Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Как ще се отрази войната на българското общество?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 14 минути, Р. Теодосиев said:

Позицията на България

Напълно смислена и рационална позиция. Отказът на Радев от нея е срам за нас.

• Харесва ми! 1
  • 1 месец по късно...
  • Мнения 406
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикувано

Коментар от проф. Калин Янакиев на тема съвестта на християните и руската агресия в Украина:

Геополитическо ли е истинското разделение в Църквата ни?

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, scaner said:

Коментар от проф. Калин Янакиев на тема съвестта на християните и руската агресия в Украина:

Геополитическо ли е истинското разделение в Църквата ни?

Нашата Православна църква след 1953 ,на практика няма нищо общо с народа .Тя си живее в нейните там висини зависими от Москва , говоря за висшето духовенство.Българският народ има други ,нужди и когато ,трябва ,да бъде подкрепен откъм вяра ,той не е.Нали има много духовници от най нисшият сан свещеници ,които са заедно с народа си докрая ,но от висшият клир или кир не знам ,как е правилно мълчание.Взеха ли позиция 1990,1997,2013,2020-21 ,когато народът възстана.Вярно неуспешно ,всеки път бе яхван народа ,но клира или кира произнесе ли се?За щастие 1943 е имало клир а не Кир и нашите граждани от еврейски произход  ,не попадат в лагерите на смъртта.

Редактирано от todorg
  • Харесва ми! 2
  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

Половината българи са против Путин, сред останалите - мечти за комунизъм и авторитаризъм

Руската пропаганда в България се обръща като бумеранг срещу Кремъл - екстремните ѝ стойности в
първите месеци от нахлуването на Русия в Украйна са успели да радикализират някои, но и да насърчат
други да разсъждават какво би станало, ако България изпадне в изолация от ЕС и западния свят. За
огромна част от българските граждани такъв сценарий е напълно неприемлив.

Това е един от изводите на социологическо изследване на агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на Фондация
за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ), проведено по темата за руската пропаганда в
България за 2024 г.

Данните са прелюбопитни и показват как от началото на войната в Украйна сред българите са се променили
нагласите към:

• все по-голямо неодобрение за Владимир Путин - той вече не е привиждан като "миротворец",
    а като "непридвидим субект, който може да предприеме всякакви своеволни действия без да
    зачита човешките права и националния суверенитет на другите държави";
  • все по-голямо одобрение към членството на България в ЕС и НАТО, вземайки предвид всички
    позитиви и негативи от това;
  • все по-голяма тревога от евентуалните последици от напускане на двата съюза и негативните
    ефекти от това.

Проучването също така препотвърждава високата степен на подкрепа за европейската принадлежност на
страната и членството в Европейския съюз - 61% одобрение срещу едва 16% неодобряващи.

Равносметката за ползите и загубите от еврочленството е с ясно изразен положителен знак (63%:26%), а
основната геополитическа ориентация на страната и основните партньорски отношения също се виждат като
обвързани с ЕС (66%). Спрямо данните за 2023 г. и по трите индикатора се забелязва ръст.

Устойчивите противници на европейската интеграция са между 20 и 25%, основно сред възрастното
население, малките градове, симпатизанти на "Възраждане", БСП и негласуващи.

https://www.actualno.com/politics/polovinata-bylgari-sa-protiv-putin-sred-ostanalite-mechti-za-komunizym-i-avtoritarizym-prouchvane-snimki-news_2284970.html

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)

Нивото на образованието е много ниско ,мен най  ,много ме учудва лумпенизацията ,на огромна част от младите до 30 години.Ако ги питаш ,да ти посочат Русия и Украйна  ,на картата ,те няма ,да успеят ,на 90% от тях им е набито пропагандното клише ,че България я има заради Русия.В смисъл всеки човек имащ знания по история  ,може  ,да си направи причинноследствени връзки и да анализира ,дадена теза ,дали е правдива или не.Но ако ги питаш ,какъв цвят гащи е носила Галена на последният концерт ,те го знаят на сто процента.Що за поколение расте.В младите е проблема и в най възрастните ,но тях скоро няма ,да ги има.Расте безмозъчно поколение лесно манипулируемо.

Редактирано от todorg
  • Тъжен 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, todorg said:

Нивото на образованието е много ниско ,

Уфф,аман! До 19 век общо в Европа 90% от хората НЕ са можели да четат и пишат...

Редактирано от deaf
  • Администратор
Публикувано

Добре са си хората.

Всяко поколение смята следващото за пропаднало и просто. Но уви, вървим напред и просперираме.

Няма страшно, всеки коментира това, което вижда. Нещата имат обща картинка и за сега сме в ЕС, НАТО и дай боже скоро и в Шенген и Евро зоната ;)

• Харесва ми! 3

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.