Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година.

Recommended Posts

• Потребител
Преди 6 часа, Konche said:

Цената на Лисичанск-Севердонетск е, че са застроени райони, могат да се крият там и да сковават руски части, които да ги обсаждат. В идеалния случай ще оставят там нискокачествени/неопитни, но мотивирани части, които няма да се предадат.

А самолетите могат да са страшни, когато единственото техническо предимство, което имаш са 155мм гаубици, уязвими от въздуха. Точно Пейтриът им трябва, но той не се докарва току така и не се оперира току така, аз се надявам точно юли-август да им докарат Пейтриъ, ако изобщо се решат да им докарат. 

Иначе за Япол си прав и изобщо за начина по който си изоставиха групировката край Лиман, но Попасна е срината, на виждам как можеше да се опазят тези руини. Но всичко това показва, че украинската армия просто не може да вземе инициативата, решиха се на настъпление от Харков по някаква причина, защото всичко беше в тяхна полза. Иначе имаха алтернативата да ударят южно от Запорожие, сега руснаците се окопават там и ще е голяма мъка да ги изгонят от там. 

Надеждата е тези резерви за които се говори, че се подготвят, да са истински и да дойдат навреме. Украинската отбрана може да рухне само в Домбас, на други направления руснаците нямат концентрирани сили за пробив. Вече колко сериозни ще са щетите от евентуално рухване на Домбас е донякъде и политически въпрос, на Путин му се предлага някакъв път за изход, ако организира друго настъпление преговори може и да няма скоро.

Съмнява ме да им доставят Пейтриът, това е мега скъпа и дефицитна система. Макар че пък американците имат доста на склад. Ще видим. Според мен други неща са по-важни.

Що се отнася до рухване на Донбас. Е, аз леко преувеличавам. Луганска област може и да падне, но за Донецка е крайно съмнително - там украинците държат нещо като една трета от областта, плюс там са и тоталните крепости Славянск-Краматорск, където отбраната се планира от осем години. Тъй че някакви особени щети няма да има, поне не и в чисто военно отношение. Той неслучайно и Гиркин това казва - украинците не изглеждат особено разтревожени за стратегическата устойчивост на донбаския фронт. По-притеснителна за тях според мен е възможността от активизация по южния фронт - към Запорожие, Николаев и особено към Одеса, която за мен си е сред главните цели на тази война. В момента москалите нямат сили по южния фронт, Арестович преди време даже каза, че те реално извън тънката фронтова линия отзад нямат абсолютно нищо и изобщо не контролират огромни части от територията в тила си. Аз затова и смятам, че досега можеше да се започне настъпление на юг, като най-лесната цел е Херсон - доколкото разбирам, там само един мост има да се овладее и цялата москалска групировка или увисва на десния бряг на Днепър, или се изнася с мръсна газ.

• Харесва ми! 4

• Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител

https://www.facebook.com/100000615999676/posts/5366448243385656/

Пише ,че в сваления руски изтребител днес загиналия пилот е руски генерал майор Канамат Боташев 

• Харесва ми! 1

• Потребител
Преди 4 часа, Сармат said:

https://www.facebook.com/100000615999676/posts/5366448243385656/

Пише ,че в сваления руски изтребител днес загиналия пилот е руски генерал майор Канамат Боташев 

МММ, прекрансот! На орките им желая все такива сюрпризи! Още генерал-майори от ВВС да отидат в по-добрия свят! 

• Харесва ми! 3

• Глобален Модератор
Преди 1 час, andreiS40 said:

МММ, прекрансот! На орките им желая все такива сюрпризи! Още генерал-майори от ВВС да отидат в по-добрия свят! 

Точно щяха да ги похваля че от известно време нямат убит генерал.

• ХаХа 2

• Глобален Модератор

Сводка Генштаба ВСУ на утро 23 мая

🔴 Армия РФ продолжает наносить ракетные и авиационные удары по территории Украины. Увеличил интенсивность применения авиации с целью уничтожения инфраструктуры населенных пунктов в зоне ведения активных боевых действий.

🔴 6-й общевойсковой армии Западного военного округа и балтийского флота, ведет боевые действия с целью удержания занятых ранее рубежей на Харьковском направлении.

🔴 Силами отдельных подразделений Западного военного округа, 11-го армейского корпуса балтийского флота, Восточного и Центрального военных округов, российская армия осуществляет подготовку к возобновлению наступления на Славянском направлении.

🔴 На Донецком направлении российская армия не оставляет попыток прорвать оборону ВСУ и выйти на административные границы Луганской области. На Северодонецком направлении сосредоточила усилия в направлении этого города.

🔴 По результатам потерь в ходе боевых действий российская армия вынуждена снимать с хранения танки Т-62 для комплектования резервных батальонных тактических групп.

🔴 За минувшие сутки на Донецком и Луганском направлениях отбито одиннадцать атак, уничтожено шесть танков, десять единиц боевой бронированной техники и шесть единиц автомобильной техники.

🔴 Подразделения противовоздушной обороны сбили один БпЛА типа "Орлан-10" и самолет Су-25.

-------------

Главное из сводки Генштаба на утро 23 мая:

1. Под Харьковом враг ведет боевые действия с целью удержания ранее занятых рубежей. Россияне устанавливают блокпосты и фортификационные сооружения на подъездных путях и рядом с населенными пунктами Великий Бурлук, Капитоловка, Михайловка, Левковка, Забавное и Купянск.

2. Была попытка противника наступать в районе села Долгенькое, которое находится к западу от трассы, соединяющей Изюм и Славянск, а также у границы Донецкой области. ВСУ пишут, что атаку отбили.

3. К югу от Северодонецка враг штурмовал Тошковку, а также сам временный областной центр.

4. К северу и западу от Попасной россияне штурмовали районы Александрополья, Липового и Триполья, но отступили.

5. В районах Донецка и Запорожья идет снижение интенсивности боевых действий. Противник закрепляется на занятых рубежах и ведет обстрелы.

------

https://t.me/stranaua/43489

Подробная карта боевых действий в районе Северодонецка за прошедшие сутки.

Наступление на город оккупанты ведут с востока (Пурдовка, Щедрищево), севера (Рубежное), запада (через Белогоровку) и юга (через Попасную).

Российские войска с 20 мая наступают к северу и западу от Попасной. Там бои продолжаются в районе Тошковки, Камышевахи, Триполья и Васильевки. Подтверждается захват противником Владимировки.

Как сообщает автор карты - "Институт изучения войны" - силы, атакующие из Попасной, стремятся во-первых завершить окружение Северодонецка с юга.

Во-вторых - продвинуться на запад в сторону Бахмута через Триполье, Липово и Васильевку.

-------------

https://t.me/stranaua/43487

Противник отвоевал у ВСУ часть позиций к северу от Харькова - в том числе недавно освобожденное село Рубежное вблизи границы с Россией. Об этом сообщает в своем новом отчете "Институт изучения войны" (США).

Эксперты сообщали об этом как о предположении еще на днях, а теперь они ссылаются на фотографии, публикуемые "властями ЛНР" уже непосредственно из Рубежного.

Для недопуска украинских сил к границе враг выдвинул подразделения 6-й общевойсковой армии и Балтийского флота РФ. "Российские войска могут в ближайшем будущем перебросить части 1-й танковой армии на север Харькова", - пишет институт.

Также укрепляется западный берег Северского Донца для недопущения продвижения ВСУ.

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1

• Потребител

Едно от вундервафетата на руснаците е унищожено... И как само. Предният ден двама от руските кореспонденти/пропагандисти са направили репортаж със същото вундервафе. Украинците се оказват достатъчно умни, за да локализират мястото и да проверят още ли е там. Резултатът:

• Харесва ми! 3

• Потребители

https://www.clubz.bg/128178-zelenski_izklyuchen_e_mir_s_teritorialni_otstapki

Той иска да увеличи износа на селскостопански продукти

| 

resize_%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D1%88%D0%BE%D1%82.PNG
Снимка АП/БТА

Световният икономически форум в Давос ще бъде открит с видеообръщение на президента Володимир Зеленски.

Украинският държавен глава вече заяви, че се готви за "максимална дипломатическа активност" през следващата седмица. Украйна изключи съгласие на споразумение за прекратяване на огъня с Русия, което включва териториални отстъпки.

"Подготвям се да започна новата седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на страната ни. В понеделник ще се включа в дискусиите на форума в Давос, най-влиятелната икономическа платформа в света, където Украйна има какво да направи. Ще има нова среща на представителите на страните партньори, Ramstein 2, ако тази група може да бъде кръстена на мястото на първата й среща в Германия. Очакваме нови, смислени решения за нашата отбрана - каза вчера Зеленски.

Вечерта разговарях с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Разказах му за ситуацията на бойното поле. Търсим начини да увеличим обема на нашия износ, особено селскостопански продукти, както и обемът на вноса на горива в Украйна", заяви Зеленски, цитиран от Нова тв.

Същевременно боевете в Източна Украйна продължават. Руските сили се опитват да пробият украинската отбрана, за да достигнат до административните граници на Луганска област. Ключовият град Северодонецк е обект на постоянни удари, като руските части са го атакували от четири посоки, засега без успех, съобщи областният управител на Луганск.

Обстрелът по жилищни райони обаче продължава.

Именно на фона на засилващото се руско настъпление в източната част на Донбас, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, тъй като това би позволило на Русия да се прегрупира и да атакува отново.

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 3
  • ХаХа 1

• Глобален Модератор

Германия и Франция създават антиукраински фронт?

В эфире 24 канала публицист Андрей Пионтковский рассказал о:

– положении России в войне против Украины;

– позиции Германии и Франции на фоне войны;

– помощи США для Украины.

В России уже прибегают к крайним мерам, – Пионтковский

• Потребители

Христо Грозев: Превратът в Кремъл е неизбежен

"Всички обективни данни сочат към това, че в Кремъл трябва да има преврат", коментира в предаването (О)позиция на "Сега" журналистът Христо Грозев, който е изпълнителен директор на разследващия сайт "Белингкат".

Той обясни, че причина за преврата ще стане невъзможността на Путин да даде повече на елита около себе си. "След 20 години финасовите облаги за олигарсите станаха вторични, но има голяма разлика как ги възприема светът, дали могат да пътуват и т.н. Няма случай елитът да плати такава висока цена и да не търси начин да свали царя", допълни Грозев. 

Той описа две траектории на развитие на събитията след преврат. "Въпросът е коя от двете ще надделее - властта да вземе още по-военизираният елит, който смята, че е грешка, че не е направена пълна мобилизация и т.н. Другата крайност е миролюбивият елит, който иска да си харчи свободно парите по света. Това са хора, които след натрупване на първоначалния капитал, са станали нормални, като Ходорковски, например. За тях е по-изгодно да се проведат истински избори. Човек като Навални би бил много изгоден за тези олигарси, защото публично е казвал по-рано какво ще направи с тях", посочи още журналистът.

Според Грозев, ако Кремъл не обяви пълна мобилизация до края на юни, е по-вероятно не само Украйна да се върне до териториалните си граници към 24 февруари, но и да освободи голяма част от Донбас. "Ако Кремъл обяви мобилизация, тогава ще има много сериозни сътресения в Русия", посочи още той.

Още във видеото - защо Русия използва фосфорни бомби и лазерно оръжие, възможен ли е сценарият с ядрения бутон, има ли политическо бъдеще Путин и ще има ли размяна на пленници от "Азов"?

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 1

• Глобален Модератор

Олигарсите не могат да свалят Путин, точно защото са второстепенна 'сила'. Единствените които могат да го разкарат са силовите структури.

Редактирано от Last roman
  • Харесва ми! 3
  • Благодаря! 1

• Глобален Модератор
Преди 21 минути, Last roman said:

Олигарсите не могат да свалят Путин, точно защото са второстепенна 'сила'. Единстъвените които могат да го разкарат са силовите структури.

Точно те са му най лоялни.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1

• Потребител
Преди 15 часа, Шпага said:

Според мен, положението е още по-грозно.

Засега украинците все още са нужни на т. нар. "стари демокрации", за да омаломощават Русия. Но тъй като и самите украинци вече са омаломощени и вършат все по-малко полезна работа за въпросните демокрации, много скоро ще започнат и по-отявлените предателски действия, за които споменах преди време.

Има една подходяща за ситуацията поговорка "Изтъка платното и ритна кросното".

Така изглежда в момента, макар че в демокрациите е условно да се определи някаква персонализирана обща позиция. Различни икономически и политически сили взимат връх в доста динамичен порядък. Може да има и бърз обрат както стана със Северен поток 2. Така вътрешните борби на групи с различни политико-икономически интереси външно изглеждат като лицемерие. 

Редактирано от Doris
  • Харесва ми! 3

• Потребители
Преди 39 минути, nik1 said:

Един обикновен ден за екипажа на "Гвоздика" (украинска):

Преди 34 минути, nik1 said:

nvestigation: How is the Ukraine war redefining future conflict? 

Повтаря се историята от войната между Азербайджан и Армения: добре насочваната далекобойна артилерия е бог на войната. Дано и нашите военни да си правят изводите. В темата за онази война писах, че българските "Гвоздика", ние имаме огромно количество, могат потенциално да бъдат страшно защитно оръжие, стига да са интелигентно подкрепени от "немигащо око", за което говорят в клипа на ВВС.

• Харесва ми! 2

• Потребители
Преди 23 часа, scaner said:

Военный эксперт объяснил, почему масштабного контрнаступления ВСУ не будет

ВСУ использует тактику, позволяющую сохранить как можно больше жизней военнослужащих.

Военный эксперт объяснил, почему масштабного контрнаступления ВСУ не будет / фото УНИАН, Арсен Петров Военный эксперт объяснил, почему масштабного контрнаступления ВСУ не будет / фото УНИАН, Арсен Петров

Масштабное контрнаступления ВСУ маловероятно, поскольку это не соответствует тактике и стратегии украинской армии.

Такое мнение в эфире телемарафона озвучил военный эксперт группы "Информационное сопротивление" Александр Коваленко.

"Масштабного контрнаступления, я считаю, не будет. Потому что это не отвечает стратегии и тактике, которую используют Вооруженные силы Украины против российских оккупантов", - отметил он.

По его словам, в Киевской, Черниговской, Сумской области ранее и теперь в Харьковской области ВСУ начинали контрнаступления на направлениях, которые враг не может удерживать. 

"Сейчас основой тактики и стратегии ВСУ являются оборонные действия, которые останавливают врага. Потом - уничтожение его передовых подразделений. Мы видим элементы войны на истощение. Более уязвимые направления, которые враг уже не может сдерживать, там начинается контрнаступление", - отметил он. 

Эксперт подчеркнул, что эта тактика "не настолько быстрая, как если бы это было полномасштабное наступление по всем фронтам".

"Но дает возможность сохранить как можно больше жизней военнослужащих, минимизирует потери не только ВСУ, но и потери среди гражданского населения и разрушения", - добавил он.

Как писал УНИАН, советник главы Офиса президента Михаил Подоляк заявил, что война в Украине входит в финальную фазу, в ходе которой предстоит контрнаступление и освобождение оккупированных территорий.

Ранее министр обороны Алексей Резников заявил, что Россия готовится к ведению долговременной войны

"По многим признакам Россия осуществляет подготовку к ведению долговременной военной операции. Война переходит в затяжную фазу. Мы видим, как на Херсонщине, в Запорожской области российские оккупанты активно осуществляют инженерные и фортификационные работы, чтобы при необходимости перейти к обороне", - отметил он.

За Украйна, на 24 май приключва мобилизационния период. (3 месеца с срокът според украинското законодателство)

Явно, украинската страна няма намерения да води офанзивна война за момента (предполагам че горното неизвестно е причината), но ще видим все пак в близото бъдеще какво ще е развитието..

Интересна история се заформя според мен тук

• Харесва ми! 1

• Потребители
Преди 9 минути, Б. Киров said:

Повтаря се историята от войната между Азербайджан и Армения: добре насочваната далекобойна артилерия е бог на войната. Дано и нашите военни да си правят изводите. В темата за онази война писах, че българските "Гвоздика", ние имаме огромно количество, могат потенциално да бъдат страшно защитно оръжие, стига да са интелигентно подкрепени от "немигащо око", за което говорят в клипа на ВВС.

++
С една малка вметка от моя страна: Гаубиците се смятат за нападателно оръжие, оръжие за водене на офанзивна действия  (защото поразяват от висок ъгъл окопи, защитени позиции и други такива). Репсективно: оръдията (негаубичните) се смятат за отбранително оръжие.

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1

• Потребители
Преди 12 минути, nik1 said:

++
С една малка вметка от моя страна: Гаубиците се смятат за нападателно оръжие, оръжие за водене на офанзивна действия  (защото поразяват от висок ъгъл окопи, защитени позиции и други такива). Репсективно: оръдията (негаубичните) се смятат за отбранително оръжие.

Съгласен съм. В клипа с украинските разчети го използваха срещу танкове и бронирани коли на руската армия. Командирът обясни, доста общо разбира се, как координират в реално време стрелбата по цели - от "птици" на височина 200-500 метра. Азерите имаха спътниково наблюдение, два военни спътника, от които "виждаха" в реално време движението на арменски части и ги ковяха с артилерия. Повечето арменски жертви бяха от артилерийски обстрел, а не от дронове, самите азери го казваха. В тази война е същото, в клипа на ВВС също се казва, че повечето загуби на техника и хора при руснаците са от арттилерийски попадения. Подобно нещо обаче изисква "немигащо око" - постоянно и точно фиксиране от въздуха, интегрирано със сигурни комуникации, които очевидно от клипа с "Гвоздиката" украинците притежават.

Направи ли ти впечатление какво каза командирът на разчета /с очилата/: руснаците пращат напред "пушечно месо" от милициите, а кадровите им военни стоят на дистанция и воюват грамотно. Не знам обаче доколко руснаците имат сигурни и защитени комуникации, както и добро "немигащо око" от въздуха, които са критично важни за точна стрелба.

• Харесва ми! 1

• Глобален Модератор

Обзор и новини от втория сайт на Максим Кац:

23 МАЯ: Карта боевых действий | Экономическая война | Аэрофлот разбирает самолёты

00:00 ВСТУПЛЕНИЕ

00:49 СВОДКА С ФРОНТА

06:50 ЗЕЛЕНСКИЙ ЧЕЛОВЕК ГОДА TIME

07:37 ЭКОНОМИЧЕСКОЕ ПОРАЖЕНИЕ

11:04 НАДЕЖДЫ НА ПОБЕДУ ТАЮТ

14:21 СТАТУС ВОЕННОПЛЕННОГО

18:34 СУДЬБА «АЭРОФЛОТА»

21:41 У КОГО КРУЧЕ ЯХТА?

24:22 ЗА ЧЕМ СЛЕДИМ СЕГОДНЯ

26:04 МОЛОЧНИКИ ИЗ БАХМУТА

27:15 ЗАКЛЮЧЕНИЕ

• Харесва ми! 2

• Потребители
Преди 42 минути, Б. Киров said:

В темата за онази война писах, че българските "Гвоздика", ние имаме огромно количество,

Flag of Bulgaria.svg България – 500+

...

Flag of Ukraine.svg Украйна – 638

Flag of Russia.svg Русия – 1725

https://bg.wikipedia.org/wiki/2С1_Гвоздика

• Харесва ми! 3

• Потребители
Just now, Б. Киров said:

Колко ли от тези доставени 500-600 гвоздики са в наличност в мобилизационния ни резерв (кой да ни каже)?
Въпросът според мен е дали и кога ще  се намери политическо решение за   ремонта  и мобилизацията им  на някакво достаъчно количество..

• Харесва ми! 1

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!