Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Преди 7 минути, Warlord said:

Или путя нарочно го посмъкна за да не трупа много точки престиж?

Изглежда като боричкане за власт и влияние. "Башни Кремля". Нищо свързано със събитията на фронта.
Пригожин стана голямо добрутро и сега ще му свият сърмата.

• Харесва ми! 4
  • Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува
Преди 13 минути, sir said:

Това, което се говори отдавна, е, че Суровикин и Лапин са нещо като конкуренти и че Лапин е от кохортата на Шойгу и Герасимов. Суровикин пък очевидно се ползва с одобрението на Пригожин (и на Кадиров). А сега само в рамките на няколко дни Суровикин е фактически понижен в длъжност, Лапин - повишен, а Герасимов след дълго отсъствие отново официално командори цялата операция. Не само това, ами Лапин ще отговаря за логистиката, сиреч и за снабдяването на самите Вагнер, които много бучаха срещу ГЩ и срещу самите Герасимов и Лапин - доста забавна ситуация по моему, но не и за Пригожин.

И всичко това се случва на фона на настъплението по Соледар, което по думите на Пригожин се било осъществявало "само от ЧВК Вагнер и от никой друг". Оказва се обаче, че основната работа е свършена очевидно от ВДВ (а и други кадрови части има там), а отгоре на това там са пратени и разни чмобики от неясно какви точно подразделения, както и части от 1АК. А Конашенков в прав текст в сводката си опровергава твърденията на Пригожин, че градът бил напълно превзет, и изобщо май не споменава Вагнер като участници в настъплението. Въпрос: вагнеровците са поприключили като бройка, не могат да се справят сами или пък МОРФ/ГЩ са решили да си "присвоят" заслугите им и да нашокат канчето на готвача? :)

Такива работи. :)

9CD9B5F5-ABFA-43C7-BEC8-ACAB93FC36CC_cx5Не беше ли сервитьор тоя? Както и да е, все си е лакей на Путин и без негово одобрение не би направил или казал нищо по-значимо. 

Ако разделението е както го описваш - Пригожин, Кадиров и пр. пудели на Путин срещу Шойгу, Герасимов и ко., т.е. МО, то следва, че Путлер не е баш самодържец, ами по скоро зависим... И опитите му за самоеманципация са се провалили.

Ще напомня, че имаше едни "случайни събития" на Манежния площад, поне един провален опит за преврат на гру-веца Квачков и подобни, след което политиката на Путин се обърна на 180 градуса.

• Потребители
Публикува

00:00 ВСТУПЛЕНИЕ

00:32 ВОЙНА-2023

04:25 СВОДКА С ФРОНТА

09:18 СПИСОК ПОГИБШИХ

10:13 НОВАЯ ДОЛЖНОСТЬ ЛАПИНА

10:38 КТО КОНТРОЛИРУЕТ БАХМУТ

11:14 ВАЖНОСТЬ БАХМУТА

13:17 КОВИД В КИТАЕ

15:49 ДЕКЛАРАЦИЯ ЕС И НАТО

17:02 АРМЕНИЯ И ОДКБ

17:26 ПИСЬМО В ПОДДЕРЖКУ НАВАЛЬНОГО

17:48 САПЕГЕ ОТКАЗАЛИ В ПОМИЛОВАНИИ

18:12 БАРЕЛЬЕФ РОЙЗМАНА

• Потребител
Публикува (edited)

Редактирано от новорегистриран3
  • Глобален Модератор
Публикува

Вечерная сводка Генштаба украинской армии:

Российская армия пытается взять под контроль Соледар Донецкой области и пути снабжения украинских подразделений.

Об этом сообщил Генштаб ВСУ в вечерней сводке.

Сообщается, что россияне несут большие потери, бои продолжаются.

Еще помимо Соледара в вечерней сводке Генштаба украинской армии:

1. Армия РФ наступает на Бахмутском и Авдеевском направлениях. На Купянском и Новопавловском направлениях – пытается улучшить тактическое положение, а на Лиманском, Запорожском и Херсонском – обороняется.

2. Россияне нанесли 2 ракетных и 22 авиационных удара. Совершили 18 обстрелов РСЗО.

3. Пограничная служба ФСБ РФ с 9 января этого года ввела в действие приказ об обеспечении ограничений выезда за границу граждан, пригодных к военной службе (Песков это сегодня опровергал).

4. Украинская авиация нанесла 13 ударов по районам сосредоточения россиян и три удара по позициям ЗРК РФ.

5. ВСУ сбили российский вертолет Ка-52, а также два разведывательных БпЛа, тип которых уточняется.

---------

Оперативная информация по состоянию на 18.00 11.01.2023 по российскому вторжению

🔺В течение суток противник нанес 2 ракетных и 22 авиационных удара. Совершил 18 обстрелов из РСЗО, в том числе и по гражданской инфраструктуре.

🔺Усиливается тенденция переполнения медицинских учреждений во временно оккупированных населенных пунктах ранеными российскими оккупантами. Так, по состоянию на 9 января, только в местной больнице Марковки Луганской области дополнительно развернуто 100 койко-мест.

🔺Украинская авиация в течение суток нанесла тринадцать ударов по районам сосредоточения оккупантов и три удара по позициям ЗРК врага. Кроме того, наши защитники сбили российский вертолет Ка-52, а также два разведывательных БПЛА.

🔺Подразделения ракетных войск и артиллерии Сил обороны Украины поразили вражеский пункт управления, четыре района сосредоточения живой силы и военной техники противника, а также три склада боеприпасов.

-------

Захвачен ли Соледар, тактика "Вагнера", почему понизили Суровикина и как изменят войну "Леопарды". Итоги

• Харесва ми! 2
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 17 минути, sir said:

Според мен наблюдаваме неминуемите вътрешни борби в навечерието на също толкова неминуемия военен и икономически крах, очакващ т.нар. РФ.

Както коментира Пионтковски в момента на канала на Фейгин, "педерокрацията отвръща на удара"... Става дума за обидите от вагнеровците към Герасимов и Шойгу от преди няколко дена.

• Харесва ми! 3
  • Потребители
Публикува
Преди 1 час, sir said:

И всичко това се случва на фона на настъплението по Соледар, което по думите на Пригожин се било осъществявало "само от ЧВК Вагнер и от никой друг". Оказва се обаче, че основната работа е свършена очевидно от ВДВ (а и други кадрови части има там), а отгоре на това там са пратени и разни чмобики от неясно какви точно подразделения, както и части от 1АК. А Конашенков в прав текст в сводката си опровергава твърденията на Пригожин, че градът бил напълно превзет, и изобщо май не споменава Вагнер като участници в настъплението. Въпрос: вагнеровците са поприключили като бройка, не могат да се справят сами или пък МОРФ/ГЩ са решили да си "присвоят" заслугите им и да нашокат канчето на готвача? :)

Такива работи. :)

Наистина Соледар не трябва да се счита за поражение на украинската армия. Арестович директно казва, в последното си интервю, че там е събрана цялата боеспособна руска армия, а не само вагнер (самото начало на интервюто), която може и да се придвижва с няколко метра на ден, но какво печели?! Т.е. ситуацията при Соледар не трябва да се драматизира. Като чуете неговите аргументи, може да коментираме. Казва, че украинската армия не е имала намерение да атакува, защото няма нужните ресурси. 

Жалкото е, че ВСВ се повтаря. Колко месеца трябваше да се изгубят, за да стоплят, че нагласата „Украйна не трябва да загуби“ е погрешна. Тежките атакуващи оръжия, които вече са напът, може да влязат в действие чак след 2 месеца, броено от днес.

В последното си интервю Пионтковски споменава интервю на ген. Залужни, което съм пропуснал. Генералът казал, че има нужда от 300 танка, 700 бронемашини и т.н., за да превземе Мелитопол, но такива няма. Не става ясно кога е взето това интервю, но със сигурност не е в близките дни.

• Харесва ми! 2
  • Благодаря! 1
  • Администратор
Публикува

#Пакистан ще достави на #Украйна 159 контейнера със 155 мм боеприпаси. В замяна Пакистан очаква украинска фирма да помогне за модернизирането на хеликоптери Ми-17.

122-мм боеприпаси с пакистански маркировки вече са забелязани в Украйна. Пакистан използва оръжия както от съветски, така и от натовски калибър.

• Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува
On 10.01.2023 г. at 14:22, новорегистриран3 said:

https://wikiwarriors.org/wiki/Бронежилет_ЖЗЛ-74

Разработена е за предпазване от хладно оръжие....

Това, че някой нещастник е милил, че срещу коршуми също е добра....Добре, че не си е купил спасителна жилетка... https://lodkite.com/aksesoari/спасителни-жилетки

• ХаХа 1
  • Потребител
Публикува
Преди 16 минути, Incorrectus said:

Наистина Соледар не трябва да се счита за поражение на украинската армия. Арестович директно казва, в последното си интервю, че там е събрана цялата боеспособна руска армия, а не само вагнер (самото начало на интервюто), която може и да се придвижва с няколко метра на ден, но какво печели?! Т.е. ситуацията при Соледар не трябва да се драматизира. Като чуете неговите аргументи, може да коментираме. Казва, че украинската армия не е имала намерение да атакува, защото няма нужните ресурси. 

Жалкото е, че ВСВ се повтаря. Колко месеца трябваше да се изгубят, за да стоплят, че нагласата „Украйна не трябва да загуби“ е погрешна. Тежките атакуващи оръжия, които вече са напът, може да влязат в действие чак след 2 месеца, броено от днес.

В последното си интервю Пионтковски споменава интервю на ген. Залужни, което съм пропуснал. Генералът казал, че има нужда от 300 танка, 700 бронемашини и т.н., за да превземе Мелитопол, но такива няма. Не става ясно кога е взето това интервю, но със сигурност не е в близките дни.

Поражение е. Губи се град, който месеци наред беше отбраняван без сериозни затруднения, при това от по-малки сили в сравнение с тези, с които ВСУ разполага там в момента. 93-та бригада заедно с малко териториална отбрана държаха фронта над три месеца и орките стояха в завода Кнауф в най-източните покрайнини без изгледи за какъвто и да било напредък. А в момента в близкия тил например има цяла свежа танкова бригада, тъй че въобще не ми е ясно за каква липса на ресурси говори Арестович.

Проспа се ситуацията, напълно се скапаха фланговете и сега на пожар се правят опити да не се допусне по-сериозен проблем. 

Това са фактите.

• Потребител
Публикува
Преди 12 минути, Р. Теодосиев said:

#Пакистан ще достави на #Украйна 159 контейнера със 155 мм боеприпаси. В замяна Пакистан очаква украинска фирма да помогне за модернизирането на хеликоптери Ми-17.

122-мм боеприпаси с пакистански маркировки вече са забелязани в Украйна. Пакистан използва оръжия както от съветски, така и от натовски калибър.

Интересно, че макар и да духаме на украно-НАТО фашистите, по нечий мнения, повече информация публикуваме във връзка с натовските и други военни движени от тези на орките....Както и тук. До там сме стигнали, че публикуваме почти в реално време военните движения, на украинската помощ от тази на руската....

Например, споменаваме движенията на ЧМФ на Руснаците, но никакви данни къде, какви, в каква посока кораби плават...  Ама, че сме либерал фашистска распасана банда....🤣😂😂

• ХаХа 1
  • Потребители
Публикува
Преди 7 минути, sir said:

Губи се град, който месеци наред беше отбраняван без сериозни затруднения, при това от по-малки сили в сравнение с тези, с които ВСУ разполага там в момента. 93-та бригада заедно с малко териториална отбрана държаха фронта над три месеца и орките стояха в завода Кнауф в най-източните покрайнини без изгледи за какъвто и да било напредък. А в момента в близкия тил например има цяла свежа танкова бригада, тъй че въобще не ми е ясно за каква липса на ресурси говори Арестович.

Проспа се ситуацията, напълно се скапаха фланговете и сега на пожар се правят опити да не се допусне по-сериозен проблем. 

Това са фактите.

Липса на ресурси за атака, това има предвид.

Пълен контрол над Соледар само когато орките заемат Краснополевка и Красна Гора. Това на този етап може само да го сънуват - Коваленко.

• Потребител
Публикува
Преди 9 минути, Incorrectus said:

Липса на ресурси за атака, това има предвид.

Пълен контрол над Соледар само когато орките заемат Краснополевка и Красна Гора. Това на този етап може само да го сънуват - Коваленко.

ВСУ имат предостатъчно ресурси не просто за атака, а за сериозна настъпателна операция. Такава вече си и тече, по-точно подготвителната й фаза, и в близко бъдеще очаквам развитие. Но това не отменя факта, че в Соледар се случи провал, който можеше спокойно да бъде избегнат. 

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикува

От Глишев във ФБ:

Бахмут и Соледар не са изолиран случай. Арестович обобщава: по-мащабното руско настъпление започва сега. Оттук идват два извода - първо, досегашната мобилизация бавно е обхванала вероятно повече от 300 000 руснаци (някои източници предполагат до милион, но това вероятно е фантастика) и второ, Путин (както и Пригожин) бърза. Сега войната навлиза в този разгар, за който се говореше още отпреди празниците. Следващите седмици ще са огромно изпитание на силите и за двете воюващи страни. Възможно е основният удар да е в Донбас, както казва Арестович. Възможно е обаче да има и разсейващи удари към Киев. Като знаем, че западната подкрепа за Украйна продължава и засега дори се засилва, съм убеден, че Украйна ще издържи. Може да има дори тук и там частични загуби, но генерално ще устои. Руските сили ще дадат невероятен брой жертви. За съжаление - украинското население отново ще плати висока цена.
Вероятно Арестович е прав, че след края на сега започващата руска офанзива Русия няма да е способна на нови настъпателни операции. Въпросът обаче остава: а ще може ли Украйна да върне удара? Решенията на украинското командуване, отношението им към собствения резерв ще означават много. И ще са трудни решения. Ако в края на сегашното руско настъпление Украйна е съхранила достатъчно свежи сили, тя ще може да спечели войната. В противен случай обаче Путин може би по-уверено ще започне да търси път към поне временно примирие.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, sir said:

Не знам какво е разделението, но така изглежда отстрани. Също така към днешна дата не съм много сигурен дали Пригожин е просто пудел на гнома, според мен проявява самоинициатива и това явно дразни определени кръгове. Не само МО/ГРУ, той и на Петербургската мафия скочи, където губернаторът Беглов е много стара дружка на гнома. Въобще не ми се вярва всичко това да е по поръчка на гнома. Според мен наблюдаваме неминуемите вътрешни борби в навечерието на също толкова неминуемия военен и икономически крах, очакващ т.нар. РФ.

Фойерверките ще са невероятни... :russian: 

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикува

#Полша обяви, че иска да предаде част от своите основни бойни танкове Leopard 2 на #Украйна, като част от международните усилия за укрепване на бронираните сили на Киев. 

Подобно прехвърляне все още зависи от одобрението на Германия, първоначалният източник на въпросните Leopard 2. 

Припомняме, че Обединеното кралство също потвърди, че обмисля изпращането на някои от своите собствени Challenger 2.

https://t.me/drmjournal/4137

• Потребител
Публикува
Преди 4 часа, sir said:

Не знам какво е разделението, но така изглежда отстрани. Също така към днешна дата не съм много сигурен дали Пригожин е просто пудел на гнома, според мен проявява самоинициатива и това явно дразни определени кръгове. Не само МО/ГРУ, той и на Петербургската мафия скочи, където губернаторът Беглов е много стара дружка на гнома. Въобще не ми се вярва всичко това да е по поръчка на гнома. Според мен наблюдаваме неминуемите вътрешни борби в навечерието на също толкова неминуемия военен и икономически крах, очакващ т.нар. РФ.

Малко жълтини и спекула:

Сводка-2.
Россия балансирует на грани военного переворота.
Военные недовольны политическими управленцами Кремля. И считают,что их публичные унижения,поддерживаемые политадминистраторами ослабляют настрой на победу. «Да,это ультиматум военных»,-говорит военный аналитик,комментируя назначение Герасимова главкомом ВС. «Военные взбешены попытками стравливать их с обществом. Они неформально взяли власть. Дальше-они введут танки в Москву». На последнем совещании в Минобороны высказывались тезисы о необходимости поставить точку в унижении армии и командования.
  • Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува

ISW коментира рокадата в руското МО:

Решението на Путин да накара руското МО да обяви публично промените и тяхното намерение,
за разлика от няколко предишни промени в руската командна структура, които не бяха
официално
обявени, показват, че Кремъл възнамерява назначаването на Герасимов като голяма промяна
- както в действителното водене на войната, така и в рамката на ролята на руското МО.

Назначаването на Герасимов и цялостното преструктуриране на командването вероятно отчасти
са предназначени да сигнализират, както в международен план, така и вътре в Русия, отдадеността
на Кремъл на традиционните силови структури на руското МО и желанието на Путин да води дълга
война в Украйна.

Назначаването на Герасимов за командир на театъра вероятно напредва в две усилия на Кремъл:
опит за подобряване на руското командване и контрол за решителни военни усилия през 2023 г. и
политически ход за укрепване на руското Министерство на отбраната срещу предизвикателствата
от страна на руските блогъри и силоваци, като финансиста на Вагнер
Евгений Пригожин, които
критикуваха воденето на войната от Кремъл.

Назначаването на Герасимов вероятно има за цел да подкрепи планираните решителни руски военни
усилия през 2023 г., вероятно възобновяване на руските настъпателни операции.
Путин многократно
демонстрира, че не разбира възможностите на руските сили и не се е отказал от максималистичните
си военни цели в Украйна.
Путин може да е назначил Герасимов, най-високопоставеният офицер в
руската армия, да наследи серия от командири на театъра, за да наблюдава голяма офанзива, която
Путин - вероятно неправилно - вярва, че руските сили могат да извършат през 2023 г.
ISW по-рано
оцени, че руските сили се появяват
да се готви за решителна военна атака, вероятно в Луганска
област.
ISW също прогнозира най-опасния курс на действие (MDCOA) на ново руско нахлуване в
Украйна от Беларус в Северна Украйна, въпреки че това остава най-лошият сценарий в рамките на
конуса на прогнозата.

Издигането на Герасимов и руското МО над Суровикин, фаворит на Пригожин и фракцията на
силоваците, също е много вероятно да е било отчасти политическо решение за повторно
утвърждаване на първенството на руското МО във вътрешно-руска борба за власт.

Малко вероятно е Герасимов бързо да съживи и реформира поведението на Русия във войната
в Украйна, за да постигне максималистичните цели на Путин.
Герасимов подписа фундаментално
погрешните първоначални планове за нахлуване на Путин преди 24 февруари и до голяма степен
избледня в неизвестност след краха на погрешните първоначални предположения за планиране
на Русия.
Малко вероятно е Герасимов да отговори на нереалистичните очаквания на Путин за
представянето си.

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Все повече и повече съм убеден, че швабите прекрасно знаят какъв скъп боклук е Леопард 2, но пък е продукт на историята на немския ВПК от ВСВ и е Made in Germany, което само по себе си гарантира не малко продажби. 

И ако в случая с турските леопарди все може да се минимизират репутационните щети (турските екипажи били виновни), то в Украйна не биха имали абсолютно никакво извинение. 

• Неясен 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Главное по ситуации Соледар-Бахмут на это утро:

1. Пути снабжения Соледара, вероятно, перекрыты Россией, предполагает американский "Институт изучения войны", опираясь на видеозаписи с геолокацией, опубликованные 10 и 11 января. Также по ним видно, что россияне достигли западного Соледара.

2. При этом, судя по утренней сводке Генштаба, ВСУ продолжают сопротивление на северо-западных окраинах Соледара - а именно в районе станции Соль, что является частью городской черты.

Бои за Соль подтверждают и российские военные телеграм-каналы.

3. Пригожин продолжает утверждать, что россияне контролируют весь Бахмут. Украина это опровергает.

4. Вчера российские телеграмм-каналы сообщили о захвате россиянами Опытного - поселка к югу от Бахмута, который вплотную примыкает к городу и плавно "перетекает" в него.

Украина этого не подтверждает, и в утренней сводке Генштаба Опытное не упоминается. "Институт изучения войны" фиксирует "минимальное продвижение" противника в районе Опытного, но датирует его еще 10-м января.

Пока по Опытному не было и официальных заявлений от минобороны РФ (но, возможно, они последуют в обеденной сводке МО).

Контроль над Опытным - это не только путь к штурму южных окраин Бахмута, но и возможность удара на Клещеевку с северо-востока (данное село важно как плацдарм для наступления на трассу Бахмут-Константиновка).

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Сводка украинского Генштаба на утро 12 января. Главное:

1. За прошедшие сутки россияне нанесли 4 ракетных удара (по объектам городов Лиман и Часов Яр Донецкой области) и 23 авиационных удара.

2. ВСУ отразили атаки в районе населенных пунктов:

- Стельмаховка и Кременная на Луганщине (то есть украинские силы, исходя из этого, приблизились к Кременной).

- Раздоловка, Соль, Красная Гора, Парасковеевка, Подгородное, Бахмут, Клещиевка, Майорск, Первомайское и Красногоровка Донецкой области.

3. В Крыму объявлен набор наемников в новообразованные "частные военные компании" "Щит" и "Русич". Туда приглашают бывших военнослужащих и других сотрудников силовых структур, в приоритете – офицеры.

------

Данные Генштаба на утро 12 января:

🔹За сутки оккупанты нанесли 4 ракетных (по гражданским объектам Лимана и Часова Яра Донецкой обл.) и 23 авиаудара. Было совершено 69 обстрелов из РСЗО в других локациях.

🔹За сутки Силы обороны отразили атаки рашистов в районах Стельмаховки и Кременной на Луганщине и Раздолевки, Соли, Красной Горы, Парасковеевки, Подгородного, Бахмута, Клещиевки, Майорска, Первомайского и Красногоровки Донецкой обл.

🔹Авиация Сил обороны нанесла 20 ударов по районам сосредоточения врага, а также три удара по позициям его ЗРК.

🔹За прошедшие сутки наши воины сбили вертолет Ка-52, а также два разведывательных БпЛА типа «орлан-10».

🔹Ракетчики и артиллеристы поразили вражеский пункт управления, семь районов сосредоточения живой силы и три склада боеприпасов захватчиков.

------

ISW, 11 января

▪️МО РФ объявило 11 января, что начальник Генштаба генерал армии Валерий Герасимов займет пост командующего ТВД в рамках масштабной перестановки в структуре командования РФ в войне в Украине.
▪️Назначение Герасимова, вероятно, предназначено для поддержки предполагаемых решительных военных действий РФ в 2023 году в форме возобновления наступательных операций.
▪️Возвышение Герасимова и МО РФ над Суровикиным, фаворитом Пригожина и фракции силовиков, также, вероятно, было политическим решением, направленным на восстановление первенства МО РФ в борьбе за власть.
▪️Герасимов, скорее всего, будет руководить дезорганизованной командной структурой, страдающей от постоянных и самоподкрепляющихся неудач, которым он в значительной степени был причиной.
▪️Неспособность российской оборонно-промышленной базы решить проблему нехватки боеприпасов, вероятно, помешает российским войскам вести наступательные операции на востоке Украины в 2023 году.

▪️Зеленский подтвердил, что возобновление российской наступательной операции из Беларуси остается маловероятным.
▪️Войска РФ еще не полностью захватили Соледар, несмотря на недавние успехи, и возможный захват Соледара вряд ли позволит российским войскам захватить Бахмут.
▪️Сообщается, что Путин тайно и упреждающе помиловал российских осужденных, сражавшихся в «Вагнере» в Украине, что дало ЧВК возможность действовать безнаказанно.
▪️Силы РФ контратаковали в районе Сватово, а ВСУ наступали в районе Кременной.
▪️Заявления РФ об операциях «Вагнера» и российских войск в районе Соледара, вероятно, отражают конкуренцию за тактические успехи России в Украине.
▪️Войска РФ атаковали по линии фронта в Донецкой области.
▪️Силы РФ выводят ключевые объекты и реструктуризируют логистические сети на юге Украины из-за украинских ударов.
▪️Министр обороны РФ Шойгу объявил о плане модернизации российской оборонно-промышленной базы.

------

Сводка МО Великобритании

▪️Последние двое суток продолжаются ожесточенные бои как в районе города Соледар Донецкой области, так и на подступах к Кременной Луганской области.
▪️С начала января 2023 года Россия почти наверняка выделила части 76-й гвардейской воздушно-десантной дивизии для усиления линии фронта в Кременной после оценки, что этот сектор был сильно уязвим.
▪️До ноября 2022 года Россия задействовала почти все развертываемые ВДВ на оборонительных позициях вдоль линии фронта в районе Херсона. В настоящее время передислоцированные на Донбасс и юг Украины командиры, вероятно, пытаются использовать ВДВ в большей степени в соответствии с их предполагаемой доктринальной ролью элитных сил быстрого реагирования.

• Харесва ми! 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!