Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 10 часа, sir said:

🤣🤣🤣

Тия тотално избиват рибата. Ако украинците имаха подобни възможности, отдавна да са приключили войната. Никакви западни оръжия не им трябват.

То в пропагандните студия твърдят, че вече са получили натовското оръжие и видите ли убиват, че даже вече има и жертви. Сякаш досега нямаше. 

• Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 38 минути, Пандора said:

Според мен всичко това се прави за пропаганда, за да има за какво да говорят в студията и в полза на т.н. "военна партия". 

Доколкото четох разни мнения, в Донецк не върви кампанията за мобилизация, хората бягат и се крият. И тези обстрели се водят като някакъв стимул, "колко са лоши украинците а вие не искате да се биете с тях".

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 10 часа, scaner said:

Доколкото четох разни мнения, в Донецк не върви кампанията за мобилизация, хората бягат и се крият. И тези обстрели се водят като някакъв стимул, "колко са лоши украинците а вие не искате да се биете с тях".

Възможно е да е свързано с набирането на доброволци / събуждането на някакви патриотични чувства/ но не вярвам да отправени конкретно към хората от Донбас, те не са слепи. Възможно посланието да е към руснаците и то тези, които не живеят в пограничните райони и не разполагат с  актуална преценка, какво точно се случва.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Пандора said:

То в пропагандните студия твърдят, че вече са получили натовското оръжие и видите ли убиват, че даже вече има и жертви. Сякаш досега нямаше. 

В същите пропагандни студия твърдят и че всички натовски системи или поне около две трети от тях вече са унищожени. Тъй че. :)

Значи, виж сега, ако украинците могат за два часа да изстрелят 300 снаряда на една точица от фронта, в която на всичкото отгоре дори и не се водят активни бойни действия от доста време (откак руското настъпление към Авдеевка спихна), това значи, че на денонощие могат без проблем да думнат няколко пъти повече. Примерно 1000-1500, че и повече.

В същото време оценките са, че по целия фронт - 1105 километра според началника на ГЩ Залужний - украинците изстрелват около 5-6 хиляди снаряда дневно. Сиреч, един голям процент от украинската артилерия не действа там, където се водят тежки боеве, а бие по центъра на Донецк ей така за кеф, понеже навсякъде другаде положението е розово.

И, забележи, никъде другаде по фронта не стрелят по подобен начин. Само и единствено по Донецк и то по жилищните сгради и пазарите. :)

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 28 минути, sir said:

🤣🤣🤣

Тия тотално избиват рибата. Ако украинците имаха подобни възможности, отдавна да са приключили войната. Никакви западни оръжия не им трябват.

Украинците обстрелват от там, където имат силно укрепени позиции. И където руските ВВС и артилерия не са много активни, защото не се водят директни настъпателни действия. Това е единственото логично обяснение защо на този участък украинската артилерия е съхранена.

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, новорегистриран2 said:

Украинците обстрелват от там, където имат силно укрепени позиции. И където руските ВВС и артилерия не са много активни, защото не се водят директни настъпателни действия. Това е единственото логично обяснение защо на този участък украинската артилерия е съхранена.

Е те в Авдиевка, защото не се бият и няма активни военни действия... Освен това има и клипчета на щурмова авиация над и около Донетск, което значи, че ВКС са активни там.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 часа, sir said:

В същите пропагандни студия твърдят и че всички натовски системи или поне около две трети от тях вече са унищожени. Тъй че. :)

Значи, виж сега, ако украинците могат за два часа да изстрелят 300 снаряда на една точица от фронта, в която на всичкото отгоре дори и не се водят активни бойни действия от доста време (откак руското настъпление към Авдеевка спихна), това значи, че на денонощие могат без проблем да думнат няколко пъти повече. Примерно 1000-1500, че и повече.

В същото време оценките са, че по целия фронт - 1105 километра според началника на ГЩ Залужний - украинците изстрелват около 5-6 хиляди снаряда дневно. Сиреч, един голям процент от украинската артилерия не действа там, където се водят тежки боеве, а бие по центъра на Донецк ей така за кеф, понеже навсякъде другаде положението е розово.

И, забележи, никъде другаде по фронта не стрелят по подобен начин. Само и единствено по Донецк и то по жилищните сгради и пазарите. :)

Лошото е, че обикновенните хора които гледат зомбоящика, тези неща няма как да ги пресметнат. Хубавото е, че все пак има хора, които изключват досадната кутия.

Ето още мероприятия за повдигане на патриотичния дух:

"

В краснодарской гимназии №25 обманом собрали школьников для участия в торжественной линейке в память об убитом под Мариуполем российском генерал-майоре Андрей Суховецком, который был заместителем командующего 41-й армией. Как рассказали Кавказ.Реалии родители учеников, от них утаили информацию о том, чему будет посвящено мероприятие.

"Сын учится в казачьем классе, учителя спросили, кто остался в городе, поскольку начались каникулы, и многие разъехались на море или к родным. Попросили [оставшихся учеников] прийти на "казачье" мероприятие. В гимназию собирали воспитанников казачьих классов со всего Краснодара, но было не так много людей, потому что многие уехали", – сообщила Кавказ.Реалии мать одного из учеников, попросившая не указывать ее имени.

На линейке присутствовали воспитанники военизированного движения "Юнармия", представители местной администрации. Перед детьми выступили вдова и сын Суховецкого, его сослуживцы. На фасаде гимназии во время линейки торжественно открыли мурал – большой портрет погибшего генерал-майора.

Собеседник удивился, почему на школе увековечили память генерала, никакого отношения к Краснодару не имевшему, – Суховецкий командовал подразделениями в Иваново, Псковской области, непродолжительное время 7-й гвардейской десантно-штурмовой дивизией в Новороссийске, затем служил в Центральном военном округе. При этом среди погибших в Украине немало уроженцев Краснодара, пусть и не с такими высокими званиями.

"Нам не сообщили, чему будет посвящена линейка. Иначе бы просто не пошли на нее. У меня сын уже подросток, он не смотрит телепропаганду, а смотрит ютуб и понимает, что "спецоперация" настоящая захватническая война", – рассказывает другой родитель, ребенка, которого также пригласили на линейку."

https://www.kavkazr.com/a/shkoljnikov-krasnodara-obmanom-sobrali-na-lineyku-v-pamyatj-o-pogibshem-v-ukraine-generale/31893546.html

Редактирано от Пандора
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, новорегистриран2 said:

Според наличните източници украинската артилерия действа в общи линии по следния начин: дава няколко залпа и моментално се изнася преди да получи честитка в отговор. За разлика от руската, която често има възможност да стреля непрестанно часове наред без да се налага да се мести.

Това е и причината украинската артилерия да търпи - вкл. според преки участници в боевете - сравнително ниски загуби. До момента например от американските М777 аз съм видял снимка на един брой изгоряла + едно руско клипче, в което дрон снима удар по батарея (всъщност 3 бройки, ако не ме лъже паметта) без да се виждат някакви нанесени щети. От онези дарените от Норвегия М109 съм видял също точно една, при това неясно дали унищожена или само леко повредена.

Няма никаква логика от целия фронт точно на едно място - и никъде другаде - да действат по различен начин.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, sir said:

Според наличните източници украинската артилерия действа в общи линии по следния начин: дава няколко залпа и моментално се изнася преди да получи честитка в отговор. За разлика от руската, която често има възможност да стреля непрестанно часове наред без да се налага да се мести.

Това е и причината украинската артилерия да търпи - вкл. според преки участници в боевете - сравнително ниски загуби. До момента например от американските М777 аз съм видял снимка на един брой изгоряла + едно руско клипче, в което дрон снима удар по батарея (всъщност 3 бройки, ако не ме лъже паметта) без да се виждат някакви нанесени щети. От онези дарените от Норвегия М109 съм видял също точно една, при това неясно дали унищожена или само леко повредена.

Няма никаква логика от целия фронт точно на едно място - и никъде другаде - да действат по различен начин.

Почти сигурно точно така действа украинската артилерия. Това прилича на някакво учение, но е точно показателно на какво ги учат. Има 6 снаряда подготвени да бъдат изстреляни и след това се предполага, че ще сменят позицията.

https://twitter.com/nevedimka123/status/1535508875763400704?t=kMD51JcdEs5rybM53R5JVA&s=19

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 15 минути, sir said:

Точно тук руснаците нямат много средства, с които да удрят по украинската артилерия. Повечето неща са концентрирани на другите участъци, където се настъпва активно. А и е достатъчно едно РСЗО да изстреля някаква част от комплекта си. Зоната на порежение е достатъчно голяма, а точността нищожна.

• Потребител
Публикува

Горе долу нещо такова се предполага да са плановете на руснаците северно от Славянск след падането на Богородичне. А украинците вероятно ще се опитат да се изтеглят от това синьо кръгче. Новата отбранителна линия ще се държи на Маяки и този ярко червен рид, височината му е 250-300м а зеленото е около 100м. 

20220614_163142.jpg

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, новорегистриран2 said:

Точно тук руснаците нямат много средства, с които да удрят по украинската артилерия. Повечето неща са концентрирани на другите участъци, където се настъпва активно. А и е достатъчно едно РСЗО да изстреля някаква част от комплекта си. Зоната на порежение е достатъчно голяма, а точността нищожна.

Нямат според кого? Според Пушилин? :)

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 22 минути, Konche said:

Горе долу нещо такова се предполага да са плановете на руснаците северно от Славянск след падането на Богородичне. А украинците вероятно ще се опитат да се изтеглят от това синьо кръгче. Новата отбранителна линия ще се държи на Маяки и този ярко червен рид, височината му е 250-300м а зеленото е около 100м.

Те вероятно вече се изтеглят от синьото кръгче. А ридът не само е рид, ами е и голяма гора (поредната). Същото е и от другата страна на пътя. Но е факт, че ситуацията се усложни с падането на Богородичне - лиманската групировка може спокойно да форсира реката там в синьото кръгче.

Мен обаче ми се струва, че анализът на Машовец може да се окаже правилен. Т.е. всичко това да са отвличащи удари. А в действителност тежкият удар първоначално ще е в направлението към Барвенково с цел пресичане на жп линията.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 36 минути, sir said:

Те вероятно вече се изтеглят от синьото кръгче. А ридът не само е рид, ами е и голяма гора (поредната). Същото е и от другата страна на пътя. Но е факт, че ситуацията се усложни с падането на Богородичне - лиманската групировка може спокойно да форсира реката там в синьото кръгче.

Мен обаче ми се струва, че анализът на Машовец може да се окаже правилен. Т.е. всичко това да са отвличащи удари. А в действителност тежкият удар първоначално ще е в направлението към Барвенково с цел пресичане на жп линията.

Това определено има логика и ще създаде страшно много проблеми на украинците, с това евентуално прекъсва на жп превоза ще затруднят и снабдяването на Лисичанск, все пак има някакво ограничено количество камиони/шофьори/нафта. В момента с влак може да се стигне чак до Северск, а дори има линия до Лисичанския ТЕЦ, явно че доста от този маршрут не се ползва, но все пак. Той го отбелязва, едно е да натовариш 2-3 вагона, друго е да снабдяваш Славянск, Краматорск, Лисичанск и всичко между тях с МПС-та.

Интересно, обаче как това се връзва с украинското настъпление западно от Изюм, би трябвало точно този руски фланг да е най-стабилен, а виждаме обратното- настъпление по източния фланг и отстъпление по западния.

Редактирано от Konche
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/100002841442849/posts/5046143922156939/

Бахмут -лисичанск  

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5231161706960554&id=100002003280271

Ударен е руски склад за боеприпаси в Нова каховка 

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 20 часа, Absurde said:

Марш в лудницата

Троле, дано най сетне модераторите ще си свършат работата и да те баннат.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Konche said:

Това определено има логика и ще създаде страшно много проблеми на украинците, с това евентуално прекъсва на жп превоза ще затруднят и снабдяването на Лисичанск, все пак има някакво ограничено количество камиони/шофьори/нафта. В момента с влак може да се стигне чак до Северск, а дори има линия до Лисичанския ТЕЦ, явно че доста от този маршрут не се ползва, но все пак. Той го отбелязва, едно е да натовариш 2-3 вагона, друго е да снабдяваш Славянск, Краматорск, Лисичанск и всичко между тях с МПС-та.

Интересно, обаче как това се връзва с украинското настъпление западно от Изюм, би трябвало точно този руски фланг да е най-стабилен, а виждаме обратното- настъпление по източния фланг и отстъпление по западния.

Пълноценно украинско настъпление е невъзможно да има, докато ЗСУ не бъдат наситени с достатъчно количество буксируеми и самоходни гаубици кал.155мм и със съвременна реактивна артилерия. И тук въпросът опира до обема на военнотехническата помощ за Украйна и ,,единството" на НАТО и ЕС. За съжаление, в НАТО и ЕС има четири държави - Франция,Германия, Италия и Унгария,  които водят откровено антиукраинска, пропутинска външна политика в момента. Последните две седмици Франция, Германия и Италия дори убеждават и оказват натиск върху Киев да поиска прекратяване на военните действия, да се чете капитулация....Позор за Франция, Германия и Италия (Унгария в случая не е критерий за нищо). Е затова русия и путин ще прогресират, за съжаление!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 59 минути, Konche said:

Не се връзва. Тук по-нагоре някой писа да не сме се радвали, понеже руснаците били оставили "изненади". Да, често. Кой е този, на който ще му е приятно, докато настъпва, да гледа как му излизат в тила? Независимо накъде точно настъпва. Затова и не съм убеден, че е вярна изобщо тази информация за украинско приближаване от запад към Изюм. Но пък от много места излиза. Знае ли човек?

• Потребител
Публикува
Преди 20 минути, sir said:

Не се връзва. Тук по-нагоре някой писа да не сме се радвали, понеже руснаците били оставили "изненади". Да, често. Кой е този, на който ще му е приятно, докато настъпва, да гледа как му излизат в тила? Независимо накъде точно настъпва. Затова и не съм убеден, че е вярна изобщо тази информация за украинско приближаване от запад към Изюм. Но пък от много места излиза. Знае ли човек?

Не се и потвърждава от сводките, поне аз не виждам индикация, че има такава офанзива, освен от такива непотвърдени информации. Отделно, пожарите в онази гора спряха, то е твърде възможно гора изобщо да няма вече. Това са снимки на пожарите от последните два дни и една седмица, разликата се вижда. За изминалите 24 часа има точно една червена точка западно от Изюм. Ще е интересно, ако някой анализатор намери актуална сателитна снимка.  

Ако на някой му е интересна тази карта с пожарите и не я знае: https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#m:tsd;d:24hrs;@0.0,0.0,3z

IMG_20220614_191458.jpg

IMG_20220614_191514.jpg

• Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Сармат said:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5231161706960554&id=100002003280271

Ударен е руски склад за боеприпаси в Нова каховка 

Там им гърмят складове и какво ли не от няколко дни нонстоп.

Още едно видео от същия удар, много мощен взрив към края: https://twitter.com/antiputler_news/status/1536717036042260483. Онагледява и как действат украинците - гърми това, което трябва. Да си правят изводите дамбаските несретници.

Редактирано от sir
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 37 минути, Konche said:

Не се и потвърждава от сводките, поне аз не виждам индикация, че има такава офанзива, освен от такива непотвърдени информации. Отделно, пожарите в онази гора спряха, то е твърде възможно гора изобщо да няма вече. Това са снимки на пожарите от последните два дни и една седмица, разликата се вижда. За изминалите 24 часа има точно една червена точка западно от Изюм. Ще е интересно, ако някой анализатор намери актуална сателитна снимка.  

Ако на някой му е интересна тази карта с пожарите и не я знае: https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#m:tsd;d:24hrs;@0.0,0.0,3z

IMG_20220614_191458.jpg

IMG_20220614_191514.jpg

От преди 4 дена. Гората е изгоряла.

wd9seEH.jpg

Редактирано от Absurde
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Вечер, 111-й день войны Путина против Украины. Главное: Лукашенко с 14 по 16 июня проведет масштабные командно-штабные учения, в Госдуме предлагают отозвать признание независимости Украины, Эстонии и Латвии.

Главное на данный момент:

🔴 Госдума в I чтении приняла законопроект, который прямо запрещает оплату товаров и услуг цифровыми финансовыми активами (оплата в России криптовалютами уже запрещена).

🔴 В 2023 году Шотландия хочет снова провести референдум о независимости от Великобритании.

🔴 "Газпром" значительно сокращает экспорт газа по трубопроводу "Северный Поток - 1".

🔴 Минфин засекретил расходы бюджета России, а Федеральная таможенная служба РФ - статистику по экспорту и импорту.

🔴 В рамках реализации очередного санкционного пакета Евросоюз отключает от системы SWIFT Сбербанк, Россельхозбанк и Московский кредитный банк (МКБ).

🔴 Европейский суд по правам человека признал, что закон об иностранных агентах нарушает права человека, и обязал выплатить каждому заявителю по 10 000 евро.

🔴 В Брянской области неизвестные попытались подорвать нефтепровод «Дружба».

--------

Главное к этому часу

📌В городе Клинцы Брянской области сегодня прогремели мощные взрывы. Также в России произошёл сильный пожар на лакокрасочном заводе в Одинцово

📌Россияне обстреляли западные области Украины. Часть ракет была сбита системой ПВО

📌«Газпром» сокращает поставки природного газа по газопроводу «Северный поток» на 40%

📌Комитет Верховной Рады по вопросам здоровья нации одобрил законопроект о лечебной марихуане

📌В Украине судом запрещена деятельность партий «Наши», «Держава», «Блок Владимира Сальдо»

📌В Краснодаре подожгли вход в здание главного управления ФСБ по Краснодарскому краю

📌Шотландия будет добиваться проведения второго референдума о независимости в 2023-м году

📌Под Изюмом погиб при исполнении боевого задания известный активист, глава ГО «Захистимо Протасів яр» Роман Ратушный

📌В Черногории в связи с санкциями арестовали 44 объекта недвижимости, которые принадлежат гражданам РФ

📌Алексея Навального перевели в пыточную колонию ИК-6 Мелехово во Владимирской области

📌Президент Сербии Александр Вучич заявил, что с ноября Сербия не сможет импортировать нефть из России из-за санкций ЕС

📌Наталья Поклонская назначена на должность советника генпрокурора РФ Игоря Краснова.

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува

Основное в вечерней сводке Генштаба:

1. Войска РФ ведут штурмовые действия в Северодонецке и в районе н. п. Золотое Луганской области, боевые действия продолжаются.

2. В районе села Берестовое на трассе Лисичанск – Бахмут украинские войска отразили наступление противника и заставили отойти на ранее занятые позиции.

3. На севере Харьковской области россияне ведут наступление вблизи Рубежного, бои продолжаются.

-------

Враг продолжает штурм Северодонецка. Идут тяжелое бои, – Генштаб.

▪️На Северодонецком направлении армия рф обстреливала н.п. Северодонецк, Лисичанск, Белая Гора, Устиновка и Тошковка.

▪️На Бахмутском направлении враг обстрелял наши войска из минометов, ствольной и реактивной артиллерии в районах н.п. Николаевка, Берестовое, Врубовка, Покровское и Нью-Йорк.

▪️В районе Берестового ВСУ отбили штурм: нанесли врагу потери, заставили отойти.

https://t.me/truexanewsua/50611

• Харесва ми! 2
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!