Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarinat-v-ruski-plen-parvi-dumi-na-osvobodenija-kapitan-dimitar-burlakov-pred-btv.html

Това не трябва ли да е бил онзи същият хеликоптер за който се спекулираше, че бил пратен да спасява лидерите на "Азов" в Мариупол?  

• Мнения 14k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• scaner

2628

• Пандора

1252

• sir

1237

• resavsky

968

• Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/147769755906213/posts/952547672095080/

Оръжие от запада за Украйна. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5087752717968121&id=100002003280271

Бе коментар.

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)
Преди 30 минути, Втори след княза said:

А със своята ужасна инвазия в Украйна, Русия просто показа колко слаби смятат нашите лидери.

Да, така е. Путин очевидно смяташе, че Байдън е слаб президент. Путин също така смяташе, че
Украйна ще падне за три дни и че Западът ще прояви същото безразличие, което прояви при
анексията на Крим.

Както се вижда, обаче, сметките на Путин излязоха доста криви. Така че аз лично не бих се
доверявал на неговите преценки. 🤣

Апропо, откога Доналд Тръмп стана авторитет по международни дела, та него цитираме.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 4
  • Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/100002003280271/posts/5088661031210623/

Самоходни гаубици от Швеция за Украйна FH 77 BW 

Покрай Изюм продължават тежките боеве 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5088634877879905&id=100002003280271

Военна помощ от Испания за Украйна

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • Глобален Модератор
Публикува

На този етап руската офанзива в Донбас може да се смята за приключила.Не успяха да пробият украинските позиции.Сега вероятно по стара руска традиция ще ги определят като "боеве с местно значение".Но за мене няма никакво съмнение че следващата офанзива е въпрос на време /както че и това си беше опит за генерално настъпление/.Не се съмнявайте новото настъпление ще бъде по същата схема на същите позиции.Пак стара руска традиция.

• Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикува (edited)

https://www.facebook.com/100069073844828/posts/304091018570024/

Сводка от фронта 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5088784894531570&id=100002003280271 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5088757814534278&id=100002003280271

Руснаците явно се опитват да прехвърлят войски в Приднестровието.Самолетите вече избягват Молдова 

https://www.facebook.com/100056107705477/posts/453977609815825/

Явно системата HIMARS e вече в Украйна.Дали няма да ударят моста при Крим 

https://www.facebook.com/groups/340628684114020/permalink/414773236699564/

В Запорожие са свалени три руски хеликоптера

Редактирано от Сармат
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Сводка Генштаба ВСУ на утро 26 апреля

🔴 Продолжаются наступательные действия армии РФ в Восточной операционной зоне с целью разгрома группировки Объединенных сил, установление полного контроля над территорией Донецкой и Луганской областей и обеспечения сухопутного коридора между указанными территориями и оккупированным Крымом.

🔴 На Слобожанском направлении оккупант усиливает группировку войск, продолжает частичное блокирование города Харькова и осуществляет огневое поражение подразделений наших войск и объектов критической инфраструктуры.

🔴 Захватчики пытаются проводить наступление в направлении населенного пункта заводы. Продолжаются боевые действия.

🔴 На Донецком и Таврическом направлениях российскими военными осуществляется перемещение пунктов управления ближе к линии боевого соприкосновения.

🔴 Оккупант осуществляет огневой влияние по позициям наших войск с применением минометов, ствольной артиллерии, реактивных систем залпового огня по всей линии соприкосновения.

🔴 На Запорожском направлении армия РФ ведет наступательные боевые действия в направлении населенного пункта Трудолюбовка, продолжаются бои.

🔴 Оккупант осуществляет массированное огневое воздействие и блокирование наших подразделений в районе завода “Азовсталь” в Мариуполе.

🔴 На Южнобугском направлении армия РФ, по всей линии соприкосновения, осуществлял одиночные обстрелы наших подразделений. Фиксируется разведывательная активность в районе административной границы Николаевской области.

🔴 В районе населенного пункта Великая Александровка Херсонской области Защитники Украины уничтожили склад с боеприпасами и большое количество личного состава российской армии (более 70 человек убитыми). Точное количество погибших уточняется.

🔴 Российские оккупанты продолжают грабить местное население на временно занятых территориях Украины.

🔴 Группировкой Воздушных Сил Вооруженных Сил Украины за предыдущие сутки было поражено десять воздушных целей: три самолета, четыре БПЛА оперативно-тактического уровня и три крылатые ракеты.

🔴 На территории Донецкой и Луганской за прошедшие сутки отбито шесть атак врага, уничтожено четыре танка, пять артиллерийских систем, тринадцать единиц бронированной техники, пятнадцать единиц автомобильной техники, два топливозаправщика и одну зенитную установку.

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикува

Жителите на временно окупирания Херсон възнамеряват да проведат протестна акция. Митингът е планиран в деня на т. нар. "референдум". Отбелязва се, че мащабен протест срещу фалшивия референдум е насрочен за сряда, 27 април.

https://www.unian.net/war/referendum-v-hersone-zhiteli-goroda-anonsirovali-miting-protiv-okkupanta-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11801397.html

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикува (edited)

Русия прехвърля оръжия и военни ресурси през Крим, трупат ги в Херсонска област. Градските власти на Николаев се готвят за атака или обсада на града, оборудвайки отбранителни съоръжения. Това съобщи в интервю за Украинска правда кметът на града Александър Сенкевич.

„Виждаме, че Русия прехвърля оръжия и военни ресурси през Крим. Виждаме, че ги натрупват в Херсонска област. И да, очакваме атака или обсада на град Николаев. Още днес заедно подготвяме отбранителни съоръжения. с нашите военни.Като в покрайнините на градовете,така и вътре.Нашите комунални услуги сега играят ролята на строителен батальон. Освен това дърпаме и руска военна техника от полетата...Така че Ще кажа накратко: ние се подготвяме за пълномащабна инвазия“, каза Сенкевич.

„Първата цел е да се откъсне Украйна от Черно море. А втората (това е още по-важна) е икономическа. Защото всъщност Украйна днес, преди всичко, е експортна държава и най-вече печелим от износ на агропромишлени продукти, т.е. зърно, петрол, а също и метал. Целият този износ се осъществяваше предимно през морето. Пристанищата на Голяма Одеса и Николаев като цяло извършваха около 85% от този износ на Украйна. Така че, разбира се, трябва да отсекат Николаев, да отсекат пристанищата на Одеса и това ще се отрази много негативно върху икономиката на държавата ни“, обобщи кметът.

https://www.unian.net/war/nikolaev-gotovitsya-k-napadeniyu-rossii-okkupanty-mogut-okruzhit-gorod-novosti-vtorzheniya-rossii-na-ukrainu-11801370.html

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 1
  • Тъжен 3
  • Потребител
Публикува

Настъплението южно от Изюм. Руснаците са готови да се наблъскат в най-голямата кал, само и само да избегнат село с повече от 50-60 къщи. Явно се научават, че в градския бой губят всякакви предимства които артилерията и авиацията могат да им дадат. Чудно само, ако наистина напреднат значително как ще си осигурят снабдяването без главни пътища.

От Труха:

Карта обстановки на Востоке Украины от европейских военных экспертов.

По мнению экспертов, украинская сторона ожидает развития атак со стороны рф в направлении Николаева, Кривого Рога и Запорожья. Также ВСУ за последние несколько дней вернули под контроль несколько городов и сел недалеко от Херсона.

На харьковском направлении оккупанты теперь контролирует Дибровное и Курульку южнее Изюма. Также рф продолжали наступление на Пашково, но были отбиты.

Некоторые источники сообщают, что частичные попытки российской армии продвинуться в районе Изюма, возможно, увенчались успехом, но официального подтверждения этому нет.

IMG_20220426_114128_940.jpg

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Отбелязва се, че рано сутринта на 26 април в село Маяк, област Григориопол, са избухнали две експлозии: първата в 6:40 часа, втората в 7:05 часа. „Тази вечер експлозии станаха в село Маяк, област Григориопол. Информацията е потвърдена. Съобщава се, че са взривени две комуникационни кули“, се казва в изявлението. Според данните към 9 часа сутринта се знае, че двете най-мощни антени не са работили: едната мегават, другата - половин мегават. И двете предават руското пропагандно радио. Припомняме, че около 17 часа в понеделник в сградата на Министерството на държавната сигурност на самопровъзгласилото се непризнато Приднестровието, намираща се на ъгъла на улиците Манойлова и Карл Маркс в централната част на Тираспол, избухнаха няколко взрива.

Според Министерството на вътрешните работи на самопровъзгласилата се република при инцидента няма пострадали, а изстрелите по предварителни данни са направени от ръчен противотанков гранатомет. В същото време Молдова нарече целта на обстрела създаването на „предлог за влошаване на ситуацията“. На 22 април Рустам Минекаев, заместник-командирът на Централния военен окръг на Русия, обяви нови цели за нахлуването на Русия в Украйна, включително окупирането на Южна Украйна и осигуряването на достъп до Приднестровието

https://sprotyv.info/news/u-pridnistrovї-nepodalik-kordonu-z-ukraїnoyu-pidirvali-vishki-zvyazku/

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува (edited)

Wikimedia Foundation, Inc.,  е чуждестранна компания, оперираща в Интернет в Русия, сайтът разпространява информация на руски език, а също така обработва информация за потребители, намиращи се на територията на RF. Фондация Уикимедия вече е длъжна да отвори клон в Русия и да „ограничи достъпа до информация, която нарушава руското законодателство“.

От началото на пролетта RKN изпраща известия до Уикипедия пет пъти за необходимостта от премахване на информация за военни операции в Украйна и руския президент Владимир Путин, заплашвайки с административен протокол и глоба от 4 милиона рубли. От 1 януари 2022 г. RKN изброи 13 компании, които притежават 22 ресурса и попадат под действието на «закон о приземлении» : Google LLC (включително YouTube), Apple Distribution (AppStore), Meta Platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp), както и Twitter, TikTok, Telegram, Zoom, Viber, Spotify, Likeme Pte. ltd (Likee), Discord, Pinterest и Twitch.

https://www.moscowtimes.ru/2022/04/25/roskomnadzor-vistavil-ultimatum-vikipedii-a19867

Редактирано от Пандора
  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикува

Специалните сили на Националната гвардия на Украйна, в хода на изпълнение на бойни задачи, свалиха вражески дрон. Окупаторите използваха този дрон за въздушно разузнаване, за нанасяне на удари и коригиране на огъня по позициите на  защитниците. Той е свален благодарение на използването на устройство за радиоелектронна война. Командосите провериха данните, съдържащи се в  дрона, и определиха мястото на изстрелването му и наличието на вражеска диверсионно-разузнавателна група в близост до него. Благодарение на тази информация вражеската група беше унищожена на мястото си.

https://t.me/Pravda_Gerashchenko/14973?single

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикува

Що ли така украинците оказват яростна съпротива на Мордор. Как пък не им се ще да станат част от един клептократски режим, за сметка на рубладжиите у нас, които искат да живеят в "затвора на народите"...

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 35 минути, новорегистриран2 said:

Що ли така украинците оказват яростна съпротива на Мордор. Как пък не им се ще да станат част от един клептократски режим, за сметка на рубладжиите у нас, които искат да живеят в "затвора на народите"...

И там си имат предатели. Виж кметовете на Купянск и Балаклея. Даже и обвинения са им повдигнали.

Пък и не само там, има всякакви колаборационисти, които се назначават на някакви длъжности, вероятно срещу съответното заплащане. Но това си го има във всяка война, самият маршал Петен сътрудничи на нацистите.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикува
Преди 2 часа, scaner said:
Доколко Румъния ще тръгне напреки НАТО да провежда такива операции, според мен е съмнително. А доколко НАТО само ще тръгне, също е съмнително, при цялото му дърпане от затварянето на украинското небе, сега би се насадило на същите яйца...

Но се очертава такъв тренд в събитията.

Ако москалите тръгнат към Молдова, не само не е съмнително, ами според мен е и много вероятно.

• Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 2 минути, sir said:

Ако москалите тръгнат към Молдова, не само не е съмнително, ами според мен е и много вероятно.

Да, но тук е важна причинно-следствената връзка. Както е според Стрелков, ако румънците са тръгнали към Молдова, редно е и руснаците някак да отговорят. Но ако руснацитет се готвят, разумно е и румънците да отговорят. Т.е. кой ще предизвика конфликта, кой ще е агресора?

Такак както се развиват събитията, много прилича на операцията в Донбасс - руснаците изфабрикуват някаква заплаха и после се юрват да я потушават...

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Неясен 1
  • Потребител
Публикува
Преди 37 минути, Konche said:

И там си имат предатели. Виж кметовете на Купянск и Балаклея. Даже и обвинения са им повдигнали.

Пък и не само там, има всякакви колаборационисти, които се назначават на някакви длъжности, вероятно срещу съответното заплащане. Но това си го има във всяка война, самият маршал Петен сътрудничи на нацистите.

Честно казано, очаквах, че украинците ще дадат достоен отпор, но чак такава яростна съпротива не.

Докато при нас има същества, които искат да ни наложат да живеем в Мордор и си мислят, че е за наше добро...

• Харесва ми! 4
  • Тъжен 1
  • Глобален Модератор
Публикува
Преди 28 минути, scaner said:

Да, но тук е важна причинно-следствената връзка. Както е според Стрелков, ако румънците са тръгнали към Молдова, редно е и руснаците някак да отговорят. Но ако руснацитет се готвят, разумно е и румънците да отговорят. Т.е. кой ще предизвика конфликта, кой ще е агресора?

Такак както се развиват събитията, много прилича на операцията в Донбасс - руснаците изфабрикуват някаква заплаха и после се юрват да я потушават...

Те с Украйна не могат да се оправят та с Молдова /и Румъния която ще застане зад нея/ ли ще се разправят.Дори да е имало такива планове /напълно възможно е /към настоящия момент същите са отложени за по добри времена.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!