Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Същевременно украинците спечелиха още територия на запад от Херсон. Почти стигнаха до летището на Херсон което си е в чертите на града. 

• Харесва ми! 3
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува
Преди 13 минути, sir said:

Ами според сводката от сутринта са влезли в Богородичне. Ако се закрепят там, е въпрос на време да падне и отбранителната линия западно от него - Долина-Краснопиля. Както впрочем и източно - Тетянивка, Пришиб, Сидорово. След което няма да има проблем лиманската групировка да форсира. Заплахата е съвсем непосредствена.

Артилерийските обстрели на украинските позиции около Дронивка-Серебрянка пък ясно показват, че отново на дневен ред е и форсиране на Северски Донец в района на град Северск и отрязване на Северодонецк-Лисичанск. Четейки постнатото по-горе от Пандора, Машовец също прогнозира такова развитие.

Явно две големи операции едновременно се планират: обкръжаване на Северодонецк-Лисичанск-Горское-Золотое + атака по Славянск. Доколко ще им стигнат силите е отделен въпрос. Мен ми се струва, че руските резерви започнаха видимо да изтъняват - практически навсякъде извън линията Изюм-Попасна са в пасивна позиция и на места дори поддават, понеже се налага да изтеглят части, за да запълват пробойни другаде.

Има още една линия преди Славянск, Маяки-някаква гора-Хрестище-Адамивка. Теренът и там е неравен, и в някои части горски, по тази причина не мисля, че заплахата върху самия град е непосредствена. Вече, дали руснаците ще щурмуват тази линия е друг въпрос, защото, ако тръгнат да минават през нея, както през Довгенке, с бомбандировки и сриване, ще мине поне седмица или две докато сринат селцата. Отделно щом планират да минават реката в направление Северск, то и силите на лиманската групировка, които да подпомогнат изюмската ще са ограничени.

На мен ми е интересно това, което казва за Попасна, явно украинците успешно се защитават по линията на пътя, единствено Золоте остава, като критична точка, но там тази Комишуваха така и не може да стане ясно кой какво държи в нея, то и селото е дълго 8км, изобщо не е някаква паланка. В някакъв момент руснаците толкова ще се изтощят в това направление, че украинска контраатака да стане възможна. Има я и другата опасност, разбира се, руснаците да спрат с това трошене на сили и да започнат масивен обстрел, но през това време не се знае, какво ще стане на запорожкия и херсонския фронт.

Украинската ситуация не е толкова критична, но може да стане, ако наистина останат без боеприпаси за артилерията, все пак се надявам да преувеличават за тези липси и просто да искат още помощ от Запада.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Гаубицы из Германии прибудут в Украину 22 июня, а зенитные установки - в июле и августе. Об этом рассказал в интервью изданию "Новое время" посол Украины в Германии Андрей Мельник.

"7 самоходных гаубиц, которые будут переданы нам - мы эти системы получим где-то 22 июня... 15 Gepard (зенитные самоходные установки) - до конца июля, еще 15 - до конца августа", - сказал дипломат.

Около 22 юни щели да пристигнат първите немски гаубици. 🤣

• ХаХа 1
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

11.06 Оперативная обстановка. Будут ли удары по Киеву. Олег Жданов военный эксперт.

00:00 вступление;

00:30 оперативная обстановка;

13:32 унификация артиллерийских снарядов;

21:20 танк Оплот;

23:52 внутреннее настроение в армии их роль;

27:27 будут ли удары по Киеву;

31:19 ракеты Томагавк;

35:25 если война затянется до зимы;

37:36 гаубица Краб;

41:35 виды авиации;

47:20 разница между Искандер и Нептун сравнение.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Този е руски патриотичен военен блогър! Щом той казва, че 70% от донецката пехота е избита, и че украинската армия може да си върне Херсон, значи е много вероятно да е така.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=692716125377791&set=a.376864876962919

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/100002841442849/posts/5039027502868581/

Руснаците са спрени в Луганск . 

https://www.facebook.com/100002841442849/posts/5039006792870652/

Пак там

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува

Публикуван е фрагмент от битката на руските специални части в Украйна срещу рота от 63-та бригада на въоръжените сили на Украйна в посока Николаев-Херсон. Във видеото се вижда как един украински войник се предава и моли да спре стрелбата. В резултат на битките с руските специални части загинаха до деветдесет украински войници от ротата на 63-та бригада на въоръжените сили на Украйна, някои от резултатите от битката са показани в края на видеото.

• Глобален Модератор
Публикува

109-й день войны Путина против Украины. Главное: сегодня российские граждане проводят антивоенные протесты по всему миру, Иран в шаге от получения ядерного оружия

Главное на данный момент:

🔴 В законопроекте об «иноагентах» присутствуют ограничения на проведение и участие в митингах для всех граждан России.

🔴 Из-за ухода с российского рынка западных автопроизводителей тысячи дилерских центров под угрозой закрытия.

🔴 Финляндия увеличит поставки военной техники Украине, сообщение об этом опубликовало Министерство обороны страны.

🔴 В Сенате Франции призывают к остановке «Северного потока-1».

🔴 В Красноярском крае сошел с рельс поезд, груженый древесиной и концентратом свинца.

🔴«Иранские власти активно приближаются к созданию ядерного оружия, что требует более жесткой реакции Запада», - об этом заявил премьер-министр Израиля Нафтали Беннет.

• Глобален Модератор
Публикува

Сводка Генштаба ВСУ на утро 12 июня

🔴 В приграничных районах Республики Беларусь проводятся дополнительные мероприятия по инженерному оборудованию пунктов пропуска и развертыванию дополнительных средств радиоэлектронной борьбы.

🔴 На Славянском направлении армия РФ осуществляла систематические артиллерийские обстрелы в районах населенных пунктов Петровское, Новая Гусаровка, Курулька, Долина.

🔴 На Северодонецком направлении оккупанты ведут штурмовые действия в городе Северодонецк, успеха не имеет. Продолжаются боевые действия в районе Тошковки.

🔴 На Бахмутском направлении армия РФ обстреливала позиции ВСУ из минометов, ствольной и реактивной артиллерии в районах населенных пунктов Камышеваха, Горное, Николаевка, и Новолуганське.

🔴 На Южнобугском направлении оккупант вел оборону, обстреливал подразделения ВСУ из артиллерии, минометов и реактивных систем залпового огня. Пытался вести контрбатарейную борьбу.

🔴 За минувшие сутки потери армии РФ составили десять танков, шестнадцать боевых бронированных машин, семь БпЛА, более десяти единиц автомобильной техники и до ста пятидесяти человек живой силы.

-----------

Основное из утренней сводки:

1 Продолжаются бои за Богородичное к западу от Святогорска.

2. Идут бои в Северодонецке и Тошковке.

3. Отбито наступление врага на Врубовку, Николаевку и Васильевку (населенные пункты вблизи трассы из Бахмута на Лисичанск).

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Украинские защитники атаковали командный пункт с чеченцами в Рубежном и скопление так называемых "вагнеровцев" в Стаханове Луганской области.

Об этом рассказал глава Луганской областной военной администрации Сергей Гайдай в своем утреннем видеообращении в Telegram.

"Защитники наши держат оборону, они очень мотивированы, потому что большей мотивации, чем защищать своих близких и землю нет. Мотивация россиян ясна – это просто уничтожение всех украинцев, всех городов, домов тотально. Поэтому наши крепко держат линию обороны. Более того, есть промежуточные, но хорошие новости", – рассказал Гайдай.

"В Стаханове "накрыли" центр, где были "вагнеровцы", все погибли. В Северодонецке россияне пытались провести какое-то совещание в доме химиков, так же само что-то пошло у них не так, есть погибшие и раненые.

https://www.unian.net/war/vsu-nakryli-komandnyy-punkt-s-kadyrovcami-v-rubezhnom-chto-izvestno-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11863332.html

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Подразделения Попаснянской группировки, которые ради "обеспечения своего правого фланга" основной ударной группы пытались прорваться к Врубовке и полностью занять Комишуваху... так и не смогли выполнить свою задачу полностью. Да, передовые подразделения этой группы сумели прорваться к ж\д станции Светланово и выйти к южной окраине Врубовки... и всё. Бои за Врубовку и Комышуваху продолжаются, противнику так и не удаётся продвинутся далее этих населённых пунктов и зайти на тылы украинской группы в Горском и Золотом...
В свою очередь, левый фланг "ударного клина" Попаснянской группировки, который пытался продвинуться к дороге Бахмут - Лисичанск так же, далее Нагорного пробится не смог. А после позавчерашнего массированного "арт-похлопывания по попе" со стороны ВСУ, вообще был вынужден оттянуться по крайней мере от Нагорного к Васильевке.
На противоположном фланге Попаснянской группировки в районе Клинового и Видродження противник попытался "для разнообразия" прорваться к дороге М-03 (ага, той самой, только юго-восточнее Бахмута). Ну смысл тоже понятен... подрезать наши подразделения, которые обороняются в районе Мироновки. Продвинушись на пару км в районе Роты и Медной Руды, получив очередную порцию огневого поражения.. противник вынужден был остановится и даже немного отползти в районе Роты...
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 35 минути, sir said:

Северодонецк, мост: https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1535947283161923586

Не ми е ясно това последният мост ли е, не е ли.

Не мисля, пише пролетарски мост, а има мост с това име. На първата снимка е. 

На втората е този при Павлоград. Имаше някакво видео, как минават през павлоградския, беше различен. На втората снимка е този павлоградския, който се предполага, че е използваем.

ПС: долу един в коментарите е показал точното място от където е снимано.

https://twitter.com/doppelot/status/1535959913989607425?t=OrG4570GJigpdsacGlZaXA&s=19

IMG_20220612_163734.jpg

IMG_20220612_163216.jpg

Редактирано от Konche
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 22 минути, Konche said:

Не мисля, пише пролетарски мост, а има мост с това име. На първата снимка е. 

На втората е този при Павлоград. Имаше някакво видео, как минават през павлоградския, беше различен. На втората снимка е този павлоградския, който се предполага, че е използваем.

ПС: долу един в коментарите е показал точното място от където е снимано.

https://twitter.com/doppelot/status/1535959913989607425?t=OrG4570GJigpdsacGlZaXA&s=19

IMG_20220612_163734.jpg

IMG_20220612_163216.jpg

Т.е. досега е имало два здрави моста? Понеже снимката на разрушения мост е очевидно съвсем прясна - по дърветата си личи, както и по нивото на реката.

--------

Впрочем, това също е странно инфо:

Преди 6 часа, scaner said:

3. Отбито наступление врага на Врубовку, Николаевку и Васильевку (населенные пункты вблизи трассы из Бахмута на Лисичанск).

Василевка е под руски контрол сигурно от около две седмици. От там стрелят по пътя Лисичанск-Бахмут. Какво е това отбито настъпление?

--------

Що се отнася до Богородичне по изюмското направление: https://twitter.com/WarMonitor3/status/1535930425390125058

Предполагам, че наистина има руски части от лиманската групировка, които са успели да форсират Северски Донец. Струва ми се, че предстои отстъпление към по-задните отбранителни линии, което може и в момента да се случва.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 28 минути, sir said:

Т.е. досега е имало два здрави моста? Понеже снимката на разрушения мост е очевидно съвсем прясна - по дърветата си личи, както и по нивото на реката.

--------

Впрочем, това също е странно инфо:

Василевка е под руски контрол сигурно от около две седмици. От там стрелят по пътя Лисичанск-Бахмут. Какво е това отбито настъпление?

--------

Що се отнася до Богородичне по изюмското направление: https://twitter.com/WarMonitor3/status/1535930425390125058

Предполагам, че наистина има руски части от лиманската групировка, които са успели да форсират Северски Донец. Струва ми се, че предстои отстъпление към по-задните отбранителни линии, което може и в момента да се случва.

Единия вариант е да са били два, другия е мостът да е бил разрушен преди време, просто сега да са го снимали. Почти съм сигурен, че миналата седмица имаше видео на украински конвой, който минава през моста при Павлоград. От друга страна по този мост, Пролетарския, се виждат някакви следи от гуми, т.е. може и наскоро да са си го взривили, защото се вижда, че е бил контролиран взрив.

Те отстъпят ли Богородичне означава да отстъпят и тези малки селца източно от него. В този случай им остава една отбранителна линия в това направление, ако изкара, колкото предишните могат да са относително спокойни през следващите поне 15-тина дена, но ще е време да вземат мерки, дали да усилят отбраната на Славянск или да ударят изюмската групировка, навярно са си направили сметката.

Определено положението им е особено, захванаха се да отбраняват Севердонетск и Лисичанск и го правят успешно, но изпуснат ли Славянск може и да се случи дори по-голямо обкръжение.

ПС: а може и този да е бил последния, онзи при Павлоград беше в доста лошо състояние, като нищо да е сдал багажа. Ще стане ясно съвсем скоро.

Редактирано от Konche
  • Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 29 минути, sir said:

Става дума за района на Василевка, не за самото село. Но такава е формата на информацията която идва, аз не я променям.

Ето по-прецизен вариант на сводкаата

https://news.liga.net/politics/news/ukrainskie-sily-otbili-dva-nastupleniya-i-shturm-armii-rossii-pod-bahmutom-genshtab-vsu

но аз го вземам от канали в които излиза по-рано и би трябвало да е директен превод от оригиналната сводка...

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 6 минути, scaner said:

Става дума за района на Василевка, не за самото село. Но такава е формата на информацията която идва, аз не я променям.

Ето по-прецизен вариант на сводкаата

https://news.liga.net/politics/news/ukrainskie-sily-otbili-dva-nastupleniya-i-shturm-armii-rossii-pod-bahmutom-genshtab-vsu

но аз го вземам от канали в които излиза по-рано и би трябвало да е директен превод от оригиналната сводка...

Аз не се чудя на това, което ти пускаш, а на това, което пише в сводката. :)

В сводката пише "района на Василевка", но пише и "района на Врубовка". Разликата е, че в първия район украинците не контролират самата Василевка, докато във втория контролират Врубовка. Но знае ли човек, може пък и нещо да се е променило, ситуацията там е достатъчно динамична.

Преди 28 минути, Konche said:

Единия вариант е да са били два, другия е мостът да е бил разрушен преди време, просто сега да са го снимали. Почти съм сигурен, че миналата седмица имаше видео на украински конвой, който минава през моста при Павлоград. От друга страна по този мост, Пролетарския, се виждат някакви следи от гуми, т.е. може и наскоро да са си го взривили, защото се вижда, че е бил контролиран взрив.

Те отстъпят ли Богородичне означава да отстъпят и тези малки селца източно от него. В този случай им остава една отбранителна линия в това направление, ако изкара, колкото предишните могат да са относително спокойни през следващите поне 15-тина дена, но ще е време да вземат мерки, дали да усилят отбраната на Славянск или да ударят изюмската групировка, навярно са си направили сметката.

Определено положението им е особено, захванаха се да отбраняват Севердонетск и Лисичанск и го правят успешно, но изпуснат ли Славянск може и да се случи дори по-голямо обкръжение.

ПС: а може и този да е бил последния, онзи при Павлоград беше в доста лошо състояние, като нищо да е сдал багажа. Ще стане ясно съвсем скоро.

За мостовете ще се разбере наистина. Тук някакъв твърди, че всички са разрушени: https://twitter.com/markito0171/status/1535984207612334083

Що се отнася до Славянск - с атака само от север и североизток градът може да падне преди Северодонецк единствено при някакъв тотален разпад на отбраната. Дори и превземане на Барвенково и отрязване на жп линията няма да доведе до прекъсване на снабдяването и на комуникациите като цяло. А и Славянск реално е просто част от голямата и силно укрепена агломерация Славянск-Краматорск.

Да, много хубаво би било украинците да ударят изюмската групировка, което ще сложи край на цялата тази история с "Донбас в административните му граници", но явно нямат сили, а и решимост за подобно нещо. А и проблем е, че руснаците отново опитват настъпление североизточно от Харков (явно са превзели Тернова) и всякакви опити за удар по Волчанск към момента са химера.

Ще видим.

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува

12.06 Оперативная обстановка. Сколько танков в рф. Олег Жданов военный эксперт.

00:00 вспупление;

01:18 оперативная обстановка;

20:23 сколько танков в рф;

37:06 живучесть ствола гаубицы М 777;

43:51 можно ли вывести из строя электронику ракеты.

• Глобален Модератор
Публикува

Хубав коментар, авторът коментира как руски блогери виждат положението, подробности за фронта, конкретика по това какво става с оръжията които идват от запада,

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!