Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

https://rutube.ru/video/504c797e5095bebb55b732ba12155997/

Подоляка успокоява руското общество.През 1941 година немците стигнаха до Москва но в крайна сметка победихме....

• ХаХа 2
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува

„Успешните действия на защитниците на Украйна принуждават т. нар. власти на временно окупирания Крим и южната част на нашата държава спешно да преселят техните семейства на територията на Руската федерация. Въпреки уверенията на населението за безопасността на престоя им на полуострова, представители на окупационната администрация на Крим, офицери от ФСБ и командири на някои военни части, тайно от своите подчинени, се опитват да продадат жилищата си и спешно да изведат роднини от полуостров.

В същото време окупаторите забраниха сключването на споразумения за покупко-продажба на жилища, наложиха ограничения за движение по Кримския мост и се опитват по всякакъв начин да блокират достъпа до информация за контраофанзивните действия на защитниците на Украйна. 

https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/09/13/7367274/

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Военен експерт Владислав Селезнев.

„Киселевка е село на магистрала М14, която свързва Николаев и Херсон. Тоест, това е тактическо ниво, украинските сили за отбрана се движат по тази магистрала към Херсон в хода на планираните действия и колкото по-близо сме до Херсон , толкова по-близо е освобождаването му“, – обяснява Селезнев.

Военният експерт отбелязва, че е важно да се разбере, че от Киселевка до Чернобаевка (а именно летището, което се намира наблизо) разстоянието вече е по-малко от 10 км. Това означава, че украинската артилерия може вече да работи по тези „останки“ на окупаторите, които все още са концентрирани на територията на летището и руснаците са под огнево въздействие, което означава, че движението на Въоръжените сили на Украйна ще продължи към да бъдат насочени към унищожаване на групата окупатори на десния бряг на Днепър.

„Трябва да се отбележи, че напредването в това (херсонско – бел. ред.) направление няма да ни бъде лесно, тъй като нашествениците на десния бряг на Днепър са съсредоточили най-боеспособните си части – десанта. Врагът започна бързо да прехвърля тези сили на фона на изявленията на Генералния щаб за контранастъпление в района на Херсон.Всъщност това е "най-доброто", което руснаците имаха и изпратиха този десант тук, на десния бряг на Днепър. Именно те сега защитават ", обобщи експертът.

https://www.rbc.ua/rus/news/takticheskiy-uroven-naskolko-vazhna-kiselevka-1663074005.html

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 17 часа, Сармат said:

За съжаление, не е. А и няма смисъл към момента, първо трябва да падне Лиман.

Преди 10 часа, gmladenov said:

Според Института за изследване на войната (ISW) про-руските войски са напуснали Киселевка,
оперативно важен пункт в района на Херсон.

Това, уви, и то не е вярно. Засега. Боевете в района продължават.

Сигурна информация от по-рано през деня: https://t.me/box_of_pandora/22364

100% сигурно обаче е, че ситуацията на руснаците по херсонския фронт се влошава с много бързи темпове.

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 4
Публикува
Преди 7 часа, новорегистриран3 said:

ообщают, что виден отвод рос техники с передовых позиций в Киселевке. Вероятно, в ближайшее время фронт вплотную подойдет к Чернобаевка, а дальше - Херсон.

Съобщават, че върви броене на труповете и били калабалък, та даже американците се загрижили.

Иначе ето я Киселевка от преди около час:

https://dzen.ru/video/watch/632097b99e9593628dd59278

• Потребител
Публикува
Преди 37 минути, sir said:

100% сигурно обаче е, че ситуацията на руснаците по херсонския фронт се влошава с много бързи темпове.

Руснаците отстъпват за да може артилерията на другия бряг на реката да ги подържа, защото няма снабдяване през реката,не знам како ще правят със северната част там артилерия не стига!

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

На Угледарский участок фронта ВСУ 9-10 сентября направили около двух тысяч военнослужащих из состава 53 и 110 омбр. Усиление связано с планируемым контрнаступлением на направлении Никольского в ближайшие дни.

В рамках подготовки формирования ВСУ оборудуют позиции на объектах гражданской инфраструктуры в Угледаре, а инженерно-саперные войска продолжают разминирование местности.

При этом ВСУ используют кратное численное превосходство для того, чтобы скрыть реальную цель удара и таким образом распылить резервы союзных сил для обороны ложных участков атаки.

• Потребител
Публикува
Преди 46 минути, sir said:

За съжаление, не е. А и няма смисъл към момента, първо трябва да падне Лиман.

Това, уви, и то не е вярно. Засега. Боевете в района продължават.

Сигурна информация от по-рано през деня: https://t.me/box_of_pandora/22364

ВСУ прорвали Давыдов Брод. Военкорами РФ сообщается, что "подразделения Росгвардии приняли бой и сражаются с привосходящими силами противника".

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Най-доброто описание давано досега на руския мир. И то не от кого да е, а от един от хората налагали го през 2014 в Донбас.

Губарев. Помните?

«Наша главная и, пожалуй, единственная проблема происходящих неудач состоит в том, что система власти и администрирования в России построена таким образом, что не пропускает "наверх" умных, смелых и инициативных людей.

Таких людей система делает виноватыми, наказывает и подвергает остракизму.

А людей непричастных, но виноватых, система награждает и продвигает.

Важно только "занести" куда надо и лизнуть правильную задницу. До тех пор, пока система будет работать так, а не иначе, нас ждут поражения и неудачи.

Как только система обновится и властные лифты начнут работать правильно, мы начнем наступать и брать город за городом, село за селом.

Станет ли череда поражений на Харьковском фронте трансформирующим систему событием?

Думаю, что нет.

Поэтому впереди у нас – череда новых поражений и неудач, приближающих катастрофу...»

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 14 минути, новорегистриран3 said:

ВСУ прорвали Давыдов Брод. Военкорами РФ сообщается, что "подразделения Росгвардии приняли бой и сражаются с привосходящими силами противника".

Давидов Брод е на друго място, за Киселевка ставаше въпрос.

Ето я Киселевка, по пътя Николаев-Херсон. В района текат боеве:

https://deepstatemap.live/#12.25/46.7656/32.4082

Що се отнася до самия Давидов Брод - не знам дали ВСУ са влезли в него, напълно възможно е. По непотвърдени данни са заели две други села, югозападно от Давидов Брод, с което са разширили плацдарма си на Ингулец. Новогредневе и Мала Сейдеминуха:

https://deepstatemap.live/#12.25/47.1573/33.0127

Възможно е също така руснаците да са се изтеглили от линията, която трябваше да отбранява по-нататъшното разширение на плацдарма в югоизточна посока към Берислав - Степове, Чкалове, Вишневе:

https://deepstatemap.live/#12.25/47.0689/33.2165

ВСУ със сигурност контролират Костромка, Щасливе и Безименне (до Щасливе, но го няма на картите), за Брускинске не знам. Но както казах, ситуацията за руснаците там се влошава доста бързо.

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 22 минути, bulgaroid said:

Руснаците отстъпват за да може артилерията на другия бряг на реката да ги подържа, защото няма снабдяване през реката,не знам како ще правят със северната част там артилерия не стига!

Така е, но не е ясно защо в такъв случай продължават да драпат със зъби и нокти за района между Високополе и Давидов Брод. Не, че ще им помогне, но все пак е любопитно. До Снигуривка също никаква артилерия от другия бряг не достига - там така или иначе се просмукват разни слухове, че ще напускат или ще се предават, но да видим.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 1 минута, sir said:

Давидов Брод е на друго място, за Киселевка ставаше въпрос.

Ето я Киселевка, по пътя Николаев-Херсон. В района текат боеве:

https://deepstatemap.live/#12.25/46.7656/32.4082

Що се отнася до самия Давидов Брод - не знам дали ВСУ са влезли в него, напълно възможно е. По непотвърдени данни са заели две други села, югозападно от Давидов Брод, с което са разширили плацдарма си на Ингулец. Новогредневе и Мала Сейдеминуха:

https://deepstatemap.live/#12.25/47.1573/33.0127

Възможно е също така руснаците да са се изтеглили от линията, която трябваше да отбранява по-нататъшното разширение на плацдарма в югоизточна посока към Берислав - Степове, Чкалове, Вишневе:

https://deepstatemap.live/#12.25/47.0689/33.2165

ВСУ със сигурност контролират Костромка, Щасливе и Безименне (до Щасливе, но го няма на картите), за Брускинске не знам. Но както казах, ситуацията са руснаците там се влошава доста бързо.

Все е по херсонско направление.

Идва студено време и снабдяването през Днепър ще стане доста трудно, логично е да се изтеглят на позиции, които хем да могат да отбраняват, хем да могат да ги снабдяват, без да загубят херсонския плацдарм. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 минути, новорегистриран3 said:

Все е по херсонско направление.

Идва студено време и снабдяването през Днепър ще стане доста трудно, логично е да се изтеглят на позиции, които хем да могат да отбраняват, хем да могат да ги снабдяват, без да загубят херсонския плацдарм. 

Такива позиции са предградията на Херсон (Чернобаевка и т.н.) и районът на Каховския мост. При което снабдяването им ще е обсега на всякаква възможна артилерия, дронове и каквото още се сетиш. Но лошо няма, нека да пробват. Стига да има желаещи, разбира се. Което малко ме съмнява. :)

Редактирано от sir
  • Потребители
Публикува

Военната историята на настъплението на ВСУ в Харковщината през петте дни на септември 2022  за мен е като "дежа вю".на историята на първите дни германското  нападение над СССР  от юни-юли 1941 г.:

По-малочислената но добре обучена и ръководена армия "преминава" през обърканата, необучена, немотивирана (и нежелаеща да мре за господарите на СССР и Ген-Сека), зле ръководена също контрактна по онова време Червена Армия, която  бяга или се предава на противника..

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 40 минути, sir said:

Такива позиции са предградията на Херсон (Чернобаевка и т.н.) и районът на Каховския мост. При което снабдяването им ще е обсега на всякаква възможна артилерия, дронове и каквото още се сетиш. Но лошо няма, нека да пробват. Стига да има желаещи, разбира се. Което малко ме съмнява. :)

Нещата отиват към мобилизация, поне частична. Военните пропагандисти в телеграм вече открито наричат войната война, медийните пропагандисти също започнаха да подготвят почвата. 

Благодарение на "мъдрата" политика на Путин в дните преди войната руснаците вече нямат друг избор, алтернативата е да загубят войната и да им се случи поредна революция или гражданска война... 

• Потребител
Публикува

• Глобален Модератор
Публикува

Главное в вечерней сводке Генштаба ВСУ:

1. Украинские войска отразили атаки противника в районах населенных пунктов Зайцево, Отрадовка, Бахмут, Бахмутское, Веселая Долина, Авдеевка, Безымянное и Новогригорьевка.

2. Авиация ВСУ нанесла два удара по позициям россиян.

3. Россияне нанесли 2 ракетных, 8 авиационных ударов и провел 13 обстрелов из систем РСЗО.

От этих обстрелов пострадала инфраструктура в районах населенных пунктов Белогоровка, Николаевка, Верхнекаменное, Веселая Долина, Зайцево, Юрьевка, Нью-Йорк, Первомайское, Каменка, Времевка, Степное, Малые Щербаки, Сухой Ставок, Костромка, Белая Криница и Мирное.

4. Российское военное руководство принимает меры по пополнению подразделений младшим офицерским составом. По информации Генштаба, объявлен досрочный выпуск курсантов 5 курса Черноморского высшего военно-морского училища имени Нахимова в декабре этого года. Также досрочные выпуски состоятся в других учебных заведениях Минобороны РФ.

5. Вооруженные силы Беларуси на полигоне "Брестский" отработали действия по отражению наступления условного противника, с последующим его вытеснением за пределы страны.

6. О наступлении ВСУ в Харьковской, Донецкой и Луганской областях и на южном направлении Генштаб не сообщает.

-----

Оперативная информация от Генштаба ВСУ

🔺В течение суток РФ нанесла 2 ракетных, 8 авиационных ударов и произвела 13 обстрелов из систем реактивной артиллерии по объектам на территории Украины.

🔺На Южнобужском направлении артиллерийским обстрелам подверглись более 25 населенных пунктов. Кроме того, войска РФ усиленно вели воздушную разведку БПЛА, совершив около 70 вылетов.

🔺Российские войска продолжают мародерство. Так, на участке трассы Старобельск – Луганск, в направлении Луганска, отмечено около трехсот гражданских автомобилей, преимущественно с государственными номерными знаками Харьковской области. Большинство транспортных средств с прицепами, загруженными награбленным имуществом, за рулем — российские военные.

-----

Роль США в наступлении ВСУ, будет ли мобилизация в России, проект гарантий Украине. Итоги 202-го дня войны

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Fci4WpjWAAEQGFH?format=jpg&name=large

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 17 минути, новорегистриран3 said:

Нещата отиват към мобилизация, поне частична. Военните пропагандисти в телеграм вече открито наричат войната война, медийните пропагандисти също започнаха да подготвят почвата. 

Благодарение на "мъдрата" политика на Путин в дните преди войната руснаците вече нямат друг избор, алтернативата е да загубят войната и да им се случи поредна революция или гражданска война... 

Реакциите в руското общество са на 90+% негативни. Силно негативни. Никаква мобилизация няма да има, това ще срине Русия още преди да го е направило ВСУ.

Може да има някакъв опит за мобилизация по донбаски в Крим. От днес имало заповед, с която се ограничава напускането на Крим. Но и това няма да помогне.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)

Редактирано от новорегистриран3
  • Потребител
Публикува
Преди 2 минути, sir said:

Реакциите в руското общество са на 90+% негативни. Силно негативни. Никаква мобилизация няма да има, това ще срине Русия още преди да го е направило ВСУ.

Може да има някакъв опит за мобилизация по донбаски в Крим. От днес имало заповед, с която се ограничава напускането на Крим. Но и това няма да помогне.

Времето ще покаже какво ще се случи. 

Преди 24.02. огромното мнозинство от руснаците бяха против нападението срещу Украйна, но никой не ги пита какво искат. Русия губи войната и това кара силоваците да са още по-агресивни спрямо по-умерените в руския елит, защото силоваците са тези, които управляват РФ и Путин е тяхна пешка. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 20 минути, новорегистриран3 said:

Времето ще покаже какво ще се случи. 

Преди 24.02. огромното мнозинство от руснаците бяха против нападението срещу Украйна, но никой не ги пита какво искат. Русия губи войната и това кара силоваците да са още по-агресивни спрямо по-умерените в руския елит, защото силоваците са тези, които управляват РФ и Путин е тяхна пешка. 

Едно е да не ги питаш дали професионалната армия ще напада Украйна или не, друго е да им връчиш един автомат в ръцете и да ги пратиш в окопите.

Даже в Донецк и Луганск вече им прикипя, а въобще не си представям в самата Русия, където изначално настроенията са от типа "Предлагаш мобилизация? Ами марш в окопите тогава".

Редактирано от sir
Публикува
Преди 2 часа, nik1 said:

По-малочислената но добре обучена и ръководена армия "преминава" през обърканата, необучена, немотивирана (и нежелаеща да мре за господарите на СССР и Ген-Сека), зле ръководена също контрактна по онова време Червена Армия, която  бяга или се предава на противника.

Доколкото самите украинци казват, а и тук мисля имаше копи-пейст на техни съобщения, те имат голямо превъзходство в жива сила и техника. След няколко дни ще излязат и резултатите, но няма съобщения за големи руски загуби, докато украинските са огромни за мащаба на операцията.

• ХаХа 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 7 минути, Петър_Пейчев said:

но няма съобщения за големи руски загуби, докато украинските са огромни за мащаба на операцията.

Ай стига с тези измислици. При това шампионско бягане на руснаците не им остана време да инкасират някакви украински загуби. А и с какво да ги инкасират, като цялата техника си я зарязаха? :)

• Харесва ми! 2
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!