Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Вчера весьма активно стали говорить о том, что с правобережья Херсонщины оккупанты стали вывозить артиллерию на левый берег. Это много о чём говорит. Даже больше, чем эвакуация российских медиков со всем оборудованием и даже вывоз из больниц украинского оборудования и препаратов.

От артиллерии у российской армии всегда зависело то, насколько успешно они могут наступать, либо вести оборону. Нет поддержки артиллерии – нет российской армии как таковой.

В свою очередь я неоднократно писал о тех проблемах, которые возникают у РОВ в последнее время с техникой, в особенности с артиллерией. Дефицит боекомплекта, нехватка буксируемой и самоходной артиллерии и катастрофический износ стволов приводит к тому, что среднестатистическая гаубица становится редкой и на вес золота.

То есть, эвакуация на левый берег артиллерии говорит о том, что действительно держать они правобережку не намерены, а имитировать удержание, посредством тормозящими контрнаступление боями – вполне.

С другой стороны, размещение артиллерии на левом берегу и нанесение ударов по правому для россиян будет иметь весьма сомнительный эффект, поскольку практически весь левый берег простреливается ВСУ. После освобождения правобережья только ствольная артиллерия будет возможность создать буфер по линии от Скадовска на Нижние Сирогозы-Михайловку-Токмак. Не говоря уже о реактивной артиллерии, которая в некоторых случаях, будет охватывать даже локацию Армянска.

А потому, делаем два основных вывода. Первый – в ближайшее время вопрос с правобережкой будет решён. Второй – левый берег россиянам не убежище, а место где они временно будут терпеть. Терпеть пока не свалят во временно оккупированный Крым, где, опять-таки, начнут терпеть.

https://t.me/zloyodessit/17388

• Харесва ми! 3
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Глобален Модератор
Публикува

250 дней войны | Утренний обстрел Украины | Молокоотсосы для Минобороны | Зерновая сделка — все

00:00 ВСТУПЛЕНИЕ

00:52 КАК КРЕМЛЬ ДОСТАЕТ МИКРОЧИПЫ ДЛЯ ОРУЖИЯ

03:31 КОНЕЦ ЗЕРНОВОЙ СДЕЛКИ

06:10 СВОДКИ С ФРОНТА

14:41 НОВОСТИ ВОЙНЫ

17:49 ФСБ ОТКРЫЛА ВЫЕЗД ДЛЯ РЕЗЕРВИСТОВ

18:26 ОСЕННИЙ ПРИЗЫВ

19:11 УКРАИНСКИЕ МОСТЫ И ИХ ВАЖНОСТЬ

21:49 ТРАГЕДИЯ В СЕУЛЕ

22:18 ПРОИСШЕСТВИЕ В ИНДИИ

22:34 РОССИЯ ПОКУПАЕТ ЮАНИ

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 часа, Втори след княза said:

Други сме привърженици на тези, които са сходни с нас- Русия, Македония, Сърбия. Имам сериозни основания да смятам, че силно развитите страни ни презират и ни смятат за аборигени, които срещу огледалца и мъниста си продават богатствата.

А защо считаш, че Русия не ни презира и не иска да ни експлоатира? Срещу съответните огледалца и мъниста да ни управлява какво да правим в нейна, не наша, полза? Както беше до скоро, и както се опитва все още?

И изобщо, замислял ли си се, по какво сме толкова близки с Русия, че и лягаш на път и под път? По имперското им мислене? Двуличието по отношение на чужденците и особено европейците? Робската им психика? По пиянството? Манталитет някакъв? Ето ти един разказ от Максим Горки (предполагам знаеш кой е той) за руският манталитет при възпитанието. Тази жестокост в отношенията работи там и сега с пълна сила. Вероятно, това те привлича и ти харесва у Русия?

«Думаю, что нигде не бьют женщин так безжалостно и страшно, как в русской деревне, и, вероятно, ни в одной стране нет таких вот пословиц-советов:
«Бей жену обухом, припади да понюхай - дышит? - морочит, ещё хочет». «Жена дважды мила бывает: когда в дом ведут, да когда в могилу несут». «На бабу да на скотину суда нет». «Чем больше бабу бьешь, тем щи вкуснее».
Сотни таких афоризмов, - в них заключена веками нажитая мудрость народа, - обращаются в деревне, эти советы слышат, на них воспитываются дети.

Детей бьют тоже очень усердно. Желая ознакомиться с характером преступности населения губерний Московского округа, я просмотрел «Отчёты Московской судебной палаты» за десять лет - 1900-1910 гг. - и был подавлен количеством истязаний детей, а также и других форм преступлений против малолетних. Вообще в России очень любят бить, всё равно - кого. «Народная мудрость» считает битого человека весьма ценным: «За битого двух небитых дают, да и то не берут».
Есть даже поговорки, которые считают драку необходимым условием полноты жизни. «Эх, жить весело, да - бить некого».

Я спрашивал активных участников Гражданской войны: не чувствуют ли они некоторой неловкости, убивая друг друга?
Нет, не чувствуют.
«У него - ружьё, у меня - ружьё, значит - мы равные; ничего, побьём друг друга - земля освободится».
Однажды я получил на этот вопрос ответ крайне оригинальный, мне дал его солдат европейской войны, ныне он командует значительным отрядом Красной армии.

- Внутренняя война - это ничего! А вот междоусобная, против чужих, - трудное дело для души. Я вам, товарищ, прямо скажу: русского бить легче. Народу у нас много, хозяйство у нас плохое; ну, сожгут деревню, - чего она стоит! Она и сама сгорела бы в свой срок. И вообще, это наше внутреннее дело, вроде маневров, для науки, так сказать. А вот когда я в начале той войны попал в Пруссию - Боже, до чего жалко было мне тамошний народ, деревни ихние, города и вообще хозяйство! Какое величественное хозяйство разоряли мы по неизвестной причине. Тошнота!..»

(Максим Горький. «О русском крестьянстве», 1922 год)

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Малко оф топик и от мен. Но пак е по темата. Попрелистих набързо веднъж книга на французин от 19-ти век описващ руснаците. Не си спомням името му. Посетил е Русия. Направило му впечатление,че руските аристократи имат огромно количество слуги - по няколко стотици само за една работа,например да чистят конюшната. Докато френските аристократи имали най-много по десет-петнадесет прислужници. Изводът му е,че окаяното състояние на руската държава се дължи на безмерното количество слуги в нея. 

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 20 минути, deaf said:

Малко оф топик и от мен. Но пак е по темата. Попрелистих набързо веднъж книга на французин от 19-ти век описващ руснаците. Не си спомням името му. Посетил е Русия. Направило му впечатление,че руските аристократи имат огромно количество слуги - по няколко стотици само за една работа,например да чистят конюшната. Докато френските аристократи имали най-много по десет-петнадесет прислужници. Изводът му е,че окаяното състояние на руската държава се дължи на безмерното количество слуги в нея. 

Може би ТАЗИ? Тя е най-известната и препоръчвана книга по въпроса, от маркиз Астолф де Кюстин.

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, resavsky said:

Но дори и по време на най тежкия конфликт на Тито с Москва ние не получихме подкрепа по македонския въпрос.Комунистческа Русия следваше плътно политиката на царска Русия по този въпрос.

Дзен путинизма дословно казва, че "кирилицата възниква в македонските земи". Толкоз по въпроса. 

• Потребител
Публикува
Преди 2 минути, scaner said:

Може би ТАЗИ? Тя е най-известната и препоръчвана книга по въпроса, от маркиз Астолф де Кюстин.

Възможно е. Набързо я прелистих в една книжарница.

• Потребител
Публикува
Преди 26 минути, новорегистриран3 said:

Дзен путинизма дословно казва, че "кирилицата възниква в македонските земи". Толкоз по въпроса. 

Можеше да кажат че Ленин я е написал.

Позната се върна от стаж в Москва миналата седмица и сподели че за войната много не говорят.

Също така сподели че е било пълно с турски стоки.

• Потребител
Публикува

Сега чета, че руският социолог Алексей Росчин е обявил в телевизионно предаване, че войната е садизъм, че като руски гражданин не е давал съгласието си за унищожаване на украинска инфраструктура и т.н.т. Водещите панически са тръгнали да го прекъсват с нескопосани саркастични подмятания и изобщо са демонстрирали типичното поведение на путнови изтривалки, чиято основна задача е да парират всяко мнение, различно от това на обожествявания от тях вожд. Да пожелаем на Росчин да си запази топките, че току-виж решили да му ги отрежат заради това, че ги показа публично.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Konche said:

Колкото не е избледняла омразата между сърби, хървати и бошняци, толкова няма да избледнее и тази между украинци и руснаци. Ще мине време, ще си простят.

Когато спорните въпроси са уредени омразата бързо изчезва, но когато има активни въпроси за решаване се запазва и усилва, както омразата между сърби и косовари. 

Ако войната свърши с някакво категорично решение омразата ще отшуми, но ако войната замръзне, дълго време ще се мразят.

Би трябвало да сте наясно, че поляците и до днес не могат да определят кого мразят повече - германците или руснаците. Дори при партньорството си с Германия в ЕС и НАТО, както и това, че много сериозни немски капитали навлязоха в Полша, германофобията там не е отшумяла по никакъв начин наред с русофобията. Днешните действия на Русия гарантират за неограничено време една брутална русофобия в Украйна.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 5 часа, Втори след княза said:

Когато обсъждаме външна политика, т.е. сближение с една или друга страна, едни са привърженици на сближаване с най- развитата- Рим, Византия, Германия, САЩ. Други сме привърженици на тези, които са сходни с нас- Русия, Македония, Сърбия.

Ти май си забравил, че ние вече бяхме близки със СССР ... и цялата афера завърши с лозунги "45 години стигат".
СССР поне предлагаше социално равенство като идеал. Русия и това не предлага.

Тези, които не се учат от историята, са обречени да я повторят.

• Харесва ми! 2
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, resavsky said:

Е нека Украйна първо да стане регионален фактор пък тогава да правим сметки.Това далеч не е нещо неизбежно.

Няма как да не стане, тази война я превръща макар и по болезнен и кървав път в една от трите най-силни армии в Европа. 

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, gmladenov said:

Ти май си забравил, че ние вече бяхме близки със СССР ... и цялата афера завърши с лозунги "45 години стигат".
СССР поне предлагаше социално равенство като идеал. Русия и това не предлага.

Тези, които не се учат от историята, са обречени да я повторят.

Такива като него просто не могат да проумеят, че Русия поради факта, че отдавна е доказала неспособността си да използва несметните си ресурси за силна икономика, няма точно икономическия капацитет да бъде един от световните полюси на влияние. Путин и сие си мислят, че трябва да си имат определена зона на влияние по исторически причини и се опитват да наложат това силово. Резултатът обаче ще бъде най-вероятен разпад на РФ вследствие на тази безумна война, така както вследствие на войната в Афганистан (макар тя да не беше единствената причина) се разпадна СССР. 

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 50 минути, skorpion1980 said:

Би трябвало да сте наясно, че поляците и до днес не могат да определят кого мразят повече - германците или руснаците. Дори при партньорството си с Германия в ЕС и НАТО, както и това, че много сериозни немски капитали навлязоха в Полша, германофобията там не е отшумяла по никакъв начин наред с русофобията. Днешните действия на Русия гарантират за неограничено време една брутална русофобия в Украйна.

Поляците не мразят руснаците те ги презират.Като полуграмотни диваци опиращи се сама но едната сила .Към германците отношението е доста по различно.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, skorpion1980 said:

Омраза към държавата Русия? Може би. Омраза към руснаците, като народ? Не мисля. Все пак в Харков е пълно с руснаци, които се бият с руската армия. Защо да мразиш някой, който се бие на твоя страна и то в първите редици?

• Потребител
Публикува
Преди 24 минути, resavsky said:

Поляците не мразят руснаците те ги презират.Като полуграмотни диваци опиращи се сама но едната сила .Към германците отношението е доста по различно.

Не е по-различно към германците, знам го от колега екскурзовод с полски. Хем немските капитали са се върнали във Вроцлав и Познан, хем местните, които работят за немски фирми там смятат, че германците по този начин си плащат за непростимите исторически щети, които са нанесли на Полша.

Публикува
Преди 3 часа, vvarbanov said:

Ето тук първи поставяш на обсъждане въпроса за броя на ранените и убитите по време на война.  Сега когато тъкмо започнахме да изясняваме нещата,  казваш, че това са глупости и дебилщини. Абе нали ти искаше да говорим за ранените и убитите. Не може да засираш темите и да вървиш напред.

Второ.) Аз цитирам същите числа 3-4 към едно, но ти казваш, че моите числа не били верни. Ами че те съвпадат с твоите.Тука не мога да разбера "мъдрата " ти мисъл.

Трето.) За 4-5 път ти казвам, че съотношението на ранените към убитите през ПСВ е 4/1, през ВСВ 3/1. Няколко пъти вече ти дадох линк(че и текст), който води началото си от Балшая енциклопедия. Но ти упорито твърдиш, че нямало намаляване на съотношението. Абе ти наистина ли си функционално неграмотен и неразбираш това което четеш?

Прави ми впечатление ,че постоянно употребяваш едни и същи думи(малоумщини,дебилщини и глупости). Много ти е беден речника.Да не би където се появиш навсякъде да ти викат така, че само тях си запомнил?

Може би над 20 пъти се опитах да обясня на Върбанов, че не ми се занимава с нелепи дискусии, ама съгражданина ми много го влече да спори с мене...

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Konche said:

Омраза към държавата Русия? Може би. Омраза към руснаците, като народ? Не мисля. Все пак в Харков е пълно с руснаци, които се бият с руската армия. Защо да мразиш някой, който се бие на твоя страна и то в първите редици?

Към отделни хора и към лоляната част от руското малцинство е едно, генерално е съвсем друго. 

Публикува
Преди 2 часа, deaf said:

Феноменално прозрение. А не е ли писал, че окаяното състояние на Руската империя се дължи oсновно на некадърниците, които ги управляват ? Вероятно е посетил Русия в краят на 19-ти век, когато най-големият некадърник ги управлява - Николай II.

• ХаХа 1
Публикува
Преди 1 минута, skorpion1980 said:

Към отделни хора и към лоляната част от руското малцинство е едно, генерално е съвсем друго. 

Скорпиона мрази руснаците, но обича украинците, щото открито вярва, че са различен етнос... И аз съм така. Обичам добруджанците, но не харесвам шопите.

• Потребител
Публикува
Преди 15 минути, Konche said:

*рускоезични*

Харков вероятно вече е най-бандеровският град в Украйна. :)

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 минути, Кимон Георгиев said:

Скорпиона мрази руснаците, но обича украинците, щото открито вярва, че са различен етнос... И аз съм така. Обичам добруджанците, но не харесвам шопите.

Пак пишеш глупости, не мразя руснаците, но знам кои ги мразят най-много - доскоро поляците, вече украинците. Руснаци имам приятели, но това са хора, които нямат общо с кагебистката шайка на Путин. А иначе ти като типичния поклонник на панслависткия империализъм никога няма да покажеш топки и да отговориш как така украинците не са отделен етнос от руснаците, а норвежците са отделен етнос от шведите. А това ти сравнение добруджанци и шопи е нелепо, и украинците се делят на отделни регионални групи като галичани, подолци, волинци и пр. Руснаците също се делят на отделни регионални групи с отделни диалекти като московци, новгородци, поволжци и др.

Редактирано от skorpion1980
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, skorpion1980 said:

Такива като него просто не могат да проумеят, че Русия поради факта, че отдавна е доказала неспособността си да използва несметните си ресурси за силна икономика, няма точно икономическия капацитет да бъде един от световните полюси на влияние.

Тя тази неспособност е от ен-стотин години вече, и развитието на нещата показва, че е непреодолима, освен ако не трябва да се стори някому зло - нещо като генетичен фактор :) Ето един коментар от преди 150 години - нищичко не се е променило от тогава. Може би някои за това обичат Русия? :) Що за любов...

Витте о России и ее обращении с ее ресурсами

Министр финансов, а впоследствии Председатель Правительства Российской империи Сергей Витте :

«В наших руках это всё в запустении, если бы это было в руках иностранцев, то уже давно местность эта давала бы большие доходы и кишела бы туристами. Но куда там! Для этого нужны капиталы и капиталы, наше же назначение капиталов – это война.Мы не можем просидеть и 25 лет без войны, все народные сбережения идут в жертву войнам. Мы оставляем в запустении богатейшие края, завоеванные нашими предками, а в душе всё стремимся к новым и новым завоеваниям оружием и хитростью. О каком благосостоянии можно при таком состоянии вещей серьезно говорить!»
  • Харесва ми! 4
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!