Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Just now, Absurde said:

То реално всичките им са "плаващи" ама за това се иска подготовка и е дълга тема. Но още не съм видял ПТ-76 по фронтовите сводки.

И аз не съм, но излезе такава информация. Сега не ми се търси да проверявам къде беше.

• Харесва ми! 1
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Absurde said:

Ще е забавно ако руснаците опитат да прекарт танк през пешеходния понтонен мост и потъне танка :D

Че то първото Т-90, което загубиха не беше от врага. Бяха го обърнали в какъв канал. Може още да си седи там.

• Потребител
Публикува
Just now, sir said:

И аз не съм, но излезе такава информация. Сега не ми се търси да проверявам къде беше.

Ще се разбере Twitter/Telegram ще гръмнaт

Това е интересно и много рядко явление, изтребител с/у хеликоптер на пределно ниска височина и изтребителя да ползва бордовата си пушка (ГШ 30-1 май беше 30мм)

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 2 минути, Konche said:

Че то първото Т-90, което загубиха не беше от врага. Бяха го обърнали в какъв канал. Може още да си седи там.

Те и Т-90М си го бяха взривили сами, да не попадне в украйнски ръце, после си го изтеглиха. Иначе около Киев имаше 3-4 изоставени, украинците си ги взеха. после каква им е съдбата не съм сигурен.

p.s. Шойгу, казва че 6489 е последната бройка военнопленници която руснаците държат.

Редактирано от Absurde
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 13 минути, Absurde said:

Шойгу, казва че 6489 е последната бройка военнопленници която руснаците държат.

Принципно числото на пленените е и единственото, което двете страни знаят с абсолютна точност. Сиреч, Шойгу със сигурност знае точно колко украинци са в плен в момента. Но доста мижава бройка е това на фона на постоянните заявления за разни колосални успехи. Какво беше там - 1000 човека при Оскол, 500-600 при Лиман и тем подобни, да не говорим за онези от Азовстал.

Някой тук послъгва. :)

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 7 минути, sir said:

Принципно числото на пленените е и единственото, което двете страни знаят с абсолютна точност. Сиреч, Шойгу със сигурност знае точно колко украинци са в плен в момента. Но доста мижава бройка е това на фона на постоянните заявления за разни колосални успехи. Какво беше там - 1000 човека при Оскол, 500-600 при Лиман и тем подобни, да не говорим за онези от Азовстал.

Някой тук послъгва. :)

Толкова е, но имай впредвид че има постоянен размен на военно пленници. Плюс не съм сигурен че включва националистическите батальони Азов, Айдар и т.н. и чуждестранните наемници. 

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Оперативната обстановка според Олег Жданов:

08.06 Оперативная обстановка. Куда уходят русские. Олег Жданов военный эксперт.

00:00 вступление;

00:30 оперативная обстановка;

16:15 инженерная машина разминирования "Метеор";

19:45 сколько ТОС Солнцепек есть у рф;

23:44 чем отличаются самолеты рф, наши и нато;

33:03 байрактарно ударная группа;

35:50 критерии выбора обороны;

38:58 пулемет Максим;

41:51 русские уходят из Запорожья;

45:16 эвакуация из Николаева;

46:57 как проходит мобилизация;

49:55 сколько РСЗО нам надо;

52:09 поставки техники войск рф через Крым;

54:02 что у нас со снарядами;

57:52 что за форму продают на рынках;

1:00:13 что дают нам БМП М113.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Konche said:

А за Тетянивка, изглежда е било слух или провал. Не се чува нищо от няколко часа.

Не е слух явно. https://twitter.com/v_stus/status/1534490139287867392

Преди три часа още са били във фаза "опит за форсиране". Резултатите засега не са известни, но като цяло не е добре работата. Може и да са успели.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 57 минути, Konche said:

Великолепна инженерна мисъл. Поне са му свалили веригите.

Second-most-powerfull-army-in-the-world-installs-ground-Tor-AA-defence-on-helipad-of-a-ship-At-least-they-removed-the-truck-chasie.jpg

Щото? Това  са тестове на Адмирал Григорович от 2017 ТОР-М2КМ модулна система правена е за всякакви наземни дивжещи се елементи камиони, танкови шасите етц. То това и е предимството че е автономна система мяташ я на каквото ти трябва и може да се ползва а този тест на Григорович е морски, след което ще се появи модул който ще се вгражда на кораби от проект 1155

Цитирай

Согласно заявлению АО «Ижевский электромеханический завод «Купол», испытания предназначались главным образом для практической оценки возможностей использования ЗРК «Тор-М2КМ» в интересах ВМФ. Как утверждается, испытания дали большое количество информации по влиянию морских условий на боевую работу ЗРК «Тор-М2» и подтвердили широкие возможности использования автономного боевого модуля ЗРК «Тор-М2КМ».

Tor-M2KM_short-range_surface-to-air_defe

TOR-M2-KM-KADEX-2016-160605-01.jpg

Редактирано от Absurde
  • Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 43 минути, sir said:

Не е слух явно. https://twitter.com/v_stus/status/1534490139287867392

Преди три часа още са били във фаза "опит за форсиране". Резултатите засега не са известни, но като цяло не е добре работата. Може и да са успели.

Според украински източници са били отбити но сраженията продължавали.Каквото и да значи това. 

• Потребител
Публикува
Преди 50 минути, Absurde said:

Щото? Това  са тестове на Адмирал Григорович от 2017 ТОР-М2КМ модулна система правена е за всякакви наземни дивжещи се елементи камиони, танкови шасите етц. То това и е предимството че е автономна система мяташ я на каквото ти трябва и може да се ползва а този тест на Григорович е морски, след което ще се появи модул който ще се вгражда на кораби от проект 1155

Tor-M2KM_short-range_surface-to-air_defe

TOR-M2-KM-KADEX-2016-160605-01.jpg

Не го знаех, както го обясни е добре измислено. Имаше няколко снимки край Севастопол, но там изглеждаше, че директно са го натоварили барабар с веригите и мислех, че е от там. Честно казано, ако работи е добра идея, но все пак изглежда леко комично.

За тази снимка говорех.

zrk-tor-na-korablyah.jpg

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, resavsky said:

Според украински източници са били отбити но сраженията продължавали.Каквото и да значи това. 

От сводката на ГЩ:

На Славянском направлении украинские военные успешно противодействуют попыткам врага улучшить тактическое положение в направлении города Славянск.

Превод от генщабовски - "нещо продължава да се случва".

• Харесва ми! 2
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, sir said:

От сводката на ГЩ:

На Славянском направлении украинские военные успешно противодействуют попыткам врага улучшить тактическое положение в направлении города Славянск.

Май че вагнеровците са прехвърлени на славянското направление, което означава, че край Попасна може и да настъпи затишие.

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Konche said:

Не го знаех, както го обясни е добре измислено. Имаше няколко снимки край Севастопол, но там изглеждаше, че директно са го натоварили барабар с веригите и мислех, че е от там. Честно казано, ако работи е добра идея, но все пак изглежда леко комично.

За тази снимка говорех.

zrk-tor-na-korablyah.jpg

Сега покрай войната как и защо го ползват, вече не знам, мазалото на информационни фронт е пълно ...

• Потребител
Публикува
Преди 6 минути, sir said:

От сводката на ГЩ:

Но казват, че са ги обстреляли в района на Тетянивка и Долина и Адамивка (южно от Долина). Би трябвало Тетянивка да си е още тяхна. За Богородичне не казват нищо, а и то е на десния бряг на реката. Последните уж достоверни данни, които четох е, че украинците държат гората/хълмовете между Богородичне и Пасика.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, новорегистриран2 said:

Май че вагнеровците са прехвърлени на славянското направление, което означава, че край Попасна може и да настъпи затишие.

Нищо чудно, те тях ги местят из фронта, където са нужни. Както и каквото е останало от десантчиците и други високообучени пехотни части.

Преди 7 минути, Konche said:

Но казват, че са ги обстреляли в района на Тетянивка и Долина и Адамивка (южно от Долина). Би трябвало Тетянивка да си е още тяхна. За Богородичне не казват нищо, а и то е на десния бряг на реката. Последните уж достоверни данни, които четох е, че украинците държат гората/хълмовете между Богородичне и Пасика.

Абе като цяло не е добре. Те може едновременно да опитват да форсират и да обстрелват някакви позиции в района. Освен това вече е ясно, че Довгенке е сдало багажа, изглежда е сринато със земята и няма отбраняеми позиции там. Струва ми се, че и Богородичне е на път.

Ако пробият и през Райгородок, обсадата на Славянск започва. Вероятно е въпрос на дни.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 9 минути, sir said:

Ако пробият и през Райгородок, обсадата на Славянск започва. Вероятно е въпрос на дни.

Стрелков дали ще отиде? Все пак постът на министър на отбраната на ДНР е свободен от днес. В кръга на шегата разбира се.

Довгенке по всичко личи, че наистина е сринато и територията му се води под руски контрол. 

20220608_195755.jpg

20220608_195455.jpg

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 17 минути, sir said:

Както и каквото е останало от десантчиците и други високообучени пехотни части.

Тоест,украинците са унищожили елитни руски военни части? Питам,защото не следя отблизо и в детайли войната. Според книгите ВДВ,(Въздушно-десантни войски) са най-силните формирования в руската армия.

• Глобален Модератор
Публикува

Основное в вечерней сводке Генштаба:

1. Украинские войска ведут оборонительные боевые действия в районе Долгенького (село посредине между Изюмом и Славянском).

2. Россияне безуспешно, как пишет Генштаб, пытаются улучшить тактическое положение своих войск в направлении Славянска и ведут подготовку к возобновлению наступления. Обстреляли гражданскую инфраструктуру в районах Свободного, Адамовки, Долины и Татьяновки, нанесли авиаудар по самому Славянску.

3. На Северодонецком направлении российские войска обстреляли гражданскую инфраструктуру в районах Приволья, Северодонецка, Лисичанска, Вороново, Тошковки, Горского.

4. На Бахмутском направлении противник обстрелял из артиллерии районы Камышевахи, Врубовки, Николаевки, Семигорья и Нью-Йорка. Авиация противника нанесла авиаудары вблизи Новой Каменки, Покровского и Клинового.

5. ВСУ нанесли россиянам значительные потери во время вражеского штурма возле Берестового (село на трассе Лисичанск – Бахмут). Боевые действия продолжаются.

----------

(от Труха)

Оккупанты продолжают обстреливать Северодонецк, актуальная сводка Генштаба.

▪️На Северодонецком направлении российские оккупанты обстреливали гражданскую инфраструктуру в районах н.п. Северодонецк, Лисичанск, Вороново, Тошковка, Горское.

▪️На Славянском направлении украинские военные успешно противодействуют попыткам врага улучшить тактическое положение в направлении города Славянск.

▪️ВСУ нанесли врагу значительные потери в живой силе и технике во время вражеского штурма вблизи Берестового в Донецкой области.

------

Оккупанты понесли значительные потери в живой силе и технике во время штурма близ Берестового на Донеччине. Боевые действия продолжаются — Генштаб

https://t.me/Pravda_Gerashchenko/24165  (има карта)

--------

Глава Луганской ОВА Сергей Гайдай сегодня снова подтвердил, что россияне контролируют большую часть Северодонецка.

По словам Гайдая, промзона города остается под контролем украинских войск, бои ведутся на улицах жилых кварталов.

Также в эфире телемарафона он сообщил, что находящийся рядом с Северодонецком Лисичанск находится под контролем украинской армии. Угрозы окружения этой группировки нет.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 21 минути, deaf said:

Тоест,украинците са унищожили елитни руски военни части? Питам,защото не следя отблизо и в детайли войната. Според книгите ВДВ,(Въздушно-десантни войски) са най-силните формирования в руската армия.

Да, избиват си ги както и обикновените части, никой не е безсмъртен.

Дори 45-та бригада, която ужким се води най-елитна от елитните яде бой северно от Киев.

Тези долу са от не чак толкова елитната 31-ва гвардейска

Редактирано от Konche
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Всяка сутрин украинските сводки, започват с велико настъпление и завършват с велико отстъпление, това е от 20-тина  дни насам. Като гледам картите обаче, се вижда, че руснаците бавно и методично печелят позиции. В този ред на мисли и аз си мисля че обсадата на Славянск, ще започне до няколко дни.

• Потребител
Публикува
Преди 4 минути, Veritas Sit Amet said:

Всяка сутрин украинските сводки, започват с велико настъпление и завършват с велико отстъпление, това е от 20-тина  дни насам. Като гледам картите обаче, се вижда, че руснаците бавно и методично печелят позиции. В този ред на мисли и аз си мисля че обсадата на Славянск, ще започне до няколко дни.

Според мен ген. Дворников е по-хитър и няма да направи това, което всички очакват. Да, той ще атакува Славянск, но вероятно ще бъде с цел отвличане на силите от Золоте, за да могат съюзните сили на РФ и ЛНР от изток да влязат и да атакуват Лисичанск от фланг. Затварянето на джоба на Славянск вероятно е твърде голяма хапка за сегашната ситуация и Дворников ще се ангажира да атакува големия град само ако се окаже, че е наистина лесно, като Лиман. От вчера има доказателства, че подкрепленията на съюзните сили се преместват тихомълком в Попасна.

Ако стане така, това всъщност ще бъде голям ход на Дворников. Той направи същото преди няколко седмици, като привлече защитниците на Попасна към Изюм с атака там, позволявайки да се случи пробивът на Попасна. След това, когато силите се връщат обратно към Попасна, той атакува Лиман и го превзе за 4 дни. Тактиката на Дворников е просто да продължава да удря различни места и принуждава мобилните защитни сили вътре да прекарват цялото си време в бързане от едно място на друго за "гасене на пожари".

Съмнявам се, че той ще атакува Лисичанск фронтално, освен ако защитната позиция не рухне напълно или нещо подобно. Той ще ги държи притиснати там, без да могат да се движат, докато работи зад този джоб.

• Харесва ми! 3
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!