Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 54 минути, Warlord said:

ще се види ясно когато джуджето се изправи

Говориш, че нивото на форума било спаднало, но самия ти го смъкваш доста ниско. Използването на подобен жаргон, който е типичен за кварталната кръчма, от рода на джуджето, путлер, русороби, копейкин и прочее, съвсем не вдига нивото както на форума, така и на аргументацията ти.

Доколкото тук приемаме, че е научен форум някакъв, в който се дискутират научно някакви въпроси, по-добре ще е да се концентрираш към научна дискусия по въпросите, а не емоционално да коментираш ад хоминем обектите на дискусията или коментиращите. В този смисъл това да определяш всеки, който е на различнно от твоето (или консенсусното към момента на войната за западния свят) мнение по въпроса за войната в Украйна като "копейкин" е реално смъкване надолу на нивото на дискусията и форума.

Аз лично се обиждам ако някой ме нарече "копейкин" амо заради това, че се опитвам да анализирам безпристрастно ситуацията в Украйна. Може за някой да изглежда, че войната там е само руска агресия, но ако трябва научно и безпристрастно да се разглеждат нещата трябва да се отчитат и политическите действия и събития в Украйна преди войната, които реално водят до нея. Според определението „войната е продължение на политиката с други средства“, като съответно това означава, че трябва да се отчита и политическите действия след Евромайдана при които правата на граждани на Украйна бяха отнети, партията им беше нулирана, президента беше свален. Там трябва да се отчитат и кражбите на газ от руските тръбопроводи. Трябва да се отчитат разбира се и гладомора, преминаването на украинците на страната на Хитлер през Втората световна война и други подобни.

Тоест войната не е просто руска агресия. Ако в Донецк, Луганск, Крим и Херсон живееха просто някакви украинци, сигурно щеше да е безмислена агресия, но реално нещата са различни. Предисторията на войната трябва да се отчита.

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува
Преди 19 минути, Warlord said:

А, че украинците са нацисти и че руснаците в Украйна не можели да се самоопределят и гласуват, няма да го коментирам.

Значи определянето на украинското правителство като нацистко се прави единствено по линията на нарушаването на правата на самоопределяне и правото на глас на руснаците в Украйна. До евромайдана руснаците имаха това право, а след това го нямат. По същия начин можем да наречем и македонистите в Северна Македния, че са нацисти спрямо българското населеие в Северна Македония. Спрямо останалото население са съвсем нормални хора, но спрямо българите са нацисти.

Руснаците в Украйна се самоопределяха много добре като руснаци на всички избори преди Евромайдана, а след това няма как да каже, че там има демокрация с демократични избори, че правата им се зачитат и че биха имали шанс да имат отново партия, президент или министри.

• Администратор
Публикува
Преди 3 минути, makebulgar said:

Значи определянето на украинското правителство като нацистко се прави единствено по линията на нарушаването на правата на самоопределяне и правото на глас на руснаците в Украйна. До евромайдана руснаците имаха това право, а след това го нямат. По същия начин можем да наречем и македонистите в Северна Македния, че са нацисти спрямо българското населеие в Северна Македония. Спрямо останалото население са съвсем нормални хора, но спрямо българите са нацисти.

Руснаците в Украйна се самоопределяха много добре като руснаци на всички избори преди Евромайдана, а след това няма как да каже, че там има демокрация с демократични избори, че правата им се зачитат и че биха имали шанс да имат отново партия, президент или министри.

Всичко това не е вярно!

До тук с научния поглед.

Хайде, ако твоята обективна гледна точка защитава Русия по-добре да не пишеш в този клуб. Форума разглежда само една вярна гледна точка и това е на нормалната част от света. Всички други да се събират на друго място. Тук място за хора, които подкрепят зверствата, които в момента се случват от Русия към Украйна няма. 

Ако доброволно не спреш да пишеш в този клуб, то аз ще те огранича.

• Харесва ми! 1
  • Неясен 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 12 минути, Р. Теодосиев said:

ако твоята обективна гледна точка защитава Русия по-добре да не пишеш в този клуб. Форума разглежда само една вярна гледна точка и това е на нормалната част от света. Всички други да се събират на друго място. Тук място за хора, които подкрепят зверствата, които в момента се случват от Русия към Украйна няма. 

Еми не защитавам Русия, нито пък защитавам някакви зверства в Украйна, а просто анализирам ситуацията и какво доведе до войната с оглед не само на позицията на НАТО, ЕС и Украйна, а и с оглед на политическия живот в Украйна и в частност на правата на руснаците в Украйна. Ако мястото за подобна научна дискусия не е тук няма да ви преча, явно клуба не е отворен, а е затворен.

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 17 минути, makebulgar said:

Искрено се надявам да правиш разлика между рускоезични и руснаци.Точно рускоезичните в момента са гръбнака на украинската армия и те са в основата на победите на ВСУ.Може и парадоксално да е но е така.

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 27 минути, makebulgar said:

Говориш, че нивото на форума било спаднало, но самия ти го смъкваш доста ниско. Използването на подобен жаргон, който е типичен за кварталната кръчма, от рода на джуджето, путлер, русороби, копейкин и прочее, съвсем не вдига нивото както на форума, така и на аргументацията ти.

Доколкото тук приемаме, че е научен форум някакъв, в който се дискутират научно някакви въпроси, по-добре ще е да се концентрираш към научна дискусия по въпросите, а не емоционално да коментираш ад хоминем обектите на дискусията или коментиращите. В този смисъл това да определяш всеки, който е на различнно от твоето (или консенсусното към момента на войната за западния свят) мнение по въпроса за войната в Украйна като "копейкин" е реално смъкване надолу на нивото на дискусията и форума.

Аз лично се обиждам ако някой ме нарече "копейкин" амо заради това, че се опитвам да анализирам безпристрастно ситуацията в Украйна. Може за някой да изглежда, че войната там е само руска агресия, но ако трябва научно и безпристрастно да се разглеждат нещата трябва да се отчитат и политическите действия и събития в Украйна преди войната, които реално водят до нея. Според определението „войната е продължение на политиката с други средства“, като съответно това означава, че трябва да се отчита и политическите действия след Евромайдана при които правата на граждани на Украйна бяха отнети, партията им беше нулирана, президента беше свален. Там трябва да се отчитат и кражбите на газ от руските тръбопроводи. Трябва да се отчитат разбира се и гладомора, преминаването на украинците на страната на Хитлер през Втората световна война и други подобни.

Тоест войната не е просто руска агресия. Ако в Донецк, Луганск, Крим и Херсон живееха просто някакви украинци, сигурно щеше да е безмислена агресия, но реално нещата са различни. Предисторията на войната трябва да се отчита.

В крайна сметка сме хора и е неизбежно да има емоции, когато говорим за ежедневното избиване на други хора, като нас. Неизбежна е и омразата ми към тези, които оправдават това избиване или хвърлят вината, не върху този, който дава заповедта за избиването им, а върху Байдън/Зеленски/Сорос/международното положение/ историята и т.н., но само не и върху този, който реално хвърля бомбите. 

Съжалявам ама няма как да очаквате различно отношение при това положение.

• Харесва ми! 3
  • Администратор
Публикува
Преди 4 минути, makebulgar said:

Еми не защитавам Русия, нито пък защитавам някакви зверства в Украйна, а просто анализирам ситуацията и какво доведе до войната с оглед не само на позицията на НАТО, ЕС и Украйна, а и с оглед на политическия живот в Украйна и в частност на правата на руснаците в Украйна. Ако мястото за подобна научна дискусия не е тук няма да ви преча, явно клуба не е отворен, а е затворен.

Гледната ти точка не е обективна и следователно не, не е за този клуб.

ООН: Във войната в Украйна са убити 7 хиляди цивилни, 469 от тях - деца

https://offnews.bg/sviat/oon-vav-vojnata-v-ukrajna-sa-ubiti-7-hiliadi-tcivilni-469-ot-tiah-792384.html?fbclid=IwAR1ZbsGFpnlHaGQF4Mznql7dGY8gPJdGtUIIMGWwXlM3pUgb8XdC1EMj9lQ

Във войната в Украйна са потвърдени близо 18 хиляди случая на убити или ранени цивилни, заяви късно снощи Върховният комисариат на ООН по човешките права. От началото на руската инвазия на 24 февруари са убити 6884 цивилни, а 10 947 са ранени. 

Върховният комисариат подчерта, че действителният брой на убитите и ранените цивилни е по-голям, но събирането на достоверни данни от райони, през които преминава фронтовата линия, е трудно.

От 24 февруари до 26 декември са регистрирани 6884 случая на убити цивилни и 10 947 - на ранени. Сред убитите има 429 деца, се казва в изявлението на Върховния комисариат.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че иска годишната му реч в Радата да е диалог с украинците

• Тъжен 1
  • Глобален Модератор
Публикува

https://blitz.bg/svyat/sutreshna-svodka-zemyata-kray-bakhmut-e-oseyana-s-trupove-genshchabt-na-vsu-sobshchi-za-rusko-nastplenie-v-donbas-snimki-18_news928260.html

Бахмут е на път да се превърне във втори Ковел от времето на ПСВ-опорен пункт който руснаците атакуват с месеци и не успяват да го превземат въпреки колосалните човешки загуби.И ако човешкия фактор не е бил приоритет на руснаците трябва да се напомни че една година след Ковел се стигна до разпадане на империята.  

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Warlord said:

В крайна сметка сме хора и е неизбежно да има емоции, когато говорим за ежедневното избиване на други хора, като нас. Неизбежна е и омразата ми към тези, които оправдават това избиване или хвърлят вината, не върху този, който дава заповедта за избиването им, а върху Байдън/Зеленски/Сорос/международното положение/ историята и т.н., но само не и върху този, който реално хвърля бомбите. 

Интересното е, че сме много емоционални когато говорим за войната в Украйна, но не сме чак толкова емоционални и не говорим много за войните в Северна Сирия и Нагорни Карабах. Може би причината е че украинчената са по-различни от кюрдчетата или арменчетата. Или пък просто там агресорите са други и не са лошата мечка с атомните бомби, а са съюзниците ни от НАТО. Турция и Азарбейджан също бомбят и са окупирали територии населени с кюрди и арменци, и там загиват много цивилни и деца, но тези конфликти не са във фокуса, тъй като просто се движат от държава член на НАТО. Или пък сме по-емционално обвързани с украинците заради християнството им... не е ясно. Изглежда има някакъв двоен аршин. И трите конфликта текат в момента, тъй че едва ли са само емоциите.

• Потребител
Публикува
Преди 1 минута, makebulgar said:

Изглежда има някакъв двоен аршин.

Това,че човек харесва повече приятеля си от непознатия,не означава двоен аршин. Въобще,словосъчетанието двоен аршин в реалността не съществува...

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикува
Преди 1 минута, makebulgar said:

Интересното е, че сме много емоционални когато говорим за войната в Украйна, но не сме чак толкова емоционални и не говорим много за войните в Северна Сирия и Нагорни Карабах. Може би причината е че украинчената са по-различни от кюрдчетата или арменчетата. Или пък просто там агресорите са други и не са лошата мечка с атомните бомби, а са съюзниците ни от НАТО. Турция и Азарбейджан също бомбят и са окупирали територии населени с кюрди и арменци, и там загиват много цивилни и деца, но тези конфликти не са във фокуса, тъй като просто се движат от държава член на НАТО. Или пък сме по-емционално обвързани с украинците заради християнството им... не е ясно. Изглежда има някакъв двоен аршин. И трите конфликта текат в момента, тъй че едва ли са само емоциите.

Още една опорка.

Аз лично съм много обвързан с Украйна и Русия, имам роднини както в Украйна така и в Русия. Разбирам руски език и слушах руско радио, руска телевизия понякога съм гледал и много руски филми. Украински медии никога не съм отварял, чел, гледал или слушал. Ходил съм в Украйна и познавам много украйнци тук в България и няколкото в Украйна, както и в Русия.

За мен те са много свързани с мен и с моя живот. Другите конфликти ме интересуват, но не толкова.

Хайде сега, се спри.

• Потребител
Публикува (edited)
Преди 6 часа, deaf said:

Украйна сключва договор и купува от САЩ РПГ "Джавелин" през 2019г. Две години преди Путин да я нападне. Защо да не допуснем,че украинската армия още преди февруари месец на тази година 2022г. се е обучавала от американската армия и въоръжавала? В това няма нищо лошо.

2018-та.

Защо да го допускаме това и на какви основания? Напоследък е много модерно куцо, кьораво и сакато да си приписва някакви имагинерни заслуги. Като Меркел, която, видите ли, с Минските споразумения била дала време на Украйна да се превъоръжи и подготви. А фактите какви са - осем години Меркел блокираше всякакви оръжейни запитвания от страна на Украйна, фактическо оръжейно ембарго. Същото се отнася и за много други западни държави, включително САЩ. Какво освен тези Джавелини продадоха САЩ на Украйна? Нищо. И на всичкото отгоре покрай Джавелините имаше грандиозен скандал, бяха в центъра на опитите за импийчмънт на Тръмп.

Тъй че да не пренаписваме историята.

А разликата между Джавелин и Пейтриът е, де да знам, като да се научиш да караш колело и болид от Формула 1.

p.s. Нещо повече. На Украйна не желаеха да продават дори компоненти, които с охота продаваха на Русия, която беше под уж официални санкции. Примерно топловизори и други подобни, с които украинците искаха да си модернизират танковете.

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува

Въпреки изядените количества "червени  форумни мухоморки", от мен помнете само едно , а именно, че Зеленски,  затри цяла една държава и народ. И на всеки трезво мислещ човек е ясно, че Украйна,  няма да може да обърне хода войната  и отива към тотален разпад!

• ХаХа 2
  • Потребител
Публикува (edited)
On 27.12.2022 г. at 15:38, Warlord said:

Коментарът на Пригожин за прогнозите на Медведев:

"Да, запознах се с "прогнозите" и не мога да коментирам по никакъв начин еротични фантазии. Разбира се, всяка фантазия има място. Но ми се струва, че братя Стругацки разбират това по-добре от мен", коментира Пригожин .

https://tsn.ua/ru/svit/prigozhin-nazval-prognoz-medvedeva-na-2023-god-eroticheskimi-fantaziyami-2232436.html

:ag:

Редактирано от sir
  • Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикува

В #Бердянск силите за сигурност са получили разрешение да се движат из града в цивилни дрехи. Наскоро в града мистериозно загинаха трима руски войници, които официално са обявени за „безследно изчезнали“, но най-вероятно са убити от местната анти-руска съпротива.

https://t.me/drmtalk/37698

------------

Руската армия изстреля над 30 ракети по цивилни цели в Херсон. Русия отрече да е атакувала цивилни. 

В момента има тежки боеве в Източна Украйна, включително в Бахмут.

https://t.me/drmjournal/3999

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Veritas Sit Amet said:

Въпреки изядените количества "червени  форумни мухоморки", от мен помнете само едно , а именно, че Зеленски,  затри цяла една държава и народ. И на всеки трезво мислещ човек е ясно, че Украйна,  няма да може да обърне хода войната  и отива към тотален разпад!

И Хо Ши Мин така, пък взеха че победиха виетнамците.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 часа, makebulgar said:

Аз лично се обиждам ако някой ме нарече "копейкин" амо заради това, че се опитвам да анализирам безпристрастно ситуацията в Украйна.

Смех.

Трите признака, по които се разпознават русоробите:

• мразят Запада до мозъка на костите си
  • не признават Украйна за суверенна държава и украинците за отделен народ от руския
  • смятат се за безпристрастни в тази война

Маке, вече си се обявил за безпристрастен. Кажи  ни сега какво ти е мнението за Украйна като
суверенна държава и също така какво мислиш за лошия и гнил Запад. :ag:

• Харесва ми! 2
  • Upvote 2
  • Потребител
Публикува
Преди 10 минути, Atom said:

Чл.1 има и алинея 3, а тя е ключова по този въпрос: "(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет."

Изрично си е записано, че НИКОЙ не може да си присвоява народния суверенитет. Това включва и Президента, Парламента, Министър председател, Гешев и което и да е друго лице или държавна институция.

Какво неясно има тук?

Алинея 3 показва единствено това, че никой няма право да отнема правото на народа да избира от редовете си избранници, които да управляват, тоест да са суверена.

След като народа е избрал депутати, министри и президент, властта е в техни ръце и могат да си правят каквото искат. Могат да си гласуват каквото си искат и са имунизирани от съдебно преследване. Тъй че народа няма никакво право и никаква възможност да контролира избраните за депутати и президент. Единствената им възможност е чрез бунтове и митинги, но ако властващите решат могат да използват цялата сила на закона и конституцията, за да ги забранят и потушат с полиция и дори с армията. Реално данакоплатеца не плаща на депутатите и на полицията заплатата, а депутатите гласуват и данъците и заплатите си и със закон и сила контролират плащането и събирането на данъците. В тях е властта и ако искаш да си анархист и напълно свободен без да си плащаш данъка отиваш в затвора. Народа има суверенитет единствено да отиде да гласува или да участва на избори. След товасуверенитета вече не е в негови ръце. 

• Потребител
Публикува
Преди 1 час, Veritas Sit Amet said:

Според русоробите, Зеленски трябваше да капитулира и да приеме руските колонизация.
Това означава смъртта на Украйна като суверенна държава и нация.

Значи отказвайки да приеме "руския мир", Зеленски в същност е спасител на Украйна
като независима държава и нация.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува

Ето няколо интересени въпроса, на които трябва да си отговорим преди да говорим генерално за войната в Украйна.

Наистина ли смятате, че в Украйна всички рускоезични се смятат за украинци, че мразят Русия и че всъщност преди Евромайдана са гласували за проруска партия просто така защото са били с промити от Русия мозъци, и не са искали да имат нищо общо с Русия?! Ако в Украйна всички рускоезични се смятат само и единствено за украинци каква е причината за това?! И възможно ли е въобще от чисто логическа и научна гледна точка да го приемем това, че в Украйна няма руснаци или рускоезични украинци, които смятат и себе си и предците си за руснаци. 

Може разбира се да се даде пример с някоя от империите като Англия, Испания и други, но като изключим САЩ и Англия, които воюват помежду си, колониите на империите винаги са си близки, и говорещите на езика на империята колонии винаги споделят често общи граждани.

От друга страна примерно българите, турците, албанците и много други народи, които имат диаспора в други държави, работят и се грижат за диаспората си и дори водят войни, за да я защитават. Примерно Турция превзе Северен Кипър. Албания помагаше за войната в Сърбия и за независимостта на Косово. Българите пък имаме няколко национални катастрофи все в името на диаспората останала извън държавата.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува
Преди 3 минути, makebulgar said:

И възможно ли е въобще от чисто логическа и научна гледна точка да го приемем това, че в Украйна няма руснаци или рускоезични украинци, които смятат и себе си и предците си за руснаци. 

Възможно е,защото събитията движат Историята,а не обратното. Събитието,което задвижи историята беше войната,която Путин почна срещу Украйна...

Преди 5 минути, makebulgar said:

Примерно Турция превзе Северен Кипър.

Това не е вярно...

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!