Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 6 часа, Capitainofmarine said:

Да си призная Росене много ме изненада! Но не реагирах първосигнално и ми се струва че те разбрах, затова ще се опитам да ти отговоря. При това пространно.

Без да съм баба Ванга навремето в нашият поток в школата в Питер -когато разпаднаха съюза казах че ще има много войни на постсъветското пространство. Ма той и Немцов преди 7 години го каза, а и даже един бивш генерал летец го каза, сега много популярен в устата на антируската пропаганда.

Да Путин е глупак че започна войната. Не трябваше и следваше да намери мирният изход. Да неговият наследник ще е глупак че ще започне войната с Казахстан, но и на него няма да му оставят друг ход. Как се наричаше в шахмата принудата да правиш бързи ходове без да имаш време да ги обмисляш?! Ето така е с великите шахматисти в руски политици. Нито са велики нито са шахматисти нито са политици. Признавам им това че правят каквото могат в ендшпил...

Та така ти как бипостъпил ако си руски президент и ако националнотворческата идея на съседа ти е "москаляку на гиляку". Ако русофобията и нацизма се превръщат в идеология на съседната някога братска и определено единокръвна страна? Как би постъпил, ще премахнеш армията и ще кажеш елате и вземете каквото искате и изтребете народа ни. Няма да ти цитирам изявленията на водещите украински политици в последните години. Просто те се усраха с русофобията си. А пропо и този форум се усира и ако не беше доброто ми чувство към тебе да съм ти се изсмял и да съм престанал да влизам във форума защото тук ти даде воля на войнствената посредственост възглавявана от "Ресавски" и позволи много нормални и недотам високоинтелигентни потребители да получат банове при товя бяха провокирани да постъпят и изралотят ановете си... Прощавай това е критика аз без да кажа правдата не мога.

Та така и Путин постъпи като баннатите в този форум да ги наречем русофили.

Наясно ли сте че през времето на президента Ющенко Украйна с държавнотворчески акт напрактика и де юре денонсира Виенските споразумения предявявайки с държавен акт териториални претенции към Русия. Вие говорите националисти а не нацисти за украинците, хайде де, ами вземете се поровете в международните присъди и вижте кой и за какво е осъждан. Вижте защо изгониха посланника на Украйна тази година  от Казахстан вижте за какво привикваха на червената пътека посланника на Украйна в Германия и в края на краищата погледнете как Украйна почна да учи не само България но и целият ЕС какво е това демокрация... Хайде забравете за политкоректноста и си спомнете чистките в Беларус, волинската резня и прочие и това е официална държавна идеология и пропаганда посред ЕС. За чиновниците в ЕС либертариани  това може и да е така но за хора като мене в четвърто поколение преживяващи ужасите на социалните промени не е. Няма разлика между болшевизма и либертарианството  в етатизма и пълното му отричане. Току що прочетох мегду другото Ив Костов, ха и той го е забелязал!

Край на общите приказки и ето отговора на въпросите ти.

Аз не искам България да участва във войната. Ама никак нито да помага на руснаците нито на украинците. Няма да станем по-малкодемократи нито повече ако подкрепяме Украйна ще станем повече демократични. Нещата не са еднозначни, ние не помагаме на украинският народ ако помагаме във войната, даже ида изпращаме храни хищната украинска олигархия ще превърне тези харни в пари и своя печалба. Нека по-добре с тези пари възстановим това което държавата е отнела от пенсионните фондове и веднъж завинаги да откъснем държавата от пенсионните фондове. Примерно.

За украинския и руският героизъм си разказвайте приказки тука във форума погледнете данните с какво реално е разполагала Украйна преди войната като техника и численост и с какво Русия зяпочна войната...

Каква подкрепа към Лусия от Г 20 това са страни зависими от вноса на суровини. Русия е износител. Антагонизъм. Всъщност това е проблема в отношенията им.

Русия Китай. Ами Китай не спира да търгува с Русия и въпреки че не е зависим от руските суровини защото има много и по-ефтини под ръка продължава да купува и да им продава продукцията си. Това ако не е подкрепа не знам. Виж да му мисли Германия и отчасти Франция увисват от ден на ден.

Подкрепа от ООН за Русия?! При положение че е е доминирано ООН от американците и оончиновниците живеят на американски пари?

Избягали 500 000 1млн 5млн. Абеосмали малко. реално ги оценят на окло 350 хиляди души. Аз като един борец за социална справедливост ще ти отвърна избягаха хората които могат да си го подволят, нито един пролетарий не може да си го позволи и не го е направил. Виждам ги тука в К-р купуват вили за над 1.5млн евро. Нали знаеш моята фирма кои фирми обслужва?! За последните дни около месец над 20 хиляди са пристигнали тук при нас вляха се едни пари та живна малко икономиката. Такива пари се вливат в грузия, казахстан турция и прочие. навярно и по Европа е така. Не разбирам обаче защо вие русофобите плачете на чуждото умряло. Защо не плачете че родителите ви пенсионери които цял живот са внасяли пенсионни вноски са ограбени и сега чакат подаяния и манипулации от политическите партии борещи са зласт и финансови ресурси?!

Русия няма да взима половин Украйна, тука си в грешка. Русия ще вземе цялата Украйна. ще има дълги години на съвместно гледане на кино за престъпленията на нацистите и ще превърнат украинците в същите зомбита като германците. Има един клиент германец от ФРГ не от ГДР, дребен банков чиновник пенсионер с 6 хиляди евро пенсия. Не му стига за да живее със семейството си в родината си има две деца училищна възраст и жена живеят на неговата пенсия. Та като споменах веднъж в разговор при това моят немски е ужасен, страшно ужасен, та промие като му споменах че сме били съюзници с Хитлер и че дядо ми е завършил военна академия в Германия по време на ВСВ и моя клиент и жена му едновремменно си изтърваха чашките с кафе но застинаха като бедени статуи  бяха неадекватни докато не си изпих кафето спойно и не си тръгнах. така ще е с украинците. техните нацисти им промиха мозъците руснаците ще го направят обратно. Жялко за почтиполовинмилиона жертви вече. безсмислени са.

Позволи контравъпрос

Как мислиш цар Борис Втори обединител спаси ли България като я подреди с хитер или я обрече?

Аз мисля че зеленски имаше шанс да е спасител на украйна а сега и е гробокопач. Разберете украйна има шанс единствено при пряка намеса на нато с военни сили във войната. Но бюргерството няма да си разбута рахътлъка то вече и без това преживява че има огромни финансови загуби и пропуски на печалби... Несъвършенството на демокрацията и изборното правителство. Цар Борис  при народ русофилски взе непопулярно решение да стане съюзник на Хитлер... Путин при положение че можеше да си затвори очите и да се прегърне с американците им опонира и започна война. А той ще спечели войната защото запада няма да рискува ядрена война с Русия и Русия лека полека ще премели украинската воля за нацинолизъм и незалежност...

Да те питам, що ги ручате жабетата и защо давате надежди на украинците, вие които се пишете техни приятели, нима не ви е ясно всичко което казах или ще ревнете да ме отричате. Отричате неотричате то си е факт. Ето ти го при положение че има над 800 пускови установки и по 3 боекомплекта за тях защо досега правителството на САЩ е дало само 20 и е обещало още 18 и при това не да ги даде  а да ги даде срещу кредит и то когато се израотят а пък лихвите текат от вчера... Не сте искренни приятили вие русофобите на Украйна но на украинците им е хак нека слушат чужди пророци а не своите си...  Нашият мъдър народ е казал "чужда ръка гръб не чеше – кожа дере!" Те затова ви презират украинците и ви размахват указателно пръст и не ви бръснат за слива.

Ето това е разликата между нас и вас във последният ти въпрос. Това е етатизма. Вие сте си живи либертарианци и искате личната печалба и изгода. Тя ще се появи но в друг формат и по-друга форма.😘

Смятам да престана да посещавам форума ако продържи разулялият се просташки русофобизъм модериран от ресавски при това с твоето негласно одобрение. Той е обиден. Ако си мислите че с европейски и американски диктат русофобите получиха в момента правото да са политическа сила,то не значи че са единовластни и единствени а още повече са наистина национална сила и че няма да дойде ред да си плащате за грешките. Ние в историята си имахме два периода със съдене на виновните за националните катастрофи допускам че ще има трети, ти си по-млад непременно ще го доживееш спомни си тогава за стария капитан...

Последно прощавай че се обръщам така директно към теб но ти трябва да си носиш кръста!

С искренно добри чувства!

"Как красиво насрано в голове !"

Постът ти е много дълъг, в него не си пропуснал, нито Хитлер, нито цар Борис,нито нещастния германски пенсионер. Той (както и трябва да бъде)е пропит с увереност "в пабеде российскава фашизма." 

Виждам, че "ты душу открываешь" и ни допускаш до най вътрешния си съкровен ватнишки мир. Большой ПАСИБ.Чувствам се поласкан и не искам да те обидя. За щастие тия опорки на руската пропаганда уже сме ги обсъждали. Те не са нещо ново, стандартни за всяко уважавано от мен русофилско сърчице, биещо в ритъма на Масковскаго Кремля.

Нет сил русофобить! Мое сердце плачет вместе с вами!  😪

• Харесва ми! 2
  • ХаХа 2
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, vvarbanov said:

"Как красиво насрано в голове !"

Постът ти е много дълъг, в него не си пропуснал, нито Хитлер, нито цар Борис,нито нещастния германски пенсионер. Той (както и трябва да бъде)е пропит с увереност "в пабеде российскава фашизма." 

Виждам, че "ты душу открываешь" и ни допускаш до най вътрешния си съкровен ватнишки мир. Большой ПАСИБ.Чувствам се поласкан и не искам да те обидя. За щастие тия опорки на руската пропаганда уже сме ги обсъждали. Те не са нещо ново, стандартни за всяко уважавано от мен русофилско сърчице, биещо в ритъма на Масковскаго Кремля.

Нет сил русофобить! Мое сердце плачет вместе с вами! 

Много сте жалки бившите .....!

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 7 часа, Кимон Георгиев said:

Сигурно, през живота си не си държал оръжие, ама иначе разбираме повече и от маршал Жуков. Ай, разкарай се...

Държал е оръжие, как да не е държал?! Навремето сам си призна, без бой, че е бил арестуван от определени е правозащитни структури и че са го пуснали след като е подписвал разни декларации. Понеже все пак работата на структолите ми е позната, знам че след подписване на тези декларации вербуваните  преминават курс за боравене с определена техника и оръжие... 😜

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 10 часа, Кимон Георгиев said:

Уникална логика, батко ! Уникална... Значи по тая логика и македонците са отделен етнос, понеже след като Тито и Сталин ни натискат, започва там да се изучава македонски език и да се пише на македонски. Утре ще кажа на Искра Баева да се подменят уроците по създаване на македонска нация.

Нямат нищо общо двата случая. На т.нар. македонски език започва да се пише по политичска директива чак след ВСВ и първите им писатели също са коминтерновско творение. При Шевченко такива директиви няма и всичко си е негова лична инициатива, пише си на майчиния си език, който е отделен от руския. 

Редактирано от skorpion1980
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 8 часа, Capitainofmarine said:

Ми кажи си направо истината за разлика от неговия мит мозък ти въобще си без!

Не си ти, някакъв военен болен русофил, който все още на базата на случилото се през ВСВ вярва в мита за непобедимостта на руската армия този, който ще определя какъв ми е интелектът. Самият факт, че също като потребителя с ник Кимон Георгиев вярваш, че украинците са част от руския етнос показва, че ти си този, чиито интелект е тежко ограничен. 

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 9 часа, Capitainofmarine said:

Ти въобще осъзнаваш ли колко групости и лъжи си написал в желанието да се демонстрираш? Ти въобще осъзнаваш ли  колко си абсолютно невежествен?

Пиша истината, такава каквато е. А ти понеже си безмощен, липсват ти нужното мъжество и познания, тръгваш срещу мен с обидите, с личните нападки, а не с конкретни аргументи. Такива сте безпомощните фенове на тезите на руската панславистка имперска пропаганда.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 22 минути, Втори след княза said:

Когато обсъждаме външна политика, т.е. сближение с една или друга страна, едни са привърженици на сближаване с най- развитата- Рим, Византия, Германия, САЩ. Други сме привърженици на тези, които са сходни с нас- Русия, Македония, Сърбия. Имам сериозни основания да смятам, че силно развитите страни ни презират и ни смятат за аборигени, които срещу огледалца и мъниста си продават богатствата. Рекламата, пропагандата им е насочена именно към тези, които се мамят от огледалца и мъниста. Такъв пример е "Западната цивилизация е по- добра, защото им миришат хубаво кенефите". Какво да го правиш, от това разбира човекът.

Русия и Сърбия в по-новата ни история координирано действат срещу нас и това са безспорни факти, когато говорим за македонския въпрос.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, Втори след княза said:

А пък Западът е за това, България и Македония да са отделни провинции в империята ЕС, което ще рече, обединени овчици в една кошара за стригане. Няма вече независима България.

Западът това,  западът онова. Какво разбираш под "западна цивилизация" и запад?

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 11 минути, Втори след княза said:

аз смятам, че Украйна е по- близка с Русия и трябва да са заедно,

Ти къде спа последните десетилетия?! Защо като Украйна е "по-близка" с Русия,същата тая Русия или по-точно СССР,я пусна да си върви по-драго,по-мило през 1991г.? Питам риторично. Значи Русия изгуби питомното през 1991г,а сега тръгнала да гони дивото.

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Втори след княза said:

Е, аз смятам, че Украйна е по- близка с Русия и трябва да са заедно...

Ами да, много са си "близки" и са "заедно" - особено от февруари насам.

Интересно колко ли ще са си близки и заедно занапред - при хипертрофиралата взаимна омраза, която навярно няма да избледнее дори и след векове!

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува

В опубликованной в Facebook сводке по состоянию на понедельник, 31 октября, говорится, что в Херсонской области, уничтожена колонна военной техники, в Запорожской — уничтожен склад боеприпасов, пять единиц вооружения и военной техники разного типа 

Продолжается подготовка к «эвакуации» отдельных подразделений и военной техники российских оккупантов с правобережной части Херсонской области.

Об этом сообщает Генштаб в утренней сводке по состоянию на понедельник, 31 октября.

Для «эвакуации» уточняется наличие плавсредств речного флота, устанавливаются понтонные переправы и периодически производится проверка исправности и готовности барж.
Две из них успешно уничтожены подразделениями Сил обороны Украины в районе Антоновского моста, отметили в Генштабе.

Кроме того, на временно занятой территории Херсонской области оккупанты продолжают демонтаж и вывоз оборудования вышек сотовой связи в Донецкую область для налаживания и расширения покрытия так называемых национальных операторов связи.

Ранее министр обороны Алексей Резников заявлял, что дождливая погода немного замедлила наступление ВСУ в Херсонской области. Он также отмечал, что ВСУ контролируют все мосты, поэтому у оккупантов не будет возможности сбежать из Херсона.

https://nv.ua/ukraine/events/vsu-unichtozhili-dve-vrazheskie-barzhi-vozle-antonovskogo-mosta-novosti-ukrainy-50280392.html

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 32 минути, Втори след княза said:

А пък Западът е за това, България и Македония да са отделни провинции в империята ЕС, което ще рече, обединени овчици в една кошара за стригане. Няма вече независима България. 

Прочее темата е за Украйна, а там нещата са по същия начин. Украйна да бъде противопоставена на Русия и вкарана в нашата кошара. Бе-е-е. Е, аз смятам, че Украйна е по- близка с Русия и трябва да са заедно, извън нашата кошара. Да се развиват по алтернативен начин. Да не ги дои нашия дояч.

Как ще се развива Украйна си е нейна работа. Янукович искаше да се развива по тоя алтернативен начин и беше свален с масови протести, но преди това се превърна в съучастник на запалването на пожара в Донбас, съдействайки активно за влизането на въоръжени отпускари от руската армия там. После хората си избраха президенти, които не са кукли на конци на Кремъл. А след като Украйна спечели войната, тя ще бъде силно консолидирана и като член на ЕС и НАТО ще бъде един от ключовите и силни фактори, способен при общи гласувания да казва не, стига това да им отговаря на интереса, независимо дали на Брюксел и Вашингтон им харесва. Силните не можеш да ги превърнеш в марионетки и слуги, а само в пълноправни партньори.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Да и когато един ден Украйна стане този силен регионален фактор, ще си спомнят с умиление за мишкарския ни zеутралитет.

• Харесва ми! 2
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 19 минути, Warlord said:

Да и когато един ден Украйна стане този силен регионален фактор, ще си спомнят с умиление за мишкарския ни zеутралитет.

Е нека Украйна първо да стане регионален фактор пък тогава да правим сметки.Това далеч не е нещо неизбежно.

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Втори след княза said:

Е ти какво искаш :да станем сателити на Путин като Северна Осетия и Абхазия и по този начин да си върнем независимостта.Идиотия.България в Европейския съюз е много по независима отколкото беше до 1989 година.

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 4 минути, Втори след княза said:

Заклинанието, че сме по- независими, отколкото преди 89 г., можеш да си го избършеш с вестник.

До 1989 година ние  на практика не бяхме независима държава.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 1 час, Втори след княза said:

Не. Искам независима България, със силни и инициативни капиталисти, които да си пазят българските работници и държава. България с дружески връзки с всички и особено с тези, с които е исторически свързана чрез направени взаимни добрини.

Тази тема е за войната в Украйна. Ако искаш си отвори нова тема за проблемите които те вълнуват. Например що е то независимост и кои са субектите носители на  независимостта, какво означава понятието "независима страна" и т.н.  Ако искаш качествен анализ и дискусия, то разсъжденията би трябвало да са принципни и абстрактни, а не  обвързани с някакъв конкретен частен случай.  Естествено могат да бъдат подкрепени с примери от действителността. 

В конкретната тема понятия като "независимост", "суверенитет" и т.н. е съвсем нормално да се разглеждат през призмата на самата война,  а там нещата са от прости, по-прости.  През призмата на войната всичките ти напъни се свеждат до поддържане на руската пропаганда и до липса на "независимост" в съжденията ти. 

Редактирано от Atom
  • Харесва ми! 2
  • Upvote 2
  • Администратор
Публикува

На 9 ноември Европейската комисия ще предложи ново законодателство за сигурността, в което се надяваме да видим повече яснота за общите поръчки на оръжие, компенсирането на държавите, които дават оръжие на Украйна (за тези които го правят), обучението на войски за бързо реагиране на ЕС и др.

500 пъти повече

гориво изнася България за Украйна, за близо 700 млн. лв. Основните продажби са на газьол. Част от ръста е заради по-високите цени, но се увеличават и количествата, показват данни към август.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 54 минути, Втори след княза said:

Не. Искам независима България, със силни и инициативни капиталисти, които да си пазят българските работници и държава. България с дружески връзки с всички и особено с тези, с които е исторически свързана чрез направени взаимни добрини.

Тази теза автоматично изключва Сърбия-нали няма нужда да коментираме какви "добрини" са ни правили? Изключва и Македония като констукция създадена от сърбите и оцеляваща на база омразата и противопоставянето на всичко българско. Ролята на Русия няма да коментирам, защото е малко по-сложно. Но и там съвсем не е еднозначно, но съвсем ще отлетим от темата. Но като цяло, самата концепция е някаква езотерика подобна на идеите за славянско братство(доминирано от Москва) и православно такова(пак около Москва), старателно подбираща един, два исторически момента, забравяйки всички останали, като ги пренася в днешно време като някакви репери, по които да се движим.  А реалността е съвсем различна. Минавайки през известната максима на виконт Палмерстън и стигайки до съвремието. В което ако следваме логиката на "взаимните добрини", съответно взаимните злини Германия и Франция вместо да създават Европейската общност за въглища и стомана дала  начало на всички останали обединителни процеси, трябваше да живеят във вечна омраза

А колко сме били независими преди 1989 г. и сега показват дори дребни неща като това, че защитниците на Русия могат свободно да пишат каквото мислят, за разлика от преди. Могат свободно да заминат за Русия, за разлика от преди, когато излизането на запад беше почти невъзможно. Съвсем отделен въпрос е защо повечето плюещи лошия запад, не просто не заминават за Русия, чиято дружба лелеят, но те или техни деца/внуци живеят точно на запад.

Редактирано от др-бр
  • Харесва ми! 2
  • Администратор
Публикува

photo_2022-10-31_11-26-02.jpg

Руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана, падна в северния край на град Наславча в #Молдова, който е на границата с #Украйна. Няколко къщи са повредени, но няма данни за жертви.

https://t.me/drmjournal/3563

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 21 часа, Кимон Георгиев said:

Значи руснаците са дали 71,2К жертви. Говорим за убити руснаци от украинските свръхсолджъри... В същото време, по принцип, ранените по време на война са към 3-4 пъти повече от убитите. Сиреч, за по-малоумните тук говорим за много над 200 000 войници.

Ето тук първи поставяш на обсъждане въпроса за броя на ранените и убитите по време на война.  Сега когато тъкмо започнахме да изясняваме нещата,  казваш, че това са глупости и дебилщини. Абе нали ти искаше да говорим за ранените и убитите. Не може да засираш темите и да вървиш напред.

Второ.) Аз цитирам същите числа 3-4 към едно, но ти казваш, че моите числа не били верни. Ами че те съвпадат с твоите.Тука не мога да разбера "мъдрата " ти мисъл.

Трето.) За 4-5 път ти казвам, че съотношението на ранените към убитите през ПСВ е 4/1, през ВСВ 3/1. Няколко пъти вече ти дадох линк(че и текст), който води началото си от Балшая енциклопедия. Но ти упорито твърдиш, че нямало намаляване на съотношението. Абе ти наистина ли си функционално неграмотен и неразбираш това което четеш?

Прави ми впечатление ,че постоянно употребяваш едни и същи думи(малоумщини,дебилщини и глупости). Много ти е беден речника.Да не би където се появиш навсякъде да ти викат така, че само тях си запомнил?

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува

Главное из утренней сводки Генштаба ВСУ:

1. За сутки украинские силы отразили атаки в районах населенных пунктов Зеленое Харьковской области; Белогоровка, Николаевка и Новоселовское в Луганской области; Авдеевка, Бахмутское, Веселое, Водяное, Майорск, Марьинка и Новобахмутовка Донецкой области.

2. Обстрелы затронули более 20 населенных пунктов. Среди них – Купянск Харьковской области, Северск на Донетчине, Новая Каменка Херсонской области и Березнеговатое и Очаков на Николаевщине.

Также заявляется об артиллерийских ударах по Павловке и Угледару Донецкой области, но не упоминается, что российские войска пошли там в наступление.

3. Россия продолжает переброску отдельных подразделений на территорию Беларуси.

4. Продолжается подготовка к эвакуации отдельных подразделений и военной техники противника с правобережной части Херсонской области. Для этого уточняется наличие плавсредств речного флота, устанавливаются понтонные переправы и периодически производится проверка исправности и готовности барж.

-----

Оперативная информация от Генштаба ВСУ:

🔺подразделения Сил обороны Украины отразили атаки россиян в районах населенных пунктов Зеленое Харьковской области; Белогоровка, Николаевка и Новоселовское в Луганской области; Авдеевка, Бахмутское, Веселое, Водяное, Майорск, Марьинка и Новобахмутовка Донецкой области

🔺в Херсонской области, уничтожена колонна военной техники противника, в Запорожской — уничтожен состав боеприпасов, 5 единиц вооружения и военной техники разного типа и ранены до 120 военнослужащих

🔺россияне нанесли 4 ракетных и 5 авиационных ударов, совершили более 90 обстрелов с РСЗО.
Под удары попали районы более 20 населенных пунктов. Среди них — Купянск Харьковской области, Северск Донецкой области, Новая Каменка Херсонской области и Березнеговатое и Очаков Николаевскойо области

🔺Авиация Сил обороны в течение суток нанесла по врагу 21 удар.

------

Текущая оперативная обстановка на юге Украины:

Ракетно-артиллерийскими подразделениями Сил обороны юга выполнено 156 огневых задач. Подтвержденные потери врага в настоящее время составляют 27 рашистов, танк, 2 миномета, самоходная крупнокалиберная гаубица «Акация», двадцати трех миллиметровая зенитная установка и 5 единиц автобронетехники. В Баштанском и Бериславском районах уничтожены 2 склада с вражескими боеприпасами.

На временно оккупированных территориях Херсонской области создаются условия, не пригодные для проживания местного гражданского населения. Оккупационные власти отключают электричество и воду, доступ к сети Интернет, пугают нанесением ракетных ударов со стороны Вооруженных Сил Украины, агитируют за срочную эвакуацию. Сами же оккупанты в первую очередь вывозят медучреждения с персоналом и оперативные службы. От местных предпринимателей требуют срочно продать продовольственные товары, закрывают магазины и рынки.

------

ISW, 30 октября

▪️Якобы ген.-лейт. Андрей Мордвичев (командующий 8-й ОВА ЮВО) заменил Лапина.
▪️МО РФ утверждало, что войска РФ отражали атаки ВСУ в Харьковской обл.
▪️РФ продолжала подготовку обороны вокруг Херсона.
▪️Войска РФ готовятся вывести артиллерийские части с западного берега Днепра для усиления других направлений.
▪️Силы РФ продолжали обстреливать позиции ВСУ в Бериславском р-не; информация о ситуации на линии фронта в Херсонской обл. ограниченна.
▪️В РФ утверждают, что 30 октября её войска захватили Водяное (4 км к с.-з. от донецкого аэропорта) и (возможно, частично) Павловку (2 км к ю.-з. от Угледара).
▪️Войска РФ запустили крылатые ракеты Х-59 по Очакову и утверждали, что уничтожили там военную инфраструктуру.
▪️Мобилизованные из Коми обратились к властям с жалобами на нехватку боевой техники и бронежилетов.
▪️Оккупанты объявили о введении двухвалютной системы (и рубли, и гривны) на Херсонщине, что положило конец рублизации.

-------

Американский "Институт изучения войны" пишет, что российские войска скорее всего захватили Павловку под Угледаром.

Организация, аккредитованная при Пентагоне, ссылается на данные российских источников и анализирует реакцию на них из Украины.

"В вечернем отчете украинского Генштаба не сообщалось об отражении российских атак в этом районе, как это обычно бывает, что потенциально указывает на то, что заявления России верны", - делает вывод "Институт".

Отметим, что в утренней сводке украинского Генштаба также не указано, что атаки на Павловку отражены.

В "ДНР" при этом полного захвата населенного пункта не подтверждают.

Сегодня командир формирования "Восток" Ходаковский заявил, что ВСУ еще находятся в селе хотя и, судя по всему, окружены.

По его словам, россияне контролируют переправы через реку Кашлагач, которая проходит по северным, ближайшим к Угледару, окраинам Павловки (то есть, путь к отступлению для ВСУ в Павловке, предположительно, отрезан).

При этом Ходаковский считает, что удерживать село без немедленной атаки на сам Угледар бессмысленно. Павловка простреливается из города, и ее поэтому сложно оборонять. Ходаковский напоминает, что из-за этих обстрелов "ДНР" была выбита из села летом.

"Угледар все эти месяцы видел всё на десятки километров вокруг, наводя артиллерию даже без БПЛА - Павловка для него вообще, как на ладони. На шахтных копрах рядом с Угледаром стоит мощная оптика, которую так и не смогли по какой-то причине уничтожить вместе с копрами ни авиацией, ни артиллерией. Пока она стоит - противник, и так имеющий преимущество по высоте, может не бояться наших РЭБ и корректировать огонь в любом направлении. Поэтому я сказал, что считаю наше наступление преждевременным", - заявил "комбат" "Востока".

------

Сводка МО Великобритании

▪️С октября Россия направила на линию фронта в Украине несколько тысяч недавно мобилизованных. Во многих случаях они плохо снабжены. В сентябре российские офицеры были обеспокоены тем, что некоторые мобилизованные прибывают в Украину без оружия.
▪️Изображения из открытых источников показывают, что выданное мобилизованным резервистам оружие представляет собой АКМ мод. 1959 года. Многие из них, вероятно, находятся в почти непригодном для использования состоянии из-за плохого хранения. АКМ стреляет патронами калибра 7,62 мм, в то время как регулярные боевые части РФ в основном вооружены автоматами АК-74М или АК-12 калибра 5,45 мм.
▪️Интеграция резервистов с контрактниками будет означать, что российским снабженцам придется доставлять 2 типа боеприпасов для стрелкового оружия, а не один. Это, вероятно, еще больше нагрузит и без того перегруженную логистическую систему России.

• Харесва ми! 2
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!