Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Трагични събития се случват северозападно от Сватово...

Западно от местността Нижняя Дуванка се наблюдава рязко увеличение на среднодневния брой жертви в редиците на РОВ.
Носят се слухове, че това е свързано с епидемия от "шап" в редиците на мобилизираните. 😱
Е, това не може да се дължи на факта, че край Сватово хвърлиха необучени и напълно неподготвени мобилизанти, които дори не знаят как да се държат при обстрел от оръдия или ракетна артилерия, или дори при банален минометен удар. Но те са хвърлени да щурмуват позициите на въоръжените сили на Украйна с вика ГОЙДА! (призив за незабавно действие – бел. ред.).
Всъщност след доставката на свежа биомаса редица подразделения от 423-та МСП на 4-та ТД 1 ТА загубиха своята боеспособност. Загубите надвишават 30% от първоначалния състав. Подобна е ситуацията и в подразделенията на 9-то МСП на 18-о МСД.
Всички тези подразделения през последната седмица упорито се хвърляха в атака. И...
Ето че вече повече от два месеца руското командване се опитва да сдържа действията на ВСУ в посока Сватово – Кремина с помощта на атаки на биомасата от мобилизанти и това е единственото, което им хрумва като противодействие на контранастъплението. Но по този начин те успяха единствено да ограничат собствения си потенциал.
Браво на тях! .😎

Източник: Александър Коваленко

• Харесва ми! 3
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Глобален Модератор
Публикува
Преди 1 час, Mirolub said:

Тъй като "украинския език" на практика е недоразвит,  на Украйна им липсват учебници и научна литература на собствения им език . Едно е да се ползва богатата литература и многото преводи, а съвсем друго е да се почне превод на всичко и да се преструктурира цялата им образователна система. След като забраниха руския, ще им се наложи на украинците или здраво да превеждат или да минат за по-лесно на английски.

Кой по дяволите го интересуват някакви проблеми с учебниците от образователната система, в момент в който по заповед на Путлер се хвърлят бомби и избиват хора на връх Коледа ???? 

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 4 часа, resavsky said:

https://t.me/operativnoZSU/65553

Създаване на поредно беларуско  доброволческо съединение което да се бие в помощ на  украинците.

Пълна деокупация на Украйна и Беларус.

Прав е бил Шарий - има движение по белоруския фронт. Но с нюанс. :)

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

Ставам аз днес, викам си "я да вляза да видя стигнали ли са до Лвов белоруските орди", а чета втора серия Енгелс. Такива работи. Спецоперация идет по плану. :)

• Потребител
Публикува

Вечером в понедельник, 26 декабря, в Новосибирске произошел пожар в двухэтажном складском помещении площадью почти 2000 квадратных метров.

На момент прибытия пожарных здание площадью было охвачено огнем, площадь пожара составила 1805 кв. метров.

Пожару присвоен ранг второй степени, создан штаб пожаротушения.

В ведомстве уточнили, существует угроза распространения огня на соседние здания.

https://novos.mk.ru/incident/2022/12/26/v-leninskom-rayone-novosibirska-gorit-sklad-ploshhadyu-bolee-1800-kv-metrov.html

• Потребител
Публикува
Преди 16 часа, Пандора said:

Говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат коментира експлозиите на летище Енгелс в Саратовска област на Руската федерация, където е базирана стратегическата авиация на руските окупатори.

Още един коментар:

Важно обратить внимание, что ударами беспилотников по базам наше командование всегда пытается упредить авиационно-ракетный удар по Украине. Очевидно, Путин и российское руководство хотят перед Новым годом уничтожить в Украине электрику, поэтому на авиабазе рано утром ведутся активные подготовительные работы и сосредоточен лётный персонал.

https://t.me/s/ButusovPlus/1949

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 1 час, Warlord said:

Кой по дяволите го интересуват някакви проблеми с учебниците от образователната система, в момент в който по заповед на Путлер се хвърлят бомби и избиват хора на връх Коледа ???? 

Просто. Има пример, например сърбо-хърватският. Ще минат на латинска азбука, ще определят кой диалект да е литературният украински и след 1-2 генерации е готов украинският говорим език. Въпрос е на решение.

• Потребител
Публикува
Преди 5 минути, Warlord said:

Няма нужда да го правят. Ако досега е имало някакво колебание у някого дали е руснак, россиянин или украинец, Путлер окончателно сложи край на това колебание у всички. Който още бълнува за руский мир отдавна е избягал в Русия, който е останал и все още не е убит, мрази Путлер и рашистката измет в червата.

А ако утре тръгнат да се трепят албанци и сърби пак ли ще викаш смърт на Милошевич и смърт на сърбите? НАТО както е тръгнало ще пази косоварите. Сърбите ясно - наследници на Милошевич, по подразбиране са путинисти.

• ХаХа 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Ако "Милошевич" почне да бомбардира жилищните блокове и къщи в Албания - да, това ще "викам".

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 34 минути, Warlord said:

Няма нужда да го правят. Ако досега е имало някакво колебание у някого дали е руснак, россиянин или украинец, Путлер окончателно сложи край на това колебание у всички. Който още бълнува за руский мир отдавна е избягал в Русия, който е останал и все още не е убит, мрази Путлер и рашистката измет в червата.

Окончателната еманципация на украинците от руснаците настъпи на 24 февруари. И процеса е абсолютно необратим.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 8 минути, resavsky said:

Окончателната еманципация на украинците от руснаците настъпи на 24 февруари. И процеса е абсолютно необратим.

Да, така е . Процеса на разделение е необратим, абсолютно.  Само че да не забравяме колко много украинци избраха да са от източната страна.  Това не се измерва само с броя на нови руски граждани и брой на новоиздадените паспорти. Това е огромно количество хора, вероятно повече от гражданите на България. За запада и за режима Зеленски обаче тия хора не съществуват. Заплахата им  е че при превземането на Донецк украинската страна нямало да взима пленници, а щяла да ги унищожава директно на място,  същото което сега се прави дистанционно с обстрелите с хаймерсите.  Видяхме какво става с такива дето се колебаят от коя страна са,  такива имаше в Изюм, после и в Херсон. Зачистването продължава. За Зеленски и Запада е важна територията , а не хората. Западното право се прилага на база територия.  Който владее територията налага там своите правила.

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Mirolub said:

Само че да не забравяме колко много украинци избраха да са от източната страна. 

Също така да не забравяме Путлер какво направи с тези хора: веднага ги мобилизира
да се бият с Украйна и веднага започна да ги изселва от родните им места.

Заслугата за дерусификацията на тези райони е изцяло на Русия.

• Харесва ми! 4
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 12 минути, Mirolub said:

Това е огромно количество хора, вероятно повече от гражданите на България.

Огромно, колко да е огромно? Вероятностите тук не вършат работа, те се основават на несбъднати желания :) Не забравяй, една огромна част от това огромно мнозинство руснаците го избиха и продължават да го избиват. Всичко друго са жалки оправдания...

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 28 минути, Mirolub said:

Да, така е . Процеса на разделение е необратим, абсолютно.  Само че да не забравяме колко много украинци избраха да са от източната страна.  

Въобще не са много.Във всеки случай много по малко отколкото очакваха Путин и компания.Градове като Харков и Херсон се приемаха за откровено руски.Истината се оказа доста по различна.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
Преди 36 минути, Mirolub said:

да не забравяме колко много украинци избраха да са от източната страна. 

Какво значи "избрали"?! Те може да изберат да се преселят в Русия и да воюват за нея,но не и да откъсват украинска територия и да я дават на Русия.

• Глобален Модератор
Публикува

Преди няколко дена, на срещата между Путин и Лукашенко в Беларус, Путин съобщи за планове за бъдещо сътрудничество с Беларус за усвояване на космоса. По този случай Невзоров направи следният коментар:

"Прежде чем Беларусь станет космической державой для нее необходимо создать отдельный, чисто белорусский космос. Желательно, чтобы он располагался на той высоте, куда легко долетает трактор МТЗ-50." :)

https://t.me/nevzorovtv/7307

• ХаХа 3
  • Глобален Модератор
Публикува

Главное в вечерней сводке украинского Генштаба:

1. Россияне пытаются наступать на Бахмутском и Лиманском направлениях, на Купянском, Авдеевском и Запорожском – пытаются улучшить тактическое положение. На Новопавловском и Херсонском направлениях – обороняются.

2. Армия РФ совершила 19 обстрелов из РСЗО.

3. 24 декабря ВСУ нанесли удар по расположению россиян у Половинкино Старобельского района Луганской области. Их потери – до 150 военнослужащих убитыми и ранеными.

4. 25 декабря в Херсонской области россияне потеряли до 50 военнослужащих убитыми и до 100 ранеными. Также уничтожены около 5 единиц военной техники разного типа.

5. В Токмаке Запорожской области российские военные ужесточили административно-полицейские меры: выискивают проукраински настроенных граждан, проводят проверки личных ноутбуков, телефонов и обыскивают жилье.

6. Авиация ВСУ в течение суток нанесла один удар по району сосредоточения армии РФ.

------

Оперативная информация по состоянию на 18.00 26.12.2022 по российскому вторжению

🔺В течение суток противник совершил 19 обстрелов из реактивных систем залпового огня. Угроза вражеских авиационных и ракетных ударов остается на всей территории Украины.

🔺24 декабря Силы обороны нанесли удар по району сосредоточения живой силы противника возле Половинкино Старобельского района Луганской области. Потери оккупантов составили до 150 военнослужащих мертвыми и ранеными.

🔺25 декабря, на временно занятой территории Херсонской области, захватчики потеряли до 50 военнослужащих ликвидированными и до 100 ранеными. Также уничтожены около 5 единиц военной техники разного типа.

🔺Авиация Сил обороны Украины в течение суток нанесла удар по району сосредоточения врага, а подразделения ракетных войск и артиллерии поразили 4 пункта управления и 6 районов сосредоточения живой силы противника.

------

"Странная война" у Кременной, гибель группы из "Братства" Корчинского, угроза новогоднего блэкаута. Итоги

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 10 минути, Skubi said:

По този повод, преди месец Associated Press съвместно с Frontlinepbs публикуваха  обширно разследване за путинските престъпления в Украйна, и отделно за Буча, с 3D възстановка на събитията по видео от камерите за наблюдение и свидетелските показания и прихванати телефонни разговори.

Това е за Буча. Сложили са ограничение (кадрите не са за всеки), човек трябва да влезе в профила си в Гугъл (наппример в пощата си на gmail):

Crime Scene Bucha: How Russian Soldiers Ran a "Cleansing" Operation in Ukraine | FRONTLINE

А това е пълният документален филм:

Putin's Attack on Ukraine: Documenting War Crimes (full documentary) | FRONTLINE

Готов материал за Хагския трибунал!

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, Mirolub said:

Да, така е . Процеса на разделение е необратим, абсолютно.  Само че да не забравяме колко много украинци избраха да са от източната страна.  Това не се измерва само с броя на нови руски граждани и брой на новоиздадените паспорти. Това е огромно количество хора, вероятно повече от гражданите на България. За запада и за режима Зеленски обаче тия хора не съществуват. Заплахата им  е че при превземането на Донецк украинската страна нямало да взима пленници, а щяла да ги унищожава директно на място,  същото което сега се прави дистанционно с обстрелите с хаймерсите.  Видяхме какво става с такива дето се колебаят от коя страна са,  такива имаше в Изюм, после и в Херсон. Зачистването продължава. За Зеленски и Запада е важна територията , а не хората. Западното право се прилага на база територия.  Който владее територията налага там своите правила.

Пишеш пълни глупости. От Донецк до Лвов Путин и Русия са мразени в червата, всички нови паспорти са насилствено издадени. 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
On 26.12.2022 г. at 0:21, scaner said:

Всички наблюдатели отчитат силно намаляла артилерийска активност в сравнение с предишните месеци - до над три пъти по-малко стрелят снаряди за ден, а това им е единствената стратегия която знаят. Причините могат да са най-различни, от изчерпване на запасите (+лошо съхранение), през недостатъчно производство, до работата на хаймарсите по складовете. Не са важни причините в момента, важен е резултатът. 

Аз за специалист помолих да се произнесе ... Както и да е! Значи, казваш, по-слаба артилерийска активност, ама важен е резултатът. А резултата е, че украинците реват за прекъснати ток, вода, топло, фронтовата линия си седи една и съща. Да не се опитваш да кажеш, че агресорите са станали по-ефективни? И с по-малко активност постигат повече стратегически цели? Пепел ти на езика!

Е, не трябва да се търсят чак такива конспирации, Войната се води вече десет месеца, не е сложно да се прогнозира че на Украйан ще и трябва по-сериозно ПВО, и съответно да се обучат съответните кадри, докато бюрокрацията в САЩ бавно втасва по въпроса.

Е, то не е никак сложно и да се проумее, че обучение, което трае барем 12 месеца няма как да е завършено за 9-те месеца на войната. Ама на, някои не схващат. Или, викаш, обучили са ги по стахановски. Петилетката за 4 години или как беше там. Да им се не надяваш направо на какво са способни.

Колкото до намаляващите боеприпаси на орките, това е факт.

Точно тия "факти" ме притесняват. Реално, само висшия ешелон на рашките имат факти за боеприпасите. Ако и те имат. Като гледам каква анархия е и там. Пък и когато такива факти се бълват от компрометиран източник като визирания от мен модератор - ами, човек почва да се замисля, нали? Ти не се ли замисляш?

Така че по-спокойно :)

А, аз съм много спокоен на фона на активността на някои в темите за войната. Като ги гледам какво безпокойство ги тресе - цели 500 и кусур страници напълниха, завалиите. Я чакай, сега погледнах, ми то и ти си сред тези с най-много постове! Неспокоен ли си нещо? Take it easy, войната е с отдавна написан край. И, немой да се косиш, ама той не е в полза на Украйна.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!