Отиди на
Форум "Наука"

Програма за споделен превоз Транспортър


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 40 спътника в рамките на мисията за споделено пътуване Транспортър 4!

2022-1-april-spacex-transporter-4-launch

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 април 2022 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Тъй като НАСА и СпейсЕкс отложиха следващите два полета на пилотираните кораби "Крю Драгън" заради започналите днес изпитания на лунната ракета "Спейс Лонч Систъм" с кораба "Орион", Илон Мъск реши да не губи време. Той цели през 2022-ра година да проведе около 60 космически мисии. Като резултат днес, на 1-ви април, в 19:24 ч. българско време излетя ракета "Фалкън 9" с мисията за споделено пътуване "Транспортър 4", посветена по извеждането на 40 спътника в орбита. Мисията бе изпълнена успешно!

Истинско чудо е, че ракетата излетя навреме. Метеоролозите предвиждаха само 30% шанс за благоприятни условия. Ако "Фалкън 9" не беше изстреляна днес поради метеорологични или технически причини, тестовете на "Спейс Лонч Систъм" можеха да отложат и нея. Но часове преди старта времето неочаквано се оправи. 

За нуждите на полета бе употребена първа степен, обозначена като "B1061". Това бе седми полет за нея, като преди днешния старт степента е била използвана за извеждането в космоса на първия и втория редовен екипаж от астронавти до Международната космическа станция в рамките на програмата на НАСА за комерсиални превози, на спътника "SiriusXM-8", на товарната мисия до МКС "CRS-23" с кораба "Карго Драгън", на новия рентгенов телескоп на НАСА "IXPE" и на партида сателити "Старлинк". Днес "B1061" отново си свърши работата безупречно и след това кацна върху плаваща платформа в Атлантическия океан.

Сред изведените 40 спътника най-голям е немският "EnMAP", който тежи 910 килограма и ще провежда наблюдения на Земята. Любопитен факт е, че първоначално сателитът трябваше да лети с индийска ракета "PSLV", но впоследствие бе преместен на американската ракета "Фалкън 9". На борда на ракетата летяха и четири спътника "ÑuSat" на компанията Satellogic, които ще снимат планетата ни във видимата и инфрачервената област на електромагнитния спектър. Също така мисията включваше специална преходна степен "Allmighty Alexius", посредством която бяха изведени осем сателита в специализирани орбити - четири CubeSat-а "Клеос", три микроспътника на Чилийския университет и пасивен полезен товар на Спейслъст "Upnomosphere".

Днешният полет бе 12-ти за СпейсЕкс през 2022-ра година. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4470-2022-1-april-transporter-4

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля десетата мисия за споделено извеждане на товари Транспортър!

2024-5-march-transporter-10-launch-1024x

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

5 март 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 00:05 ч. българско време от космическия център Ванденберг в Калифорния бе проведено успешно изстрелване на ракета “Фалкън 9” с десетата мисия за споделено извеждане на полезни товари “Транспортър”. Постижението беше черешката на тортата за натоварените последни 24 часа, през които станахме свидетели още на изстрелването на пилотиран кораб “Крю Драгън”, на партида интернет спътници “Старлинк” и на изпитание на “Старшип” с отрепетиране на обратното броене.

Но от всички програми, които движи СпейсЕкс, бих казал, че “Транспортър” е най-спорната. Към днешна дата това представлява най-евтиният достъп до околоземна орбита, като цената на извеждането на един килограм полезен товар възлиза само на 6 000 долара. По този начин фирмата на Илон Мъск подбива всички останали конкуренти, които се целят в нишата на микроспътниковите технологии, без реално СпейсЕкс да е микроспътникова фирма. Допреди няколко години си мислехме, че бъдещето на малките космически апарати е в строежа на специализирани и евтини микроракети, които ще ги извеждат в специализирани орбити. Реалността се оказа по-различна: далеч по-евтино е да се ползва услугата “Транспортър”, а за специализираните орбити могат да се внедрят довеждащи буксири. “Транспортър” оказва огромен натиск върху нишовия пазар за микроспътникови ракети и реално само една фирма оцеля – Рокет Лаб с ракетата “Електрон”. Брансъновата Върджин Орбит фалира, а Астра е на ръба на фалита. Тези, които оцеляха, се целят вече в среднотоварните ракети с надеждата, че дори и след “Старшип” ще има бъдеще за тях, колкото и да е крехка тази надежда. Що се касае до “Транспортър” – според Санди Търти от Рокет Лаб, това е програма, предназначена да убие всеки нов играч на космическия пазар.

Общо 53 спътника достигнаха космическото пространство, като 28 от тях са на фирмата ЕкзоЛонч. Посредством посредничеството на НАСА бе изпратена мисията “Елана 57”, като в нейния ход Университетът за наука и технологии на Мисури ще изпита нов, експериментален йонен двигател. Друга мисия на НАСА “ЛизиСат-1” ще изпробва нов софтуер за автономен космически полет.

Спътникът “МетанСат” ще измерва разпределението на метана по цялото земно кълбо – важна задача с цел ограничаването на безразборното му освобождаване в атмосферата, което води до влошаване на проблема с глобалното затопляне.

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана ракета “Фалкън 9” с рециклирана първа степен, известна под сериен номер “B1081”. На седмата минута след старта степента извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-4. Това бе петият полет за нея.

Около час и 51 минути след изстрелването на “Транспортър-10”, СпейсЕкс изстреля и партида спътници “Старлинк”, като това беляза нов рекорд за най-кратко време между две мисии на фирмата на Илон Мъск. Фактически “Фалкън 9” все още освобождаваше в космоса спътниците от “Транспортър-10”, докато другата “Фалкън 9” със “Старлинк” излиташе – т.е. двете мисии временно даже се припокриха!

През 2024 г. фирмата СпейсЕкс е изстреляла общо 22 мисии, което означава, че ракета “Фалкън 9” лети средно веднъж на 2.9 дни. Изглежда все по-вероятно, че компанията, дори и да не успее да проведе всичките 144 изстрелвания за 2024 г., ще е много близко до постигането на това число.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/05/spacex-transporter-launch/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля наведнъж 116 спътника!

2024-17-aug-falcon-9-launch-1024x675.jpg

На снимката: ракета “Фалкън 9” излита от базата Ванденберг. Photo credit : SpaceX

17 август 2024 г. 09:50 ч.

Светослав Александров. Снощи в 21:56 ч. българско време от космическия център Ванденберг в Калифорния бе проведено успешно изстрелване на американска ракета “Фалкън 9”. На борда ѝ имаше 116 спътника, които бяха изведени в хода на програмата за споделено пътуване “Транспортър”.

Това бе 11-тото изстрелване за тази програма.

За нуждите на полета бе използвана ракета с употребявана първа степен, която преди вчерашния старт бе извела мисиите SDA-0A, SARah-2 и девет партиди “Старлинк”. На осмата минута след старта степента извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-4. Извеждането на спътниците в орбита бе сложно, като горната степен трябваше да проведе общо четири запалвания, за да могат да бъдат позиционирани в нужните орбити.

На световната карта се появи нова космическа държава – африканската страна Сенегал изпрати своя първи изкуствен спътник! Спътникът носи название GaindéSat-1A, като той пътува на борда на специализирания интегратор за освобождаване на микросателити Екзопод, построен от фирмата Exolaunch. Тук е коректно да подчертая, че докато повечето спътници бяха изведени в орбита директно от втората степен, някои от тях разчитат на интегратори, предоставяни от посредници – такива на Еxolaunch, ISISpace, SEOPS и Maverick.

А пък италианската фирма D-Orbit извозва общо пет спътника посредством буксир на име ION.

Макар че известна част от спътниците на борда бяха частни, имаше такива и на космически агенции. Австралийската космическа агенция бе качила три специализирани мисии. Европейската космическа агенция (ЕКА) прати два спътника, единият от които тества възможностите на изкуствения интелект за наблюдения на Земята, а другият е арктически метеорологичен спътник, който представлява прототип на бъдеща групировка за наблюдаване на северния полярен регион.

И, разбира се, два спътника са на НАСА. Те ще изпитат нови технологии за разгръщане на слънчеви панели и ще демонстрират модерни възможности за заснемане в инфрачервената и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър.

Най-големият клиент за снощния полет бе американската фирма Planet, която бе качила общо 36 спътника от нейната групировка “Дав”, както и първият за фирмата хиперспектрален спътник.

Други фирми, които качиха спътници, са Capella Space, Iceye, iQPS, Satellogic, Spire и Umbra.

След снощното изстрелване общият брой на спътници, изведени от СпейсЕкс в хода на програмата “Транспортър”, надхвърли 1 000. С това фирмата на Илон Мъск е най-големият микроспътников превозвач. СпейсЕкс планира да провежда три мисии “Транспортър” годишно плюс две от другата програма за споделено возене на товари “Бандуагън”.

Следващото изстрелване на СпейсЕкс за годината ще е на 20-ти август – по програмата “Старлинк”. То ще бъде последвано от още един полет по програма “Старлинк” на 21-ви август.

А след това става изключително интересно – на 26-ти август ще бъде изстрелян пилотиран кораб “Крю Драгън” в хода на частната програма Поларис – и за пръв път след приключването на програмите “Джемини” и “Аполо” през 60-те и 70-те години на миналия век астронавти ще се отдалечат на разстояние от Земята по-голямо от 1 000 километра!!!

Видеозапис от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2024/08/17/spacex-launches-116-satellites/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...