка, превръщайки мозъчните клетки във вещество, наподобяващо вода. Предизвиква цироза на черния дроб, предизвиква остър панкреатит, рак на панкреаса. Също така уврежда лигавицата на стомаха и червата, като по този начин ги прави неспособни да извлекат необходимите за тялото вещества от храната. И не на последно място – уврежда сърдечния мускул.

Вредите от алкохола (етанола) практически не могат да се предвидят напълно, защото когато се погълне, той действа токсично на всяка една клетка от човешкото тяло, което значи, че може да доведе до рак на почти всеки орган от тялото. 3,6% от случаите на рак ((5,2% при мъжете, 1,7% при жените)) и 3,5% на смърт от рак в световен мащаб се считат за предизвикани от консумация на етанол."

Редактирано от makebulgar
  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува
Преди 13 минути, makebulgar said:

Явно сме от най-големите пиячи в Европа.

d0d6d22ab581c456d4400636ec737b46.thumb.jpg.debdd54b9c6199d15ad18bd202b6c627.jpg

Ееееее най после и ние да сме между първите 3 нации в Европа....Но интересно би било да се знае как е правено измерването....Според продажбата на алкохол, според допитване на населението? 

 

  • Потребител
Публикува

По-рано се изговориха, някакви неточни неща за виното. Както и другите алкохоли. Освен изразено като етилов алкохол съдържат различни вещества.

Пропусна се едно от най-важните за червеното вино.

Цветът. Боята. За това прочетете сами. Да не кажете, че ви занасям.

А бирата е полезна за бъбреците, гърлото (като не е много студена) и други.

За ракията легенди се носят.

Въпросът е да не се опива човек. Или ако го прави да е веднъж седмично.

 

  • Потребител
Публикува

Цветът на виното изва от същото място от което е и цвета на плодовете, от които се прави виното. Тоест ако ядеш плодовете ще ги получиш същите полезни неща, но без вредата от етиловия алкохол. 

При бирата е същото, полезна е за бъбреците защото съдържа вода, и ако пиеш вода ще получиш същите ползи за бъбреците, но няма да получиш вредата от етиловия алкохол. 

  • Потребител
Публикува

Не е така. За това поръчах, да го прочетете.

Гроздето (поне полезното) има бял сок. Червеното е в ципата (шлюпката) който се извлича след 8-21 дена мацерация. През което време протичат множество сложни процеси.  Не само ферментация на захари. След това време протичат още процеси до около половин година, за да стане виното качествено.

Това няма как да се постигне само с плода. Или няма да е същата полза. Освен, че ще се яде сладко.

А бирата има хмел и малц, не само вода и алкохол. Също има процеси, които не могат да се сравнят с изпиване на 500 грама вода и чашка спирт.

Също така при голяма преумора и излагане на слънце поради и газировката е утоляващо жаждата повече от вода.

Немислимо е да се сравняват продукти, без и след преработка. Било тя термична, тинктура или каквато и да е.

А за действието на червеният цвят от гроздето върху кръвоносните съдове, прочетете в интернет.

  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, miroki said:

Не е така. За това поръчах, да го прочетете.

Гроздето (поне полезното) има бял сок. Червеното е в ципата (шлюпката) който се извлича след 8-21 дена мацерация. През което време протичат множество сложни процеси.  Не само ферментация на захари. След това време протичат още процеси до около половин година, за да стане виното качествено.

Това няма как да се постигне само с плода. Или няма да е същата полза. Освен, че ще се яде сладко.

А бирата има хмел и малц, не само вода и алкохол. Също има процеси, които не могат да се сравнят с изпиване на 500 грама вода и чашка спирт.

Също така при голяма преумора и излагане на слънце поради и газировката е утоляващо жаждата повече от вода.

Немислимо е да се сравняват продукти, без и след преработка. Било тя термична, тинктура или каквато и да е.

А за действието на червеният цвят от гроздето върху кръвоносните съдове, прочетете 

Какви са тези множество сложни процеси? За тях предполагаме или знаем? Окислителните процеси за които знаем, че се случват влошават качеството на виното. Цвета и ароматите, който получава виното от люспите е същия който си съществува в кората на гроздето, а ние него го ядем цяло, а не обеленo. Същото е и със бирата. В нея няма някакви магични вещества по различни от онези съдържащи се в малца и хмела. Стотици пъти по-повече полезни вещества ще получи човек, ако изяде изяде покълналия ечемик и хмела на салата или супа. 

  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, miroki said:

Не е така. За това поръчах, да го прочетете.

Гроздето (поне полезното) има бял сок. Червеното е в ципата (шлюпката) който се извлича след 8-21 дена мацерация. През което време протичат множество сложни процеси.  Не само ферментация на захари. След това време протичат още процеси до около половин година, за да стане виното качествено.

Това няма как да се постигне само с плода. Или няма да е същата полза. Освен, че ще се яде сладко.

А бирата има хмел и малц, не само вода и алкохол. Също има процеси, които не могат да се сравнят с изпиване на 500 грама вода и чашка спирт.

Също така при голяма преумора и излагане на слънце поради и газировката е утоляващо жаждата повече от вода.

Немислимо е да се сравняват продукти, без и след преработка. Било тя термична, тинктура или каквато и да е.

А за действието на червеният цвят от гроздето върху кръвоносните съдове, прочетете в интернет.

Откажи се. За него има една истина - неговата. И просто избирателно търси и подбира всичко, което ще я докаже. Всичко което противоречи или опровергава истината му се отхвърля и омаловажава. Няма как да водиш смислена дискусия с него поне по темата и близки до нея. Аз поне вече го разбрах, а и не малко от останалите.

  • Потребител
Публикува
Преди 24 минути, makebulgar said:

Какви са тези множество сложни процеси? За тях предполагаме или знаем? Окислителните процеси за които знаем, че се случват влошават качеството на виното. Цвета и ароматите, който получава виното от люспите е същия който си съществува в кората на гроздето, а ние него го ядем цяло, а не обеленo. Същото е и със бирата. В нея няма някакви магични вещества по различни от онези съдържащи се в малца и хмела. Стотици пъти по-повече полезни вещества ще получи човек, ако изяде изяде покълналия ечемик и хмела на салата или супа. 

Два тома по 400 и 450 страници са. Няма как да ти ги обясня лесно. Винопроизводител съм, любител, ходя понякога на състезания.

Превеждъл съм и двата тома по енология. Но втория е точно химия на виното. Разгледай поне химичните формули.

Handbook of Enology. Volume 2

https://www.google.com/url?q=https://vinumvine.files.wordpress.com/2011/08/p-ribereau-gayon-y-glories-a-maujean-d-dubourdieu-handbook-of-enology-volume-2-the-chemistry-of-wine-stabilization-and-treatments.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwiWh8C1m9D3AhXtSvEDHVYpB3oQFnoECAEQAg&usg=AOvVaw1DxuCHlVWGi5W64jl2ebTX

 

  • Потребител
Публикува
Преди 31 минути, makebulgar said:

Цвета и ароматите, който получава виното от люспите е същия който си съществува в кората на гроздето, а ние него го ядем цяло, а не обеленo.

За да не изгубя препратката, не продължих в горното мнение

Та, затова ти писах, че извличането става за от 8 до 21 дена. Смяташ ли, че люспите ще стоят толкова в тялото ти?

Бирата също не става за ден два. Няма как да чакаш зърното да покълне в стомахът ти и т.н. и т.н.

За всяко нещо си има технология и няма как преди и след обработка да твърдим, че нещото си е същото.

Все едно да сравняваш варено яйце със сурово или със замътено на 15 ден. Все яйце но...

  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, miroki said:

За да не изгубя препратката, не продължих в горното мнение

Та, затова ти писах, че извличането става за от 8 до 21 дена. Смяташ ли, че люспите ще стоят толкова в тялото ти?

Бирата също не става за ден два. Няма как да чакаш зърното да покълне в стомахът ти и т.н. и т.н.

За всяко нещо си има технология и няма как преди и след обработка да твърдим, че нещото си е същото.

Все едно да сравняваш варено яйце със сурово или със замътено на 15 ден. Все яйце но...

Напълно съм съгласен. По неговата логика е едно и също да хапнеш купичка боб чорба и да изпиеш паница гореща вода към която да си схрускаш боба и останалите зеленчуци и подправки с него. Нали и в чорбата и отделно да са са все същите продукти. 
Или да хапнеш кисело зеле и зеле със сол и водичка. Пак същото като изходни продукти. 

Логиката му и неговите познания когато опре до растения, животни, хранене и всичко свързано с това е много избирателна, крива и слаба. По-горе се бях опитал да му дам пример за виното в коментар от 12ти март, но нямаше никаква полза от това. 

  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, miroki said:

Та, затова ти писах, че извличането става за от 8 до 21 дена. Смяташ ли, че люспите ще стоят толкова в тялото ти?

Бирата също не става за ден два. Няма как да чакаш зърното да покълне в стомахът ти и т.н. и т.н.

За всяко нещо си има технология и няма как преди и след обработка да твърдим, че нещото си е същото.

Еми преди и след обработката нищо не е същото, но със сигурност хранителните му качества не се повишават, а намаляват. Губят се. Всяка термична обработка и всяко киснене, ферментиране и друга обработка намаляват хранителната стойност. Оставяш плодовете на въздух и след няколко часа витамините и други вещества са се окислили и количеството им е намаляло. Печеш нещо на скарата и от въглехидратите, белтъчините и мазнините се синтезират нови вещества, които са или аромати или нов цвят, но повечето са вредни и нямаме ензими с които да ги разграждаме и използваме. 

Тоест във виното и бирата има разни минерали, които могат да са полезни, но са супер минимални количества, сравнено с количествата в изходните продукти. И хората пият тези алкохоли не защото им носят хранителни и полезни минерали и вещества, и не защото са вкусни, а защото им носят етиловия алкохол, който им замайва главата. 

  • Потребител
Публикува
Преди 18 минути, makebulgar said:

Еми преди и след обработката нищо не е същото, но със сигурност хранителните му качества не се повишават, а намаляват. Губят се. Всяка термична обработка и всяко киснене, ферментиране и друга обработка намаляват хранителната стойност. Оставяш плодовете на въздух и след няколко часа витамините и други вещества са се окислили и количеството им е намаляло. Печеш нещо на скарата и от въглехидратите, белтъчините и мазнините се синтезират нови вещества, които са или аромати или нов цвят, но повечето са вредни и нямаме ензими с които да ги разграждаме и използваме. 

Тоест във виното и бирата има разни минерали, които могат да са полезни, но са супер минимални количества, сравнено с количествата в изходните продукти. И хората пият тези алкохоли не защото им носят хранителни и полезни минерали и вещества, и не защото са вкусни, а защото им носят етиловия алкохол, който им замайва главата. 

Лъжа! За пореден път. Или просто глупост. 
Ето ти примери и описание на различните видове ферментации.

https://bg.warbletoncouncil.org/fermentacion-11334

При самия процес на ферментация на коя да е храна настъпва промяна в нея. Образуват се нови съединения, които ги няма в изходните като резултат от дейността и жизнния цикъл на ферментите. Оцветеното от мен в твоя цитат е толкова глупаво, че няма думи. А е глупаво защото по време на ферментацията се променя суровината от която се произвежда както бирата, така и виното.


Ще ти сам един много груб пример с производството на хлебна мая!
Пълнят се няколко тона вода в  резервоар с подходяща температура. Добавят се няколко грама минерали и витамини. Добавя се "майка" - дрожди със забавен цикъл на развитие и захарна меласа. След около 12-15 часа с оптимална температура и непрестанно подаване на храна (меласа) и добавяне на соли се получава хлебна мая! Е, умник такъв айде кажи сега хлебната мая и нейните свойства и съдържание какво общо имат с водата, солите и меласата, които са ползвали за източник на храна и среда на живот? Ей ти пример за процес на ферментация! И резултата от него!
И ти ще ми пишеш че в крайния резултат нямало нищо по-различно. Горе като писа че в бирата нямало нищо по-различно от това, което е в малца и хмела. Ама това ферментация, получаване на нови вещества от суровината с която се хранят дрождите - тъмна Индия ти е.  

Защо подяволите пишеш простотии, когато с едно кратко търсене в нета ще видиш кое как е? Толкова ли си заслепен от чувството ти, че си всезнаещ, че те мързи дори това да направиш? Лошото е, че ще има хора, които ще повяват на написаното от теб. И то защото и тях ги мързи да отворят и попитат, а само ще попият наготово писаното в темата!
 

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 12 минути, Димитър Йорданов said:

Ама това ферментация, получаване на нови вещества от суровината с която се хранят дрождите - тъмна Индия ти е

ми то новите вещества са точно етиловия алкохол

верно ти е тъмна индия

защо по дяволите пишеш просто... а ма това ти си го писал

хахах

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 часа, makebulgar said:

Тоест във виното и бирата има разни минерали, които могат да са полезни, но са супер минимални количества, сравнено с количествата в изходните продукти. И хората пият тези алкохоли не защото им носят хранителни и полезни минерали и вещества, и не защото са вкусни, а защото им носят етиловия алкохол, който им замайва главата. 

Маке, не знам от къде си придобил тези пещерни представи за храните...

И при виното, и при бирата протича ферментация. И при двата продукта ферментацията не завършва с пълно преобразуване на изходната маса в спирт или в оцет, а се прекратява много по-рано, при което се получава голям спектър междинни вещества. И само ще наблегна в една посока, между тях има различни киселини, които са способни да разтварят иначе слабо разтворими минерални вещества, и по този начин да ги предоставят в удобна форма и в по-гоямо количество в организма. Това е доста елементарна химия, която в човешкият организъм не може да се случи рупайки ядки и овес, защото няма толкова време за протичане на процеса.  Казано на прост български език, в процеса на ферментацията продуктът се обогатява на вещества, които не присъстват в изходната субстанция в достъпна за човека форма. .И много от тези вещества са полезни, и трудно може да си ги набавиш по друг начин. Гледай на ферментацията като на форма на зреене на изходните материали.

Ползи от бирата, цитирам руската Уикипедия, там има и препратки за всяко от твърденията:

- умерената употреба на бирата намалява токсичният ефект на алуминия, явяващ се една от предполагаемите причини за болеста на Алцхаймер;
- бирата има по-ниска калорийност от ябълковия сок, плодовите сокове със захар, и особено от млякото;
- предпазва от исхемична болест на сърцето по-добре, отколкото другите типове алкохол. Това се обяснява от високото съдържание на антиоксиданти (двойно повече от бялото вино), витамини и микроелементи;
- изследванията потвърждават способността на естрогеноподобните съединения в хмела да предпазват от някои видове рак и да намалява вероятността от заболяване от захарен диабет (това, преведено на прост български означава, че ако не пиеш бира, вероятността да получиш диабет при равни други условия е по-гояма);
- бирата е богата на витамини В2, В6, В12. Високото съдържание на силиции в бирата положително влияе на здравината на костите;
- бирата е ценен източник на разтворими фибри, нормалната дневна доза бира може да осигури до 30% от дневните нужди на организма;
- някои изследвания свидетелстват за негативно влияние на бирата върху бактерията Helicobacter Pylori, предизвикваща случаите на язва на стомаха и рак на стомаха.

 

Много едностранно гледаш на нещата.

  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, scaner said:

И при виното, и при бирата протича ферментация. И при двата продукта ферментацията не завършва с пълно преобразуване на изходната маса в спирт или в оцет, а се прекратява много по-рано, при което се получава голям спектър междинни вещества. И само ще наблегна в една посока, между тях има различни киселини, които са способни да разтварят иначе слабо разтворими минерални вещества, и по този начин да ги предоставят в удобна форма и в по-гоямо количество в организма. Това е доста елементарна химия, която в човешкият организъм не може да се случи рупайки ядки и овес, защото няма толкова време за протичане на процеса.  Казано на прост български език, в процеса на ферментацията продуктът се обогатява на вещества, които не присъстват в изходната субстанция в достъпна за човека форма. .И много от тези вещества са полезни, и трудно може да си ги набавиш по друг начин. Гледай на ферментацията като на форма на зреене на изходните материали.

Е айде като сме във научен форум можете да ги изброите тези магични вещества, с които се обогатяват бирата и виното при ферментацията. Избройте ги едно по едно, поименно заедно с магичните свойства които имат. Не е достатъчна само да се подмятат общите мантри от уикипедия и от вестниците "голям спектър междинни вещества", "различни киселини" и друга "елементарна химия". Като са толкова елементарни защо не ги изброите, че да видим колко и какви са, и дали са повече от състава на изходните продукти. Ще ви започна списъка, че явно е много труден: 

1. Вода; 

2. Етилов алкохол; 

3. ....

 

Чудно защо фармацефтичната индустрия и биохимията са отделили само три основни хранителни съставки и още вода, витамини, минерали и соли, но не пишат за никакви магични незаменими вещества, които се получават при производството на вино и бира и които ги няма в храните и в изходните продукти за виното и бирата. Ако имаше такива вещества дали нямаше индустрията да ги произвежда като хранителна добавка?

  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 3 часа, makebulgar said:

Е айде като сме във научен форум можете да ги изброите тези магични вещества, с които се обогатяват бирата и виното при ферментацията. Избройте ги едно по едно, поименно заедно с магичните свойства които имат. Не е достатъчна само да се подмятат общите мантри от уикипедия и от вестниците "голям спектър междинни вещества", "различни киселини" и друга "елементарна химия". Като са толкова елементарни защо не ги изброите, че да видим колко и какви са, и дали са повече от състава на изходните продукти. Ще ви започна списъка, че явно е много труден: 

1. Вода; 

2. Етилов алкохол; 

3. ....

Етиловият алкохол е само един продукт от ферментацията, след достатъчно количество междинни преобразувания.

Замисли се, същото става в червата, там също има бактерии, чревната микрофлора също провежда ферментация. Само че няма достатъчно време да достигнат реакциите напълно до бира и алкохол (освен при някои типове разстройства). При виното и бирата е същото, само че процесът е по-продължителен и за това има и повече вещества.

Ако тези вещества бяха вредни, в червата нямаше да протичат подобни процеси. А че са полезни, съм изброил установените ползи.

Кои вещества точно се образуват, по-горе miroki е дал една хубава книжка, трябва да се отвори и да се проучи. Само киселините, продукт на ферментацията, са поне 30. Сравняват се с веществата в изходните продукти, много повече са. И са важни, например подобряват мастният метаболизъм в организма.  Именно бактериалната ферментация на бирата я обогатява с витамин В2,В6,В12 и други такива.

Ама отвори някоя книжка, недей да говориш от някакви "общи съображения" без научна основа в тях. Нали сме в научен форум?

Преди 3 часа, makebulgar said:

Чудно защо фармацефтичната индустрия и биохимията са отделили само три основни хранителни съставки и още вода, витамини, минерали и соли, но не пишат за никакви магични незаменими вещества, които се получават при производството на вино и бира и които ги няма в храните и в изходните продукти за виното и бирата. Ако имаше такива вещества дали нямаше индустрията да ги произвежда като хранителна добавка?

Чудиш ли се? Ми образовай се тогава де :) Ти от къде мислиш се е пръкнала самата идея за хранителните добавки? Ако суровата естествена храна беше достатъчна и балансирана, нямаше да има нужда от добавки.

В този смисъл напълно заслужено можем да наречем бирата и виното  хранителни добавки :)

  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, makebulgar said:

Е айде като сме във научен форум можете да ги изброите тези магични вещества, с които се обогатяват бирата и виното при ферментацията.

При положение, че вчера ти писах за едно от тях (цветът) и продължаваш да питаш пак, означава, че освен, че нищо не си прочел и искаш още да ти дават.

Няма как да се извлекат магическите свойства без ферментация, понеже тя така или иначе започва. Ползват се различни методи за студена и топла мацерация, при която, ден, два се спира ферментацията, но така или иначе започва.

Антоцианинът- вчера ти показах как да стигнеш до него (цветът), ако те мързи да търсиш, ще ти подам една добавка.

Цитирай

Антиоксидант

Това е най-изследваният ефект на антоцианина. Той има способността да се бори с развитието на различни видове тумори, като дебелото черво, гърдата, черния дроб и други, в допълнение към защитата на клетките на нервната система срещу дегенерация, като помага за предотвратяване на заболявания като болестта на Алцхаймер. Плодът, който има най-много антоцианин с антиоксидантно действие, е къпина (научете повече за ползите от този плод: „Невероятните ползи от къпина“;

  • Антиоксиданти: какви са те и в какви храни да ги намерите

Противовъзпалително

Няколко проучвания показват противовъзпалителния капацитет на антоцианина върху различни органи, от храносмилателната система до стените на кръвоносните съдове. Веществото се оказа по-силно от AAS (ацетилсалицилова киселина - основният компонент на аспирина);

Подсилване за краткосрочна памет

Едно проучване сравнява диетата на плъхове, включително боровинките в диетата на една група и не ги включва в другата. Плъховете, които ядат плодовете, богати на антоцианин, имат по-добра краткосрочна памет при тестовете, но няма разлика в дългосрочен план;

Профилактика на глаукома

Едно проучване свързва антиоксидантните ефекти на антоцианина с по-ниската честота на глаукома при жените;

Защита на сърцето

Антоцианинът е способен да инхибира действието на LDL („лош холестерол“) и стимулира освобождаването на ензими, които действат срещу натрупването на мазнини, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сега, след като знаете ползите от антоцианина, какво ще кажете за включване на плодове в диетата си?

Ето още една, Танини.

Цитирай

Танини можем да открием и в гроздовите дръжки, ципи и семена. Следователно тези вещества са в изобилие и във виното.

Интересно е, че не всички танини са с еднакъв размер или форма. С течение на времето те се групират, съставяйки висши образувания. Този процес обикновено се случва, когато виното отлежава и се нарича полимеризация.

Тази трансформация е от жизненоважно значение за виното, тъй като благодарение на нея се постига по-високо качество.

Както всички фитохимикали, и тези имат редица ползи за здравето, които варират от борба с възпалението до намаляване на риска от сърдечни заболявания. Да ги разгледаме подробно:

  • Антиоксидантни свойства

Едно от най-известните предимства на танините е, че те действат като антиоксиданти, изчистват и неутрализират свободните радикали и се борят с оксидативния стрес.

Тяхната антиоксидантна активност е причината за много от ползите за здравето, включително защита срещу сърдечни заболявания и алергии.

  • Борят се с възпалението

Поради своите антиоксидантни свойства, танините понижават TNF-a (възпалителен цитокин), който, от своя страна, увеличава С-реактивния протеин (CRP) – протеин, който се повишава в отговор на хронично възпаление.

Друга причина тези полифеноли да са противовъзпалителни е, че те могат да помогнат за балансирането на бактериите в червата, като изключат възпалителните процеси, идващи от стомашно-чревния тракт.

  • Имат антибактериално действие

Тези вещества имат силно антибактериално действие, като се борят с редица патогени, които често измъчват храносмилателната система на човека.

Танините в чая например показват антибактериална активност срещу хеликобактер пилори – една от най-честите причини за стомашни язви (което в крайна сметка може да доведе до рак на стомаха).

Когато се комбинират с антибиотици, танините се борят и с устойчивите на антибиотици бактерии.

Още по-интересното е, че при лабораторни тестове е установено, че те са устойчиви на киселинно лечение. Което означава, че могат да работят ефективно в киселата среда на стомаха.

  • Те могат да предпазват от сърдечни заболявания

Танините защитават сърцето по няколко начина:

  • поддържат сърдечната тъкан здрава
  • предотвратяват разграждането на еластина (един от основните компоненти на кръвоносните съдове)
  • предотвратяват натрупването на калций върху артериалните стени

Те също така спомагат за отпускането на кръвоносните съдове и за нормалното кръвосъсирване.

  • Помагат за балансиране нивата на кръвната захар

Тези полифеноли помагат за понижаване нивата на кръвната глюкоза, като същевременно повишават нивата на инсулин. Танините, и по-специално – галовата киселина, елаговата киселина, катехинът, епикатехинът и процианидините, могат да забавят развитието на диабет и свързаните с него усложнения.

Такива могат да са увреждане на нервите, увреждане на бъбреците и проблеми със сърцето и очите.

  • Те предпазват мозъка

Доказано е, че танините забавят прогресията на невродегенеративни разстройства като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Това се дължи на фактите, че намаляват възпалението и се борят с оксидативния стрес. Те също така помагат за намаляване на мозъчните лезии.

 Никой не казва да се напиваме.

  • Потребител
Публикува

Ако се обичат безалкохолни варианти за извличане на същите, има безалкохолна бира, както и вариант да се направи нивото безалкохолно, само, че ще има много лош вкус. Чрез цветясване (една пелена, риза, като на зелето) от алкохолът се образува вода. Виното става блудкаво и се случва при свършване на бъчвата и затопляне на времето. Дядовците така едно време си слагаха кана вино до леглото и вечер пиеха вместо вода. Защото и без това ставаше лека полека на вода.

Но тогава бъчвите по мазите бяха по 200 литра, а торбите цимент по 50 кг. Сега буретата са по 50-100 литра и торбите цимент по 25, понеже силните мъже са по-малко.

  • Потребител
Публикува (edited)

Ами именно де. Напълно ясно е че гроздовия сок и виното произведено от абсолютно същия сок, изобщо не са равнозначни и равностойни като биологична и хранителна ценност. И въпроса не е само в спирта. Това е органична химия, това е биохимия, и в-вата вътре се различават преди и след ферментацията. И това се дължи най-вече на микроорганизмите участващи в тези процеси. Те преработват основния материал и така добавят много биологичноактивни в-ва, освен превръщането на растителни съставки (по трудно усвоими за човека ) във животински.

И съшо така е ясно че чаша бира (ама истинска ! ), или чаша вино, са много по-полезни от някакви си безалкохолни, или измислени полунатурални сокове.

Не случайно много рецепти включват именно вино, а не гроздов сок (даже да е най-чистия и качествения ).

Редактирано от kirasirrav
  • Потребител
Публикува

По-горе съм разменил буквите

нивото  е виното

виното безалкохолно.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!