Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година.


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 14 часа, Thorn said:

Какво говори? Де факто те са доста подобни на калвинистите и по точно на хугенотите.

Това е още един минус. Сега сме началото на 21-ви век не 16-17-ти! ;)

Редактирано от Горо Петков
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • scaner

    2628

  • Пандора

    1252

  • sir

    1237

  • resavsky

    968

  • Потребител
Преди 54 минути, Сармат said:

Това е учение, представяш ли си как толкова плътно са се наредили всички и стрелят с тресиращи патрони и полето е осветено със сигнални ракети и военни се разхождат изправени а уж противника е отпред, плюс това видео излезе още в началото на Март. Просто нощни стрелби учение отпреди войната. 

Редактирано от Absurde
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Absurde said:

Това е учение, представяш ли си как толкова плътно са се наредили всички и стрелят с тресиращи патрони и полето е осветено със сигнални ракети и военни се разхождат изправени а уж противника е отпред, плюс това видео излезе още в началото на Март. Просто нощни стрелби учение отпреди войната. 

Това е по-скоро някаква електронна игра. Сармат най-редовно слага такива фейкове събрани из ФБ.   Аз вече много не ги гледам,  но от време на време информацията от Сармат е актуална. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Изявление на командира полка "Азов" подполковника Денис Прокопенко:

Аз командир на полк Азов, Денис Прокопенко. Призовавам световните лидери. В момента, в Мариупол, в стоманодобивния завод "Азовстал" се приютяват стотици цивилни. Сред тях - хора от всички възрасти, жени, деца, семейства на защитниците на Мариупол. Приютяват се в мазета и бункери от "руски свят"
Те намериха единствения си наличен подслон до украинските войници, които все още защитават града от руски нашественици.
Руските окупационни сили и техният пълномощник от "ДНР/ЛНР" знаят това, знаят за цивилни и охотно водят огън по фабриката. Те използват бомби със свободно падане, ракети, бомби за разрушаване на бункери, всякакви видове артилерия, както наземна, така и морска за безразборни атаки.
Градски театър, родилни домове, училища, детски градини, болници, къщи бяха разрушени от онези, които сега предлагат евакуация и безопасност на цивилните. Това са едни и същи хора. И никой не вярва

...

Оказва се че имало все пак и някакви цивилни граждани в подземията на Азовстал - това са семействата на азовците.. Сега като наближава края им се сетиха да търсят пощада за жените и децата си,  а досега се криеше че изобщо имало някакви цивилни в Азовстал.

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Неясен 1
  • Тъжен 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 11 часа, nik1 said:

:) Изобщо  не вярвам в благородните и алтруистични жестове, действия и намерения на Митрофанова към българското управление и България. Смятам, че  е направена някаква сделка на високо ниво.

Моряците бяха закложници и не бяха отвлечени от руските сили, нито от редовната им армия, нито от <бунтовниците> . Държаха ги едни други , при които други имаше едни хора от НАТО.

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

Преди 11 часа, gmladenov said:

От англоезичната преса: Путин вярва, че печели войната.

Изданието "Бизнес Инсайдър" публикува кратко интервю с австрийския канцлер
Карл Нехамер, който наскоро беше на посещение в Москва.

"Аз мисля, че Путин вярва на собствената си логика за войната. Той смята, че войната
е необходима за да се гарантира сигурността на Руската Федерация. Той няма доверие
на международната общност. Той смята украинците за виновни за геноцида в Донбас."

Попитан от интервюиращия дали Путин смята, че печели войната, Нехамер отговаря,
че да, "той вярва, че печели войната."

---

 

От руската пропанда и от всичко, което чета и гледам, е съвсем видно, че руснаците са се
оплели в здрави лъжи на всяко ниво. Всеки лъже за всичко. Нация от лъжци.

Путин печели в Специалната Операция.

  • ХаХа 3
Link to comment
Share on other sites

Отдавна е известно, че САЩ управляват Европа, като активно я използват като инструмент за реализиране на външнополитическите си експанзионистични амбиции. Докато САЩ не са загубили официално статута си на световен хегемон, те все още смятат за възможно да манипулират страните от Европейския съюз, които, макар номинално да са суверенни, всъщност са силно зависими от по-влиятелния си партньор. Когато на власт са американските глобалисти, стремящи се да поддържат статуквото, в което Вашингтон е лидер и създател на еднополюсния свят, това става особено очевидно.

И САЩ, и Европа са сред най-авторитетните играчи на геополитическата арена. Въпреки това, дори в този приятелски съюз (въпреки че качеството му отдавна е поставено под въпрос), господството на САЩ е ясно видимо. Трансатлантическото партньорство преминава в категорията на трансатлантически васалитет – и има редица причини за това.

Първо, Европа зависи от долара като световна валута за търговски транзакции, включително със самите САЩ, най-големият търговски партньор (обемът на търговията между САЩ и Европа достига 50%). Това включва и огромните приходи, които европейският бизнес и индустрия носят благодарение на американските пазари.

Второ, въпросът за европейската отбрана и сигурност, който се осигурява предимно от НАТО, е от първостепенно значение.

Съединените щати са основната формираща сила на НАТО, покривайки 72% от военните разходи, като по този начин си осигуряват лидерството в гарантирането на европейската сигурност. В тази връзка страните от ЕС де факто са под контрола на Вашингтон и са принудени да следват определения от него политически дневен ред. Вярно е, че САЩ първо гарантират тази сигурност, а след това я заплашват: предоставяйки финансова и техническа подкрепа на Киев за продължаването на украинския конфликт, заедно с укрепването на военното си присъствие в Източна Европа, Вашингтон подкопава стабилността на европейския континент. В случая става дума за изкуствено напомпана идеология на конфронтацията между Европа и Русия.

В уж нарастващата заплаха от нахлуване от страна на Русия Европа вижда своя отвъдморски приятел като единствения спасител.

Тази зависимост обяснява действителната неспособност на Европа да взема самостоятелни решения по отношение на антируските санкции: и тук страните-членки на ЕС са само част от геополитическото подреждане на силите, чийто тон се задава от Съединените щати.

Нито през 2014 г., нито днес европейските страни можеха да наложат вето на въвеждането на икономически ограничения срещу Русия – в резултат е налице твърде силна външнополитическа зависимост от САЩ.

Механизмът вече е пуснат – въведени са санкции, но плодовете на тази рестриктивна политика вече ще се жънат от техните инициатори и техните марионетки.

Американският политически експерт Клинт Ерлих по Fox News отбеляза, че антируските санкции не само не вредят, но и помагат на Владимир Путин, като в същото време образуват нова „желязна завеса“ между САЩ и Русия и насърчават руската икономика да търси нови начини за развитие и укрепване, включително – което е особено страшно за САЩ – заедно с Китай, активно измествайки световния център на производство на Изток.

Анализаторите продължават да констатират факта на енергийната, икономическата и потребителската катастрофа в САЩ – американският политически наблюдател Шон Ханити, например, периодично заклеймява пълния провал на външната и вътрешната политика на Байдън, пагубен за всички американци без изключение.

Вместо да прилага стратегия за взаимодействие с Русия, основана на взаимното спазване на изискванията и споразуменията, Байдън въвежда забрана за внос на руски енергоресурси и дава приоритет на прехода към зелена енергия, което естествено води до изключително осезаемо нарастване на цени на газа, бензина, електричеството, храната и общите разходи за живот на американците.

Резултатът от неуспешните действия на Байдън за Съединените щати е наистина плачевен. Инфлацията достигна рекордно ниво за последните 40 години и надхвърли 10%.

Цената на живот се е увеличила с 6,4%.

Bloomberg изчисли, че средното американско домакинство харчи 5200 долара повече тази година, отколкото миналата. Един от всеки пети американски работник остава без пари, преди да получи заплата. Цените на газа и горивата в САЩ очаквано счупиха историческите рекорди, нараствайки стабилно всеки месец, откакто Байдън стана президент.

Кризата, разбира се, удря най-вече американската средна класа. Американците вече са напълно наясно кой точно унищожава живота им – и това в никакъв случай не е Владимир Путин.

Става дума за задграничния му колега.

Европа продължава санкционната политика на САЩ спрямо Русия.

Това е особено изгодно за Щатите в светлината на получаването на икономически дивиденти и възможността за „промотиране“ на американския втечнен природен газ на европейските пазари – като алтернатива на руския. Но подчинявайки се на интересите и изискванията на хегемона, европейските държави са изправени пред невъзможността да осигурят на населението основни блага, които да задоволят основните му нужди. Необходимостта от прекъсване на търговските и финансови отношения с Русия и съзнателното лишаване от руските енергийни доставки създава неизбежната заплаха от продоволствена, икономическа и енергийна криза.

Според данните на Лондонската фондова борса ICE цената на газа в Европа се е повишила до 1,2 хил. долара за 1 кубичен метър, докато услугите за крайния потребител са се повишили с около 60%.

Както и в САЩ, в страните от ЕС има рязко покачване на цените на бензина, енергията, суровините и хранителните продукти, инфлацията се увеличава, експертите прогнозират неизбежна стагфлация. В Германия инфлацията през март се ускори до 7,6%, достигайки рекордно високо през последните 40 години. В Дания тази цифра е 5,4% – най-високата за последните 37 години. Прогнозата за Великобритания също е разочароваща: според икономисти средният доход на населението през 2022 г. ще падне с поне 2,2%.

Обикновените наемни работници вече усетиха въздействието на кризата, както се вижда от вълната от масови стачки, която обхвана Европа. Ситуацията се влошава и от икономическите и социалните последици от притока на украински бежанци, чийто брой според ООН вече надхвърли 4,5 милиона.

Особен проблем за Европа е потенциалното налагане на ембарго върху вноса на енергийни ресурси от Русия, което неминуемо ще доведе до спиране на производствените вериги и масовото разоряване на компаниите.

Това го разбират в Германия, Холандия, Австрия, Унгария и Словакия и засега са категорично против забраната за доставка на руски енергийни ресурси.

Frankfurter Allgemeine Zeitung изчисли, че в случай на ембарго Германия може да се сблъска с най-голямата икономическа криза от 1945 г. насам; Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Сьюинг заяви, че икономическата рецесия в Германия при такива условия би била неизбежна.

Преформатирането на световния ред е закономерно – промяната в икономическата структура с нейните социално-политически и технологични компоненти става приблизително на всеки 50 години. Именно този период ясно показва ефективността на натрупания от държавата исторически опит.

Трансатлантическото партньорство не се оказа ефективно.

По-нататъшната съдба на страните от колективния Запад ще зависи от естеството на решенията, взети от тяхното ръководство в съответствие с новата многополюсна форма на геополитическо подреждане на силите.

Петя Паликрушева, превод и редакция

www.neopresse.com

  • Харесва ми! 1
  • Неясен 2
Link to comment
Share on other sites

Преди 5 минути, resavsky said:

Путин отдавна загуби във всяко едно отношение - и във военно и в политическо.пък дори и в чисто психологически план.

Напротив, тепърва започва да <жъне> в операцията. Без съмнение ще преобрази бъдещата Украйна и ще нарита Западът от там.

  • ХаХа 4
Link to comment
Share on other sites

Преди 10 минути, gmladenov said:

Цитараното казва каква е позицията на авторите на статията.

Ако Европа спре да купува руски нефт, Русия ще грохне за три месеца. Няма да има пари
за държавни пенсии и заплати и страната ще фалира. Това естествено ще спре и войната.

Но богата Европа не иска да си разваля хатъра. За какво да си слага таралеж в гащите,
след като Украйна в крайна сметка не е техен проблем.

Естествено това не може да се признае. Затова дай да набедим САЩ за гаден еднополюсен
глобалист ... и спокойно да си купуваме руския нефт на промоция.

Хахах, този конфликт си тече паралелно в някаква степен. Връзките обвързващи Русия със Световния Ред , основните вериги на свързване работят с пълна пара, за мое огромно съжаление. Бих желал разбиване на Днешната световна уредба и Русия като ядро за Нов Ред, но ням да се случи.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 1 минута, resavsky said:

Че тя Уклайна си съществува и към ден днешен.А ако под преобразуване разбираш да заприлича на Путинова Русия /или пък Чечения на клана Кадирови/ сам се сещаш защо целия народ се дигна да брани свободата си.

Ако си представим, Русия напада България.........представи си Целия български народ как се надига да брани свободата си, да брани свободата и на американските бази , на олигархията , на феодалите и пр.:D

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оперативная сводка от Генштаба ВСУ на утро 19 апреля

🔴 Российские войска пытаются продолжать наступательные действия в Восточной операционной зоне с целью установления полного контроля территории Донецкой и Луганской областей, а также содержания сухопутного коридора с временно оккупированным Крымом.

🔴 В течение предыдущих суток состоялась активизация нанесения ракетных ударов по объектам в западных областях.

🔴 В Слобожанском и Донецком операционных районах агрессор проводит наступательные и штурмовые действия по отдельным направлениям.

🔴 На Слобожанском направлении оккупант определенным составом сил продолжает частичную блокировку города Харькова. По имеющейся информации, в целях организации системы противовоздушной обороны наступательной группировки, враг осуществляет опрокидывание дополнительных зенитных ракетных дивизионов ЗРК "Тор" в Харьковскую область. В то же время, в приграничных с Украиной районах Белгородской области, для прикрытия основных пунктов управления, а также тыловых районов развернуты зенитные ракетные дивизионы С-400 и С-300.

🔴 На Изюмском направлении армия РФ ведет наступательные действия на левом берегу реки Северский Донец. Для поддержки наступательных действий группировки на указанном направлении противник создал систему основных и запасных огневых позиций реактивной и ствольной артиллерии.

🔴 На Донецком и Таврическом направлениях российские оккупанты активизировали наступательные действия вдоль всей линии столкновения.

🔴 Основные усилия армии РФ сосредоточены на прорыве обороны наших войск в Луганской и Донецкой областях, а также установлении полного контроля над городом Мариуполь. В Запорожской области идет сосредоточение подразделений оккупационных войск в определенных районах.

🔴 На Южнобужском направлении основные усилия оккупант сосредотачивается на выходе в админпределы Херсонской области. В целях улучшения тактического положения оккупанты пытаются вести наступательные действия в районе населенного пункта Александровка. Противник не прекращает обстрел гражданских объектов в городе Николаеве.

🔴 На Волынском, Полесском и Северском направлениях существенных изменений не фиксируется.

🔴 Республика Беларусь продолжает предоставлять свою территорию для нанесения авиационных ударов по территории Украины и разведки объектов на нашей территории.

🔴 По имеющейся уточненной информации, потери 126-й бригады береговой обороны черноморского флота составляют до 75%. 810-я отдельная бригада морской пехоты черноморского флота потеряла 158 военнослужащих убитыми, около 500 ранеными, а 70 человек числятся пропавшими без вести.

🔴 Значительная часть военнослужащих указанных бригад написала рапорты на отказ от участия в так называемой "специальной операции".

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

,,В Донецке и Луганске стоит страшный грохот мощнейших ударов, в сторону позиций ВСУ бьют залпы самых крупных калибров.

«Там светопреставление, я такого грохота не слышал вообще никогда», — сообщают корреспонденты «Русской Весны» из Донецка.

«Слышу работу чего-то очень тяжёлого залпового», — передают из Луганска.

Сообщается о страшных взрывах на горе Карачун под Краматорском и у Славянска, у людей ходуном ходят дома."

Това е за действията на руската артилерия, което предвиждахме.

Също така казват че са приготвили бомба ФАБ - 5000 за Азовстал ; със ФАБ - 3000 вече е нанесен удар там.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 19 минути, kirasirrav said:

,,В Донецке и Луганске стоит страшный грохот мощнейших ударов, в сторону позиций ВСУ бьют залпы самых крупных калибров.

«Там светопреставление, я такого грохота не слышал вообще никогда», — сообщают корреспонденты «Русской Весны» из Донецка.

«Слышу работу чего-то очень тяжёлого залпового», — передают из Луганска.

Сообщается о страшных взрывах на горе Карачун под Краматорском и у Славянска, у людей ходуном ходят дома."

Това е за действията на руската артилерия, което предвиждахме.

Също така казват че са приготвили бомба ФАБ - 5000 за Азовстал ; със ФАБ - 3000 вече е нанесен удар там.

Връщат се към към добрите практики от ВСВ / а и по рано/ .Проблема е че в момента сме април 2022 година.

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...