Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Виктор Туров

Замечательная карта от ISW
Посмотрите на эту карту
Из нее ясно, что брать Купянск наши не стали. Но обошли его с Юга, перерезав ветки ведущие к Изюму. И тем самым сильно затруднив снабжение изюмской группировки ВС РФ. И если верить карте, начали впускаться вниз к Югу вдоль берега реки Оскол, угрожая части Изюмской группировки окружением.
Правда, одновременно ставя и себя под угрозу окружения.
И сегодня решающее значение имеет - кто будет двигаться быстрее и принимать решения быстрее, тот и извлечет выгоду из ситуации, которая утратила устойчивость и где непонятно - где свои, где чужие, где линия фронта и куда надо двигаться.
306270491_5345719138838772_5865722126581
  • Харесва ми! 1
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Глобален Модератор
Публикува

И Стрелков потвърждава оставянето на Изюм:

Согласно ряду сообщений, наши войска поспешно оставили Изюм. Если это так (подтверждено целым рядом источников), то:
1). "Хорошо ,что так" - в условиях, когда еще вчера последняя дорога находилась под прямым огневым воздействием противника и угрозой ее прямого перехвата - рисковать полным окружением и последующим неизбежным разгромом - было-бы верхом авантюризма, граничащим с преступлением.
2) Поспешное отступление неизбежно приведет к большим потерям отходящих войск в технике и снаряжении и - чувствительных - в людях.
3) Брошены окажутся все накопленные на месте запасы - то есть, после выхода из котла наши войска окажутся с острым дефицитом боеприпасов, ГСМ и всего необходимого, а значит - не смогут немедленно вступить в бой.
4) Не смотря на это, вывод окруженной группировки - решение стратегически верное, не смотря на все сопутствующие потери. Сохраненные части и соединения - после реорганизации и пополнения - снова смогут вступить в бой. Но вопрос о виновниках окружения и разгрома - это ни разу не снимает.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, Konche said:

Аа снощи го водих този спор. Като ми покажеш видео преди 28 август в което се твърди, че тези са украинци ще повярвам. До тогава видеото е от Англия, а тези си играят на войници.

Изобщо не мисля да се занимавам,не е от значение на фона на новините с падането на Купянск и Изюм. Крайно не ми пука,нека са ако щат и волейболисти ,все тая.

Преди 1 час, resavsky said:

Аз лично нямам логично обяснение за това рухване на руския фронт.Това не е отстъпление а безредно бягство. 

Ми очевадно е,оставили са заслони и нищо повече,няма кой да се бие,украйнците настъпват като заобикалят съпротивата ,а пехотата се занимава с щурмуване.Класически блитцкриг. Паниката е всеобще,нарушена е командната верига,командващия в Изюм е избягал още на 8 вечерта,войските са оставени на самотек,и всички си викат "Аз ли съм най-големия балък да стоя и да умра,за какво" и в резултат всички бягат под ударите на Химарсите и артилерията. Тотален разпад. Все едно гледаш 22 яни 1941г едно, към едно.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 38 минути, bulgaroid said:

FcSJaIlXgAEFMI9.thumb.jpg.e17957dc935d56c0f4cdab900666fec7.jpg

А вот из района села Сулиговка (на карте) только что утверждают, что две последовательные атаки ВСУ на данный н.п. и соседний н.п. Бражковка - успешно отражены. Плацдарм в районе южнее Изюма - по-прежнему твёрдо удерживается нашими войсками.
Поэтому будем ждать дополнительной информации.
(Противник вполне сознательно разгоняет дезу о своих успехах в целях организации паники). 
  • Потребител
Публикува

Май е дошло времето и за главния удар в есенната кампания:

Проверенные источники сообщают что на Угледарском направлении нацисты собирают мощный ударный кулак. Много живой силы. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 18 минути, новорегистриран3 said:
А вот из района села Сулиговка (на карте) только что утверждают, что две последовательные атаки ВСУ на данный н.п. и соседний н.п. Бражковка - успешно отражены. Плацдарм в районе южнее Изюма - по-прежнему твёрдо удерживается нашими войсками.
Поэтому будем ждать дополнительной информации.
(Противник вполне сознательно разгоняет дезу о своих успехах в целях организации паники). 

Е, а дано. Това значи, че не са успели да избягат всички. :)

• Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/100000826720329/posts/pfbid02zg1QkqAMGuqDKFzWYg9Ma8rDAasB4xRzvTp8K71zRpyFujkDgwhn5eWYxvXMZLDhl/

Пише ,че е паднал Лисичанск! 

https://www.facebook.com/100002003280271/posts/pfbid0DPcdA6SWMHSFeLWEKt8KvhwDPfnBvukAukNRovSb3vanPQTv9NyxLwis5Nn4agxCl/

Харковска област Вовчански район 

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, sir said:

Е, а дано. Това значи, че не са успели да избягат всички. :)

Дали е дано, не знам. Поне за руснаците е донякъде успокояващо. За украинците също не знам, ще трябва да жертват хора и време за щурм на града...

А междувременно на север:

‼️ВСУ идут к Волчанску со стороны посёлка Хотомля‼️ 
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 6 минути, Сармат said:

Е това вече граничи с научната фантастика!"Самея могучая и непобедимия армия " отстъпва с невероятна бързина.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Сармат said:

Още не е ясно дали Изюм е паднал, та чак Лисичанск. 

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, новорегистриран3 said:

Дали е дано, не знам. Поне за руснаците е донякъде успокояващо. За украинците също не знам, ще трябва да жертват хора и време за щурм на града...

Никакъв щурм няма да е нужен. Тези, които уж са отбили атаки по Сулиговка и Бражковка, са тотално отрязани отвсякъде, а зад гърба им е и Северски Донец.

Преди 8 минути, новорегистриран3 said:

Още не е ясно дали Изюм е паднал, та чак Лисичанск. 

Трудно е за вярване, но не е невъзможно да има истина и в това. ВСУ се придвижва там от запад от повече от седмица, върнаха си някои позиции. Ако наистина руснаците бягат от Лиман и околностите, то е въпрос на време да започнат да се евакуират и от Лисичанск.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Май ще е добре да дойдат още малко доказателства под формата на видео/снимки за Лиман, Святогорск и някои други локации, защото май украинците вече започват да послъгват, за да създават паника. Другото обяснение е активация на всички партизански отряди, имаше разни слухове за Мелитопол, Мариупол и разни други градове, където партизани са извършили разни нападения над окупаторите. 

Не казвам, че не е вярно, а че нещо намаляха снимките. Просто такъв разпад е труден за вярване.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, Петър_Пейчев said:

... генералитета от преди войната ще бъде изметен или разстрелян, а на негово място ще дойдат хора израснали във войната и всичко ще си дойде по местата.

Проблемът е, че генералитетът вече беше сменен ... поне два пъти.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 9 минути, Konche said:

Не казвам, че не е вярно, а че нещо намаляха снимките. Просто такъв разпад е труден за вярване.

Нямат време да се снимат във всяка превзета керемида .А че има сериозен момент на дезинформация това е друг момент.  

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува

И малко черен хумор от украинските канали: докато беше жив Горбачов руската армия не знаеше какво е това поражение...

• ХаХа 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 13 минути, Konche said:

image.thumb.png.98f0522221ef807f90cb1c914e4d8ffc.png

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Журналист объяснил, почему российские войска "посыпались" в Харьковской области,где ВСУ ведет контрнаступление. Это подтверждает также, что украинские военные очень быстро продвигаются вглубь захваченных оккупантами территорий, инфраструктура освобожденных населенных пунктов не повреждена, а захватчики оставляют при паническом бегстве БК, припасы и военную технику. 

Об этом сообщил главный редактор в HUBZ Inform Игорь Тихолаз на своей странице в Facebook. 

Тихолаз называет четыре причины, почему оккупанты быстро бегут с Харьковской области.

"Первое. Исторически российская армия по своей сути - нападающие. Они просто не умеют в оборону. Они еще немного умеют в провокации и штурмы, в наступление, десант и захват, в посев артиллерийским свинцом площадей, в сокрушительные "зубодробительные" атаки массами войск и танками. Эти атаки захлебываются, но они повторяют их еще десятки раз, и пох на жертвы - вспомним славную Чернобаевку и сколько времени мы удерживаем фронт в районе Пески/Донецк, и сколько месяцев у них ушло чтобы выгрызть у нас Лисичанск и Северодонецк", - начал журналист. 

Вторым фактором он считает, что у оккупантов возник диссонанс, вопрос, что именно им нужно защищать на украинской земле от украинцев ценой собственной жизни.

"При том, что на оккупированных территориях им не дают жить партизаны, а местное население проклинает?Понимаете, этот диссонанс сейчас очень активно проявился в их головах. Ибо одно дело наступать и забирать типа "нечто свое" - у них по этим вопросам не возникает, воровать и забирать в их менталитете, в генах. Но теперь ценой своей жизни нужно что-то защищать, которое на самом же деле – не твое. И здесь практически каждый принимает решение: да ну его на фиг тот ворованный унитаз", - уточнил Тихолаз.

Он отметил, что у российских солдат пока потеряна даже иллюзорная предметная мотивация воевать в Украине. На смерть за условный украденный унитаз они не пойдут.

Журналист подчеркнул, что для обороны следует иметь еще больше слаженности в работе, чем при наступлении. Но на фронт отправили разные слои социума с разным опытом, а высшее руководство вообще оторвано от происходящего на фронте.

"Оторванность высшего руководства (генералитета) от того, что происходит непосредственно на линии фронта. Им врут командиры на местах, а те врут Путину - в этом кругу лжи оно все и варится. Следовательно, принимаются очень не оперативные и заведомо проигрышные решения, которые оторваны от реальности. А низшее сержантское звено управления почти отсутствует", - говорится в его сообщении. 

Четвертым пунктом он отметил, что оккупанты одновременно проигрывают и информационную войну, так как пропагандисты пока молчат, не знают что писать при глобальном отступлении. Также молчит сам Кремль, "методичек" для пропагандистов нет, а выдумки "военных корреспондентов" из РФ в считанные часы опровергаются. Теперь россияне и сами перестают верить в сильную армию, адекватность российских командиров, современность оружия. 

https://apostrophe.ua/news/society/2022-09-10/oni-posypalis-zhurnalist-detalno-rasskazal-o-prichinah-provala-okkupantov-na-harkovschine/279020

• Харесва ми! 3
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, resavsky said:

image.thumb.png.98f0522221ef807f90cb1c914e4d8ffc.png

Савинтси е реалистично да падне и без снимка бих го повярвал, но Лиман все още звучи сензационно, а Лисичанск съвсем. Не е невъзможно руския фронт да се е разпаднал съвсем и всеки да бяга и да се предава, но точно в Лиман биха се снимали със сигурност.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Рибарчето си рисува, но интересното е, че рисува пълна катастрофа. Логичното е руснаците да опитат на река Оскил да се задържат, не че е някаква голяма река, но поне е някакво препятствие.

20220910_171157.jpg

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Konche said:

Савинтси е реалистично да падне и без снимка бих го повярвал, но Лиман все още звучи сензационно, а Лисичанск съвсем. Не е невъзможно руския фронт да се е разпаднал съвсем и всеки да бяга и да се предава, но точно в Лиман биха се снимали със сигурност.

Около Лиман най-вероятно продължават да се съпротивляват, някои трябва да държи пътищата, по които бяга изюмската групировка. Представям си какво се случва там в момента. Кой ще седне да прави снимки.

А във връзка с картата на рибето - да, според това, което чета, ВСУ най-вероятно са във Велики Бурлук.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 23 минути, sir said:

Никакъв щурм няма да е нужен. Тези, които уж са отбили атаки по Сулиговка и Бражковка, са тотално отрязани отвсякъде, а зад гърба им е и Северски Донец.

Може да са оставени да прикриват евакуацията на цивилни и пр. или проста да са забравени/оставени нарочно да се бият до последно...

Цитирай

Трудно е за вярване, но не е невъзможно да има истина и в това. ВСУ се придвижва там от запад от повече от седмица, върнаха си някои позиции. Ако наистина руснаците бягат от Лиман и околностите, то е въпрос на време да започнат да се евакуират и от Лисичанск.

За да стигнат до Лисичанск трябва да минат през една нефторафинерия. А за нея не се споменава нищо. Тя е истински икономически актив и стратегически обект. Такива са важните за опазване и едва ли биха я дали без бой, докато за Балаклея, Изюм и Червени Лиман не знам да има нещо важно. 

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!