Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 14 минути, Konche said:

Още вчера ВСУ си казаха, но и видео от Покровское. Това е точно източно от Бахмут и северно от село Клинове.

Там е най-тежка ситуацията, около Бахмут. Другите тежки направления са Соледар и Авдеевка-Писки (Донецк).

• Харесва ми! 2
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, Konche said:

По принцип е добре да се вярва на експертите, но в случая не виждам независими експерти. Всеки си има страна, която подкрепя. Стрелков например обича само ЛДНР, но изключително много критикува руснаците и омаловажава и малкото им успехи, като ги приписва на ЛДНР. Такова отношение към ВСУ няма от негова страна.

Мнението му може и да съвпада с истината, но самия той изобщо не е независим експерт и определено не е проруски.

Добре, какво правим като няма данни от независими експерти? Трябва ли сами да си съчиняваме такива? Или това е последната опция от някакъв списък възможности?

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, scaner said:

Добре, какво правим като няма данни от независими експерти? Трябва ли сами да си съчиняваме такива? Или това е последната опция от някакъв списък възможности?

Ми... Гледаме с интерес/съжаление. Иначе може да се разсъждава нещо, като се ползват изказванията на тези пристрастни експерти, но истината ще се види едва след войната, а вероятно доста време след края ѝ.

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, scaner said:

Ми... Гледаме с интерес/съжаление. Иначе може да се разсъждава нещо, като се ползват изказванията на тези пристрастни експерти, но истината ще се види едва след войната, а вероятно доста време след края ѝ.

• Глобален Модератор
Публикува
Just now, Konche said:

Точно така. Съгласяваме се, че няма истина, не можем да достигнем до нея, махаме тази цел и този стремеж, и по наличните оценки според качеството на експертите се спираме на няй-вероятната.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 15 минути, Konche said:

По принцип е добре да се вярва на експертите, но в случая не виждам независими експерти. Всеки си има страна, която подкрепя. Стрелков например обича само ЛДНР, но изключително много критикува руснаците и омаловажава и малкото им успехи, като ги приписва на ЛДНР. Такова отношение към ВСУ няма от негова страна.

Мнението му може и да съвпада с истината, но самия той изобщо не е независим експерт и определено не е проруски.

Мнението му в общи линии съвпада с това, което говорят украинците от фронта. Двата армейски корпуса на милициите на ЛДНР + каквото е останало от предвоенния състав на разните ЧВК са най-боеспособните части в мешавицата, наречена руска армия.

Най-зле са мобилизираните от ЛДНР.

Всичко останало, вкл. контрактниците от редовната армия, е по средата.

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува

През нощта на петък срещу събота, високоточен удар с HIMARS унищожи влакова композиция от над 40 вагона, пристигнала от Крим на жп гара Брилевка, Херсонска област с жива сила, техника и боеприпаси.

В резултат на това живата сила на противника се превърна във въглища, военната техника в купища метални отпадъци, а боеприпасите се изпариха във въздуха.

Също така, според разузнаването, всички машинисти и инженери на компанията “Руски държавни железници” (РЖД), които са превозвали военни товари от Крим до Херсонска област, са загинали.

Това не е първият случай на смърт на машинисти на РЖД в Украйна. И няма да е последният.

Ако ваши роднини работят като машинисти в украинския Крим или в регионите на Руската федерация, от които влакови композиции доставят боеприпаси на територията на Украйна, трябва да знаете, че те са потенциални самоубийци!

Всеки ешелон с военна техника, личен състав и боеприпаси се проследява в реално време от космоса, денем и нощем.

Ракетите HIMARS унищожават всички войници и офицери, наемници и обслужващ персонал на РЖД.

Искате ли вашите роднини- машинисти на дизелови и електрически локомотиви да останат живи? Тогава убеждавайте ги да си счупят крак, ръка, да се разболеят, но само да не карат влакове за Украйна!

В противен случай - смърт или, в най-добрия случай, инвалидизация - са неизбежни!

Източник: Pravda_Gerashchenko
https://t.me/besarabskifront/772

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Konche said:

Още вчера ВСУ си казаха, но и видео от Покровское. Това е точно източно от Бахмут и северно от село Клинове.

По последни информации селото не е напълно превзето, продължават боеве. Същото и за Вершина.

Редактирано от sir
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, scaner said:

През нощта на петък срещу събота, високоточен удар с HIMARS унищожи влакова композиция от над 40 вагона, пристигнала от Крим на жп гара Брилевка, Херсонска област с жива сила, техника и боеприпаси.

В резултат на това живата сила на противника се превърна във въглища, военната техника в купища метални отпадъци, а боеприпасите се изпариха във въздуха.

Също така, според разузнаването, всички машинисти и инженери на компанията “Руски държавни железници” (РЖД), които са превозвали военни товари от Крим до Херсонска област, са загинали.

Това не е първият случай на смърт на машинисти на РЖД в Украйна. И няма да е последният.

Ако ваши роднини работят като машинисти в украинския Крим или в регионите на Руската федерация, от които влакови композиции доставят боеприпаси на територията на Украйна, трябва да знаете, че те са потенциални самоубийци!

Всеки ешелон с военна техника, личен състав и боеприпаси се проследява в реално време от космоса, денем и нощем.

Ракетите HIMARS унищожават всички войници и офицери, наемници и обслужващ персонал на РЖД.

Искате ли вашите роднини- машинисти на дизелови и електрически локомотиви да останат живи? Тогава убеждавайте ги да си счупят крак, ръка, да се разболеят, но само да не карат влакове за Украйна!

В противен случай - смърт или, в най-добрия случай, инвалидизация - са неизбежни!

Химарсите се превръщат в истински кошмар за руснаците. Просто нямат отговор срещу тях.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 3 часа, scaner said:

Е как да нямаме независими експерти?! Не само независими, ами и безпристрастни. Погледни най-отгоре в темата. Пише "ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ"

Редактирано от boyko
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, scaner said:

Исках да изкарам в чест на украинските артилерийци Български Артиллерийски марш, но само руски боклук ми дава...До тогава слушайте унгарският. 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Костянтин Машовець 

......днес малко за тактическите направления Бахмут и евентуално Сиверск. Тоест за така наречената групировка на вражеските войски "Восток"... Така от тази сутрин врагът отново се опита да настъпи в тези райони, атакувайки позициите на предните части на Силите за отбрана на Украйна с подкрепата на армейската авиация. Нека се опитаме да разберем какво постига и към какво се стреми... В района на н.п. Вершина противникът атакува позициите на нашите войски по пътя М-03, а през деня неговите предни части се опитаха да настъпят в посока Яковливка, от Стрепивка до Соледар, а също и по пътя от Покровски, за да пробият на изток покрайнините на Бахмут. Всичко това завърши напразно за врага...

И на четирите участъка, попадайки под обстрела на нашите предни части и артилерия, противникът беше принуден да отстъпи към изходните рубежи... Всъщност в най-общ смисъл в Бахмутско направление в момента действат 3 тактически групи от вражески части... Първо, до 3 БТГр (една във втория ешелон), от 102-ри мсп и 6-ти "казашки" мсп на 2-ри AK се опитва да заобиколи Бахмут от север, напредвайки към Яковливка и Соледар.

Друга ( която се приближи най-близо до Бахмут) - към 5 БТГр (една във втория ешелон), от състава на 31-ва одшбр, 5-та МСбр на 1-ви АК с подкрепата на танковете на 26-и т.п. , се опитва „фронтално“ да пробие отбраната на частите на украинските въоръжени сили източно от Бахмут, в района на Покровски и да пробие директно към източните покрайнини на града.

Третата тактическа група, някъде до 2-3 БТГр. от състава на ЧВК "Вагнер" и същата 5-та МСБр от 1-ви АК действа в посока Вершина - Зайцево, за да пробие в района Опитни, на  южните покрайнини на Бахмут. Освен това, в сътрудничество с танковете на батальона "Дизел" от 1-ви АК, същата група агресивно се изкачва през Семегирье до Кодема.

През изминалата седмица врагът не успя да напредне във всички тези райони, с изключение на районите Покровски и Семигиря. И в първия, и във втория случай врагът напредна не повече от 1,5-2 км, като успя да овладее източните покрайнини на тези н.п. Последвалите опити на врага да настъпи в тези райони завършиха напразно...

В това направление, в тактическия тил на групите, действащи на изток и североизток от Бахмут, командването на вражеските войски допълнително разположи до 4 така наречени „стрелкови батальона на мобилизационния резерв“ (2430-и, 2614-ти сб - в района на село Триполия, 2612-та сб - с. Володимировка, 2740-та сб - с. Стряпивка)И съдейки по всичко тези формирования ще участват пряко в атаката на града...

Очевидно е, че основното съдържание на плана на противника по отношение на Бахмут е необходимостта, според него, да се решат две основни задачи едновременно - да се принудят частите на въоръжените сили, отбраняващи се южно от Бахмут, в района на Зайцево – Семигорье – Хладосове – Курдюмивка да се оттегли от този перваз и да пробие в района северно от града (Благодатне – Соледар – Красна гора – Парасковиевка), за да блокира комуникацията му със Славянск.

Всъщност това „изтласкване“ на украинските войски към линията Славянск – Краматорск – Константиновка е свързано с необходимостта да се изразходват определени ресурси за това, с които противниковото командване вече разполага... меко казано „недостатъчно на място“. "...

Съвсем логично в този смисъл противникът да планира и проведе със силите на своите групировки "Изюм" и "Донецк" някаква оперативно-настъпателна операция с цел обкръжаване и разгром на групировката на отбранителните сили. на Украйна на изток от "линията" Славянск - Краматорск - Константиновка. .. Сега обаче е очевидно и за руското, и за нашето командване, че руската групировка едва ли е способна на подобна операция (и същевременно с "предстоящата" активизация на юг)... Поне без ДОПЪЛНИТЕЛНО въвеждане на повече или по-малко мощни оперативни или дори стратегически резерви...

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Втори след княза said:

В коя сводка е отразено следващото?

???

Дал съм линк към източника, накрая.

Сводката не съдържа изброени целите на хаймарсите.

Преди 8 минути, Втори след княза said:

Без да разбирам от трасологична експертиза, мога да кажа, че последствията от "подрыв вещества внутри самого здания" и снаряд, който разбива таван или стена са много различни. 

Предполагам, че специалистите с които контактува Арестович разбират повече от тебе?

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 40 минути, boyko said:

Е как да нямаме независими експерти?! Не само независими, ами и безпристрастни. Погледни най-отгоре в темата. Пише "ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ"

Както виждаш, независимо че аз там цепя мрака, призовавам за ограничение на волните интерпретации :) Диванната ни позиция го изисква.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 11 часа, Втори след княза said:

Освен цитирания източник и друг:

Както Цензор.НЕТ информира, той написа за това във Фейсбук. Геращенко отбеляза: „На космическата снимка можете да видите последствията от атаката на HIMARS срещу ешелон с военна техника, боеприпаси и жива сила на противника в района на жп гара Бриливка в Херсонска област.

https://censor.net/ua/photo_news/3357695/naslidky_udaru_nimars_po_rosiyiskomu_eshelonu_na_hersonschyni_fotoreportaj

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Втори след княза said:

Изобщо, за да не оставаш друг път в неведение по такива въпроси, хващаш чичко Гугъл за ушите и го питаш (за случая) "HIMARS сорок вагонов" без кавичките. И може да проследиш ветрилото на новините.

Например ТУК, или ТУК...

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 20 минути, Втори след княза said:

Не става с Гугъл. Там има много фира. По важни въпроси, като физика например, не насочваш към Гугъл, а към сериозни издания. Нека изчакаме, да се появи вестта в сводка.

Физиката се изучава чрез специализираната литература. Гугъл, макар и да я индексира, не предоставя директни линкове към нея и човек трябва да се пъне и мъчи. Докато новините са стихията на Гугъл, търсиш, цъкаш, четеш, съпоставяш. От цялата фира ще ти остане повтарящото се, общото, то е важното. И внимаваш с източниците, засичаш и правиш фактчекинг.

В сводката няма да получиш тези новини. Тя има съвсем други цели - да покаже къде какви сражения се случват, как се мени територията. Максимумът който може да получиш в сводката е споменаване, че са дошли още хаймарси. Но резултатите от техните действия по правило не попадат в сводката а директно в новините и социалните мрежи. Така че ще си чакаш Михаля.  Не работят така нещата.

Преди 25 минути, Втори след княза said:

Прочее, ще ти е интересно ли да пускам сводки на ГЩ на Руската армия?

Няма да ми е интересно. Доказано лъжливи са. Вземи някоя по-стара сводка и съпостави с новините след няколко дена, да видиш колко се "потвърждава" или опровергава. Пълно е с успехи, едно и също село го превземат непрекъснато по много пъти, колко хаймарса бяха "унищожеи" само а те си цъкат необезпокоявани. В началото всички украински самолети и ПВО бяха унищожени според тея сводки, после украинците с "унищожените" самолето ги направиха на мад и маскара и ги изгониха от Киев. Смешно е направо. Само победи и настъпление, а като погледеш - за Лисичанск за 15 километра  бодро "настъпваха" три месеца, позор. Обявяват попадение във военни складове, после се оказват жилищни блокове. Затова и този източник не го ползваме тука - сам се е прецакал. Не знам, ако си толкова религиозен, вярвай си му, щом не можеш без това.

Не разбирам как може да имаш доверие на тази фашистска и варварска машина...

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Foreign Policy со ссылкой на американские спецслужбы сообщает, что крупные оружейные поставки России со странами Африки находятся под ударом из-за операции на Украине. Это связано с большими потерями на Украине от западного оружия и ситуация открывает дорогу в регион российским конкурентам в лице Китая и США

https://t.me/infantmilitario/80786

• Глобален Модератор
Публикува

Удар по Севастополю | ВМФ | Стрельба у Тайваня | Италия подружится с Путиным | Собираем на победу

00:00 ВСТУПЛЕНИЕ

00:59 ПОЛИТИКА ИТАЛИИ

05:16 НОВОСТИ ВОЙНЫ

09:38 СВОДКИ С ФРОНТА

12:42 КРАУДФАНДИНГ НА ВОЙНЕ

15:32 КИТАЙ И ТАЙВАНЬ

18:50 ЗЕМЛЯ УСКОРЯЕТ ВРАЩЕНИЕ

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Руска сводка и карта на бойните действия - 01 август 2022 15:00 

https://riafan.ru/23567197-sobitiya_v_donbasse_na_15_00_1_avgusta_prodvizhenie_v_peskah_nazvani_sroki_sdachi_pervih_zhilih_domov_v_mariupole

• Потребител
Публикува
Преди 8 минути, Пандора said:

Руска сводка и карта на бойните действия - 01 август 2022 15:00 

https://riafan.ru/23567197-sobitiya_v_donbasse_na_15_00_1_avgusta_prodvizhenie_v_peskah_nazvani_sroki_sdachi_pervih_zhilih_domov_v_mariupole

Интересно ми е кои са съюзните сили на ВСУ както ги дават на картата?

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, vandu said:

Интересно ми е кои са съюзните сили на ВСУ както ги дават на картата?

Според тях освен ВСУ има и някакви митични "националистически батальони". Вероятно тях имат предвид.

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Нещо се случва между Сърбия и Косово. Дали не е съгласувано със силите обвързани в украинския конфликт?

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!