Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Главное в вечерней сводке Генштаба ВСУ:

1. В Харьковской и Донецкой областях ВСУ отбили атаки в районах населенных пунктов Константиновка, Долгенькое, Дубравное, Григорьевка, Соледар, Первомайское, Невельское, Марьинка и Каменка.

2. За сегодняшний день россияне нанесли 4 ракетных удара по населенным пунктам Константиновка, Циркуны, Березнеговатое и Харьков.

3. Авиация ВСУ за текущие сутки совершила более 12 ударов.

4. О взятии Балаклеи Харьковской области и населенных пунктов вокруг нее Генштаб не сообщает

------

Оперативная информация по состоянию на 18.00 08.09.2022 относительно российского вторжения:

В течение текущих суток враг нанес:

🔺4 ракетных удара по населенным пунктам Константиновка, Циркуны, Березнеговатое и Харьков, есть жертвы среди гражданского населения;

🔺15 авиационных ударов по военным и гражданским объектам в районах Темировки, Красногоровки, Владимировки и Новомихайловки.

🔺Оккупанты совершили более 10 обстрелов из реактивных систем залпового огня «Град» и «Ураган» по населенным пунктам Серебрянка, Платоновка и Таврийское.

🔺В течение текущих суток, для поддержки действий наземных группировок, авиация Сил обороны совершила более 12 ударов, поразив 2 взводных опорных пункта, 6 районов сосредоточения живой силы и военной техники и 2 зенитных ракетных комплекса врага.

-----

Украинский флаг над Балаклеей, Блинкен в Киеве, "худшая зима в истории Европы". Итоги 197-го дня войны

• Харесва ми! 2
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува

Колкото по-големи са успехите на украинците, толкова по-близо сме до ядрена война. Така изглеждат "перспективите", като се вземе предвид маниакалността за величие на Путин...

• Тъжен 1
  • Потребител
Публикува
Преди 17 минути, Шпага said:

Колкото по-големи са успехите на украинците, толкова по-близо сме до ядрена война. Така изглеждат "перспективите", като се вземе предвид маниакалността за величие на Путин...

По непотвърдена информация,САЩ и НАТО са заплашили Путин,че ако употреби ядрени ракети,ще го убият. Може би знаят къде се крие Путин...

• Глобален Модератор
Публикува

https://twitter.com/share

Руснаците се заканиха да защитават Купиянск до последния войник.Според мене ще отстъпят утре.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)

Костянтин Машовець

Интересно е, че украинските ОТУ, които сега настъпват на североизток и югоизток от Балаклея, за да създадат МНОГО СЪЩЕСТВЕНИ проблеми на вражеската групировка войски "Изюм", дори не е необходимо да освобождават Купянск (разбира се, за сега...). Достатъчно е да отидат до язовир Осколски на съвсем различно място (няма да кажа точно къде, разбира се...). И според определена информация, която имам "сега"... те не само го разбират и са "наясно", но вече са достатъчно близо, за да го приложат на практика...

Както писах... руското командване продължава да демонстрира своеобразна "закъсняла" реакция на активните действия на въоръжените сили на Украйна на плацдарма Херсон-Берислав. Честно казано, мога само да гадая за причините за толкова мудни движения на руските командири и началници. Но фактът си остава факт... решенията за използването на определени части и части от руските войски явно се вземат прибързано и някак хаотично... 

Завчера писах за възможно най-бързото оборудване на противника от подразделенията на 76-а дшд на отбранителния район край с. Чкалове (около 2 БТГр, подсилени от танкова рота на 124-та тбн) бяха разположени там. Причините за тези прибързани действия на противниковото командване са очевидни.

От Чкалови до Берислав - 29,1 км по права линия... и по-нататъшното настъпление на въоръжените сили в тази посока заплашва с банално полуобкръжение на всички вражески войски, които в момента водят операции северно от тази линия... Намерението на руското командване е да спре това настъпление и най-малкото да запази този широк 30 км "коридор", за да снабдява своите войски, които все още водят тежки боеве южно от Архангелск, в посока Веремиевка - Черешневе и  също се опитва да задържи линията Нововоскресенске - Биляевка - Шевченковка - Золота Балка. Това решение беше не само очевидно, но и добре "прочетено"... Нещо повече, веднага се видя, че за изпълнението му противникът непременно ще използва своя "подвижен резерв" на плацдарма, от групировката ПДВ.

Но в такъв случай възниква напълно логичен въпрос - защо, по дяволите, тогава всички руски дивизии на север от пътя Берислав - Давидов брод продължават и днес да се придържат упорито към разтегнатите си и "неудобни" позиции, явно рискувайки да се натъкнат на обкръжението накрая..? Какво е "ноу-хау" на руското командване - да определя съдбата на цяла групировка (а там действа приблизително до 3 БТГр от състава на две мсбр от 49-та ЗВА, останките от "батальоните" на 83-та дшбр, 10 обр СпП  и "свеж" батальон резерв на 98-ма дшд) в пряка зависимост от двата си десантни батальона? Въпреки че в по-голямата си част използването на термина "батальон" по отношение на руските части, които в момента се опитват да сдържат настъплението на въоръжените сили в северната част на плацдарма, е известно преувеличение...

Ако беше толкова болезнено да се държи северната част на плацдарма... тогава трябваше да се мисли по-рано и не за това как да се "спрат въоръжените сили" при Високопиля и Потьомкино със силите на "последните резерви", а как най-добре да се предотврати укрепването на украинската групировка на плацдарма на Ингулец... Въпреки това, „руснаците имат своя собствена гордост...“, те явно смятат, че Ингулецкият плацдарм на въоръжените сили на Украйна е „под тяхното достойнство“, а също така „незначителен и не заслужава внимание“. Вместо това те решиха да организират истинско "Рубилово" в Архангелск и Високопиле, с ясен резултат предварително...

И общата ситуация очевидно има стабилна тенденция, която далеч не се подобрява за руснаците. И двете основни бригади на 35-та ЗВА (64-та мсбр и 69-а обрп) участват в напрегнати боеве северно и западно директно от Херсон. 2 БТГр от 38-а мсбр също не са добри помощници, не са били само слабо "ударени" при Посад - Покровски. Освен това явно не е възможно руското командване бързо да извади цялата тази "красота", за да предотврати "разваляне" в северната част на плацдарма... още повече, че ако това бъде направено, ще има съвсем реално заплахата от "разполовяване" на плацдарма не по линия Берислав, а всъщност на Ингулец...

Ще говорим по-подробно "за Балаклея и Изюм" утре, защото оттам идва някаква, по дяволите, абсолютно фантастична информация... на която аз, поради скептицизма си не вярвам много ...

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 3
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 7 минути, Втори след княза said:

Обстановка на Харьковском направлении по состоянию на 13.30 8 сентября 2022 года

Както винаги информацията ти е остаряла .Балаклая падна.Утре - Купиянск  и Изюм.

П.П. Упорита руска съпротива до последния войник и последния куршум нямаше.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 20 минути, Konche said:

Най-актуалната и що-годе достоверна карта, която намерих. Междувременно има разни слухове, че са достигнали река Оскил южно от Купянск, но сякаш не е вярно.

20220908_212129.jpg

Не ми се вярва да са пробили на толкова тесен участък. Но тактическия украински успех е факт. Сега да видим дали ще прерасне в стратегически.  

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, resavsky said:

Не ми се вярва да са пробили на толкова тесен участък. Но тактическия украински успех е факт. Сега да видим дали ще прерасне в стратегически.  

ВСУ подошли к Купянску. ВС РФ начинают оборону.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 12 минути, resavsky said:

Те информациите за освободени села идват час през час, вероятно има и освободени без да знаем, нищо чудно дори тази нощ да започне боя в самия Купянск и утре сутринта да приключва. Пък и доста от освободените села се разбира, че са такива по косвени сведения, доста неясноти, но офанзивата на ВСУ е светкавична.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува

https://faktor.bg/bg/articles/pleniha-poredniya-voenachalnik-na-orkite-v-ukrayna

С такъв командир по лесно би се обяснил руския колапс на този участък от фронта.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 12 часа, Пандора said:

Интересно е, че украинските ОТУ, които сега настъпват на североизток и югоизток от Балаклея, за да създадат МНОГО СЪЩЕСТВЕНИ проблеми на вражеската групировка войски "Изюм", дори не е необходимо да освобождават Купянск (разбира се, за сега...). Достатъчно е да отидат до язовир Осколски на съвсем различно място (няма да кажа точно къде, разбира се...). И според определена информация, която имам "сега"... те не само го разбират и са "наясно", но вече са достатъчно близо, за да го приложат на практика...

Vладислав Угольный

3) Вместо этого ВСУ развивают удар южнее, на полное окружение Балаклеи и перерезания сообщения между Купянском и Изюмом. Степень продвижения здесь неизвестна, реперная точка здесь перекресток на трассе М03 у Веселого.

4) Поступает информация о форсировании Северского Донца между Балаклеей и Изюмом в направлении на Савинцы. Возможно они уже потеряны, но это не имеет подтверждения на данный момент. Это — третья ударная группировка ВСУ, которая пойдет на соединение с первыми двумя как раз в районе перекрестка трассы М03.

https://t.me/zola_of_renovation/2809

• Харесва ми! 1
  • Потребител
  • Потребител
Публикува

И тъй, фронтът наистина е рухнал. Няма хитър план, няма "капан" от руска страна. ВСУ са на река Оскол при Сенкове https://deepstatemap.live/#11.75/49.5373/37.6706, т.е. прекъснали са пътя Купянск-Изюм. Не е ясно дали са стигнали до Купянск, но се говори, че са в покрайнините. Сиреч, пробивът изобщо не е тесен, а е с ширина от порядъка на 20 километра. Не е ясно дали са пресекли пътя М-03 при Веселе https://deepstatemap.live/#11.75/49.3935/37.2541, има и такива слухове. А има и слух, че са стигнали чак до Борова, който е леко невероятен, но знае ли човек. https://deepstatemap.live/#11.75/49.4014/37.6498

От тук нататък въпросът е има ли сили ВСУ да се закрепи, да разчисти тиловете, да подсигури фланговете и да осигури снабдяването. Утре или най-късно вдругиден не може да няма някакъв контраудар от руска страна. Било северно от Харков, било с резерви от Валуйки, било насрещен удар от Изюм.

Запасяваме се с пуканки и гледаме. 🍿

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Konche said:

Най-актуалната и що-годе достоверна карта, която намерих. Междувременно има разни слухове, че са достигнали река Оскил южно от Купянск, но сякаш не е вярно.

20220908_212129.jpg

Изобщо не е актуална.

Преди 3 часа, resavsky said:

https://faktor.bg/bg/articles/pleniha-poredniya-voenachalnik-na-orkite-v-ukrayna

С такъв командир по лесно би се обяснил руския колапс на този участък от фронта.

Спекулации. Просто си приличат визуално на снимките. Какъв генерал ще седи на фронта, още повече командващ цялата групировка.

• Потребител
Публикува
Преди 18 минути, sir said:

Спекулации. Просто си приличат визуално на снимките. Какъв генерал ще седи на фронта, още повече командващ цялата групировка.

Може да са го пратили на фронта,защото редът и дисциплината в руската армия клонят към нулата.

Скоро ще се разбере дали генералът наистина е пленен от украинската армия. Руското командване може много лесно да опровергае новината,като покаже самия генерал.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Така четохр че тогава пращат все по и по високочинни офицери непосредственно на или зад фронта, когато има проблем/морал, дисциплина, боен дух/ не само с войниците ами и с техните офицери....Но както се види този кафене генерал се насрал.....🤣😂🤣

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 6 часа, sir said:

И тъй, фронтът наистина е рухнал. Няма хитър план, няма "капан" от руска страна. ВСУ са на река Оскол при Сенкове https://deepstatemap.live/#11.75/49.5373/37.6706, т.е. прекъснали са пътя Купянск-Изюм. Не е ясно дали са стигнали до Купянск, но се говори, че са в покрайнините. Сиреч, пробивът изобщо не е тесен, а е с ширина от порядъка на 20 километра. Не е ясно дали са пресекли пътя М-03 при Веселе https://deepstatemap.live/#11.75/49.3935/37.2541, има и такива слухове. А има и слух, че са стигнали чак до Борова, който е леко невероятен, но знае ли човек. https://deepstatemap.live/#11.75/49.4014/37.6498

От тук нататък въпросът е има ли сили ВСУ да се закрепи, да разчисти тиловете, да подсигури фланговете и да осигури снабдяването. Утре или най-късно вдругиден не може да няма някакъв контраудар от руска страна. Било северно от Харков, било с резерви от Валуйки, било насрещен удар от Изюм.

Запасяваме се с пуканки и гледаме. 🍿

А защо им е въобще Купиянск?Не е ли по перспективно да оставят заслон срещу него и да атакуват с всички сили на юг срещу Изюм?

• Потребител
Публикува

Така не се прави...

Купянск е голям транспортен възел, руснаците много бързо могат да докарат подкрепления по жп мрежата и да се укрепят здраво там! Целта е именно да се прекъснат комуникациите в посока Изюм, тоест и Купянск е цел в качеството си на транспортен възел!

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 9 минути, isav said:

Така не се прави...

Купянск е голям транспортен възел, руснаците много бързо могат да докарат подкрепления по жп мрежата и да се укрепят здраво там! Целта е именно да се прекъснат комуникациите в посока Изюм, тоест и Купянск е цел в качеството си на транспортен възел!

Аз съм лаик затова питам.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Утренняя сводка Генштаба ВСУ. Ключевое:

1. Впервые в сводке заявляется о контрнаступлении в Харьковской области. Сообщается, что ВСУ продвинулись на 50 километров за три дня.

Сейчас россияне эвакуируют личный состав и технику из сел Ольховатка и Бородоярское. Они находятся на трассе восточнее Балаклеи. То есть там ещё идут бои.

При этом о взятии самой Балаклеи в сводке ничего не говорится. Как и об освобождении других населенных пунктов (видимо, за них ещё идут бои).

2. Россияне вчера пытались наступать в районах Уд (север Харьковской области), Плоского (Чугуевское направление), Вернополья и Безыменного (Херсонская область), Константиновки (село к югу от Марьинки Донецкой области) и Каменки (к северу от Авдеевки).

Атаки отражены, пишет Генштаб.

3. Также подтверждено контрнаступление ВСУ в Херсонской области. Но не указаны конкретные продвижения.

В этом контексте сообщается, что россияне закрыли на въезд и выезд село Великая Александровка к северу от Давыдова Брода (то есть ждут там атаки ВСУ).

----

Оперативная информация по состоянию на 06.00 09.09.2022 относительно российского вторжения

🔺В связи с наступлением наших войск в отдельных районах Херсонской области подразделения вооруженных сил российской федерации переходят к тактике террористических действий в отношении местных мирных жителей.

🔺Так, по имеющейся информации, в населенном пункте Большая Александровка оккупанты используют местное население в качестве «живого щита». Поселок закрыт на въезд и выезд.

🔺Подразделения сил обороны героически удерживают занимаемые позиции и не допускают продвижения врага. Наши защитники успешно отразили наступление противника в районах населенных пунктов Уды, Константиновка, Вернополье, Плоске, Майорск, Безымянное и Каменка.

🔺За прошедшие сутки враг нанес 45 авиационных и 5 ракетных ударов, в том числе по населенным пунктам Константиновка, Циркуны, Радушное, Харьков.

🔺ВСУ ведут успешное контрнаступление на Харьковском направлении.

-----

ISW, 8 сентября

Украинские успехи на линии Харьков-Изюм создают трещины в российском информационном пространстве и подрывают доверие к российскому командованию до такой степени, какой не наблюдалось после неудачной переправы через реку в середине мая.
8 сентября украинские силы в Харьковской области в ходе контрнаступления подошли на 20 км к ключевому логистическому узлу РФ в Купянске.
ВСУ, скорее всего, захватят Купянск в течение следующих 72 часов, что серьезно ухудшит, но не полностью перережет российские наземные линии коммуникаций с Изюмом.
Украинские силы продолжают наносить удары по российским линиям снабжения, пунктам управления и складам боеприпасов в Херсонской области.
Оккупационные власти продолжают усиливать репрессии и фильтрационные мероприятия для борьбы с украинскими партизанами и проукраинскими диверсантами.
Войска РФ провели ограниченные наземные атаки по всей восточной оси.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 6 часа, sir said:

Какъв генерал ще седи на фронта, още повече командващ цялата групировка.

Забравяш за няколко убити руски генерали, принудени да отидат лично на фронта, за да стимулират войниците да се бият. 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

• Потребител
Публикува

• Харесва ми! 2
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!